Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.
1Formules en methoden
Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Methode
Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.
Prioriteren en delegeren
Methode
Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).
Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Methode
Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.
Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Methode
Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.
Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren
Methode
Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.
Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie
Methode
Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.
Verloskundige verpleegkunde
Methode
Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.
Kinderverpleegkunde
Methode
Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.
Psychiatrische verpleegkunde
Methode
Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.
Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen
Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.
Interpretatie van ECG-ritmestrips
Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.
2Oefenopgaven
1.BasisverpleegkundeGemiddeld
How is a pulse deficit measured?
ATwo nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
BOne nurse counts the radial pulse twice and compares the two counts
COne nurse counts the apical pulse for 15 seconds and multiplies by four
DThe pulse oximeter rate is compared with the blood pressure reading
2.BasisverpleegkundeMoeilijk
A patient has a generalised tonic-clonic seizure in bed. What should the nurse do?
AHold the arms and legs firmly so that the jerking movements stop more quickly
BGive a drink of water as soon as the jerking starts
CPut a spoon between the teeth to stop tongue biting
DProtect the head, move objects away, time it and do not restrain
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld
During a surgical hand scrub, how are the hands held?
ABelow the elbows, so water runs off the fingertips into the sink
BAt the level of the waist, close to the body
CAbove the elbows, so water runs from the fingertips toward the elbows
DPointing downward into the sink at all times
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk
Een verpleegkundige weet niet zeker of een steriele handschoen de rand van het steriele veld heeft aangeraakt. Wat is de juiste handelwijze?
ADe handschoen afvegen met alcohol
BDe patiënt vragen of die het heeft gezien
CDoorgaan, omdat de verpleegkundige het niet zeker weet
DDe handschoen als besmet beschouwen en verwisselen
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld
Welke patiënt moet de verpleegkundige als eerste zien?
AEen patiënt met diabetes type 2 die vragen heeft over het dieet
BEen patiënt met al lang bestaande reumatoïde artritis en de gebruikelijke ochtendstijfheid van de gewrichten
CEen patiënt met nieuwe onduidelijke spraak en een hangende mondhoek die 30 minuten geleden begon
DEen patiënt met chronische nierziekte die morgen dialyse krijgt
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk
Een team bestaat uit een RN, een LPN/LVN en een zorgassistent. Welke taakverdeling is het meest passend?
ARN: nieuwe opname; LPN/LVN: medicatie voor stabiele patiënten; assistent: hygiëne
BLPN/LVN: alle eerste beoordelingen; RN: geplande medicatie; assistent: ontslagvoorlichting
DAssistent: nieuwe opname; LPN/LVN: hygiënische zorg; RN: routinematige vitale functies bij stabiele patiënten
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld
Which equipment must always be kept at the bedside of a patient with a tracheostomy?
AA blood glucose meter and a spare urinary catheter of the same size
BSpare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction
CA peak flow meter and a nebuliser
DA blood pressure cuff and a spare nasal cannula and oxygen mask only
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk
A patient with known cirrhosis suddenly vomits large amounts of bright red blood and becomes tachycardic. What is the most likely cause?
AA Mallory-Weiss tear from a small amount of vomiting
BA lower GI bleed from diverticular disease
CBleeding from ruptured oesophageal varices
DSwallowed blood from a nosebleed
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld
When blood is drawn from a central venous catheter, why is a small volume of blood usually discarded first, according to policy?
ATo check that the catheter tip is still in the right vein
BTo remove blood clots that form in all central lines
CTo lower the patient's hemoglobin for a blood transfusion
DTo avoid diluting the sample with flush or infusion fluid
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk
The nurse teaches a patient starting lithium. Which statement shows a need for further teaching?
A"I will check with the pharmacist before taking ibuprofen"
B"I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"
C"I will drink plenty of fluids, especially in hot weather"
D"I will tell my doctor if I have vomiting or diarrhea"
11.FarmacologieGemiddeld
Which adverse effect of doxorubicin requires monitoring of heart function?
ASevere hypertension during the infusion itself
BPericarditis caused by infection
CRapid rise in cholesterol
DCumulative heart muscle damage leading to heart failure
12.FarmacologieMoeilijk
Waarom wordt pyridoxine (vitamine B6) vaak samen met isoniazide gegeven bij tuberculose?
AOm perifere neuropathie te voorkomen
BOm leverschade door isoniazide te voorkomen
COm bacteriële resistentie te verminderen
DOm de opname van isoniazide te verhogen
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld
Waarom mag de slang van een thoraxdrain in het algemeen niet worden afgeklemd?
AIngesloten lucht kan zich ophopen en een spanningspneumothorax veroorzaken
BAfklemmen zorgt ervoor dat het water in het waterslot verdampt
CAfklemmen laat het vocht veel te snel uit de borstkas lopen
DAfklemmen verzwakt de slang blijvend en laat hem barsten
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk
Hours after surgery to restore blood flow to an ischaemic leg, the patient has severe calf pain that is worse when the toes are moved passively, and the calf feels tense. What should the nurse suspect?
AExpected postoperative pain from the leg wound
BCompartment syndrome from reperfusion swelling
CA superficial thrombophlebitis of the long saphenous vein
DCramp from lying still in bed
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld
A routine blood test shows a potassium of 6,4 mmol/L. The lab reports that the sample was haemolysed. The patient feels well. What should the nurse do?
AStart dialysis as soon as possible
BInform the doctor and arrange an urgent repeat sample
CGive oral potassium supplements straight away
DIgnore it, because haemolysis always gives a normal result
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk
A patient with gastroparesis has hypos soon after their meal-time insulin, then high glucose several hours later. What is the best explanation?
AThe meter gives false results for several hours after every meal
BThe patient is secretly eating sweets between meals
CFood is absorbed slowly, so the insulin peaks before the glucose rises
DThe insulin has gone off and needs replacing
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld
Een patiënt met een acute bloeding in het bovenste maag-darmkanaal heeft bij aankomst een normaal hemoglobine. Waarom kan dit misleidend zijn?
AHet daalt pas nadat vochtverschuivingen of intraveneus vocht het bloed verdunnen
BHemoglobine wordt niet beïnvloed door bloedingen uit de darm
CHemoglobine daalt pas na een hele week van continue bloeding
DHemoglobine stijgt altijd eerst na elk bloedverlies
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk
Which group of signs suggests that a patient is entering the last days of life?
AReduced intake, mottled skin and changes in breathing
BHigh blood pressure and very fast weight gain
CRising appetite, more energy and normal skin colour and warmth
DClearer thinking and increased movement
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld
Welke fundushoogte past bij 30 weken zwangerschap bij een verwachte groei?
A36 cm
B22 cm
C29 cm
D18 cm
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk
Vier dagen na de geboorte zegt een moeder dat ze stemmen hoort die zeggen dat haar baby slecht is. Wat is de prioriteit?
AHaar adviseren meer te slapen en over een week te evalueren
BDe partner vragen de baby 's nachts mee naar huis te nemen en haar alleen te laten rusten in een stille kamer
CZorgen dat moeder en baby niet alleen worden gelaten en een dringende psychiatrische beoordeling regelen
DHaar geruststellen dat dit de babyblues is en voorbijgaat
21.KinderverpleegkundeGemiddeld
A 3-day-old has a red, swollen eyelid with a heavy discharge of pus. What should the nurse do?
AApply an over-the-counter steroid eye ointment
BReassure the parents that sticky eyes are always harmless in the first weeks of life
CArrange prompt medical review, as infection from the birth canal is possible
DClean the eye with breast milk and review in a week
22.KinderverpleegkundeMoeilijk
The parents of a 5-year-old refuse a life-saving blood transfusion for religious reasons. What generally happens?
AThe nurse gives the transfusion secretly while the parents are out of the room, to save time
BThe team must withhold it, because parents always have the final say in every case
CThe team waits until the child is old enough to make the decision for himself
DRespect beliefs where possible, explore alternatives and seek legal authority if needed
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld
Which goal for a patient with depression is written in a SMART way?
A"The patient will be happier."
B"The patient will feel better soon."
C"The patient will improve her mood and sleep and start exercising more at some point."
D"The patient will walk with staff for 15 minutes once a day by Friday."
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk
Which patient should the nurse check first?
AA patient with OCD who is late for breakfast because of a long washing ritual in the bathroom
BA patient with depression who is asking for help to phone his mother
CA patient with schizophrenia who wants a cigarette break in the garden
DA patient given IM haloperidol and lorazepam 30 minutes ago who is hard to rouse, breathing 8/min
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 20:50 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.
20:50
110:50 PM
28:50 PM
38:50 AM
47:50 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 1 tbsp van vloeibare aanvulling, 6 fl oz van sap, ½ tsp van hoestdrank, 1 kopje van thee in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.
1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
Een kind van 30 kg krijgt 3 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 50 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?
30 kg3 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
Het voorschrift is 730 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 1000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?
730 units1000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
Dien 1000 mL toe in 5 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.
1000 mL5 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
Er is 1000 mL voorgeschreven in 8 uur. Na 6 uur zie je dat er nog 300 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?
1000 mL / 8 hna 6 h: 300 mL
Δ = %
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 60 eenheden/kg voor bij een patiënt van 55 kg. De flacon bevat 5 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op twee decimalen.
60 stuks/kg55 kg5 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dopamine, 800 mg in 500 mL, loopt met 31 mL/h. De patiënt weegt 59 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.
800 mg/500 mL31 mL/h59 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 73 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.
73 kg8 hurine: 150 mLurine: 350 mLbraaksel: 150 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 150 mL/h. Om 19:30 is er al 150 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.
1000 mL150 mL ingelopen150 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: gestoord; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.
0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 142/86 mmHg, hartslag 38/min, alert, temperatuur 35,5 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.
RR 16SpO₂ 96%luchtSBP 142HR 38AT 35,5 °C
1laag
2laag-matig
3middel
4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
Een oefenbloedgas toont pH 7,12, PaCO₂ 76 mmHg (10,1 kPa) en HCO₃⁻ 24 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.
pH 7,12PaCO₂ 76 mmHg (10,1 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
1ongecompenseerd
2gedeeltelijk gecompenseerd
3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 30% zuurstof, PaO₂ 56 mmHg (7,5 kPa) en PaCO₂ 46 mmHg (6,1 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.
Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.
afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
1normaal sinusritme
2sinusritme met PVC’s
3tweedegraads AV-blok type II
4sinusritme met sinusstilstand
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
Een patiënt zonder voelbare pols heeft dit georganiseerde ritme op de monitor (pulseloze elektrische activiteit). Welke behandeling noemen de reanimatierichtlijnen voor volwassenen hiervoor? Klik op je antwoord.
afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
1transcutane pacing
2onmiddellijke defibrillatie
3reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)
4gesynchroniseerde cardioversie
3Oplossingen
1.Basisverpleegkunde
Antwoord: A · Two nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
Waarom dit het antwoord is
A pulse deficit is the apical rate minus the radial rate, counted at the same time over a full minute. It shows that some heartbeats are too weak to reach the wrist, as in atrial fibrillation.
Antwoord
A · Two nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
2.Basisverpleegkunde
Antwoord: D · Protect the head, move objects away, time it and do not restrain
Waarom dit het antwoord is
During a seizure the nurse keeps the patient safe, notes the time and the features, and never puts anything in the mouth. Afterwards the patient is placed in the recovery position and the airway checked.
Antwoord
D · Protect the head, move objects away, time it and do not restrain
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Antwoord: C · Above the elbows, so water runs from the fingertips toward the elbows
Waarom dit het antwoord is
After a surgical scrub, the hands are the cleanest area, so they are held above the elbows to let water drain away from them toward the less clean elbows.
Antwoord
C · Above the elbows, so water runs from the fingertips toward the elbows
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Antwoord: D · De handschoen als besmet beschouwen en verwisselen
Waarom dit het antwoord is
Het principe is “bij twijfel is het niet steriel”. De rand van het veld is niet steriel, dus wordt de handschoen verwisseld. Doorgaan op onzekere basis brengt de patiënt in gevaar voor infectie.
Antwoord
D · De handschoen als besmet beschouwen en verwisselen
5.Prioriteren en delegeren
Antwoord: C · Een patiënt met nieuwe onduidelijke spraak en een hangende mondhoek die 30 minuten geleden begon
Waarom dit het antwoord is
Plotselinge onduidelijke spraak en een hangende mondhoek wijzen op een beroerte, en de behandeling is tijdafhankelijk. De anderen hebben chronische, stabiele problemen die kunnen wachten.
Antwoord
C · Een patiënt met nieuwe onduidelijke spraak en een hangende mondhoek die 30 minuten geleden begon
6.Prioriteren en delegeren
Antwoord: A · RN: nieuwe opname; LPN/LVN: medicatie voor stabiele patiënten; assistent: hygiëne
Waarom dit het antwoord is
De RN doet beoordelingen en complexe zorg, de LPN/LVN verzorgt stabiele patiënten en geeft routinemedicatie, en de assistent doet routinehygiëne en metingen. De andere opties geven taken buiten de bevoegdheid van de persoon.
Antwoord
A · RN: nieuwe opname; LPN/LVN: medicatie voor stabiele patiënten; assistent: hygiëne
7.Klinische verpleegkunde
Antwoord: B · Spare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction
Waarom dit het antwoord is
Emergency equipment such as spare tubes (same size and one smaller), suction, oxygen and tracheal dilators must be at the bedside. This allows rapid management of a blocked or displaced tube.
Antwoord
B · Spare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction
8.Klinische verpleegkunde
Antwoord: C · Bleeding from ruptured oesophageal varices
Waarom dit het antwoord is
Portal hypertension in cirrhosis causes oesophageal varices, which can bleed massively. This needs resuscitation, urgent endoscopy and specific drug treatment.
Antwoord
C · Bleeding from ruptured oesophageal varices
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Antwoord: D · To avoid diluting the sample with flush or infusion fluid
Waarom dit het antwoord is
Central lines contain flush solution or infused fluids, which can dilute the sample or add glucose, heparin or electrolytes. Infusions are paused and an initial volume is discarded (or reinfused per policy) before the sample is drawn; then the line is flushed.
Antwoord
D · To avoid diluting the sample with flush or infusion fluid
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Antwoord: B · "I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"
Waarom dit het antwoord is
A sudden fall in sodium intake makes the kidneys keep more sodium and lithium, raising the lithium level towards toxicity. Patients keep a normal, steady salt intake, drink enough fluids, report fluid loss and avoid NSAIDs unless approved.
Antwoord
B · "I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"
11.Farmacologie
Antwoord: D · Cumulative heart muscle damage leading to heart failure
Waarom dit het antwoord is
Anthracyclines such as doxorubicin can damage heart muscle, and the risk increases with cumulative dose. Heart function is assessed before and during treatment; the drug can also turn urine red.
Antwoord
D · Cumulative heart muscle damage leading to heart failure
12.Farmacologie
Antwoord: A · Om perifere neuropathie te voorkomen
Waarom dit het antwoord is
Isoniazide veroorzaakt een pyridoxinetekort, dat tot perifere neuropathie kan leiden. Het risico is groter bij trage acetyleerders, ondervoede patiënten en mensen met diabetes of alcoholafhankelijkheid.
Antwoord
A · Om perifere neuropathie te voorkomen
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: A · Ingesloten lucht kan zich ophopen en een spanningspneumothorax veroorzaken
Waarom dit het antwoord is
Een drain afklemmen terwijl er nog lucht uit de long lekt, laat de druk in de pleuraholte oplopen, wat een spanningspneumothorax kan veroorzaken. Afklemmen gebeurt alleen kortdurend om specifieke redenen, zoals het verwisselen van het systeem, en alleen op voorschrift.
Antwoord
A · Ingesloten lucht kan zich ophopen en een spanningspneumothorax veroorzaken
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: B · Compartment syndrome from reperfusion swelling
Waarom dit het antwoord is
When blood flow returns to ischaemic muscle, swelling can raise pressure in a fascial compartment. Pain out of proportion and pain on passive stretch are early signs; pulses may remain until late. It is reported urgently, as fasciotomy may be needed. The limb is kept at heart level, not raised high.
Antwoord
B · Compartment syndrome from reperfusion swelling
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren
Antwoord: B · Inform the doctor and arrange an urgent repeat sample
Waarom dit het antwoord is
Haemolysis releases potassium from red cells and can falsely raise the result. A repeat sample is taken urgently, and an ECG may be done. If the ECG shows hyperkalaemic changes, treatment should not wait.
Antwoord
B · Inform the doctor and arrange an urgent repeat sample
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren
Antwoord: C · Food is absorbed slowly, so the insulin peaks before the glucose rises
Waarom dit het antwoord is
Delayed gastric emptying means carbohydrate reaches the blood later than expected. The insulin acts too early, causing a hypo, and glucose rises later. The prescriber may change the timing, for example giving the insulin after the meal.
Antwoord
C · Food is absorbed slowly, so the insulin peaks before the glucose rises
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie
Antwoord: A · Het daalt pas nadat vochtverschuivingen of intraveneus vocht het bloed verdunnen
Waarom dit het antwoord is
Bij acute bloeding gaan rode bloedcellen en plasma samen verloren, dus de concentratie is aanvankelijk onveranderd. Die daalt naarmate vocht uit de weefsels naar de circulatie verschuift en intraveneus vocht wordt gegeven. Vitale functies en klinische tekenen zijn betrouwbaardere vroege indicatoren.
Antwoord
A · Het daalt pas nadat vochtverschuivingen of intraveneus vocht het bloed verdunnen
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie
Antwoord: A · Reduced intake, mottled skin and changes in breathing
Waarom dit het antwoord is
Signs include increasing drowsiness, reduced intake, mottled cool peripheries, changes in breathing such as pauses, and noisy secretions. Recognising them allows care to focus on comfort and family support.
Antwoord
A · Reduced intake, mottled skin and changes in breathing
19.Verloskundige verpleegkunde
Antwoord: C · 29 cm
Waarom dit het antwoord is
De verwachte fundushoogte bij 30 weken is ongeveer 28–32 cm. Een verschil van meer dan 2–3 cm met de zwangerschapsduur moet worden vervolgd, meestal met een echo.
Antwoord
C · 29 cm
20.Verloskundige verpleegkunde
Antwoord: C · Zorgen dat moeder en baby niet alleen worden gelaten en een dringende psychiatrische beoordeling regelen
Waarom dit het antwoord is
Hallucinaties kort na de bevalling wijzen op een postpartumpsychose, die een risico vormt voor moeder en baby. Zorg voor voortdurend veilig toezicht en een dringende beoordeling door een specialist.
Antwoord
C · Zorgen dat moeder en baby niet alleen worden gelaten en een dringende psychiatrische beoordeling regelen
21.Kinderverpleegkunde
Antwoord: C · Arrange prompt medical review, as infection from the birth canal is possible
Waarom dit het antwoord is
Neonatal conjunctivitis with heavy pus and swelling may be caused by gonococcus or chlamydia acquired during birth. Gonococcal infection can damage the cornea rapidly, so swabs and prompt treatment are needed, and the parents are tested and treated too.
Antwoord
C · Arrange prompt medical review, as infection from the birth canal is possible
22.Kinderverpleegkunde
Antwoord: D · Respect beliefs where possible, explore alternatives and seek legal authority if needed
Waarom dit het antwoord is
Clinicians work with families to respect beliefs and use alternatives where safe. When a child's life is at risk, many legal systems allow the team to seek a court order or act in an emergency to give necessary treatment.
Antwoord
D · Respect beliefs where possible, explore alternatives and seek legal authority if needed
23.Psychiatrische verpleegkunde
Antwoord: D · "The patient will walk with staff for 15 minutes once a day by Friday."
Waarom dit het antwoord is
A SMART goal states exactly what the patient will do, how much and by when, so that progress can be evaluated. Vague goals cannot be measured.
Antwoord
D · "The patient will walk with staff for 15 minutes once a day by Friday."
24.Psychiatrische verpleegkunde
Antwoord: D · A patient given IM haloperidol and lorazepam 30 minutes ago who is hard to rouse, breathing 8/min
Waarom dit het antwoord is
Over-sedation with respiratory depression after rapid tranquillisation is a medical emergency. Airway, breathing and vital signs are checked immediately, and help is called.
Antwoord
D · A patient given IM haloperidol and lorazepam 30 minutes ago who is hard to rouse, breathing 8/min
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen
Antwoord: 8:50 PM
24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.
Reken het uur om
20 − 12 = 8 → PM
Antwoord
8:50 PM
Antwoord
8:50 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen
Antwoord: V = 437,5 mL
Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.
Elk item in mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL
6 fl oz = 6·30 = 180 mL
½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL
1 kopje = 1·240 = 240 mL
Optellen
V = 15 + 180 + 2,5 + 240 = 437,5 mL
Antwoord
V = 437,5 mL
27.Dosisberekeningen
Antwoord: V = 1,8 mL
Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.
Dosis op basis van lichaamsgewicht
D = 3·30 = 90 mg
Volume
V = 90/50 = 1,8 mL
Op de spuit
Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.
Antwoord
V = 1,8 mL
28.Dosisberekeningen
Antwoord: V = 0,73 mL
Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.
Volume
V = 730/1000 = 0,73 mL
Op de spuit
Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.
Antwoord
V = 0,73 mL
29.Infuussnelheden
Antwoord: R = 50 gtt/min
Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.
Tijd in minuten
5·60 = 300 min
Druppelsnelheid
R = 1000·15/300 = 50 gtt/min
Antwoord
R = 50 gtt/min
30.Infuussnelheden
Antwoord: Δ = 20 %
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Oorspronkelijke snelheid
1000/8 = 125 mL/h
Nieuwe snelheid
R = 300/2 = 150 mL/h
Procentuele verandering
Δ = (150 − 125)/125·100% = 20%
Antwoord
Δ = 20%
Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.
31.Dosering bij kinderen en op de IC
Antwoord: V = 0,66 mL
Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Benodigde eenheden
60·55 = 3 300 stuks
Volume
V = 3300/5000 = 0,66 mL
Antwoord
V = 0,66 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC
Antwoord: D = 14 mcg/kg/min
Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Concentratie
800 000/500 = 1600 mcg/mL
Microgram per minuut
31·1600 = 49600 mcg/h
49600/60 = 826,7 mcg/min
Per kilogram
D = 826,7/59 = 14,01 ≈ 14 mcg/kg/min
Antwoord
D = 14 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans
Antwoord: U = 0,86 mL/kg/h
Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Totale urine
150 + 350 = 500 mL
Per kilogram per uur
U = 500/(73·8) = 0,8562 ≈ 0,86 mL/kg/h
Antwoord
U = 0,86 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans
Antwoord: t = 5,7 h
Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Resterend volume
1000 − 150 = 850 mL
Tijd
t = 850/150 = 5,667 ≈ 5,7 h
Antwoord
t = 5,7 h
Dat is ongeveer 5 h 40 min, dus de zak is rond 01:10 leeg.
35.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: MFS = 70
Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.
Score elk item
eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels → 30
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0
Optellen
Totaal Morse = 0 + 0 + 30 + 20 + 20 + 0 = 70
Antwoord
MFS = 70
36.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: laag-matig
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.
Score elke parameter
RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 38/min → 3
alert (A) → 0
T 35,5 °C → 1
Totaal en rode scores
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 1 = 4
Ten minste één parameter scoort 3.
Risicogroep
laag-matig
Antwoord
laag-matig
Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: ongecompenseerd
Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.
ROME, waarde voor waarde
pH 7,12: acidemie (onder 7,35)
PaCO₂ 76 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: normaal (22–26)
Compensatie
ongecompenseerd
Antwoord
ongecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: A–a-gradiënt = 100,4 mmHg
Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.
Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC. Smalcomplextachycardie en pauzes: supraventriculaire tachycardie (SVT) is een regelmatige tachycardie van ongeveer 150–250/min met smalle QRS-complexen; de P-toppen zijn meestal niet zichtbaar omdat ze verborgen liggen in het QRS-complex of de T-top. Sinustachycardie bij een volwassene in rust ligt meestal onder ongeveer 150/min en heeft een zichtbare P-top voor elk QRS; boezemflutter met 2:1-geleiding loopt vaak op ongeveer 150/min en toont zaagtandgolven. Bij sinusstilstand houdt de sinusknoop even op met vuren: een pauze zonder P-top en zonder QRS waarvan de lengte geen geheel aantal P–P-cycli is (een pauze van precies twee of drie cycli wijst juist op sinusuitgangsblok).
Vijf stappen
1. Frequentie: 6 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 60 per minuut.
2. Ritme: regelmatig (R–R 0,88 s), behalve één pauze van 2,12 s, die geen geheel aantal P–P-cycli is.
3. P-toppen: rechtopstaand, één voor elk QRS; tijdens de pauze helemaal geen P-top.
4. PR-interval: 0,14 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
Pulseloze elektrische activiteit (PEA): PEA is niet te zien op een strip. De monitor toont georganiseerde elektrische activiteit (een ander ritme dan VF, VT of asystolie) maar de patiënt heeft geen voelbare pols, dus het wordt herkend door de patiënt te controleren. In de reanimatierichtlijnen voor volwassenen zijn PEA en asystolie de niet-defibrilleerbare hartstilstandritmes: hoogwaardige reanimatie, zo snel mogelijk epinefrine en een zoektocht naar omkeerbare oorzaken (de Hs en Ts, zoals hypovolemie, hypoxie, spanningspneumothorax en harttamponade). VF en pulseloze VT zijn de defibrilleerbare ritmes.
Wat de strip toont
1. Frequentie: R–R = 17 kleine hokjes, 1500 ÷ 17 ≈ 88 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,68 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,16 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).
normaal sinusritme
Wat de patiënt toont
geen pols ondanks georganiseerde elektrische activiteit: pulseloze elektrische activiteit (PEA), een niet-defibrilleerbaar hartstilstandritme
Antwoord
reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)
Antwoord
reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)
PEA wordt aan het bed herkend, nooit alleen op de strip. Dit is examenoefening, geen klinisch advies.
Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.