Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient's hearing aid keeps whistling. What is the most likely cause?

  1. AIt is not fitted properly in the ear
  2. BThe battery is completely flat
  3. CThe volume is turned right down
  4. DThe patient's hearing has improved
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Aspirate from a newly placed nasogastric tube has a pH of 7. What should the nurse do?

  1. AStart the feed, as a pH of 7 confirms that the tube is in the stomach
  2. BPush air down the tube and listen over the stomach
  3. CNot use the tube and follow policy, which may mean a chest X-ray
  4. DFlush the tube with water and start the feed
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient is on a ventilator. Which bed position helps to prevent ventilator-associated pneumonia?

  1. ALying completely flat
  2. BHead of the bed raised 30 to 45 degrees
  3. CHead of the bed raised about 10 degrees
  4. DTrendelenburg position
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een verpleegkundige die werkt bij een patiënt met contactisolatie ziet dat het schort een scheur in de mouw heeft. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe scheur afdekken met een stukje tape en doorgaan
  2. BEen tweede schort over het gescheurde heen aantrekken
  3. CDoorwerken, want de scheur is klein en zit alleen in de mouw
  4. DBij de patiënt weggaan, de beschermingsmiddelen veilig bij de deur uittrekken, de handen reinigen en een nieuw schort aantrekken
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Before accessing a central venous catheter, what should the nurse do to prevent infection?

  1. ARinse the hub with tap water and dry it
  2. BTouch the hub to check it is clean
  3. CBlow on the hub to remove any dust before connecting the syringe or line
  4. DScrub the hub with an antiseptic such as chlorhexidine and let it dry
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Welke patiënt is de beste keuze om van de intensive care te verplaatsen om plaats te maken voor een nieuwe opname?

  1. AEen uur geleden geïntubeerd wegens ademhalingsfalen, nog gesedeerd
  2. BOp een noradrenalineinfusie waarvan de dosis vanochtend is verhoogd
  3. C's Nachts opgenomen met een maag-darmbloeding en nog steeds bloed ontvangend
  4. DTwee dagen geleden geëxtubeerd, stabiel op 2 L/min neusbrilzuurstof, geen vasoactieve infusies
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

When should discharge planning usually begin?

  1. AAfter the patient has been home for a week
  2. BOnly after the patient asks to go home
  3. COn the morning of discharge
  4. DOn or soon after admission
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient who used sildenafil the day before develops chest pain. Why is glyceryl trinitrate (GTN, nitroglycerin) normally avoided?

  1. AGTN makes sildenafil toxic to the liver
  2. BThe combination causes severe hyperkalaemia
  3. CSildenafil stops GTN from being absorbed under the tongue at all
  4. DThe combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Which technique is recommended for a capillary blood glucose test on an adult's finger?

  1. APrick the center of the fingertip
  2. BPrick the side of the fingertip
  3. CUse the same finger every time
  4. DSqueeze the finger very hard
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with ongoing hemolytic anemia has an HbA1c of 4,6%, but home glucose readings are often 180–220 mg/dL (10–12 mmol/L). What best explains the gap?

  1. AThe patient has true, well-controlled diabetes
  2. BHemolysis makes the HbA1c test read too high
  3. CShort red cell life span lowers the HbA1c falsely
  4. DThe home glucose meter is reading falsely high
11.FarmacologieGemiddeld

How are most medication doses for children calculated?

  1. ABy body weight in kilograms, or sometimes body surface area
  2. BBy the child's height alone
  3. CBy giving half of the adult dose to all children under 12
  4. DBy the child's age in years only
12.FarmacologieMoeilijk

Het verdelingsvolume van een middel is erg groot (bijvoorbeeld 500 L bij een volwassene). Waar wijst dit op?

  1. AHet middel blijft bijna volledig in het plasmacompartiment
  2. BHet middel wordt sterk door de weefsels opgenomen
  3. CHet middel kan niet intraveneus worden gegeven
  4. DHet middel wordt snel door de nieren uitgescheiden
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why are patients with mitral stenosis at high risk of atrial fibrillation?

  1. AThe coronary arteries become blocked by the valve
  2. BThe left atrium enlarges as it pushes blood through the narrow valve
  3. CThe right ventricle shrinks and stops contracting properly over time
  4. DThe narrow valve presses on the sinus node and slows it down directly
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with COPD who is known to retain CO₂ arrives on 15 L/min oxygen. They are now drowsy with SpO₂ 99%. What is the most appropriate action?

  1. AReduce the oxygen to aim for 88–92% and get a blood gas
  2. BKeep the oxygen at 15 L/min because the saturation is excellent
  3. CRemove the oxygen completely and observe
  4. DGive a sedative to help the patient rest
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Why is pyridostigmine often taken about 30–60 minutes before meals by patients with myasthenia gravis?

  1. ATo stop the drug from irritating an empty stomach later on
  2. BTo reduce stomach acid so the food is digested better
  3. CTo lower the blood glucose rise after eating a meal
  4. DTo improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient's potassium is 7,1 mmol/L, and the ECG shows peaked T waves and broad QRS complexes. What is the first treatment?

  1. AIV calcium gluconate
  2. BIV furosemide
  3. COral sodium bicarbonate
  4. DOral potassium binder
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

A patient on enteral feeding develops diarrhoea. What should the nurse review first?

  1. AThe patient's eye drops and skin creams
  2. BThe medicine chart, including laxatives and antibiotics
  3. CThe patient's mobility aids and walking distance
  4. DThe colour of the feeding bag label
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient with diabetes on continuous enteral feeding and an insulin regimen has the feed stopped for a procedure. What is the main concern?

  1. ARefeeding syndrome from too much glucose
  2. BDiarrhoea from stopping the feed suddenly
  3. CHypoglycaemia if insulin continues without the feed
  4. DHyperglycaemia because the stomach is empty
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

De vliezen zijn zojuist gebroken. Wat moet de verpleegkundige als eerste beoordelen?

  1. ADe mate van verstrijking van de cervix
  2. BAlleen de kleur van het vruchtwater
  3. CDe foetale hartfrequentie
  4. DDe temperatuur van de vrouw
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman at 26 weeks receiving terbutaline for preterm contractions has a heart rate of 132/min and chest tightness. What should the nurse do?

  1. AReassure her that this is expected and continue
  2. BIncrease her IV fluids rapidly to lower her heart rate
  3. CWithhold the next dose and report the findings
  4. DGive the next dose early to stop contractions
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which signs suggest hypoglycaemia in a young child with diabetes?

  1. AShakiness, sweating, pallor and a sudden change in behaviour
  2. BThirst, passing large amounts of urine and a fruity breath smell
  3. CA slow onset of dry skin and flushed cheeks over several days
  4. DDeep, rapid breathing with abdominal pain and vomiting
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 7-year-old has a high fever, refuses to bear weight and has a warm, very tender area over the lower tibia. Which plan is most likely?

  1. AMassage and physiotherapy to loosen the muscle
  2. BRest, ice and an elastic bandage for a sprained ankle, with review in a week
  3. CBlood cultures and prompt IV antibiotics for possible osteomyelitis
  4. DA plaster cast and discharge home the same day
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A 4-year-old asks when her grandmother, who died last week, will come back. How should the nurse explain this to the parents?

  1. AThe child does not care about her grandmother and has not been affected by the death
  2. BThe child should not be told anything about the death until she is older
  3. CYoung children often do not yet see death as permanent, so simple, honest words help
  4. DThe child is in denial and needs psychiatric treatment
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient says, "My boss didn't say hello this morning, so she must think I'm useless." Which cognitive distortion is shown, and what is a helpful nursing response?

  1. AMind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour
  2. BCatastrophising; tell the patient that she will definitely not be fired
  3. CAll-or-nothing thinking; agree that the boss is being unfair
  4. DPersonalisation; advise the patient to ask for a new manager
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38,1 °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 38,1 °C. Reken die om naar graden Fahrenheit T met °F = °C × 9/5 + 32. Rond af op één decimaal.

38,1 °C
T = °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
88 g/L? g/dL1 L = 10 dL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een hemoglobinewaarde is 88 g/L. Druk die uit in g/dL Hb.

88 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 22 kg krijgt 5 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 50 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

22 kg5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
20k stuks250 mL? mL/h1250 stuks/h

Een infuus bevat 20000 eenheden van een geneesmiddel in 250 mL. Het voorschrift is 1250 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

20000 stuks/250 mL1250 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
250 mL60 gtt/mL3 h? gtt/min

Dien 250 mL toe in 3 uur met een infuussysteem van 60 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

250 mL3 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
100 mg250 mL6 mL/h? mcg/min

Een infuus van 100 mg in 250 mL loopt op 6 mL/h. Hoeveel microgram per minuut D krijgt de patiënt?

100 mg/250 mL6 mL/h
D = mcg/min
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 1 000 stuks/mL60 stuks/kg · 110 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 60 eenheden/kg voor bij een patiënt van 110 kg. De flacon bevat 1 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op één decimaal.

60 stuks/kg110 kg1 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h70 kg12 mcg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 70 kg heeft een voorschrift voor norepinephrine met 12 mcg/min. De zak bevat 8 mg in 250 mL. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

8 mg/250 mL12 mcg/min70 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurwater150 mLmelk200 mLsoep200 mLInfuus75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine425 mLurine425 mLwonddrain80 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL.

water: 150 mLmelk: 200 mLsoep: 200 mLInfuus: 75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 1 × 100 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 80 mL/hstart 14:00ttotaal​ = ? h125 mL/h × 2 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 14:00 met 125 mL/h. Na 2 uur wordt de snelheid veranderd in 80 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL125 mL/h · 2 h80 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: gestoord; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 23/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 142/86 mmHg, hartslag 120/min, alert, temperatuur 36,8 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 23SpO₂ 98%luchtSBP 142HR 120AT 36,8 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa). Gebruik de regel dat bij acute respiratoire acidose stijgt HCO₃⁻ met 1 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ boven 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,06PaCO₂mmHg354540HCO₃⁻mmol/L222611passende compensatieextra respiratoire acidoseextra respiratoire alkalose

Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,06, PaCO₂ 40 mmHg (5,3 kPa), HCO₃⁻ 11 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.

pH 7,06PaCO₂ 40 mmHg (5,3 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
  1. 1passende compensatie
  2. 2extra respiratoire acidose
  3. 3extra respiratoire alkalose
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Bazett QTc = QT/√RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVidioventriculair ritmeventriculair gepacet ritmesinusritme met breed QRSgepacet ritme, falende capture

Deze patiënt heeft een pacemaker. Interpreteer de afleiding-II-strip. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1idioventriculair ritme
  2. 2ventriculair gepacet ritme
  3. 3sinusritme met breed QRS
  4. 4gepacet ritme, falende capture

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · It is not fitted properly in the ear

Waarom dit het antwoord is

Whistling is feedback, usually from a poor fit, earwax or a damaged tube. Refitting the aid or checking for wax usually solves it; a flat battery makes it silent.

Antwoord

A · It is not fitted properly in the ear
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Not use the tube and follow policy, which may mean a chest X-ray

Waarom dit het antwoord is

A low pH supports gastric placement (1–5,5 in UK guidance; 5 or below is typical in US guidance). A pH of 7 does not rule out the lungs, so nothing is put down the tube until position is confirmed, usually by X-ray. The "whoosh" air test is unreliable.

Antwoord

C · Not use the tube and follow policy, which may mean a chest X-ray
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Head of the bed raised 30 to 45 degrees

Waarom dit het antwoord is

Raising the head of the bed to 30–45 degrees reduces aspiration of oral and gastric secretions into the lungs. It is part of the usual ventilator care bundle, unless contraindicated.

Antwoord

B · Head of the bed raised 30 to 45 degrees
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Bij de patiënt weggaan, de beschermingsmiddelen veilig bij de deur uittrekken, de handen reinigen en een nieuw schort aantrekken

Waarom dit het antwoord is

Gescheurde beschermingsmiddelen laten besmetting van huid en kleding toe. Wanneer dat veilig kan, gaat de verpleegkundige bij de patiënt weg, trekt de beschermingsmiddelen in de juiste volgorde uit bij de deur of in de sluis, reinigt de handen en doet nieuwe beschermingsmiddelen aan.

Antwoord

D · Bij de patiënt weggaan, de beschermingsmiddelen veilig bij de deur uittrekken, de handen reinigen en een nieuw schort aantrekken
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Scrub the hub with an antiseptic such as chlorhexidine and let it dry

Waarom dit het antwoord is

Scrubbing the needleless connector with an antiseptic, such as chlorhexidine or alcohol, and letting it dry reduces central line infections. Aseptic technique is used for every access.

Antwoord

D · Scrub the hub with an antiseptic such as chlorhexidine and let it dry
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Twee dagen geleden geëxtubeerd, stabiel op 2 L/min neusbrilzuurstof, geen vasoactieve infusies

Waarom dit het antwoord is

De geëxtubeerde patiënt op laagdebiet zuurstof zonder vasoactieve middelen is stabiel en verbetert. Recente intubatie, stijgende vasopressorbehoefte en een actieve bloeding vragen alle IC-zorg.

Antwoord

D · Twee dagen geleden geëxtubeerd, stabiel op 2 L/min neusbrilzuurstof, geen vasoactieve infusies
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · On or soon after admission

Waarom dit het antwoord is

Discharge planning starts early so that needs such as equipment, care packages, medicines and follow-up are ready when the patient is fit to leave.

Antwoord

D · On or soon after admission
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · The combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure

Waarom dit het antwoord is

PDE5 inhibitors such as sildenafil enhance the vasodilating effect of nitrates, which can cause profound hypotension. Patients should always be asked about these drugs before nitrates are given.

Antwoord

D · The combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Prick the side of the fingertip

Waarom dit het antwoord is

The sides of the fingertips are less sensitive than the pads, so they are used for capillary sampling. Rotating sites reduces soreness, and hard squeezing can add tissue fluid that gives inaccurate results.

Antwoord

B · Prick the side of the fingertip
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Short red cell life span lowers the HbA1c falsely

Waarom dit het antwoord is

HbA1c reflects glucose attached to hemoglobin over the red cell life span. In hemolysis, red cells are younger and have less time to bind glucose, so HbA1c is falsely low. Glucose monitoring or other markers are used instead.Gecontroleerd met: The A1C Test & Diabetes · NIDDK (NIH) (2018); Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

C · Short red cell life span lowers the HbA1c falsely
11.Farmacologie

Antwoord: A · By body weight in kilograms, or sometimes body surface area

Waarom dit het antwoord is

Children's doses are usually weight-based, sometimes using body surface area, and must not exceed the adult maximum. Accurate, recent weight in kilograms is essential.

Antwoord

A · By body weight in kilograms, or sometimes body surface area
12.Farmacologie

Antwoord: B · Het middel wordt sterk door de weefsels opgenomen

Waarom dit het antwoord is

Een Vd ver boven het totale lichaamswater betekent dat de plasmaconcentratie laag is omdat het meeste middel in de weefsels zit (vet of spier), zoals bij digoxine of amiodaron.

Antwoord

B · Het middel wordt sterk door de weefsels opgenomen
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · The left atrium enlarges as it pushes blood through the narrow valve

Waarom dit het antwoord is

A narrowed mitral valve raises pressure in the left atrium, which dilates. A stretched atrium is prone to atrial fibrillation, and blood stasis there carries a high risk of clots and stroke. Anticoagulation is therefore essential in mitral stenosis with AF.

Antwoord

B · The left atrium enlarges as it pushes blood through the narrow valve
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Reduce the oxygen to aim for 88–92% and get a blood gas

Waarom dit het antwoord is

In patients at risk of hypercapnic respiratory failure, excess oxygen can raise PaCO₂ and cause drowsiness and acidosis. Oxygen is stepped down to a target of 88–92% (for example via a Venturi mask), not stopped abruptly, which could cause dangerous hypoxaemia. An arterial blood gas guides further treatment, which may include NIV.

Antwoord

A · Reduce the oxygen to aim for 88–92% and get a blood gas
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · To improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes

Waarom dit het antwoord is

Pyridostigmine inhibits acetylcholinesterase, so more acetylcholine is available at the neuromuscular junction. Timing it before meals gives the best muscle strength for chewing and swallowing, which lowers the risk of aspiration.

Antwoord

D · To improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · IV calcium gluconate

Waarom dit het antwoord is

ECG changes mean the heart is at risk. IV calcium is given first to stabilise the myocardium, followed by insulin with glucose (and often nebulised salbutamol) to shift potassium into cells. Binders or dialysis then remove it.

Antwoord

A · IV calcium gluconate
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · The medicine chart, including laxatives and antibiotics

Waarom dit het antwoord is

Diarrhoea on enteral feeds is often caused by drugs such as antibiotics, laxatives and liquid medicines containing sorbitol, or by infection such as C. difficile. The feed is not stopped automatically; the cause is investigated.

Antwoord

B · The medicine chart, including laxatives and antibiotics
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Hypoglycaemia if insulin continues without the feed

Waarom dit het antwoord is

When feed stops but insulin continues, blood glucose can fall sharply. The insulin plan is reviewed with the team, glucose is checked frequently, and a glucose infusion may be needed.

Antwoord

C · Hypoglycaemia if insulin continues without the feed
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · De foetale hartfrequentie

Waarom dit het antwoord is

Controleer na het breken van de vliezen eerst de foetale hartfrequentie om navelstrengverzakking of -compressie op te sporen. Leg daarna kleur, geur, hoeveelheid en tijdstip van het vruchtwater vast.

Antwoord

C · De foetale hartfrequentie
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Withhold the next dose and report the findings

Waarom dit het antwoord is

Terbutaline can cause maternal tachycardia, palpitations, chest pain, pulmonary oedema and hyperglycaemia, so it is used only short term. A maternal heart rate above about 120/min or chest pain means the drug should be held and the provider informed.

Antwoord

C · Withhold the next dose and report the findings
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Shakiness, sweating, pallor and a sudden change in behaviour

Waarom dit het antwoord is

Hypoglycaemia causes adrenergic signs (shaking, sweating, pallor, fast heart rate) and neuroglycopenic signs (irritability, confusion, unusual behaviour, drowsiness). Young children may not recognise or report it.

Antwoord

A · Shakiness, sweating, pallor and a sudden change in behaviour
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Blood cultures and prompt IV antibiotics for possible osteomyelitis

Waarom dit het antwoord is

Acute osteomyelitis in children is most often caused by Staphylococcus aureus. Blood cultures are taken and IV antibiotics started promptly, followed by a long course to prevent bone damage and chronic infection.

Antwoord

C · Blood cultures and prompt IV antibiotics for possible osteomyelitis
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Young children often do not yet see death as permanent, so simple, honest words help

Waarom dit het antwoord is

Preschool children often see death as temporary or reversible. Clear, simple language, such as "her body stopped working", and avoiding phrases like "gone to sleep" help the child understand.

Antwoord

C · Young children often do not yet see death as permanent, so simple, honest words help
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Mind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour

Waarom dit het antwoord is

Mind reading is assuming others' thoughts without evidence. Exploring alternative explanations, such as the boss being busy, helps the patient test the thought and reduce distress.

Antwoord

A · Mind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 100,6 °F

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Vermenigvuldig met 9/5

38,1·9/5 = 68,58

Tel 32 op

T = 68,58 + 32 = 100,6 °F

Antwoord

T = 100,6 °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: Hb = 8,8 g/dL

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Omrekenen

Hb = 88 g/L × (1 L/10 dL) = 8,8 g/dL

Antwoord

Hb = 8,8 g/dL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 2,2 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 5·22 = 110 mg

Volume

V = 110/50 = 2,2 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 2,2 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 15,63 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

20000/250 = 80 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1250/80 = 15,63 mL/h

Antwoord

R = 15,63 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 83 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

3·60 = 180 min

Druppelsnelheid

R = 250·60/180 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Antwoord

R = 83 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 83 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 40 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

100000 mcg/250 mL = 400 mcg/mL

Dosis per uur

6·400 = 2400 mcg/h

Dosis per minuut

D = 2400/60 = 40 mcg/min

Antwoord

D = 40 mcg/min
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 6,6 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

60·110 = 6 600 stuks

Volume

V = 6600/1000 = 6,6 mL

Antwoord

V = 6,6 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 22,5 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

8 000/250 = 32 mcg/mL

Dosis per uur

Het voorschrift is per minuut voor de hele patiënt, dus het gewicht is niet nodig.

12·60 = 720 mcg/h

Pompsnelheid

R = 720/32 = 22,5 mL/h

Antwoord

R = 22,5 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1550 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 150 + 200 + 200 = 550 mL
Infuus: 75·12 = 900 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
I = 1550 mL

Antwoord

I = 1550 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 5,1 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

125·2 = 250 mL
500 − 250 = 250 mL over

Tweede deel

250/80 = 3,125 h

Totale tijd

t = 2 + 3,125 = 5,125 ≈ 5,1 h

Antwoord

t = 5,1 h

Dat is ongeveer 5 h 08 min, dus de zak is rond 19:08 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 125

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels → 30
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 25 + 15 + 30 + 20 + 20 + 15 = 125

Antwoord

MFS = 125
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 23/min → 2
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 120/min → 2
alert (A) → 0
T 36,8 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 = 4
Geen enkele parameter scoort 3.

Risicogroep

laag

Antwoord

laag
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 24,8 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|48 − 40| = 8 mmHg → 0,8 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·0,8 = 24,8 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 24,8 mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: extra respiratoire acidose

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

1,5·11 + 8 = 24,5 → 22,5–26,5 mmHg

Vergelijken

gemeten: 40 mmHg → extra respiratoire acidose

Antwoord

extra respiratoire acidose
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,47 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 10,5 × 0,04 = 0,42 s
RR = 20 × 0,04 = 0,80 s

Formule van Bazett

QTc = 0,42/√0,80 = 0,42/0,8944 = 0,47 s

Antwoord

QTc = 0,47 s

Boven de gebruikelijke grenzen voor zowel mannen (ongeveer 0,45 s) als vrouwen (ongeveer 0,46 s): verlengd. (470 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculair gepacet ritme

Gepacete ritmes: een pacemakerimpuls verschijnt als een smalle verticale pacingspike. Na een ventriculaire spike is het QRS breed (0,12 s of meer), omdat de impuls zich vanaf de lead door de spier verspreidt in plaats van door het geleidingssysteem; bij pacing van de rechterkamer is het in afleiding II vaak grotendeels negatief. Een spike voor elke P-top betekent atriale pacing, en een dual-chamber (AV) pacemaker toont een atriale spike en een P-top, en daarna, na de geprogrammeerde AV-vertraging, een ventriculaire spike en een breed QRS. Capture betekent dat elke spike wordt gevolgd door een depolarisatie. Falende capture is een spike zonder P-top of QRS erna; falende sensing (spikes die de eigen slagen van de patiënt negeren) en falende pacing (geen spike als er een verwacht wordt) zijn de andere klassieke storingen.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 21 kleine hokjes, 1500 ÷ 21 ≈ 71 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,84 s.
3. P-toppen: niet zichtbaar; vlak voor elk QRS staat een scherpe pacingspike.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,14 s, breed, en elke spike wordt gevolgd door een QRS (capture).

Interpretatie

ventriculair gepacet ritme

Antwoord

ventriculair gepacet ritme

Het gepacete QRS is van nature breed; noem het geen bundeltakblok of ventriculair ritme.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions