Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

When should discharge planning begin?

  1. AOnly after the doctor agrees to discharge
  2. BOn the morning of discharge
  3. COn admission, or as early as possible
  4. DAfter the patient has gone home
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

For a healthy adult having planned surgery, until how long before anaesthesia can water usually still be taken?

  1. AWater is not allowed from the day before
  2. BUp to 2 hours before
  3. CUp to 12 hours before
  4. DUp to 24 hours before
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient is admitted to an inpatient mental health unit. Why are personal belongings checked?

  1. ATo find out what the patient likes to wear during the hospital stay
  2. BTo remove items that could be used to harm self or others
  3. CTo make a list of valuable items for insurance
  4. DTo decide which family members may visit
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse has a needlestick from a patient known to have hepatitis C. Which statement about management is correct?

  1. AThe hepatitis C vaccine series is started at once, with a booster dose six months later
  2. BHepatitis C immune globulin is given within 24 hours, followed by a booster dose
  3. CNo follow-up is needed because hepatitis C does not spread by needles
  4. DThere is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A nurse teaches a patient who has started warfarin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep my INR blood test appointments.”
  2. B“If I miss a dose, I will take two the next day.”
  3. C“I will tell my dentist and pharmacist that I take warfarin.”
  4. D“I will use a soft toothbrush.”
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A day after a femur fracture, a young patient becomes confused and breathless, with small red spots on the chest. What should the nurse suspect?

  1. AAlcohol withdrawal
  2. BFat embolism syndrome
  3. CNormal pain after a fracture
  4. DAn allergic reaction to the cast
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Wat moet een patiënt met chronische nierschade in het dieet meestal beperken?

  1. AVitamine C en vezels
  2. BAlleen wateroplosbare vitamines
  3. CKoolhydraten volledig
  4. DKalium en fosfaat
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Welke patiënt moet bij triage als eerste worden gezien?

  1. AEen patiënt die een herhaalrecept vraagt
  2. BEen patiënt die al twee dagen keelpijn heeft
  3. CEen patiënt met een verzwikte enkel en lichte zwelling
  4. DEen patiënt met hoorbare ademhaling en gezwollen lippen na het eten van pinda's
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A young adult with new diabetes has a very low C-peptide level. What does this suggest?

  1. AThe patient is injecting too much insulin and needs a lower dose
  2. BThe kidneys are excreting all of the patient's insulin in urine
  3. CThe patient has high insulin resistance, as in type 2 diabetes
  4. DThe pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient on lithium has had vomiting and diarrhea for 3 days and has been taking ibuprofen. They now have a coarse tremor and confusion. The lithium level is 2,2 mEq/L. What is the best interpretation and action?

  1. AA normal level; continue lithium as prescribed
  2. BLithium toxicity; hold lithium and report urgently
  3. CIbuprofen side effects only; give it with food
  4. DA low level; ask for the lithium dose to be raised
11.FarmacologieGemiddeld

A patient with a peanut allergy is taught to use an adrenaline auto-injector. Which statement is correct?

  1. ACall emergency services after using it, even if symptoms improve
  2. BUse it only if the antihistamine has not worked after an hour
  3. CKeep it at home so it is not lost
  4. DThere is no need to see a doctor if the swelling goes down
12.FarmacologieMoeilijk

During general anaesthesia with a volatile agent and suxamethonium (succinylcholine), a patient develops muscle rigidity, rising end-tidal CO2 and a fast-rising temperature. Which drug is the specific treatment?

  1. ADantrolene
  2. BParacetamol
  3. CNeostigmine
  4. DNaloxone
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Welk advies helpt DVT te voorkomen tijdens een lange vlucht of na een operatie?

  1. AVoor het comfort met gekruiste benen zitten
  2. BMinder drinken om niet naar het toilet te hoeven
  3. CStrakke elastieken net onder de knie dragen
  4. DRegelmatig enkeloefeningen doen en voldoende vocht drinken
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A nurse teaches a patient who is starting warfarin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will check before taking any new medicines or herbal remedies."
  2. B"If I miss a dose, I will take two the next day."
  3. C"I will tell my dentist that I take warfarin."
  4. D"I will have regular INR blood tests."
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

How does bladder training help urge incontinence?

  1. AThe patient goes to the toilet every 15 minutes
  2. BA catheter is used every night
  3. CThe patient drinks as little as possible
  4. DThe time between voids is slowly increased
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A nurse teaches a patient with Hashimoto's thyroiditis about levothyroxine. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will report palpitations or chest pain."
  2. B"I will have regular blood tests to check my dose."
  3. C"I can stop the tablets once I feel back to normal."
  4. D"I will take the tablets at the same time each day."
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

A day after a spinal anaesthetic, a patient has a headache that is worse when sitting up and better when lying flat. What is the most likely cause?

  1. AMigraine caused by hospital lighting
  2. BPost-dural puncture headache
  3. CRaised blood pressure from pain
  4. DA side effect of the antibiotic
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A worker has a hydrofluoric acid burn on the hand and severe pain. After irrigation with water, which specific treatment is commonly applied?

  1. AIce cubes wrapped in a cloth
  2. BCalcium gluconate gel
  3. CSilver sulfadiazine cream
  4. DSodium bicarbonate paste
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman at 39 weeks with a healthy pregnancy asks about walking in early labour. What is the best advice?

  1. AWalking and upright positions can help progress
  2. BWalking will cause the cord to prolapse
  3. CUpright positions always make labour slower
  4. DShe must stay in bed on her back for the whole labour
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman at 37 weeks has severe itching of the palms and soles, worse at night, without a rash. Which condition should be considered?

  1. AAn allergy to washing detergents
  2. BNormal stretching of the abdominal skin
  3. CPre-eclampsia only
  4. DIntrahepatic cholestasis of pregnancy
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

How can acute rheumatic fever be prevented?

  1. ABy avoiding dairy products and cold drinks during every cold or cough
  2. BBy routine MMR vaccination in infancy
  3. CBy prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat
  4. DBy giving aspirin for every fever
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

The nurse has taught the parents of a child with epilepsy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll put a spoon in his mouth so he doesn't bite or swallow his tongue."
  2. B"I'll time the seizure and give the rescue medicine if it lasts too long."
  3. C"I'll move hard objects away and put something soft under his head."
  4. D"When the jerking stops, I'll turn him onto his side."
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

The nurse notices that she is spending much longer with one patient than with the others and feels she is the only one who can help him. What does this most likely indicate?

  1. AAn ideal therapeutic relationship
  2. BTransference by the patient towards the nurse, which is never the nurse's concern
  3. CPossible boundary problems that she should discuss in supervision
  4. DThat the patient needs to be transferred to another unit
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Six weeks after losing his job, a man feels low and worried and is sleeping a little less, but he still enjoys time with his children and does not meet the criteria for major depression. Which diagnosis fits best?

  1. AMajor depressive disorder
  2. BPersistent depressive disorder
  3. CBipolar II disorder
  4. DAdjustment disorder with depressed mood
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C104,1 °F? °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 104,1 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.

104,1 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0019:1502:35t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 19:15 en eindigt om 02:35 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

19:1502:35
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
1 g+ 3,4 mLV = ? mL

Een flacon bevat 1 g poeder. Op het etiket staat: voeg 3,4 mL water voor injectie toe voor een totaal volume van 4 mL. Het voorschrift is 375 mg. Welk volume V van de gereconstitueerde oplossing geef je?

1 g+ 3,4 mL → 4 mL375 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
50%voorraadV₁ = ? mL

Je moet 1000 mL van een 5% (w/v) oplossing maken uit een 50% (w/v) voorraadoplossing. Welk volume voorraadoplossing V₁ heb je nodig?

C₁ = 50%C₂ = 5%V₂ = 1000 mL
V₁ = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
250 mL20 gtt/mL2 h? gtt/min

Dien 250 mL toe in 2 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

250 mL2 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
250 mg250 mL8 mL/h? mg/h

Een zak bevat 250 mg van een geneesmiddel in 250 mL en loopt met 8 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

250 mg/250 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
25 000 stuks250 mLheparin? mL/h108 kg14 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 25 000 eenheden heparine in 250 mL. Het voorschrift is 14 eenheden/kg/h voor een patiënt van 108 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

25 000 stuks/250 mL14 stuks/kg/h108 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
400 mg250 mLdopamine? mL/h97 kg15 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dopamine 400 mg in 250 mL. Het voorschrift is 15 mcg/kg/min voor een patiënt van 97 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

400 mg/250 mL15 mcg/kg/min97 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurwater150 mLgelatinepudding120 mLsap100 mLijsschilfers120 mLInfuus60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine150 mLurine300 mLbraaksel150 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 46 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

46 kg12 hurine: 150 mLurine: 300 mLbraaksel: 150 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 125 mL/hstart 06:00ttotaal​ = ? h80 mL/h × 3 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 06:00 met 80 mL/h. Na 3 uur wordt de snelheid veranderd in 125 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL80 mL/h · 3 h125 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel), zegt ongepaste, willekeurige woorden en vertoont als beste motorische reactie: abnormale flexie van de armen (decorticatiehouding). Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 14/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 78/46 mmHg, hartslag 64/min, alert, temperatuur 37,2 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 14SpO₂ 98%luchtSBP 78HR 64AT 37,2 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,22PaCO₂mmHg354515HCO₃⁻mmol/L22266ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,22, PaCO₂ 15 mmHg (2,0 kPa) en HCO₃⁻ 6 mmol/L. De primaire stoornis is metabole acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,22PaCO₂ 15 mmHg (2,0 kPa)HCO₃⁻ 6 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 21% zuurstof, PaO₂ 60 mmHg (8,0 kPa) en PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 21%PaO₂ 60 mmHg (8,0 kPa)PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVboezemfibrillereneerstegraads AV-bloksinusbradycardiejunctioneel ritme

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1boezemfibrilleren
  2. 2eerstegraads AV-blok
  3. 3sinusbradycardie
  4. 4junctioneel ritme
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusbradycardiejunctioneel ritmeasystoliederdegraads (compleet) AV-blok

Herken het ritme op deze strip in afleiding II. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1sinusbradycardie
  2. 2junctioneel ritme
  3. 3asystolie
  4. 4derdegraads (compleet) AV-blok

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · On admission, or as early as possible

Waarom dit het antwoord is

Starting discharge planning early allows time for teaching, equipment, referrals and support at home, reducing delays and readmissions.

Antwoord

C · On admission, or as early as possible
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Up to 2 hours before

Waarom dit het antwoord is

Standard guidance allows clear fluids up to 2 hours and food up to 6 hours before elective anaesthesia. Long fasting causes thirst, dehydration and discomfort without added safety.

Antwoord

B · Up to 2 hours before
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · To remove items that could be used to harm self or others

Waarom dit het antwoord is

Belongings are searched with the patient, according to policy, for items such as sharp objects, cords, drugs and lighters. These are stored safely to reduce the risk of self-harm or violence.

Antwoord

B · To remove items that could be used to harm self or others
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · There is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early

Waarom dit het antwoord is

There is no vaccine or post-exposure prophylaxis for hepatitis C. The exposure is reported, baseline tests are taken and follow-up testing identifies infection early, because effective treatment is available.

Antwoord

D · There is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · “If I miss a dose, I will take two the next day.”

Waarom dit het antwoord is

Doubling a missed warfarin dose raises the risk of bleeding. Patients are taught to follow the prescriber’s instructions for missed doses, and the other statements are correct.

Antwoord

B · “If I miss a dose, I will take two the next day.”
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Fat embolism syndrome

Waarom dit het antwoord is

Fat embolism syndrome usually appears 24–72 hours after a long bone fracture, with breathing problems, confusion and a petechial rash. It needs oxygen and urgent escalation.

Antwoord

B · Fat embolism syndrome
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Kalium en fosfaat

Waarom dit het antwoord is

Zieke nieren scheiden kalium en fosfaat slecht uit, dus vaak zijn dieetbeperkingen nodig, samen met zoutbeperking en soms vocht- en eiwitbeperking.

Antwoord

D · Kalium en fosfaat
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Een patiënt met hoorbare ademhaling en gezwollen lippen na het eten van pinda's

Waarom dit het antwoord is

Stridor en lipzwelling wijzen op anafylaxie met bedreigde luchtweg, wat direct levensbedreigend is. De anderen kunnen veilig wachten.

Antwoord

D · Een patiënt met hoorbare ademhaling en gezwollen lippen na het eten van pinda's
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · The pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes

Waarom dit het antwoord is

C-peptide is cleaved from proinsulin when insulin is made, so it reflects the body's own insulin production. A very low level suggests beta-cell loss, as in type 1 diabetes; in type 2 diabetes it is often normal or high early on.Gecontroleerd met: C-Peptide Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

D · The pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Lithium toxicity; hold lithium and report urgently

Waarom dit het antwoord is

A level of 2,2 mEq/L with coarse tremor and confusion is lithium toxicity. Fluid loss and NSAIDs both reduce lithium excretion by the kidneys. The dose is held, the provider is informed at once, and fluids and close monitoring are expected; severe cases may need dialysis.

Antwoord

B · Lithium toxicity; hold lithium and report urgently
11.Farmacologie

Antwoord: A · Call emergency services after using it, even if symptoms improve

Waarom dit het antwoord is

Anaphylaxis can recur after the adrenaline wears off (a biphasic reaction). The person always calls for help after using it, carries two auto-injectors and uses adrenaline early.

Antwoord

A · Call emergency services after using it, even if symptoms improve
12.Farmacologie

Antwoord: A · Dantrolene

Waarom dit het antwoord is

Malignant hyperthermia is caused by uncontrolled calcium release from the sarcoplasmic reticulum. Dantrolene blocks this release, and the triggering agents are stopped at once.

Antwoord

A · Dantrolene
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Regelmatig enkeloefeningen doen en voldoende vocht drinken

Waarom dit het antwoord is

Activiteit van de kuitspieren, hydratatie en, waar geïndiceerd, goed passende compressiekousen of medicamenteuze profylaxe verminderen veneuze stase en stolselvorming. Benen kruisen en strakke banden belemmeren de veneuze terugvoer, en uitdroging verhoogt de bloedviscositeit.

Antwoord

D · Regelmatig enkeloefeningen doen en voldoende vocht drinken
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · "If I miss a dose, I will take two the next day."

Waarom dit het antwoord is

Doubling up after a missed dose can cause over-anticoagulation and bleeding. Patients are usually told to take a missed dose the same day if they remember, or skip it and record it, then seek advice. Regular INR checks, telling other clinicians and checking interactions are correct.

Antwoord

B · "If I miss a dose, I will take two the next day."
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · The time between voids is slowly increased

Waarom dit het antwoord is

In bladder training, the patient follows a schedule and gradually lengthens the time between voids while using urge-suppression techniques. Over weeks, bladder capacity and control improve. Very low fluid intake makes urine concentrated and irritating.

Antwoord

D · The time between voids is slowly increased
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · "I can stop the tablets once I feel back to normal."

Waarom dit het antwoord is

In Hashimoto's thyroiditis the gland is permanently damaged, so levothyroxine is usually lifelong. Feeling well shows that the dose is right, not that the disease is cured. Stopping causes symptoms to return.

Antwoord

C · "I can stop the tablets once I feel back to normal."
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Post-dural puncture headache

Waarom dit het antwoord is

CSF leaking through the dural puncture lowers pressure and causes a positional headache. Fluids, simple analgesia and caffeine may help, and the anaesthetist is informed; an epidural blood patch is sometimes needed.

Antwoord

B · Post-dural puncture headache
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Calcium gluconate gel

Waarom dit het antwoord is

Hydrofluoric acid penetrates deeply and binds calcium and magnesium, causing severe pain and possible life-threatening hypocalcaemia. Calcium gluconate gel binds fluoride; serum calcium and heart rhythm are monitored in larger exposures.

Antwoord

B · Calcium gluconate gel
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Walking and upright positions can help progress

Waarom dit het antwoord is

Upright positions and mobility in the first stage can shorten labour and reduce the need for epidurals. She can choose positions that feel comfortable.

Antwoord

A · Walking and upright positions can help progress
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Intrahepatic cholestasis of pregnancy

Waarom dit het antwoord is

Itching of the hands and feet without a rash suggests intrahepatic cholestasis of pregnancy. Raised bile acids are linked with stillbirth, so liver function and bile acids are checked and timing of birth may be planned.

Antwoord

D · Intrahepatic cholestasis of pregnancy
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · By prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat

Waarom dit het antwoord is

Rheumatic fever is an immune reaction following group A streptococcal throat infection. Treating strep throat with a full course of antibiotics prevents it and the heart valve damage it can cause.

Antwoord

C · By prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · "I'll put a spoon in his mouth so he doesn't bite or swallow his tongue."

Waarom dit het antwoord is

Putting objects in the mouth can break teeth, injure the mouth or block the airway; the tongue cannot be swallowed. Timing the seizure, protecting from injury and placing the child on the side afterwards are correct.

Antwoord

A · "I'll put a spoon in his mouth so he doesn't bite or swallow his tongue."
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Possible boundary problems that she should discuss in supervision

Waarom dit het antwoord is

Feeling special or indispensable to one patient, and giving them extra time, are warning signs of over-involvement. Discussing this in clinical supervision helps the nurse keep a therapeutic relationship.

Antwoord

C · Possible boundary problems that she should discuss in supervision
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Adjustment disorder with depressed mood

Waarom dit het antwoord is

Adjustment disorder is a distressing reaction to a stressor that starts within 3 months and does not meet the criteria for another disorder, such as major depression. It usually resolves within 6 months after the stressor or its consequences end.

Antwoord

D · Adjustment disorder with depressed mood
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 40,1 °C

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Trek 32 af

104,1 − 32 = 72,1

Vermenigvuldig met 5/9

T = 72,1·5/9 = 40,06 ≈ 40,1 °C

Antwoord

T = 40,1 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 440 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

19:15 → 24:00 = 285 min

Na middernacht

00:00 → 02:35 = 155 min

Totaal

t = 285 + 155 = 440 min

Antwoord

t = 440 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 1,5 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Concentratie na het mengen

1000 mg/4 mL = 250 mg/mL

Volume

V = 375/250 = 1,5 mL

Antwoord

V = 1,5 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V₁ = 100 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Volume voorraadoplossing

V₁ = 5·1000/50 = 100 mL

Antwoord

V₁ = 100 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 42 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

2·60 = 120 min

Druppelsnelheid

R = 250·20/120 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Antwoord

R = 42 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 42 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 8 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

250/250 = 1 mg/mL

Dosissnelheid

D = 1·8 = 8 mg/h

Antwoord

D = 8 mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 15,1 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

14·108 = 1 512 stuks/h

Concentratie

25 000/250 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1512/100 = 15,12 ≈ 15,1 mL/h

Antwoord

R = 15,1 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 54,6 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

15·97 = 1455 mcg/min
1455·60 = 87300 mcg/h

Pompsnelheid

R = 87300/1600 = 54,56 ≈ 54,6 mL/h

Antwoord

R = 54,6 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 0,82 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

150 + 300 = 450 mL

Per kilogram per uur

U = 450/(46·12) = 0,8152 ≈ 0,82 mL/kg/h

Antwoord

U = 0,82 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 5,1 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

80·3 = 240 mL
500 − 240 = 260 mL over

Tweede deel

260/125 = 2,08 h

Totale tijd

t = 3 + 2,08 = 5,08 ≈ 5,1 h

Antwoord

t = 5,1 h

Dat is ongeveer 5 h 05 min, dus de zak is rond 11:05 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: ernstig

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel) → 2
V: zegt ongepaste, willekeurige woorden → 3
M: abnormale flexie van de armen (decorticatiehouding) → 3

Optellen

GCS = 2 + 3 + 3 = 8

Ernst

GCS 8 → ernstig

Antwoord

ernstig
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 64/min → 0
alert (A) → 0
T 37,2 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,22: acidemie (onder 7,35)
PaCO₂ 15 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 6 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

gedeeltelijk gecompenseerd

Antwoord

gedeeltelijk gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 17,23 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,21·713 − 58/0,8 = 149,7 − 72,5 = 77,23 mmHg

Gradiënt

A–a = 77,23 − 60 = 17,23 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 17,23 mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: junctioneel ritme

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 34 kleine hokjes, 1500 ÷ 34 ≈ 44 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,36 s.
3. P-toppen: negatief, vlak vóór elke QRS.
4. PR-interval: 0,10 s, korter dan 0,12 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

junctioneel ritme

Antwoord

junctioneel ritme
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: asystolie

Ventriculaire ritmes: ventriculaire tachycardie is een reeks van drie of meer brede (0,12 s of meer) complexen achter elkaar met meer dan 100/min, meestal 150–250/min, regelmatig, zonder bijbehorende P-toppen. Ventrikelfibrilleren is een chaotisch, onregelmatig golfpatroon zonder herkenbare P-toppen, QRS-complexen of T-toppen en zonder telbare frequentie. Asystolie is een bijna vlakke lijn zonder ventriculaire activiteit; een vlakke lijn wordt altijd bevestigd door de patiënt, de afleidingen, de versterking en een tweede afleiding te controleren. In reanimatierichtlijnen zijn VF en polsloze VT de schokbare ritmes en asystolie niet.

Vijf stappen

1. Frequentie: geen telbare ventriculaire frequentie.
2. Ritme: geen; een bijna vlakke lijn.
3. P-toppen: geen herkenbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: geen QRS-complexen.

Interpretatie

asystolie

Antwoord

asystolie

Een vlakke lijn wordt altijd gecontroleerd: kijk naar de patiënt, de afleidingen en de versterking en bekijk een tweede afleiding, want een losse elektrode of fijn VF kan op asystolie lijken.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions