Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why is nail varnish or false nails often removed before surgery?

  1. AThey can affect pulse oximetry and checking skin colour
  2. BThey are a common cause of wound infection
  3. CThey can catch fire from the electrical equipment used in theatre
  4. DThey make the anaesthetic work less well
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

After treatment for hypoglycaemia a patient's glucose is now 5,2 mmol/L (94 mg/dL) and the next meal is hours away. What should the nurse do next?

  1. AGive nothing more, as the glucose is now normal
  2. BGive a longer-acting carbohydrate, such as a sandwich
  3. CGive a second glucose drink every 15 minutes
  4. DGive another dose of insulin to balance out the extra sugar
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Steriele zoutoplossing wordt gemorst op een steriele doek die op een niet-steriele tafel ligt. Wat betekent dit?

  1. AHet veld blijft steriel, omdat de zoutoplossing steriel is
  2. BAlleen het natte deel is besmet, dus materialen kunnen naar het droge deel worden verplaatst
  3. CHet veld is besmet, omdat vocht micro-organismen door de doek kan meevoeren
  4. DHet veld wordt weer steriel wanneer het droogt
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een verpleegkundige heeft een geneesmiddel aan de verkeerde patiënt gegeven. De patiënt lijkt in goede conditie. Wat heeft de eerste prioriteit?

  1. ANiets tegen de patiënt zeggen, om hem niet ongerust te maken
  2. BEerst het incidentformulier invullen
  3. CDe patiënt beoordelen en controleren op effecten van het geneesmiddel
  4. DWachten tot het einde van de dienst om het aan iemand te vertellen
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Which action by a nursing assistant needs the nurse to step in?

  1. ATaking an oral temperature just after the patient drank cold water
  2. BPutting the call light within the patient’s reach
  3. CLowering the bed to its lowest position and locking the wheels after care
  4. DCleaning hands before entering the room
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A marathon runner is confused, with a temperature of 41 °C and hot skin. What is the priority?

  1. AAsking the runner to rest in the shade and drink slowly
  2. BRapid cooling while supporting airway and circulation
  3. CWrapping the runner in a blanket to prevent shivering
  4. DGiving an antipyretic tablet and waiting for it to work
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why can a very low serum albumin contribute to oedema?

  1. AIt raises the blood pressure in the capillaries and pushes fluid out
  2. BIt increases the number of red cells
  3. CIt makes the kidneys retain potassium
  4. DIt lowers the oncotic pressure that holds fluid in the blood vessels
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Why are patients with nephrotic syndrome at increased risk of blood clots?

  1. AThey lose most of their platelets in the urine every day
  2. BTheir blood pressure is always very low
  3. CAnticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise
  4. DThey lose all their red cells in the urine, which thickens the remaining blood
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient is starting atorvastatin. Which laboratory test is usually checked at baseline?

  1. AThyroid antibodies
  2. BBlood cultures
  3. CSerum lipase
  4. DLiver enzymes
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt die digoxine gebruikt heeft een spiegel van 1,2 ng/mL, een kalium van 2,8 mEq/L en nieuwe frequente ventriculaire extrasystolen. Wat is de beste interpretatie?

  1. ADe patiënt heeft een hogere digoxinedosis nodig om het ritme te beheersen
  2. BToxiciteit is mogelijk, omdat laag kalium het effect van digoxine verhoogt
  3. CDigoxine kan niet de oorzaak zijn, omdat de spiegel binnen het gebruikelijke bereik ligt
  4. DKalium heeft geen effect op het hartritme
11.FarmacologieGemiddeld

When does oseltamivir give the most benefit in influenza?

  1. AOnly after symptoms have lasted at least one week
  2. BOnly after a bacterial pneumonia has developed
  3. CAt any time, as the timing makes no difference
  4. DWhen started within 48 hours of the first symptoms
12.FarmacologieMoeilijk

A pregnant woman develops a deep vein thrombosis. Which anticoagulant is usually preferred?

  1. ALow-molecular-weight heparin, such as enoxaparin
  2. BRivaroxaban, a direct oral factor Xa inhibitor
  3. CAspirin alone
  4. DWarfarin
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

How should a patient breathe in when using a pressurised metered-dose inhaler without a spacer?

  1. AAs hard and fast as possible, then press the canister afterwards
  2. BIn short gasps through the nose while pressing the canister
  3. CNormally, while breathing out through the mouthpiece
  4. DSlowly and deeply while pressing the canister, then hold the breath
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient regains a pulse after a ventricular fibrillation arrest that was probably caused by a heart attack. Which investigation is most urgent?

  1. AAn abdominal ultrasound
  2. BA lumbar puncture
  3. CA 12-lead ECG
  4. DSpirometry
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Welk elektrolytenpatroon is typisch voor de ziekte van Addison?

  1. AHoog natrium en laag kalium
  2. BLaag kalium en lage glucose
  3. CLaag natrium en hoog kalium
  4. DHoog calcium en laag fosfaat
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient on carbamazepine is admitted confused, with a sodium of 121 mmol/L. Which explanation is most likely?

  1. ACarbamazepine can cause hyponatraemia through an SIADH-like effect
  2. BConfusion is a normal, expected effect of carbamazepine and is unrelated to sodium
  3. CThe low sodium proves the patient has stopped taking the drug
  4. DCarbamazepine causes salt loss through severe diarrhoea
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which statement correctly describes physical dependence on opioids?

  1. AWithdrawal occurs if the drug is stopped suddenly
  2. BThe patient always craves the drug and misuses it despite harm
  3. CThe drug no longer has any side effects
  4. DThe patient is allergic to opioids
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Welke behandeling wordt in het algemeen aanbevolen voor een stabiele, droge, intacte zwarte necrotische korst op de hiel van een patiënt met een slechte doorbloeding?

  1. AElke dag in water weken om hem zachter te maken
  2. BIntact laten, de hiel ontlasten en doorverwijzen voor beoordeling
  3. CVandaag aan het bed met scherp debridement verwijderen
  4. DBedekken met een strak compressieverband
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A preterm baby at 30 weeks has repeated pauses in breathing of more than 20 seconds. Which drug is commonly used?

  1. ANaloxone hydrochloride
  2. BPhenobarbital
  3. CAtropine sulfate
  4. DCaffeine citrate
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman in labour has a breech presentation and her membranes rupture. What should the nurse check first?

  1. AHer blood glucose level
  2. BThe fetal heart rate and for cord prolapse
  3. CThe baby's sex on ultrasound
  4. DThe colour of her urine
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child has scabies. Which plan is correct?

  1. ATreat only the itchy areas of skin, not the whole body
  2. BStop treatment as soon as the itch improves on the first day
  3. CTreat only the child, as family members without itching are not infected
  4. DTreat the child and all close contacts at the same time, and wash bedding and clothes
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Welke bevinding bij een kind van 9 maanden vraagt om de snelste ontwikkelingsgerichte opvolging?

  1. ADe baby is verlegen bij vreemden
  2. BDe baby gebruikt maar één hand en negeert de andere
  3. CDe baby kan nog geen duidelijke woorden zeggen
  4. DDe baby kan nog niet lopen
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Welke factor is een van de sterkste voorspellers van toekomstige suïcide?

  1. AGetrouwd zijn
  2. BEen sterk religieus geloof hebben
  3. CEen eerdere suïcidepoging
  4. DEen stabiele baan hebben
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient starting clozapine is being taught about blood tests. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll need regular blood tests for as long as I take clozapine."
  2. B"If I get a sore throat or fever, I'll tell someone straight away."
  3. C"The tests are done because clozapine can lower my white cells."
  4. D"After a few months I can stop having blood tests."
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
1234567891011121:20 PM?14:2012:2013:2001:20

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 1:20 PM. Welke vermelding is dezelfde tijd op de 24-uursklok? Klik erop.

1:20 PM
  1. 114:20
  2. 212:20
  3. 313:20
  4. 401:20
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
½ tsp · 2/dag · 14 d? × 50 mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt ½ tsp van een orale suspensie elke 12 uur gedurende 14 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 50 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tsp = 5 mL?

½ tspelke 12 uur14 dagen50 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.DosisberekeningenGemiddeld
60 kg2 mg/kg/dag4× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 60 kg. De voorgeschreven dosis is 2 mg/kg per dag, verdeeld over 4 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

60 kg2 mg/kg/dag4× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
50%voorraadwater = ? mL

Je moet 100 mL van een 5% (w/v) oplossing maken uit een 50% (w/v) voorraadoplossing. Hoeveel water W moet er bij de voorraadoplossing worden gevoegd?

C₁ = 50%C₂ = 5%V₂ = 100 mL
W = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL20 gtt/mL4 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 4 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL4 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
400 mL20 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 32 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Er zit nog 400 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

32 gtt/min20 gtt/mL400 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
100 stuks250 mLkortwerkende insuline6 mL/h? stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 100 eenheden kortwerkende insuline in 250 mL loopt met 6 mL/h. Hoeveel eenheden per uur D krijgt de patiënt?

100 stuks/250 mL6 mL/h
D = stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h57 kg8 mcg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 57 kg heeft een voorschrift voor norepinephrine met 8 mcg/min. De zak bevat 4 mg in 250 mL. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

4 mg/250 mL8 mcg/min57 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursap120 mLwater250 mLInfuus50 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine500 mLurine225 mLurine250 mLurine350 mLwonddrain110 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 102 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

102 kg8 hurine: 500 mLurine: 225 mLurine: 250 mLurine: 350 mLwonddrain: 110 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL120 mL/hstart 13:1515:45: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL is om 13:15 gestart en loopt via een pomp met 120 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 15:45 nog in de zak?

500 mL120 mL/h13:15 → 15:45
V = mL
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 14/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 88/52 mmHg, hartslag 92/min, alert, temperatuur 36,7 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 14SpO₂ 98%luchtSBP 88HR 92AT 36,7 °C
NEWS2 =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa). Gebruik de regel dat bij acute respiratoire alkalose daalt HCO₃⁻ met 2 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ onder 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,22PaCO₂mmHg354523HCO₃⁻mmol/L22269extra acidose met normale gapzuivere acidose met hoge gapextra metabole alkalose

Een oefengas toont pH 7,22, PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa) en HCO₃⁻ 9 mmol/L, met Na⁺ 141 en Cl⁻ 102 mmol/L. Gebruik de anion gap en de deltaratio om de beste interpretatie aan te klikken.

pH 7,22PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)HCO₃⁻ 9 mmol/LNa⁺ 141 mmol/LCl⁻ 102 mmol/L
  1. 1extra acidose met normale gap
  2. 2zuivere acidose met hoge gap
  3. 3extra metabole alkalose
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont boezemflutter met een vaste geleidingsverhouding. Bepaal de gevraagde waarde (ventriculaire frequentie) in slagen per minuut.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
ventriculaire frequentie = bpm
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVtorsades de pointesboezemflutter, 2:1-geleidingidioventriculair ritmesupraventriculaire tachycardie (SVT)

Herken het ritme op deze strip in afleiding II. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1torsades de pointes
  2. 2boezemflutter, 2:1-geleiding
  3. 3idioventriculair ritme
  4. 4supraventriculaire tachycardie (SVT)

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · They can affect pulse oximetry and checking skin colour

Waarom dit het antwoord is

Dark varnish or false nails can block the oximeter's light and hide nail-bed colour. Clear access to the nails helps monitor oxygenation and circulation.

Antwoord

A · They can affect pulse oximetry and checking skin colour
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Give a longer-acting carbohydrate, such as a sandwich

Waarom dit het antwoord is

Fast-acting glucose raises the level quickly but briefly. A starchy snack, or the next meal if due, keeps it from falling again. The episode is recorded and its cause reviewed.

Antwoord

B · Give a longer-acting carbohydrate, such as a sandwich
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Het veld is besmet, omdat vocht micro-organismen door de doek kan meevoeren

Waarom dit het antwoord is

Vloeistof die door een doek heen trekt, kan micro-organismen van het niet-steriele oppervlak eronder naar boven voeren. Het veld wordt als besmet beschouwd en opnieuw opgebouwd.

Antwoord

C · Het veld is besmet, omdat vocht micro-organismen door de doek kan meevoeren
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · De patiënt beoordelen en controleren op effecten van het geneesmiddel

Waarom dit het antwoord is

De eerste prioriteit is de veiligheid van de patiënt: beoordelen, controleren en de voorschrijver informeren, die over een eventuele behandeling beslist. Daarna wordt de fout via het meldsysteem van het ziekenhuis gemeld en wordt de patiënt volgens het beleid geïnformeerd.

Antwoord

C · De patiënt beoordelen en controleren op effecten van het geneesmiddel
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Taking an oral temperature just after the patient drank cold water

Waarom dit het antwoord is

A cold drink lowers mouth temperature for a short time, so the reading will be falsely low. The nurse should ask the assistant to wait before measuring. The other actions are correct.

Antwoord

A · Taking an oral temperature just after the patient drank cold water
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Rapid cooling while supporting airway and circulation

Waarom dit het antwoord is

Heat stroke is an emergency in which body temperature rises and the brain is affected. Rapid cooling, for example with cold water or ice, is the priority; antipyretics do not work for heat stroke.

Antwoord

B · Rapid cooling while supporting airway and circulation
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · It lowers the oncotic pressure that holds fluid in the blood vessels

Waarom dit het antwoord is

Albumin creates oncotic pressure, drawing fluid into the capillaries. When it is low, as in liver disease, nephrotic syndrome or malnutrition, fluid leaks into the tissues.

Antwoord

D · It lowers the oncotic pressure that holds fluid in the blood vessels
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Anticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise

Waarom dit het antwoord is

Loss of proteins such as antithrombin in the urine, together with increased hepatic production of clotting factors, creates a hypercoagulable state. Some patients need anticoagulation.

Antwoord

C · Anticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Liver enzymes

Waarom dit het antwoord is

Statins can raise liver enzymes, so a baseline ALT is usually checked, with a lipid panel to judge response. Routine repeat liver tests are not always needed, but symptoms of liver injury or muscle pain should be reported.Gecontroleerd met: Statins · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

D · Liver enzymes
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Toxiciteit is mogelijk, omdat laag kalium het effect van digoxine verhoogt

Waarom dit het antwoord is

Hypokaliëmie verhoogt de binding van digoxine aan hartcellen, dus toxiciteit kan optreden bij een normale spiegel. De verpleegkundige houdt de dosis achter, meldt de uitslag en verwacht kaliumsuppletie.Gecontroleerd met: Low blood potassium · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

B · Toxiciteit is mogelijk, omdat laag kalium het effect van digoxine verhoogt
11.Farmacologie

Antwoord: D · When started within 48 hours of the first symptoms

Waarom dit het antwoord is

Neuraminidase inhibitors work best early, while the virus is multiplying. Started within 48 hours, they shorten illness; in high-risk or hospitalised patients they may still be given later.

Antwoord

D · When started within 48 hours of the first symptoms
12.Farmacologie

Antwoord: A · Low-molecular-weight heparin, such as enoxaparin

Waarom dit het antwoord is

Heparins are large molecules that do not cross the placenta. Warfarin is teratogenic, and direct oral anticoagulants are not recommended in pregnancy.

Antwoord

A · Low-molecular-weight heparin, such as enoxaparin
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Slowly and deeply while pressing the canister, then hold the breath

Waarom dit het antwoord is

With a metered-dose inhaler, the patient breathes out, starts a slow deep breath, presses the canister at the start of it and then holds the breath for about 10 seconds. Coordination is difficult, which is why spacers are often used.

Antwoord

D · Slowly and deeply while pressing the canister, then hold the breath
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · A 12-lead ECG

Waarom dit het antwoord is

After return of spontaneous circulation, a 12-lead ECG looks for STEMI, which needs urgent coronary angiography and PCI. Post-resuscitation care also aims for normal oxygen and CO₂ levels, blood pressure support, glucose control and avoiding fever.

Antwoord

C · A 12-lead ECG
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Laag natrium en hoog kalium

Waarom dit het antwoord is

Aldosterontekort veroorzaakt natriumverlies en kaliumretentie, met hyponatriëmie en hyperkaliëmie als gevolg. Cortisoltekort voegt hypoglykemie en hypotensie toe.

Antwoord

C · Laag natrium en hoog kalium
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Carbamazepine can cause hyponatraemia through an SIADH-like effect

Waarom dit het antwoord is

Carbamazepine (and oxcarbazepine) can increase the effect of ADH, leading to water retention and hyponatraemia. Severe hyponatraemia causes confusion and seizures. The drug and sodium need urgent medical review.

Antwoord

A · Carbamazepine can cause hyponatraemia through an SIADH-like effect
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Withdrawal occurs if the drug is stopped suddenly

Waarom dit het antwoord is

Physical dependence is a predictable adaptation to regular opioids, causing withdrawal if they stop suddenly, so doses are tapered. Addiction is a behavioural condition with craving, loss of control and continued use despite harm.

Antwoord

A · Withdrawal occurs if the drug is stopped suddenly
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Intact laten, de hiel ontlasten en doorverwijzen voor beoordeling

Waarom dit het antwoord is

Een stabiele, droge necrotische korst op een ischemische hiel werkt als een biologische barrière en wordt meestal niet gedebrideerd. De hiel wordt ontlast en de doorbloeding beoordeeld. Als de korst zacht, papperig, rood of nattend wordt, moet infectie worden vermoed en specialistische beoordeling worden gevraagd.

Antwoord

B · Intact laten, de hiel ontlasten en doorverwijzen voor beoordeling
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Caffeine citrate

Waarom dit het antwoord is

Apnoea of prematurity results from an immature respiratory centre. Caffeine citrate stimulates breathing and reduces apnoea episodes. Gentle stimulation is used during an episode.

Antwoord

D · Caffeine citrate
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · The fetal heart rate and for cord prolapse

Waarom dit het antwoord is

In breech presentations, the presenting part fits the pelvis less snugly, so cord prolapse is more likely after rupture of the membranes. The fetal heart rate is checked immediately and a vaginal examination done if indicated.

Antwoord

B · The fetal heart rate and for cord prolapse
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Treat the child and all close contacts at the same time, and wash bedding and clothes

Waarom dit het antwoord is

All household and close contacts are treated at the same time, even without symptoms, because itching can take weeks to develop. The cream or lotion is applied to the whole body as directed, and itching may persist for a few weeks after successful treatment.

Antwoord

D · Treat the child and all close contacts at the same time, and wash bedding and clothes
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · De baby gebruikt maar één hand en negeert de andere

Waarom dit het antwoord is

Een duidelijke handvoorkeur vóór ongeveer 18 maanden kan wijzen op zwakte aan de andere kant, bijvoorbeeld bij cerebrale parese. Niet lopen, vreemdenangst en geen duidelijke woorden zijn typisch op 9 maanden.

Antwoord

B · De baby gebruikt maar één hand en negeert de andere
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Een eerdere suïcidepoging

Waarom dit het antwoord is

Een eerdere poging verhoogt het risico sterk. Andere risicofactoren zijn een psychische stoornis, middelengebruik, hopeloosheid, toegang tot dodelijke middelen, recent verlies en sociaal isolement. Sociale steun en redenen om te leven zijn beschermend.

Antwoord

C · Een eerdere suïcidepoging
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · "After a few months I can stop having blood tests."

Waarom dit het antwoord is

Blood count monitoring is most frequent in the first months of clozapine treatment but continues throughout treatment, because agranulocytosis can occur at any time.

Antwoord

D · "After a few months I can stop having blood tests."
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 13:20

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

1 PM → 1 + 12 = 13

Antwoord

13:20

Antwoord

13:20
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: N = 2

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Totaal volume

2,5 mL × 2 × 14 = 70 mL

Flessen

70/50 = 1,4 → N = 2

Antwoord

N = 2
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 30 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

2·60 = 120 mg

Per gift

D = 120/4 = 30 mg

Antwoord

D = 30 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: W = 90 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Volume voorraadoplossing

V₁ = 5·100/50 = 10 mL

Toe te voegen water

W = 100 − 10 = 90 mL

Antwoord

W = 90 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 83 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

4·60 = 240 min

Druppelsnelheid

R = 1000·20/240 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Antwoord

R = 83 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 83 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 4,2 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

32·60/20 = 96 mL/h

Resterende tijd

t = 400/96 = 4,167 ≈ 4,2 h

Antwoord

t = 4,2 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 2,4 stuks/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

100/250 = 0,4 stuks/mL

Eenheden per uur

D = 6·0,4 = 2,4 stuks/h

Antwoord

D = 2,4 stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 30 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dosis per uur

Het voorschrift is per minuut voor de hele patiënt, dus het gewicht is niet nodig.

8·60 = 480 mcg/h

Pompsnelheid

R = 480/16 = 30 mL/h

Antwoord

R = 30 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,62 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

500 + 225 + 250 + 350 = 1325 mL

Per kilogram per uur

U = 1325/(102·8) = 1,624 ≈ 1,62 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,62 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 200 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

13:15 → 15:45 = 2,5 h

Toegediend volume

120·2,5 = 300 mL

Resterend volume

V = 500 − 300 = 200 mL

Antwoord

V = 200 mL
35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 92/min → 1
alert (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 1 + 0 + 0 = 4

Antwoord

NEWS2 = 4
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 25 + 0 + 0 + 0 + 0 + 15 = 40

Risiconiveau

40 → matig risico

Antwoord

matig risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 21,4 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|27 − 40| = 13 mmHg → 1,3 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 2·1,3 = 21,4 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 21,4 mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: zuivere acidose met hoge gap

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 141 − (102 + 9) = 30

Deltaratio

(30 − 12)/(24 − 9) = 1,2
zuivere acidose met hoge gap

Antwoord

zuivere acidose met hoge gap
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire frequentie = 125 bpm

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Fluttergolven

F–F = 6 kleine hokjes = 0,24 s → 1500 ÷ 6 = 250 per minuut

QRS-complexen

R–R = 12 kleine hokjes = 0,48 s → 1500 ÷ 12 = 125 per minuut
geleidingsverhouding = 250 ÷ 125 = 2:1

Antwoord

ventriculaire frequentie = 125 bpm
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: torsades de pointes

Meer ventriculaire ritmes: torsades de pointes is een polymorfe ventriculaire tachycardie, meestal 150–250/min, waarbij de brede complexen in hoogte veranderen en om de basislijn draaien, enkele slagen omhoog en dan omlaag. Studieboeken koppelen het aan een verlengd QT-interval, en magnesiumsulfaat is het middel dat de reanimatierichtlijnen ervoor noemen. Een idioventriculair ritme is een ventriculair ontsnappingsritme: regelmatig, breed QRS (0,12 s of meer), geen P-toppen, met 20–40/min (een versneld idioventriculair ritme loopt op 40–100/min). Monomorfe VT heeft identieke brede complexen bij meer dan 100/min. VF is chaotisch, zonder enig zich herhalend complex.

Vijf stappen

1. Frequentie: zeer snel, de complexen liggen ongeveer 6 kleine hokjes uit elkaar (ongeveer 250 per minuut).
2. Ritme: snel en grofweg regelmatig, maar de hoogte en richting van de complexen veranderen in een zich herhalend spoelpatroon.
3. P-toppen: geen herkenbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: breed en polymorf; de complexen draaien om de basislijn, enkele slagen omhoog en dan omlaag.

Interpretatie

torsades de pointes

Antwoord

torsades de pointes

Torsades de pointes is een polymorfe VT die samenhangt met een verlengd QT-interval. Dit is alleen herkenningsoefening.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions