Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Wanneer moeten handen met water en zeep worden gewassen in plaats van met handalcohol te worden ingewreven?

  1. ANooit, want handalcohol is altijd beter
  2. BAlleen aan het begin van de dienst
  3. CAls de handen zichtbaar vuil of bevuild zijn
  4. DVóór elke routinecontrole
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Why must medicines for Parkinson's disease, such as levodopa, be given on time?

  1. ALate doses can cause severe stiffness, falls and swallowing problems
  2. BLate doses cause the patient to fall asleep
  3. CThe drug becomes poisonous if it is given late
  4. DThe timing does not matter as long as the full daily total is given
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Een patiënt met vermoedelijke tuberculose ligt in een kamer met onderdruk. Welke handelwijze is juist?

  1. ABezoekers zonder enige bescherming binnen laten
  2. BDe deur gesloten houden, behalve bij het binnengaan of verlaten van de kamer
  3. CDe deur open houden zodat het personeel de patiënt altijd kan zien
  4. DDe ventilatie van de kamer 's nachts uitzetten
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A hospital will introduce new infusion pumps and wants to find out how the process could fail before any harm occurs. Which method fits best?

  1. AAn incident report for each new pump
  2. BFailure mode and effects analysis (FMEA)
  3. CRoot cause analysis (RCA) of the new pumps
  4. DA morbidity and mortality meeting
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Which medication order should the nurse question?

  1. APotassium chloride oral solution diluted in juice
  2. BOral potassium chloride with food
  3. CPotassium chloride diluted in an IV bag via a pump
  4. DPotassium chloride by IV push
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Een LPN/LVN meldt dat een stabiele patiënt nu nieuwe pijn op de borst heeft. Wat moet de RN doen?

  1. ADe zorgassistent vragen een ECG te maken en op de uitslag te wachten
  2. BDe LPN/LVN vragen het af te handelen en aan het einde van de dienst terug te melden
  3. CDe LPN/LVN zeggen de zo-nodig-nitroglycerine zonder beoordeling te geven
  4. DDe patiënt zelf beoordelen en beslissen over de vervolgstappen
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

What is the main benefit of pulmonary rehabilitation for patients with COPD?

  1. AReversal of the lung damage caused by smoking
  2. BA cure for the disease within months
  3. CBetter exercise capacity and quality of life
  4. DNo further need for inhalers
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient taking regular ibuprofen suddenly develops severe upper abdominal pain, a rigid abdomen and becomes tachycardic. What is most likely?

  1. AIndigestion that will settle with antacids
  2. BIrritable bowel syndrome
  3. CA perforated peptic ulcer
  4. DConstipation
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient without symptoms has a fasting plasma glucose of 132 mg/dL (7,3 mmol/L) on Monday and 138 mg/dL (7,7 mmol/L) on Thursday. What does this show?

  1. AThe results show reactive hypoglycemia
  2. BThe results meet the criteria for diabetes
  3. CThe results are within the normal fasting range
  4. DThe results show prediabetes only
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient receiving parenteral nutrition with lipid emulsion has a triglyceride level of 620 mg/dL (7,0 mmol/L). Why is this result important?

  1. AIt means the patient needs more lipid
  2. BIt is a normal fasting value for adults
  3. CIt shows the nutrition is fully effective
  4. DIt raises the risk of acute pancreatitis
11.FarmacologieGemiddeld

Warfarine werkt door:

  1. Ade plaatjesaggregatie te blokkeren via irreversibele remming van COX-1
  2. Bantitrombine te activeren
  3. Ctrombine direct te remmen
  4. Dde vitamine K-afhankelijke aanmaak van stollingsfactoren te remmen
12.FarmacologieMoeilijk

During general anaesthesia with a volatile agent and suxamethonium (succinylcholine), a patient develops muscle rigidity, rising end-tidal CO2 and a fast-rising temperature. Which drug is the specific treatment?

  1. AParacetamol
  2. BDantrolene
  3. CNeostigmine
  4. DNaloxone
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient uses a salbutamol (albuterol) inhaler and a steroid inhaler at the same times each day. Which order is usually taught?

  1. AThe order makes no difference to either drug
  2. BSalbutamol first, then the steroid after a short wait
  3. CBoth inhalers puffed together in one breath
  4. DSteroid first, then salbutamol straight afterwards
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with COPD who is known to retain CO₂ arrives on 15 L/min oxygen. They are now drowsy with SpO₂ 99%. What is the most appropriate action?

  1. AKeep the oxygen at 15 L/min because the saturation is excellent
  2. BReduce the oxygen to aim for 88–92% and get a blood gas
  3. CGive a sedative to help the patient rest
  4. DRemove the oxygen completely and observe
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A kidney transplant recipient asks about travel vaccines. Which statement is correct?

  1. ALive vaccines are usually avoided
  2. BVaccines will cause the kidney to be rejected
  3. COnly live vaccines are effective after a transplant
  4. DAll vaccines are completely safe after a transplant
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with a new arm fistula says their hand on that side is cold, pale and painful, especially during dialysis. What is the concern?

  1. AFluid overload in the arm
  2. BNormal healing that needs no action
  3. CSteal syndrome, which needs urgent review
  4. DAn allergic reaction to the dressing on the arm
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Een patiënt met cirrose gebruikt lactulose voor hepatische encefalopathie. Wat is het gebruikelijke doel?

  1. AEén harde ontlasting per week
  2. BTwee tot drie zachte ontlastingen per dag
  3. CTien of meer waterige ontlastingen per dag
  4. DMeerdere dagen geen stoelgang
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

An 80 kg adult has 30% TBSA partial- and full-thickness burns. Using the Parkland formula, how much crystalloid is planned for the first 8 hours from the time of the burn?

  1. A2400 mL
  2. B4800 mL
  3. C3200 mL
  4. D9600 mL
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman at 39 weeks with a healthy pregnancy asks about walking in early labour. What is the best advice?

  1. AWalking will cause the cord to prolapse
  2. BUpright positions always make labour slower
  3. CWalking and upright positions can help progress
  4. DShe must stay in bed on her back for the whole labour
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman who had a stillbirth asks the nurse why it happened. What is the most appropriate response?

  1. ATell her it was probably something she ate
  2. BAcknowledge her grief; tests may find a cause
  3. CTell her she should not have exercised
  4. DChange the subject to avoid upsetting her
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A 2-year-old says "No!" when it is time for his liquid medicine. What is the best approach?

  1. AAsk him whether he wants to take his medicine or not
  2. BWait until he agrees to take it, even if the dose is hours late
  3. COffer a limited choice, such as the cup or the syringe
  4. DTell him he is a bad boy for refusing
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 5-year-old with leukaemia tells the nurse she is ill because she was naughty. What is the best response?

  1. AExplain the cell biology of leukaemia to her in detail
  2. BReassure her clearly that nothing she did or thought made her ill
  3. CAgree that being good may help her get better faster
  4. DIgnore the remark, as she is too young to understand
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Wanneer begint delirium tremens het waarschijnlijkst na het laatste glas?

  1. ANa 2 maanden
  2. BBinnen 1 tot 2 uur
  3. CNa 2 weken
  4. DOngeveer 2 tot 4 dagen (48 tot 96 uur)
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A nurse is teaching a patient with anxiety how to do progressive muscle relaxation. Which instruction is correct?

  1. ATense all your muscles at once and keep them tight for 10 minutes
  2. BTense each muscle group in turn for a few seconds, then let go and notice the difference
  3. CHold your breath for as long as possible while lying completely still on the floor
  4. DDo the exercise only during a panic attack, never at other times
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
4 ft 0 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt is 4 ft 0 in lang. Bepaal met 1 ft = 12 in en 1 in = 2,54 cm de lengte h in centimeters, op de dichtstbijzijnde hele centimeter.

4 ft 0 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0019:1002:30t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 19:10 en eindigt om 02:30 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

19:1002:30
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 29 kg krijgt 5 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 25 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

29 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
25k stuks250 mL? mL/h500 stuks/h

Een infuus bevat 25000 eenheden van een geneesmiddel in 250 mL. Het voorschrift is 500 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

25000 stuks/250 mL500 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1500 mL20 gtt/mL12 h? gtt/min

Dien 1500 mL toe in 12 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1500 mL12 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
400 mg500 mL10 mL/h? mcg/min

Een infuus van 400 mg in 500 mL loopt op 10 mL/h. Hoeveel microgram per minuut D krijgt de patiënt?

400 mg/500 mL10 mL/h
D = mcg/min
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
50 stuks50 mLkortwerkende insuline? mL/h88 kg0,1 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus bevat 50 eenheden kortwerkende insuline in 50 mL. Het voorschrift is 0,1 eenheden/kg/h voor een patiënt van 88 kg. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

50 stuks/50 mL0,1 stuks/kg/h88 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
400 mg250 mLdopamine? mL/h65 kg3 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dopamine 400 mg in 250 mL. Het voorschrift is 3 mcg/kg/min voor een patiënt van 65 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

400 mg/250 mL3 mcg/kg/min65 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurmelk100 mLsoep180 mLInfuus125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine400 mLurine250 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL.

melk: 100 mLsoep: 180 mLInfuus: 125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 1 × 50 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL100 mL ingelopen150 mL/h21:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 150 mL/h. Om 21:30 is er al 100 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL100 mL ingelopen150 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: stoelgebonden; mobiliteit: geen beperking; voeding: voldoende; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: loopt af en toe; mobiliteit: licht beperkt; voeding: uitstekend; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,36PaCO₂mmHg354524HCO₃⁻mmol/L222613ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,36, PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa) en HCO₃⁻ 13 mmol/L. De primaire stoornis is metabole acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,36PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Een oefengas toont een metabole alkalose met HCO₃⁻ 32 mmol/L. Gebruik verwachte PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 om de verwachte PaCO₂ te vinden.

HCO₃⁻ 32 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont boezemflutter. Meet het interval tussen de fluttergolven en bepaal de gevraagde waarde (atriale frequentie) in slagen per minuut.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
atriale frequentie = bpm
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVgepacet ritme, falende captureventriculair gepacet ritmesinusritme met breed QRSidioventriculair ritme

Deze patiënt heeft een pacemaker. Interpreteer de afleiding-II-strip. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1gepacet ritme, falende capture
  2. 2ventriculair gepacet ritme
  3. 3sinusritme met breed QRS
  4. 4idioventriculair ritme

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Als de handen zichtbaar vuil of bevuild zijn

Waarom dit het antwoord is

Water en zeep zijn nodig als handen zichtbaar vuil of met lichaamsvloeistoffen besmet zijn. Bij zichtbaar schone handen is handalcohol snel en effectief voor de meeste van de vijf momenten.

Antwoord

C · Als de handen zichtbaar vuil of bevuild zijn
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Late doses can cause severe stiffness, falls and swallowing problems

Waarom dit het antwoord is

Levodopa wears off quickly, and delays can cause rigidity, falls, swallowing difficulty and aspiration. It is a time-critical medicine in hospital.

Antwoord

A · Late doses can cause severe stiffness, falls and swallowing problems
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · De deur gesloten houden, behalve bij het binnengaan of verlaten van de kamer

Waarom dit het antwoord is

De deur blijft dicht zodat de luchtstroom naar de kamer toe behouden blijft. Bezoekers worden beperkt en volgens het beleid geïnstrueerd over bescherming van de luchtwegen.

Antwoord

B · De deur gesloten houden, behalve bij het binnengaan of verlaten van de kamer
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Failure mode and effects analysis (FMEA)

Waarom dit het antwoord is

FMEA is a proactive method that looks at each step of a process, asks how it could fail and what the effect would be, and changes the process in advance. Root cause analysis is used after an event has happened.

Antwoord

B · Failure mode and effects analysis (FMEA)
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Potassium chloride by IV push

Waarom dit het antwoord is

Potassium chloride must never be given by IV push, because a rapid dose can cause cardiac arrest. It is diluted and given slowly through an infusion pump.

Antwoord

D · Potassium chloride by IV push
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · De patiënt zelf beoordelen en beslissen over de vervolgstappen

Waarom dit het antwoord is

Wanneer een stabiele patiënt een nieuw probleem ontwikkelt, beoordeelt de RN hem, omdat de patiënt nu instabiel kan zijn. De RN beslist dan over interventies en opschaling, wat een ECG en voorgeschreven nitroglycerine kan omvatten.

Antwoord

D · De patiënt zelf beoordelen en beslissen over de vervolgstappen
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Better exercise capacity and quality of life

Waarom dit het antwoord is

Pulmonary rehabilitation improves breathlessness, exercise tolerance and well-being, and reduces hospital admissions. It does not reverse the underlying lung damage.

Antwoord

C · Better exercise capacity and quality of life
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · A perforated peptic ulcer

Waarom dit het antwoord is

Sudden severe pain with a board-like abdomen suggests perforation and peritonitis. The patient needs nil by mouth, IV access, analgesia and urgent surgical review.

Antwoord

C · A perforated peptic ulcer
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · The results meet the criteria for diabetes

Waarom dit het antwoord is

Two fasting results of 126 mg/dL (7,0 mmol/L) or more confirm diabetes in a person without symptoms. Prediabetes is 100–125 mg/dL. The nurse helps the patient understand the next steps, including education and follow-up.Gecontroleerd met: Diabetes · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

B · The results meet the criteria for diabetes
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · It raises the risk of acute pancreatitis

Waarom dit het antwoord is

Triglycerides are monitored in patients receiving lipid emulsions, because high levels can cause pancreatitis and show that lipid is not being cleared. The result is reported, and the lipid dose may be reduced or held.Gecontroleerd met: Triglycerides Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

D · It raises the risk of acute pancreatitis
11.Farmacologie

Antwoord: D · de vitamine K-afhankelijke aanmaak van stollingsfactoren te remmen

Waarom dit het antwoord is

Warfarine remt het vitamine K-epoxidereductase en verlaagt zo de aanmaak van factor II, VII, IX en X. Het wordt gecontroleerd met de INR en opgeheven met vitamine K.

Antwoord

D · de vitamine K-afhankelijke aanmaak van stollingsfactoren te remmen
12.Farmacologie

Antwoord: B · Dantrolene

Waarom dit het antwoord is

Malignant hyperthermia is caused by uncontrolled calcium release from the sarcoplasmic reticulum. Dantrolene blocks this release, and the triggering agents are stopped at once.

Antwoord

B · Dantrolene
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Salbutamol first, then the steroid after a short wait

Waarom dit het antwoord is

Using the bronchodilator first opens the airways so the inhaled corticosteroid can reach the smaller airways. A short wait between inhalers and a mouth rinse after the steroid are also taught.

Antwoord

B · Salbutamol first, then the steroid after a short wait
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Reduce the oxygen to aim for 88–92% and get a blood gas

Waarom dit het antwoord is

In patients at risk of hypercapnic respiratory failure, excess oxygen can raise PaCO₂ and cause drowsiness and acidosis. Oxygen is stepped down to a target of 88–92% (for example via a Venturi mask), not stopped abruptly, which could cause dangerous hypoxaemia. An arterial blood gas guides further treatment, which may include NIV.

Antwoord

B · Reduce the oxygen to aim for 88–92% and get a blood gas
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Live vaccines are usually avoided

Waarom dit het antwoord is

Live vaccines, such as yellow fever, can cause infection in immunosuppressed patients and are usually avoided. Inactivated vaccines, such as influenza, are recommended, although the response may be weaker.

Antwoord

A · Live vaccines are usually avoided
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Steal syndrome, which needs urgent review

Waarom dit het antwoord is

In steal syndrome, the fistula diverts arterial blood from the hand, causing ischaemia: coldness, pallor, pain, numbness or weakness. It must be reported urgently, because severe cases can cause tissue loss.

Antwoord

C · Steal syndrome, which needs urgent review
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Twee tot drie zachte ontlastingen per dag

Waarom dit het antwoord is

Lactulose verzuurt de dikke darm en bindt ammoniak, en versnelt de darmpassage. De dosis wordt getitreerd tot 2–3 zachte ontlastingen per dag. Overmatige diarree kan uitdroging en elektrolytstoornissen veroorzaken die de encefalopathie verergeren.

Antwoord

B · Twee tot drie zachte ontlastingen per dag
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · 4800 mL

Waarom dit het antwoord is

Parkland gives 4 × 80 × 30 = 9600 mL in 24 hours, with half (4800 mL) in the first 8 hours from the time of injury. The rate is then adjusted to urine output and clinical response. Many burn centres now start lower, for example at 2 mL/kg/%TBSA in adults, and titrate to urine output.

Antwoord

B · 4800 mL
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Walking and upright positions can help progress

Waarom dit het antwoord is

Upright positions and mobility in the first stage can shorten labour and reduce the need for epidurals. She can choose positions that feel comfortable.

Antwoord

C · Walking and upright positions can help progress
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Acknowledge her grief; tests may find a cause

Waarom dit het antwoord is

The nurse acknowledges her grief, avoids blame and explains that investigations such as a post-mortem and placental examination may help find a cause, although often none is found.

Antwoord

B · Acknowledge her grief; tests may find a cause
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Offer a limited choice, such as the cup or the syringe

Waarom dit het antwoord is

Toddlers seek autonomy. Giving limited choices where the outcome is acceptable (which cup, which flavour of drink afterwards) gives them some control. Asking whether they want the medicine invites a refusal.

Antwoord

C · Offer a limited choice, such as the cup or the syringe
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Reassure her clearly that nothing she did or thought made her ill

Waarom dit het antwoord is

Preoperational children use magical thinking and may believe illness is a punishment for bad behaviour or thoughts. Clear, repeated reassurance in simple language reduces guilt and fear.

Antwoord

B · Reassure her clearly that nothing she did or thought made her ill
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Ongeveer 2 tot 4 dagen (48 tot 96 uur)

Waarom dit het antwoord is

Typisch verloop: tremor en angst vanaf ongeveer 6–24 uur, ontwenningsaanvallen vanaf ongeveer 12–48 uur en delirium tremens vanaf ongeveer 48–96 uur. Het tijdsverloop verschilt per patiënt.

Antwoord

D · Ongeveer 2 tot 4 dagen (48 tot 96 uur)
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Tense each muscle group in turn for a few seconds, then let go and notice the difference

Waarom dit het antwoord is

Progressive muscle relaxation involves tensing and then relaxing muscle groups in turn. Regular practice when calm makes it easier to use the skill when anxious.

Antwoord

B · Tense each muscle group in turn for a few seconds, then let go and notice the difference
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: h = 122 cm

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Lengte in inches

4·12 + 0 = 48 in

Inches naar centimeters

h = 48·2,54 = 121,9 ≈ 122 cm

Antwoord

h = 122 cm
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 440 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

19:10 → 24:00 = 290 min

Na middernacht

00:00 → 02:30 = 150 min

Totaal

t = 290 + 150 = 440 min

Antwoord

t = 440 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 5,8 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 5·29 = 145 mg

Volume

V = 145/25 = 5,8 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 5,8 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 5 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

25000/250 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 500/100 = 5 mL/h

Antwoord

R = 5 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 42 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

12·60 = 720 min

Druppelsnelheid

R = 1500·20/720 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Antwoord

R = 42 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 42 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 133,3 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

400000 mcg/500 mL = 800 mcg/mL

Dosis per uur

10·800 = 8000 mcg/h

Dosis per minuut

D = 8000/60 = 133,3 mcg/min

Antwoord

D = 133,3 mcg/min
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 8,8 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

0,1·88 = 8,8 stuks/h

Concentratie

50/50 = 1 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 8,8/1 = 8,8 mL/h

Antwoord

R = 8,8 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 7,3 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

3·65 = 195 mcg/min
195·60 = 11700 mcg/h

Pompsnelheid

R = 11700/1600 = 7,313 ≈ 7,3 mL/h

Antwoord

R = 7,3 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1830 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 100 + 180 = 280 mL
Infuus: 125·12 = 1500 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
I = 1830 mL

Antwoord

I = 1830 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 2,7 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 100 = 400 mL

Tijd

t = 400/150 = 2,667 ≈ 2,7 h

Antwoord

t = 2,7 h

Dat is ongeveer 2 h 40 min, dus de zak is rond 00:10 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 15

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: af en toe vochtig → 3
activiteit: stoelgebonden → 2
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: voldoende → 3
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 1 + 3 + 2 + 4 + 3 + 2 = 15

Antwoord

B = 15
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: geen risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: loopt af en toe → 3
mobiliteit: licht beperkt → 3
voeding: uitstekend → 4
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 4 + 4 + 3 + 3 + 4 + 3 = 21

Risiconiveau

21 → geen risico

Antwoord

geen risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: volledig gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,36: binnen 7,35–7,45
PaCO₂ 24 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 13 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

Controleer klinisch ook de verwachte compensatie: de formule van Winter verwacht PaCO₂ 25,5–29,5 mmHg, dus de gemeten 24 mmHg wijst op een bijkomende respiratoire alkalose (een gemengde stoornis). Het antwoord hierboven is de ROME-indeling voor het examen.

volledig gecompenseerd

Antwoord

volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 43,4 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

0,7·32 + 21 = 43,4 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 43,4 mmHg

De stijging heeft een grens: PaCO₂ komt door compensatie alleen zelden boven ongeveer 55 mmHg.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: atriale frequentie = 300 bpm

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Fluttergolven

F–F = 5 kleine hokjes = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 per minuut

QRS-complexen

R–R = 20 kleine hokjes = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 per minuut
geleidingsverhouding = 300 ÷ 75 = 4:1

Antwoord

atriale frequentie = 300 bpm
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculair gepacet ritme

Gepacete ritmes: een pacemakerimpuls verschijnt als een smalle verticale pacingspike. Na een ventriculaire spike is het QRS breed (0,12 s of meer), omdat de impuls zich vanaf de lead door de spier verspreidt in plaats van door het geleidingssysteem; bij pacing van de rechterkamer is het in afleiding II vaak grotendeels negatief. Een spike voor elke P-top betekent atriale pacing, en een dual-chamber (AV) pacemaker toont een atriale spike en een P-top, en daarna, na de geprogrammeerde AV-vertraging, een ventriculaire spike en een breed QRS. Capture betekent dat elke spike wordt gevolgd door een depolarisatie. Falende capture is een spike zonder P-top of QRS erna; falende sensing (spikes die de eigen slagen van de patiënt negeren) en falende pacing (geen spike als er een verwacht wordt) zijn de andere klassieke storingen.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 24 kleine hokjes, 1500 ÷ 24 ≈ 63 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,96 s.
3. P-toppen: niet zichtbaar; vlak voor elk QRS staat een scherpe pacingspike.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,14 s, breed, en elke spike wordt gevolgd door een QRS (capture).

Interpretatie

ventriculair gepacet ritme

Antwoord

ventriculair gepacet ritme

Het gepacete QRS is van nature breed; noem het geen bundeltakblok of ventriculair ritme.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions