Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

On the first step of the WHO analgesic ladder, which drugs are used?

  1. ANon-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
  2. BStrong opioids such as morphine
  3. CGeneral anaesthetic drugs given in low doses
  4. DWeak opioids only, such as codeine
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een patiënt heeft een pijnlijke verbandwissel nodig. Wanneer kun je het voorgeschreven orale pijnstillende middel het best geven?

  1. ADirect na de verbandwissel
  2. BVroeg genoeg vóór de handeling zodat het zijn piekeffect bereikt
  3. COp hetzelfde tijdstip de volgende dag
  4. DAlleen als de patiënt tijdens de handeling tekenen van pijn vertoont of het uitroept
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Which PPE does a nurse wear when giving an IV chemotherapy drug?

  1. AA surgical mask and no gloves
  2. BOne pair of standard latex gloves, changed after the infusion is started
  3. CA reusable cloth gown and one pair of gloves
  4. DTwo pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Welke combinatie van een ziekteverwekker met de bijbehorende aanvullende voorzorgsmaatregelen is juist?

  1. AInfluenza – alleen luchtwegisolatie
  2. BMazelen – alleen contactisolatie
  3. CBof – druppelisolatie
  4. DC. difficile – luchtwegisolatie
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient with severe neutropenia needs a room. Which roommate is the safest choice?

  1. AA patient with influenza
  2. BA patient with an infected, draining leg wound
  3. CA patient with C. difficile diarrhea
  4. DA patient after a knee replacement with no signs of infection
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Een patiënt gered uit een woningbrand heeft brandwonden aan het gezicht, geschroeide neushaar en een hese stem. Wat is de prioriteit?

  1. AIntraveneuze vloeistofresuscitatie starten, berekend op basis van de grootte van de brandwond
  2. BDe luchtweg beschermen, voorbereiden op vroege luchtwegondersteuning
  3. CPijnbestrijding geven
  4. DDe brandwonden in het gezicht reinigen en verbinden
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient has a fentanyl patch for chronic pain. Which advice is correct?

  1. AAvoid heat sources such as hot water bottles over the patch
  2. BApply the patch to broken skin for faster effect
  3. CCut the patch in half if the pain improves, to lower the dose
  4. DKeep using the old patch with the new one
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

After a viral illness, a patient has sharp chest pain that is worse lying flat and eased by sitting forward. What is the most likely cause?

  1. AAortic dissection
  2. BPulmonary oedema
  3. CStable angina
  4. DPericarditis
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with suspected pulmonary TB needs sputum samples for acid-fast bacilli. Which instruction is correct?

  1. AGive one sample after brushing with mouthwash so it is clean
  2. BGive one sample of saliva collected from the mouth at any time of day
  3. CGive several samples of nasal mucus blown into a tissue
  4. DGive several deep-cough samples, often first thing in the morning
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient on IV gentamicin has a trough level above the target, and the creatinine has risen since yesterday. The next dose is due. What is the best action?

  1. AHold the dose and report the results to the prescriber
  2. BGive half of the dose and document the reason for it
  3. CGive the dose with extra oral fluids to protect the kidneys
  4. DGive the dose now and recheck the levels next week
11.FarmacologieGemiddeld

Wat maakt een overdosis tricyclische antidepressiva zoals amitriptyline bijzonder gevaarlijk?

  1. AEen plotseling hoge bloedglucose
  2. BHartritmestoornissen en insulten
  3. CNierstenen
  4. DErnstig leverfalen binnen enkele uren
12.FarmacologieMoeilijk

A patient develops a dry cough on an ACE inhibitor and is switched to losartan. Why is losartan less likely to cause cough?

  1. AIt does not block the breakdown of bradykinin
  2. BIt is excreted faster by the kidney
  3. CIt also acts as a bronchodilator
  4. DIt blocks histamine receptors in the airways
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A woman with hypertension who takes lisinopril says she is planning a pregnancy. What should the nurse advise?

  1. AContinue lisinopril, as it is the safest blood pressure drug in pregnancy
  2. BStop all blood pressure treatment straight away without telling anyone
  3. CDouble the dose to protect the baby from high blood pressure
  4. DDiscuss switching medicine with the prescriber before trying to conceive
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A smoker has severe shoulder and arm pain, a drooping eyelid, a small pupil and reduced sweating on the same side of the face. What should be suspected?

  1. AA frozen shoulder with referred pain to the face
  2. BA stroke affecting the brainstem on the opposite side
  3. CA tumour at the apex of the lung (Pancoast tumour)
  4. DA simple migraine
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Which statement about storing insulin is correct?

  1. AInsulin should be kept on a sunny windowsill to stay warm
  2. BAll insulin must be stored in the freezer to keep it stable
  3. CInsulin that has been frozen can be used once it has thawed
  4. DUnopened insulin goes in the fridge and must never be frozen
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Tijdens hemodialyse daalt de bloeddruk van een patiënt tot 80/50 mmHg en voelt hij zich duizelig en misselijk. Wat is de meest geschikte eerste verpleegkundige handeling?

  1. ADirect de gebruikelijke dosis antihypertensivum van de patiënt geven
  2. BDe patiënt rechtop zetten en een korte wandeling aanmoedigen
  3. CDe patiënt plat leggen, de vochtonttrekking verminderen en hulp halen
  4. DDe vochtonttrekking verhogen zodat de sessie eerder eindigt
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

A patient on warfarin is booked for elective surgery with a high bleeding risk. What is usual practice?

  1. AStop it about 5 days before and check the INR
  2. BDouble the dose for a week so the blood is ready for surgery
  3. CTake the usual dose on the morning of surgery
  4. DSwap to aspirin on the morning of surgery
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A colleague suggests giving a saline injection to see whether a patient's pain is "real". What is the best response?

  1. AIt is acceptable if a senior nurse gives the saline
  2. BIt is a good idea, as long as the patient is not told about it afterwards
  3. CIt should be done only for patients with chronic pain
  4. DDeceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A newborn baby girl has a small amount of blood-tinged vaginal discharge on day 3. What should the nurse tell the parents?

  1. AIt means the baby has a bleeding disorder
  2. BIt is caused by maternal hormones
  3. CIt shows a urinary tract infection
  4. DIt is a sign of sexual abuse
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Which statement by a woman being discharged after birth shows a need for further teaching?

  1. A"I should report a painful, swollen calf straight away."
  2. B"I should change my pads regularly and wash my hands."
  3. C"I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."
  4. D"I should call if my bleeding gets heavier or smells bad."
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child has scabies. Which plan is correct?

  1. AStop treatment as soon as the itch improves on the first day
  2. BTreat only the child, as family members without itching are not infected
  3. CTreat the child and all close contacts at the same time, and wash bedding and clothes
  4. DTreat only the itchy areas of skin, not the whole body
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Newborn screening shows congenital hypothyroidism. The parents ask why a baby who looks well needs treatment. What is the best answer?

  1. AWithout early treatment it can cause lasting learning disability and poor growth
  2. BThe baby could pass the condition to other children in the family
  3. CTreatment is only cosmetic, to prevent a swollen neck (goitre) developing later in childhood
  4. DThe baby will develop diabetes if the thyroid is not treated now
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which side effects should the nurse monitor for in a patient starting donepezil?

  1. AWeight gain and high blood glucose
  2. BTremor, thirst and passing large amounts of urine
  3. CDry mouth, constipation and urinary retention
  4. DNausea, diarrhoea and a slow heart rate
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A woman arrives in the emergency department after a sexual assault and has a cut on her head that is bleeding. What is the priority?

  1. AAsk her for a detailed account of the assault before any care
  2. BCall the police and wait until they arrive before doing anything else, so that no evidence is lost by mistake
  3. CAssess and treat her physical injuries, then offer forensic examination with her consent
  4. DCollect forensic evidence before treating any injuries
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111212:35 PM?13:3512:3524:3500:35

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 12:35 PM. Welke vermelding is dezelfde tijd op de 24-uursklok? Klik erop.

12:35 PM
  1. 113:35
  2. 212:35
  3. 324:35
  4. 400:35
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1½ tsp? mL3 tbsp? mL1 fl oz? mL1½ kopjes? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 1½ tsp van hoestdrank, 3 tbsp van vloeibare aanvulling, 1 fl oz van sap, 1½ kopjes van thee in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
22 kg30 mg/kg/dag4× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 22 kg. De voorgeschreven dosis is 30 mg/kg per dag, verdeeld over 4 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

22 kg30 mg/kg/dag4× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
40k stuks1000 mL? mL/h1500 stuks/h

Een infuus bevat 40000 eenheden van een geneesmiddel in 1000 mL. Het voorschrift is 1500 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

40000 stuks/1000 mL1500 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
V = ?15 gtt/mL40 gtt/min8 h

Een infuus loopt met 40 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Hoeveel milliliter V krijgt de patiënt in 8 uur?

40 gtt/min15 gtt/mL8 h
V = mL
30.InfuussnelhedenMoeilijk
530 mLover? mL/h3 h over

Er is 1000 mL voorgeschreven in 6 uur. Na 3 uur zie je dat er nog 530 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?

1000 mL / 6 hna 3 h: 530 mL
Δ = %
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 1 000 stuks/mL70 stuks/kg · 97 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 70 eenheden/kg voor bij een patiënt van 97 kg. De flacon bevat 1 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op één decimaal.

70 stuks/kg97 kg1 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
500 mg250 mLdobutamine39 mL/h91 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dobutamine, 500 mg in 250 mL, loopt met 39 mL/h. De patiënt weegt 91 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

500 mg/250 mL39 mL/h91 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurmelk240 mLwater150 mLgelatinepudding100 mLijsschilfers200 mLInfuus80 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine425 mLurine425 mLurine175 mLwonddrain90 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 80 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

80 kg12 hurine: 425 mLurine: 425 mLurine: 175 mLwonddrain: 90 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL300 mL ingelopen60 mL/h08:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 60 mL/h. Om 08:00 is er al 300 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL300 mL ingelopen60 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: geen beperking; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa). Gebruik de regel dat bij chronische respiratoire alkalose daalt HCO₃⁻ met 5 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ onder 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 136, Cl⁻ 107, HCO₃⁻ 12 mmol/L en albumine 21 g/L. Bepaal de voor albumine gecorrigeerde anion gap AGc = AG + 0,25·(40 − albumine).

Na⁺ 136 mmol/LCl⁻ 107 mmol/LHCO₃⁻ 12 mmol/Lalbumine 21 g/L
AGc = mmol/L
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Fridericia QTc = QT/∛RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVventriculair gepacet ritmederdegraads (compleet) AV-blokgepacet ritme, falende capturesinusritme met breed QRS

Deze patiënt heeft een pacemaker. Interpreteer de afleiding-II-strip. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1ventriculair gepacet ritme
  2. 2derdegraads (compleet) AV-blok
  3. 3gepacet ritme, falende capture
  4. 4sinusritme met breed QRS

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID

Waarom dit het antwoord is

The WHO ladder starts with non-opioids, adds a weak opioid for moderate pain and a strong opioid for severe pain, with adjuvants at any step. It is still widely taught, although current WHO guidance stresses individual assessment over a strict step-by-step approach.

Antwoord

A · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Vroeg genoeg vóór de handeling zodat het zijn piekeffect bereikt

Waarom dit het antwoord is

Pijnstilling vooraf geven, afgestemd op het begin en de piek van het middel, betekent dat de pijnstilling werkt tijdens de handeling. Dat is effectiever dan pijn behandelen nadat die is begonnen.

Antwoord

B · Vroeg genoeg vóór de handeling zodat het zijn piekeffect bereikt
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Two pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown

Waarom dit het antwoord is

Hazardous drugs can be absorbed through the skin or inhaled. Staff wear double chemotherapy-tested gloves and a disposable, low-permeability gown, with eye and face protection if splashing is possible.

Antwoord

D · Two pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Bof – druppelisolatie

Waarom dit het antwoord is

Bof verspreidt zich via respiratoire druppels, dus wordt druppelisolatie toegepast. Mazelen is aerogeen, C. difficile vraagt contactisolatie en influenza vraagt druppelisolatie.

Antwoord

C · Bof – druppelisolatie
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · A patient after a knee replacement with no signs of infection

Waarom dit het antwoord is

A neutropenic patient cannot fight infection well, so the roommate must not have a transmissible infection. A clean postoperative patient is the safest choice; ideally the neutropenic patient has a single room.

Antwoord

D · A patient after a knee replacement with no signs of infection
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · De luchtweg beschermen, voorbereiden op vroege luchtwegondersteuning

Waarom dit het antwoord is

Geschroeid neushaar en heesheid wijzen op inhalatieletsel. De bovenste luchtweg kan binnen uren opzwellen en dichtgaan, dus die wordt vroeg beschermd. Vloeistoffen, pijnbestrijding en wondverzorging volgen.

Antwoord

B · De luchtweg beschermen, voorbereiden op vroege luchtwegondersteuning
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Avoid heat sources such as hot water bottles over the patch

Waarom dit het antwoord is

Heat increases absorption of fentanyl through the skin and can cause overdose. Old patches are removed and folded before disposal, and patches should not be cut unless the product allows it.

Antwoord

A · Avoid heat sources such as hot water bottles over the patch
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Pericarditis

Waarom dit het antwoord is

Pericarditis typically causes sharp, positional chest pain relieved by sitting forward, sometimes with a pericardial rub. Viral infection is a common cause.

Antwoord

D · Pericarditis
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning

Waarom dit het antwoord is

Usually a series of three sputum samples is collected, at least one in the early morning, when secretions have pooled overnight. The patient rinses with water (not mouthwash), takes deep breaths and coughs deeply to bring up sputum, not saliva. Airborne precautions are used.Gecontroleerd met: Sputum Culture · MedlinePlus (NIH) (2024); Acid-Fast Bacillus (AFB) Tests · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

D · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Hold the dose and report the results to the prescriber

Waarom dit het antwoord is

A high aminoglycoside trough with rising creatinine means the drug is accumulating, which increases the risk of kidney damage and hearing loss. The nurse holds the dose, reports to the prescriber and asks about hearing changes and tinnitus. Only the prescriber or pharmacist changes the regimen.Gecontroleerd met: Gentamicin sulfate injection - Boxed Warning (US prescribing information) · Pfizer Medical Information (FDA label)

Antwoord

A · Hold the dose and report the results to the prescriber
11.Farmacologie

Antwoord: B · Hartritmestoornissen en insulten

Waarom dit het antwoord is

Tricyclische antidepressiva blokkeren natriumkanalen in het hart (verbreding van het QRS-complex) en hebben anticholinerge effecten. Bij overdosering veroorzaken ze ritmestoornissen, hypotensie, insulten en coma.

Antwoord

B · Hartritmestoornissen en insulten
12.Farmacologie

Antwoord: A · It does not block the breakdown of bradykinin

Waarom dit het antwoord is

ACE (kininase II) breaks down bradykinin, so ACE inhibitors raise bradykinin, which can cause cough and angioedema. ARBs block the angiotensin II receptor without affecting bradykinin breakdown.

Antwoord

A · It does not block the breakdown of bradykinin
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Discuss switching medicine with the prescriber before trying to conceive

Waarom dit het antwoord is

ACE inhibitors and ARBs are contraindicated in pregnancy because they can damage fetal kidneys and cause other harm. Women of childbearing age should be counselled and switched to a suitable alternative, such as labetalol or nifedipine, before conception or as soon as pregnancy is confirmed.

Antwoord

D · Discuss switching medicine with the prescriber before trying to conceive
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · A tumour at the apex of the lung (Pancoast tumour)

Waarom dit het antwoord is

A tumour in the lung apex can invade the brachial plexus (shoulder and arm pain) and the sympathetic chain, causing Horner's syndrome (ptosis, miosis, reduced sweating). It is a classic presentation of lung cancer that needs urgent imaging.

Antwoord

C · A tumour at the apex of the lung (Pancoast tumour)
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Unopened insulin goes in the fridge and must never be frozen

Waarom dit het antwoord is

Unopened insulin is kept in a fridge at about 2–8 °C. Freezing or heat destroys it, so frozen insulin must be thrown away. In-use pens can usually be kept at room temperature for the time stated by the manufacturer.

Antwoord

D · Unopened insulin goes in the fridge and must never be frozen
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · De patiënt plat leggen, de vochtonttrekking verminderen en hulp halen

Waarom dit het antwoord is

Intradialytische hypotensie komt vaak voor. Positioneren, ultrafiltratie verminderen of pauzeren en een kleine zoutbolus geven volgens protocol herstelt meestal de bloeddruk. Antihypertensiva worden bij patiënten die gevoelig zijn voor hypotensie vaak voor de dialyse achtergehouden, zoals voorgeschreven.

Antwoord

C · De patiënt plat leggen, de vochtonttrekking verminderen en hulp halen
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Stop it about 5 days before and check the INR

Waarom dit het antwoord is

Warfarin is usually stopped about 5 days before such surgery, and the INR is checked beforehand. Patients at high clotting risk may be given bridging therapy with a heparin, as planned by the team.

Antwoord

A · Stop it about 5 days before and check the INR
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Deceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"

Waarom dit het antwoord is

A placebo response does not mean pain is not real, and giving placebos without consent is deceptive and damages trust. Pain is assessed with the patient and treated according to the plan.

Antwoord

D · Deceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · It is caused by maternal hormones

Waarom dit het antwoord is

Pseudomenstruation is caused by withdrawal of maternal hormones after birth and resolves within days. Swollen breasts in either sex have the same cause.

Antwoord

B · It is caused by maternal hormones
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · "I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."

Waarom dit het antwoord is

Tampons are avoided until lochia has stopped and the postnatal check is done, because they increase the risk of infection. The other statements are correct.

Antwoord

C · "I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Treat the child and all close contacts at the same time, and wash bedding and clothes

Waarom dit het antwoord is

All household and close contacts are treated at the same time, even without symptoms, because itching can take weeks to develop. The cream or lotion is applied to the whole body as directed, and itching may persist for a few weeks after successful treatment.

Antwoord

C · Treat the child and all close contacts at the same time, and wash bedding and clothes
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Without early treatment it can cause lasting learning disability and poor growth

Waarom dit het antwoord is

Thyroid hormone is vital for brain development and growth. Untreated congenital hypothyroidism causes permanent intellectual disability, which is why it is screened for and treated early, before symptoms appear.

Antwoord

A · Without early treatment it can cause lasting learning disability and poor growth
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Nausea, diarrhoea and a slow heart rate

Waarom dit het antwoord is

Cholinesterase inhibitors increase cholinergic activity. Common effects include nausea, vomiting, diarrhoea and loss of appetite; bradycardia and fainting can also occur.

Antwoord

D · Nausea, diarrhoea and a slow heart rate
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Assess and treat her physical injuries, then offer forensic examination with her consent

Waarom dit het antwoord is

Medical care for injuries comes first. Forensic examination is offered, explained and carried out only with consent, and the nurse supports the survivor's control over each step.

Antwoord

C · Assess and treat her physical injuries, then offer forensic examination with her consent
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 12:35

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

12 PM → 12

Antwoord

12:35

Antwoord

12:35
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 442,5 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL
1½ kopjes = 1,5·240 = 360 mL

Optellen

V = 7,5 + 45 + 30 + 360 = 442,5 mL

Antwoord

V = 442,5 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 165 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

30·22 = 660 mg

Per gift

D = 660/4 = 165 mg

Antwoord

D = 165 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 37,5 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

40000/1000 = 40 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1500/40 = 37,5 mL/h

Antwoord

R = 37,5 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: V = 1280 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Snelheid in mL/h

40·60/15 = 160 mL/h

Volume

V = 160·8 = 1280 mL

Antwoord

V = 1280 mL
30.Infuussnelheden

Antwoord: Δ = 6 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1000/6 = 166,7 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 530/3 = 176,7 mL/h

Procentuele verandering

Δ = (176,7 − 166,7)/166,7·100% = 6%

Antwoord

Δ = 6%

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 6,8 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

70·97 = 6 790 stuks

Volume

V = 6790/1000 = 6,79 ≈ 6,8 mL

Antwoord

V = 6,8 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 14,3 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Microgram per minuut

39·2000 = 78000 mcg/h
78000/60 = 1300 mcg/min

Per kilogram

D = 1300/91 = 14,29 ≈ 14,3 mcg/kg/min

Antwoord

D = 14,3 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,07 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

425 + 425 + 175 = 1025 mL

Per kilogram per uur

U = 1025/(80·12) = 1,068 ≈ 1,07 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,07 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 11,7 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 300 = 700 mL

Tijd

t = 700/60 = 11,67 ≈ 11,7 h

Antwoord

t = 11,7 h

Dat is ongeveer 11 h 40 min, dus de zak is rond 19:40 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 9

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 2 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 = 9

Antwoord

B = 9
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 4 + 1 + 1 + 4 + 1 + 1 = 12

Risiconiveau

12 → hoog risico

Antwoord

hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 15,5 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|23 − 40| = 17 mmHg → 1,7 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 5·1,7 = 15,5 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 15,5 mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: AGc = 21,75 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 136 − (107 + 12) = 17

Correctie voor albumine

17 + 0,25·(40 − 21) = 21,75 mmol/L

Antwoord

AGc = 21,75 mmol/L

Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,371 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 8 × 0,04 = 0,32 s
RR = 16 × 0,04 = 0,64 s

Formule van Fridericia

QTc = 0,32/∛0,64 = 0,32/0,8618 = 0,371 s

Antwoord

QTc = 0,371 s

Binnen de gebruikelijke grenzen (ongeveer 0,45 s voor mannen, 0,46 s voor vrouwen). (371 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculair gepacet ritme

Gepacete ritmes: een pacemakerimpuls verschijnt als een smalle verticale pacingspike. Na een ventriculaire spike is het QRS breed (0,12 s of meer), omdat de impuls zich vanaf de lead door de spier verspreidt in plaats van door het geleidingssysteem; bij pacing van de rechterkamer is het in afleiding II vaak grotendeels negatief. Een spike voor elke P-top betekent atriale pacing, en een dual-chamber (AV) pacemaker toont een atriale spike en een P-top, en daarna, na de geprogrammeerde AV-vertraging, een ventriculaire spike en een breed QRS. Capture betekent dat elke spike wordt gevolgd door een depolarisatie. Falende capture is een spike zonder P-top of QRS erna; falende sensing (spikes die de eigen slagen van de patiënt negeren) en falende pacing (geen spike als er een verwacht wordt) zijn de andere klassieke storingen.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 25 kleine hokjes, 1500 ÷ 25 ≈ 60 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,00 s.
3. P-toppen: niet zichtbaar; vlak voor elk QRS staat een scherpe pacingspike.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,14 s, breed, en elke spike wordt gevolgd door een QRS (capture).

Interpretatie

ventriculair gepacet ritme

Antwoord

ventriculair gepacet ritme

Het gepacete QRS is van nature breed; noem het geen bundeltakblok of ventriculair ritme.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions