Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Tijdens een bloedtransfusie krijgt de patiënt koorts, koude rillingen en rugpijn. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. AParacetamol geven en de transfusie voortzetten
  2. BDe transfusie stoppen en dringend medische hulp inroepen
  3. CDe zak snel afmaken om de blootstelling te beperken
  4. DDe transfusie vertragen en na een uur de observaties opnieuw controleren
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

The intact skin over a patient's heel is deep purple and feels boggy. What should be suspected?

  1. AA normal bruise from a minor knock
  2. BA category 1 pressure ulcer that will heal by itself
  3. CA fungal skin infection
  4. DA suspected deep tissue injury
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient has a non-violent restraint. In most nursing policies, how often at minimum is it released for range of motion, toileting and skin care?

  1. AOnly when the patient asks for it
  2. BOnce every 12-hour shift
  3. CAt least every 2 hours
  4. DOnce a day, during the bath
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse teaches new parents how to cope with an infant’s crying. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I can call a friend or family member to help when I am tired.”
  2. B“I will check whether he is hungry, wet or too warm.”
  3. C“If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
  4. D“If I get frustrated, I will put him safely in the crib and take a short break.”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A nurse sees a nursing assistant leave a confused patient’s bed in the highest position after care. What should the nurse do?

  1. AWrite it in the assistant’s yearly review only
  2. BLeave it because the patient is asleep
  3. CAsk the family to lower the bed when they next visit
  4. DLower the bed now and remind the assistant why it matters
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

An adult choking on food is coughing forcefully and can speak a little. What should the nurse do?

  1. ASweep the mouth blindly with a finger
  2. BEncourage the patient to keep coughing and stay with them
  3. CGive abdominal thrusts straight away until the food comes out
  4. DGive the patient water to wash the food down
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

After a needlestick injury from a patient known to have HIV, why must the nurse report it immediately?

  1. AThe needle must be sent for culture
  2. BThe patient will need antibiotics
  3. CThe nurse must be tested for HIV the same day to confirm infection
  4. DPost-exposure prophylaxis works best when started as soon as possible
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Why should "units" never be abbreviated to "U" or "IU" on an insulin prescription?

  1. AThe letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose
  2. BThe abbreviation is only allowed on prescriptions for children
  3. CIt changes the type of insulin given
  4. DPharmacists cannot dispense insulin written that way
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Waarom moet een laag totaal calcium voorzichtig worden geïnterpreteerd bij een patiënt met een laag serumalbumine?

  1. ALaag albumine veroorzaakt altijd echte, symptomatische hypocalciëmie
  2. BVeel calcium is aan albumine gebonden, dus het totaal calcium daalt ook als het geïoniseerd calcium normaal is
  3. CAlbumine en calcium worden met dezelfde chemische reactie gemeten, dus ze dalen altijd samen
  4. DLaag albumine maakt elke calciumtest onnauwkeurig en nutteloos
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt met diabetische ketoacidose krijgt een intraveneuze insulineinfusie. Welke laboratoriumwaarde moet bijzonder nauwlettend worden bewaakt?

  1. AAlbumine, omdat insuline ervoor zorgt dat de lever de aanmaak stopt
  2. BNatrium, omdat insuline ervoor zorgt dat de nieren zeer grote hoeveelheden uitscheiden
  3. CHemoglobine, omdat insuline rode bloedcellen afbreekt
  4. DKalium, omdat insuline het de cellen in verplaatst en het snel kan dalen
11.FarmacologieGemiddeld

Welke bijwerking is typisch voor de calciumantagonist amlodipine?

  1. ABronchospasme
  2. BEnkeloedeem
  3. CHyperkaliëmie
  4. DDroge hoest
12.FarmacologieMoeilijk

A patient taking metoprolol is also started on verapamil. Which adverse effect is most likely?

  1. ASevere bradycardia and heart block
  2. BHyperkalaemia and muscle weakness
  3. CRebound tachycardia and hypertension
  4. DHypoglycaemia and weight gain
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Welke instructie wordt gewoonlijk gegeven voor de eerste weken nadat een permanente pacemaker is geplaatst?

  1. AZes weken lang helemaal niet douchen of wassen
  2. BVermijd het optillen van de arm aan die kant boven schouderhoogte
  3. CDe wond twee keer per dag stevig masseren
  4. DHoud de arm zes maanden of langer volledig stil in een mitella
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

After six weeks of treatment for tuberculosis, a patient has nausea, dark urine and yellow eyes. What should the nurse do?

  1. AAdvise taking the tablets with an alcoholic drink to settle the stomach
  2. BDouble the isoniazid dose to clear the infection faster
  3. CReassure the patient that the urine colour is due to rifampicin
  4. DWithhold the next doses and report urgently for liver tests
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient's fistula starts to bleed at home after the needles were removed. What should they do first?

  1. ARaise the arm and let it bleed freely
  2. BPress firmly on the site with clean gauze
  3. CWait for the next dialysis session
  4. DApply a tight tourniquet above the fistula
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A man with chronic urinary retention is catheterised. Over the next hours he passes very large volumes of urine. What is the main nursing concern?

  1. AA rise in blood glucose from the urine
  2. BRupture of the bladder from the catheter
  3. CA urinary infection caused by the high flow of urine
  4. DFluid and electrolyte loss from post-obstructive diuresis
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

A patient on enteral feeding develops diarrhoea. What should the nurse review first?

  1. AThe patient's mobility aids and walking distance
  2. BThe patient's eye drops and skin creams
  3. CThe colour of the feeding bag label
  4. DThe medicine chart, including laxatives and antibiotics
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient with three fractured ribs is taking shallow breaths because of pain. Why is effective analgesia a priority?

  1. AShallow breathing can lead to atelectasis and pneumonia
  2. BGood analgesia makes rib fractures heal fully within a few days
  3. CPain relief is only needed for the patient's comfort
  4. DRib pain always means the heart is damaged
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which event in an Rh-negative, non-sensitised woman requires an extra dose of anti-D immunoglobulin?

  1. AA glucose tolerance test
  2. BA routine urine test
  3. CAmniocentesis
  4. DA blood pressure check
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman 1 day after a caesarean asks how to hold her baby for breastfeeding without pressure on her wound. Which position is best?

  1. AStanding up while breastfeeding
  2. BThe football (rugby) hold or side-lying
  3. CLying flat on her back with the baby on her abdomen
  4. DThe cradle hold with the baby across the incision
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

In a large ventricular septal defect, in which direction does blood mainly flow through the defect?

  1. AThere is no flow at all, because the pressures in both ventricles are always equal
  2. BFrom the aorta into the pulmonary veins
  3. CFrom right to left, causing cyanosis from birth
  4. DFrom left to right, increasing blood flow to the lungs
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A toddler weighed 10 kg before 2 days of diarrhoea and now weighs 9,5 kg. How much has he lost?

  1. A500 g, about 50% of his body weight
  2. B50 g, about 0,5% of his body weight
  3. C1 kg, about 10% of his body weight
  4. D500 g, about 5% of his body weight, mostly fluid
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

How does repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) differ from ECT?

  1. AIt involves surgically implanting electrodes deep in the brain under anaesthetic
  2. BIt uses magnetic pulses on the scalp while the patient is awake, without causing a seizure
  3. CIt needs a general anaesthetic and causes a seizure, like ECT
  4. DIt is given as a daily tablet that contains tiny magnetic particles
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Tijdens een gesprek zegt een patiënt dat hij van plan is een bij naam genoemde buurman ernstig letsel toe te brengen. Wat is het juiste algemene principe?

  1. AHet risico voor een identificeerbaar persoon moet met het team worden gedeeld en moet mogelijk worden gemeld om die persoon te beschermen, volgens wet en beleid
  2. BVertrouwelijkheid betekent dat niets kan worden gedeeld
  3. CDe dreiging moet worden genegeerd omdat patiënten vaak dingen zeggen die ze niet menen
  4. DDe verpleegkundige moet zelf de buurman gaan waarschuwen zonder het team te informeren
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
8 lb 10 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een pasgeborene weegt 8 lb 10 oz. Bepaal met 1 lb = 16 oz en 1 kg = 2,2 lb het gewicht m in kilogram. Rond af op twee decimalen.

8 lb 10 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
4,2 mg/dL? µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een serumcreatinine is 4,2 mg/dL. Bepaal met 1 mg/dL = 88,4 µmol/L voor creatinine c in µmol/L, op het dichtstbijzijnde gehele getal.

4,2 mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = µmol/L
27.DosisberekeningenGemiddeld
25 kg2 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 25 kg en krijgt 2 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

25 kg2 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
25%voorraadV₁ = ? mL

Je moet 200 mL van een 0,5% (w/v) oplossing maken uit een 25% (w/v) voorraadoplossing. Welk volume voorraadoplossing V₁ heb je nodig?

C₁ = 25%C₂ = 0,5%V₂ = 200 mL
V₁ = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 6 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
100 mg250 mL5 mL/h? mg/h

Een zak bevat 100 mg van een geneesmiddel in 250 mL en loopt met 5 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

100 mg/250 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
100 stuks100 mLkortwerkende insuline10 mL/h? stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 100 eenheden kortwerkende insuline in 100 mL loopt met 10 mL/h. Hoeveel eenheden per uur D krijgt de patiënt?

100 stuks/100 mL10 mL/h
D = stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h95 kg8 mcg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 95 kg heeft een voorschrift voor norepinephrine met 8 mcg/min. De zak bevat 4 mg in 250 mL. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

4 mg/250 mL8 mcg/min95 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurgelatinepudding120 mLwater250 mLsoep150 mLijsschilfers240 mLInfuus60 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine400 mLurine150 mLurine175 mLwonddrain90 mLbraaksel200 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 66 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

66 kg8 hurine: 400 mLurine: 150 mLurine: 175 mLwonddrain: 90 mLbraaksel: 200 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL500 mL ingelopen50 mL/h13:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 50 mL/h. Om 13:00 is er al 500 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL500 mL ingelopen50 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel), maakt alleen onverstaanbare geluiden zoals kreunen en vertoont als beste motorische reactie: trekt het lidmaat terug bij druk (normale flexie). Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: gestoord; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,22PaCO₂mmHg354560HCO₃⁻mmol/L222624ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,22, PaCO₂ 60 mmHg (8,0 kPa) en HCO₃⁻ 24 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,22PaCO₂ 60 mmHg (8,0 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 145, Cl⁻ 108, HCO₃⁻ 22 mmol/L en albumine 34 g/L. Bepaal de voor albumine gecorrigeerde anion gap AGc = AG + 0,25·(40 − albumine).

Na⁺ 145 mmol/LCl⁻ 108 mmol/LHCO₃⁻ 22 mmol/Lalbumine 34 g/L
AGc = mmol/L
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVsupraventriculaire tachycardie (SVT)normaal sinusritmesinustachycardiesinusbradycardie

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1supraventriculaire tachycardie (SVT)
  2. 2normaal sinusritme
  3. 3sinustachycardie
  4. 4sinusbradycardie
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVeerstegraads AV-bloktweedegraads AV-blok type IIjunctioneel ritmederdegraads (compleet) AV-blok

Deze strip in afleiding II toont een geleidingsprobleem tussen de boezems en de kamers. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1eerstegraads AV-blok
  2. 2tweedegraads AV-blok type II
  3. 3junctioneel ritme
  4. 4derdegraads (compleet) AV-blok

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · De transfusie stoppen en dringend medische hulp inroepen

Waarom dit het antwoord is

Bij een vermoedelijke transfusiereactie moet de transfusie direct worden gestopt, de iv-lijn met een nieuwe toedieningsset openblijven, de vitale functies worden gecontroleerd en een arts worden gebeld. De zak en documenten worden bewaard voor onderzoek.

Antwoord

B · De transfusie stoppen en dringend medische hulp inroepen
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · A suspected deep tissue injury

Waarom dit het antwoord is

A purple or maroon area of intact skin, often firm or boggy, suggests deep tissue injury from pressure and shear. It can quickly become a deep open ulcer, so pressure must be removed at once.

Antwoord

D · A suspected deep tissue injury
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · At least every 2 hours

Waarom dit het antwoord is

Restrained patients are checked often for circulation, skin and comfort, and the restraint is released at least every 2 hours for movement, toileting, fluids and skin care. Exact intervals follow the facility’s policy.

Antwoord

C · At least every 2 hours
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”

Waarom dit het antwoord is

Shaking an infant can cause bleeding in the brain, permanent disability or death. Parents are taught to put the baby down safely and step away if they feel overwhelmed, and to ask for help.

Antwoord

C · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Lower the bed now and remind the assistant why it matters

Waarom dit het antwoord is

A high bed increases the risk of a serious fall, so the nurse corrects it at once and gives brief, clear feedback. Leaving it or delaying feedback leaves the patient at risk.

Antwoord

D · Lower the bed now and remind the assistant why it matters
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Encourage the patient to keep coughing and stay with them

Waarom dit het antwoord is

A partial obstruction with a forceful cough is best cleared by the patient’s own coughing. The nurse stays and is ready to act if the cough becomes weak or the patient cannot speak or breathe.

Antwoord

B · Encourage the patient to keep coughing and stay with them
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Post-exposure prophylaxis works best when started as soon as possible

Waarom dit het antwoord is

HIV post-exposure prophylaxis should be started as soon as possible after exposure, ideally within hours. Occupational health or the emergency department will assess the risk and arrange follow-up testing.

Antwoord

D · Post-exposure prophylaxis works best when started as soon as possible
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · The letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose

Waarom dit het antwoord is

"U" can be misread as 0, so "10U" might be read as 100, and "IU" can be mistaken for "IV" or "10". Writing "units" in full is a standard safety rule (ISMP), because insulin errors can cause severe hypoglycaemia.

Antwoord

A · The letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Veel calcium is aan albumine gebonden, dus het totaal calcium daalt ook als het geïoniseerd calcium normaal is

Waarom dit het antwoord is

Ongeveer 40–45% van het calcium is gebonden aan plasma-eiwitten, vooral albumine. Wanneer albumine laag is, daalt het totaal calcium hoewel het geïoniseerd calcium normaal kan zijn. Een gecorrigeerd calcium of een gemeten geïoniseerd calcium geeft het ware beeld.Gecontroleerd met: Hypocalcemia (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Antwoord

B · Veel calcium is aan albumine gebonden, dus het totaal calcium daalt ook als het geïoniseerd calcium normaal is
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Kalium, omdat insuline het de cellen in verplaatst en het snel kan dalen

Waarom dit het antwoord is

Bij DKA heeft het lichaam kalium via de urine verloren, maar de serumspiegel kan normaal of hoog zijn omdat acidose en insulinetekort kalium uit de cellen verplaatsen. Insuline drijft het terug naar binnen, dus de spiegel kan snel dalen. Kalium wordt vaak gecontroleerd en aangevuld volgens voorschrift.

Antwoord

D · Kalium, omdat insuline het de cellen in verplaatst en het snel kan dalen
11.Farmacologie

Antwoord: B · Enkeloedeem

Waarom dit het antwoord is

Dihydropyridine-calciumantagonisten verwijden arteriolen, waardoor de capillaire druk in de benen stijgt en enkeloedeem ontstaat. Droge hoest is typisch voor ACE-remmers.

Antwoord

B · Enkeloedeem
12.Farmacologie

Antwoord: A · Severe bradycardia and heart block

Waarom dit het antwoord is

Beta blockers and non-dihydropyridine calcium channel blockers (verapamil, diltiazem) both slow heart rate and AV conduction. Together they can cause severe bradycardia, heart block and heart failure.

Antwoord

A · Severe bradycardia and heart block
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Vermijd het optillen van de arm aan die kant boven schouderhoogte

Waarom dit het antwoord is

Het beperken van armbewegingen aan de kant van het apparaat gedurende enkele weken verkleint het risico op verplaatsing van de draden. Patiënten leren ook de wond in de gaten te houden op infectie, hun pacemakerpas bij zich te dragen en het advies over magneten en bepaalde medische scans op te volgen.

Antwoord

B · Vermijd het optillen van de arm aan die kant boven schouderhoogte
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Withhold the next doses and report urgently for liver tests

Waarom dit het antwoord is

Isoniazid, rifampicin and pyrazinamide can all cause hepatotoxicity. Jaundice, dark urine and nausea suggest drug-induced hepatitis, so the drugs are stopped and liver function is checked urgently. Orange urine from rifampicin does not cause yellow eyes. Alcohol increases the risk.

Antwoord

D · Withhold the next doses and report urgently for liver tests
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Press firmly on the site with clean gauze

Waarom dit het antwoord is

Firm, direct pressure with clean gauze or a dressing is applied to the site. A tourniquet could clot the fistula. If bleeding does not stop, the patient calls emergency services, because fistula bleeding can be heavy.

Antwoord

B · Press firmly on the site with clean gauze
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Fluid and electrolyte loss from post-obstructive diuresis

Waarom dit het antwoord is

After relief of chronic obstruction, the kidneys may pass large volumes of urine and salt. Hypovolaemia and electrolyte problems can follow. Strict fluid balance, blood pressure checks and electrolyte monitoring are needed.

Antwoord

D · Fluid and electrolyte loss from post-obstructive diuresis
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · The medicine chart, including laxatives and antibiotics

Waarom dit het antwoord is

Diarrhoea on enteral feeds is often caused by drugs such as antibiotics, laxatives and liquid medicines containing sorbitol, or by infection such as C. difficile. The feed is not stopped automatically; the cause is investigated.

Antwoord

D · The medicine chart, including laxatives and antibiotics
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Shallow breathing can lead to atelectasis and pneumonia

Waarom dit het antwoord is

Uncontrolled chest wall pain prevents deep breaths and coughing, leading to atelectasis, sputum retention and pneumonia, particularly in older adults. Multimodal analgesia, sometimes with regional blocks, and physiotherapy are used.

Antwoord

A · Shallow breathing can lead to atelectasis and pneumonia
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Amniocentesis

Waarom dit het antwoord is

Any potentially sensitising event, such as amniocentesis, abdominal trauma, bleeding, miscarriage or ectopic pregnancy, can mix fetal and maternal blood. Anti-D is given after it to prevent antibody formation.

Antwoord

C · Amniocentesis
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · The football (rugby) hold or side-lying

Waarom dit het antwoord is

The football hold places the baby along her side, and side-lying avoids any pressure on the abdomen. A pillow over the wound also helps.

Antwoord

B · The football (rugby) hold or side-lying
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · From left to right, increasing blood flow to the lungs

Waarom dit het antwoord is

Left ventricular pressure is higher, so blood flows from left to right, overloading the lungs and right heart. This causes increased pulmonary blood flow and can lead to heart failure in infancy.

Antwoord

D · From left to right, increasing blood flow to the lungs
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · 500 g, about 5% of his body weight, mostly fluid

Waarom dit het antwoord is

10 kg − 9,5 kg = 0,5 kg; 0,5 ÷ 10 = 5%. Rapid weight loss during acute illness is mostly fluid, so it is a useful measure of the degree of dehydration, alongside clinical signs.

Antwoord

D · 500 g, about 5% of his body weight, mostly fluid
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · It uses magnetic pulses on the scalp while the patient is awake, without causing a seizure

Waarom dit het antwoord is

rTMS stimulates specific brain areas with a magnetic coil held on the head. It does not need anaesthesia or cause a seizure and is used for depression that has not responded to medicines.

Antwoord

B · It uses magnetic pulses on the scalp while the patient is awake, without causing a seizure
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Het risico voor een identificeerbaar persoon moet met het team worden gedeeld en moet mogelijk worden gemeld om die persoon te beschermen, volgens wet en beleid

Waarom dit het antwoord is

Een ernstige dreiging tegen een identificeerbaar persoon gaat boven vertrouwelijkheid. De verpleegkundige informeert het team, documenteert de dreiging en volgt de wettelijke en beleidsmatige procedures voor het beschermen van de persoon.

Antwoord

A · Het risico voor een identificeerbaar persoon moet met het team worden gedeeld en moet mogelijk worden gemeld om die persoon te beschermen, volgens wet en beleid
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: m = 3,92 kg

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Ounces naar ponden

10 oz/16 = 0,625 lb
8 + 0,625 = 8,625 lb

Pond naar kilogram

m = 8,625/2,2 = 3,92 kg

Antwoord

m = 3,92 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: c = 371 µmol/L

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Omrekenen

c = 4,2·88,4 = 371,3 ≈ 371 µmol/L

Antwoord

c = 371 µmol/L
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 50 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

2·25 = 50 mg

Antwoord

D = 50 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V₁ = 4 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Volume voorraadoplossing

V₁ = 0,5·200/25 = 4 mL

Antwoord

V₁ = 4 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 42 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

6·60 = 360 min

Druppelsnelheid

R = 1000·15/360 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Antwoord

R = 42 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 42 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 2 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

100/250 = 0,4 mg/mL

Dosissnelheid

D = 0,4·5 = 2 mg/h

Antwoord

D = 2 mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 10 stuks/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

100/100 = 1 stuks/mL

Eenheden per uur

D = 10·1 = 10 stuks/h

Antwoord

D = 10 stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 30 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dosis per uur

Het voorschrift is per minuut voor de hele patiënt, dus het gewicht is niet nodig.

8·60 = 480 mcg/h

Pompsnelheid

R = 480/16 = 30 mL/h

Antwoord

R = 30 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,37 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

400 + 150 + 175 = 725 mL

Per kilogram per uur

U = 725/(66·8) = 1,373 ≈ 1,37 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,37 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 10 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 500 = 500 mL

Tijd

t = 500/50 = 10 h

Antwoord

t = 10 h

Dat is ongeveer 10 h 00 min, dus de zak is rond 23:00 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: ernstig

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel) → 2
V: maakt alleen onverstaanbare geluiden zoals kreunen → 2
M: trekt het lidmaat terug bij druk (normale flexie) → 4

Optellen

GCS = 2 + 2 + 4 = 8

Ernst

GCS 8 → ernstig

Antwoord

ernstig
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 25 + 15 + 15 + 20 + 20 + 15 = 110

Risiconiveau

110 → hoog risico

Antwoord

hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: ongecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,22: acidemie (onder 7,35)
PaCO₂ 60 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: normaal (22–26)

Compensatie

ongecompenseerd

Antwoord

ongecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: AGc = 16,5 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 145 − (108 + 22) = 15

Correctie voor albumine

15 + 0,25·(40 − 34) = 16,5 mmol/L

Antwoord

AGc = 16,5 mmol/L

Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: sinustachycardie

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 14 kleine hokjes, 1500 ÷ 14 ≈ 107 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,56 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,12 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

sinustachycardie

Antwoord

sinustachycardie
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: derdegraads (compleet) AV-blok

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 55 kleine hokjes, 1500 ÷ 55 ≈ 27 per minuut.
2. Ritme: R–R regelmatig (2,20 s) en P–P regelmatig (0,84 s), maar de twee zijn onafhankelijk.
3. P-toppen: positief en regelmatig met 71 per minuut, maar niet gekoppeld aan de QRS-complexen; sommige verdwijnen in een QRS of een T-top.
4. PR-interval: wisselt van slag tot slag; er is geen vaste relatie.
5. QRS: 0,14 s, breed (0,12 s of meer).

Interpretatie

derdegraads (compleet) AV-blok

Antwoord

derdegraads (compleet) AV-blok

Type II- en derdegraadsblokken kunnen plotseling verergeren, daarom rangschikken leerboeken ze als ernstiger dan type I.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions