Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why should insulin injection sites be rotated?

  1. ABecause each site can only be used once
  2. BTo prevent lumpy fatty swelling that affects absorption
  3. CTo stop the patient getting used to the needle
  4. DTo make the insulin work more quickly with each injection
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een patiënt met diabetes wordt niet-reagerend aangetroffen met een zeer lage bloedglucose en kan niet slikken. Wat is de juiste aanpak?

  1. ADe gebruikelijke dosis insuline geven
  2. BSuikerhoudend sap in de mond van de patiënt gieten
  3. CHulp inroepen en glucose via een andere weg geven, zoals iv-glucose of im-glucagon, volgens protocol
  4. DWachten tot de patiënt wakker wordt en dan eten geven
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Wat moet een verpleegkundige doen na een onopzettelijke spat bloed van een patiënt in de ogen?

  1. ADe handeling afmaken en het de volgende dag melden
  2. BEerst voorzichtig de ogen deppen met een schoon, droog zakdoekje om het bloed te verwijderen
  3. CDe ogen direct spoelen met veel water of fysiologisch zout en daarna melden
  4. DAntibiotische oogdruppels gebruiken en het aan niemand vertellen
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een patiënt met ernstige dementie komt 's nachts alleen uit bed en is twee keer gevallen. Welk plan is het meest geschikt?

  1. ADe patiënt de hele nacht in de stoel vastbinden
  2. BVier omhoog gezette bedhekken, met de deur 's nachts dicht voor de rust
  3. CElke nacht een sedativum om de patiënt in bed te houden
  4. DLaag bed, bedalarm, toiletrondes, nachtlampje en antislipsokken
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Welke bevinding is onverwacht en vraagt om snelle opvolging?

  1. AEen patiënt op een heparine-infusie heeft nieuwe zwarte, teerachtige ontlasting
  2. BEen patiënt met al lang bestaande COPD heeft een tonvormige borstkas
  3. CEen patiënt één dag na een laparoscopische galblaasoperatie heeft pijn in de rechterschouder
  4. DEen patiënt met bekende cirrose heeft gele huid die niet is veranderd
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Bij welke patiënt moet de verpleegkundige het geplande ontslag in twijfel trekken?

  1. AEen patiënt na een liesbreukoperatie die plast en eet
  2. BEen patiënt twee dagen na een operatie met een nieuwe hartfrequentie van 112/min en een temperatuur van 38,4 °C
  3. CEen patiënt met een stabiel gips die veilig loopt met krukken
  4. DEen patiënt met een longontsteking die 48 uur koortsvrij is op orale antibiotica
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which drug is first-line in an acute asthma attack?

  1. AA long-acting inhaled corticosteroid, used alone at a higher dose
  2. BAn oral beta-blocker
  3. CA nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)
  4. DAn oral antihistamine such as cetirizine taken every few hours
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Why is morphine more likely to cause toxicity in a patient with severe kidney impairment?

  1. AKidney disease makes the opioid receptors disappear
  2. BIts active metabolites build up because the kidneys excrete them
  3. CKidney failure makes the stomach absorb more morphine
  4. DThe kidneys normally activate morphine, so more of it becomes active
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient is on an IV insulin infusion protocol in the ICU. How often is the blood glucose usually checked?

  1. AOnly if symptoms occur
  2. BAbout every hour
  3. COnce a day before breakfast
  4. DOnce every 12 hours
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with a round face, central weight gain and purple stretch marks has a glucose of 210 mg/dL (11,7 mmol/L) and a potassium of 3,1 mEq/L. Which condition fits best?

  1. ADiabetes insipidus
  2. BCushing syndrome
  3. CAdrenal insufficiency
  4. DHypothyroidism
11.FarmacologieGemiddeld

Macroliden zoals claritromycine werken door:

  1. ARemming van de celwandsynthese
  2. BRemming van DNA-gyrase
  3. CBinding aan de 50S-subeenheid van het ribosoom, waardoor de eiwitsynthese wordt geremd
  4. DBlokkade van de foliumzuursynthese
12.FarmacologieMoeilijk

A patient receives high-dose IV aciclovir for herpes encephalitis. Which nursing action reduces the main risk to the kidneys?

  1. AGive the infusion as a rapid push
  2. BRestrict oral and IV fluids to prevent brain swelling
  3. CKeep the patient well hydrated and give the infusion slowly
  4. DGive a loop diuretic before each dose
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Een patiënt met een recente beroerte en slikproblemen krijgt koorts en crepitaties in de rechter onderkwab. Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak?

  1. ALinkerventrikelfalen
  2. BLongembolie
  3. CAspiratiepneumonie
  4. DAcuut astma
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt die dabigatran gebruikt, heeft een ernstige maagdarmbloeding. Welk specifiek antidotum kan worden gebruikt?

  1. AIdarucizumab
  2. BFytomenadion (vitamine K)
  3. CProtaminesulfaat
  4. DTranexaminezuur alleen
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Na intraveneuze trombolyse bij een beroerte, welke observaties zijn de eerste 24 uur het belangrijkst?

  1. AElk uur darmgeluiden en buikomvang
  2. BElk uur piekstroom en zuurstofsaturatie
  3. CAlleen dagelijks wegen en de vochtbalans
  4. DFrequente neurologische controles en bloeddruk
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een patiënt met longkanker en SIADH heeft een natrium van 112 mmol/L en heeft aanvallen. Wat is de meest geschikte behandeling?

  1. ASnelle correctie naar 140 mmol/L binnen de eerste zes uur
  2. BHypertone zoutoplossing, onder bewaking, met een beperkte stijgsnelheid
  3. CGrote hoeveelheden orale water om de urine te verdunnen
  4. DIntraveneus 5% glucose met hoge snelheid tot de aanvallen ophouden
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

A day after a spinal anaesthetic, a patient has a headache that is worse when sitting up and better when lying flat. What is the most likely cause?

  1. AA side effect of the antibiotic
  2. BPost-dural puncture headache
  3. CRaised blood pressure from pain
  4. DMigraine caused by hospital lighting
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient with diabetes on continuous enteral feeding and an insulin regimen has the feed stopped for a procedure. What is the main concern?

  1. ADiarrhoea from stopping the feed suddenly
  2. BHyperglycaemia because the stomach is empty
  3. CHypoglycaemia if insulin continues without the feed
  4. DRefeeding syndrome from too much glucose
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman at 20 weeks says her gums bleed when she brushes her teeth. What is the best advice?

  1. AReport it at once because it is a sign of a clotting disorder
  2. BStop brushing until the bleeding has settled after birth
  3. CAvoid all dental visits until after the baby is born
  4. DUse a soft brush and keep up routine dental care
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Which postpartum task can be delegated to an assistive staff member (healthcare assistant)?

  1. AEvaluating a woman for signs of postpartum depression
  2. BTeaching a first-time mother about breastfeeding
  3. CAssessing the fundus of a woman with heavy bleeding
  4. DTaking vital signs of a stable woman
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Een baby is geboren na 29 weken en is nu 2 maanden oud. Wanneer moeten de routinevaccins van 2 maanden worden gegeven?

  1. APas wanneer de baby 2 maanden gecorrigeerde leeftijd heeft bereikt
  2. BPas na de eerste verjaardag
  3. CPas nadat de baby 5 kg weegt
  4. DNu, volgens de kalenderleeftijd van de baby
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 5-year-old insists that a tall, thin glass holds more juice than a short, wide glass, although he saw the same amount poured into each. What explains this?

  1. AIt is a sign of intellectual disability that needs assessment
  2. BHe has a visual problem and needs an eye examination
  3. CHe is showing abstract reasoning typical of the formal operational stage
  4. DHe has not yet developed conservation, which is typical of the preoperational stage
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A severely depressed older patient says, "My insides have rotted away; I am already dead." Which type of delusion is this?

  1. AGrandiose
  2. BErotomanic
  3. CPersecutory
  4. DNihilistic
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A depressed patient says, "I don't enjoy anything any more, so there's no point in doing anything." Which intervention best reflects behavioural activation?

  1. AEncourage him to rest in bed as much as possible until the medicine works
  2. BWait until his mood improves before suggesting activities
  3. CPlan small, scheduled activities with him and review how he felt afterwards
  4. DTell him that his thoughts are irrational and he should stop thinking that way
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
234,862 gtt/min? gtt/minafronden op 1 gtt/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een berekening van de druppelsnelheid geeft 234,862 gtt/min. De regel in deze oefening is dat druppelsnelheden worden afgerond op hele druppels. Welke waarde x noteer je?

234,862 gtt/min
x = gtt/min
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0017:0001:05t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 17:00 en eindigt om 01:05 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

17:0001:05
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
34 kgBSA = 1,14 m²250 mg/m²D = ? mg

Een patiënt van 34 kg heeft een lichaamsoppervlak van 1,14 m². Het voorschrift is 250 mg/m². Bereken de dosis D in mg.

34 kgBSA = 1,14 m²250 mg/m²
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
25k stuks1000 mL? mL/h1500 stuks/h

Een infuus bevat 25000 eenheden van een geneesmiddel in 1000 mL. Het voorschrift is 1500 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

25000 stuks/1000 mL1500 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1500 mL20 gtt/mL10 h? gtt/min

Dien 1500 mL toe in 10 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

1500 mL10 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
400 mL15 gtt/mL30 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 30 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Er zit nog 400 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

30 gtt/min15 gtt/mL400 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
25 000 stuks250 mLheparin? mL/h109 kg15 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 25 000 eenheden heparine in 250 mL. Het voorschrift is 15 eenheden/kg/h voor een patiënt van 109 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

25 000 stuks/250 mL15 stuks/kg/h109 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
250 mg250 mLdobutamine? mL/h87 kg7,5 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dobutamine 250 mg in 250 mL. Het voorschrift is 7,5 mcg/kg/min voor een patiënt van 87 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

250 mg/250 mL7,5 mcg/kg/min87 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurgelatinepudding100 mLsoep200 mLmelk240 mLInfuus100 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine500 mLurine375 mLwonddrain70 mLbraaksel250 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies).

gelatinepudding: 100 mLsoep: 200 mLmelk: 240 mLInfuus: 100 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 100 mLurine: 500 mLurine: 375 mLwonddrain: 70 mLbraaksel: 250 mL
B = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 125 mL/hstart 16:00ttotaal​ = ? h80 mL/h × 3 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 16:00 met 80 mL/h. Na 3 uur wordt de snelheid veranderd in 125 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL80 mL/h · 3 h125 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 96% met extra zuurstof, bloeddruk 90/54 mmHg, hartslag 82/min, alert, temperatuur 36,6 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 16SpO₂ 96%O₂SBP 90HR 82AT 36,6 °C
NEWS2 =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: gestoord; mentale toestand: kent eigen grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,51PaCO₂mmHg354522HCO₃⁻mmol/L222617ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,51, PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa) en HCO₃⁻ 17 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,51PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 50% zuurstof, PaO₂ 83 mmHg (11,1 kPa) en PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 50%PaO₂ 83 mmHg (11,1 kPa)PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Bazett QTc = QT/√RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVtweedegraads AV-blok type IIdual-chamber (AV) gepacet ritmederdegraads (compleet) AV-blokgepacet ritme, falende capture

Deze patiënt heeft een pacemaker. Interpreteer de afleiding-II-strip. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1tweedegraads AV-blok type II
  2. 2dual-chamber (AV) gepacet ritme
  3. 3derdegraads (compleet) AV-blok
  4. 4gepacet ritme, falende capture

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · To prevent lumpy fatty swelling that affects absorption

Waarom dit het antwoord is

Injecting in the same place causes lipohypertrophy, which makes absorption unpredictable. Patients rotate within an area and check sites for lumps.

Antwoord

B · To prevent lumpy fatty swelling that affects absorption
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Hulp inroepen en glucose via een andere weg geven, zoals iv-glucose of im-glucagon, volgens protocol

Waarom dit het antwoord is

Orale glucose geeft kans op aspiratie als een patiënt niet kan slikken. Volgens het lokale protocol roept de verpleegkundige hulp in, beschermt ze de luchtweg en geeft ze iv-glucose of im-glucagon, waarna ze de glucose opnieuw meet.

Antwoord

C · Hulp inroepen en glucose via een andere weg geven, zoals iv-glucose of im-glucagon, volgens protocol
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · De ogen direct spoelen met veel water of fysiologisch zout en daarna melden

Waarom dit het antwoord is

Slijmvliezen worden direct gespoeld met veel water of fysiologisch zout, bijvoorbeeld bij een oogdouche. De blootstelling wordt onmiddellijk gemeld zodat het risico kan worden beoordeeld en postexpositiebehandeling kan worden overwogen.

Antwoord

C · De ogen direct spoelen met veel water of fysiologisch zout en daarna melden
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Laag bed, bedalarm, toiletrondes, nachtlampje en antislipsokken

Waarom dit het antwoord is

Gecombineerde maatregelen verminderen vallen het best: een laag bed, alarmen, vaste rondes en toiletmomenten, goede verlichting en antislipschoenen. Vier bedhekken, routinematige sedativa en fixatie vergroten het risico op letsel.

Antwoord

D · Laag bed, bedalarm, toiletrondes, nachtlampje en antislipsokken
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Een patiënt op een heparine-infusie heeft nieuwe zwarte, teerachtige ontlasting

Waarom dit het antwoord is

Zwarte, teerachtige ontlasting (melena) wijst op bloeding uit het bovenste deel van het maag-darmkanaal, een gevaarlijke complicatie van antistolling. Schouderpijn na laparoscopie door het gebruikte gas komt vaak voor, en een tonvormige borstkas bij COPD en stabiele geelzucht bij cirrose zijn te verwachten.

Antwoord

A · Een patiënt op een heparine-infusie heeft nieuwe zwarte, teerachtige ontlasting
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Een patiënt twee dagen na een operatie met een nieuwe hartfrequentie van 112/min en een temperatuur van 38,4 °C

Waarom dit het antwoord is

Nieuwe koorts en tachycardie na een operatie kunnen wijzen op een infectie of een andere complicatie, dus de verpleegkundige moet beoordelen en de zorg vóór ontslag melden. De andere patiënten zijn stabiel en halen de verwachte doelen.

Antwoord

B · Een patiënt twee dagen na een operatie met een nieuwe hartfrequentie van 112/min en een temperatuur van 38,4 °C
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · A nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)

Waarom dit het antwoord is

Short-acting beta2-agonists relieve bronchospasm within minutes. Oxygen to target, steroids and other treatments are added according to severity.

Antwoord

C · A nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Its active metabolites build up because the kidneys excrete them

Waarom dit het antwoord is

Morphine metabolites, including morphine-6-glucuronide, are cleared by the kidneys and accumulate in renal impairment, causing sedation and respiratory depression. Alternative opioids or lower doses are often chosen.

Antwoord

B · Its active metabolites build up because the kidneys excrete them
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · About every hour

Waarom dit het antwoord is

IV insulin acts quickly and has a short half-life, so glucose is usually checked hourly (or as the protocol specifies) and the rate adjusted. This reduces the risk of hypoglycemia and keeps glucose in the target range.

Antwoord

B · About every hour
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Cushing syndrome

Waarom dit het antwoord is

Excess cortisol raises glucose, causes central obesity, a round face and purple striae, and has some mineralocorticoid effect that lowers potassium. Adrenal insufficiency causes low glucose and high potassium.Gecontroleerd met: Hypercortisolism (Cushing Syndrome) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025); Hypokalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Antwoord

B · Cushing syndrome
11.Farmacologie

Antwoord: C · Binding aan de 50S-subeenheid van het ribosoom, waardoor de eiwitsynthese wordt geremd

Waarom dit het antwoord is

Macroliden binden aan de 50S-subeenheid van het bacteriële ribosoom en blokkeren de eiwitsynthese. Fluorochinolonen remmen DNA-gyrase en bètalactams de celwand.

Antwoord

C · Binding aan de 50S-subeenheid van het ribosoom, waardoor de eiwitsynthese wordt geremd
12.Farmacologie

Antwoord: C · Keep the patient well hydrated and give the infusion slowly

Waarom dit het antwoord is

Aciclovir can crystallise in the tubules and cause acute kidney injury. Good hydration, slow infusion and monitoring of kidney function reduce this risk.

Antwoord

C · Keep the patient well hydrated and give the infusion slowly
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Aspiratiepneumonie

Waarom dit het antwoord is

Dysfagie na een beroerte vergroot het risico op aspiratie. Geaspireerd materiaal komt vaak in de rechter onderkwab terecht omdat de rechter hoofdbronchus wijder en verticaler is. Slikscreening, een rechtopzittende houding en mondzorg verkleinen het risico.

Antwoord

C · Aspiratiepneumonie
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Idarucizumab

Waarom dit het antwoord is

Idarucizumab bindt dabigatran en heft het effect binnen enkele minuten op. Andexanet alfa (of protrombinecomplexconcentraat als dat niet beschikbaar is) wordt gebruikt bij factor Xa-remmers. Protamine heft heparine op en vitamine K heft warfarine op. Tranexaminezuur kan de hemostase ondersteunen maar is geen antidotum.

Antwoord

A · Idarucizumab
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Frequente neurologische controles en bloeddruk

Waarom dit het antwoord is

Na trombolyse worden neurologische observaties, bloeddruk en controles op bloedingen vaak uitgevoerd. Nieuwe hoofdpijn, braken, dalende GCS of stijgende bloeddruk kunnen wijzen op een bloeding. Plaatjesaggregatieremmers en antistollingsmiddelen worden meestal 24 uur vermeden.

Antwoord

D · Frequente neurologische controles en bloeddruk
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Hypertone zoutoplossing, onder bewaking, met een beperkte stijgsnelheid

Waarom dit het antwoord is

Ernstige symptomatische hyponatriëmie wordt behandeld met kleine boluses hypertone zoutoplossing om het natrium met enkele mmol/L te verhogen en de aanvallen te stoppen. De totale correctie is beperkt (vaak tot niet meer dan ongeveer 8–10 mmol/L in 24 uur) om osmotisch demyelinisatiesyndroom te voorkomen. Natrium wordt vaak gecontroleerd.

Antwoord

B · Hypertone zoutoplossing, onder bewaking, met een beperkte stijgsnelheid
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Post-dural puncture headache

Waarom dit het antwoord is

CSF leaking through the dural puncture lowers pressure and causes a positional headache. Fluids, simple analgesia and caffeine may help, and the anaesthetist is informed; an epidural blood patch is sometimes needed.

Antwoord

B · Post-dural puncture headache
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Hypoglycaemia if insulin continues without the feed

Waarom dit het antwoord is

When feed stops but insulin continues, blood glucose can fall sharply. The insulin plan is reviewed with the team, glucose is checked frequently, and a glucose infusion may be needed.

Antwoord

C · Hypoglycaemia if insulin continues without the feed
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Use a soft brush and keep up routine dental care

Waarom dit het antwoord is

Gum swelling and bleeding are common because of oestrogen-related vascular changes. Good oral hygiene and routine dental care are safe and recommended in pregnancy.

Antwoord

D · Use a soft brush and keep up routine dental care
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Taking vital signs of a stable woman

Waarom dit het antwoord is

Routine vital signs for a stable patient can be delegated, with the nurse interpreting results. Assessment, teaching and evaluation of unstable patients are nursing responsibilities.

Antwoord

D · Taking vital signs of a stable woman
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Nu, volgens de kalenderleeftijd van de baby

Waarom dit het antwoord is

Te vroeg geboren baby's worden in de meeste schema's gevaccineerd op kalenderleeftijd (leeftijd sinds de geboorte), niet op gecorrigeerde leeftijd. Sommige zeer premature baby's krijgen hun eerste vaccins in het ziekenhuis met bewaking op apneu.

Antwoord

D · Nu, volgens de kalenderleeftijd van de baby
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · He has not yet developed conservation, which is typical of the preoperational stage

Waarom dit het antwoord is

Preoperational children focus on one feature, such as height, and cannot yet understand that the amount stays the same when the shape changes. Conservation develops in the concrete operational stage, from about 7 years.

Antwoord

D · He has not yet developed conservation, which is typical of the preoperational stage
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Nihilistic

Waarom dit het antwoord is

Nihilistic delusions are beliefs that the self, the body or the world does not exist or has been destroyed. They can occur in psychotic depression and require urgent assessment, including of nutrition and suicide risk.

Antwoord

D · Nihilistic
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Plan small, scheduled activities with him and review how he felt afterwards

Waarom dit het antwoord is

Behavioural activation is based on the idea that activity improves mood, not the other way round. Scheduling achievable, meaningful activities and reviewing the effect breaks the cycle of withdrawal and low mood.

Antwoord

C · Plan small, scheduled activities with him and review how he felt afterwards
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 235 gtt/min

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de enen

234.862 → 4

Alleen het volgende cijfer beslist

234.862 → 8
8 is 5 of meer, dus rond 4 naar boven af.
De cijfers daarna (62) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 235 gtt/min

Antwoord

x = 235 gtt/min
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 485 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

17:00 → 24:00 = 420 min

Na middernacht

00:00 → 01:05 = 65 min

Totaal

t = 420 + 65 = 485 min

Antwoord

t = 485 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 285 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dosis

D = 250·1,14 = 285 mg

Antwoord

D = 285 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 60 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

25000/1000 = 25 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1500/25 = 60 mL/h

Antwoord

R = 60 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 50 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

10·60 = 600 min

Druppelsnelheid

R = 1500·20/600 = 50 gtt/min

Antwoord

R = 50 gtt/min
30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 3,3 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

30·60/15 = 120 mL/h

Resterende tijd

t = 400/120 = 3,333 ≈ 3,3 h

Antwoord

t = 3,3 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 16,4 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

15·109 = 1 635 stuks/h

Concentratie

25 000/250 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1635/100 = 16,35 ≈ 16,4 mL/h

Antwoord

R = 16,4 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 39,2 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

7,5·87 = 652,5 mcg/min
652,5·60 = 39150 mcg/h

Pompsnelheid

R = 39150/1000 = 39,15 ≈ 39,2 mL/h

Antwoord

R = 39,2 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 745 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 100 + 200 + 240 = 540 mL
Infuus: 100·12 = 1200 mL
intraveneus antibioticum: 2·100 = 200 mL
totale intake = 1940 mL

Totale output

500 + 375 + 70 + 250 = 1195 mL

Balans

B = 1940 − 1195 = 745 mL

Antwoord

B = 745 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 9,1 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

80·3 = 240 mL
1000 − 240 = 760 mL over

Tweede deel

760/125 = 6,08 h

Totale tijd

t = 3 + 6,08 = 9,08 ≈ 9,1 h

Antwoord

t = 9,1 h

Dat is ongeveer 9 h 05 min, dus de zak is rond 01:05 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 5

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
met zuurstof → 2
SBP 90 mmHg → 3
HR 82/min → 0
alert (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 3 + 0 + 0 + 0 = 5

Antwoord

NEWS2 = 5
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 0 + 0 + 20 + 0 = 20

Risiconiveau

20 → laag risico

Antwoord

laag risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,51: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 22 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 17 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

gedeeltelijk gecompenseerd

Antwoord

gedeeltelijk gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 231 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,5·713 − 34/0,8 = 356,5 − 42,5 = 314 mmHg

Gradiënt

A–a = 314 − 83 = 231 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 231 mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,48 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 11 × 0,04 = 0,44 s
RR = 21 × 0,04 = 0,84 s

Formule van Bazett

QTc = 0,44/√0,84 = 0,44/0,9165 = 0,48 s

Antwoord

QTc = 0,48 s

Boven de gebruikelijke grenzen voor zowel mannen (ongeveer 0,45 s) als vrouwen (ongeveer 0,46 s): verlengd. (480 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: gepacet ritme, falende capture

Gepacete ritmes: een pacemakerimpuls verschijnt als een smalle verticale pacingspike. Na een ventriculaire spike is het QRS breed (0,12 s of meer), omdat de impuls zich vanaf de lead door de spier verspreidt in plaats van door het geleidingssysteem; bij pacing van de rechterkamer is het in afleiding II vaak grotendeels negatief. Een spike voor elke P-top betekent atriale pacing, en een dual-chamber (AV) pacemaker toont een atriale spike en een P-top, en daarna, na de geprogrammeerde AV-vertraging, een ventriculaire spike en een breed QRS. Capture betekent dat elke spike wordt gevolgd door een depolarisatie. Falende capture is een spike zonder P-top of QRS erna; falende sensing (spikes die de eigen slagen van de patiënt negeren) en falende pacing (geen spike als er een verwacht wordt) zijn de andere klassieke storingen.

Vijf stappen

1. Frequentie: 5 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 50 per minuut.
2. Ritme: de pacingspikes zijn regelmatig (elke 0,96 s), maar de R–R niet, omdat na sommige spikes een QRS ontbreekt.
3. P-toppen: geen zichtbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,14 s en breed na de gecapturede spikes; één spike wordt niet gevolgd door een QRS (geen capture).

Interpretatie

gepacet ritme, falende capture

Antwoord

gepacet ritme, falende capture

Falende capture: de pacemaker vuurt maar het hart reageert niet. Studieboeken beschouwen het als dringend te melden, omdat de patiënt mogelijk van de pacemaker afhankelijk is.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions