Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Hoe moeten zuurstofcilinders op een afdeling worden bewaard?

  1. ARechtop vastgezet in een houder of op een karretje, uit de buurt van warmte
  2. BLos op de vloer onder het bed zodat ze niet kunnen omvallen
  3. COp elkaar gestapeld in een gang
  4. DIn een warme kast naast de radiator
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een patiënt die vanochtend een GCS van 15 had, opent nu alleen de ogen op aanspreken en is verward. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. AHet behandelen als verslechtering en dringend opschalen
  2. BHet noteren en op het volgende routinemoment opnieuw controleren
  3. CDe patiënt laten slapen, want hij is waarschijnlijk moe
  4. DEen kalmerend middel geven om de verwardheid te kalmeren
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Veel intensive-careafdelingen wassen patiënten dagelijks met chloorhexidine. Wat is het hoofddoel?

  1. ADe lichaamstemperatuur van de patiënt verlagen
  2. BHuidbacteriën en bloedbaaninfecties door centrale lijnen verminderen
  3. CBestaande wondinfecties behandelen zonder antibiotica
  4. DDe droge huid van oudere patiënten hydrateren
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Op een afdeling krijgen binnen twee dagen meerdere patiënten braken en diarree en er wordt een norovirusuitbraak vermoed. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. ABezoekers vragen flessenwater voor alle patiënten mee te nemen
  2. BWachten tot alle ontlastinguitslagen binnen zijn voordat er actie wordt ondernomen
  3. CDe aangedane patiënten naar andere afdelingen verplaatsen zodat minder mensen worden blootgesteld
  4. DHet infectiepreventieteam inlichten en de aangedane patiënten onder contactisolatie plaatsen
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een stabiele volwassene heeft buikpijn en normale vitale functies. Hij heeft bloedonderzoek en een CT-scan nodig. Welk ESI-niveau past?

  1. ANiveau 1
  2. BNiveau 4
  3. CNiveau 5
  4. DNiveau 3
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Een patiënt in een acute manie ijsbeert voortdurend, is afgevallen en wil niet gaan zitten om te eten. Welke interventie helpt het meest?

  1. ACaloriërijke hapjes en drankjes aanbieden die de patiënt al bewegend kan nemen
  2. BWachten tot de manie afneemt voordat men zich zorgen maakt over voeding
  3. CErop staan dat de patiënt aan tafel blijft zitten totdat de maaltijd op is
  4. DMaaltijden in de kamer laten staan en de patiënt laten eten wanneer en wat hij wil
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Welke maatregel helpt delier bij oudere opgenomen patiënten te voorkomen?

  1. ADe lichten de hele nacht aan laten
  2. BDe patiënt elke nacht in een ander bed leggen voor verandering van omgeving
  3. CHeroriëntatie, bril en gehoorapparaat in gebruik, en goede slaap en hydratie
  4. DVocht beperken om incontinentie te voorkomen
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Welke bevindingen onderscheiden cardiogene shock het best van hypovolemische shock?

  1. ATachycardie, hypotensie en een zwakke, draadachtige perifere pols
  2. BVerminderde urineproductie
  3. CVerhoogde jugulaire veneuze druk (CVD) en crepitaties over de longen
  4. DEen koele, bleke huid
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Een patiënt is via een centrale lijn gestart met parenterale voeding (PN). Welke test wordt in de eerste dagen het vaakst gecontroleerd?

  1. ASerumlipase
  2. BBloedglucose
  3. CHemoglobine A1c
  4. DSchildklierhormonen
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt die apixaban gebruikt vraagt waarom hij geen regelmatige INR-controles nodig heeft zoals zijn buurman die warfarine gebruikt. Wat is de beste uitleg?

  1. ADe INR wordt stiekem samen met de andere routinematige bloedtesten gecontroleerd
  2. BHet effect is voorspelbaar, dus routinematige stollingstesten zijn niet nodig
  3. CApixaban wordt in plaats daarvan elke dag met een aPTT bewaakt
  4. DApixaban verdunt het bloed eigenlijk niet
11.FarmacologieGemiddeld

Ipratropium is een luchtwegverwijder die bij COPD wordt gebruikt. Hoe werkt het?

  1. AHet blokkeert leukotriënereceptoren
  2. BHet blokkeert muscarinereceptoren in het gladde spierweefsel van de luchtwegen
  3. CHet stimuleert bèta-2-adrenerge receptoren in de luchtwegen
  4. DHet vermindert ontsteking zoals een corticosteroïd
12.FarmacologieMoeilijk

Een patiënt met een fenylefrine-infuus krijgt een stijgende bloeddruk en een dalende hartfrequentie. Wat is de beste verklaring?

  1. ADe daling van de hartfrequentie toont fenylefrinetoxiciteit van de AV-knoop
  2. BFenylefrine stimuleert muscarinereceptoren
  3. CFenylefrine blokkeert direct bèta-1-receptoren in het geleidingssysteem van het hart
  4. DAlfa-1-vasoconstrictie verhoogt de bloeddruk en veroorzaakt reflexbradycardie
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Welke beoordeling is essentieel voordat compressietherapie wordt toegepast bij een veneus beenulcus?

  1. AEen wonduitstrijk voor kweek en gevoeligheid
  2. BEen volledig bloedbeeld en CRP
  3. CEen enkel-armindex (ABPI)
  4. DEen thoraxfoto en ECG
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt met plaveiselcelcarcinoom van de long wordt verward, dorstig en obstipatie met buikpijn. Welke elektrolytstoornis is het meest waarschijnlijk?

  1. AHyponatriëmie
  2. BHypokaliëmie
  3. CHypercalciëmie
  4. DHypomagnesiëmie
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Waarom kan een patiënt met een insulinepomp binnen enkele uren DKA krijgen als de pomp niet meer werkt?

  1. AHet lichaam wordt allergisch voor insuline als de pomp stopt
  2. BDe pomp geeft alleen snelwerkende insuline, dus er is geen langwerkende reserve
  3. CDe pomp geeft langwerkende insuline, die zich opbouwt en in één keer stopt met werken
  4. DDe batterij van de pomp geeft stoffen af aan het bloed
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

De verpleegkundige heeft vier urologiepatiënten. Welke moet als eerste worden gezien?

  1. AEen patiënt met stressincontinentie die vraagt over bekkenbodemoefeningen
  2. BEen patiënt met een suprapubische katheter die voor een routinevervanging aan de beurt is
  3. CEen patiënt met een nefrostomie die koude rillingen heeft en een bloeddruk van 86/50 mmHg
  4. DEen patiënt na een TURP met lichtroze afvoer en lichte pijn
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Welk beeld past bij acute diverticulitis?

  1. APijn rechtsboven in de buik na vette maaltijden
  2. BPijnloze icterus met een palpabele galblaas
  3. CPijn midden op de borst die uitstraalt naar de linkerarm
  4. DPijn linksonder in de buik, koorts en een verhoogd CRP
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Tijdens algehele narcose krijgt een patiënt kaakstijfheid, stijgend eind-expiratoir CO₂ en tachycardie, daarna een snel stijgende temperatuur. Welk geneesmiddel is de specifieke behandeling?

  1. ANaloxon
  2. BParacetamol
  3. CDantroleen
  4. DSuxamethonium
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Obesitas vóór de zwangerschap (BMI 40) verhoogt het risico op welke zwangerschapscomplicatie het meest?

  1. ALaag geboortegewicht door overvoeding
  2. BAlleen placenta praevia
  3. CHyperemesis gravidarum
  4. DZwangerschapsdiabetes
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Nadat de placenta is geboren, onderzoekt de verpleegkundige die. Waarom?

  1. AOm de zwangerschapsduur van de baby uit het gewicht in te schatten
  2. BOm de bloedgroep en de rhesusfactor van de moeder te controleren
  3. COm te controleren of hij compleet is en er niets is achtergebleven
  4. DOm te beslissen of de baby vitamine K nodig heeft
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Een kind met diabetes type 1 heeft een maag-darminfectie en eet erg weinig. Wat is het juiste advies over insuline?

  1. AGeef alleen insuline als het kind braakt
  2. BGeef dubbel zoveel insuline als gebruikelijk om ketonen te voorkomen
  3. CStop alle insuline totdat het kind weer normaal eet en hervat dan de gebruikelijke dosis
  4. DBlijf insuline geven, controleer glucose en ketonen vaker en volg het ziektedagenplan
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een kind van 3 jaar zegt dat de infuuspomp "boos is" als hij piept. Welk kenmerk van denken laat dit zien?

  1. AConservatie, typisch voor concreet-operationeel denken
  2. BObjectpermanentie, typisch voor de sensomotorische fase
  3. CAnimisme, typisch voor pre-operationeel denken
  4. DAbstract redeneren, typisch voor formeel-operationeel denken
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Hoe werkt memantine bij de ziekte van Alzheimer?

  1. AHet blokkeert dopamine-D2-receptoren
  2. BHet blokkeert NMDA-glutamaatreceptoren
  3. CHet verhoogt serotonine door de heropname te blokkeren
  4. DHet remt de afbraak van acetylcholine
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Welke aandoening uit de kindertijd is volgens de DSM-5 vereist voor een latere diagnose van antisociale persoonlijkheidsstoornis?

  1. AEen diagnose van ADHD vóór het 7e jaar
  2. BEen autismespectrumstoornis vastgesteld vóór de schoolleeftijd
  3. CSeparatieangststoornis in de vroege kindertijd
  4. DAanwijzingen voor een gedragsstoornis die vóór het 15e jaar begon
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39,5 °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 39,5 °C. Reken die om naar graden Fahrenheit T met °F = °C × 9/5 + 32. Rond af op één decimaal.

39,5 °C
T = °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
75 mL/h? L/dag1 dag = 24 h1 L = 1000 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een onderhoudsinfuus loopt zonder onderbreking met 75 mL/h. Hoeveel liter V levert het in 24 uur?

75 mL/h24 h
V = L
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 13 kg krijgt 4 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 10 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

13 kg4 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
250 mg/5 mLV = ? mL

Een patiënt weegt 41,8 lb. Het voorschrift is 2 mg/kg als eenmalige dosis, en de voorraadoplossing bevat 250 mg in 5 mL. Welk volume V geef je, met 1 kg = 2,2 lb?

41,8 lb2 mg/kg250 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
250 mL20 gtt/mL4 h? gtt/min

Dien 250 mL toe in 4 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

250 mL4 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
450 mL20 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 32 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Er zit nog 450 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

32 gtt/min20 gtt/mL450 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 5 000 stuks/mL60 stuks/kg · 77 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 60 eenheden/kg voor bij een patiënt van 77 kg. De flacon bevat 5 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op twee decimalen.

60 stuks/kg77 kg5 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
800 mg500 mLdopamine? mL/h68 kg2 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dopamine 800 mg in 500 mL. Het voorschrift is 2 mcg/kg/min voor een patiënt van 68 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

800 mg/500 mL2 mcg/kg/min68 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurwater120 mLsap120 mLijsschilfers120 mLInfuus50 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine450 mLurine275 mLwonddrain130 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

water: 120 mLsap: 120 mLijsschilfers: 120 mLInfuus: 50 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 1 × 50 mLurine: 450 mLurine: 275 mLwonddrain: 130 mL
B = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 150 mL/hstart 06:00ttotaal​ = ? h80 mL/h × 2 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 06:00 met 80 mL/h. Na 2 uur wordt de snelheid veranderd in 150 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL80 mL/h · 2 h150 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 14 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 14 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 30% zuurstof, PaO₂ 62 mmHg (8,3 kPa) en PaCO₂ 55 mmHg (7,3 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 30%PaO₂ 62 mmHg (8,3 kPa)PaCO₂ 55 mmHg (7,3 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVboezemflutter, 2:1-geleidingboezemflutter, 4:1-geleidingnormaal sinusritmesinustachycardie

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1boezemflutter, 2:1-geleiding
  2. 2boezemflutter, 4:1-geleiding
  3. 3normaal sinusritme
  4. 4sinustachycardie
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVtorsades de pointessupraventriculaire tachycardie (SVT)ventriculaire tachycardiesinustachycardie

Herken het ritme op deze strip in afleiding II. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1torsades de pointes
  2. 2supraventriculaire tachycardie (SVT)
  3. 3ventriculaire tachycardie
  4. 4sinustachycardie

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Rechtop vastgezet in een houder of op een karretje, uit de buurt van warmte

Waarom dit het antwoord is

Cilinders zijn zwaar en bevatten gas onder druk. Ze worden rechtop en vastgezet bewaard, uit de buurt van hitte en vlammen, en voorzichtig behandeld.

Antwoord

A · Rechtop vastgezet in een houder of op een karretje, uit de buurt van warmte
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Het behandelen als verslechtering en dringend opschalen

Waarom dit het antwoord is

De score is gedaald tot ongeveer 13. Elke nieuwe daling van het bewustzijn of nieuwe verwardheid vraagt om dringende opschaling, een volledige ABCDE-beoordeling en een glucosecontrole.

Antwoord

A · Het behandelen als verslechtering en dringend opschalen
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Huidbacteriën en bloedbaaninfecties door centrale lijnen verminderen

Waarom dit het antwoord is

Dagelijks wassen met chloorhexidine verlaagt het aantal micro-organismen op de huid, waardoor bloedbaaninfecties door centrale lijnen en de verspreiding van resistente bacteriën op de IC afnemen.

Antwoord

B · Huidbacteriën en bloedbaaninfecties door centrale lijnen verminderen
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Het infectiepreventieteam inlichten en de aangedane patiënten onder contactisolatie plaatsen

Waarom dit het antwoord is

Vroege melding stelt infectiepreventie in staat testen, cohortverpleging, zo nodig sluiting van de afdeling, reiniging met geschikte middelen en handhygiëne met water en zeep te organiseren. Het verplaatsen van patiënten kan de uitbraak verspreiden.

Antwoord

D · Het infectiepreventieteam inlichten en de aangedane patiënten onder contactisolatie plaatsen
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Niveau 3

Waarom dit het antwoord is

Bloedonderzoek (één middel) plus een CT-scan (een tweede middel) maken twee middelen, wat ESI-niveau 3 is wanneer de vitale functies acceptabel zijn.

Antwoord

D · Niveau 3
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Caloriërijke hapjes en drankjes aanbieden die de patiënt al bewegend kan nemen

Waarom dit het antwoord is

Patiënten in een manie zijn mogelijk te actief om te zitten en te eten. Draagbare caloriërijke voeding en vloeistoffen helpen aan de fysiologische behoeften te voldoen, die prioriteit hebben.

Antwoord

A · Caloriërijke hapjes en drankjes aanbieden die de patiënt al bewegend kan nemen
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Heroriëntatie, bril en gehoorapparaat in gebruik, en goede slaap en hydratie

Waarom dit het antwoord is

Preventie met meerdere componenten, waaronder oriëntatie, zintuiglijke hulpmiddelen, hydratie, voeding, mobiliteit, slaap en het vermijden van onnodige verplaatsingen of medicijnen, vermindert delier.

Antwoord

C · Heroriëntatie, bril en gehoorapparaat in gebruik, en goede slaap en hydratie
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Verhoogde jugulaire veneuze druk (CVD) en crepitaties over de longen

Waarom dit het antwoord is

Beide typen veroorzaken tachycardie, hypotensie, een koele huid en weinig urine. Bij cardiogene shock veroorzaakt het falende hart veneuze stuwing en longoedeem, zodat grote vochtbolussen het kunnen verergeren.

Antwoord

C · Verhoogde jugulaire veneuze druk (CVD) en crepitaties over de longen
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Bloedglucose

Waarom dit het antwoord is

PN bevat geconcentreerde dextrose, dus hyperglykemie komt vaak voor, vooral aan het begin; de glucose wordt vaak gecontroleerd en insuline kan nodig zijn. Elektrolyten, waaronder fosfaat, magnesium en kalium, worden ook gecontroleerd vanwege het refeedingsyndroom.

Antwoord

B · Bloedglucose
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Het effect is voorspelbaar, dus routinematige stollingstesten zijn niet nodig

Waarom dit het antwoord is

Directe orale anticoagulantia zoals apixaban hebben bij vaste doses voorspelbare effecten, dus routinematige INR-controle is niet nodig. De nierfunctie, leverfunctie, therapietrouw en tekenen van bloedingen worden bewaakt, en de INR meet hun effect niet betrouwbaar.

Antwoord

B · Het effect is voorspelbaar, dus routinematige stollingstesten zijn niet nodig
11.Farmacologie

Antwoord: B · Het blokkeert muscarinereceptoren in het gladde spierweefsel van de luchtwegen

Waarom dit het antwoord is

Ipratropium is een geïnhaleerd antimuscarinicum. Het blokkeert de vagaal gemedieerde bronchoconstrictie en slijmsecretie, wat vooral bij COPD nuttig is.

Antwoord

B · Het blokkeert muscarinereceptoren in het gladde spierweefsel van de luchtwegen
12.Farmacologie

Antwoord: D · Alfa-1-vasoconstrictie verhoogt de bloeddruk en veroorzaakt reflexbradycardie

Waarom dit het antwoord is

Fenylefrine is een zuivere alfa-1-agonist met weinig directe werking op het hart. De hogere bloeddruk activeert baroreceptoren, die de vagale tonus verhogen en het hart vertragen.

Antwoord

D · Alfa-1-vasoconstrictie verhoogt de bloeddruk en veroorzaakt reflexbradycardie
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Een enkel-armindex (ABPI)

Waarom dit het antwoord is

Compressie helpt de veneuze terugvoer, maar kan weefselnecrose veroorzaken als de arteriële aanvoer onvoldoende is. De enkel-armindex vergelijkt de systolische druk aan enkel en arm; een waarde onder ongeveer 0,8 (of boven ongeveer 1,3, wat op verkalkte vaten wijst) vraagt beoordeling door een specialist voordat compressie wordt toegepast.

Antwoord

C · Een enkel-armindex (ABPI)
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Hypercalciëmie

Waarom dit het antwoord is

Plaveiselcelcarcinoom van de long kan PTH-gerelateerd eiwit afscheiden, en botmetastasen kunnen calcium vrijmaken. Hypercalciëmie veroorzaakt verwardheid, dorst, polyurie, obstipatie, buikpijn en aritmieën ("bones, stones, groans and psychiatric overtones"). De behandeling omvat IV-vocht en bisfosfonaten.

Antwoord

C · Hypercalciëmie
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · De pomp geeft alleen snelwerkende insuline, dus er is geen langwerkende reserve

Waarom dit het antwoord is

Insulinepompen geven een continue stroom snelwerkende insuline af. Als de afgifte stopt, is er geen depot langwerkende insuline, dus de ketonen kunnen binnen enkele uren stijgen. Patiënten hebben pennen of spuiten als reserve bij zich.

Antwoord

B · De pomp geeft alleen snelwerkende insuline, dus er is geen langwerkende reserve
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Een patiënt met een nefrostomie die koude rillingen heeft en een bloeddruk van 86/50 mmHg

Waarom dit het antwoord is

Koude rillingen en hypotensie bij een patiënt met een nefrostomie wijzen op urosepsis, wat onmiddellijke beoordeling en behandeling vraagt. Lichtroze afvoer na een TURP wordt verwacht. De andere patiënten zijn stabiel.

Antwoord

C · Een patiënt met een nefrostomie die koude rillingen heeft en een bloeddruk van 86/50 mmHg
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Pijn linksonder in de buik, koorts en een verhoogd CRP

Waarom dit het antwoord is

Diverticulitis veroorzaakt meestal pijn en drukpijn in de linker fossa iliaca met koorts, verhoogde ontstekingswaarden en een veranderd ontlastingspatroon. Een CT-scan bevestigt de diagnose en toont complicaties zoals een abces.

Antwoord

D · Pijn linksonder in de buik, koorts en een verhoogd CRP
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Dantroleen

Waarom dit het antwoord is

Maligne hyperthermie wordt behandeld door uitlokkende middelen te stoppen, te hyperventileren met 100% zuurstof, intraveneus dantroleen te geven (dat de calciumafgifte uit het sarcoplasmatisch reticulum vermindert), actief te koelen en hyperkaliëmie en ritmestoornissen te behandelen. Suxamethonium is een uitlokker.

Antwoord

C · Dantroleen
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Zwangerschapsdiabetes

Waarom dit het antwoord is

Obesitas verhoogt het risico op zwangerschapsdiabetes, pre-eclampsie, veneuze trombo-embolie, macrosomie, keizersnede en doodgeboorte. Vroege glucosetesten en een VTE-risicobeoordeling worden vaak aanbevolen.

Antwoord

D · Zwangerschapsdiabetes
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Om te controleren of hij compleet is en er niets is achtergebleven

Waarom dit het antwoord is

De placenta en de vliezen worden gecontroleerd op volledigheid. Achtergebleven delen verhinderen dat de baarmoeder samentrekt en veroorzaken een postpartumbloeding en infectie. Ook het aantal navelstrengvaten wordt gecontroleerd.

Antwoord

C · Om te controleren of hij compleet is en er niets is achtergebleven
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Blijf insuline geven, controleer glucose en ketonen vaker en volg het ziektedagenplan

Waarom dit het antwoord is

Stresshormonen tijdens ziekte verhogen de bloedglucose en het risico op ketoacidose. Insuline wordt nooit gestopt; glucose en ketonen worden vaker gecontroleerd, vocht wordt aangemoedigd en de doses worden aangepast volgens de ziektedagenregels.

Antwoord

D · Blijf insuline geven, controleer glucose en ketonen vaker en volg het ziektedagenplan
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Animisme, typisch voor pre-operationeel denken

Waarom dit het antwoord is

Animisme, het toekennen van levensechte eigenschappen aan voorwerpen, is een kenmerk van Piagets pre-operationele fase. Verpleegkundigen kunnen er gebruik van maken door apparatuur in eenvoudige, vriendelijke woorden uit te leggen en het kind het te laten aanraken.

Antwoord

C · Animisme, typisch voor pre-operationeel denken
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Het blokkeert NMDA-glutamaatreceptoren

Waarom dit het antwoord is

Memantine is een NMDA-receptorantagonist die wordt gebruikt bij matige tot ernstige ziekte van Alzheimer. Het kan worden gecombineerd met een cholinesteraseremmer.

Antwoord

B · Het blokkeert NMDA-glutamaatreceptoren
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Aanwijzingen voor een gedragsstoornis die vóór het 15e jaar begon

Waarom dit het antwoord is

Een antisociale persoonlijkheidsstoornis kan alleen worden vastgesteld bij volwassenen van 18 jaar of ouder, en er moeten aanwijzingen zijn voor een gedragsstoornis met begin vóór het 15e jaar.

Antwoord

D · Aanwijzingen voor een gedragsstoornis die vóór het 15e jaar begon
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 103,1 °F

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Vermenigvuldig met 9/5

39,5·9/5 = 71,1

Tel 32 op

T = 71,1 + 32 = 103,1 °F

Antwoord

T = 103,1 °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 1,8 L

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Volume in een dag

75 mL/h × 24 h = 1800 mL

In liters

V = 1800/1000 = 1,8 L

Antwoord

V = 1,8 L
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 5,2 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 4·13 = 52 mg

Volume

V = 52/10 = 5,2 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 5,2 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,76 mL

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Gewicht in kg

41,8/2,2 = 19 kg

Dosis

2·19 = 38 mg

Volume

V = (38/250)·5 = 0,76 mL

Antwoord

V = 0,76 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 21 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

4·60 = 240 min

Druppelsnelheid

R = 250·20/240 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Antwoord

R = 21 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 21 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 4,7 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

32·60/20 = 96 mL/h

Resterende tijd

t = 450/96 = 4,688 ≈ 4,7 h

Antwoord

t = 4,7 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 0,92 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

60·77 = 4 620 stuks

Volume

V = 4620/5000 = 0,924 ≈ 0,92 mL

Antwoord

V = 0,92 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 5,1 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

2·68 = 136 mcg/min
136·60 = 8160 mcg/h

Pompsnelheid

R = 8160/1600 = 5,1 mL/h

Antwoord

R = 5,1 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 95 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 120 + 120 = 240 mL
ijsschilfers: 120/2 = 60 mL
Infuus: 50·12 = 600 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
totale intake = 950 mL

Totale output

450 + 275 + 130 = 855 mL

Balans

B = 950 − 855 = 95 mL

Antwoord

B = 95 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 4,3 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

80·2 = 160 mL
500 − 160 = 340 mL over

Tweede deel

340/150 = 2,267 h

Totale tijd

t = 2 + 2,267 = 4,267 ≈ 4,3 h

Antwoord

t = 4,3 h

Dat is ongeveer 4 h 16 min, dus de zak is rond 10:16 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 35

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 15 + 20 + 0 + 0 = 35

Antwoord

MFS = 35
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: licht risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: af en toe vochtig → 3
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 2 + 3 + 4 + 2 + 2 + 2 = 15

Risiconiveau

15 → licht risico

Antwoord

licht risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 29 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·14 + 8 = 29 mmHg
worpafstand: 27–31 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 29 mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 83,15 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,3·713 − 55/0,8 = 213,9 − 68,75 = 145,2 mmHg

Gradiënt

A–a = 145,2 − 62 = 83,15 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 83,15 mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: boezemflutter, 2:1-geleiding

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 12 kleine hokjes, 1500 ÷ 12 ≈ 125 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,48 s.
3. P-toppen: geen; regelmatige zaagtandvormige fluttergolven elke 0,24 s (250 per minuut), 2 voor elke QRS.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

boezemflutter, 2:1-geleiding

Antwoord

boezemflutter, 2:1-geleiding
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire tachycardie

Ventriculaire ritmes: ventriculaire tachycardie is een reeks van drie of meer brede (0,12 s of meer) complexen achter elkaar met meer dan 100/min, meestal 150–250/min, regelmatig, zonder bijbehorende P-toppen. Ventrikelfibrilleren is een chaotisch, onregelmatig golfpatroon zonder herkenbare P-toppen, QRS-complexen of T-toppen en zonder telbare frequentie. Asystolie is een bijna vlakke lijn zonder ventriculaire activiteit; een vlakke lijn wordt altijd bevestigd door de patiënt, de afleidingen, de versterking en een tweede afleiding te controleren. In reanimatierichtlijnen zijn VF en polsloze VT de schokbare ritmes en asystolie niet.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 10 kleine hokjes, 1500 ÷ 10 ≈ 150 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,40 s.
3. P-toppen: geen herkenbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,14 s, breed (0,12 s of meer).

Interpretatie

ventriculaire tachycardie

Antwoord

ventriculaire tachycardie

In reanimatierichtlijnen zijn VF en polsloze VT de schokbare ritmes. Dit is alleen oefening in het herkennen van ritmes.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions