Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient with capacity wants to leave hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. ALock the ward door to keep the patient in until the doctor arrives
  2. BExplain the risks, inform the doctor and document the discussion
  3. CHide the patient's clothes so they cannot leave
  4. DLet them go without telling anyone
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Welk kenmerk helpt het best een delier van dementie te onderscheiden?

  1. AEen delier duurt altijd vele jaren
  2. BEen delier begint plotseling en de aandacht wisselt gedurende de dag
  3. CDementie begint binnen enkele uren na een infectie
  4. DDementie verbetert altijd zodra de onderliggende oorzaak is behandeld
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A nurse wants to set up a sterile field in the morning for a procedure that will take place after lunch. What is correct?

  1. ASet it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated
  2. BSet it up in the morning and cover it with a clean towel until the procedure starts
  3. CSet it up in the morning and leave it uncovered in an empty room
  4. DSet it up in the morning and ask a colleague to check it once
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse teaches a patient with active pulmonary tuberculosis who is going home on treatment. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will come back for sputum tests as planned.”
  2. B“I can stop taking the pills once I feel better.”
  3. C“I will need to take my medicines for several months.”
  4. D“I will cover my mouth with a tissue when I cough.”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient has taken prednisone (prednisolone in many countries) for several months. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will tell my dentist and other doctors that I take a steroid.”
  2. B“I will report signs of infection early.”
  3. C“I will stop the tablets as soon as I feel better.”
  4. D“I will take the tablets with food.”
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Vier patiënten komen tegelijk aan op de spoedeisende hulp. Wie moet het eerst worden gezien?

  1. AEen volwassene met een migraine en een bloeddruk van 150/90 mmHg
  2. BEen tiener met een snijwond aan de arm waarvan de bloeding onder controle is
  3. CEen kind van 2 jaar dat kwijlt, voorovergebogen zit en stridor heeft
  4. DEen volwassene met een misvormde enkel en een normale pols in de voet
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which side effect of regular opioids usually needs preventive treatment from the start?

  1. AExcessive hunger
  2. BDiarrhoea
  3. CConstipation
  4. DHigh blood pressure
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A nurse teaches a patient with asthma about a new inhaled steroid "preventer". Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will only use it when I'm wheezy."
  2. B"I will use it every day even when I feel well."
  3. C"I will rinse my mouth after using it."
  4. D"I'll keep my reliever inhaler with me."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Een patiënt met pijn op de borst die een uur geleden begon, heeft een normaal eerste troponine. Wat is de juiste interpretatie?

  1. ATroponine is niet nuttig bij patiënten met pijn op de borst
  2. BEen infarct is uitgesloten, dus verdere troponinetesten zijn niet nodig
  3. CDe patiënt kan direct naar huis
  4. DEen infarct is niet uitgesloten; troponine wordt volgens protocol herhaald
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

The nurse teaches a patient with severe neutropenia after chemotherapy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll check my temperature rectally to be accurate"
  2. B"I'll call the clinic if my temperature rises"
  3. C"I'll avoid people who have a cold or the flu"
  4. D"I'll wash my hands before eating and after the toilet"
11.FarmacologieGemiddeld

Why should NSAIDs be used with caution in some people with asthma?

  1. AThey can trigger bronchospasm in aspirin-sensitive asthma
  2. BThey cause mucus plugs by drying the airways
  3. CThey increase the clearance of salbutamol
  4. DThey block the anti-inflammatory effect of inhaled corticosteroids
12.FarmacologieMoeilijk

Why are tetracyclines usually avoided in pregnancy and in young children (under 8 years in US guidance, under 12 years in the UK)?

  1. AThey bind to growing teeth and bone and stain the teeth permanently
  2. BThey cause grey baby syndrome in infants
  3. CThey block the action of growth hormone and stunt the child's growth
  4. DThey cause severe hearing loss in children
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

After varicose vein surgery, which advice is usually given?

  1. AStay in bed for two weeks with the legs hanging down
  2. BAvoid all walking until the bruising has gone
  3. CWear the compression stockings as advised and walk regularly
  4. DStand still for long periods to help the veins heal
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with lung cancer develops swelling of the face and arms, distended neck and chest veins and breathlessness that is worse when bending forward. What is the most likely cause?

  1. ASuperior vena cava obstruction
  2. BRight-sided heart failure
  3. CAn allergic reaction to chemotherapy
  4. DA deep vein thrombosis in the leg
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Which side effects are common with oxybutynin for an overactive bladder?

  1. AWeight loss and a fast tremor
  2. BDry mouth and constipation
  3. CDiarrhoea and heavy sweating
  4. DA cough and a raised potassium
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A day after a total thyroidectomy, a patient has tingling lips, a positive Chvostek's sign and a corrected calcium of 1,85 mmol/L (about 7,4 mg/dL). What does the nurse expect?

  1. AIV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm
  2. BA loop diuretic to remove the extra calcium
  3. CIV potassium chloride and a fluid restriction
  4. DOral levothyroxine, with a recheck of the calcium in a month
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Why does a patient need lifelong vitamin B12 injections after total gastrectomy?

  1. AVitamin B12 is lost in the urine after the surgery
  2. BThe small bowel stops absorbing all nutrients
  3. CIntrinsic factor from the stomach is no longer made
  4. DThe liver can no longer store any vitamins
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

During bowel preparation, an older patient becomes dizzy and confused. Blood tests show sodium 127 mmol/L. What should the nurse do?

  1. AEncourage plain water only, as much as possible
  2. BStop the preparation and escalate to the medical team
  3. CRecord it and continue as planned, as this is expected
  4. DGive the rest of the preparation more quickly
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Why do newborns become cold so easily?

  1. AThey have a large surface area and little fat
  2. BThey sweat more than adults
  3. CThey cannot produce heat at all
  4. DTheir blood is thicker than adult blood
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

At 4 hours, a newborn's temperature is 37,9 °C (100,2 °F). He is wrapped in three blankets under a heater. What should the nurse do first?

  1. APlace him in a cold bath
  2. BRemove extra layers and recheck
  3. CGive an antipyretic medicine immediately
  4. DStart antibiotics without further assessment
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A baby with developmental dysplasia of the hip has a Pavlik harness. Which teaching is correct?

  1. ATighten the straps each week as the baby grows
  2. BTake it off every night so the baby can sleep more comfortably and move freely
  3. CApply powder and lotion under the straps to protect the skin
  4. DKeep it on as instructed, do not adjust the straps and check the skin daily
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een kind met nefrotisch syndroom gebruikt hoge doses corticosteroïden. Welke instructie is voor het gezin het belangrijkst?

  1. ADe steroïden plotseling stoppen als het oedeem weg is
  2. BKoorts of tekenen van infectie snel melden
  3. CLevende vaccins geven tijdens de behandeling
  4. DEen zoutrijk dieet aanmoedigen
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

How may depression present differently in adolescents than in adults?

  1. AWith increased energy and less need for sleep
  2. BWith irritability rather than obvious sadness
  3. CAlways with psychotic symptoms
  4. DWith a high fever and a rash
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A 76-year-old with no history of mental illness suddenly develops paranoid ideas and hallucinations. What is the most appropriate first step?

  1. ADiagnose late-onset schizophrenia and start an antipsychotic immediately
  2. BAssume it is normal ageing and take no action
  3. CAdmit him to a secure psychiatric ward straight away, without any physical examination or blood tests
  4. DLook for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
0,52287 mL? mLafronden op 0,01 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een doseringsberekening voor een kleine injectie geeft 0,52287 mL. De regel in deze oefening is dat volumes onder 1 mL worden afgerond op honderdsten van een mL. Welke waarde x noteer je?

0,52287 mL
x = mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
68 µmol/L? mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een serumcreatinine is 68 µmol/L. Bepaal met 1 mg/dL = 88,4 µmol/L voor creatinine c in mg/dL. Rond af op twee decimalen.

68 µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = mg/dL
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 40 kg krijgt 2,5 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 50 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

40 kg2,5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 170 microgram. De ampul bevat 0,5 mg/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

170 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
420 mLover? mL/h8 h over

Er is 500 mL voorgeschreven in 10 uur. Na 2 uur zie je dat er nog 420 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?

500 mL / 10 hna 2 h: 420 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
1000 mg500 mL15 gtt/mL80 mg/h? gtt/min

1000 mg van een geneesmiddel is opgelost in 500 mL en wordt op zwaartekracht toegediend via een systeem van 15 gtt/mL. Het voorschrift is 80 mg per uur. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

1000 mg/500 mL80 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
50 stuks50 mLkortwerkende insuline? mL/h3 stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus bevat 50 eenheden kortwerkende insuline in 50 mL. Het voorschrift is 3 eenheden/h. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

50 stuks/50 mL3 stuks/h
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
500 mg250 mLdobutamine? mL/h107 kg2,5 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dobutamine 500 mg in 250 mL. Het voorschrift is 2,5 mcg/kg/min voor een patiënt van 107 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

500 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min107 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursap100 mLgelatinepudding120 mLthee200 mLijsschilfers120 mLInfuus125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine450 mLurine300 mLurine150 mLwonddrain30 mLbraaksel100 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 97 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

97 kg12 hurine: 450 mLurine: 300 mLurine: 150 mLwonddrain: 30 mLbraaksel: 100 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL450 mL ingelopen75 mL/h17:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 75 mL/h. Om 17:30 is er al 450 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL450 mL ingelopen75 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 99% met extra zuurstof, bloeddruk 136/82 mmHg, hartslag 64/min, alert, temperatuur 36,7 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 12SpO₂ 99%O₂SBP 136HR 64AT 36,7 °C
NEWS2 =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 14/min, SpO₂ 89% op kamerlucht, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 76/min, alert, temperatuur 36,4 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 14SpO₂ 89%luchtSBP 130HR 76AT 36,4 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,33PaCO₂mmHg354559HCO₃⁻mmol/L222630ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,33, PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa) en HCO₃⁻ 30 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,33PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354536HCO₃⁻mmol/L222618extra acidose met normale gapzuivere acidose met hoge gapextra metabole alkalose

Een oefengas toont pH 7,32, PaCO₂ 36 mmHg (4,8 kPa) en HCO₃⁻ 18 mmol/L, met Na⁺ 146 en Cl⁻ 109 mmol/L. Gebruik de anion gap en de deltaratio om de beste interpretatie aan te klikken.

pH 7,32PaCO₂ 36 mmHg (4,8 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/LNa⁺ 146 mmol/LCl⁻ 109 mmol/L
  1. 1extra acidose met normale gap
  2. 2zuivere acidose met hoge gap
  3. 3extra metabole alkalose
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Bazett QTc = QT/√RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont een AV-blok, dus de boezems en de kamers slaan met verschillende frequenties. Meet het P–P-interval en bepaal de gevraagde waarde (atriale frequentie) in slagen per minuut (1500-methode, geheel getal).

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
atriale frequentie = bpm

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Explain the risks, inform the doctor and document the discussion

Waarom dit het antwoord is

An adult with capacity can discharge themselves. The nurse explains the risks, involves the doctor, offers follow-up and documents the decision; detaining them would be unlawful.

Antwoord

B · Explain the risks, inform the doctor and document the discussion
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Een delier begint plotseling en de aandacht wisselt gedurende de dag

Waarom dit het antwoord is

Een delier ontstaat in uren tot dagen met wisselende aandacht en bewustzijn, vaak door een lichamelijke oorzaak. Dementie ontwikkelt zich geleidelijk over maanden of jaren. Mensen met dementie hebben een hoger risico op een delier.

Antwoord

B · Een delier begint plotseling en de aandacht wisselt gedurende de dag
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Set it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated

Waarom dit het antwoord is

The longer a sterile field is exposed, the more likely it is to be contaminated, and an unattended field cannot be considered sterile. It is prepared just before use.

Antwoord

A · Set it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · “I can stop taking the pills once I feel better.”

Waarom dit het antwoord is

TB treatment lasts several months, and stopping when symptoms improve can lead to relapse and drug-resistant TB. Covering coughs and attending follow-up for sputum tests are correct.

Antwoord

B · “I can stop taking the pills once I feel better.”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · “I will stop the tablets as soon as I feel better.”

Waarom dit het antwoord is

Stopping long-term corticosteroids suddenly can cause adrenal crisis, so they are tapered as prescribed. Taking them with food, telling other prescribers and reporting infection are correct.

Antwoord

C · “I will stop the tablets as soon as I feel better.”
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Een kind van 2 jaar dat kwijlt, voorovergebogen zit en stridor heeft

Waarom dit het antwoord is

Kwijlen, een voorovergebogen (tripod)houding en stridor wijzen op een ernstige obstructie van de bovenste luchtweg, zoals epiglottitis, die snel volledig kan worden. Het kind moet rustig worden gehouden en de keel mag niet worden onderzocht totdat luchtwegexperts aanwezig zijn.

Antwoord

C · Een kind van 2 jaar dat kwijlt, voorovergebogen zit en stridor heeft
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Constipation

Waarom dit het antwoord is

Opioids slow gut movement, and constipation persists with long-term use. A regular laxative is usually prescribed together with the opioid.

Antwoord

C · Constipation
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · "I will only use it when I'm wheezy."

Waarom dit het antwoord is

Inhaled corticosteroids must be used regularly to reduce airway inflammation and prevent attacks. The short-acting reliever is used for symptoms.

Antwoord

A · "I will only use it when I'm wheezy."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Een infarct is niet uitgesloten; troponine wordt volgens protocol herhaald

Waarom dit het antwoord is

Troponine kan vroeg na het begin van de klachten nog normaal zijn. Seriële metingen, samen met het ECG en de klachten, zijn nodig om een infarct aan te tonen of uit te sluiten. Veel protocollen herhalen hooggevoelig troponine na 1–3 uur.Gecontroleerd met: Troponin Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Antwoord

D · Een infarct is niet uitgesloten; troponine wordt volgens protocol herhaald
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · "I'll check my temperature rectally to be accurate"

Waarom dit het antwoord is

Rectal temperatures, suppositories and enemas are avoided in neutropenia, because injury to the rectal mucosa can let bacteria into the blood. Prompt reporting of fever, hand hygiene and avoiding sick contacts are correct.

Antwoord

A · "I'll check my temperature rectally to be accurate"
11.Farmacologie

Antwoord: A · They can trigger bronchospasm in aspirin-sensitive asthma

Waarom dit het antwoord is

In aspirin-exacerbated respiratory disease, COX inhibition increases leukotriene production, causing bronchospasm. These patients should avoid aspirin and other non-selective NSAIDs.

Antwoord

A · They can trigger bronchospasm in aspirin-sensitive asthma
12.Farmacologie

Antwoord: A · They bind to growing teeth and bone and stain the teeth permanently

Waarom dit het antwoord is

Tetracyclines chelate calcium and are deposited in growing teeth and bones. This can cause permanent yellow-brown staining of the teeth and may affect bone growth. Short courses of doxycycline are sometimes still used in younger children for specific serious infections.

Antwoord

A · They bind to growing teeth and bone and stain the teeth permanently
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Wear the compression stockings as advised and walk regularly

Waarom dit het antwoord is

After varicose vein treatment, patients are encouraged to walk regularly and wear compression as instructed to reduce bruising, swelling and DVT risk. They avoid standing still or sitting for long periods and elevate the legs when resting.

Antwoord

C · Wear the compression stockings as advised and walk regularly
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Superior vena cava obstruction

Waarom dit het antwoord is

A tumour in the mediastinum can compress the superior vena cava, causing swelling of the face, neck and arms, dilated veins on the chest and breathlessness. It is an oncological emergency. The patient is sat upright and given oxygen if hypoxic, and treatment may include a stent, steroids or radiotherapy.

Antwoord

A · Superior vena cava obstruction
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Dry mouth and constipation

Waarom dit het antwoord is

Oxybutynin blocks muscarinic receptors, causing dry mouth, constipation, blurred vision, urinary retention and, especially in older adults, confusion. Newer agents may have fewer effects on the brain.

Antwoord

B · Dry mouth and constipation
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · IV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm

Waarom dit het antwoord is

Symptomatic hypocalcaemia is treated with IV calcium gluconate, followed by oral calcium and often vitamin D. Severe hypocalcaemia can cause laryngospasm, seizures and arrhythmias, so the airway and ECG are monitored.

Antwoord

A · IV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Intrinsic factor from the stomach is no longer made

Waarom dit het antwoord is

Parietal cells of the stomach make intrinsic factor, which is needed for B12 absorption in the terminal ileum. Without it, pernicious-type anaemia and neuropathy develop unless B12 is given by injection.

Antwoord

C · Intrinsic factor from the stomach is no longer made
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Stop the preparation and escalate to the medical team

Waarom dit het antwoord is

Bowel preparation can cause dehydration and electrolyte disturbance, including hyponatraemia, especially in older people. Confusion with low sodium needs prompt medical review, and further prep is withheld until assessed.

Antwoord

B · Stop the preparation and escalate to the medical team
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · They have a large surface area and little fat

Waarom dit het antwoord is

Newborns have a large surface area relative to body mass, little subcutaneous fat and thin skin with blood vessels near the surface. They rely on brown fat and cannot shiver effectively.

Antwoord

A · They have a large surface area and little fat
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Remove extra layers and recheck

Waarom dit het antwoord is

Overheating from heavy wrapping or a heater can raise a newborn's temperature. The nurse removes extra layers, rechecks the temperature soon and assesses for signs of infection if it stays high.

Antwoord

B · Remove extra layers and recheck
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Keep it on as instructed, do not adjust the straps and check the skin daily

Waarom dit het antwoord is

The Pavlik harness holds the hips flexed and abducted so the joint can develop normally. It is usually worn full-time as directed; only the clinic adjusts the straps. Skin is checked daily, and lotions and powders are avoided.

Antwoord

D · Keep it on as instructed, do not adjust the straps and check the skin daily
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Koorts of tekenen van infectie snel melden

Waarom dit het antwoord is

Kinderen met nefrotisch syndroom die steroïden gebruiken zijn gevoelig voor ernstige infecties zoals peritonitis en cellulitis. Steroïden moeten worden afgebouwd, niet plotseling gestopt, en levende vaccins worden uitgesteld tijdens hooggedoseerde behandeling.

Antwoord

B · Koorts of tekenen van infectie snel melden
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · With irritability rather than obvious sadness

Waarom dit het antwoord is

In children and adolescents, depressed mood can appear as irritability. Other signs include falling school performance, withdrawal from friends, and changes in sleep and appetite.

Antwoord

B · With irritability rather than obvious sadness
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Look for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder

Waarom dit het antwoord is

New psychosis in an older adult needs a full medical work-up. Delirium, medicine effects, infections, metabolic problems, dementia and brain lesions are common causes.

Antwoord

D · Look for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 0,52 mL

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de honderdsten

0,52287 → 2

Alleen het volgende cijfer beslist

0,52287 → 2
2 is 4 of minder, dus 2 blijft staan.
De cijfers daarna (87) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 0,52 mL

Antwoord

x = 0,52 mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: c = 0,77 mg/dL

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Omrekenen

c = 68/88,4 = 0,7692 ≈ 0,77 mg/dL

Antwoord

c = 0,77 mg/dL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 2 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 2,5·40 = 100 mg

Volume

V = 100/50 = 2 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 2 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,34 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

0,5 mg/mL = 500 mcg/mL

Volume

V = 170/500 = 0,34 mL

Antwoord

V = 0,34 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 52,5 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

500/10 = 50 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 420/8 = 52,5 mL/h

Antwoord

R = 52,5 mL/h

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 10 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

1000/500 = 2 mg/mL

Volume per uur

80/2 = 40 mL/h

Druppelsnelheid

R = 40·15/60 = 10 gtt/min

Antwoord

R = 10 gtt/min
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 3 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

50/50 = 1 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 3/1 = 3 mL/h

Antwoord

R = 3 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 8 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

2,5·107 = 267,5 mcg/min
267,5·60 = 16050 mcg/h

Pompsnelheid

R = 16050/2000 = 8,025 ≈ 8 mL/h

Antwoord

R = 8 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 0,77 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

450 + 300 + 150 = 900 mL

Per kilogram per uur

U = 900/(97·12) = 0,7732 ≈ 0,77 mL/kg/h

Antwoord

U = 0,77 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 7,3 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 450 = 550 mL

Tijd

t = 550/75 = 7,333 ≈ 7,3 h

Antwoord

t = 7,3 h

Dat is ongeveer 7 h 20 min, dus de zak is rond 00:50 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
met zuurstof → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 64/min → 0
alert (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2

Antwoord

NEWS2 = 2
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 89% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 76/min → 0
alert (A) → 0
T 36,4 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,33: acidemie (onder 7,35)
PaCO₂ 59 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 30 mmol/L: hoog (22–26)

Compensatie

gedeeltelijk gecompenseerd

Antwoord

gedeeltelijk gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: zuivere acidose met hoge gap

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 146 − (109 + 18) = 19

Deltaratio

(19 − 12)/(24 − 18) = 1,167
zuivere acidose met hoge gap

Antwoord

zuivere acidose met hoge gap
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,521 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 12,5 × 0,04 = 0,50 s
RR = 23 × 0,04 = 0,92 s

Formule van Bazett

QTc = 0,50/√0,92 = 0,50/0,9592 = 0,521 s

Antwoord

QTc = 0,521 s

Boven 0,50 s: duidelijk verlengd. (521 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: atriale frequentie = 75 bpm

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Atriale frequentie

P–P = 20 kleine hokjes = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 ≈ 75 per minuut

Ventriculaire frequentie

R–R = 33 kleine hokjes = 1,32 s → 1500 ÷ 33 = 45,45 ≈ 45 per minuut

Antwoord

atriale frequentie = 75 bpm

Antwoord

atriale frequentie = 75 bpm

Derdegraads blok met een junctioneel ontsnappingsritme met smal complex (meestal 40–60 per minuut).

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions