Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why are older adults at higher risk of dehydration?

  1. AThey lose less water through the skin
  2. BTheir kidneys hold on to more water
  3. CThey usually drink more than younger adults
  4. DTheir sense of thirst is often reduced
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient says they have no pain, but grimaces and holds their side whenever they move. What should the nurse do?

  1. AGive the strongest analgesic available straight away
  2. BTell the patient they are not being honest
  3. CExplore the difference gently and assess the pain further
  4. DRecord "no pain" and take no further action
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

How does a nurse add a sterile gauze pack to a sterile field that is already set up?

  1. APlace the whole wrapped pack on the field and open it there with sterile gloves
  2. BReach across the field with clean gloves to place the item
  3. COpen the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over
  4. DTip the item onto the field and push it into place with the wrapper
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Why can a patient with severe neutropenia have a serious infection but little redness, swelling or pus?

  1. ANeutropenia makes infections stay limited to the skin
  2. BChemotherapy kills the bacteria before they can multiply
  3. CAntibiotics given with chemotherapy hide all signs of infection
  4. DThere are too few neutrophils to produce the usual inflammatory signs
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient is booked for a CT scan with iodinated contrast. Which of the patient’s medications may need to be held according to protocol?

  1. AMetformin
  2. BOmeprazole
  3. CAcetaminophen (paracetamol)
  4. DLevothyroxine
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient on peritoneal dialysis has cloudy fluid draining out and abdominal pain. What does this most likely mean?

  1. AConstipation that will settle with a laxative later today or tomorrow
  2. BA normal finding at the end of each exchange
  3. CToo much fluid left in the abdomen after the drain
  4. DPeritonitis, which needs prompt reporting and a fluid sample
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient is started on spironolactone while already taking an ACE inhibitor. Which blood result should be watched most closely?

  1. APotassium, because both drugs can raise it
  2. BCalcium, because both drugs lower it
  3. CSodium, because both drugs raise it sharply
  4. DGlucose, because both drugs cause hyperglycaemia
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with known prostate cancer reports new back pain, leg weakness and difficulty passing urine. What should be suspected?

  1. AHypokalaemia
  2. BSimple mechanical back pain
  3. CA urinary tract infection spreading to the back
  4. DMetastatic spinal cord compression
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with hyponatremia from SIADH starts tolvaptan. Why is the serum sodium checked frequently in the first day?

  1. AThe drug causes severe hyperkalemia
  2. BThe sodium always falls further
  3. CThe drug lowers blood glucose sharply
  4. DThe sodium can rise too quickly
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt met een langdurige longaandoening heeft een serumbicarbonaat van 32 mEq/L, een arteriële PaCO₂ die steeds hoog is en een pH van 7,36. Welke aandoening past het best?

  1. AAcute aspirine-overdosis met snelle ademhaling
  2. BAcute ernstige diarree met grote bicarbonaatverliezen
  3. CAcute diabetische ketoacidose met ernstige uitdroging en braken
  4. DCOPD met chronische CO₂-retentie en metabole compensatie
11.FarmacologieGemiddeld

Why is aspirin avoided in children and teenagers with viral illnesses such as flu or chickenpox?

  1. AIt is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
  2. BIt stops the vaccine from working
  3. CIt causes severe, permanent hearing loss in young children
  4. DIt causes grey baby syndrome
12.FarmacologieMoeilijk

Het verdelingsvolume van een middel is erg groot (bijvoorbeeld 500 L bij een volwassene). Waar wijst dit op?

  1. AHet middel blijft bijna volledig in het plasmacompartiment
  2. BHet middel wordt sterk door de weefsels opgenomen
  3. CHet middel wordt snel door de nieren uitgescheiden
  4. DHet middel kan niet intraveneus worden gegeven
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

De monitor toont ventrikelfibrilleren. De patiënt reageert niet en ademt niet normaal. Wat is de belangrijkste behandeling?

  1. ASnel intraveneus adenosine gevolgd door een spoeling
  2. BReanimatie en zo snel mogelijk defibrillatie
  3. CIntraveneus atropine en externe pacing
  4. DGesynchroniseerde cardioversie onder diepe sedatie
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with heart failure wakes extremely breathless, coughing pink frothy sputum. BP is 168/96 mmHg and SpO₂ 86%. Help has been called. What is the best initial nursing action?

  1. AEncourage the patient to walk to ease the breathing
  2. BGive a large IV fluid bolus to support the circulation
  3. CLie the patient flat with the legs raised on pillows
  4. DSit the patient upright with the legs down and give oxygen
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient with Graves' eye disease has gritty eyes and swelling around them in the morning. Which advice is most appropriate?

  1. ARub the eyes firmly each morning to reduce the swelling
  2. BUse lubricating drops and sleep with the head raised
  3. CStay in bright sunlight to dry the eyes
  4. DSmoking more will not affect the eyes
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een patiënt heeft episodes van ernstige hoofdpijn, zweten, hartkloppingen en zeer hoge bloeddruk. Aan welke aandoening moet worden gedacht?

  1. AFeochromocytoom
  2. BHypothyreoïdie
  3. CZiekte van Addison
  4. DDiabetes insipidus
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which nursing intervention best reduces preoperative anxiety?

  1. AExplaining what will happen and answering questions
  2. BTelling the patient that there is nothing to worry about
  3. CAvoiding talking about the operation at all
  4. DKeeping family members away until after surgery
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A worker has a hydrofluoric acid burn on the hand and severe pain. After irrigation with water, which specific treatment is commonly applied?

  1. ASodium bicarbonate paste
  2. BSilver sulfadiazine cream
  3. CIce cubes wrapped in a cloth
  4. DCalcium gluconate gel
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman at 24 weeks says she craves eating ice and clay. What should the nurse assess for?

  1. AIron deficiency anaemia
  2. BGestational diabetes
  3. CPre-eclampsia with severe features
  4. DThyroid overactivity
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

The triage nurse receives four phone calls from pregnant women. Who should be told to come in immediately?

  1. AAt 25 weeks with mild backache after standing
  2. BAt 12 weeks with mild nausea in the mornings
  3. CAt 36 weeks with constant pain and a hard uterus
  4. DAt 30 weeks with heartburn after large meals
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child has impetigo. Which advice helps to stop it spreading?

  1. AShare flannels and towels so the whole family is treated
  2. BCover the crusts with a thick layer of petroleum jelly and leave them
  3. CPick the crusts off daily so the skin heals faster
  4. DUse separate towels, wash hands often and keep nails short
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A parent asks why the HPV vaccine is offered in early adolescence (at about 11 to 13 years, depending on the country). Which answer is best?

  1. AIt is given at this age because it prevents chickenpox in adolescence
  2. BIt works best before any exposure to the virus, and young adolescents respond strongly
  3. CChildren of this age are already likely to have the virus, so it treats the infection
  4. DIt is only effective if given in the first year of secondary school, before exams start
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient who has started chlorpromazine feels dizzy when she gets out of bed. What should the nurse teach her?

  1. ADrink a cup of strong coffee before getting out of bed each morning
  2. BSit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly
  3. CStop the medicine if the dizziness happens more than once
  4. DGet up quickly to get the blood flowing to the brain
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

The daughter of a man with moderate dementia says she is exhausted, is not sleeping and feels guilty for getting angry with him. What is the most helpful nursing response?

  1. AAdvise her to take on more responsibility for his care so that she feels less guilty
  2. BAcknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups
  3. CTell her that good daughters do not get angry with their parents
  4. DSuggest that she stops visiting him for a few months so that she can rest and forget about her guilt
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111205:00?7:00 AM5:00 PM5:00 AM4:00 AM

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 05:00 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.

05:00
  1. 17:00 AM
  2. 25:00 PM
  3. 35:00 AM
  4. 44:00 AM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1½ tsp · 3/dag · 10 d? × 50 mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 1½ tsp van een orale suspensie drie keer per dag gedurende 10 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 50 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tsp = 5 mL?

1½ tspdrie keer per dag10 dagen50 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.DosisberekeningenGemiddeld
25 kg30 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 25 kg en krijgt 30 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

25 kg30 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 930 microgram. De ampul bevat 1 mg/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

930 mcg1 mg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
610 mLover? mL/h2 h over

Er is 1500 mL voorgeschreven in 6 uur. Na 4 uur zie je dat er nog 610 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?

1500 mL / 6 hna 4 h: 610 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
830 mLover? mL/h4 h over

Er is 1500 mL voorgeschreven in 8 uur. Na 4 uur zie je dat er nog 830 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?

1500 mL / 8 hna 4 h: 830 mL
Δ = %
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
50 stuks50 mLkortwerkende insuline? mL/h2 stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus bevat 50 eenheden kortwerkende insuline in 50 mL. Het voorschrift is 2 eenheden/h. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

50 stuks/50 mL2 stuks/h
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h95 kg20 mcg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 95 kg heeft een voorschrift voor nitroglycerin met 20 mcg/min. De zak bevat 25 mg in 250 mL. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

25 mg/250 mL20 mcg/min95 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursap100 mLwater240 mLijsschilfers200 mLInfuus125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine400 mLurine225 mLurine450 mLurine175 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

sap: 100 mLwater: 240 mLijsschilfers: 200 mLInfuus: 125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL600 mL ingelopen120 mL/h06:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 120 mL/h. Om 06:30 is er al 600 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL600 mL ingelopen120 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen helemaal niet, maakt geen geluid en vertoont als beste motorische reactie: strekken van de armen en benen (abnormale extensie). Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: kent eigen grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,43PaCO₂mmHg354525HCO₃⁻mmol/L222616ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,43, PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa) en HCO₃⁻ 16 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,43PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 40% zuurstof, PaO₂ 54 mmHg (7,2 kPa) en PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 40%PaO₂ 54 mmHg (7,2 kPa)PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVnormaal sinusritmeboezemfibrillereneerstegraads AV-bloksinusritme met PVC’s

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1normaal sinusritme
  2. 2boezemfibrilleren
  3. 3eerstegraads AV-blok
  4. 4sinusritme met PVC’s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVderdegraads (compleet) AV-bloktweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)boezemfibrillerentweedegraads AV-blok type II

Deze strip in afleiding II toont een geleidingsprobleem tussen de boezems en de kamers. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1derdegraads (compleet) AV-blok
  2. 2tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)
  3. 3boezemfibrilleren
  4. 4tweedegraads AV-blok type II

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Their sense of thirst is often reduced

Waarom dit het antwoord is

Ageing blunts thirst and reduces body water and the kidneys' ability to concentrate urine. Older patients often need to be offered and helped with drinks.

Antwoord

D · Their sense of thirst is often reduced
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Explore the difference gently and assess the pain further

Waarom dit het antwoord is

When cues conflict, the nurse looks further. Patients may play pain down for many reasons, such as not wanting to bother staff or fearing side effects.

Antwoord

C · Explore the difference gently and assess the pain further
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Open the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over

Waarom dit het antwoord is

The nurse opens the package so the sterile item can be dropped onto the field from a short height, without the wrapper or arms crossing over the sterile area. The item must land well inside the non-sterile border.

Antwoord

C · Open the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · There are too few neutrophils to produce the usual inflammatory signs

Waarom dit het antwoord is

Classic signs of infection come from the inflammatory response, which depends on white blood cells. With very few neutrophils, fever may be the only early sign, so it must be taken seriously.

Antwoord

D · There are too few neutrophils to produce the usual inflammatory signs
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Metformin

Waarom dit het antwoord is

If contrast causes kidney injury, metformin can build up and cause lactic acidosis. Protocols often hold metformin around the procedure, especially when kidney function is reduced.

Antwoord

A · Metformin
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Peritonitis, which needs prompt reporting and a fluid sample

Waarom dit het antwoord is

Cloudy effluent with abdominal pain is a classic sign of peritonitis, a serious complication of peritoneal dialysis. The nurse reports it and sends a sample as prescribed so antibiotics can start.

Antwoord

D · Peritonitis, which needs prompt reporting and a fluid sample
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Potassium, because both drugs can raise it

Waarom dit het antwoord is

Spironolactone and ACE inhibitors both reduce potassium excretion, so the combination can cause dangerous hyperkalaemia. Potassium and renal function should be checked regularly.

Antwoord

A · Potassium, because both drugs can raise it
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Metastatic spinal cord compression

Waarom dit het antwoord is

Back pain with neurological symptoms in a patient with cancer suggests metastatic spinal cord compression. It is an oncological emergency needing urgent MRI and treatment to preserve function.

Antwoord

D · Metastatic spinal cord compression
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · The sodium can rise too quickly

Waarom dit het antwoord is

Tolvaptan blocks ADH receptors in the kidney, causing free water loss. Sodium can rise too fast, risking osmotic demyelination, so treatment is started in hospital with frequent sodium checks. Fluid restriction is usually avoided at the start.

Antwoord

D · The sodium can rise too quickly
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · COPD met chronische CO₂-retentie en metabole compensatie

Waarom dit het antwoord is

Bij chronische CO₂-retentie, zoals bij ernstige COPD, houden de nieren over dagen bicarbonaat vast en brengen ze de pH terug naar normaal, vaak naar de lage kant van het bereik. DKA en diarree verlagen het bicarbonaat, en een aspirine-overdosis veroorzaakt snelle ademhaling die de PaCO₂ verlaagt.Gecontroleerd met: Respiratory Acidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Antwoord

D · COPD met chronische CO₂-retentie en metabole compensatie
11.Farmacologie

Antwoord: A · It is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain

Waarom dit het antwoord is

Aspirin given during viral infections in young people is associated with Reye's syndrome, causing acute encephalopathy and liver failure. Paracetamol or ibuprofen is used for fever instead.

Antwoord

A · It is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
12.Farmacologie

Antwoord: B · Het middel wordt sterk door de weefsels opgenomen

Waarom dit het antwoord is

Een Vd ver boven het totale lichaamswater betekent dat de plasmaconcentratie laag is omdat het meeste middel in de weefsels zit (vet of spier), zoals bij digoxine of amiodaron.

Antwoord

B · Het middel wordt sterk door de weefsels opgenomen
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Reanimatie en zo snel mogelijk defibrillatie

Waarom dit het antwoord is

Ventrikelfibrilleren is een hartstilstandsritme. Reanimatie van hoge kwaliteit en vroege ongesynchroniseerde defibrillatie zijn de interventies die de overleving verbeteren. Gesynchroniseerde cardioversie is voor tachyaritmieën met een pols; atropine en pacing zijn voor bradycardie.

Antwoord

B · Reanimatie en zo snel mogelijk defibrillatie
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Sit the patient upright with the legs down and give oxygen

Waarom dit het antwoord is

This is acute pulmonary oedema. Sitting upright with the legs dependent reduces venous return and eases breathing, and oxygen is titrated to target. IV diuretics, and sometimes nitrates or CPAP, are expected. Lying flat or giving fluids would worsen the congestion.

Antwoord

D · Sit the patient upright with the legs down and give oxygen
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Use lubricating drops and sleep with the head raised

Waarom dit het antwoord is

Lubricating drops protect the cornea, raising the head at night reduces swelling, and sunglasses help with light sensitivity. Smoking strongly worsens thyroid eye disease, so stopping is advised.

Antwoord

B · Use lubricating drops and sleep with the head raised
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Feochromocytoom

Waarom dit het antwoord is

Feochromocytoom is een tumor die catecholaminen afscheidt, meestal van het bijniermerg. Het veroorzaakt episodische hypertensie, hoofdpijn, zweten en tachycardie. Vóór een operatie wordt alfablokkade gestart vóór een eventuele bètablokker, omdat bètablokkade alleen een hypertensieve crisis kan veroorzaken.

Antwoord

A · Feochromocytoom
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Explaining what will happen and answering questions

Waarom dit het antwoord is

Clear information about what to expect, including pain control and recovery, reduces anxiety and can improve recovery. False reassurance does not address the patient's concerns.

Antwoord

A · Explaining what will happen and answering questions
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Calcium gluconate gel

Waarom dit het antwoord is

Hydrofluoric acid penetrates deeply and binds calcium and magnesium, causing severe pain and possible life-threatening hypocalcaemia. Calcium gluconate gel binds fluoride; serum calcium and heart rhythm are monitored in larger exposures.

Antwoord

D · Calcium gluconate gel
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Iron deficiency anaemia

Waarom dit het antwoord is

Pica, the craving for non-food substances, is associated with iron deficiency. Eating clay or soil can also expose the mother to toxins and parasites. Haemoglobin and ferritin should be checked.

Antwoord

A · Iron deficiency anaemia
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · At 36 weeks with constant pain and a hard uterus

Waarom dit het antwoord is

Constant pain with a hard, tender uterus suggests placental abruption, which can threaten mother and fetus even with little visible bleeding. The other symptoms are common discomforts.

Antwoord

C · At 36 weeks with constant pain and a hard uterus
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Use separate towels, wash hands often and keep nails short

Waarom dit het antwoord is

Impetigo spreads easily by touch. Good hand hygiene, separate towels, short nails and avoiding scratching or picking reduce spread, along with the prescribed antibiotic or antiseptic treatment.

Antwoord

D · Use separate towels, wash hands often and keep nails short
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · It works best before any exposure to the virus, and young adolescents respond strongly

Waarom dit het antwoord is

HPV is passed on through sexual contact, so vaccination is most effective before any exposure. Younger adolescents also produce a strong antibody response. The vaccine protects against HPV types that cause cervical and other cancers and genital warts.

Antwoord

B · It works best before any exposure to the virus, and young adolescents respond strongly
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Sit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly

Waarom dit het antwoord is

Many antipsychotics cause orthostatic hypotension through alpha-1 blockade. Rising slowly reduces dizziness and the risk of falls; the nurse also checks lying and standing blood pressure.

Antwoord

B · Sit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Acknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups

Waarom dit het antwoord is

Caregiver strain is common and can affect both the carer and the patient. Recognising it, and offering respite, practical support and carers' groups, helps the carer continue safely.

Antwoord

B · Acknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 5:00 AM

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

05 → 5 AM

Antwoord

5:00 AM

Antwoord

5:00 AM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: N = 5

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Totaal volume

7,5 mL × 3 × 10 = 225 mL

Flessen

225/50 = 4,5 → N = 5

Antwoord

N = 5
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 750 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

30·25 = 750 mg

Antwoord

D = 750 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,93 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

1 mg/mL = 1000 mcg/mL

Volume

V = 930/1000 = 0,93 mL

Antwoord

V = 0,93 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 305 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1500/6 = 250 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 610/2 = 305 mL/h

Antwoord

R = 305 mL/h

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

30.Infuussnelheden

Antwoord: Δ = 10,67 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1500/8 = 187,5 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 830/4 = 207,5 mL/h

Procentuele verandering

Δ = (207,5 − 187,5)/187,5·100% = 10,67%

Antwoord

Δ = 10,67%

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 2 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

50/50 = 1 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 2/1 = 2 mL/h

Antwoord

R = 2 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 12 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

25 000/250 = 100 mcg/mL

Dosis per uur

Het voorschrift is per minuut voor de hele patiënt, dus het gewicht is niet nodig.

20·60 = 1200 mcg/h

Pompsnelheid

R = 1200/100 = 12 mL/h

Antwoord

R = 12 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 2040 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 100 + 240 = 340 mL
ijsschilfers: 200/2 = 100 mL
Infuus: 125·12 = 1500 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
I = 2040 mL

Antwoord

I = 2040 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 3,3 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 600 = 400 mL

Tijd

t = 400/120 = 3,333 ≈ 3,3 h

Antwoord

t = 3,3 h

Dat is ongeveer 3 h 20 min, dus de zak is rond 09:50 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: ernstig

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen helemaal niet → 1
V: maakt geen geluid → 1
M: strekken van de armen en benen (abnormale extensie) → 2

Optellen

GCS = 1 + 1 + 2 = 4

Ernst

GCS 4 → ernstig

Antwoord

ernstig
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 0 + 20 + 0 + 0 = 20

Risiconiveau

20 → laag risico

Antwoord

laag risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: volledig gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,43: binnen 7,35–7,45
PaCO₂ 25 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 16 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

volledig gecompenseerd

Antwoord

volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 194,9 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,4·713 − 29/0,8 = 285,2 − 36,25 = 248,9 mmHg

Gradiënt

A–a = 248,9 − 54 = 194,9 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 194,9 mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: sinusritme met PVC’s

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: 8 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 80 per minuut.
2. Ritme: regelmatig (0,76 s) behalve de vroege slagen en de pauze na elk daarvan.
3. P-toppen: positief vóór elk smal QRS; geen vóór de vroege brede slagen.
4. PR-interval: 0,16 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,10 s in de sinusslagen; de vroege slagen zijn breed (0,14 s) en bizar, met een T-top die de andere kant op wijst.

Interpretatie

sinusritme met PVC’s

Antwoord

sinusritme met PVC’s
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Vijf stappen

1. Frequentie: 4 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 40 per minuut.
2. Ritme: regelmatig onregelmatig, de QRS-complexen komen in groepen gescheiden door een pauze (groepsslagen).
3. P-toppen: positief en regelmatig (P–P 0,92 s, 65 per minuut); op één P op de 3 volgt geen QRS.
4. PR-interval: wordt 0,16 → 0,30 s langer, daarna wordt een P-top niet geleid.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)

Antwoord

tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions