Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Using the AVPU scale, a patient who opens their eyes and groans only when the nurse squeezes their shoulder is scored as:

  1. AA
  2. BU
  3. CV
  4. DP
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient with capacity tells the nurse they do not want the operation their family keeps pushing for. What is the nurse's best action?

  1. ASupport the patient to tell the team their wishes
  2. BTell the patient to follow the family's advice
  3. CLet the family decide, as they know the patient best
  4. DSay nothing to avoid a conflict with the family
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Which kitchen practice helps prevent scald burns in young children?

  1. AHold the child while drinking a hot drink
  2. BTurn pot handles toward the back of the stove
  3. CLet the child stand on a chair beside the stove
  4. DLeave hot drinks at the edge of the table
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een patiënt met vermoedelijke kinkhoest moet in een gedeelde zaal blijven omdat er geen eenpersoonskamer vrij is. Wat is de meest geschikte opstelling terwijl infectiepreventie wordt gebeld?

  1. ALuchtwegisolatie toepassen met een N95-ademhalingsmasker voor iedereen
  2. BHelemaal geen maatregelen nemen tot er een eenpersoonskamer vrijkomt
  3. CDe patiënt naast een immuungecompromitteerde patiënt plaatsen
  4. DGordijnen dicht, meer dan 1 meter ruimte, mondmaskers bij nauw contact
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Which patient on an addiction unit should the nurse see first?

  1. ALast drink one week ago; asking about support groups
  2. BLast drink this morning; asking when lunch will arrive
  3. CLast drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects
  4. DIn recovery for a year; came to the clinic today for a routine check and a repeat prescription
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient in labor is receiving oxytocin, and the fetal monitor shows repeated late decelerations. What should the nurse do first?

  1. AIncrease the oxytocin rate
  2. BPlace the patient flat on her back
  3. CStop the oxytocin infusion
  4. DEncourage the patient to start pushing
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

When a patient returns to the ward from theatre, what should the nurse assess first?

  1. AThe discharge date
  2. BAirway, breathing, circulation and level of consciousness
  3. CThe patient's dietary preferences for the next meal
  4. DWhether visitors are waiting to see the patient
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with an epidural catheter develops new back pain and increasing leg weakness when the block should be wearing off. What should be suspected?

  1. AMuscle strain from lying in the same position in bed for many hours
  2. BAn epidural haematoma or abscess compressing the spinal cord
  3. CThe normal expected effect of the local anaesthetic
  4. DMild hypokalaemia
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient taking furosemide has a potassium of 3,3 mEq/L and is told to eat more potassium-rich foods. Which snack is the best choice?

  1. ADried apricots
  2. BWhite bread
  3. CPlain crackers
  4. DRice cakes
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Het totaal calcium van een patiënt is 7,9 mg/dL (2,0 mmol/L), met een albumine van 2,4 g/dL (24 g/L) en zonder klachten. Welke test verduidelijkt het best of er echte hypocalciëmie is?

  1. AEen serumnatrium
  2. BEen geïoniseerd calcium
  3. CEen soortelijk gewicht van de urine
  4. DEen HbA1c
11.FarmacologieGemiddeld

Hoe vermindert clopidogrel de aggregatie van bloedplaatjes?

  1. AHet activeert antitrombine
  2. BHet remt COX-1 in bloedplaatjes
  3. CHet blokkeert de glycoproteïne IIb/IIIa-receptor rechtstreeks
  4. DHet blokkeert de P2Y12-receptor voor ADP op bloedplaatjes
12.FarmacologieMoeilijk

Een vrouw die de combinatiepil gebruikt, begint met carbamazepine voor epilepsie. Wat is de belangrijkste zorg?

  1. AErnstige hypoglykemie door de combinatie
  2. BFalen van de anticonceptie omdat de hormonen sneller worden afgebroken
  3. CCarbamazepine-intoxicatie omdat de pil het metabolisme ervan sterk blokkeert
  4. DGeen zorg, want de middelen hebben geen interactie
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient is going home with a 24-hour Holter monitor. Which instruction is most important?

  1. AKeep a diary of symptoms and activities with the times
  2. BRemove the monitor whenever symptoms occur and restart it
  3. CStay in bed for the full 24 hours so the trace is clear
  4. DShower as normal with the monitor on
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient receiving weeks of IV antibiotics through a PICC line in the left arm develops swelling and aching of that arm and neck veins that look fuller on the left. What should the nurse suspect?

  1. AA catheter-related deep vein thrombosis
  2. BA local skin allergy to the dressing
  3. CLymphoedema from lying in bed
  4. DAn expected effect of the antibiotic
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient with a spinal cord injury can still feel a light touch around the anus. What does this show?

  1. AThe injury is incomplete, which suggests a better chance of recovery
  2. BThe patient has an injury of the brain, not the cord
  3. CThe sensation is only a spinal reflex and has no real meaning for recovery
  4. DThe injury is complete, and recovery is not possible
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Welke van deze patiënten met een acuut herseninfarct komt het minst in aanmerking voor intraveneuze trombolyse?

  1. AEen patiënt met een bloeddruk van 170/95 mmHg
  2. BEen patiënt die vijf dagen geleden een grote buikoperatie heeft gehad
  3. CEen patiënt bij wie de klachten 90 minuten geleden begonnen
  4. DEen patiënt bij wie de CT-scan geen teken van een intracraniële bloeding toont
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which statement about fatigue during radiotherapy is correct?

  1. AIt is caused by the patient becoming radioactive
  2. BIt means the radiotherapy has failed
  3. CIt occurs only after the first session and then disappears completely
  4. DIt often builds during the course and can last for weeks
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

An 80 kg adult has 30% TBSA partial- and full-thickness burns. Using the Parkland formula, how much crystalloid is planned for the first 8 hours from the time of the burn?

  1. A9600 mL
  2. B4800 mL
  3. C3200 mL
  4. D2400 mL
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A breastfeeding mother asks how she will know her baby is getting enough milk. Which sign is reassuring by day 5 or 6?

  1. AAt least 6 wet nappies a day and yellow stools
  2. BThe baby feeds for exactly 5 minutes each side
  3. CThe baby sleeps for 8 hours without feeding
  4. DHer breasts never feel full
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman has a postpartum haemorrhage. Which nursing action should be done first while help is coming?

  1. AGive the baby a bath to free the mother's time
  2. BMassage the fundus and look for the source
  3. CDocument the estimated blood loss in the notes
  4. DWeigh the used pads and record the total
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which early sign may tell a child with haemophilia that a joint bleed is starting?

  1. AA sudden fever with a rash
  2. BA cold, pale hand or foot
  3. CAn itchy feeling on the skin over the elbow
  4. DTingling or warmth in the joint
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 15-year-old boy with mumps develops a painful, swollen testis. What is the most likely explanation?

  1. AA late side effect of the MMR vaccine given in childhood
  2. BTesticular cancer unrelated to the infection
  3. CMumps orchitis, a known complication after puberty
  4. DAn inguinal hernia caused by coughing
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient taking clozapine complains of drooling, especially at night. How should the nurse respond?

  1. ARecognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
  2. BExplain that it is a sign of an allergic reaction to the medicine
  3. CStop the clozapine immediately, because this is a sign of agranulocytosis
  4. DTell him that it means the clozapine dose is too low and needs to be increased
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A woman taking carbamazepine for bipolar disorder uses an oral contraceptive pill. What should the nurse teach?

  1. AThe two drugs do not interact in any way
  2. BShe should take the pill and the carbamazepine at exactly the same time each day so that both of them stay fully effective
  3. CCarbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber
  4. DCarbamazepine increases the effect of the pill, so she can take it every other day
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111204:10?4:10 PM3:10 AM6:10 AM4:10 AM

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 04:10 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.

04:10
  1. 14:10 PM
  2. 23:10 AM
  3. 36:10 AM
  4. 44:10 AM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2 mcg/kg/min? mg/h90 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een voorschrift luidt 2 mcg/kg/min voor een patiënt die 90 kg weegt. Druk de doseersnelheid D uit in mg/h. Rond af op twee decimalen.

2 mcg/kg/min90 kg
D = mg/h
27.DosisberekeningenGemiddeld
80 kg7,5 mg/kg/dag3× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 80 kg. De voorgeschreven dosis is 7,5 mg/kg per dag, verdeeld over 3 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

80 kg7,5 mg/kg/dag3× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
50 mg/1 mLV = ? mL

Een patiënt weegt 167,2 lb. Het voorschrift is 0,5 mg/kg als eenmalige dosis, en de voorraadoplossing bevat 50 mg in 1 mL. Welk volume V geef je, met 1 kg = 2,2 lb?

167,2 lb0,5 mg/kg50 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL20 gtt/mL4 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 4 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL4 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
300 mL15 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 20 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Er zit nog 300 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

20 gtt/min15 gtt/mL300 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
100 stuks250 mLkortwerkende insuline? mL/h6 stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus bevat 100 eenheden kortwerkende insuline in 250 mL. Het voorschrift is 6 eenheden/h. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

100 stuks/250 mL6 stuks/h
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h72 kg2 mcg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 72 kg heeft een voorschrift voor norepinephrine met 2 mcg/min. De zak bevat 4 mg in 250 mL. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

4 mg/250 mL2 mcg/min72 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursoep180 mLthee150 mLsap120 mLInfuus75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine325 mLurine375 mLurine500 mLurine450 mLbraaksel250 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies).

soep: 180 mLthee: 150 mLsap: 120 mLInfuus: 75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 1 × 50 mLurine: 325 mLurine: 375 mLurine: 500 mLurine: 450 mLbraaksel: 250 mL
B = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 150 mL/hstart 07:00ttotaal​ = ? h80 mL/h × 4 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 07:00 met 80 mL/h. Na 4 uur wordt de snelheid veranderd in 150 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL80 mL/h · 4 h150 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: licht beperkt; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: uitstekend; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 8 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 8 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,22PaCO₂mmHg354520HCO₃⁻mmol/L22268passende compensatieextra respiratoire acidoseextra respiratoire alkalose

Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,22, PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa), HCO₃⁻ 8 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.

pH 7,22PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/L
  1. 1passende compensatie
  2. 2extra respiratoire acidose
  3. 3extra respiratoire alkalose
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze afleiding-II-strip toont sinusritme met één pauze. Meet de pauze, het R–R-interval over de pauze, in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
pauze = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVasystolieventriculaire tachycardiejunctioneel ritmeidioventriculair ritme

Herken het ritme op deze strip in afleiding II. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1asystolie
  2. 2ventriculaire tachycardie
  3. 3junctioneel ritme
  4. 4idioventriculair ritme

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · P

Waarom dit het antwoord is

AVPU stands for Alert, responds to Voice, responds to Pain, Unresponsive. A response only to a painful stimulus is "P", a serious sign that needs urgent review.

Antwoord

D · P
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Support the patient to tell the team their wishes

Waarom dit het antwoord is

As an advocate the nurse makes sure the patient's own wishes are heard. A competent adult decides about their treatment, and the family's views do not override this.

Antwoord

A · Support the patient to tell the team their wishes
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Turn pot handles toward the back of the stove

Waarom dit het antwoord is

Scalds from hot liquids are common childhood burns. Turning pot handles inward, using back burners and keeping hot drinks out of reach reduce the risk.

Antwoord

B · Turn pot handles toward the back of the stove
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Gordijnen dicht, meer dan 1 meter ruimte, mondmaskers bij nauw contact

Waarom dit het antwoord is

Druppelisolatie draait om afstand, mondmaskers en barrières. Een eenpersoonskamer heeft de voorkeur, dus wordt infectiepreventie gebeld. De patiënt bij een kwetsbare patiënt plaatsen zou gevaarlijk zijn.

Antwoord

D · Gordijnen dicht, meer dan 1 meter ruimte, mondmaskers bij nauw contact
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Last drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects

Waarom dit het antwoord is

Hallucinations, tremor, sweating and tachycardia two to three days after the last drink suggest severe withdrawal and possible delirium tremens, which can be fatal. This patient needs prompt assessment and treatment.

Antwoord

C · Last drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Stop the oxytocin infusion

Waarom dit het antwoord is

Late decelerations point to reduced blood flow through the placenta. Stopping oxytocin reduces contractions; the nurse then turns the patient onto her side, gives IV fluids as prescribed and informs the provider.

Antwoord

C · Stop the oxytocin infusion
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Airway, breathing, circulation and level of consciousness

Waarom dit het antwoord is

Early postoperative assessment checks the airway, breathing, oxygen saturation, circulation, consciousness, pain, wound and drains. This detects anaesthetic and surgical complications early.

Antwoord

B · Airway, breathing, circulation and level of consciousness
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · An epidural haematoma or abscess compressing the spinal cord

Waarom dit het antwoord is

Increasing motor block, back pain or new weakness after an epidural can mean a haematoma or abscess compressing the cord. This is a surgical emergency: stop the infusion and get urgent medical review.

Antwoord

B · An epidural haematoma or abscess compressing the spinal cord
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Dried apricots

Waarom dit het antwoord is

Dried fruits such as apricots, raisins and prunes are rich in potassium, as are bananas, oranges, potatoes, beans and tomatoes. Refined grain products such as white bread and crackers are low in potassium.Gecontroleerd met: Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

A · Dried apricots
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Een geïoniseerd calcium

Waarom dit het antwoord is

Laag albumine verlaagt het totaal calcium zonder dat het actieve, geïoniseerde calcium per se daalt. Het direct meten van geïoniseerd calcium is de meest betrouwbare manier om te bepalen of behandeling nodig is.Gecontroleerd met: Calcium - ionized · MedlinePlus (NIH) (2025); Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

B · Een geïoniseerd calcium
11.Farmacologie

Antwoord: D · Het blokkeert de P2Y12-receptor voor ADP op bloedplaatjes

Waarom dit het antwoord is

Clopidogrel wordt in de lever geactiveerd en blokkeert onomkeerbaar de P2Y12-ADP-receptor op bloedplaatjes. Het wordt na een hartinfarct of stent vaak gecombineerd met aspirine.

Antwoord

D · Het blokkeert de P2Y12-receptor voor ADP op bloedplaatjes
12.Farmacologie

Antwoord: B · Falen van de anticonceptie omdat de hormonen sneller worden afgebroken

Waarom dit het antwoord is

Carbamazepine induceert CYP3A4, waardoor oestrogeen en progestageen sneller worden afgebroken. De anticonceptiespiegels dalen en er kan een zwangerschap ontstaan, dus een andere methode wordt geadviseerd.

Antwoord

B · Falen van de anticonceptie omdat de hormonen sneller worden afgebroken
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Keep a diary of symptoms and activities with the times

Waarom dit het antwoord is

A Holter monitor records the ECG continuously during normal daily life. A diary of symptoms and activities lets the reviewer match symptoms such as palpitations or dizziness to the rhythm. The device is kept dry unless it is designed to be waterproof.

Antwoord

A · Keep a diary of symptoms and activities with the times
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · A catheter-related deep vein thrombosis

Waarom dit het antwoord is

Upper-limb DVT is a recognised complication of PICCs and other central lines. Arm swelling, pain and distended veins should be reported, and an ultrasound arranged. The line is not flushed forcefully, and treatment usually involves anticoagulation.

Antwoord

A · A catheter-related deep vein thrombosis
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · The injury is incomplete, which suggests a better chance of recovery

Waarom dit het antwoord is

Preserved sensation or movement in the lowest sacral segments (sacral sparing) means the injury is incomplete. Incomplete injuries have a much better chance of some functional recovery.

Antwoord

A · The injury is incomplete, which suggests a better chance of recovery
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Een patiënt die vijf dagen geleden een grote buikoperatie heeft gehad

Waarom dit het antwoord is

Een recente grote operatie (in veel richtlijnen binnen ongeveer 14 dagen) vergroot het bloedingsrisico sterk en is een contra-indicatie voor trombolyse. Een begin binnen 4,5 uur, een bloeddruk onder 185/110 mmHg en een CT zonder bloeding zijn voorwaarden die trombolyse toestaan.

Antwoord

B · Een patiënt die vijf dagen geleden een grote buikoperatie heeft gehad
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · It often builds during the course and can last for weeks

Waarom dit het antwoord is

Radiotherapy fatigue usually increases as treatment continues and may persist for weeks or months afterwards. Pacing, light exercise and good sleep and nutrition help.

Antwoord

D · It often builds during the course and can last for weeks
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · 4800 mL

Waarom dit het antwoord is

Parkland gives 4 × 80 × 30 = 9600 mL in 24 hours, with half (4800 mL) in the first 8 hours from the time of injury. The rate is then adjusted to urine output and clinical response. Many burn centres now start lower, for example at 2 mL/kg/%TBSA in adults, and titrate to urine output.

Antwoord

B · 4800 mL
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · At least 6 wet nappies a day and yellow stools

Waarom dit het antwoord is

Signs of adequate intake include 6 or more wet nappies and several yellow stools a day by day 5 or 6, steady weight gain and a content baby after feeds. Most babies regain birth weight by about 2 weeks.

Antwoord

A · At least 6 wet nappies a day and yellow stools
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Massage the fundus and look for the source

Waarom dit het antwoord is

The first priority is to stop the bleeding: massage a boggy fundus, check for tears, empty the bladder and give uterotonics per protocol. Weighing pads gives a more accurate blood loss but comes after life-saving actions.

Antwoord

B · Massage the fundus and look for the source
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Tingling or warmth in the joint

Waarom dit het antwoord is

Many children with haemophilia feel tingling, warmth or tightness in a joint before pain, swelling and reduced movement develop. Treating early with factor replacement limits joint damage.

Antwoord

D · Tingling or warmth in the joint
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Mumps orchitis, a known complication after puberty

Waarom dit het antwoord is

Orchitis is a common complication of mumps in males after puberty, usually a few days after the parotid swelling. It is painful and, rarely, reduces fertility. Supportive care includes analgesia and scrotal support.

Antwoord

C · Mumps orchitis, a known complication after puberty
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow

Waarom dit het antwoord is

Hypersalivation is a common, unpleasant effect of clozapine, often worse at night. It can be embarrassing and affect adherence, so it is reported; treatments are available, and the nurse also watches for aspiration risk.

Antwoord

A · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Carbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber

Waarom dit het antwoord is

Carbamazepine induces liver enzymes and speeds up the breakdown of many drugs, including hormonal contraceptives. This can lead to unplanned pregnancy, and carbamazepine is also teratogenic.

Antwoord

C · Carbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 4:10 AM

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

04 → 4 AM

Antwoord

4:10 AM

Antwoord

4:10 AM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 10,8 mg/h

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 2 mcg/kg/min × 90 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Bereken

D = 2·90·60/1000 = 10,8 mg/h

Antwoord

D = 10,8 mg/h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 200 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

7,5·80 = 600 mg

Per gift

D = 600/3 = 200 mg

Antwoord

D = 200 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,76 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Gewicht in kg

167,2/2,2 = 76 kg

Dosis

0,5·76 = 38 mg

Volume

V = (38/50)·1 = 0,76 mL

Antwoord

V = 0,76 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 83 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

4·60 = 240 min

Druppelsnelheid

R = 1000·20/240 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Antwoord

R = 83 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 83 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 3,8 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

20·60/15 = 80 mL/h

Resterende tijd

t = 300/80 = 3,75 ≈ 3,8 h

Antwoord

t = 3,8 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 15 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

100/250 = 0,4 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 6/0,4 = 15 mL/h

Antwoord

R = 15 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 7,5 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dosis per uur

Het voorschrift is per minuut voor de hele patiënt, dus het gewicht is niet nodig.

2·60 = 120 mcg/h

Pompsnelheid

R = 120/16 = 7,5 mL/h

Antwoord

R = 7,5 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = −800 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 180 + 150 + 120 = 450 mL
Infuus: 75·8 = 600 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
totale intake = 1100 mL

Totale output

325 + 375 + 500 + 450 + 250 = 1900 mL

Balans

B = 1100 − 1900 = −800 mL

Antwoord

B = −800 mL

Negatief: de patiënt verloor meer vocht dan er binnenkwam.

34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 5,2 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

80·4 = 320 mL
500 − 320 = 180 mL over

Tweede deel

180/150 = 1,2 h

Totale tijd

t = 4 + 1,2 = 5,2 h

Antwoord

t = 5,2 h

Dat is ongeveer 5 h 12 min, dus de zak is rond 12:12 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 18

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: licht beperkt → 3
vochtigheid: af en toe vochtig → 3
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: uitstekend → 4
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 3 + 3 + 4 + 2 + 4 + 2 = 18

Antwoord

B = 18
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 15 = 15

Risiconiveau

15 → laag risico

Antwoord

laag risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 20 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·8 + 8 = 20 mmHg
worpafstand: 18–22 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 20 mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: passende compensatie

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

1,5·8 + 8 = 20 → 18–22 mmHg

Vergelijken

gemeten: 20 mmHg → passende compensatie

Antwoord

passende compensatie
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: pauze = 1,4 s

Smalcomplextachycardie en pauzes: supraventriculaire tachycardie (SVT) is een regelmatige tachycardie van ongeveer 150–250/min met smalle QRS-complexen; de P-toppen zijn meestal niet zichtbaar omdat ze verborgen liggen in het QRS-complex of de T-top. Sinustachycardie bij een volwassene in rust ligt meestal onder ongeveer 150/min en heeft een zichtbare P-top voor elk QRS; boezemflutter met 2:1-geleiding loopt vaak op ongeveer 150/min en toont zaagtandgolven. Bij sinusstilstand houdt de sinusknoop even op met vuren: een pauze zonder P-top en zonder QRS waarvan de lengte geen geheel aantal P–P-cycli is (een pauze van precies twee of drie cycli wijst juist op sinusuitgangsblok).

Meet

35 kleine hokjes van R tot R over de pauze

Omrekenen

pauze = 35 × 0,04 s = 1,4 s

Vergelijk met P–P

1,40 ÷ 0,84 ≈ 1,7 P–P-cycli, geen geheel getal

Antwoord

pauze = 1,4 s

In de pauze verschijnt geen P-top, en de pauze is geen geheel aantal P–P-cycli: sinusstilstand. Een pauze van precies twee of drie cycli zou wijzen op sinusuitgangsblok.

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: idioventriculair ritme

Meer ventriculaire ritmes: torsades de pointes is een polymorfe ventriculaire tachycardie, meestal 150–250/min, waarbij de brede complexen in hoogte veranderen en om de basislijn draaien, enkele slagen omhoog en dan omlaag. Studieboeken koppelen het aan een verlengd QT-interval, en magnesiumsulfaat is het middel dat de reanimatierichtlijnen ervoor noemen. Een idioventriculair ritme is een ventriculair ontsnappingsritme: regelmatig, breed QRS (0,12 s of meer), geen P-toppen, met 20–40/min (een versneld idioventriculair ritme loopt op 40–100/min). Monomorfe VT heeft identieke brede complexen bij meer dan 100/min. VF is chaotisch, zonder enig zich herhalend complex.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 57 kleine hokjes, 1500 ÷ 57 ≈ 26 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 2,28 s.
3. P-toppen: geen herkenbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,16 s, breed (0,12 s of meer) en bizar, met de T-top in de tegenovergestelde richting.

Interpretatie

idioventriculair ritme

Antwoord

idioventriculair ritme

Een idioventriculair ritme is een ontsnappingsritme: de ventrikels nemen het over omdat de pacemakers erboven zijn uitgevallen.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions