Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Een bewuste patiënt met diabetes heeft een lage bloedglucose en kan veilig slikken. Wat is de eerste stap?

  1. ADirect een grote maaltijd geven en morgenochtend de glucose opnieuw meten
  2. BDe volgende dosis insuline geven
  3. CNiets geven tot de arts er is
  4. DEen snelwerkend koolhydraat via de mond geven en de glucose opnieuw meten
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

De wondbodem van een decubituswond is volledig bedekt met beslag en donkere necrose (eschar). Hoe wordt hij ingedeeld?

  1. AGenezen, omdat er een korst is gevormd
  2. BCategorie 1, omdat de huid niet open is
  3. CCategorie 2, omdat hij bedekt is
  4. DNiet te classificeren, omdat de diepte niet te zien is
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient on oxygen is being taken to another department by wheelchair. What should the nurse check first?

  1. AThat the portable cylinder has enough oxygen for the whole trip
  2. BThat the oxygen is turned off during the transfer to save the supply in the tank
  3. CThat the cylinder is placed on the patient’s lap
  4. DThat the cylinder is the largest size available
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient with fever and a spreading rash is suspected of having smallpox. Which precautions are needed?

  1. AStandard precautions only
  2. BAirborne and contact precautions
  3. CDroplet precautions with a surgical mask
  4. DContact precautions only
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

During an IV vancomycin infusion, a patient develops flushing and itching of the face and neck. What should the nurse do first?

  1. ASpeed up the infusion to finish it quickly
  2. BStop or slow the infusion and inform the provider
  3. CApply a warm compress to the face and neck
  4. DIgnore it, because flushing is always harmless and passes
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

An infant is choking and cannot cry or breathe. Which technique is correct?

  1. AAbdominal thrusts, as in adults
  2. BBack blows and chest thrusts
  3. CHolding the infant upside down by the feet
  4. DA blind finger sweep of the mouth
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why does a patient with a suspected TIA need urgent specialist assessment?

  1. AThe symptoms will come back permanently within an hour
  2. BThe risk of a full stroke is highest in the days after a TIA
  3. CA TIA always turns into a brain tumour unless it is treated
  4. DThe patient needs urgent surgery on the brain
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Which statement about oxygen in a patient with suspected acute coronary syndrome is correct?

  1. AHigh-flow oxygen should always be given, whatever the SpO2
  2. BOxygen is given if the SpO2 is below the target range
  3. COxygen must never be given in chest pain
  4. DOxygen replaces the need for an ECG
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient's levothyroxine dose was changed today. When is the TSH usually rechecked?

  1. AAfter about 1 year
  2. BAfter about 3 days
  3. CAfter about 24 hours
  4. DAfter about 6–8 weeks
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A woman with preeclampsia is receiving IV magnesium sulfate. Her urine output has fallen and her creatinine is rising. Why is this a concern?

  1. AMagnesium is broken down by the liver, so it will stop working soon
  2. BPoor kidney function makes the magnesium level fall quickly
  3. CMagnesium causes potassium loss, so the kidneys release more fluid
  4. DMagnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels
11.FarmacologieGemiddeld

A patient must mix regular (soluble) insulin and NPH (isophane) insulin in one syringe. What is the correct order?

  1. AShake both vials hard, then draw them up in any order
  2. BDraw up the clear regular insulin first, then the cloudy NPH insulin
  3. CDraw up the cloudy NPH insulin first, then the clear regular insulin
  4. DDraw them up in separate syringes, then mix them in a cup
12.FarmacologieMoeilijk

An older patient with coronary artery disease is starting levothyroxine for hypothyroidism. Why is a low starting dose used?

  1. AOlder patients absorb levothyroxine much better, so small doses are all they need
  2. BLevothyroxine causes severe hypoglycaemia in older patients
  3. CFast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina
  4. DHigh starting doses cause permanent hypothyroidism
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why is a shock for cardioversion synchronised with the QRS complex?

  1. ATo allow the use of a lower battery charge
  2. BTo keep the pads from burning the skin
  3. CTo avoid delivering the shock during the T wave
  4. DTo make the shock less painful for the patient
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt die gisteren met een ACE-remmer is begonnen, krijgt zwelling van de lippen en tong en een hese stem. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. ADe luchtweg beoordelen, dringend hulp inroepen en verdere doses achterhouden
  2. BDe volgende dosis vroeg geven, want dat laat de zwelling snel afnemen
  3. CIJs op de lippen leggen en 's ochtends opnieuw beoordelen
  4. DUitleggen dat dit een verwachte, onschuldige bijwerking is
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Why is good blood pressure control important in chronic kidney disease?

  1. AIt slows the decline in kidney function
  2. BIt raises the haemoglobin level in the blood
  3. CIt lowers the blood glucose
  4. DIt cures chronic kidney disease
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

On day 6 after a subarachnoid haemorrhage, a patient becomes newly confused and develops weakness in one arm. The aneurysm was secured on day 1. What is the most likely cause?

  1. ARe-bleeding from the secured aneurysm
  2. BDelayed cerebral ischaemia from vasospasm
  3. CNormal tiredness after major surgery
  4. DHypoglycaemia from reduced eating
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Why do patients with major burns lose so much fluid in the first 24–48 hours?

  1. AThe burned skin absorbs fluid from the air
  2. BThe kidneys stop making urine completely
  3. CLeaky capillaries let plasma move into the tissues
  4. DPatients drink far too little in hospital in the first days
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A sacral wound has heavy exudate, and the surrounding skin is white, soft and wrinkled. What should the nurse do?

  1. AApply a tight plastic film directly over the wound
  2. BLeave the same dressing in place for a week so the wound is not disturbed
  3. CProtect the skin edges and use a more absorbent dressing
  4. DUse a dressing that adds even more moisture
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman at 37 weeks had a placental abruption. Which laboratory finding suggests she is developing disseminated intravascular coagulation (DIC)?

  1. AA low fibrinogen level and low platelets
  2. BA low white cell count only
  3. CA raised haemoglobin level
  4. DA high fibrinogen level and high platelets
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Kort nadat een ruggenprik (epiduraal) is gestart, daalt de bloeddruk van een barende vrouw naar 86/50 mmHg en daalt de foetale hartfrequentie. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. AHaar vragen door de kamer te lopen
  2. BDe snelheid van de epiduraalinfusie verhogen
  3. CHet hoofdeinde van het bed omhoog zetten tot een hoge zithouding om haar ademhaling te verbeteren
  4. DHaar op haar zij draaien om de baarmoeder van de grote vaten af te halen
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

How is amblyopia (lazy eye) commonly treated in young children?

  1. AEye exercises alone, without any glasses, drops or patches
  2. BPatching the weaker eye so that it can rest and recover
  3. CWaiting until adulthood, when surgery can correct it
  4. DPatching or blurring the stronger eye so the weaker eye works harder
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Five minutes after IM adrenaline for anaphylaxis, a child is still wheezing and has a low blood pressure. What should the nurse do?

  1. AGive an oral antihistamine and a steroid instead of more adrenaline
  2. BSit the child up and walk her around to raise the blood pressure
  3. CGive a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help
  4. DWait 30 minutes for the first dose of adrenaline to take its full effect
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which activity is most suitable for a patient in an acute manic episode?

  1. AA walk with a staff member
  2. BA competitive team game of volleyball
  3. CA long group discussion in the day room
  4. DA complicated board game such as chess with other patients
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A 50-year-old man has believed for a year that his wife is unfaithful. He works normally, his speech is organised and he has no hallucinations. Which diagnosis is most likely?

  1. ADelusional disorder
  2. BSchizophrenia
  3. CBipolar I disorder
  4. DSchizophreniform disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38,6 °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 38,6 °C. Reken die om naar graden Fahrenheit T met °F = °C × 9/5 + 32. Rond af op één decimaal.

38,6 °C
T = °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
25 mL/h? L/dag1 dag = 24 h1 L = 1000 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een onderhoudsinfuus loopt zonder onderbreking met 25 mL/h. Hoeveel liter V levert het in 24 uur?

25 mL/h24 h
V = L
27.DosisberekeningenGemiddeld
25 kg30 mg/kg/dag3× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 25 kg. De voorgeschreven dosis is 30 mg/kg per dag, verdeeld over 3 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

25 kg30 mg/kg/dag3× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 2900 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 10000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

2900 units10000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
180 mLover? mL/h2 h over

Er is 500 mL voorgeschreven in 6 uur. Na 4 uur zie je dat er nog 180 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?

500 mL / 6 hna 4 h: 180 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
450 mL15 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 25 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Er zit nog 450 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg?

25 gtt/min15 gtt/mL450 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
250 stuks250 mLkortwerkende insuline? mL/h58 kg0,05 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus bevat 250 eenheden kortwerkende insuline in 250 mL. Het voorschrift is 0,05 eenheden/kg/h voor een patiënt van 58 kg. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

250 stuks/250 mL0,05 stuks/kg/h58 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
500 mg250 mLdobutamine30 mL/h61 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dobutamine, 500 mg in 250 mL, loopt met 30 mL/h. De patiënt weegt 61 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

500 mg/250 mL30 mL/h61 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurgelatinepudding100 mLwater250 mLsoep200 mLijsschilfers120 mLInfuus75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine500 mLurine175 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

gelatinepudding: 100 mLwater: 250 mLsoep: 200 mLijsschilfers: 120 mLInfuus: 75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 1 × 100 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL60 mL/hstart 06:3008:30: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 06:30 gestart en loopt via een pomp met 60 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 08:30 nog in de zak?

1000 mL60 mL/h06:30 → 08:30
V = mL
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: geen beperking; voeding: uitstekend; wrijving en schuifkrachten: probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 18/min, SpO₂ 99% met extra zuurstof, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 76/min, alert, temperatuur 38,4 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 18SpO₂ 99%O₂SBP 124HR 76AT 38,4 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,61PaCO₂mmHg354537HCO₃⁻mmol/L222636ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,61, PaCO₂ 37 mmHg (4,9 kPa) en HCO₃⁻ 36 mmol/L. De primaire stoornis is metabole alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,61PaCO₂ 37 mmHg (4,9 kPa)HCO₃⁻ 36 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,15PaCO₂mmHg354545HCO₃⁻mmol/L222615passende compensatieextra respiratoire acidoseextra respiratoire alkalose

Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,15, PaCO₂ 45 mmHg (6,0 kPa), HCO₃⁻ 15 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.

pH 7,15PaCO₂ 45 mmHg (6,0 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1passende compensatie
  2. 2extra respiratoire acidose
  3. 3extra respiratoire alkalose
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze afleiding-II-strip toont sinusritme met één pauze. Meet de pauze, het R–R-interval over de pauze, in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
pauze = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVtweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)derdegraads (compleet) AV-blokboezemfibrillereneerstegraads AV-blok

Deze strip in afleiding II toont een geleidingsprobleem tussen de boezems en de kamers. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)
  2. 2derdegraads (compleet) AV-blok
  3. 3boezemfibrilleren
  4. 4eerstegraads AV-blok

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Een snelwerkend koolhydraat via de mond geven en de glucose opnieuw meten

Waarom dit het antwoord is

Bewuste patiënten die kunnen slikken, krijgen snelwerkende glucose, zoals druivensuikertabletten of sap, en de waarde wordt na korte tijd opnieuw gemeten. Zodra die weer op peil is, volgt een langer werkend koolhydraat.

Antwoord

D · Een snelwerkend koolhydraat via de mond geven en de glucose opnieuw meten
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Niet te classificeren, omdat de diepte niet te zien is

Waarom dit het antwoord is

Als beslag of necrose de wondbodem verbergt, is de werkelijke diepte onbekend, dus de wond wordt als niet te classificeren vastgelegd tot de bodem zichtbaar is.

Antwoord

D · Niet te classificeren, omdat de diepte niet te zien is
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · That the portable cylinder has enough oxygen for the whole trip

Waarom dit het antwoord is

The nurse checks the cylinder gauge and makes sure there is enough oxygen for the trip and possible delays. The cylinder is secured in a holder on the chair, not on the patient’s lap.

Antwoord

A · That the portable cylinder has enough oxygen for the whole trip
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Airborne and contact precautions

Waarom dit het antwoord is

Smallpox spreads by respiratory particles and by contact with lesions or contaminated items, so airborne and contact precautions are used. Only immunized staff should provide care where possible.

Antwoord

B · Airborne and contact precautions
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Stop or slow the infusion and inform the provider

Waarom dit het antwoord is

Flushing of the upper body during vancomycin is usually an infusion reaction related to the rate. The nurse stops or slows the infusion, assesses for anaphylaxis and informs the provider.

Antwoord

B · Stop or slow the infusion and inform the provider
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Back blows and chest thrusts

Waarom dit het antwoord is

For a choking infant, the nurse gives cycles of five back blows and five chest thrusts. Abdominal thrusts are not used in infants, and blind finger sweeps can push the object deeper.

Antwoord

B · Back blows and chest thrusts
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · The risk of a full stroke is highest in the days after a TIA

Waarom dit het antwoord is

The risk of stroke is highest soon after a TIA. Rapid assessment and treatment, such as antiplatelets, statins and carotid imaging, reduce this risk.

Antwoord

B · The risk of a full stroke is highest in the days after a TIA
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Oxygen is given if the SpO2 is below the target range

Waarom dit het antwoord is

Current guidance recommends oxygen in ACS only for hypoxaemia, as routine oxygen in patients with normal saturations has not been shown to help. Urgent ECG, analgesia and antiplatelet treatment remain priorities.

Antwoord

B · Oxygen is given if the SpO2 is below the target range
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · After about 6–8 weeks

Waarom dit het antwoord is

Levothyroxine has a half-life of about a week, so a steady state takes about 6 weeks. The TSH is therefore rechecked about 6–8 weeks after a dose change; checking earlier gives a misleading result.Gecontroleerd met: Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

D · After about 6–8 weeks
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Magnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels

Waarom dit het antwoord is

Magnesium is cleared by the kidneys, so falling urine output and rising creatinine raise the risk of toxicity. The nurse checks deep tendon reflexes, respiratory rate and level of consciousness, reports the findings and keeps calcium gluconate available as the antidote.Gecontroleerd met: Magnesium Toxicity (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Antwoord

D · Magnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels
11.Farmacologie

Antwoord: B · Draw up the clear regular insulin first, then the cloudy NPH insulin

Waarom dit het antwoord is

Drawing up regular insulin first prevents NPH from contaminating the regular insulin vial. NPH is gently rolled, not shaken, to mix it.

Antwoord

B · Draw up the clear regular insulin first, then the cloudy NPH insulin
12.Farmacologie

Antwoord: C · Fast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina

Waarom dit het antwoord is

Thyroid hormone increases metabolic rate, heart rate and contractility. In older people and those with heart disease, the dose is started low and increased slowly to avoid ischaemia and arrhythmias.

Antwoord

C · Fast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · To avoid delivering the shock during the T wave

Waarom dit het antwoord is

A shock delivered on the T wave (the vulnerable period) can trigger ventricular fibrillation. Synchronisation times the shock to the R wave. In ventricular fibrillation there is no organised QRS, so defibrillation is unsynchronised.

Antwoord

C · To avoid delivering the shock during the T wave
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · De luchtweg beoordelen, dringend hulp inroepen en verdere doses achterhouden

Waarom dit het antwoord is

Angio-oedeem is een zeldzame maar mogelijk levensbedreigende reactie op ACE-remmers, veroorzaakt door ophoping van bradykinine. Een bedreigde luchtweg is de prioriteit: roep spoedhulp in, bewaak luchtweg en ademhaling nauwlettend en stop het geneesmiddel definitief. Het kan zelfs na jaren gebruik optreden.

Antwoord

A · De luchtweg beoordelen, dringend hulp inroepen en verdere doses achterhouden
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · It slows the decline in kidney function

Waarom dit het antwoord is

Hypertension is both a cause and a result of CKD. Controlling it, often with an ACE inhibitor or ARB when albuminuria is present, slows the loss of kidney function and reduces cardiovascular risk.

Antwoord

A · It slows the decline in kidney function
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Delayed cerebral ischaemia from vasospasm

Waarom dit het antwoord is

Vasospasm of cerebral arteries typically occurs several days after a subarachnoid haemorrhage and causes new focal deficits or confusion. It needs urgent medical review. Normal fluid balance is maintained, and nimodipine is continued.

Antwoord

B · Delayed cerebral ischaemia from vasospasm
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Leaky capillaries let plasma move into the tissues

Waarom dit het antwoord is

Inflammatory mediators make capillaries leaky, so plasma moves into the tissues and from the burn surface. Without fluids this causes burn shock; oedema is greatest in the first day or two.

Antwoord

C · Leaky capillaries let plasma move into the tissues
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Protect the skin edges and use a more absorbent dressing

Waarom dit het antwoord is

Maceration shows that exudate is not being managed. A barrier film or cream protects the surrounding skin, and a more absorbent dressing or more frequent changes are used. The cause of high exudate is reviewed.

Antwoord

C · Protect the skin edges and use a more absorbent dressing
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · A low fibrinogen level and low platelets

Waarom dit het antwoord is

In DIC, widespread clotting consumes fibrinogen and platelets, leading to bleeding. Fibrinogen is normally raised in pregnancy, so a low level is especially concerning.

Antwoord

A · A low fibrinogen level and low platelets
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Haar op haar zij draaien om de baarmoeder van de grote vaten af te halen

Waarom dit het antwoord is

Een zijligging heft aortocavale compressie op en verbetert de veneuze terugvloed en placentaire doorbloeding. Verhoog daarna de infuusvloeistof volgens voorschrift, informeer de anesthesist of zorgverlener en geef zo nodig een vasopressor.

Antwoord

D · Haar op haar zij draaien om de baarmoeder van de grote vaten af te halen
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Patching or blurring the stronger eye so the weaker eye works harder

Waarom dit het antwoord is

Treatment includes glasses if needed and patching or atropine drops in the stronger eye, forcing the brain to use the weaker eye. It works best when started early, while the visual system is still developing.

Antwoord

D · Patching or blurring the stronger eye so the weaker eye works harder
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Give a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help

Waarom dit het antwoord is

IM adrenaline can be repeated after about 5 minutes if signs persist. Help is called, the child lies flat (with legs raised if tolerated, or sitting if breathing is difficult), and oxygen and IV fluids are given. Standing or walking can cause collapse.

Antwoord

C · Give a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · A walk with a staff member

Waarom dit het antwoord is

Solitary, non-competitive physical activity helps release energy safely. Competitive games, large groups and tasks requiring long concentration can increase agitation and conflict.

Antwoord

A · A walk with a staff member
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Delusional disorder

Waarom dit het antwoord is

Delusional disorder involves one or more delusions for at least 1 month, without other prominent symptoms of schizophrenia, and functioning is not markedly impaired apart from the effects of the delusion. Jealous delusions are one recognised type.

Antwoord

A · Delusional disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 101,5 °F

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Vermenigvuldig met 9/5

38,6·9/5 = 69,48

Tel 32 op

T = 69,48 + 32 = 101,5 °F

Antwoord

T = 101,5 °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 0,6 L

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Volume in een dag

25 mL/h × 24 h = 600 mL

In liters

V = 600/1000 = 0,6 L

Antwoord

V = 0,6 L
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 250 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

30·25 = 750 mg

Per gift

D = 750/3 = 250 mg

Antwoord

D = 250 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,29 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 2900/10000 = 0,29 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,29 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 90 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

500/6 = 83,33 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 180/2 = 90 mL/h

Antwoord

R = 90 mL/h

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 4,5 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

25·60/15 = 100 mL/h

Resterende tijd

t = 450/100 = 4,5 h

Antwoord

t = 4,5 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 2,9 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

0,05·58 = 2,9 stuks/h

Concentratie

250/250 = 1 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 2,9/1 = 2,9 mL/h

Antwoord

R = 2,9 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 16,4 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Microgram per minuut

30·2000 = 60000 mcg/h
60000/60 = 1000 mcg/min

Per kilogram

D = 1000/61 = 16,39 ≈ 16,4 mcg/kg/min

Antwoord

D = 16,4 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1310 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 100 + 250 + 200 = 550 mL
ijsschilfers: 120/2 = 60 mL
Infuus: 75·8 = 600 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
I = 1310 mL

Antwoord

I = 1310 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 880 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

06:30 → 08:30 = 2 h

Toegediend volume

60·2 = 120 mL

Resterend volume

V = 1000 − 120 = 880 mL

Antwoord

V = 880 mL
35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 15

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: uitstekend → 4
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 1 + 4 + 1 + 4 + 4 + 1 = 15

Antwoord

B = 15
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 99% → 0
met zuurstof → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 76/min → 0
alert (A) → 0
T 38,4 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 3
Geen enkele parameter scoort 3.

Risicogroep

laag

Antwoord

laag
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: ongecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,61: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 37 mmHg: normaal (35–45)
HCO₃⁻ 36 mmol/L: hoog (22–26)

Compensatie

Controleer klinisch ook de verwachte compensatie: bij een metabole alkalose is PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 44,2–48,2 mmHg, dus de gemeten 37 mmHg wijst op een bijkomende respiratoire alkalose (een gemengde stoornis). Het antwoord hierboven is de ROME-indeling voor het examen.

ongecompenseerd

Antwoord

ongecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: extra respiratoire acidose

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

1,5·15 + 8 = 30,5 → 28,5–32,5 mmHg

Vergelijken

gemeten: 45 mmHg → extra respiratoire acidose

Antwoord

extra respiratoire acidose
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: pauze = 1,76 s

Smalcomplextachycardie en pauzes: supraventriculaire tachycardie (SVT) is een regelmatige tachycardie van ongeveer 150–250/min met smalle QRS-complexen; de P-toppen zijn meestal niet zichtbaar omdat ze verborgen liggen in het QRS-complex of de T-top. Sinustachycardie bij een volwassene in rust ligt meestal onder ongeveer 150/min en heeft een zichtbare P-top voor elk QRS; boezemflutter met 2:1-geleiding loopt vaak op ongeveer 150/min en toont zaagtandgolven. Bij sinusstilstand houdt de sinusknoop even op met vuren: een pauze zonder P-top en zonder QRS waarvan de lengte geen geheel aantal P–P-cycli is (een pauze van precies twee of drie cycli wijst juist op sinusuitgangsblok).

Meet

44 kleine hokjes van R tot R over de pauze

Omrekenen

pauze = 44 × 0,04 s = 1,76 s

Vergelijk met P–P

1,76 ÷ 0,72 ≈ 2,4 P–P-cycli, geen geheel getal

Antwoord

pauze = 1,76 s

In de pauze verschijnt geen P-top, en de pauze is geen geheel aantal P–P-cycli: sinusstilstand. Een pauze van precies twee of drie cycli zou wijzen op sinusuitgangsblok.

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Vijf stappen

1. Frequentie: 4 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 40 per minuut.
2. Ritme: regelmatig onregelmatig, de QRS-complexen komen in groepen gescheiden door een pauze (groepsslagen).
3. P-toppen: positief en regelmatig (P–P 1,00 s, 60 per minuut); op één P op de 3 volgt geen QRS.
4. PR-interval: wordt 0,20 → 0,32 s langer, daarna wordt een P-top niet geleid.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)

Antwoord

tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions