Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

What does the Visual Infusion Phlebitis (VIP) score assess?

  1. AThe speed of an infusion pump
  2. BThe cannula site for signs of phlebitis
  3. CThe patient's eyesight before surgery
  4. DThe risk of an allergic reaction to IV drugs
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Why is heat usually avoided on a fresh soft-tissue injury during the first day?

  1. AIt widens blood vessels and can increase swelling and bleeding
  2. BIt narrows blood vessels and reduces blood flow to the injury
  3. CIt makes the muscles weaker for several weeks
  4. DIt numbs the area so the patient cannot feel pain
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Voordat een tablet wordt gegeven, zegt de patiënt: “Deze pil ziet er anders uit dan mijn gewone.” Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe halve pil geven en letten op ongewone effecten
  2. BStoppen en het voorschrift en het geneesmiddel opnieuw controleren voordat het wordt gegeven
  3. CDe patiënt geruststellen en de pil geven
  4. DDe patiënt vertellen dat alle pillen er in het ziekenhuis anders uitzien
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient dies after a wrong-drug error, and the hospital carries out a root cause analysis. What is its main focus?

  1. AIdentifying which staff member made the error and should be disciplined
  2. BDeciding whether to tell the family about the error
  3. CFinding the system and process weaknesses that allowed the error
  4. DEstimating the legal costs for the hospital
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient had a colostomy formed yesterday. Which stoma appearance should be reported straight away?

  1. AA little bleeding when cleaned
  2. BSlightly swollen
  3. CDark purple or black
  4. DMoist and pink-red
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Een patiënt krijgt parenterale voeding via een centrale lijn. Welke bevinding vraagt om onmiddellijke actie?

  1. AZweten, trillen en een glucose van 62 mg/dL (3,4 mmol/L) nadat de infusie onverwacht is gestopt
  2. BEen gewichtstoename van 0,2 kg sinds gisteren
  3. CEen glucose van 150 mg/dL (8,3 mmol/L) terwijl de infusie loopt
  4. DEen droog, intact verband over de lijn
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why is it important to prevent hypothermia during and after surgery?

  1. AIt causes high blood glucose only
  2. BIt increases the risk of wound infection, bleeding and cardiac complications
  3. CIt makes the patient's pain disappear
  4. DIt makes the patient wake up too quickly and become agitated in recovery
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient is admitted with suspected meningococcal disease. Which infection control measure is usually needed?

  1. AAirborne precautions with a negative-pressure room for the whole hospital stay
  2. BIsolation only after the patient has gone home
  3. CDroplet precautions until 24 hours of effective antibiotics have been given
  4. DNo precautions, because it is not contagious
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient scheduled for surgery this morning has a potassium of 3,0 mEq/L on pre-operative tests. What should the nurse do?

  1. AReport it to the surgical team before surgery
  2. BSend the patient to surgery without comment
  3. CGive an oral potassium dose without a prescription
  4. DRepeat the test after the surgery is finished
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient receiving parenteral nutrition with lipid emulsion has a triglyceride level of 620 mg/dL (7,0 mmol/L). Why is this result important?

  1. AIt is a normal fasting value for adults
  2. BIt shows the nutrition is fully effective
  3. CIt raises the risk of acute pancreatitis
  4. DIt means the patient needs more lipid
11.FarmacologieGemiddeld

During an amphotericin B infusion, the patient has fever, chills and shaking. What is the most likely explanation?

  1. AA sign that the fungal infection is cured
  2. BA sign that the drug has been given into an artery
  3. CA common infusion reaction to amphotericin B
  4. DSevere hypoglycaemia caused by the drug
12.FarmacologieMoeilijk

During general anaesthesia with a volatile agent and suxamethonium (succinylcholine), a patient develops muscle rigidity, rising end-tidal CO2 and a fast-rising temperature. Which drug is the specific treatment?

  1. ANaloxone
  2. BDantrolene
  3. CParacetamol
  4. DNeostigmine
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Welke bewering over een voorzetkamer (spacer) bij een dosisaerosol is juist?

  1. AHij maakt elke puf van het geneesmiddel sterker dan normaal
  2. BHij betekent dat de steroïde onderhoudsinhalator helemaal kan worden gestopt
  3. CEr is minder coördinatie nodig en er komt meer geneesmiddel in de longen
  4. DHij is ontworpen voor gebruik met poederinhalatoren
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt met pijn op de borst heeft ST-elevatie in afleidingen II, III en aVF. De bloeddruk is 86/54 mmHg, de longen zijn schoon en de halsvenen zijn gestuwd. Welk voorgeschreven geneesmiddel moet de verpleegkundige in twijfel trekken?

  1. ASublinguaal glyceryltrinitraat
  2. BGekauwde aspirine 300 mg
  3. CZuurstof als de SpO₂ onder het streefgebied daalt
  4. DEen intraveneus antiemeticum
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Which statement about storing insulin is correct?

  1. AInsulin should be kept on a sunny windowsill to stay warm
  2. BUnopened insulin goes in the fridge and must never be frozen
  3. CAll insulin must be stored in the freezer to keep it stable
  4. DInsulin that has been frozen can be used once it has thawed
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with polycystic kidney disease suddenly has the worst headache of their life and neck stiffness. What should the nurse suspect?

  1. AA subarachnoid haemorrhage from a brain aneurysm
  2. BA migraine linked to high blood pressure
  3. CPain spreading upwards from a kidney cyst
  4. DA urinary infection that has spread
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Why are many patients screened for MRSA before planned surgery?

  1. ATo decide which anaesthetic drug to use
  2. BSo that surgery can be cancelled for all positive patients
  3. CSo that carriers can be decolonised to reduce infection
  4. DTo check whether the patient has had a flu vaccine
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Welke veiligheidsregel geldt voor vincristine?

  1. AHet wordt meestal intrathecaal gegeven met andere geneesmiddelen voor het ruggenmerg
  2. BHet wordt het best als snelle intraveneuze injectie in een kleine ader gegeven
  3. CHet kan worden gegeven via de toedieningsweg die de voorschrijver verkiest
  4. DNooit intrathecaal; geleverd in een minizak alleen voor intraveneus gebruik
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Een moeder die borstvoeding geeft heeft op dag 2 naweeën (krampen) tijdens het voeden. Wat verklaart dit?

  1. AZe heeft een urineweginfectie
  2. BOxytocine die tijdens het borstvoeding geven vrijkomt laat de baarmoeder samentrekken
  3. CHaar melkproductie is te laag
  4. DDe placenta is niet volledig geboren en wordt nog uitgedreven
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

After a severe postpartum haemorrhage, a woman cannot breastfeed because her milk does not come in, and she feels very tired. Which condition should be suspected?

  1. APostpartum thyroiditis
  2. BSheehan syndrome
  3. CMastitis
  4. DBreast engorgement
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which finding at a 2-year check most needs a speech and language referral?

  1. AThe child uses about 50 words or more
  2. BThe child is not yet combining any two words
  3. CThe child says "no" to most suggestions
  4. DThe child prefers to play beside other toddlers
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een kind wordt opgenomen met koorts, nekstijfheid en een niet-wegdrukbare uitslag. Welke handeling is de prioriteit?

  1. AWachten op een lumbaalpunctie voor enige behandeling
  2. BDruppelisolatie starten en dringend medische beoordeling regelen zodat antibiotica niet worden vertraagd
  3. CHet kind in een gedeelde zaal met andere kinderen leggen en de uitslag en temperatuur over 4 uur opnieuw controleren
  4. DEen koortsverlagend middel geven en over 4 uur opnieuw controleren
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A woman is convinced that a famous actor she has never met is secretly in love with her and sends her signals through his films. Which type of delusion is this?

  1. AErotomanic
  2. BSomatic
  3. CNihilistic
  4. DGrandiose
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient with PTSD is having a nightmare and thrashing in bed. What is the safest way for the nurse to wake him?

  1. AStand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is
  2. BHold his arms down firmly so that he cannot hit anyone or hurt himself while he is still asleep
  3. CShake him firmly by the shoulders until he is fully awake
  4. DTurn on all the lights and shout loudly so that he wakes up quickly
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
0,21985 mL? mLafronden op 0,01 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een doseringsberekening voor een kleine injectie geeft 0,21985 mL. De regel in deze oefening is dat volumes onder 1 mL worden afgerond op honderdsten van een mL. Welke waarde x noteer je?

0,21985 mL
x = mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2 tsp · 3/dag · 7 d? × 50 mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 2 tsp van een orale suspensie elke 8 uur gedurende 7 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 50 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tsp = 5 mL?

2 tspelke 8 uur7 dagen50 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.DosisberekeningenGemiddeld
60 kg30 mg/kg/dag4× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 60 kg. De voorgeschreven dosis is 30 mg/kg per dag, verdeeld over 4 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

60 kg30 mg/kg/dag4× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 9200 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 10000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

9200 units10000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
60 gtt/mL100 mL/h? gtt/min

Een infuus is voorgeschreven op 100 mL/h, maar er is geen pomp beschikbaar. Het loopt op zwaartekracht via een infuussysteem van 60 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

100 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
200 mg100 mL20 gtt/mL60 mg/h? gtt/min

200 mg van een geneesmiddel is opgelost in 100 mL en wordt op zwaartekracht toegediend via een systeem van 20 gtt/mL. Het voorschrift is 60 mg per uur. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

200 mg/100 mL60 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
50 stuks50 mLkortwerkende insuline? mL/h2 stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus bevat 50 eenheden kortwerkende insuline in 50 mL. Het voorschrift is 2 eenheden/h. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

50 stuks/50 mL2 stuks/h
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
250 mg250 mLdobutamine22 mL/h95 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dobutamine, 250 mg in 250 mL, loopt met 22 mL/h. De patiënt weegt 95 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

250 mg/250 mL22 mL/h95 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurwater200 mLgelatinepudding100 mLmelk200 mLijsschilfers100 mLInfuus50 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine425 mLurine175 mLurine225 mLbraaksel150 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 69 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

69 kg12 hurine: 425 mLurine: 175 mLurine: 225 mLbraaksel: 150 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 200 mL/hstart 07:30ttotaal​ = ? h75 mL/h × 2 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 07:30 met 75 mL/h. Na 2 uur wordt de snelheid veranderd in 200 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL75 mL/h · 2 h200 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: gestoord; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 14/min, SpO₂ 89% met extra zuurstof, bloeddruk 84/50 mmHg, hartslag 132/min, alert, temperatuur 35,2 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 14SpO₂ 89%O₂SBP 84HR 132AT 35,2 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,42PaCO₂mmHg354558HCO₃⁻mmol/L222636ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,42, PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa) en HCO₃⁻ 36 mmol/L. De primaire stoornis is metabole alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,42PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa)HCO₃⁻ 36 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Een oefengas toont een metabole alkalose met HCO₃⁻ 40 mmol/L. Gebruik verwachte PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 om de verwachte PaCO₂ te vinden.

HCO₃⁻ 40 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVjunctioneel ritmesinusritme met PVC’ssinusaritmieboezemfibrilleren

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1junctioneel ritme
  2. 2sinusritme met PVC’s
  3. 3sinusaritmie
  4. 4boezemfibrilleren
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont een AV-blok, dus de boezems en de kamers slaan met verschillende frequenties. Meet het P–P-interval en bepaal de gevraagde waarde (atriale frequentie) in slagen per minuut (1500-methode, geheel getal).

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
atriale frequentie = bpm

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · The cannula site for signs of phlebitis

Waarom dit het antwoord is

The VIP score grades pain, redness, swelling and hardening along the vein. A rising score tells the nurse when the cannula must be removed.

Antwoord

B · The cannula site for signs of phlebitis
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · It widens blood vessels and can increase swelling and bleeding

Waarom dit het antwoord is

Heat causes vasodilation, which can worsen swelling and bleeding in an acute injury. Cold is used first; heat may help later with stiffness.

Antwoord

A · It widens blood vessels and can increase swelling and bleeding
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Stoppen en het voorschrift en het geneesmiddel opnieuw controleren voordat het wordt gegeven

Waarom dit het antwoord is

Een opmerking van de patiënt is een veiligheidscontrole. De verpleegkundige stopt en controleert het voorschrift, het geneesmiddel, de dosis en de patiënt, en neemt zo nodig contact op met de apotheek. Soms is de reden een ander merk, maar dat moet eerst worden bevestigd.

Antwoord

B · Stoppen en het voorschrift en het geneesmiddel opnieuw controleren voordat het wordt gegeven
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Finding the system and process weaknesses that allowed the error

Waarom dit het antwoord is

A root cause analysis looks beyond the individual to the system factors, such as storage, labeling, staffing or workflow, that allowed the error. The aim is to change the system so the error cannot happen again.

Antwoord

C · Finding the system and process weaknesses that allowed the error
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Dark purple or black

Waarom dit het antwoord is

A healthy stoma is moist and pink to red, and early swelling or slight bleeding is common. A dark purple or black stoma suggests poor blood supply (ischemia) and needs urgent review.

Antwoord

C · Dark purple or black
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Zweten, trillen en een glucose van 62 mg/dL (3,4 mmol/L) nadat de infusie onverwacht is gestopt

Waarom dit het antwoord is

Parenterale voeding bevat veel glucose, en het lichaam reageert met hoge insulinespiegels. Als de infusie plotseling stopt, kan rebound-hypoglykemie volgen. De verpleegkundige behandelt de lage glucose volgens protocol, informeert de zorgverlener en volgt het beleid voor een onderbroken infusie. Een licht verhoogde glucose, een intact verband en een kleine gewichtsverandering zijn te verwachten of gering.

Antwoord

A · Zweten, trillen en een glucose van 62 mg/dL (3,4 mmol/L) nadat de infusie onverwacht is gestopt
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · It increases the risk of wound infection, bleeding and cardiac complications

Waarom dit het antwoord is

Inadvertent perioperative hypothermia impairs clotting and immune function and increases cardiac events and wound infection. Patients are warmed actively and their temperature monitored.

Antwoord

B · It increases the risk of wound infection, bleeding and cardiac complications
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Droplet precautions until 24 hours of effective antibiotics have been given

Waarom dit het antwoord is

Neisseria meningitidis spreads through droplets and close contact. Droplet precautions are used until 24 hours of effective antibiotics, and public health arranges prophylaxis for close contacts.

Antwoord

C · Droplet precautions until 24 hours of effective antibiotics have been given
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Report it to the surgical team before surgery

Waarom dit het antwoord is

Hypokalemia increases the risk of arrhythmias during anesthesia and can prolong muscle weakness. Abnormal pre-operative results are reported to the surgeon and anesthetist, who decide whether to correct it or delay surgery.Gecontroleerd met: Hypokalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Antwoord

A · Report it to the surgical team before surgery
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · It raises the risk of acute pancreatitis

Waarom dit het antwoord is

Triglycerides are monitored in patients receiving lipid emulsions, because high levels can cause pancreatitis and show that lipid is not being cleared. The result is reported, and the lipid dose may be reduced or held.Gecontroleerd met: Triglycerides Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

C · It raises the risk of acute pancreatitis
11.Farmacologie

Antwoord: C · A common infusion reaction to amphotericin B

Waarom dit het antwoord is

Amphotericin B often causes fever, rigors and nausea during infusion. Premedication and a slower rate can reduce them, and kidney function and electrolytes are monitored.

Antwoord

C · A common infusion reaction to amphotericin B
12.Farmacologie

Antwoord: B · Dantrolene

Waarom dit het antwoord is

Malignant hyperthermia is caused by uncontrolled calcium release from the sarcoplasmic reticulum. Dantrolene blocks this release, and the triggering agents are stopped at once.

Antwoord

B · Dantrolene
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Er is minder coördinatie nodig en er komt meer geneesmiddel in de longen

Waarom dit het antwoord is

Een voorzetkamer vertraagt de aerosol en houdt die vast, zodat de patiënt hem met langzame ademhalingen kan inhaleren. Er komt meer geneesmiddel in de longen en minder blijft in de mond achter. Hij wordt gebruikt met dosisaerosolen onder druk, niet met poederinhalatoren.

Antwoord

C · Er is minder coördinatie nodig en er komt meer geneesmiddel in de longen
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Sublinguaal glyceryltrinitraat

Waarom dit het antwoord is

Inferieur STEMI met hypotensie, verhoogde JVD en schone longen wijst op een rechterkamerinfarct. Deze patiënten zijn afhankelijk van preload en nitraten kunnen diepe hypotensie veroorzaken; een systolische druk onder 90 mmHg is op zichzelf al een reden om ze achter te houden. Aspirine blijft geïndiceerd en spoedreperfusie is de definitieve behandeling.

Antwoord

A · Sublinguaal glyceryltrinitraat
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Unopened insulin goes in the fridge and must never be frozen

Waarom dit het antwoord is

Unopened insulin is kept in a fridge at about 2–8 °C. Freezing or heat destroys it, so frozen insulin must be thrown away. In-use pens can usually be kept at room temperature for the time stated by the manufacturer.

Antwoord

B · Unopened insulin goes in the fridge and must never be frozen
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · A subarachnoid haemorrhage from a brain aneurysm

Waarom dit het antwoord is

Adult polycystic kidney disease is associated with berry aneurysms. A sudden thunderclap headache suggests subarachnoid haemorrhage and needs emergency assessment and CT imaging.

Antwoord

A · A subarachnoid haemorrhage from a brain aneurysm
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · So that carriers can be decolonised to reduce infection

Waarom dit het antwoord is

MRSA carriers have a higher risk of surgical site infection. Screening allows decolonisation with nasal ointment and skin washes, and the right antibiotic prophylaxis.

Antwoord

C · So that carriers can be decolonised to reduce infection
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Nooit intrathecaal; geleverd in een minizak alleen voor intraveneus gebruik

Waarom dit het antwoord is

Intrathecaal vincristine is bijna altijd dodelijk. Om fouten met de verkeerde toedieningsweg te voorkomen, wordt het verdund in een minizak voor intraveneus gebruik, gelabeld met “alleen voor intraveneus gebruik, dodelijk bij toediening via andere wegen” en gescheiden bewaard van intrathecale geneesmiddelen.

Antwoord

D · Nooit intrathecaal; geleverd in een minizak alleen voor intraveneus gebruik
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Oxytocine die tijdens het borstvoeding geven vrijkomt laat de baarmoeder samentrekken

Waarom dit het antwoord is

Zuigen zet oxytocine vrij, wat de toeschietreflex en baarmoedercontracties veroorzaakt. Naweeën zijn normaal en vaak sterker bij vrouwen die al meerdere kinderen hebben gekregen. De blaas legen en eenvoudige pijnstilling helpen.

Antwoord

B · Oxytocine die tijdens het borstvoeding geven vrijkomt laat de baarmoeder samentrekken
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Sheehan syndrome

Waarom dit het antwoord is

Sheehan syndrome is pituitary necrosis from severe blood loss and hypotension. Low prolactin causes lactation failure, and other hormone deficiencies cause fatigue, low blood pressure and absent periods.

Antwoord

B · Sheehan syndrome
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · The child is not yet combining any two words

Waarom dit het antwoord is

By 2 years most children use at least about 50 words and combine two words. Not combining words at 2 years needs assessment, including a hearing test. Saying "no" and parallel play are normal toddler behaviour.

Antwoord

B · The child is not yet combining any two words
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Druppelisolatie starten en dringend medische beoordeling regelen zodat antibiotica niet worden vertraagd

Waarom dit het antwoord is

Koorts met een niet-wegdrukbare uitslag wijst op meningokokkensepsis. Antibiotica mogen niet worden vertraagd, en druppelisolatie wordt toegepast tot het kind ongeveer 24 uur effectieve antibiotica heeft gehad.

Antwoord

B · Druppelisolatie starten en dringend medische beoordeling regelen zodat antibiotica niet worden vertraagd
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Erotomanic

Waarom dit het antwoord is

Erotomanic delusions are the false belief that another person, often of higher status, is in love with the patient. They can lead to stalking or unwanted contact.

Antwoord

A · Erotomanic
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Stand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is

Waarom dit het antwoord is

A person waking from a trauma nightmare may react defensively. Staying out of reach, using the person's name and orienting him to time and place keeps both the patient and staff safe.

Antwoord

A · Stand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 0,22 mL

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de honderdsten

0,21985 → 1

Alleen het volgende cijfer beslist

0,21985 → 9
9 is 5 of meer, dus rond 1 naar boven af.
De cijfers daarna (85) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 0,22 mL

Antwoord

x = 0,22 mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: N = 5

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Totaal volume

10 mL × 3 × 7 = 210 mL

Flessen

210/50 = 4,2 → N = 5

Antwoord

N = 5
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 450 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

30·60 = 1800 mg

Per gift

D = 1800/4 = 450 mg

Antwoord

D = 450 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,92 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 9200/10000 = 0,92 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,92 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 100 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Milliliter per minuut

100/60 = 1,667 mL/min

Druppelsnelheid

R = 1,667·60 = 100 gtt/min

Antwoord

R = 100 gtt/min

Met een microdruppelsysteem (60 gtt/mL) is gtt/min gelijk aan mL/h.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 10 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

200/100 = 2 mg/mL

Volume per uur

60/2 = 30 mL/h

Druppelsnelheid

R = 30·20/60 = 10 gtt/min

Antwoord

R = 10 gtt/min
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 2 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

50/50 = 1 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 2/1 = 2 mL/h

Antwoord

R = 2 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 3,9 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Microgram per minuut

22·1000 = 22000 mcg/h
22000/60 = 366,7 mcg/min

Per kilogram

D = 366,7/95 = 3,86 ≈ 3,9 mcg/kg/min

Antwoord

D = 3,9 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

425 + 175 + 225 = 825 mL

Per kilogram per uur

U = 825/(69·12) = 0,9964 ≈ 1 mL/kg/h

Antwoord

U = 1 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 6,3 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

75·2 = 150 mL
1000 − 150 = 850 mL over

Tweede deel

850/200 = 4,25 h

Totale tijd

t = 2 + 4,25 = 6,25 ≈ 6,3 h

Antwoord

t = 6,3 h

Dat is ongeveer 6 h 15 min, dus de zak is rond 13:45 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 125

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels → 30
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 25 + 15 + 30 + 20 + 20 + 15 = 125

Antwoord

MFS = 125
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 89% → 3
met zuurstof → 2
SBP 84 mmHg → 3
HR 132/min → 3
alert (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 3 + 3 + 0 + 1 = 12
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: volledig gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,42: binnen 7,35–7,45
PaCO₂ 58 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 36 mmol/L: hoog (22–26)

Compensatie

Controleer klinisch ook de verwachte compensatie: bij een metabole alkalose is PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 44,2–48,2 mmHg, dus de gemeten 58 mmHg wijst op een bijkomende respiratoire acidose (een gemengde stoornis). Het antwoord hierboven is de ROME-indeling voor het examen.

volledig gecompenseerd

Antwoord

volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 49 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

0,7·40 + 21 = 49 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 49 mmHg

De stijging heeft een grens: PaCO₂ komt door compensatie alleen zelden boven ongeveer 55 mmHg.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: boezemfibrilleren

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: 8 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 80 per minuut.
2. Ritme: volledig onregelmatig, R–R van 0,48 tot 1,00 s zonder patroon.
3. P-toppen: geen; de basislijn toont kleine onregelmatige fibrillatiegolven.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,10 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

boezemfibrilleren

Antwoord

boezemfibrilleren
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: atriale frequentie = 75 bpm

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Atriale frequentie

P–P = 20 kleine hokjes = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 ≈ 75 per minuut

Ventriculaire frequentie

R–R = 40 kleine hokjes = 1,60 s → 1500 ÷ 40 = 37,5 ≈ 38 per minuut

Antwoord

atriale frequentie = 75 bpm

Antwoord

atriale frequentie = 75 bpm

2:1 AV-blok: elke tweede P-top wordt niet geleid, dus de atriale frequentie is tweemaal de ventriculaire frequentie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions