Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Welke combinatie van tekens wijst op een wondinfectie?

  1. AEen droge korst zonder pijn
  2. BLichte jeuk terwijl de randen sluiten
  3. CToenemende roodheid, warmte, zwelling, pijn en pus
  4. DRoze granulatieweefsel, lichte sereuze vloeistof en een kleiner wordende wond
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

The intact skin over a patient's heel is deep purple and feels boggy. What should be suspected?

  1. AA fungal skin infection
  2. BA suspected deep tissue injury
  3. CA normal bruise from a minor knock
  4. DA category 1 pressure ulcer that will heal by itself
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

How should a nurse handle soiled bed linen?

  1. AHold it away from the uniform and place it straight into a linen bag
  2. BCarry it bundled against the body to the soiled utility room down the hall
  3. CShake it out first to check for lost items
  4. DPut it on the floor until the bed is made
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse finds a patient lying on the floor next to the bed. What should the nurse do first?

  1. ATelephone the family to tell them about the fall
  2. BAssess the patient for injury before moving them
  3. CComplete an incident report while the details are fresh
  4. DLift the patient back into bed with a colleague
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient has a nasogastric tube on suction. Which task can the nurse delegate to a nursing assistant?

  1. AAssessing the drainage for blood
  2. BGiving mouth care
  3. CChecking the tube’s position
  4. DIrrigating the tube when it blocks
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Welke patiënt heeft het eerst de aandacht van de verpleegkundige nodig?

  1. AEen patiënt met al lang bestaande hypertensie van wie de bloeddruk 158/94 mmHg is en die geen klachten heeft
  2. BEen patiënt die zegt dat dit "de ergste hoofdpijn van mijn leven" is, die plotseling begon, met een bloeddruk van 170/100 mmHg
  3. CEen patiënt met bekende migraine die hoofdpijn heeft zoals gewoonlijk
  4. DEen patiënt met chronische rugpijn die om een warmtekussen vraagt
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

After a total hip replacement through a posterior approach, which movement should the patient usually avoid in the early weeks?

  1. AWalking short distances with a frame and a physiotherapist
  2. BLying on their back
  3. CBending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs
  4. DDoing gentle ankle exercises
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Which statement about oxygen in a patient with suspected acute coronary syndrome is correct?

  1. AOxygen replaces the need for an ECG
  2. BOxygen is given if the SpO2 is below the target range
  3. CHigh-flow oxygen should always be given, whatever the SpO2
  4. DOxygen must never be given in chest pain
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with type 2 diabetes starts prednisone each morning. When is the glucose most likely to be highest?

  1. AIn the early morning, before the dose
  2. BIn the afternoon and evening
  3. CThe glucose will not change
  4. DAt midnight only
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

The nurse teaches a patient with iron-deficiency anemia who is starting oral iron. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll take my iron tablet with a big glass of milk"
  2. B"My stools may look darker while I take the tablets"
  3. C"I can take it with orange juice to help absorption"
  4. D"I'll keep the tablets out of reach of the children"
11.FarmacologieGemiddeld

A prescriber gives a verbal medication order in an emergency. What should the nurse do?

  1. AWrite it down and read it back to the prescriber to confirm
  2. BAsk another nurse to remember the order
  3. CGive the drug without recording the order
  4. DRemember it and write it in the chart at the end of the shift
12.FarmacologieMoeilijk

Why is clavulanic acid combined with amoxicillin (co-amoxiclav)?

  1. AIt reduces the risk of penicillin allergy
  2. BIt makes amoxicillin cross the blood–brain barrier more easily
  3. CIt slows the kidney excretion of amoxicillin
  4. DIt inhibits beta-lactamase enzymes that would destroy amoxicillin
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Welke kenmerken beschrijven het best een arterieel beenulcus?

  1. ANattend ulcus op het scheenbeen met indrukbaar oedeem van het been
  2. BPijnlijk, bleek, als uitgestanst ulcus op de tenen met zwakke voetpulsaties
  3. COppervlakkig, vochtig ulcus boven de binnenenkel met bruine huid
  4. DPijnloos ulcus onder de bal van de voet met dikke eelt eromheen
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Four hours after cardiac surgery, the mediastinal drain, which had been draining steadily, suddenly stops. BP falls to 84/60 mmHg, the heart rate rises and the CVP climbs. What should the nurse suspect?

  1. ACardiac tamponade from a clotted drain
  2. BNormal recovery, as the bleeding has stopped
  3. CFluid overload from intravenous fluids
  4. DA tension pneumothorax on the left side
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Een patiënt met een beroerte begrijpt wat er gezegd wordt, maar heeft moeite woorden te vinden en spreekt in korte, moeizame zinnen. Welk type afasie is dit?

  1. AReceptieve (Wernicke-)afasie
  2. BGlobale afasie zonder begrip
  3. CDysartrie door zwakke gezichtsspieren
  4. DExpressieve (Broca-)afasie
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A day after a total thyroidectomy, a patient has tingling lips, a positive Chvostek's sign and a corrected calcium of 1,85 mmol/L (about 7,4 mg/dL). What does the nurse expect?

  1. AIV potassium chloride and a fluid restriction
  2. BA loop diuretic to remove the extra calcium
  3. COral levothyroxine, with a recheck of the calcium in a month
  4. DIV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which technique is correct when giving a prefilled low molecular weight heparin injection?

  1. AInject into a vein in the back of the hand
  2. BRub the site firmly afterwards to help absorption
  3. CLeave the air bubble in and inject into a skin fold
  4. DExpel the air bubble first and inject into the deltoid muscle
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient with a toe ulcer says the leg pain is worse at night and eases when they hang the leg over the side of the bed. What does this suggest?

  1. ANeuropathic itching
  2. BVenous insufficiency
  3. CArterial insufficiency
  4. DLymphoedema
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Een moeder die borstvoeding geeft heeft op dag 2 naweeën (krampen) tijdens het voeden. Wat verklaart dit?

  1. AHaar melkproductie is te laag
  2. BZe heeft een urineweginfectie
  3. CDe placenta is niet volledig geboren en wordt nog uitgedreven
  4. DOxytocine die tijdens het borstvoeding geven vrijkomt laat de baarmoeder samentrekken
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Vier dagen na de geboorte zegt een moeder dat ze stemmen hoort die zeggen dat haar baby slecht is. Wat is de prioriteit?

  1. ADe partner vragen de baby 's nachts mee naar huis te nemen en haar alleen te laten rusten in een stille kamer
  2. BZorgen dat moeder en baby niet alleen worden gelaten en een dringende psychiatrische beoordeling regelen
  3. CHaar geruststellen dat dit de babyblues is en voorbijgaat
  4. DHaar adviseren meer te slapen en over een week te evalueren
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Een kind heeft twee weken na keelpijn colakleurige urine, gezwollen ogen en hoge bloeddruk. Wat is de waarschijnlijke diagnose?

  1. AWilms-tumor
  2. BNefrotisch syndroom
  3. CAcute post-streptokokkenglomerulonefritis
  4. DUrineweginfectie
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

The mother of a 5-day-old breastfed baby asks how she can tell her baby is getting enough milk. Which answer is best?

  1. AThe baby should feed for exactly 10 minutes on each side at every feed, day and night
  2. BHer breasts should always feel full and hard between feeds
  3. CThe baby should sleep through the night without waking for feeds
  4. DAbout 6 or more wet nappies a day, regular yellow stools and steady weight gain
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

How should a nurse screen a patient for intimate partner violence?

  1. AAsk in private, without the partner or family present
  2. BOnly ask patients who have visible injuries
  3. CAsk in front of the partner to see how he reacts
  4. DAsk the partner instead of the patient
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A nurse teaches a family member how to use a naloxone kit. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If he doesn't respond, I may need to give a second dose."
  2. B"I'll stay with him, because the overdose can come back."
  3. C"I'll check his breathing and put him in the recovery position if he is breathing but still not awake."
  4. D"Once I've given the naloxone, I don't need to call an ambulance."
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111206:45?6:45 AM6:45 PM5:45 AM8:45 AM

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 06:45 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.

06:45
  1. 16:45 AM
  2. 26:45 PM
  3. 35:45 AM
  4. 48:45 AM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
3 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus levert 3 mg/h. Druk deze doseersnelheid D uit in mcg/min. Rond af op één decimaal.

3 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.DosisberekeningenGemiddeld
18 kg7,5 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 18 kg en krijgt 7,5 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

18 kg7,5 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
20k stuks1000 mL? mL/h1000 stuks/h

Een infuus bevat 20000 eenheden van een geneesmiddel in 1000 mL. Het voorschrift is 1000 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

20000 stuks/1000 mL1000 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL10 gtt/mL12 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 12 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL12 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
330 mLover? mL/h3 h over

Er is 500 mL voorgeschreven in 6 uur. Na 3 uur zie je dat er nog 330 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?

500 mL / 6 hna 3 h: 330 mL
Δ = %
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
250 stuks250 mLkortwerkende insuline10 mL/h? stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 250 eenheden kortwerkende insuline in 250 mL loopt met 10 mL/h. Hoeveel eenheden per uur D krijgt de patiënt?

250 stuks/250 mL10 mL/h
D = stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
50 mg250 mLnitroglycerin? mL/h95 kg10 mcg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 95 kg heeft een voorschrift voor nitroglycerin met 10 mcg/min. De zak bevat 50 mg in 250 mL. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

50 mg/250 mL10 mcg/min95 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurgelatinepudding120 mLmelk240 mLwater350 mLijsschilfers120 mLInfuus50 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine425 mLurine225 mLwonddrain70 mLbraaksel250 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

gelatinepudding: 120 mLmelk: 240 mLwater: 350 mLijsschilfers: 120 mLInfuus: 50 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL300 mL ingelopen75 mL/h13:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 75 mL/h. Om 13:00 is er al 300 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL300 mL ingelopen75 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: zwak; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 92% op kamerlucht, bloeddruk 112/68 mmHg, hartslag 114/min, alert, temperatuur 36,7 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 12SpO₂ 92%luchtSBP 112HR 114AT 36,7 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354539HCO₃⁻mmol/L222619ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,31, PaCO₂ 39 mmHg (5,2 kPa) en HCO₃⁻ 19 mmol/L. De primaire stoornis is metabole acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,31PaCO₂ 39 mmHg (5,2 kPa)HCO₃⁻ 19 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 50% zuurstof, PaO₂ 69 mmHg (9,2 kPa) en PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 50%PaO₂ 69 mmHg (9,2 kPa)PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Bazett QTc = QT/√RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVderdegraads (compleet) AV-blokeerstegraads AV-blokboezemfibrillerentweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)

Deze strip in afleiding II toont een geleidingsprobleem tussen de boezems en de kamers. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1derdegraads (compleet) AV-blok
  2. 2eerstegraads AV-blok
  3. 3boezemfibrilleren
  4. 4tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Toenemende roodheid, warmte, zwelling, pijn en pus

Waarom dit het antwoord is

Uitbreidende roodheid, warmte, zwelling, pijn, pus of een onaangename geur wijzen op een infectie, soms met koorts. Roze granulatieweefsel en jeuk zijn tekenen van normale genezing.

Antwoord

C · Toenemende roodheid, warmte, zwelling, pijn en pus
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · A suspected deep tissue injury

Waarom dit het antwoord is

A purple or maroon area of intact skin, often firm or boggy, suggests deep tissue injury from pressure and shear. It can quickly become a deep open ulcer, so pressure must be removed at once.

Antwoord

B · A suspected deep tissue injury
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Hold it away from the uniform and place it straight into a linen bag

Waarom dit het antwoord is

Soiled linen is rolled up, held away from the uniform and placed directly into a laundry bag at the bedside. Shaking linen spreads organisms into the air, and the floor is a contaminated surface.

Antwoord

A · Hold it away from the uniform and place it straight into a linen bag
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Assess the patient for injury before moving them

Waarom dit het antwoord is

The first step is to stay with the patient and assess them, including consciousness, vital signs and signs of fracture or head injury, before deciding how to move them. Notifying the provider, documenting and reporting come afterwards.

Antwoord

B · Assess the patient for injury before moving them
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Giving mouth care

Waarom dit het antwoord is

Mouth care is routine and important because the patient cannot eat or drink. Checking position, irrigating the tube and assessing drainage need nursing skills and judgement.

Antwoord

B · Giving mouth care
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Een patiënt die zegt dat dit "de ergste hoofdpijn van mijn leven" is, die plotseling begon, met een bloeddruk van 170/100 mmHg

Waarom dit het antwoord is

Een plotselinge, ernstige "donderslag"-hoofdpijn kan wijzen op een bloeding in de hersenen, zoals een subarachnoïdale bloeding, en is een noodgeval. De andere patiënten hebben bekende, stabiele problemen die bij hun voorgeschiedenis passen.

Antwoord

B · Een patiënt die zegt dat dit "de ergste hoofdpijn van mijn leven" is, die plotseling begon, met een bloeddruk van 170/100 mmHg
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Bending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs

Waarom dit het antwoord is

Hip flexion past 90°, crossing the legs and turning the leg inwards can dislocate the hip after a posterior approach. Raised seats and toilet seats help, although specific precautions vary between units.

Antwoord

C · Bending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Oxygen is given if the SpO2 is below the target range

Waarom dit het antwoord is

Current guidance recommends oxygen in ACS only for hypoxaemia, as routine oxygen in patients with normal saturations has not been shown to help. Urgent ECG, analgesia and antiplatelet treatment remain priorities.

Antwoord

B · Oxygen is given if the SpO2 is below the target range
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · In the afternoon and evening

Waarom dit het antwoord is

A morning dose of prednisone raises glucose mainly in the afternoon and evening, with a smaller effect overnight. Glucose monitoring and insulin plans often target these times, and doses are adjusted when the steroid is tapered.Gecontroleerd met: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

B · In the afternoon and evening
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · "I'll take my iron tablet with a big glass of milk"

Waarom dit het antwoord is

Calcium in milk, as well as antacids and tea, reduces iron absorption, so iron should not be taken with them. Vitamin C improves absorption, dark stools are expected, and iron overdose is a serious poisoning risk in young children.Gecontroleerd met: Iron deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025); Iron in diet - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

A · "I'll take my iron tablet with a big glass of milk"
11.Farmacologie

Antwoord: A · Write it down and read it back to the prescriber to confirm

Waarom dit het antwoord is

Reading back the drug, dose, route and frequency confirms the order and catches errors. Verbal orders are documented immediately and signed by the prescriber according to policy.

Antwoord

A · Write it down and read it back to the prescriber to confirm
12.Farmacologie

Antwoord: D · It inhibits beta-lactamase enzymes that would destroy amoxicillin

Waarom dit het antwoord is

Many bacteria produce beta-lactamases that inactivate penicillins. Clavulanic acid inhibits these enzymes, so amoxicillin can work against these organisms.

Antwoord

D · It inhibits beta-lactamase enzymes that would destroy amoxicillin
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Pijnlijk, bleek, als uitgestanst ulcus op de tenen met zwakke voetpulsaties

Waarom dit het antwoord is

Arteriële ulcera ontstaan door ischemie: diep, scherp begrensd, bleek of necrotisch en pijnlijk, op tenen, hielen of drukpunten, met koele, onbehaarde huid en zwakke pulsaties. Oppervlakkige vochtige ulcera bij de binnenenkel zijn veneus, en pijnloze ulcera aan de voetzool met eelt zijn typisch neuropathisch (diabetisch).

Antwoord

B · Pijnlijk, bleek, als uitgestanst ulcus op de tenen met zwakke voetpulsaties
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Cardiac tamponade from a clotted drain

Waarom dit het antwoord is

A sudden stop in drainage with falling blood pressure, tachycardia and rising venous pressure suggests blood is collecting around the heart because the drain is blocked. Tamponade after cardiac surgery is an emergency: the surgeon is called at once and the chest may need to be reopened.

Antwoord

A · Cardiac tamponade from a clotted drain
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Expressieve (Broca-)afasie

Waarom dit het antwoord is

Expressieve afasie, door schade aan het gebied van Broca in de frontaalkwab, veroorzaakt niet-vloeiende, moeizame spraak met relatief behouden begrip. Receptieve afasie veroorzaakt vloeiende maar betekenisloze spraak en slecht begrip. Dysartrie is een motorisch spraakprobleem met intacte taal.

Antwoord

D · Expressieve (Broca-)afasie
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · IV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm

Waarom dit het antwoord is

Symptomatic hypocalcaemia is treated with IV calcium gluconate, followed by oral calcium and often vitamin D. Severe hypocalcaemia can cause laryngospasm, seizures and arrhythmias, so the airway and ECG are monitored.

Antwoord

D · IV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Leave the air bubble in and inject into a skin fold

Waarom dit het antwoord is

LMWH is injected into a pinched skin fold, often on the abdomen, away from the umbilicus. The air bubble in prefilled syringes is left in, and the site is not rubbed, to reduce bruising.

Antwoord

C · Leave the air bubble in and inject into a skin fold
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Arterial insufficiency

Waarom dit het antwoord is

Rest pain eased by dependency is typical of severe peripheral arterial disease. Elevating the leg worsens pain, and compression is avoided. Vascular assessment is needed.

Antwoord

C · Arterial insufficiency
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Oxytocine die tijdens het borstvoeding geven vrijkomt laat de baarmoeder samentrekken

Waarom dit het antwoord is

Zuigen zet oxytocine vrij, wat de toeschietreflex en baarmoedercontracties veroorzaakt. Naweeën zijn normaal en vaak sterker bij vrouwen die al meerdere kinderen hebben gekregen. De blaas legen en eenvoudige pijnstilling helpen.

Antwoord

D · Oxytocine die tijdens het borstvoeding geven vrijkomt laat de baarmoeder samentrekken
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Zorgen dat moeder en baby niet alleen worden gelaten en een dringende psychiatrische beoordeling regelen

Waarom dit het antwoord is

Hallucinaties kort na de bevalling wijzen op een postpartumpsychose, die een risico vormt voor moeder en baby. Zorg voor voortdurend veilig toezicht en een dringende beoordeling door een specialist.

Antwoord

B · Zorgen dat moeder en baby niet alleen worden gelaten en een dringende psychiatrische beoordeling regelen
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Acute post-streptokokkenglomerulonefritis

Waarom dit het antwoord is

Post-streptokokkenglomerulonefritis volgt ongeveer 1–3 weken na een keelinfectie (langer na een huidinfectie) en veroorzaakt hematurie, oedeem en hypertensie. Bloeddruk, vochtbalans en gewicht worden bewaakt.

Antwoord

C · Acute post-streptokokkenglomerulonefritis
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · About 6 or more wet nappies a day, regular yellow stools and steady weight gain

Waarom dit het antwoord is

After the first few days, signs of good intake include at least about 6 heavy wet nappies a day, frequent yellow stools, contented behaviour after feeds and weight gain. Most babies regain their birth weight by about 2 weeks.

Antwoord

D · About 6 or more wet nappies a day, regular yellow stools and steady weight gain
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Ask in private, without the partner or family present

Waarom dit het antwoord is

Screening should be done privately, using direct, non-judgemental questions. Abuse occurs in all groups, so routine screening is better than asking only those with obvious injuries.

Antwoord

A · Ask in private, without the partner or family present
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · "Once I've given the naloxone, I don't need to call an ambulance."

Waarom dit het antwoord is

Naloxone is short-acting, so the opioid effect can return. Emergency services must always be called, and the person must be watched until help arrives.

Antwoord

D · "Once I've given the naloxone, I don't need to call an ambulance."
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 6:45 AM

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

06 → 6 AM

Antwoord

6:45 AM

Antwoord

6:45 AM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 50 mcg/min

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 3 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Bereken

D = 3000/60 = 50 mcg/min

Antwoord

D = 50 mcg/min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 135 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

7,5·18 = 135 mg

Antwoord

D = 135 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 50 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

20000/1000 = 20 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1000/20 = 50 mL/h

Antwoord

R = 50 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 14 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

12·60 = 720 min

Druppelsnelheid

R = 1000·10/720 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Antwoord

R = 14 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 14 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: Δ = 32 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

500/6 = 83,33 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 330/3 = 110 mL/h

Procentuele verandering

Δ = (110 − 83,33)/83,33·100% = 32%

Antwoord

Δ = 32%

Dit is een verhoging van meer dan 25%: in de meeste ziekenhuizen moet je dan contact opnemen met de voorschrijver in plaats van in te halen, en de patiënt beoordelen op vochtoverbelasting.

31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 10 stuks/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

250/250 = 1 stuks/mL

Eenheden per uur

D = 10·1 = 10 stuks/h

Antwoord

D = 10 stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 3 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

50 000/250 = 200 mcg/mL

Dosis per uur

Het voorschrift is per minuut voor de hele patiënt, dus het gewicht is niet nodig.

10·60 = 600 mcg/h

Pompsnelheid

R = 600/200 = 3 mL/h

Antwoord

R = 3 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1270 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 120 + 240 + 350 = 710 mL
ijsschilfers: 120/2 = 60 mL
Infuus: 50·8 = 400 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
I = 1270 mL

Antwoord

I = 1270 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 2,7 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 300 = 200 mL

Tijd

t = 200/75 = 2,667 ≈ 2,7 h

Antwoord

t = 2,7 h

Dat is ongeveer 2 h 40 min, dus de zak is rond 15:40 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 80

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: zwak → 10
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 25 + 15 + 15 + 0 + 10 + 15 = 80

Antwoord

MFS = 80
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 92% → 2
op kamerlucht → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 114/min → 2
alert (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 = 4
Geen enkele parameter scoort 3.

Risicogroep

laag

Antwoord

laag
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: ongecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,31: acidemie (onder 7,35)
PaCO₂ 39 mmHg: normaal (35–45)
HCO₃⁻ 19 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

Controleer klinisch ook de verwachte compensatie: de formule van Winter verwacht PaCO₂ 34,5–38,5 mmHg, dus de gemeten 39 mmHg wijst op een bijkomende respiratoire acidose (een gemengde stoornis). Het antwoord hierboven is de ROME-indeling voor het examen.

ongecompenseerd

Antwoord

ongecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 240 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,5·713 − 38/0,8 = 356,5 − 47,5 = 309 mmHg

Gradiënt

A–a = 309 − 69 = 240 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 240 mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,387 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 7,5 × 0,04 = 0,30 s
RR = 15 × 0,04 = 0,60 s

Formule van Bazett

QTc = 0,30/√0,60 = 0,30/0,7746 = 0,387 s

Antwoord

QTc = 0,387 s

Binnen de gebruikelijke grenzen (ongeveer 0,45 s voor mannen, 0,46 s voor vrouwen). (387 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Vijf stappen

1. Frequentie: 5 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 50 per minuut.
2. Ritme: regelmatig onregelmatig, de QRS-complexen komen in groepen gescheiden door een pauze (groepsslagen).
3. P-toppen: positief en regelmatig (P–P 0,88 s, 68 per minuut); op één P op de 4 volgt geen QRS.
4. PR-interval: wordt 0,18 → 0,32 → 0,38 s langer, daarna wordt een P-top niet geleid.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)

Antwoord

tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions