Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.
1Formules en methoden
Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Methode
Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.
Prioriteren en delegeren
Methode
Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).
Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Methode
Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.
Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Methode
Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.
Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren
Methode
Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.
Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie
Methode
Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.
Verloskundige verpleegkunde
Methode
Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.
Kinderverpleegkunde
Methode
Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.
Psychiatrische verpleegkunde
Methode
Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.
Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen
Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.
Interpretatie van ECG-ritmestrips
Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.
2Oefenopgaven
1.BasisverpleegkundeGemiddeld
Welke houding wordt aanbevolen om de druk op sacrum en heupen te verminderen als een patiënt op zijn zij ligt?
AEen kanteling van 30 graden, ondersteund met kussens
BPlat op de rug met het hoofd steil omhoog
CUrenlang rechtop in bed zitten
DRecht op de heup liggen in 90 graden
2.BasisverpleegkundeMoeilijk
Een patiënt die vast morfine gebruikt, is erg suf, heeft speldenknoppupillen en ademt 8 keer per minuut. Wat heeft prioriteit?
ADe patiënt laten slapen en na vier uur opnieuw controleren
BHulp inroepen, de ademhaling ondersteunen, het opioïd inhouden en naloxon klaarmaken volgens protocol
CEen sterke kop koffie geven
DDe volgende morfinedosis geven zoals voorgeschreven
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld
A nurse finds an unlabeled syringe of clear fluid on the medication counter. What should the nurse do?
AGive it to the patient whose medication is due
BLabel it with the most likely drug name
CDiscard it, because its contents cannot be confirmed
DAsk nearby staff and use it if someone recognizes it
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk
A patient is on contact precautions. Which task is appropriate for the nurse to delegate to assistive personnel?
AHelping the patient bathe while wearing a gown and gloves
BAssessing the wound for new signs of infection during the bath
CTeaching the family how to follow the precautions
DDeciding when the precautions can be stopped
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld
Two hours after birth, the nurse finds the uterus firm but above the umbilicus and pushed to the right. What should the nurse do first?
AMassage the uterus firmly for ten minutes
BAsk the patient to lie still for another hour
CGive a dose of oxytocin straight away
DHelp the patient empty her bladder
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk
A patient is going home on a new oral anticoagulant. There is only a short time for teaching. Which topic is most important?
AWhich television programs help with relaxation
BSigns of bleeding and when to seek help
CHow to cook low-fat meals
DHow to choose comfortable walking shoes
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld
What is the recommended first aid for a thermal burn?
ACool it under cool running water for about 20 minutes
BSpread butter or oil over the burn
CBurst any blisters to release the fluid
DApply ice directly to the burn until the pain stops completely
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk
Een patiënt met brandwonden over 30% van het lichaamsoppervlak wordt opgenomen. Welke vroege complicatie baart in de eerste 24 uur de meeste zorgen?
ADecubitus door langdurige immobiliteit
BObstipatie
CHypovolemische shock door vochtverlies
DLittekens en contracturen
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld
A patient is on an IV insulin infusion protocol in the ICU. How often is the blood glucose usually checked?
AOnce every 12 hours
BOnce a day before breakfast
CAbout every hour
DOnly if symptoms occur
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk
Na een operatie krijgt een patiënt die grote volumes hypotone infuusvloeistof krijgt hoofdpijn, misselijkheid en verwardheid. Welke uitslag verklaart dit het best?
AEen natrium van 126 mEq/L
BEen glucose van 110 mg/dL (6,1 mmol/L)
CEen calcium van 9,4 mg/dL (2,35 mmol/L)
DEen kalium van 4,2 mEq/L
11.FarmacologieGemiddeld
A patient starting sulfasalazine should be told about which harmless effect?
AOrange-yellow colouring of the urine
BGreen colouring of the sweat
CWhite spots on the nails
DBlue colouring of the tongue and gums
12.FarmacologieMoeilijk
Een boer die is blootgesteld aan een organofosfaatbestrijdingsmiddel heeft kleine pupillen, sterke speekselvloed, zweten, bronchiale secreties en bradycardie. Wat is het mechanisme?
ARemming van acetylcholinesterase
BBlokkade van muscarinereceptoren
CBlokkade van GABA-A-receptoren
DOvermatige afgifte van noradrenaline
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld
Welk advies helpt DVT te voorkomen tijdens een lange vlucht of na een operatie?
ARegelmatig enkeloefeningen doen en voldoende vocht drinken
BMinder drinken om niet naar het toilet te hoeven
CVoor het comfort met gekruiste benen zitten
DStrakke elastieken net onder de knie dragen
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk
After six weeks of treatment for tuberculosis, a patient has nausea, dark urine and yellow eyes. What should the nurse do?
AReassure the patient that the urine colour is due to rifampicin
BAdvise taking the tablets with an alcoholic drink to settle the stomach
CWithhold the next doses and report urgently for liver tests
DDouble the isoniazid dose to clear the infection faster
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld
A patient taking warfarin is diagnosed with an intracerebral haemorrhage. What is the priority treatment?
ADoubling the warfarin dose to stabilise the INR
BIV thrombolysis within 4,5 hours
CUrgent reversal of the anticoagulant effect
DStarting aspirin to prevent further clots
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk
The night after hip surgery, an 84-year-old becomes suddenly confused and tries to pull out their IV line. What is the most appropriate first step?
ALook for causes such as low oxygen, pain, retention or infection
BAsk for a strong sedative so that the patient can sleep
CApply wrist restraints to protect the IV line
DTell the family that this is the start of dementia
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld
Welk elektrolytenpatroon is typisch voor het tumorlysissyndroom?
ALaag kalium en fosfaat met hoog calcium
BHoog kalium, fosfaat en urinezuur; laag calcium
CLaag kalium, laag fosfaat en laag urinezuur
DHoog natrium en hoog calcium met een laag urinezuur
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk
A patient with gastric outlet obstruction has vomited repeatedly for several days. Which blood picture is most likely?
ALow chloride, low potassium and metabolic alkalosis
BHigh chloride, high potassium and metabolic acidosis
CHigh calcium, high sodium and respiratory acidosis
DNormal electrolytes with respiratory alkalosis
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld
A newborn's blood glucose is low but the baby is well and able to feed. What is the usual first step?
AWithhold feeds and observe for 6 hours
BGive the baby plain water by bottle
CGive IV insulin immediately
DFeed the baby and recheck the glucose
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk
A woman is 10 cm dilated with an urge to push. The fetal head is at station 0 and the tracing is normal. Which approach is supported by current practice?
AAsk her to push continuously from 7 cm onwards
BTell her not to push until the head is visible
CInsist she lies flat on her back and holds her breath for long periods
DLet her push with her urge in a position she prefers
21.KinderverpleegkundeGemiddeld
How can the nurse best support a child with autism on a children's ward?
AKeep routines predictable, reduce noise and use visual schedules
BPlace the child in the busiest bay near the nurses' station
CChange the nurse each shift so the child meets more people
DExplain all procedures only at the very last minute to avoid days of worry
22.KinderverpleegkundeMoeilijk
A 10-year-old with cystic fibrosis is going to play football on a hot day. What should the nurse teach?
AAvoid all exercise, because it damages the lungs
BDrink more and add extra salt, because more salt is lost in sweat
CRestrict fluids to prevent extra mucus
DSkip the pancreatic enzymes on sports days to avoid stomach cramps
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld
Welke ernstige bijwerkingen worden geassocieerd met carbamazepine?
ASnel gewichtsverlies
BAlleen haargroei en tandvleesovergroei, die vooral cosmetische problemen zijn
CBloedaandoeningen zoals agranulocytose, en ernstige huidreacties
DGehoorverlies
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk
De dag vóór ontslag zegt een patiënte met een depressie: "Straks ben ik eindelijk in rust en val ik niemand meer tot last." Wat moet de verpleegkundige doen?
ARechtstreeks vragen of ze aan suïcide denkt en het team inlichten voordat het ontslag doorgaat
BZeggen dat ze zich thuis beter zal voelen
CAannemen dat ze bedoelt dat ze opgelucht is over naar huis gaan
DDe opmerking in haar dossier noteren en het ontslag zoals gepland laten doorgaan, zonder verdere actie
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 97 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.
97 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 21:15 en eindigt om 03:40 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?
21:1503:40
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
Een kind van 8 kg krijgt 5 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 40 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?
8 kg5 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
Een kind van 8 kg krijgt 5 mg/kg per dosis voorgeschreven van een orale suspensie met 120 mg in 5 mL. Welk volume V geef je? Rond af op één decimaal.
8 kg5 mg/kg120 mg/5 mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
Dien 500 mL toe in 3 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.
500 mL3 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
Er is 1500 mL voorgeschreven in 10 uur. Na 7 uur zie je dat er nog 510 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?
1500 mL / 10 hna 7 h: 510 mL
Δ = %
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 25 000 eenheden heparine in 250 mL. Het voorschrift is 12 eenheden/kg/h voor een patiënt van 100 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.
25 000 stuks/250 mL12 stuks/kg/h100 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dobutamine 500 mg in 250 mL. Het voorschrift is 5 mcg/kg/min voor een patiënt van 108 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.
500 mg/250 mL5 mcg/kg/min108 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 17:30 met 75 mL/h. Na 2 uur wordt de snelheid veranderd in 125 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.
500 mL75 mL/h · 2 h125 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 28/min, SpO₂ 95% op kamerlucht, bloeddruk 90/54 mmHg, hartslag 44/min, alert, temperatuur 36,0 °C. Wat is de totale NEWS2-score?
RR 28SpO₂ 95%luchtSBP 90HR 44AT 36,0 °C
NEWS2 =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 97% op kamerlucht, bloeddruk 78/46 mmHg, hartslag 58/min, alert, temperatuur 37,6 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.
RR 12SpO₂ 97%luchtSBP 78HR 58AT 37,6 °C
1laag
2laag-matig
3middel
4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
Een oefenbloedgas toont pH 7,38, PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa) en HCO₃⁻ 19 mmol/L. De primaire stoornis is metabole acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.
pH 7,38PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa)HCO₃⁻ 19 mmol/L
1ongecompenseerd
2gedeeltelijk gecompenseerd
3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
Oefenwaarden: Na⁺ 139, Cl⁻ 105 en HCO₃⁻ 17 mmol/L. Bereken de deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), met AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Geef twee decimalen.
Na⁺ 139 mmol/LCl⁻ 105 mmol/LHCO₃⁻ 17 mmol/L
deltaratio =
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
Deze strip in afleiding II toont boezemflutter. Hoeveel fluttergolven per QRS zijn er (de n van n:1-geleiding)?
afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
fluttergolven per QRS =
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
Deze strip in afleiding II toont een AV-blok, dus de boezems en de kamers slaan met verschillende frequenties. Meet het P–P-interval en bepaal de gevraagde waarde (atriale frequentie) in slagen per minuut (1500-methode, geheel getal).
afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
atriale frequentie = bpm
3Oplossingen
1.Basisverpleegkunde
Antwoord: A · Een kanteling van 30 graden, ondersteund met kussens
Waarom dit het antwoord is
De 30-gradenhouding verdeelt het gewicht weg van het sacrum en de trochanter major. Het hoofdeinde steil omhoog zetten vergroot het afglijden en de schuifkrachten op het sacrum.
Antwoord
A · Een kanteling van 30 graden, ondersteund met kussens
2.Basisverpleegkunde
Antwoord: B · Hulp inroepen, de ademhaling ondersteunen, het opioïd inhouden en naloxon klaarmaken volgens protocol
Waarom dit het antwoord is
Een verlaagd bewustzijn, trage ademhaling en speldenknoppupillen wijzen op opioïdintoxicatie. De verpleegkundige moet hulp halen, de luchtweg vrijhouden en zo nodig zuurstof geven, verdere opioïden stoppen en naloxon gebruiken zoals in het protocol voorgeschreven.
Antwoord
B · Hulp inroepen, de ademhaling ondersteunen, het opioïd inhouden en naloxon klaarmaken volgens protocol
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Antwoord: C · Discard it, because its contents cannot be confirmed
Waarom dit het antwoord is
An unlabeled syringe could contain any drug or dose. It is discarded, and syringes are labeled straight away whenever they are not given immediately.
Antwoord
C · Discard it, because its contents cannot be confirmed
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Antwoord: A · Helping the patient bathe while wearing a gown and gloves
Waarom dit het antwoord is
Assistive personnel can carry out routine care for a stable patient, using the correct PPE. Assessment, teaching and clinical judgement, such as deciding when to stop precautions, cannot be delegated to them.
Antwoord
A · Helping the patient bathe while wearing a gown and gloves
5.Prioriteren en delegeren
Antwoord: D · Help the patient empty her bladder
Waarom dit het antwoord is
A uterus that is high and displaced to one side usually means a full bladder. A full bladder stops the uterus contracting well, so the nurse helps the patient void and reassesses.
Antwoord
D · Help the patient empty her bladder
6.Prioriteren en delegeren
Antwoord: B · Signs of bleeding and when to seek help
Waarom dit het antwoord is
The main risk of anticoagulants is bleeding, so the patient must know the signs, such as black stools or blood in the urine, and when to seek help. Other topics can follow later.
Antwoord
B · Signs of bleeding and when to seek help
7.Klinische verpleegkunde
Antwoord: A · Cool it under cool running water for about 20 minutes
Waarom dit het antwoord is
Cooling with running water for around 20 minutes limits tissue damage and pain. Ice can cause further injury, and the patient should be kept warm while the burn is cooled.
Antwoord
A · Cool it under cool running water for about 20 minutes
8.Klinische verpleegkunde
Antwoord: C · Hypovolemische shock door vochtverlies
Waarom dit het antwoord is
Grote brandwonden laten vocht uit de circulatie verschuiven, dus iv-vochtresuscitatie volgens een formule en bewaking van de urineproductie zijn essentieel. Inhalatieletsel van de luchtweg is een ander vroeg gevaar.
Antwoord
C · Hypovolemische shock door vochtverlies
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Antwoord: C · About every hour
Waarom dit het antwoord is
IV insulin acts quickly and has a short half-life, so glucose is usually checked hourly (or as the protocol specifies) and the rate adjusted. This reduces the risk of hypoglycemia and keeps glucose in the target range.
Antwoord
C · About every hour
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Antwoord: A · Een natrium van 126 mEq/L
Waarom dit het antwoord is
Chirurgische stress verhoogt het antidiuretisch hormoon, en hypotone vloeistoffen voegen vrij water toe, dus het natrium daalt. Hyponatriëmie veroorzaakt hoofdpijn, misselijkheid en verwardheid. De andere waarden zijn normaal.Gecontroleerd met:Low blood sodium · MedlinePlus (NIH) (2025); Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025); Hyponatremia · StatPearls (NCBI Bookshelf)
Antwoord
A · Een natrium van 126 mEq/L
11.Farmacologie
Antwoord: A · Orange-yellow colouring of the urine
Waarom dit het antwoord is
Sulfasalazine can colour urine and sometimes skin and contact lenses orange-yellow. More serious adverse effects include blood disorders and rash, so blood counts are monitored.
Antwoord
A · Orange-yellow colouring of the urine
12.Farmacologie
Antwoord: A · Remming van acetylcholinesterase
Waarom dit het antwoord is
Organofosfaten remmen acetylcholinesterase, zodat acetylcholine zich ophoopt bij muscarinerge en nicotinerge receptoren. Atropine blokkeert de muscarinerge effecten en pralidoxim kan het enzym reactiveren als het vroeg wordt gegeven.
Antwoord
A · Remming van acetylcholinesterase
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: A · Regelmatig enkeloefeningen doen en voldoende vocht drinken
Waarom dit het antwoord is
Activiteit van de kuitspieren, hydratatie en, waar geïndiceerd, goed passende compressiekousen of medicamenteuze profylaxe verminderen veneuze stase en stolselvorming. Benen kruisen en strakke banden belemmeren de veneuze terugvoer, en uitdroging verhoogt de bloedviscositeit.
Antwoord
A · Regelmatig enkeloefeningen doen en voldoende vocht drinken
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: C · Withhold the next doses and report urgently for liver tests
Waarom dit het antwoord is
Isoniazid, rifampicin and pyrazinamide can all cause hepatotoxicity. Jaundice, dark urine and nausea suggest drug-induced hepatitis, so the drugs are stopped and liver function is checked urgently. Orange urine from rifampicin does not cause yellow eyes. Alcohol increases the risk.
Antwoord
C · Withhold the next doses and report urgently for liver tests
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren
Antwoord: C · Urgent reversal of the anticoagulant effect
Waarom dit het antwoord is
Anticoagulants make the haematoma expand. Warfarin is reversed urgently, typically with prothrombin complex concentrate and IV vitamin K. Thrombolysis and antiplatelets are contraindicated in a bleed.
Antwoord
C · Urgent reversal of the anticoagulant effect
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren
Antwoord: A · Look for causes such as low oxygen, pain, retention or infection
Waarom dit het antwoord is
Acute confusion after surgery is often delirium. The nurse first looks for causes: hypoxia, pain, retention, constipation, infection, low glucose, dehydration and drugs. Sedation and restraints can make it worse and are a last resort.
Antwoord
A · Look for causes such as low oxygen, pain, retention or infection
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie
Antwoord: B · Hoog kalium, fosfaat en urinezuur; laag calcium
Waarom dit het antwoord is
Tumorlysis geeft kalium, fosfaat en nucleïnezuren vrij (waardoor het urinezuur stijgt). Fosfaat bindt calcium en verlaagt het. Kristallen van calciumfosfaat en urinezuur kunnen de nieren beschadigen.
Antwoord
B · Hoog kalium, fosfaat en urinezuur; laag calcium
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie
Antwoord: A · Low chloride, low potassium and metabolic alkalosis
Waarom dit het antwoord is
Loss of gastric acid causes a hypochloraemic metabolic alkalosis. Hypokalaemia follows from vomiting and kidney potassium loss as the body tries to save volume. Treatment includes IV saline with potassium.
Antwoord
A · Low chloride, low potassium and metabolic alkalosis
19.Verloskundige verpleegkunde
Antwoord: D · Feed the baby and recheck the glucose
Waarom dit het antwoord is
For mild, asymptomatic hypoglycaemia, early feeding and buccal glucose gel are used, with glucose rechecked per protocol. Symptomatic or persistent hypoglycaemia needs IV glucose.
Antwoord
D · Feed the baby and recheck the glucose
20.Verloskundige verpleegkunde
Antwoord: D · Let her push with her urge in a position she prefers
Waarom dit het antwoord is
Spontaneous pushing with the urge, short breath holds and upright or side-lying positions are encouraged. Long, forced Valsalva pushing in the supine position can reduce placental blood flow.
Antwoord
D · Let her push with her urge in a position she prefers
21.Kinderverpleegkunde
Antwoord: A · Keep routines predictable, reduce noise and use visual schedules
Waarom dit het antwoord is
Predictable routines, consistent staff, a quiet environment, preparation with pictures or social stories and using the child's own communication methods reduce distress. Parents can advise on triggers and calming strategies.
Antwoord
A · Keep routines predictable, reduce noise and use visual schedules
22.Kinderverpleegkunde
Antwoord: B · Drink more and add extra salt, because more salt is lost in sweat
Waarom dit het antwoord is
Children with CF lose much more salt in sweat than other children and can become salt-depleted and dehydrated in heat or exercise. Extra fluids and salt are advised; exercise is encouraged because it helps airway clearance.
Antwoord
B · Drink more and add extra salt, because more salt is lost in sweat
23.Psychiatrische verpleegkunde
Antwoord: C · Bloedaandoeningen zoals agranulocytose, en ernstige huidreacties
Waarom dit het antwoord is
Carbamazepine kan agranulocytose en aplastische anemie, hyponatriëmie en het syndroom van Stevens-Johnson veroorzaken. Het is een sterke enzyminductor en heeft interacties met veel geneesmiddelen.
Antwoord
C · Bloedaandoeningen zoals agranulocytose, en ernstige huidreacties
24.Psychiatrische verpleegkunde
Antwoord: A · Rechtstreeks vragen of ze aan suïcide denkt en het team inlichten voordat het ontslag doorgaat
Waarom dit het antwoord is
Uitspraken over in rust zijn of tot last zijn kunnen wijzen op suïcidale intentie. De verpleegkundige vraagt er rechtstreeks naar, beoordeelt het risico en informeert het team, en het ontslag moet mogelijk worden heroverwogen.
Antwoord
A · Rechtstreeks vragen of ze aan suïcide denkt en het team inlichten voordat het ontslag doorgaat
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen
Antwoord: T = 36,1 °C
Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.
Trek 32 af
97 − 32 = 65
Vermenigvuldig met 5/9
T = 65·5/9 = 36,11 ≈ 36,1 °C
Antwoord
T = 36,1 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen
Antwoord: t = 385 min
24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.
Vóór middernacht
21:15 → 24:00 = 165 min
Na middernacht
00:00 → 03:40 = 220 min
Totaal
t = 165 + 220 = 385 min
Antwoord
t = 385 min
27.Dosisberekeningen
Antwoord: V = 1 mL
Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.
Dosis op basis van lichaamsgewicht
D = 5·8 = 40 mg
Volume
V = 40/40 = 1 mL
Op de spuit
Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.
Antwoord
V = 1 mL
28.Dosisberekeningen
Antwoord: V = 1,7 mL
Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.
Dosis uit het gewicht
5·8 = 40 mg
Volume
V = (40/120)·5 = 1,667 ≈ 1,7 mL
Antwoord
V = 1,7 mL
29.Infuussnelheden
Antwoord: R = 56 gtt/min
Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.
Tijd in minuten
3·60 = 180 min
Druppelsnelheid
R = 500·20/180 = 55,56 ≈ 56 gtt/min
Antwoord
R = 56 gtt/min
Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 56 gtt/min.
30.Infuussnelheden
Antwoord: Δ = 13,33 %
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Oorspronkelijke snelheid
1500/10 = 150 mL/h
Nieuwe snelheid
R = 510/3 = 170 mL/h
Procentuele verandering
Δ = (170 − 150)/150·100% = 13,33%
Antwoord
Δ = 13,33%
Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.
31.Dosering bij kinderen en op de IC
Antwoord: R = 12 mL/h
Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Eenheden per uur
12·100 = 1 200 stuks/h
Concentratie
25 000/250 = 100 stuks/mL
Pompsnelheid
R = 1200/100 = 12 mL/h
Antwoord
R = 12 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC
Antwoord: R = 16,2 mL/h
Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Concentratie
500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL
Dosis per minuut en per uur
5·108 = 540 mcg/min
540·60 = 32400 mcg/h
Pompsnelheid
R = 32400/2000 = 16,2 mL/h
Antwoord
R = 16,2 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans
Antwoord: I = 1310 mL
Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Tel de intake op
oraal: 120 + 180 + 120 = 420 mL
ijsschilfers: 240/2 = 120 mL
Infuus: 60·12 = 720 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
I = 1310 mL
Antwoord
I = 1310 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans
Antwoord: t = 4,8 h
Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Eerste deel
75·2 = 150 mL
500 − 150 = 350 mL over
Tweede deel
350/125 = 2,8 h
Totale tijd
t = 2 + 2,8 = 4,8 h
Antwoord
t = 4,8 h
Dat is ongeveer 4 h 48 min, dus de zak is rond 22:18 leeg.
35.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: NEWS2 = 9
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.
Score elke parameter
RR 28/min → 3
SpO₂ 95% → 1
op kamerlucht → 0
SBP 90 mmHg → 3
HR 44/min → 1
alert (A) → 0
T 36,0 °C → 1
Optellen
NEWS2 = 3 + 1 + 0 + 3 + 1 + 0 + 1 = 9
Antwoord
NEWS2 = 9
36.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: laag-matig
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.
Score elke parameter
RR 12/min → 0
SpO₂ 97% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 58/min → 0
alert (A) → 0
T 37,6 °C → 0
Totaal en rode scores
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.
Risicogroep
laag-matig
Antwoord
laag-matig
Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: volledig gecompenseerd
Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.
ROME, waarde voor waarde
pH 7,38: binnen 7,35–7,45
PaCO₂ 33 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 19 mmol/L: laag (22–26)
Compensatie
Controleer klinisch ook de verwachte compensatie: de formule van Winter verwacht PaCO₂ 34,5–38,5 mmHg, dus de gemeten 33 mmHg wijst op een bijkomende respiratoire alkalose (een gemengde stoornis). Het antwoord hierboven is de ROME-indeling voor het examen.
volledig gecompenseerd
Antwoord
volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: deltaratio = 0,7143
Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.
Anion gap
AG = 139 − (105 + 17) = 17
Deltaratio
(17 − 12)/(24 − 17) = 5/7 = 0,7143
Antwoord
deltaratio = 0,7143
Onder 1: een extra acidose met normale anion gap.
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips
Antwoord: fluttergolven per QRS = 4
Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.
Fluttergolven
F–F = 5 kleine hokjes = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 per minuut
QRS-complexen
R–R = 20 kleine hokjes = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 per minuut
geleidingsverhouding = 300 ÷ 75 = 4:1
Antwoord
fluttergolven per QRS = 4
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips
Antwoord: atriale frequentie = 71 bpm
AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.
Atriale frequentie
P–P = 21 kleine hokjes = 0,84 s → 1500 ÷ 21 = 71,43 ≈ 71 per minuut
Ventriculaire frequentie
5 QRS-complexen in 6 s × 10 = 50 per minuut
Antwoord
atriale frequentie = 71 bpm
Antwoord
atriale frequentie = 71 bpm
Tweedegraads type II: 3 P-toppen op elke 2 QRS-complexen, met een constant PR.
Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.