Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

When washing a patient's eyes, how should each eye be wiped?

  1. AFrom the outer corner inwards, using the same part of the cloth for both
  2. BIn small circles over the closed eyelid of both eyes
  3. COnly the eye that looks dirty needs cleaning
  4. DFrom the inner corner outwards, using a clean part of the cloth for each eye
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient with capacity tells the nurse they do not want the operation their family keeps pushing for. What is the nurse's best action?

  1. ASupport the patient to tell the team their wishes
  2. BSay nothing to avoid a conflict with the family
  3. CTell the patient to follow the family's advice
  4. DLet the family decide, as they know the patient best
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Hoe strak moet een polsfixatie zitten?

  1. ALos genoeg zodat de hand van de patiënt eruit kan glippen
  2. BStrak genoeg om de pols te vertragen
  3. CZo strak mogelijk zodat de patiënt de arm niet kan bewegen
  4. DLos genoeg om twee vingers tussen de fixatie en de huid te kunnen steken
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient’s blood splashes onto a nurse’s forearm. The skin is intact. What is the correct response?

  1. ADo nothing, because intact skin cannot be contaminated
  2. BStart HIV post-exposure prophylaxis right away, before any other step is taken
  3. CScrub the area with undiluted bleach
  4. DWash the area with soap and water, then follow the reporting policy
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient with a head injury is being monitored. Which set of findings suggests rising intracranial pressure?

  1. AFalling blood pressure, a fast pulse and warm, flushed dry skin
  2. BLow temperature, fast breathing and a strong appetite
  3. CRising systolic pressure, slow pulse and irregular breathing
  4. DNormal blood pressure, normal pulse and clear speech
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

An older patient has bruises of different ages and seems frightened when a relative visits. What is the nurse’s priority?

  1. AAsk the relative directly in front of the patient whether they hit her
  2. BIgnore it, because older people bruise easily
  3. CTell the patient she must leave home and go to live somewhere else
  4. DEnsure the patient’s safety, document the findings and report as required
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt met hartfalen heeft roze, schuimend sputum en crepitaties over beide longen. Wat is er aan de hand?

  1. AAcuut longoedeem
  2. BBloeding in het bovenste deel van het maag-darmkanaal
  3. CPneumothorax
  4. DAstma-aanval
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Bij een patiënt met hoofdletsel daalt de GCS van 14 naar 10 en wordt één pupil groter en traag reagerend. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe GCS bij de volgende routinecontrole opnieuw beoordelen
  2. BEen kalmeringsmiddel geven om de patiënt rustig te maken
  3. CDe patiënt aanmoedigen te slapen
  4. DDirect opschalen als neurologisch spoedgeval
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with HIV on antiretroviral therapy has an undetectable viral load. What does this mean?

  1. AThe treatment is suppressing the virus very well
  2. BThe CD4 count must now be dangerously low too
  3. CThe treatment can now be stopped without any risk
  4. DThe virus has been completely cured and removed
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A stable patient's hemoglobin has been 13–14 g/dL for days. Today's result is 8,2 g/dL, but the patient feels well, the vital signs are normal and there is no bleeding. What should the nurse suspect first?

  1. AAcute bone marrow failure overnight
  2. BA normal day-to-day variation in Hb
  3. CA sample taken from the wrong patient
  4. DSudden massive internal bleeding
11.FarmacologieGemiddeld

Welke is een bekende bijwerking van langdurig gebruik van orale corticosteroïden?

  1. AHypoglykemie
  2. BLage bloeddruk
  3. CGewichtsverlies
  4. DOsteoporose
12.FarmacologieMoeilijk

A patient who takes propranolol has anaphylaxis and does not respond to repeated adrenaline doses. Which drug may help?

  1. AMore propranolol
  2. BGlucagon
  3. CNaloxone
  4. DOral cetirizine alone
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient uses a glyceryl trinitrate (nitroglycerin) patch for angina. Why is it usually removed for several hours each day?

  1. AA nitrate-free interval prevents tolerance
  2. BThe patch works only during the night
  3. CIt lowers the risk of a high potassium level
  4. DThe skin needs a break to absorb a larger dose
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Three days after an MI, a patient faints on the commode while straining hard to open the bowels. The heart rate was 42/min at the time. What is the most likely mechanism?

  1. AAn allergic reaction to the commode
  2. BA new pulmonary embolism
  3. CLow blood glucose from fasting
  4. DA vagal response to straining
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Waarom nemen patiënten met chronische nierschade vaak fosfaatbinders bij de maaltijd?

  1. AZe verhogen de opname van fosfaat uit voeding in de darm
  2. BZe binden fosfaat uit voeding dat de nieren niet kunnen uitscheiden
  3. CZe vervangen het ontbrekende hormoon erytropoëtine
  4. DZe verlagen het kalium in het bloed door het in de darm te binden
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een verpleegkundige verzorgt vier patiënten. Welke patiënt moet het eerst worden gezien?

  1. AEen patiënt met peritoneale dialyse met helder effluent
  2. BEen patiënt met stabiele hypothyreoïdie die levothyroxine moet krijgen
  3. CEen patiënt na een craniotomie bij wie de rechterpupil nieuw verwijd is en traag reageert
  4. DEen patiënt met chronische nierschade die vragen heeft over zijn fosfaatbinder
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which burn should usually be discussed with a specialist burns service even if it is small?

  1. AA small superficial sunburn on the back
  2. BA tiny burn on the forearm with redness only
  3. CA partial-thickness burn on the hand
  4. DA healed burn scar from many years ago
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A nurse teaches a patient with a new ileostomy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll drink less so my bag fills more slowly."
  2. B"I'll chew my food well to avoid blockages."
  3. C"I'll report if my output becomes very watery and high."
  4. D"I'll watch for dizziness and dark urine."
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Een kraamvrouw die niet immuun is voor rubella krijgt vóór ontslag het vaccin. Welk advies is essentieel?

  1. AMinstens 4 weken niet zwanger worden
  2. BHet vaccin na 6 maanden herhalen
  3. C4 weken stoppen met borstvoeding
  4. D2 dagen uit de buurt van haar pasgeborene blijven
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A nurse is teaching a mother how to prevent shaken baby syndrome. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."
  2. B"Crying often increases in the first weeks, and that can be normal."
  3. C"If I get too frustrated, I will put him in his cot and step away for a few minutes."
  4. D"I can call someone to help when I feel overwhelmed."
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which approach best helps a 4-year-old during a vaccination?

  1. ATell the child the injection will not hurt at all
  2. BHave staff hold the child flat on the couch so the injection is quick
  3. CHold the child upright on a parent's lap and use distraction, such as blowing bubbles
  4. DPromise a reward only if the child stays completely still and does not cry
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Which complication is a leading cause of death from measles in children?

  1. ADiarrhoea
  2. BConjunctivitis
  3. COtitis media
  4. DPneumonia
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A man with an intellectual disability is becoming irritable. Staff say it is "just his learning disability". What is this an example of?

  1. APositive reinforcement
  2. BSplitting by the patient
  3. CTransference
  4. DDiagnostic overshadowing
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

The nurse receives handover for four patients. Which patient should she see first?

  1. AA newly admitted man with depression who says he has given away his dog and written letters to his children
  2. BA woman with bipolar disorder who wants to talk about her discharge plans for next week
  3. CA woman with anorexia nervosa who is due to be weighed and have her blood taken in two hours
  4. DA man with schizophrenia who is asking for his PRN laxative
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
6,6553 mL? mLafronden op 0,1 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een doseringsberekening voor een injectie geeft 6,6553 mL. De regel in deze oefening is dat volumes van 1 mL of meer worden afgerond op tienden van een mL. Welke waarde x noteer je?

6,6553 mL
x = mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1½ tsp? mL½ kopje? mL1 tbsp? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 1½ tsp van hoestdrank, ½ kopje van thee, 1 tbsp van vloeibare aanvulling in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 tsp = 5 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
10%w/vV = ? mL

Er is een dosis van 50 mg nodig uit een 10% (w/v) oplossing. Welk volume V bevat deze dosis?

50 mg10% w/v
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
58 kg141 cmBSA = √(h·w/3600)175 mg/m²D = ? mg

Een patiënt is 141 cm lang en weegt 58 kg. Het voorschrift is 175 mg/m². Bereken met de formule van Mosteller BSA = √(lengte (cm) × gewicht (kg)/3600) de dosis D in mg.

141 cm58 kg175 mg/m²
D = mg
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL15 gtt/mL5 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 5 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

500 mL5 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
4 g500 mL? mL/h4 mg/min

Een zak bevat 4 g van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 4 mg per minuut. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

4 g/500 mL4 mg/min
R = mL/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
25 000 stuks250 mLheparin? mL/h60 kg18 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 25 000 eenheden heparine in 250 mL. Het voorschrift is 18 eenheden/kg/h voor een patiënt van 60 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

25 000 stuks/250 mL18 stuks/kg/h60 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
400 mg250 mLdopamine29 mL/h96 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dopamine, 400 mg in 250 mL, loopt met 29 mL/h. De patiënt weegt 96 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

400 mg/250 mL29 mL/h96 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurmelk240 mLsap150 mLthee200 mLInfuus50 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine200 mLurine175 mLurine275 mLurine175 mLbraaksel100 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL.

melk: 240 mLsap: 150 mLthee: 200 mLInfuus: 50 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL50 mL ingelopen125 mL/h08:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 125 mL/h. Om 08:30 is er al 50 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL50 mL ingelopen125 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: zeer vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: licht beperkt; voeding: uitstekend; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 99% met extra zuurstof, bloeddruk 102/62 mmHg, hartslag 130/min, alert, temperatuur 37,5 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 20SpO₂ 99%O₂SBP 102HR 130AT 37,5 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,43PaCO₂mmHg354525HCO₃⁻mmol/L222616ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,43, PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa) en HCO₃⁻ 16 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,43PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 35% zuurstof, PaO₂ 67 mmHg (8,9 kPa) en PaCO₂ 37 mmHg (4,9 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 35%PaO₂ 67 mmHg (8,9 kPa)PaCO₂ 37 mmHg (4,9 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Fridericia QTc = QT/∛RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVventrikelfibrillerensupraventriculaire tachycardie (SVT)idioventriculair ritmetorsades de pointes

Herken het ritme op deze strip in afleiding II. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1ventrikelfibrilleren
  2. 2supraventriculaire tachycardie (SVT)
  3. 3idioventriculair ritme
  4. 4torsades de pointes

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · From the inner corner outwards, using a clean part of the cloth for each eye

Waarom dit het antwoord is

Wiping from the inner to the outer canthus moves debris away from the tear duct. Using a clean part of the cloth for each eye prevents spreading infection between them.

Antwoord

D · From the inner corner outwards, using a clean part of the cloth for each eye
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Support the patient to tell the team their wishes

Waarom dit het antwoord is

As an advocate the nurse makes sure the patient's own wishes are heard. A competent adult decides about their treatment, and the family's views do not override this.

Antwoord

A · Support the patient to tell the team their wishes
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Los genoeg om twee vingers tussen de fixatie en de huid te kunnen steken

Waarom dit het antwoord is

Als er twee vingers onder de fixatie kunnen, zit die veilig vast zonder de bloedcirculatie af te knellen of de huid te beschadigen. Circulatie, gevoel en huid worden vaak gecontroleerd.

Antwoord

D · Los genoeg om twee vingers tussen de fixatie en de huid te kunnen steken
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Wash the area with soap and water, then follow the reporting policy

Waarom dit het antwoord is

Blood on intact skin carries very little risk of bloodborne infection, but it is still washed off promptly and handled according to policy. Bleach damages skin, and prophylaxis is for higher-risk exposures.

Antwoord

D · Wash the area with soap and water, then follow the reporting policy
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Rising systolic pressure, slow pulse and irregular breathing

Waarom dit het antwoord is

Cushing’s triad (high systolic pressure with a widening pulse pressure, bradycardia and irregular respirations) is a late sign of raised intracranial pressure and needs urgent escalation.

Antwoord

C · Rising systolic pressure, slow pulse and irregular breathing
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required

Waarom dit het antwoord is

Unexplained bruises of different ages and fear of a carer can suggest abuse. The nurse makes sure the patient is safe, documents objectively and reports according to law and policy.

Antwoord

D · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Acuut longoedeem

Waarom dit het antwoord is

Acuut longoedeem veroorzaakt ernstige kortademigheid, crepitaties en schuimend sputum. Zet de patiënt rechtop, geef zuurstof en roep dringend medische hulp in; vaak worden diuretica gegeven.

Antwoord

A · Acuut longoedeem
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Direct opschalen als neurologisch spoedgeval

Waarom dit het antwoord is

Een dalende GCS met een eenzijdig wijde pupil wijst op stijgende intracraniële druk en mogelijke inklemming. Dringende medische beoordeling en beeldvorming zijn nodig.

Antwoord

D · Direct opschalen als neurologisch spoedgeval
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · The treatment is suppressing the virus very well

Waarom dit het antwoord is

An undetectable viral load shows that antiretroviral therapy is suppressing viral replication. The virus remains in the body, so treatment must continue. People with a sustained undetectable viral load do not transmit HIV sexually.

Antwoord

A · The treatment is suppressing the virus very well
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · A sample taken from the wrong patient

Waarom dit het antwoord is

A sudden large change with no clinical change suggests a specimen error, such as wrong blood in the tube or dilution with IV fluid. The nurse assesses the patient, informs the provider and arranges a repeat sample with careful identification, while staying alert for true bleeding.

Antwoord

C · A sample taken from the wrong patient
11.Farmacologie

Antwoord: D · Osteoporose

Waarom dit het antwoord is

Langdurig gebruik van corticosteroïden vermindert de botvorming en verhoogt het fractuurrisico. Ze veroorzaken ook gewichtstoename, hoge bloedglucose, hypertensie en een hoger infectierisico.

Antwoord

D · Osteoporose
12.Farmacologie

Antwoord: B · Glucagon

Waarom dit het antwoord is

Beta blockers can make anaphylaxis more severe and resistant to adrenaline. Glucagon acts through its own receptor to increase heart rate and contractility, bypassing the blocked beta receptors.

Antwoord

B · Glucagon
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · A nitrate-free interval prevents tolerance

Waarom dit het antwoord is

Continuous nitrate use leads to tolerance within days. A daily nitrate-free period (often overnight, when angina is least likely) keeps the drug effective. Patients are taught to rotate patch sites.

Antwoord

A · A nitrate-free interval prevents tolerance
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · A vagal response to straining

Waarom dit het antwoord is

Straining (the Valsalva manoeuvre) can cause a vagal bradycardia and a fall in cardiac output, leading to syncope. After an MI, stool softeners, adequate fluids and avoiding straining are advised. The event is still reported and the patient assessed for arrhythmia or ischaemia.

Antwoord

D · A vagal response to straining
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Ze binden fosfaat uit voeding dat de nieren niet kunnen uitscheiden

Waarom dit het antwoord is

Bij chronische nierschade leidt fosfaatretentie tot secundaire hyperparathyreoïdie, renale botziekte en vaatverkalking. Fosfaatbinders die bij de maaltijd worden ingenomen, binden fosfaat uit voeding in de darm. Ook fosfaat in de voeding wordt beperkt.

Antwoord

B · Ze binden fosfaat uit voeding dat de nieren niet kunnen uitscheiden
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Een patiënt na een craniotomie bij wie de rechterpupil nieuw verwijd is en traag reageert

Waarom dit het antwoord is

Een nieuwe, eenzijdig verwijde en trage pupil na hersenchirurgie wijst op stijgende intracraniële druk die op de nervus oculomotorius drukt, een mogelijk teken van herniatie van de hersenen. Het vraagt onmiddellijke beoordeling, inclusief GCS en vitale functies, en dringende escalatie. De andere patiënten zijn stabiel en hun behoeften kunnen kort daarna worden vervuld.

Antwoord

C · Een patiënt na een craniotomie bij wie de rechterpupil nieuw verwijd is en traag reageert
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · A partial-thickness burn on the hand

Waarom dit het antwoord is

Burns of the face, hands, feet, genitalia, perineum and major joints, as well as circumferential, chemical, electrical and inhalation injuries, usually need specialist advice because of their risks and functional impact.

Antwoord

C · A partial-thickness burn on the hand
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · "I'll drink less so my bag fills more slowly."

Waarom dit het antwoord is

Restricting fluids increases dehydration risk with an ileostomy. Patients drink enough, add salt as advised, chew well and report high output or signs of dehydration.

Antwoord

A · "I'll drink less so my bag fills more slowly."
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Minstens 4 weken niet zwanger worden

Waarom dit het antwoord is

Het rubellavaccin bevat een levend verzwakt virus, dus zwangerschap moet gedurende minstens 4 weken na de vaccinatie worden vermeden. Het is verenigbaar met borstvoeding.

Antwoord

A · Minstens 4 weken niet zwanger worden
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · "If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."

Waarom dit het antwoord is

Shaking a baby can cause brain injury, retinal haemorrhages and death. Parents are taught that crying is normal, to put the baby down safely and step away when frustrated, and to ask for help.

Antwoord

A · "If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Hold the child upright on a parent's lap and use distraction, such as blowing bubbles

Waarom dit het antwoord is

Upright comfort positions with a parent and distraction reduce fear and pain. Honest, simple explanations build trust; saying it won't hurt or making a reward depend on not crying increases distress.

Antwoord

C · Hold the child upright on a parent's lap and use distraction, such as blowing bubbles
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Pneumonia

Waarom dit het antwoord is

Pneumonia, from measles itself or from secondary bacterial infection, causes most measles-related deaths in children. Encephalitis is a rarer but serious complication; vaccination prevents both.

Antwoord

D · Pneumonia
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Diagnostic overshadowing

Waarom dit het antwoord is

Diagnostic overshadowing happens when new symptoms are attributed to a known disability or mental illness, so a physical or other cause is missed. It contributes to poorer health outcomes.

Antwoord

D · Diagnostic overshadowing
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · A newly admitted man with depression who says he has given away his dog and written letters to his children

Waarom dit het antwoord is

Giving away pets or possessions and writing goodbye letters are warning signs of a suicide plan. This patient needs immediate assessment; the others have needs that can safely wait a little.

Antwoord

A · A newly admitted man with depression who says he has given away his dog and written letters to his children
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 6,7 mL

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de tienden

6.6553 → 6

Alleen het volgende cijfer beslist

6,6553 → 5
5 is 5 of meer, dus rond 6 naar boven af.
De cijfers daarna (53) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 6,7 mL

Antwoord

x = 6,7 mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 142,5 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
½ kopje = 0,5·240 = 120 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Optellen

V = 7,5 + 120 + 15 = 142,5 mL

Antwoord

V = 142,5 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

10% = 100 mg/mL

Volume

V = 50/100 = 0,5 mL

Antwoord

V = 0,5 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 263,8 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Lichaamsoppervlak

BSA = √(141·58/3600) = √2,272 = 1,507 m²

Dosis

D = 175·1,507 = 263,8 mg

Antwoord

D = 263,8 mg
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 25 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

5·60 = 300 min

Druppelsnelheid

R = 500·15/300 = 25 gtt/min

Antwoord

R = 25 gtt/min
30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 30 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

4000 mg/500 mL = 8 mg/mL

Dosis per uur

4·60 = 240 mg/h

Pompsnelheid

R = 240/8 = 30 mL/h

Antwoord

R = 30 mL/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 10,8 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

18·60 = 1 080 stuks/h

Concentratie

25 000/250 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1080/100 = 10,8 mL/h

Antwoord

R = 10,8 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 8,1 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Microgram per minuut

29·1600 = 46400 mcg/h
46400/60 = 773,3 mcg/min

Per kilogram

D = 773,3/96 = 8,056 ≈ 8,1 mcg/kg/min

Antwoord

D = 8,1 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1290 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 240 + 150 + 200 = 590 mL
Infuus: 50·12 = 600 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
I = 1290 mL

Antwoord

I = 1290 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 3,6 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 50 = 450 mL

Tijd

t = 450/125 = 3,6 h

Antwoord

t = 3,6 h

Dat is ongeveer 3 h 36 min, dus de zak is rond 12:06 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 19

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: zeer vochtig → 2
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: licht beperkt → 3
voeding: uitstekend → 4
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 4 + 2 + 4 + 3 + 4 + 2 = 19

Antwoord

B = 19
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: middel

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
met zuurstof → 2
SBP 102 mmHg → 1
HR 130/min → 2
alert (A) → 0
T 37,5 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 1 + 2 + 0 + 0 = 5
Geen enkele parameter scoort 3.

Risicogroep

middel

Antwoord

middel

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: volledig gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,43: binnen 7,35–7,45
PaCO₂ 25 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 16 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

volledig gecompenseerd

Antwoord

volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 136,3 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,35·713 − 37/0,8 = 249,5 − 46,25 = 203,3 mmHg

Gradiënt

A–a = 203,3 − 67 = 136,3 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 136,3 mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,391 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 9,5 × 0,04 = 0,38 s
RR = 23 × 0,04 = 0,92 s

Formule van Fridericia

QTc = 0,38/∛0,92 = 0,38/0,9726 = 0,391 s

Antwoord

QTc = 0,391 s

Binnen de gebruikelijke grenzen (ongeveer 0,45 s voor mannen, 0,46 s voor vrouwen). (391 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: torsades de pointes

Meer ventriculaire ritmes: torsades de pointes is een polymorfe ventriculaire tachycardie, meestal 150–250/min, waarbij de brede complexen in hoogte veranderen en om de basislijn draaien, enkele slagen omhoog en dan omlaag. Studieboeken koppelen het aan een verlengd QT-interval, en magnesiumsulfaat is het middel dat de reanimatierichtlijnen ervoor noemen. Een idioventriculair ritme is een ventriculair ontsnappingsritme: regelmatig, breed QRS (0,12 s of meer), geen P-toppen, met 20–40/min (een versneld idioventriculair ritme loopt op 40–100/min). Monomorfe VT heeft identieke brede complexen bij meer dan 100/min. VF is chaotisch, zonder enig zich herhalend complex.

Vijf stappen

1. Frequentie: zeer snel, de complexen liggen ongeveer 7 kleine hokjes uit elkaar (ongeveer 214 per minuut).
2. Ritme: snel en grofweg regelmatig, maar de hoogte en richting van de complexen veranderen in een zich herhalend spoelpatroon.
3. P-toppen: geen herkenbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: breed en polymorf; de complexen draaien om de basislijn, enkele slagen omhoog en dan omlaag.

Interpretatie

torsades de pointes

Antwoord

torsades de pointes

Torsades de pointes is een polymorfe VT die samenhangt met een verlengd QT-interval. Dit is alleen herkenningsoefening.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions