Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

What is the purpose of the Z-track technique for intramuscular injections?

  1. AIt seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above
  2. BIt numbs the skin before the needle goes in
  3. CIt makes the injection go into the fatty tissue instead of the muscle
  4. DIt lets the nurse give a larger volume into a small muscle
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Which patient should the nurse see first?

  1. AA patient who is asking for help to walk to the toilet now
  2. BA patient who is waiting for their discharge letter and medicines
  3. CA postoperative patient with SpO₂ 89% on air and a respiratory rate of 28
  4. DA patient with a pain score of 3/10 whose analgesia is due in an hour
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient has highly contagious viral conjunctivitis. Which teaching is most important?

  1. AKeep using the same contact lenses to protect the eyes
  2. BWear a surgical mask whenever someone else is in the room
  3. CWash hands often and do not share towels, pillows or eye drops
  4. DRub the eyes gently to remove the discharge
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient given naloxone for an opioid overdose wakes up. An hour later, the patient is drowsy again with slow breathing. What is the likely reason?

  1. AThe patient is simply tired after the event
  2. BNaloxone itself causes slow breathing and drowsiness once it has been given
  3. CThe patient is now allergic to naloxone
  4. DNaloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Tijdens een intraveneuze antibioticainfusie krijgt een patiënt galbulten, piepende ademhaling en een hese stem. Wat doet de verpleegkundige als eerste?

  1. ADe infusie stoppen
  2. BDe reactie in het dossier documenteren
  3. COrale difenhydramine geven
  4. DDe infusie vertragen tot de helft van de snelheid
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Which assignment by the charge nurse should be changed?

  1. AAn LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department
  2. BA nursing assistant is assigned to help several stable patients with their meals
  3. CAn RN is assigned to a patient receiving a blood transfusion
  4. DAn LPN/LVN is assigned to give oral medications to stable patients
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient says they are "allergic" to codeine because it made them constipated. How should this be recorded?

  1. AIt should not be recorded at all
  2. BAs an allergy to all painkillers
  3. CAs a side effect or intolerance, not a true allergy
  4. DAs a severe anaphylactic allergy to all opioids
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with type 1 diabetes is nil by mouth before surgery. Why must their insulin not simply be stopped?

  1. AInsulin is needed for the anaesthetic to work
  2. BStopping insulin causes immediate hypoglycaemia during the operation
  3. CInsulin prevents wound infection on its own
  4. DWithout any insulin they can develop diabetic ketoacidosis
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

In countries that screen all pregnant women (such as the US), a vaginal-rectal swab is taken at about 36–37 weeks. Which organism is it screening for?

  1. ACandida albicans
  2. BHepatitis B virus
  3. CStaphylococcus aureus
  4. DGroup B Streptococcus
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with a round face, central weight gain and purple stretch marks has a glucose of 210 mg/dL (11,7 mmol/L) and a potassium of 3,1 mEq/L. Which condition fits best?

  1. ACushing syndrome
  2. BDiabetes insipidus
  3. CHypothyroidism
  4. DAdrenal insufficiency
11.FarmacologieGemiddeld

When should a patient take a once-daily proton pump inhibitor such as omeprazole?

  1. AStraight after a large evening meal
  2. BAbout 30–60 minutes before the first meal of the day
  3. CWith a glass of milk at bedtime, when acid output is highest
  4. DOnly when heartburn is severe
12.FarmacologieMoeilijk

Het verdelingsvolume van een middel is erg groot (bijvoorbeeld 500 L bij een volwassene). Waar wijst dit op?

  1. AHet middel blijft bijna volledig in het plasmacompartiment
  2. BHet middel wordt sterk door de weefsels opgenomen
  3. CHet middel kan niet intraveneus worden gegeven
  4. DHet middel wordt snel door de nieren uitgescheiden
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

During airway suctioning, when should suction be applied?

  1. AOnly while withdrawing the catheter
  2. BContinuously for at least 30 seconds
  3. CBefore the catheter enters the airway
  4. DOnly while inserting the catheter
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient on an unfractionated heparin infusion has a nosebleed that will not stop, and the aPTT is far above the target range. What is the most appropriate action?

  1. AGive vitamin K and continue the infusion at a slightly lower rate
  2. BStop the infusion, inform the prescriber and anticipate protamine
  3. CIncrease the infusion, as the aPTT will settle
  4. DContinue the infusion at the same rate and pack the nose firmly
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Which picture fits Brown-Séquard syndrome?

  1. AParalysis of both legs, with normal sensation everywhere in the body
  2. BWeakness of both arms with normal strength in the legs
  3. CWeakness on the same side and loss of pain on the opposite side
  4. DLoss of all feeling but normal movement on both sides
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with a cervical spinal cord injury is helped to sit up for the first time. They become dizzy and pale, and the BP falls from 110/70 to 78/46 mmHg. What should the nurse do?

  1. AStand the patient up to improve the blood flow to the legs
  2. BGive a large meal and a strong coffee to raise the blood pressure
  3. CContinue sitting them upright, because it will pass in an hour
  4. DLower the patient back towards lying, then raise them gradually later
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

After a percutaneous liver biopsy, how is the patient usually positioned at first?

  1. AOn the right side, to press on the puncture site
  2. BSitting upright, with the legs over the edge of the bed
  3. CProne, with the head lower than the feet
  4. DOn the left side, to drain the liver
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Two hours after a meal, a patient who had a gastrectomy becomes shaky, sweaty and confused. What is the most likely cause and first action?

  1. AVitamin B12 deficiency; give an injection now
  2. BLate dumping with low blood glucose; check capillary glucose
  3. CAn anastomotic leak; insert a nasogastric tube at once
  4. DEarly dumping from fluid shifts; give a large drink of water
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which finding on day 4 after a caesarean suggests a wound infection?

  1. AA closed incision with intact edges
  2. BRedness, warmth and discharge
  3. CMild tenderness without redness
  4. DMild numbness of the skin near the scar
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Een vrouw met een ernstige postpartumbloeding wordt behandeld met uterotonica. Welk aanvullend middel kan, vroeg gegeven, sterfte door bloedverlies verminderen?

  1. ATranexaminezuur
  2. BHeparine
  3. CAcetylsalicylzuur
  4. DMagnesiumsulfaat
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Welke bevinding bij een controle op 18 maanden vraagt om verwijzing voor ontwikkelingsonderzoek?

  1. AHet kind loopt nog niet zelfstandig
  2. BHet kind zegt maar enkele woorden
  3. CHet kind is bang voor vreemden
  4. DHet kind speelt naast andere kinderen in plaats van met hen
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Several family members, including the children, have had headaches, nausea and drowsiness all winter. They feel better when away from home. What should the nurse suspect?

  1. ASeasonal influenza
  2. BFood poisoning
  3. CCarbon monoxide poisoning
  4. DMigraine that runs in the family
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

In family systems theory, what is meant by the "identified patient"?

  1. AThe family member who has the most serious physical illness
  2. BThe patient whose identity has been checked against a wristband before treatment
  3. CThe family member who pays for the treatment
  4. DThe member whose symptoms are seen as the family's problem
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënte zegt dat ze thuis een grote voorraad tabletten heeft gespaard en van plan is ze dit weekend allemaal in te nemen. Wat is de prioritaire handeling?

  1. AHaar nauwlettend observeren, haar directe veiligheid waarborgen en het team dringend inlichten
  2. BHaar vertellen dat alles er na het weekend beter uitziet
  3. CHaar vragen een schriftelijke belofte te ondertekenen dat ze zichzelf niets aandoet en haar daarna zoals gepland voor het weekend naar huis laten gaan
  4. DEen routinecontrole over een maand plannen
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
151 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt is 151 cm lang. Bepaal met 1 in = 2,54 cm de lengte h in inches. Rond af op één decimaal.

151 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1½ tsp · 3/dag · 14 d? × 100 mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 1½ tsp van een orale suspensie drie keer per dag gedurende 14 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 100 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tsp = 5 mL?

1½ tspdrie keer per dag14 dagen100 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 33 kg krijgt 10 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 50 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

33 kg10 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
25%voorraadwater = ? mL

Je moet 1000 mL van een 2% (w/v) oplossing maken uit een 25% (w/v) voorraadoplossing. Hoeveel water W moet er bij de voorraadoplossing worden gevoegd?

C₁ = 25%C₂ = 2%V₂ = 1000 mL
W = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
190 mLover? mL/h4 h over

Er is 500 mL voorgeschreven in 12 uur. Na 8 uur zie je dat er nog 190 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?

500 mL / 12 hna 8 h: 190 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
500 mg500 mL15 gtt/mL40 mg/h? gtt/min

500 mg van een geneesmiddel is opgelost in 500 mL en wordt op zwaartekracht toegediend via een systeem van 15 gtt/mL. Het voorschrift is 40 mg per uur. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

500 mg/500 mL40 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
50 stuks50 mLkortwerkende insuline? mL/h4 stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus bevat 50 eenheden kortwerkende insuline in 50 mL. Het voorschrift is 4 eenheden/h. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

50 stuks/50 mL4 stuks/h
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
800 mg500 mLdopamine? mL/h107 kg10 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dopamine 800 mg in 500 mL. Het voorschrift is 10 mcg/kg/min voor een patiënt van 107 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

800 mg/500 mL10 mcg/kg/min107 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurwater200 mLsap150 mLInfuus75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine275 mLurine225 mLurine475 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies).

water: 200 mLsap: 150 mLInfuus: 75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 1 × 100 mLurine: 275 mLurine: 225 mLurine: 475 mL
B = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL500 mL ingelopen125 mL/h17:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 125 mL/h. Om 17:30 is er al 500 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL500 mL ingelopen125 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: gestoord; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 28/min, SpO₂ 89% op kamerlucht, bloeddruk 142/86 mmHg, hartslag 88/min, alert, temperatuur 38,1 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 28SpO₂ 89%luchtSBP 142HR 88AT 38,1 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,62PaCO₂mmHg354520HCO₃⁻mmol/L222620ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,62, PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa) en HCO₃⁻ 20 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,62PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa)HCO₃⁻ 20 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354565HCO₃⁻mmol/L222630acutechronischeacuut op chronisch

Een oefengas toont een respiratoire acidose: pH 7,29, PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa), HCO₃⁻ 30 mmol/L. Gebruik de regels ‘HCO₃⁻ stijgt 1 mmol/L per 10 mmHg (acuut) of 3,5 mmol/L per 10 mmHg (chronisch)’ om het in te delen. Klik op je antwoord.

pH 7,29PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
  1. 1acute
  2. 2chronische
  3. 3acuut op chronisch
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusaritmieboezemfibrillerensinusritme met PVC’sventriculaire bigeminie

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1sinusaritmie
  2. 2boezemfibrilleren
  3. 3sinusritme met PVC’s
  4. 4ventriculaire bigeminie
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVtweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)junctioneel ritmederdegraads (compleet) AV-bloktweedegraads AV-blok type II

Deze strip in afleiding II toont een geleidingsprobleem tussen de boezems en de kamers. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)
  2. 2junctioneel ritme
  3. 3derdegraads (compleet) AV-blok
  4. 4tweedegraads AV-blok type II

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · It seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above

Waarom dit het antwoord is

Pulling the skin sideways before injecting and releasing it afterwards makes a zigzag track that closes over the needle path, preventing leakage and skin staining.

Antwoord

A · It seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · A postoperative patient with SpO₂ 89% on air and a respiratory rate of 28

Waarom dit het antwoord is

Low saturation with a high respiratory rate shows a breathing problem that could worsen quickly. The other needs are real but not urgent.

Antwoord

C · A postoperative patient with SpO₂ 89% on air and a respiratory rate of 28
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Wash hands often and do not share towels, pillows or eye drops

Waarom dit het antwoord is

Viral conjunctivitis spreads easily by contact with eye secretions. Hand hygiene, not touching the eyes and not sharing towels, pillows or eye products reduce spread.

Antwoord

C · Wash hands often and do not share towels, pillows or eye drops
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Naloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns

Waarom dit het antwoord is

Naloxone acts for a shorter time than many opioids, so sedation and respiratory depression can return. Patients are monitored closely, and repeat doses or an infusion may be needed.

Antwoord

D · Naloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · De infusie stoppen

Waarom dit het antwoord is

Het stoppen van het middel stopt verdere blootstelling aan het allergeen. De verpleegkundige roept daarna hulp en bereidt epinefrine voor volgens voorschrift bij anafylaxie. De infusie vertragen geeft nog steeds meer van het middel, en documentatie komt later.

Antwoord

A · De infusie stoppen
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · An LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department

Waarom dit het antwoord is

Admitting a new patient includes the initial assessment and plan of care, which belong to the RN. The other assignments match each staff member’s role.

Antwoord

A · An LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · As a side effect or intolerance, not a true allergy

Waarom dit het antwoord is

Constipation is a predictable side effect of opioids, not an immune response. Recording it accurately avoids withholding useful medicines while still noting the patient's experience.

Antwoord

C · As a side effect or intolerance, not a true allergy
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Without any insulin they can develop diabetic ketoacidosis

Waarom dit het antwoord is

People with type 1 diabetes make no insulin, so stopping it causes ketosis and DKA. Basal insulin is usually continued, often with a variable-rate insulin infusion and glucose monitoring.

Antwoord

D · Without any insulin they can develop diabetic ketoacidosis
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Group B Streptococcus

Waarom dit het antwoord is

Group B streptococci can colonize the vagina and rectum and can cause severe infection in newborns. Women who test positive receive IV antibiotics during labor to reduce transmission to the baby. The UK does not screen all women routinely; it uses a risk-based approach instead.Gecontroleerd met: Group B streptococcal septicemia of the newborn · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

D · Group B Streptococcus
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Cushing syndrome

Waarom dit het antwoord is

Excess cortisol raises glucose, causes central obesity, a round face and purple striae, and has some mineralocorticoid effect that lowers potassium. Adrenal insufficiency causes low glucose and high potassium.Gecontroleerd met: Hypercortisolism (Cushing Syndrome) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025); Hypokalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Antwoord

A · Cushing syndrome
11.Farmacologie

Antwoord: B · About 30–60 minutes before the first meal of the day

Waarom dit het antwoord is

Proton pump inhibitors block pumps that are active, so they work best when taken before breakfast. Food then activates the pumps when the drug level is high.

Antwoord

B · About 30–60 minutes before the first meal of the day
12.Farmacologie

Antwoord: B · Het middel wordt sterk door de weefsels opgenomen

Waarom dit het antwoord is

Een Vd ver boven het totale lichaamswater betekent dat de plasmaconcentratie laag is omdat het meeste middel in de weefsels zit (vet of spier), zoals bij digoxine of amiodaron.

Antwoord

B · Het middel wordt sterk door de weefsels opgenomen
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Only while withdrawing the catheter

Waarom dit het antwoord is

The catheter is inserted without suction and suction is applied as it is withdrawn, with each pass kept short. This limits mucosal trauma and hypoxaemia. The patient is monitored for desaturation and bradycardia.

Antwoord

A · Only while withdrawing the catheter
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Stop the infusion, inform the prescriber and anticipate protamine

Waarom dit het antwoord is

With bleeding and a high aPTT, the heparin infusion is stopped at once and the prescriber informed. Because heparin's effect wears off within hours, stopping is often enough, but protamine sulfate can reverse it. Vitamin K reverses warfarin, not heparin.

Antwoord

B · Stop the infusion, inform the prescriber and anticipate protamine
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Weakness on the same side and loss of pain on the opposite side

Waarom dit het antwoord is

Damage to one side of the spinal cord, often from a stab wound, causes motor loss and loss of proprioception on the same side, and loss of pain and temperature on the opposite side. The pain fibres cross soon after entering the cord.

Antwoord

C · Weakness on the same side and loss of pain on the opposite side
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Lower the patient back towards lying, then raise them gradually later

Waarom dit het antwoord is

Loss of sympathetic tone causes orthostatic hypotension after high spinal injuries. The patient is reclined, and later raised gradually, often with compression stockings, an abdominal binder and sometimes medicines.

Antwoord

D · Lower the patient back towards lying, then raise them gradually later
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · On the right side, to press on the puncture site

Waarom dit het antwoord is

Lying on the right side presses the liver capsule against the chest wall and helps stop bleeding. The nurse monitors pulse and BP closely for haemorrhage, which is the main risk.

Antwoord

A · On the right side, to press on the puncture site
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Late dumping with low blood glucose; check capillary glucose

Waarom dit het antwoord is

In late dumping, rapid sugar absorption triggers a large insulin release, followed by reactive hypoglycaemia 1–3 hours after eating. The nurse checks glucose and treats hypoglycaemia; dietary changes help prevent it.

Antwoord

B · Late dumping with low blood glucose; check capillary glucose
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Redness, warmth and discharge

Waarom dit het antwoord is

Redness spreading from the incision, warmth, swelling, purulent discharge, gaping edges and fever suggest infection. Numbness near the scar is common and not a sign of infection.

Antwoord

B · Redness, warmth and discharge
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Tranexaminezuur

Waarom dit het antwoord is

Tranexaminezuur is een antifibrinolyticum. Vroeg gegeven, bij voorkeur binnen 3 uur na de geboorte, vermindert het sterfte door postpartumbloeding. Heparine en acetylsalicylzuur zouden de bloeding vergroten.

Antwoord

A · Tranexaminezuur
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Het kind loopt nog niet zelfstandig

Waarom dit het antwoord is

Rond 18 maanden nog niet lopen is een alarmsignaal. Enkele woorden, parallelspel en vreemdenangst zijn op deze leeftijd typisch.

Antwoord

A · Het kind loopt nog niet zelfstandig
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Carbon monoxide poisoning

Waarom dit het antwoord is

Carbon monoxide from faulty heaters or boilers causes headache, nausea, dizziness and drowsiness that improve away from the source. Pulse oximetry can look falsely normal. Treatment is removal from the source and high-flow oxygen; the appliance must be checked.

Antwoord

C · Carbon monoxide poisoning
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · The member whose symptoms are seen as the family's problem

Waarom dit het antwoord is

Family systems theory sees the family as a unit in which each member affects the others. The "identified patient" carries the symptoms, but the therapy looks at patterns in the whole family.

Antwoord

D · The member whose symptoms are seen as the family's problem
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Haar nauwlettend observeren, haar directe veiligheid waarborgen en het team dringend inlichten

Waarom dit het antwoord is

Een concreet plan, beschikbare middelen en een tijdsbestek wijzen op een hoog risico. De patiënte mag niet alleen worden gelaten, het team wordt direct ingelicht en de toegang tot middelen wordt beperkt als onderdeel van dringende beoordeling en veiligheidsplanning.

Antwoord

A · Haar nauwlettend observeren, haar directe veiligheid waarborgen en het team dringend inlichten
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: h = 59,4 in

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Centimeters naar inches

h = 151/2,54 = 59,45 ≈ 59,4 in

Antwoord

h = 59,4 in
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: N = 4

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Totaal volume

7,5 mL × 3 × 14 = 315 mL

Flessen

315/100 = 3,15 → N = 4

Antwoord

N = 4
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 6,6 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 10·33 = 330 mg

Volume

V = 330/50 = 6,6 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 6,6 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: W = 920 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Volume voorraadoplossing

V₁ = 2·1000/25 = 80 mL

Toe te voegen water

W = 1000 − 80 = 920 mL

Antwoord

W = 920 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 47,5 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

500/12 = 41,67 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 190/4 = 47,5 mL/h

Antwoord

R = 47,5 mL/h

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 10 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

500/500 = 1 mg/mL

Volume per uur

40/1 = 40 mL/h

Druppelsnelheid

R = 40·15/60 = 10 gtt/min

Antwoord

R = 10 gtt/min
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 4 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

50/50 = 1 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 4/1 = 4 mL/h

Antwoord

R = 4 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 40,1 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

10·107 = 1070 mcg/min
1070·60 = 64200 mcg/h

Pompsnelheid

R = 64200/1600 = 40,13 ≈ 40,1 mL/h

Antwoord

R = 40,1 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 75 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 200 + 150 = 350 mL
Infuus: 75·8 = 600 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
totale intake = 1050 mL

Totale output

275 + 225 + 475 = 975 mL

Balans

B = 1050 − 975 = 75 mL

Antwoord

B = 75 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 4 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 500 = 500 mL

Tijd

t = 500/125 = 4 h

Antwoord

t = 4 h

Dat is ongeveer 4 h 00 min, dus de zak is rond 21:30 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 95

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 25 + 0 + 15 + 20 + 20 + 15 = 95

Antwoord

MFS = 95
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 28/min → 3
SpO₂ 89% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 88/min → 0
alert (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 7
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,62: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 20 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 20 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

gedeeltelijk gecompenseerd

Antwoord

gedeeltelijk gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: acuut op chronisch

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte HCO₃⁻

acute: 24 + 1·2,5 = 26,5 mmol/L
chronische: 24 + 3,5·2,5 = 32,75 mmol/L

Vergelijken

gemeten: 30 mmol/L → acuut op chronisch

Antwoord

acuut op chronisch
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire bigeminie

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: 8 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 80 per minuut.
2. Ritme: regelmatig onregelmatig, een korte en een lange R–R wisselen elkaar af (0,46 s en 1,14 s).
3. P-toppen: positief vóór elk smal QRS; geen vóór de vroege brede slagen.
4. PR-interval: 0,14 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s in de sinusslagen; de vroege slagen zijn breed (0,16 s) en bizar, met een T-top die de andere kant op wijst.

Interpretatie

ventriculaire bigeminie

Antwoord

ventriculaire bigeminie
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: derdegraads (compleet) AV-blok

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 41 kleine hokjes, 1500 ÷ 41 ≈ 37 per minuut.
2. Ritme: R–R regelmatig (1,64 s) en P–P regelmatig (0,68 s), maar de twee zijn onafhankelijk.
3. P-toppen: positief en regelmatig met 88 per minuut, maar niet gekoppeld aan de QRS-complexen; sommige verdwijnen in een QRS of een T-top.
4. PR-interval: wisselt van slag tot slag; er is geen vaste relatie.
5. QRS: 0,16 s, breed (0,12 s of meer).

Interpretatie

derdegraads (compleet) AV-blok

Antwoord

derdegraads (compleet) AV-blok

Type II- en derdegraadsblokken kunnen plotseling verergeren, daarom rangschikken leerboeken ze als ernstiger dan type I.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions