Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.
1Formules en methoden
Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Methode
Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.
Prioriteren en delegeren
Methode
Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).
Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Methode
Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.
Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Methode
Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.
Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren
Methode
Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.
Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie
Methode
Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.
Verloskundige verpleegkunde
Methode
Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.
Kinderverpleegkunde
Methode
Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.
Psychiatrische verpleegkunde
Methode
Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.
Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen
Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.
Interpretatie van ECG-ritmestrips
Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.
2Oefenopgaven
1.BasisverpleegkundeGemiddeld
Welke maatregel helpt diepe veneuze trombose bij ziekenhuispatiënten te voorkomen?
AVroeg mobiliseren en beenoefeningen
BVocht beperken
CDe patiënt zo lang mogelijk in bed houden
DDe benen over elkaar slaan tijdens het zitten
2.BasisverpleegkundeMoeilijk
Why must concentrated potassium chloride never be given as a quick intravenous injection?
AIt can cause a fatal cardiac arrest
BIt makes the potassium inactive in the blood
CIt makes the vein turn blue for a week
DIt stops the kidneys from working at once
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld
Welke handelwijze met materialen is juist bij een patiënt met contactisolatie?
AMaterialen uit de schone ruimte gebruiken en ze ongewijzigd terugzetten
BEen eigen stethoscoop en bloeddrukmanchet voor die patiënt gebruiken
CDe materialen van de patiënt meenemen naar de volgende kamer
DDezelfde stethoscoop bij alle patiënten gebruiken zonder te reinigen
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk
Een verpleegkundige weet niet zeker of een steriele handschoen de rand van het steriele veld heeft aangeraakt. Wat is de juiste handelwijze?
ADoorgaan, omdat de verpleegkundige het niet zeker weet
BDe handschoen als besmet beschouwen en verwisselen
CDe handschoen afvegen met alcohol
DDe patiënt vragen of die het heeft gezien
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld
A patient taking lisinopril develops swelling of the lips and tongue. What should the nurse do first?
AAssess the airway and call for urgent help
BGive the next dose of lisinopril with water
CTell the patient this is a common, harmless effect
DApply a cold pack and recheck in an hour
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk
A patient in labor is receiving oxytocin, and the fetal monitor shows repeated late decelerations. What should the nurse do first?
AStop the oxytocin infusion
BEncourage the patient to start pushing
CPlace the patient flat on her back
DIncrease the oxytocin rate
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld
A patient on the ward has shingles with open blisters. Which people are most at risk from contact?
ANo one, because shingles cannot spread
BOnly people over 80 who have already had shingles themselves
CPregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
DPeople who have already had chickenpox in childhood and are now healthy
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk
A patient with a confirmed pulmonary embolism is started on anticoagulation. Which statement best explains its purpose?
AIt is mainly given to lower the blood pressure
BIt stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
CIt thins the blood so that the lungs absorb more oxygen
DIt dissolves the clot completely within minutes of the first dose being given
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld
Het aantal witte bloedcellen van een patiënt is 16 × 10³/µL met een hoog aandeel onrijpe neutrofielen (staven). Waar wijst dit het meest waarschijnlijk op?
AEen normale uitslag
BEen acute bacteriële infectie
CAlleen een chronische virale ziekte
DIJzergebreksanemie
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk
Three days after starting haloperidol, a patient has a temperature of 40 °C, severe muscle rigidity and confusion. Which laboratory result would the nurse expect?
AA very high serum lithium
BA very low white cell count
CA very high creatine kinase (CK)
DA very low serum sodium
11.FarmacologieGemiddeld
Besides lithium levels, which blood tests are monitored in long-term lithium treatment?
ATroponin and CK-MB
BKidney function and thyroid function
CLiver enzymes, serum amylase and lipase
DINR and fibrinogen
12.FarmacologieMoeilijk
Why do infants absorb more of a topical corticosteroid than adults?
ATheir skin contains no blood vessels
BThey have more skin area per kilogram and thinner skin
CTheir liver changes the cream into a much stronger form
DInfants do not absorb topical drugs at all
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld
Shortly after a permanent pacemaker is inserted via the subclavian vein, the patient becomes breathless with reduced breath sounds on that side. What complication should be suspected?
AAsthma
BPericarditis
CPneumothorax
DPulmonary oedema
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk
A patient receiving noradrenaline (norepinephrine) through a peripheral cannula has pale, cold skin around the site. What should the nurse do?
AStop it at that site, inform the team and follow the extravasation policy
BMassage the area firmly to spread the drug out into the surrounding tissue
CIncrease the rate so the drug enters the vein faster and leaks less
DContinue the infusion, as this is expected
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld
Why are patients with an acute spinal cord injury at high risk of deep vein thrombosis?
AThey usually take oestrogen as part of their treatment
BSpinal injuries always damage the large veins of the legs
CThe injury makes the blood too thin to clot properly in the veins
DParalysed leg muscles no longer pump blood back to the heart
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk
A patient who had pituitary surgery has fatigue and feels cold. TSH is low, and free T4 is low. What is the most likely cause?
AOver-replacement with levothyroxine
BPrimary hypothyroidism from thyroid failure
CHyperthyroidism from Graves' disease
DSecondary hypothyroidism
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld
Why is IV albumin often given after a large-volume paracentesis?
ATo treat infection in the ascitic fluid
BTo prevent low blood pressure and kidney injury from fluid shifts
CTo raise the blood glucose after the procedure
DTo replace the clotting factors and platelets lost in the drained fluid
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk
An hour after a line flush, a patient receiving parenteral nutrition has rigors and a temperature of 39,1 °C. What should the nurse suspect and do?
ALine infection; escalate and take blood cultures
BA normal reaction; give paracetamol and continue the infusion
CFluid overload; reduce the infusion rate only
DLow blood glucose; give a sugary drink
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld
A woman at 20 weeks says her gums bleed when she brushes her teeth. What is the best advice?
AUse a soft brush and keep up routine dental care
BStop brushing until the bleeding has settled after birth
CReport it at once because it is a sign of a clotting disorder
DAvoid all dental visits until after the baby is born
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk
Bij 7 weken zwangerschap meldt een vrouw plotselinge hevige pijn aan één kant van de onderbuik, pijn in de schouderpunt en duizeligheid. Waaraan moet de verpleegkundige denken?
AHyperemesis gravidarum
BEen gescheurde extra-uteriene graviditeit met inwendige bloeding
CBraxton Hicks-contracties
DNormale ronde-ligamentpijn door de groeiende baarmoeder
21.KinderverpleegkundeGemiddeld
A child's asthma action plan shows he is in the yellow zone. What should he do?
AUse the reliever as the plan says and contact the doctor if it does not help
BGo straight to the emergency department without using any medicine first
CDouble the preventer dose and do nothing else
DStop all medicines and wait to see if the symptoms pass
22.KinderverpleegkundeMoeilijk
A child develops the "slapped cheek" rash of fifth disease. The parent asks whether the child is still infectious. What is the best answer?
AYes, until every trace of the rash has faded from the cheeks and limbs
BYes, for 6 weeks after the rash appears
CThe illness is not infectious at any stage
DUsually not; the child was most infectious before the rash appeared
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld
In a therapy group, one member talks constantly and interrupts others. What should the group leader do?
AAcknowledge the member's contribution and invite others to share their views
BLet the member continue, because she has a lot to say
CAsk the member to leave the group permanently so that others can speak
DCriticise the member in front of the whole group so that she learns to stay quiet
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk
A teenager says she cuts herself "to feel better, not to die." Which statement about this is correct?
AShe should be told that cutting is only attention-seeking behaviour
BSelf-injury without suicidal intent shows that she has no mental health problems that need any treatment
CNon-suicidal self-injury still increases the long-term risk of suicide, so risk is assessed each time
DSelf-injury without suicidal intent never needs any assessment
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 104 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.
104 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een onderhoudsinfuus loopt zonder onderbreking met 100 mL/h. Hoeveel liter V levert het in 24 uur?
100 mL/h24 h
V = L
27.DosisberekeningenGemiddeld
Een kind van 20 kg krijgt 4 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 40 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?
20 kg4 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
Het voorschrift is 2850 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 5000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?
2850 units5000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
Er is 1500 mL voorgeschreven in 8 uur. Na 6 uur zie je dat er nog 460 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?
1500 mL / 8 hna 6 h: 460 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
Een infuus loopt met 25 gtt/min via een systeem van 60 gtt/mL. Er zit nog 300 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg?
25 gtt/min60 gtt/mL300 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus bevat 100 eenheden kortwerkende insuline in 250 mL. Het voorschrift is 0,05 eenheden/kg/h voor een patiënt van 64 kg. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.
100 stuks/250 mL0,05 stuks/kg/h64 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dobutamine, 250 mg in 250 mL, loopt met 12 mL/h. De patiënt weegt 79 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.
250 mg/250 mL12 mL/h79 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies).
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 150 mL/h. Om 08:30 is er al 300 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.
1000 mL300 mL ingelopen150 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 18/min, SpO₂ 91% met extra zuurstof, bloeddruk 110/66 mmHg, hartslag 114/min, reageert niet, temperatuur 36,9 °C. Wat is de totale NEWS2-score?
RR 18SpO₂ 91%O₂SBP 110HR 114UT 36,9 °C
NEWS2 =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 18/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 102/62 mmHg, hartslag 40/min, alert, temperatuur 36,8 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.
RR 18SpO₂ 98%luchtSBP 102HR 40AT 36,8 °C
1laag
2laag-matig
3middel
4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
Een oefengas toont PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa). Gebruik de regel dat bij chronische respiratoire acidose stijgt HCO₃⁻ met 3,5 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ boven 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,17, PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa), HCO₃⁻ 12 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.
pH 7,17PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa)HCO₃⁻ 12 mmol/L
1passende compensatie
2extra respiratoire acidose
3extra respiratoire alkalose
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.
afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
1sinusritme met PVC’s
2boezemfibrilleren
3boezemflutter, 4:1-geleiding
4junctioneel ritme
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
Deze strip in afleiding II toont een AV-blok, dus de boezems en de kamers slaan met verschillende frequenties. Meet het P–P-interval en bepaal de gevraagde waarde (atriale frequentie) in slagen per minuut (1500-methode, geheel getal).
afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
atriale frequentie = bpm
3Oplossingen
1.Basisverpleegkunde
Antwoord: A · Vroeg mobiliseren en beenoefeningen
Waarom dit het antwoord is
Vroeg bewegen, beenoefeningen, voldoende vocht en, waar dat passend is beoordeeld, compressie of antistollingsmiddelen verminderen veneuze stase en het risico op trombose.
Antwoord
A · Vroeg mobiliseren en beenoefeningen
2.Basisverpleegkunde
Antwoord: A · It can cause a fatal cardiac arrest
Waarom dit het antwoord is
A sudden rise in blood potassium can stop the heart. IV potassium is given diluted, by a controlled infusion and following strict policy, which is why concentrated forms are tightly controlled.
Antwoord
A · It can cause a fatal cardiac arrest
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Antwoord: B · Een eigen stethoscoop en bloeddrukmanchet voor die patiënt gebruiken
Waarom dit het antwoord is
Niet-kritische materialen zoals stethoscopen en manchetten zijn voor één patiënt bestemd, of worden gereinigd en gedesinfecteerd voordat ze bij een andere patiënt worden gebruikt.
Antwoord
B · Een eigen stethoscoop en bloeddrukmanchet voor die patiënt gebruiken
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Antwoord: B · De handschoen als besmet beschouwen en verwisselen
Waarom dit het antwoord is
Het principe is “bij twijfel is het niet steriel”. De rand van het veld is niet steriel, dus wordt de handschoen verwisseld. Doorgaan op onzekere basis brengt de patiënt in gevaar voor infectie.
Antwoord
B · De handschoen als besmet beschouwen en verwisselen
5.Prioriteren en delegeren
Antwoord: A · Assess the airway and call for urgent help
Waarom dit het antwoord is
Angioedema is a rare but dangerous effect of ACE inhibitors. The airway comes first: the nurse assesses breathing, calls for urgent help and holds the drug.
Antwoord
A · Assess the airway and call for urgent help
6.Prioriteren en delegeren
Antwoord: A · Stop the oxytocin infusion
Waarom dit het antwoord is
Late decelerations point to reduced blood flow through the placenta. Stopping oxytocin reduces contractions; the nurse then turns the patient onto her side, gives IV fluids as prescribed and informs the provider.
Antwoord
A · Stop the oxytocin infusion
7.Klinische verpleegkunde
Antwoord: C · Pregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
Waarom dit het antwoord is
Someone who has never had chickenpox can catch chickenpox from contact with shingles blisters. Non-immune pregnant and immunocompromised people are at particular risk, so lesions are covered and precautions followed.
Antwoord
C · Pregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
8.Klinische verpleegkunde
Antwoord: B · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
Waarom dit het antwoord is
Anticoagulants prevent clot extension and new clots; the body's own fibrinolysis gradually breaks down the existing clot. Thrombolysis, which actively dissolves clots, is reserved for massive PE with shock.
Antwoord
B · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Antwoord: B · Een acute bacteriële infectie
Waarom dit het antwoord is
Een verhoogd aantal witte bloedcellen met meer staven (een "linksverschuiving") wijst erop dat het beenmerg reageert op een acute bacteriële infectie of ernstige ontsteking. De uitslag wordt samen met de tekenen van de patiënt, zoals koorts, beoordeeld.Gecontroleerd met:Blood Differential · MedlinePlus (NIH) (2024)
Antwoord
B · Een acute bacteriële infectie
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Antwoord: C · A very high creatine kinase (CK)
Waarom dit het antwoord is
These signs suggest neuroleptic malignant syndrome, a medical emergency. Muscle rigidity releases CK, often to very high levels, and the white count is often raised. Myoglobin can damage the kidneys. The antipsychotic is stopped and supportive care is started.
Antwoord
C · A very high creatine kinase (CK)
11.Farmacologie
Antwoord: B · Kidney function and thyroid function
Waarom dit het antwoord is
Lithium can impair kidney function and cause hypothyroidism. Kidney function, thyroid function and calcium are checked regularly, along with lithium levels.
Antwoord
B · Kidney function and thyroid function
12.Farmacologie
Antwoord: B · They have more skin area per kilogram and thinner skin
Waarom dit het antwoord is
Infants have a high surface area-to-weight ratio and a thinner skin barrier, so topical drugs reach higher systemic levels. Nappies can act as an occlusive dressing and increase absorption further.
Antwoord
B · They have more skin area per kilogram and thinner skin
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: C · Pneumothorax
Waarom dit het antwoord is
Subclavian puncture can injure the pleura and cause a pneumothorax. A chest X-ray is usually taken after implantation. Other complications include haematoma, lead displacement and infection.
Antwoord
C · Pneumothorax
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: A · Stop it at that site, inform the team and follow the extravasation policy
Waarom dit het antwoord is
Extravasated noradrenaline causes intense local vasoconstriction and tissue necrosis. The infusion is stopped at that site (with a plan to continue elsewhere, since the patient depends on it), the team is informed and the local extravasation protocol is followed. Vasopressors are given through a central line where possible.
Antwoord
A · Stop it at that site, inform the team and follow the extravasation policy
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren
Antwoord: D · Paralysed leg muscles no longer pump blood back to the heart
Waarom dit het antwoord is
Paralysis removes the calf muscle pump, and immobility causes venous stasis. Trauma also makes the blood more likely to clot. Prophylaxis usually combines anticoagulation and mechanical methods when safe.
Antwoord
D · Paralysed leg muscles no longer pump blood back to the heart
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren
Antwoord: D · Secondary hypothyroidism
Waarom dit het antwoord is
When the pituitary cannot make enough TSH, the thyroid is not stimulated, so both TSH and free T4 are low. In primary thyroid failure, TSH is high. In secondary hypothyroidism, free T4, not TSH, is used to guide the dose.
Antwoord
D · Secondary hypothyroidism
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie
Antwoord: B · To prevent low blood pressure and kidney injury from fluid shifts
Waarom dit het antwoord is
Removing large volumes of ascites can lead to hypotension and kidney injury as fluid moves from the blood into the abdomen. Albumin keeps fluid in the circulation; BP and urine output are monitored.
Antwoord
B · To prevent low blood pressure and kidney injury from fluid shifts
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie
Antwoord: A · Line infection; escalate and take blood cultures
Waarom dit het antwoord is
Fever and rigors after flushing a central line suggest a catheter-related bloodstream infection. The nurse escalates urgently, takes cultures from the line and peripherally per policy, and starts sepsis care.
Antwoord
A · Line infection; escalate and take blood cultures
19.Verloskundige verpleegkunde
Antwoord: A · Use a soft brush and keep up routine dental care
Waarom dit het antwoord is
Gum swelling and bleeding are common because of oestrogen-related vascular changes. Good oral hygiene and routine dental care are safe and recommended in pregnancy.
Antwoord
A · Use a soft brush and keep up routine dental care
20.Verloskundige verpleegkunde
Antwoord: B · Een gescheurde extra-uteriene graviditeit met inwendige bloeding
Waarom dit het antwoord is
Eenzijdige pijn, pijn in de schouderpunt en duizeligheid vroeg in de zwangerschap wijzen op een gescheurde extra-uteriene graviditeit. Het is een noodgeval: bewaak de vitale functies, zorg voor intraveneuze toegang en haal dringend medische hulp.
Antwoord
B · Een gescheurde extra-uteriene graviditeit met inwendige bloeding
21.Kinderverpleegkunde
Antwoord: A · Use the reliever as the plan says and contact the doctor if it does not help
Waarom dit het antwoord is
In the yellow zone (often 50–80% of personal best), the child follows the plan, usually extra reliever doses, and seeks medical advice if symptoms do not improve. Red-zone symptoms need emergency help.
Antwoord
A · Use the reliever as the plan says and contact the doctor if it does not help
22.Kinderverpleegkunde
Antwoord: D · Usually not; the child was most infectious before the rash appeared
Waarom dit het antwoord is
In fifth disease the child is most infectious during the mild illness before the rash. By the time the rash appears, the child is usually no longer infectious and does not need to be kept off school.
Antwoord
D · Usually not; the child was most infectious before the rash appeared
23.Psychiatrische verpleegkunde
Antwoord: A · Acknowledge the member's contribution and invite others to share their views
Waarom dit het antwoord is
The leader manages a monopolising member by acknowledging her and redirecting to others, and may discuss it privately. This keeps the group safe and gives everyone a chance to take part.
Antwoord
A · Acknowledge the member's contribution and invite others to share their views
24.Psychiatrische verpleegkunde
Antwoord: C · Non-suicidal self-injury still increases the long-term risk of suicide, so risk is assessed each time
Waarom dit het antwoord is
Self-harm is a strong predictor of later suicide, even when the person does not intend to die. Each episode needs a compassionate assessment of risk, triggers and the function of the behaviour.
Antwoord
C · Non-suicidal self-injury still increases the long-term risk of suicide, so risk is assessed each time
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen
Antwoord: T = 40 °C
Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.
Trek 32 af
104 − 32 = 72
Vermenigvuldig met 5/9
T = 72·5/9 = 40 °C
Antwoord
T = 40 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen
Antwoord: V = 2,4 L
Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.
Volume in een dag
100 mL/h × 24 h = 2400 mL
In liters
V = 2400/1000 = 2,4 L
Antwoord
V = 2,4 L
27.Dosisberekeningen
Antwoord: V = 2 mL
Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.
Dosis op basis van lichaamsgewicht
D = 4·20 = 80 mg
Volume
V = 80/40 = 2 mL
Op de spuit
Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.
Antwoord
V = 2 mL
28.Dosisberekeningen
Antwoord: V = 0,57 mL
Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.
Volume
V = 2850/5000 = 0,57 mL
Op de spuit
Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.
Antwoord
V = 0,57 mL
29.Infuussnelheden
Antwoord: R = 230 mL/h
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Oorspronkelijke snelheid
1500/8 = 187,5 mL/h
Nieuwe snelheid
R = 460/2 = 230 mL/h
Antwoord
R = 230 mL/h
Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.
30.Infuussnelheden
Antwoord: t = 12 h
Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.
Snelheid in mL/h
25·60/60 = 25 mL/h
Resterende tijd
t = 300/25 = 12 h
Antwoord
t = 12 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC
Antwoord: R = 8 mL/h
Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Eenheden per uur
0,05·64 = 3,2 stuks/h
Concentratie
100/250 = 0,4 stuks/mL
Pompsnelheid
R = 3,2/0,4 = 8 mL/h
Antwoord
R = 8 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC
Antwoord: D = 2,5 mcg/kg/min
Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Concentratie
250 000/250 = 1000 mcg/mL
Microgram per minuut
12·1000 = 12000 mcg/h
12000/60 = 200 mcg/min
Per kilogram
D = 200/79 = 2,532 ≈ 2,5 mcg/kg/min
Antwoord
D = 2,5 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans
Antwoord: B = −205 mL
Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Totale intake
oraal: 180 + 200 = 380 mL
Infuus: 80·8 = 640 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
totale intake = 1120 mL
Totale output
425 + 425 + 475 = 1325 mL
Balans
B = 1120 − 1325 = −205 mL
Antwoord
B = −205 mL
Negatief: de patiënt verloor meer vocht dan er binnenkwam.
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans
Antwoord: t = 4,7 h
Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Resterend volume
1000 − 300 = 700 mL
Tijd
t = 700/150 = 4,667 ≈ 4,7 h
Antwoord
t = 4,7 h
Dat is ongeveer 4 h 40 min, dus de zak is rond 13:10 leeg.
35.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: NEWS2 = 11
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.
Score elke parameter
RR 18/min → 0
SpO₂ 91% → 3
met zuurstof → 2
SBP 110 mmHg → 1
HR 114/min → 2
reageert niet (U) → 3
T 36,9 °C → 0
Optellen
NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 1 + 2 + 3 + 0 = 11
Antwoord
NEWS2 = 11
36.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: laag-matig
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.
Score elke parameter
RR 18/min → 0
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 102 mmHg → 1
HR 40/min → 3
alert (A) → 0
T 36,8 °C → 0
Totaal en rode scores
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 1 + 3 + 0 + 0 = 4
Ten minste één parameter scoort 3.
Risicogroep
laag-matig
Antwoord
laag-matig
Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: HCO₃⁻ = 27,85 mmol/L
Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.
Verandering in PaCO₂
|51 − 40| = 11 mmHg → 1,1 × 10 mmHg
Verwachte HCO₃⁻
HCO₃⁻ = 24 + 3,5·1,1 = 27,85 mmol/L
Antwoord
HCO₃⁻ = 27,85 mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: extra respiratoire acidose
Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.
Verwachte PaCO₂
1,5·12 + 8 = 26 → 24–28 mmHg
Vergelijken
gemeten: 34 mmHg → extra respiratoire acidose
Antwoord
extra respiratoire acidose
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips
Antwoord: boezemfibrilleren
Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.
Vijf stappen
1. Frequentie: 8 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 80 per minuut.
2. Ritme: volledig onregelmatig, R–R van 0,56 tot 0,92 s zonder patroon.
3. P-toppen: geen; de basislijn toont kleine onregelmatige fibrillatiegolven.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s).
Interpretatie
boezemfibrilleren
Antwoord
boezemfibrilleren
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips
Antwoord: atriale frequentie = 100 bpm
AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.
Atriale frequentie
P–P = 15 kleine hokjes = 0,60 s → 1500 ÷ 15 = 100 ≈ 100 per minuut
Ventriculaire frequentie
R–R = 41 kleine hokjes = 1,64 s → 1500 ÷ 41 = 36,59 ≈ 37 per minuut
Antwoord
atriale frequentie = 100 bpm
Antwoord
atriale frequentie = 100 bpm
Derdegraads blok met een ventriculair ontsnappingsritme met breed complex (meestal 20–40 per minuut).
Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.