Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

An older patient is found to be mildly hypothermic. Which care is most appropriate?

  1. AGradual rewarming with blankets and warm surroundings
  2. BGiving an alcoholic drink to warm them up
  3. CPutting the patient in a very hot bath straight away
  4. DPlacing hot water bottles directly on the skin
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient describes burning, shooting pain with pins and needles in both feet. Which type of pain is most likely?

  1. AVisceral pain
  2. BNeuropathic pain
  3. CAcute somatic pain
  4. DReferred pain
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

When is it appropriate to use the override function on an automated dispensing cabinet to take a drug before pharmacist review?

  1. AWhenever the pharmacist is slow to review new orders and the patient is waiting
  2. BOnly in an urgent situation where delay would harm the patient, per policy
  3. CAt the start of each shift to save time later
  4. DWhenever the nurse is sure of the dose
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een verpleegkundige komt bij een brand in een gang die zich uitbreidt. In nabijgelegen kamers liggen patiënten. Wat moet de verpleegkundige doen nadat alarm is geslagen?

  1. APatiënten met de dichtstbijzijnde lift naar de begane grond brengen
  2. BProberen de zich uitbreidende brand alleen met een brandblusser te blussen
  3. CDeuren sluiten en patiënten in gevaar horizontaal verplaatsen achter brandwerende deuren
  4. DAlle deuren en ramen openen zodat de rook kan ontsnappen
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

During a blood transfusion, a patient develops chills, back pain and a fever. What is the nurse’s first action?

  1. AStop the transfusion and keep the IV open with normal saline via new tubing
  2. BGive an antipyretic and continue the transfusion
  3. CFinish the unit quickly through a pressure bag so that the reaction does not last long
  4. DSlow the transfusion and recheck in an hour
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

During an infusion of a thrombolytic drug for stroke, the patient develops a severe headache and starts vomiting. What should the nurse do first?

  1. AContinue the infusion, because headache is expected
  2. BStop the infusion and inform the provider at once
  3. CSlow the infusion and give an antiemetic as prescribed
  4. DGive a dose of aspirin for the headache
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

De pijnladder van de WHO adviseert:

  1. ABij toenemende pijn van niet-opioïden naar zwakke en daarna sterke opioïden gaan
  2. BBij kankerpijn alleen niet-medicamenteuze methoden gebruiken
  3. CAlle patiënten met sterke opioïden laten beginnen
  4. DAlleen pijnstilling geven als de pijn ernstig wordt
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient has a full-thickness burn all the way round the forearm. Which complication must be watched for closely?

  1. AHypoglycaemia caused by the body using glucose to heal the burn
  2. BDelayed hair growth on the arm
  3. CLoss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin
  4. DExcessive bleeding from the burn surface needing an urgent blood transfusion
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient's eGFR has fallen to 24 mL/min/1,73 m². Which prescribed drug should the nurse question before giving it?

  1. AAcetaminophen (paracetamol)
  2. BLevothyroxine
  3. CMetformin
  4. DInsulin glargine
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient has fever, confusion, a platelet count of 15 × 10³/µL, anemia with fragmented red cells (schistocytes) and a raised creatinine. Clotting times are normal. Which condition should be suspected?

  1. ADisseminated intravascular coagulation
  2. BImmune thrombocytopenia (ITP)
  3. CThrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)
  4. DVitamin K deficiency with bleeding
11.FarmacologieGemiddeld

In which patient is bupropion contraindicated?

  1. AA patient with seasonal allergies
  2. BA patient who wants to stop smoking
  3. CA patient with a seizure disorder or an eating disorder
  4. DA patient with high blood cholesterol and a family history of it
12.FarmacologieMoeilijk

A breastfeeding mother needs a mild analgesic. Which drug is generally considered compatible with breastfeeding?

  1. AAspirin
  2. BParacetamol (acetaminophen)
  3. CCodeine (as co-codamol)
  4. DPethidine (meperidine)
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient with heart failure is comfortable at rest but becomes breathless walking across a room. Which NYHA class fits best?

  1. AClass II
  2. BClass III
  3. CClass I
  4. DClass IV
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Seconds after an intramuscular injection, a patient becomes pale, sweaty and faint, with a heart rate of 48/min. There is no rash, wheeze or swelling, and they recover quickly when laid flat. What is the most likely cause?

  1. AA vasovagal reaction
  2. BA tension pneumothorax
  3. CAnaphylaxis
  4. DA myocardial infarction
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Welke verpleegkundige handeling helpt een stijging van de intracraniële druk te voorkomen?

  1. AAlle zorg en uitzuigen in één lange sessie doen
  2. BObstipatie voorkomen en zorg spreiden
  3. CElk uur hard hoesten aanmoedigen
  4. DDe patiënt plat leggen met scherp gebogen heupen
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

An 89-year-old with stage 5 CKD and severe heart failure, who has capacity, decides not to start dialysis. What is the nurse's best response?

  1. ARespect the decision and support symptom-focused care
  2. BTell the patient they must start dialysis by law
  3. CAsk the family to change the patient's mind
  4. DStop all care, because nothing more can be done
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which instruction is important during bowel preparation for colonoscopy?

  1. ATake the preparation only if the bowels have not opened
  2. BAvoid all fluids for 24 hours before the test
  3. CDrink plenty of clear fluids while taking the preparation
  4. DEat a high-fibre meal the evening before the test
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient taking oral capecitabine reports red, painful, peeling palms and soles. What should the nurse do?

  1. AReport it; this is hand-foot syndrome and treatment may need changing
  2. BReassure that it is a sign of an unrelated allergy to washing powder
  3. CTell the patient to take a double dose next time
  4. DAdvise hot soaks for the hands and feet
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Parents ask where their newborn should sleep at night. Which advice reduces the risk of sudden infant death?

  1. AOn a sofa with a parent when the baby is unsettled
  2. BIn the parents' bed, between the two adults
  3. CIn a separate bedroom from the first night
  4. DIn a separate cot or crib in the parents' room
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A healthy newborn is jittery. Which finding helps tell jitteriness from a seizure?

  1. ASeizures stop when the limb is held
  2. BSeizures are always triggered by loud sounds
  3. CJitteriness stops when the limb is gently held
  4. DJitteriness comes with eye deviation and apnoea
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Welke verpleegkundige voorzorgsmaatregel geldt voor een kind met een vermoedelijke Wilms-tumor (nefroblastoom)?

  1. AHet kind 2 weken plat in bed houden
  2. BPalpatie van de buik vermijden
  3. CDagelijks een klysma geven
  4. DKrachtige buikmassage aanmoedigen
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 6-week-old is admitted with suspected pertussis. What is the main nursing concern?

  1. AA rash spreading from the face to the trunk
  2. BConstipation from reduced feeding
  3. CHigh blood pressure from the coughing
  4. DApnoea and cyanosis during or after coughing spells
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A woman with advanced dementia keeps asking for her mother, who died many years ago. Which response is most appropriate?

  1. A"Your mother died 30 years ago. You know that."
  2. B"Your mother will visit you later this afternoon."
  3. C"Please stop asking about her now and finish your lunch before it gets cold."
  4. D"You're thinking about your mother. Tell me about her."
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt loopt heen en weer, heeft gebalde vuisten en schreeuwt tegen het personeel. Wat is de meest passende eerste benadering?

  1. ADicht bij de patiënt gaan staan en je stem verheffen zodat je duidelijk de controle overneemt
  2. BJe rug toekeren en het gedrag negeren
  3. CRustige verbale de-escalatie gebruiken, een veilige afstand houden en zorgen dat jullie allebei een uitgang hebben
  4. DDe patiënt onmiddellijk fixeren
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
8,5794 mL? mLafronden op 0,1 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een doseringsberekening voor een injectie geeft 8,5794 mL. De regel in deze oefening is dat volumes van 1 mL of meer worden afgerond op tienden van een mL. Welke waarde x noteer je?

8,5794 mL
x = mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
½ kopje? mL8 fl oz? mL4 tbsp? mL2 tsp? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt ½ kopje van thee, 8 fl oz van sap, 4 tbsp van vloeibare aanvulling, 2 tsp van hoestdrank in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 kopje = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
32 kgBSA = 1,11 m²75 mg/m²D = ? mg

Een patiënt van 32 kg heeft een lichaamsoppervlak van 1,11 m². Het voorschrift is 75 mg/m². Bereken de dosis D in mg.

32 kgBSA = 1,11 m²75 mg/m²
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
10%voorraadV₁ = ? mL

Je moet 200 mL van een 5% (w/v) oplossing maken uit een 10% (w/v) voorraadoplossing. Welk volume voorraadoplossing V₁ heb je nodig?

C₁ = 10%C₂ = 5%V₂ = 200 mL
V₁ = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL10 gtt/mL4 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 4 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
250 mg100 mL5 mL/h? mg/h

Een zak bevat 250 mg van een geneesmiddel in 100 mL en loopt met 5 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

250 mg/100 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 5 000 stuks/mL70 stuks/kg · 71 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 70 eenheden/kg voor bij een patiënt van 71 kg. De flacon bevat 5 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op twee decimalen.

70 stuks/kg71 kg5 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
500 mg250 mLdobutamine33 mL/h66 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dobutamine, 500 mg in 250 mL, loopt met 33 mL/h. De patiënt weegt 66 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

500 mg/250 mL33 mL/h66 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursoep200 mLmelk100 mLInfuus80 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine225 mLurine325 mLwonddrain140 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 105 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

105 kg8 hurine: 225 mLurine: 325 mLwonddrain: 140 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL120 mL/hstart 11:3019:00: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 11:30 gestart en loopt via een pomp met 120 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 19:00 nog in de zak?

1000 mL120 mL/h11:30 → 19:00
V = mL
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 7/min, SpO₂ 94% op kamerlucht, bloeddruk 88/52 mmHg, hartslag 126/min, alert, temperatuur 36,7 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 7SpO₂ 94%luchtSBP 88HR 126AT 36,7 °C
NEWS2 =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 30/min, SpO₂ 97% op kamerlucht, bloeddruk 118/70 mmHg, hartslag 76/min, alert, temperatuur 38,1 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 30SpO₂ 97%luchtSBP 118HR 76AT 38,1 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 152 mmol/L, glucose 5,7 mmol/L en ureum 7,8 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 152 mmol/Lglucose 5,7 mmol/Lureum 7,8 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 146, Cl⁻ 99 en HCO₃⁻ 17 mmol/L. Bereken de deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), met AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Geef twee decimalen.

Na⁺ 146 mmol/LCl⁻ 99 mmol/LHCO₃⁻ 17 mmol/L
deltaratio =
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont boezemflutter. Hoeveel fluttergolven per QRS zijn er (de n van n:1-geleiding)?

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
fluttergolven per QRS =
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVtranscutane pacingonmiddellijke defibrillatiegesynchroniseerde cardioversiereanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

Een patiënt zonder voelbare pols heeft dit georganiseerde ritme op de monitor (pulseloze elektrische activiteit). Welke behandeling noemen de reanimatierichtlijnen voor volwassenen hiervoor? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1transcutane pacing
  2. 2onmiddellijke defibrillatie
  3. 3gesynchroniseerde cardioversie
  4. 4reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Gradual rewarming with blankets and warm surroundings

Waarom dit het antwoord is

Gradual passive rewarming with blankets, a warm room and warm drinks if they can swallow is safe for mild hypothermia. Direct heat can burn and rapid rewarming can be dangerous.

Antwoord

A · Gradual rewarming with blankets and warm surroundings
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Neuropathic pain

Waarom dit het antwoord is

Neuropathic pain comes from damage to nerves, for example in diabetes, and is often burning, shooting or tingling. It may respond poorly to standard analgesics and need specific drugs.

Antwoord

B · Neuropathic pain
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Only in an urgent situation where delay would harm the patient, per policy

Waarom dit het antwoord is

Pharmacist review checks for allergies, interactions and dosing errors. Overrides are limited to true emergencies and drugs on an approved list, because bypassing review has led to serious errors.

Antwoord

B · Only in an urgent situation where delay would harm the patient, per policy
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Deuren sluiten en patiënten in gevaar horizontaal verplaatsen achter brandwerende deuren

Waarom dit het antwoord is

Deuren sluiten vertraagt de verspreiding van rook en vuur. Patiënten in direct gevaar worden horizontaal verplaatst naar een veilig gebied achter brandwerende deuren, gevolgd door verdere evacuatie indien nodig. Liften worden niet gebruikt en een zich uitbreidende brand wordt aan de brandweer overgelaten.

Antwoord

C · Deuren sluiten en patiënten in gevaar horizontaal verplaatsen achter brandwerende deuren
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Stop the transfusion and keep the IV open with normal saline via new tubing

Waarom dit het antwoord is

For any suspected transfusion reaction, the nurse stops the transfusion at once, keeps the vein open with normal saline through new tubing and informs the provider and blood bank.

Antwoord

A · Stop the transfusion and keep the IV open with normal saline via new tubing
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Stop the infusion and inform the provider at once

Waarom dit het antwoord is

A new severe headache, vomiting or neurological decline during thrombolysis can mean intracranial bleeding. The infusion is stopped, the provider informed and an urgent scan arranged.

Antwoord

B · Stop the infusion and inform the provider at once
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Bij toenemende pijn van niet-opioïden naar zwakke en daarna sterke opioïden gaan

Waarom dit het antwoord is

De ladder gaat van niet-opioïden (zoals paracetamol) naar zwakke opioïden en daarna sterke opioïden, met adjuvantia op elke trede. Bij aanhoudende pijn heeft dosering op vaste tijden de voorkeur.

Antwoord

A · Bij toenemende pijn van niet-opioïden naar zwakke en daarna sterke opioïden gaan
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Loss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin

Waarom dit het antwoord is

Circumferential full-thickness burns form a tight eschar that acts like a tourniquet as oedema develops. Neurovascular checks are needed, and escharotomy may be required.

Antwoord

C · Loss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Metformin

Waarom dit het antwoord is

Metformin is cleared by the kidneys, and it is contraindicated when the eGFR is below 30 mL/min/1,73 m² because of the risk of lactic acidosis. Insulin doses may also need adjustment, but insulin is not contraindicated.

Antwoord

C · Metformin
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)

Waarom dit het antwoord is

TTP causes small clots that consume platelets, break red cells (microangiopathic hemolysis) and damage the brain and kidneys, while clotting times usually stay normal. It is an emergency treated with plasma exchange; platelet transfusion is generally avoided.

Antwoord

C · Thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)
11.Farmacologie

Antwoord: C · A patient with a seizure disorder or an eating disorder

Waarom dit het antwoord is

Bupropion increases the risk of seizures, especially with bulimia or anorexia, where electrolyte disturbances are common. It is used for depression and as a smoking cessation aid.

Antwoord

C · A patient with a seizure disorder or an eating disorder
12.Farmacologie

Antwoord: B · Paracetamol (acetaminophen)

Waarom dit het antwoord is

Paracetamol passes into milk in small amounts and is widely regarded as safe. Codeine can cause dangerous opioid levels in babies of ultra-rapid metaboliser mothers, aspirin carries a Reye's risk and pethidine's metabolite accumulates in infants.

Antwoord

B · Paracetamol (acetaminophen)
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Class III

Waarom dit het antwoord is

NYHA class I has no limitation, class II slight limitation with ordinary activity, class III marked limitation with less than ordinary activity but comfortable at rest, and class IV symptoms at rest. The class guides treatment and prognosis.

Antwoord

B · Class III
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · A vasovagal reaction

Waarom dit het antwoord is

Vasovagal reactions cause bradycardia, pallor, sweating and fainting, and resolve quickly when lying flat. Anaphylaxis usually causes tachycardia, airway or breathing problems and often skin changes, and does not settle on its own. If in doubt, treat as anaphylaxis.

Antwoord

A · A vasovagal reaction
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Obstipatie voorkomen en zorg spreiden

Waarom dit het antwoord is

Persen, hoesten, langdurig uitzuigen, heupflexie, pijn en agitatie verhogen de intracraniële druk. Ontlastingverzachters, voldoende pijnstilling en het spreiden van zorg zodat de druk tussen activiteiten kan herstellen, helpen die laag te houden.

Antwoord

B · Obstipatie voorkomen en zorg spreiden
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Respect the decision and support symptom-focused care

Waarom dit het antwoord is

A competent patient can refuse dialysis. The nurse makes sure the choice is informed, respects it and supports conservative kidney management, with symptom control, advance care planning and palliative care input.

Antwoord

A · Respect the decision and support symptom-focused care
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Drink plenty of clear fluids while taking the preparation

Waarom dit het antwoord is

Bowel preparation causes profuse diarrhoea, which can lead to dehydration and electrolyte disturbance. Patients follow a low-residue diet, then clear fluids, and drink plenty of extra clear fluid.

Antwoord

C · Drink plenty of clear fluids while taking the preparation
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Report it; this is hand-foot syndrome and treatment may need changing

Waarom dit het antwoord is

Palmar-plantar erythrodysaesthesia (hand-foot syndrome) is common with capecitabine and fluorouracil. It is graded and may need a treatment break or dose reduction; emollients and avoiding heat and friction help.

Antwoord

A · Report it; this is hand-foot syndrome and treatment may need changing
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · In a separate cot or crib in the parents' room

Waarom dit het antwoord is

Both US (AAP) and UK (NHS) guidance advise room-sharing without bed-sharing: the baby sleeps on the back in a cot or crib in the parents' room for at least the first 6 months. Sleeping with a baby on a sofa or armchair is especially dangerous.

Antwoord

D · In a separate cot or crib in the parents' room
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Jitteriness stops when the limb is gently held

Waarom dit het antwoord is

Jitteriness is a rhythmic tremor that is stimulus-sensitive and stops when the limb is held or flexed. Seizures continue when restrained and may include eye deviation, apnoea or lip smacking. Glucose and calcium are checked in both.

Antwoord

C · Jitteriness stops when the limb is gently held
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Palpatie van de buik vermijden

Waarom dit het antwoord is

Palpatie van de buik kan het tumorkapsel doen scheuren en kankercellen verspreiden. Een bordje boven het bed waarschuwt vaak het personeel om niet te palperen.

Antwoord

B · Palpatie van de buik vermijden
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Apnoea and cyanosis during or after coughing spells

Waarom dit het antwoord is

Young infants with pertussis are at high risk of apnoea, cyanosis, exhaustion and feeding problems. They need close cardiorespiratory monitoring, suction equipment at hand and droplet precautions.

Antwoord

D · Apnoea and cyanosis during or after coughing spells
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · "You're thinking about your mother. Tell me about her."

Waarom dit het antwoord is

In advanced dementia, repeatedly correcting the facts can cause fresh grief each time. Validation responds to the feelings and need behind the words, such as comfort or security, without lying.

Antwoord

D · "You're thinking about your mother. Tell me about her."
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Rustige verbale de-escalatie gebruiken, een veilige afstand houden en zorgen dat jullie allebei een uitgang hebben

Waarom dit het antwoord is

De-escalatie gebruikt een rustige stem, eenvoudige taal, actief luisteren en het aanbieden van keuzes, terwijl een veilige afstand en een vluchtroute worden aangehouden. Fixatie is een laatste redmiddel bij dreigend gevaar.

Antwoord

C · Rustige verbale de-escalatie gebruiken, een veilige afstand houden en zorgen dat jullie allebei een uitgang hebben
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 8,6 mL

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de tienden

8.5794 → 5

Alleen het volgende cijfer beslist

8,5794 → 7
7 is 5 of meer, dus rond 5 naar boven af.
De cijfers daarna (94) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 8,6 mL

Antwoord

x = 8,6 mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 430 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

½ kopje = 0,5·240 = 120 mL
8 fl oz = 8·30 = 240 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL

Optellen

V = 120 + 240 + 60 + 10 = 430 mL

Antwoord

V = 430 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 83,25 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dosis

D = 75·1,11 = 83,25 mg

Antwoord

D = 83,25 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V₁ = 100 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Volume voorraadoplossing

V₁ = 5·200/10 = 100 mL

Antwoord

V₁ = 100 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 42 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

4·60 = 240 min

Druppelsnelheid

R = 1000·10/240 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Antwoord

R = 42 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 42 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 12,5 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

250/100 = 2,5 mg/mL

Dosissnelheid

D = 2,5·5 = 12,5 mg/h

Antwoord

D = 12,5 mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 0,99 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

70·71 = 4 970 stuks

Volume

V = 4970/5000 = 0,994 ≈ 0,99 mL

Antwoord

V = 0,99 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 16,7 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Microgram per minuut

33·2000 = 66000 mcg/h
66000/60 = 1100 mcg/min

Per kilogram

D = 1100/66 = 16,67 ≈ 16,7 mcg/kg/min

Antwoord

D = 16,7 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 0,65 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

225 + 325 = 550 mL

Per kilogram per uur

U = 550/(105·8) = 0,6548 ≈ 0,65 mL/kg/h

Antwoord

U = 0,65 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 100 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

11:30 → 19:00 = 7,5 h

Toegediend volume

120·7,5 = 900 mL

Resterend volume

V = 1000 − 900 = 100 mL

Antwoord

V = 100 mL
35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 9

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 7/min → 3
SpO₂ 94% → 1
op kamerlucht → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 126/min → 2
alert (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 3 + 1 + 0 + 3 + 2 + 0 + 0 = 9

Antwoord

NEWS2 = 9
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 30/min → 3
SpO₂ 97% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 76/min → 0
alert (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 318 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·152 + 5,7 + 7,8 = 317,5 ≈ 318 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 318 mOsm/kg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: deltaratio = 2,571

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 146 − (99 + 17) = 30

Deltaratio

(30 − 12)/(24 − 17) = 18/7 = 2,571

Antwoord

deltaratio = 2,571

Boven 2: een extra metabole alkalose.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: fluttergolven per QRS = 3

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Fluttergolven

F–F = 5 kleine hokjes = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 per minuut

QRS-complexen

R–R = 15 kleine hokjes = 0,60 s → 1500 ÷ 15 = 100 per minuut
geleidingsverhouding = 300 ÷ 100 = 3:1

Antwoord

fluttergolven per QRS = 3
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

Pulseloze elektrische activiteit (PEA): PEA is niet te zien op een strip. De monitor toont georganiseerde elektrische activiteit (een ander ritme dan VF, VT of asystolie) maar de patiënt heeft geen voelbare pols, dus het wordt herkend door de patiënt te controleren. In de reanimatierichtlijnen voor volwassenen zijn PEA en asystolie de niet-defibrilleerbare hartstilstandritmes: hoogwaardige reanimatie, zo snel mogelijk epinefrine en een zoektocht naar omkeerbare oorzaken (de Hs en Ts, zoals hypovolemie, hypoxie, spanningspneumothorax en harttamponade). VF en pulseloze VT zijn de defibrilleerbare ritmes.

Wat de strip toont

1. Frequentie: R–R = 31 kleine hokjes, 1500 ÷ 31 ≈ 48 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,24 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,14 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,10 s, smal (onder 0,12 s).
sinusbradycardie

Wat de patiënt toont

geen pols ondanks georganiseerde elektrische activiteit: pulseloze elektrische activiteit (PEA), een niet-defibrilleerbaar hartstilstandritme

Antwoord

reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

Antwoord

reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

PEA wordt aan het bed herkend, nooit alleen op de strip. Dit is examenoefening, geen klinisch advies.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions