Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Wat is het verschil tussen empathie en sympathie?

  1. AEmpathie betekent medelijden hebben met de patiënt en meegesleept worden in diens nood
  2. BSympathie betekent volledig neutraal blijven
  3. CEr is geen verschil tussen beide
  4. DEmpathie betekent de gevoelens van de patiënt vanuit diens standpunt begrijpen
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

An older patient's leg wound has become more painful and has a new unpleasant smell, but there is no fever. What does this suggest?

  1. AAn allergy to the dressing that needs no action
  2. BNormal healing, because there is no fever and the wound is still closed
  3. CA possible wound infection that needs assessment and reporting
  4. DThe wound has dried out and needs to be left open
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Before a blood transfusion is started, which check is required?

  1. AOne nurse checks the blood product against the order at the nurses’ station
  2. BThe nurse checks only that the bag number matches the order
  3. CThe patient signs the blood bag label to confirm their name before it is hung
  4. DThe patient’s identity is checked against the blood product and its paperwork at the bedside
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A woman in late pregnancy is choking and cannot speak or cough. Which technique should the rescuer use?

  1. ABlind finger sweeps
  2. BChest thrusts
  3. CBack blows only
  4. DAbdominal thrusts
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een zorgassistent weigert een gedelegeerde taak en zegt er niet voor te zijn opgeleid. Wat is de beste reactie van de verpleegkundige?

  1. ADe assistent bedanken, zorgen dat de taak veilig wordt gedaan en training regelen
  2. BDe assistent bij de manager melden omdat hij een taak weigert
  3. CDe assistent zeggen dat het in de functieomschrijving staat en gedaan moet worden
  4. DDe taak laten liggen voor de volgende dienst, wanneer er iemand met training is
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient on airborne precautions for suspected tuberculosis must go to the radiology department. What should the patient wear during transport?

  1. ANothing, if the trip is short
  2. BGloves and a gown only
  3. CA fit-tested N95 respirator
  4. DA surgical mask
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

What should a nurse do during a generalised tonic-clonic seizure?

  1. APut a tongue depressor between the teeth so that the tongue is not bitten
  2. BProtect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth
  3. CHold the limbs firmly to stop the jerking and prevent injury
  4. DGive the patient a drink of water
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient who has had a kidney stone is taught about prevention. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will try to pass pale urine."
  2. B"I will follow the diet advice for my stone type."
  3. C"I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
  4. D"I will aim to drink plenty of fluids spread through every day."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Welke groep bevindingen past bij hypercalciëmie?

  1. AAlleen spitse T-toppen en spierzwakte
  2. BDorst met zeer verdunde urine als enige tekenen
  3. CTetanie, spierkrampen en een positief teken van Chvostek
  4. DObstipatie, vermoeidheid, verwardheid en nierstenen
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt met chronische hyponatriëmie (natrium 118 mEq/L) wordt behandeld. Waarom moet het natrium langzaam worden verhoogd?

  1. ALangzame correctie is alleen nodig om de ziekenhuiskosten te verlagen
  2. BSnelle correctie veroorzaakt hypokaliëmie, wat het enige risico is
  3. CHet kan osmotische demyelinisatie veroorzaken, een ernstig hersenletsel
  4. DSnelle correctie zorgt ervoor dat het natrium nog verder daalt
11.FarmacologieGemiddeld

Waarom mag doxycycline niet tegelijk met melk of antacida worden ingenomen?

  1. AAntacida zetten het om in een giftige verbinding
  2. BCalcium en andere metaalionen binden het en verminderen de opname
  3. CMelk versnelt de afbraak ervan in de lever door enzyminductie
  4. DDe combinatie veroorzaakt ernstige obstipatie
12.FarmacologieMoeilijk

Ten days after chemotherapy, a patient has a temperature of 38,5 °C (101,3 °F) but says she feels fine. What should happen?

  1. AStart oral antibiotics only if a rash develops
  2. BWait 48 hours to see whether the fever settles
  3. CUrgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay
  4. DParacetamol at home and review at the next routine clinic visit
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient stops ramipril because of a troublesome dry cough. Which drug class is a common alternative?

  1. AA loop diuretic such as furosemide
  2. BA nitrate such as isosorbide mononitrate
  3. CAn angiotensin II receptor blocker such as losartan
  4. DA non-selective beta-blocker such as propranolol
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with stable severe COPD has a blood gas showing pH 7,37, a raised PaCO₂ and a raised bicarbonate. How should this be interpreted?

  1. ARespiratory alkalosis from hyperventilation
  2. BAcute respiratory acidosis needing emergency intubation
  3. CChronic respiratory acidosis with metabolic compensation
  4. DA normal blood gas with no abnormality
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Which picture fits anterior cord syndrome?

  1. ALoss of movement and pain sense, with position sense kept
  2. BNormal movement but complete loss of position sense
  3. CArms much weaker than legs after a neck injury
  4. DWeakness on one side and loss of pain sensation on the other side
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with untreated end-stage kidney disease has chest pain that is worse lying flat and better sitting forward. A rub is heard over the heart. What is most likely?

  1. AUraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis
  2. BA stable angina attack, which needs only a nitrate spray and rest
  3. CA rib fracture from coughing
  4. DIndigestion from phosphate binders
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which advice helps prevent dumping syndrome after gastrectomy?

  1. AA high-sugar diet with fruit juice to keep energy levels up
  2. BSit upright and walk briskly straight after every meal
  3. CSmall, frequent meals low in simple sugars, with fluids between meals
  4. DThree large meals a day with plenty of sweet drinks with each meal
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A nurse has a needlestick injury after taking blood from a patient with hepatitis B. What should the nurse do first?

  1. AScrub the area hard with a nail brush and alcohol
  2. BSuck the wound to remove as much of the blood as possible
  3. CFinish the shift and report it the next day
  4. DWash the site with soap and running water, without scrubbing
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

When should an Rh-negative woman with no anti-D antibodies routinely receive antenatal anti-D immunoglobulin?

  1. AAfter she has formed anti-D antibodies
  2. BOnly at the first antenatal visit
  3. CAt about 28 weeks of pregnancy
  4. DOnly if the baby is known to be Rh-negative
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

After treatment for a molar pregnancy, what is the most important teaching point?

  1. AAttend serial hCG checks and use reliable contraception during follow-up
  2. BNo further follow-up is needed once the uterus is empty
  3. CAvoid all physical activity for 6 months
  4. DTry to conceive again as soon as possible to reduce recurrence
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Een kind wordt gescoord met de FLACC-schaal. Wat is het bereik van de totaalscore?

  1. A0 tot 10
  2. B0 tot 5
  3. C1 tot 20
  4. D0 tot 100
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Which IV fluid is usually used for a fluid bolus in a child with shock?

  1. A10% glucose solution
  2. BAn isotonic crystalloid such as 0,9% sodium chloride
  3. C0,18% sodium chloride with 4% glucose, given quickly
  4. D5% glucose in water, given as fast as possible
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

How does obsessive-compulsive personality disorder differ from obsessive-compulsive disorder?

  1. AIt always involves repeated hand washing and checking rituals
  2. BIt is a lasting pattern of perfectionism and control without true obsessions and compulsions
  3. CIt starts suddenly in later life after a stressful event and goes away on its own within a few months
  4. DPeople with it always feel that their behaviour is senseless and unwanted
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A nurse realises she has given a patient another patient's olanzapine dose. What should she do first?

  1. AFill in an incident report before checking the patient
  2. BAssess the patient, including his vital signs and level of sedation
  3. CGive the patient his own prescribed medicine as well, to stay on schedule
  4. DSay nothing, because one dose will not cause harm
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
172 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt is 172 cm lang. Bepaal met 1 in = 2,54 cm de lengte h in inches. Rond af op één decimaal.

172 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
6 fl oz? mL½ tsp? mL2 kopjes? mL1½ tbsp? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 6 fl oz van sap, ½ tsp van hoestdrank, 2 kopjes van thee, 1½ tbsp van vloeibare aanvulling in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
0,5%100 mLm = ? mg

Hoeveel milligram geneesmiddel m zit er in 100 mL van een 0,5% (w/v) oplossing?

0,5% w/v100 mL
m = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
82 kg167 cmBSA = √(h·w/3600)175 mg/m²D = ? mg

Een patiënt is 167 cm lang en weegt 82 kg. Het voorschrift is 175 mg/m². Bereken met de formule van Mosteller BSA = √(lengte (cm) × gewicht (kg)/3600) de dosis D in mg.

167 cm82 kg175 mg/m²
D = mg
29.InfuussnelhedenGemiddeld
60 gtt/mL125 mL/h? gtt/min

Een infuus is voorgeschreven op 125 mL/h, maar er is geen pomp beschikbaar. Het loopt op zwaartekracht via een infuussysteem van 60 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

125 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
4 g500 mL? mL/h3 mg/min

Een zak bevat 4 g van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 3 mg per minuut. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

4 g/500 mL3 mg/min
R = mL/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
10 000 stuks250 mLheparin? mL/h61 kg15 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 10 000 eenheden heparine in 250 mL. Het voorschrift is 15 eenheden/kg/h voor een patiënt van 61 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

10 000 stuks/250 mL15 stuks/kg/h61 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
800 mg500 mLdopamine17 mL/h87 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dopamine, 800 mg in 500 mL, loopt met 17 mL/h. De patiënt weegt 87 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

800 mg/500 mL17 mL/h87 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurthee150 mLsoep150 mLInfuus80 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine350 mLurine475 mLurine275 mLwonddrain60 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL.

thee: 150 mLsoep: 150 mLInfuus: 80 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 1 × 50 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL50 mL ingelopen120 mL/h11:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 120 mL/h. Om 11:30 is er al 50 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL50 mL ingelopen120 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen helemaal niet, maakt geen geluid en vertoont als beste motorische reactie: strekken van de armen en benen (abnormale extensie). Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 99% op kamerlucht, bloeddruk 84/50 mmHg, hartslag 76/min, alert, temperatuur 36,2 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 12SpO₂ 99%luchtSBP 84HR 76AT 36,2 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 12 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 21% zuurstof, PaO₂ 75 mmHg (10,0 kPa) en PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 21%PaO₂ 75 mmHg (10,0 kPa)PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze afleiding-II-strip toont sinusritme met één pauze. Meet de pauze, het R–R-interval over de pauze, in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
pauze = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVgepacet ritme, falende capturederdegraads (compleet) AV-blokdual-chamber (AV) gepacet ritmesinusritme met breed QRS

Deze patiënt heeft een pacemaker. Interpreteer de afleiding-II-strip. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1gepacet ritme, falende capture
  2. 2derdegraads (compleet) AV-blok
  3. 3dual-chamber (AV) gepacet ritme
  4. 4sinusritme met breed QRS

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Empathie betekent de gevoelens van de patiënt vanuit diens standpunt begrijpen

Waarom dit het antwoord is

Empathie is het perspectief van een ander begrijpen en delen en dat begrip laten blijken. Sympathie is medelijden of verdriet voelen voor iemand, wat afstand kan scheppen.

Antwoord

D · Empathie betekent de gevoelens van de patiënt vanuit diens standpunt begrijpen
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · A possible wound infection that needs assessment and reporting

Waarom dit het antwoord is

Increasing pain, odour, new exudate or delayed healing can signal infection even without fever, especially in older adults. The wound is assessed, the change reported and a swab taken if policy advises.

Antwoord

C · A possible wound infection that needs assessment and reporting
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · The patient’s identity is checked against the blood product and its paperwork at the bedside

Waarom dit het antwoord is

Wrong-patient transfusion can cause a fatal ABO reaction, so the final check is always done at the bedside, with positive patient identification against the product label, compatibility tag and order. Many US hospitals require two qualified people for this check, while UK guidance allows one trained person if positive identification is used. Local policy decides who checks.

Antwoord

D · The patient’s identity is checked against the blood product and its paperwork at the bedside
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Chest thrusts

Waarom dit het antwoord is

For people in late pregnancy or who are very obese, chest thrusts replace abdominal thrusts because the rescuer cannot get around the abdomen effectively. Blind finger sweeps can push the object deeper.

Antwoord

B · Chest thrusts
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · De assistent bedanken, zorgen dat de taak veilig wordt gedaan en training regelen

Waarom dit het antwoord is

Een gedelegeerde moet een taak weigeren waarvoor hij niet bekwaam is. De verpleegkundige zorgt dat de taak nu veilig wordt gedaan en regelt training voor de toekomst. De taak afdwingen of ongedaan laten brengt de patiënt in gevaar.

Antwoord

A · De assistent bedanken, zorgen dat de taak veilig wordt gedaan en training regelen
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · A surgical mask

Waarom dit het antwoord is

A patient with an airborne infection wears a surgical mask outside the isolation room to contain respiratory particles. Staff caring for the patient wear fit-tested respirators, and the receiving department is told in advance.

Antwoord

D · A surgical mask
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Protect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth

Waarom dit het antwoord is

Remove nearby hazards, cushion the head, note the time and do not restrain or put objects in the mouth. Once jerking stops, place the patient in the recovery position and check the airway.

Antwoord

B · Protect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."

Waarom dit het antwoord is

A high fluid intake dilutes urine and is the most important general measure to prevent stones. Dietary advice depends on the stone's composition.

Antwoord

C · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Obstipatie, vermoeidheid, verwardheid en nierstenen

Waarom dit het antwoord is

Hoog calcium vermindert de prikkelbaarheid van zenuwen en spieren, met vermoeidheid, obstipatie, verwardheid, botpijn en nierstenen als gevolg. Tetanie en het teken van Chvostek zijn tekenen van laag calcium.

Antwoord

D · Obstipatie, vermoeidheid, verwardheid en nierstenen
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Het kan osmotische demyelinisatie veroorzaken, een ernstig hersenletsel

Waarom dit het antwoord is

Wanneer hyponatriëmie zich langzaam ontwikkelt, passen hersencellen zich aan. Het natrium te snel verhogen laat ze krimpen en kan het myeline van zenuwcellen beschadigen (osmotische demyelinisatie). Veel richtlijnen beperken de stijging tot ongeveer 8–10 mEq/L in 24 uur.

Antwoord

C · Het kan osmotische demyelinisatie veroorzaken, een ernstig hersenletsel
11.Farmacologie

Antwoord: B · Calcium en andere metaalionen binden het en verminderen de opname

Waarom dit het antwoord is

Tetracyclines vormen in de darm complexen met calcium, magnesium, aluminium en ijzer, wat de opname vermindert. De innamemomenten worden van deze producten gescheiden.

Antwoord

B · Calcium en andere metaalionen binden het en verminderen de opname
12.Farmacologie

Antwoord: C · Urgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay

Waarom dit het antwoord is

Fever during neutropenia is treated as a medical emergency because infection can progress rapidly. Cultures are taken and empirical IV antibiotics are started promptly, ideally within one hour.

Antwoord

C · Urgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · An angiotensin II receptor blocker such as losartan

Waarom dit het antwoord is

Angiotensin receptor blockers (ending in -sartan) block the effects of angiotensin II without inhibiting ACE, so bradykinin does not build up and cough is much less common. They share other effects, such as raising potassium, and ACE inhibitors and ARBs are not normally combined.

Antwoord

C · An angiotensin II receptor blocker such as losartan
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Chronic respiratory acidosis with metabolic compensation

Waarom dit het antwoord is

In chronic CO₂ retention, the kidneys retain bicarbonate over days, bringing the pH back towards normal. A normal pH with high PaCO₂ and high bicarbonate is compensated chronic respiratory acidosis. These patients usually have target saturations of 88–92%.

Antwoord

C · Chronic respiratory acidosis with metabolic compensation
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Loss of movement and pain sense, with position sense kept

Waarom dit het antwoord is

Anterior cord syndrome usually follows damage to the anterior spinal artery. Motor, pain and temperature pathways are lost below the injury, but the dorsal columns (fine touch, vibration and proprioception) at the back are spared.

Antwoord

A · Loss of movement and pain sense, with position sense kept
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Uraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis

Waarom dit het antwoord is

Uraemic toxins can cause pericarditis, with positional chest pain and a friction rub. It is an indication for urgent dialysis and can lead to a pericardial effusion and tamponade.

Antwoord

A · Uraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Small, frequent meals low in simple sugars, with fluids between meals

Waarom dit het antwoord is

Small meals, fewer simple sugars, more protein and fibre, and taking fluids between rather than with meals slow emptying and reduce fluid shifts. Lying down briefly after meals can also help.

Antwoord

C · Small, frequent meals low in simple sugars, with fluids between meals
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Wash the site with soap and running water, without scrubbing

Waarom dit het antwoord is

The site is washed with soap and running water; it may be allowed to bleed gently, but it is not scrubbed or sucked. The injury is reported immediately so that post-exposure assessment, including hepatitis B immunity and treatment if needed, can start quickly.

Antwoord

D · Wash the site with soap and running water, without scrubbing
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · At about 28 weeks of pregnancy

Waarom dit het antwoord is

Routine antenatal anti-D around 28 weeks, in a single or split dose depending on the programme, protects against sensitisation from silent fetomaternal bleeds. It is given again after birth if the baby is Rh-positive.

Antwoord

C · At about 28 weeks of pregnancy
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Attend serial hCG checks and use reliable contraception during follow-up

Waarom dit het antwoord is

hCG is followed until it is undetectable because persistent trophoblastic disease or choriocarcinoma can develop. A new pregnancy would raise hCG and hide this, so reliable contraception is advised during follow-up.

Antwoord

A · Attend serial hCG checks and use reliable contraception during follow-up
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · 0 tot 10

Waarom dit het antwoord is

FLACC heeft vijf categorieën die elk 0, 1 of 2 scoren, dus het totaal is 0–10, vergelijkbaar met een numerieke zelfrapportageschaal.

Antwoord

A · 0 tot 10
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · An isotonic crystalloid such as 0,9% sodium chloride

Waarom dit het antwoord is

Isotonic crystalloids such as 0,9% sodium chloride or balanced solutions are used for boluses because they expand intravascular volume. Hypotonic fluids such as 5% glucose move into cells and can cause hyponatraemia and brain swelling.

Antwoord

B · An isotonic crystalloid such as 0,9% sodium chloride
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · It is a lasting pattern of perfectionism and control without true obsessions and compulsions

Waarom dit het antwoord is

In OCPD, rigid perfectionism, orderliness and control are part of the personality and usually feel right to the person. In OCD, the person has intrusive obsessions and compulsions that they usually find distressing.

Antwoord

B · It is a lasting pattern of perfectionism and control without true obsessions and compulsions
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Assess the patient, including his vital signs and level of sedation

Waarom dit het antwoord is

After a medicine error, the first step is to assess and monitor the patient for any effects. The nurse then informs the prescriber and the nurse in charge, follows instructions, documents and reports the incident.

Antwoord

B · Assess the patient, including his vital signs and level of sedation
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: h = 67,7 in

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Centimeters naar inches

h = 172/2,54 = 67,72 ≈ 67,7 in

Antwoord

h = 67,7 in
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 685 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

6 fl oz = 6·30 = 180 mL
½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL
2 kopjes = 2·240 = 480 mL
1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL

Optellen

V = 180 + 2,5 + 480 + 22,5 = 685 mL

Antwoord

V = 685 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: m = 500 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

0,5% = 0,5 g/100 mL = 5 mg/mL

Massa van het geneesmiddel

m = 5·100 = 500 mg

Antwoord

m = 500 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 341,3 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Lichaamsoppervlak

BSA = √(167·82/3600) = √3,804 = 1,95 m²

Dosis

D = 175·1,95 = 341,3 mg

Antwoord

D = 341,3 mg
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 125 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Milliliter per minuut

125/60 = 2,083 mL/min

Druppelsnelheid

R = 2,083·60 = 125 gtt/min

Antwoord

R = 125 gtt/min

Met een microdruppelsysteem (60 gtt/mL) is gtt/min gelijk aan mL/h.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 22,5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

4000 mg/500 mL = 8 mg/mL

Dosis per uur

3·60 = 180 mg/h

Pompsnelheid

R = 180/8 = 22,5 mL/h

Antwoord

R = 22,5 mL/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 22,9 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

15·61 = 915 stuks/h

Concentratie

10 000/250 = 40 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 915/40 = 22,88 ≈ 22,9 mL/h

Antwoord

R = 22,9 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 5,2 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Microgram per minuut

17·1600 = 27200 mcg/h
27200/60 = 453,3 mcg/min

Per kilogram

D = 453,3/87 = 5,211 ≈ 5,2 mcg/kg/min

Antwoord

D = 5,2 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1310 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 150 + 150 = 300 mL
Infuus: 80·12 = 960 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
I = 1310 mL

Antwoord

I = 1310 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 3,8 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 50 = 450 mL

Tijd

t = 450/120 = 3,75 ≈ 3,8 h

Antwoord

t = 3,8 h

Dat is ongeveer 3 h 45 min, dus de zak is rond 15:15 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: ernstig

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen helemaal niet → 1
V: maakt geen geluid → 1
M: strekken van de armen en benen (abnormale extensie) → 2

Optellen

GCS = 1 + 1 + 2 = 4

Ernst

GCS 4 → ernstig

Antwoord

ernstig
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 84 mmHg → 3
HR 76/min → 0
alert (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 26 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
worpafstand: 24–28 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 26 mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 39,73 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,21·713 − 28/0,8 = 149,7 − 35 = 114,7 mmHg

Gradiënt

A–a = 114,7 − 75 = 39,73 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 39,73 mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: pauze = 1,6 s

Smalcomplextachycardie en pauzes: supraventriculaire tachycardie (SVT) is een regelmatige tachycardie van ongeveer 150–250/min met smalle QRS-complexen; de P-toppen zijn meestal niet zichtbaar omdat ze verborgen liggen in het QRS-complex of de T-top. Sinustachycardie bij een volwassene in rust ligt meestal onder ongeveer 150/min en heeft een zichtbare P-top voor elk QRS; boezemflutter met 2:1-geleiding loopt vaak op ongeveer 150/min en toont zaagtandgolven. Bij sinusstilstand houdt de sinusknoop even op met vuren: een pauze zonder P-top en zonder QRS waarvan de lengte geen geheel aantal P–P-cycli is (een pauze van precies twee of drie cycli wijst juist op sinusuitgangsblok).

Meet

40 kleine hokjes van R tot R over de pauze

Omrekenen

pauze = 40 × 0,04 s = 1,6 s

Vergelijk met P–P

1,60 ÷ 0,92 ≈ 1,7 P–P-cycli, geen geheel getal

Antwoord

pauze = 1,6 s

In de pauze verschijnt geen P-top, en de pauze is geen geheel aantal P–P-cycli: sinusstilstand. Een pauze van precies twee of drie cycli zou wijzen op sinusuitgangsblok.

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: dual-chamber (AV) gepacet ritme

Gepacete ritmes: een pacemakerimpuls verschijnt als een smalle verticale pacingspike. Na een ventriculaire spike is het QRS breed (0,12 s of meer), omdat de impuls zich vanaf de lead door de spier verspreidt in plaats van door het geleidingssysteem; bij pacing van de rechterkamer is het in afleiding II vaak grotendeels negatief. Een spike voor elke P-top betekent atriale pacing, en een dual-chamber (AV) pacemaker toont een atriale spike en een P-top, en daarna, na de geprogrammeerde AV-vertraging, een ventriculaire spike en een breed QRS. Capture betekent dat elke spike wordt gevolgd door een depolarisatie. Falende capture is een spike zonder P-top of QRS erna; falende sensing (spikes die de eigen slagen van de patiënt negeren) en falende pacing (geen spike als er een verwacht wordt) zijn de andere klassieke storingen.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 25 kleine hokjes, 1500 ÷ 25 ≈ 60 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,00 s.
3. P-toppen: elke P-top volgt op zijn eigen pacingspike (atriale pacing).
4. AV-interval: de tweede spike komt 0,18 s na de eerste (de geprogrammeerde AV-vertraging).
5. QRS: 0,14 s, breed, direct na de tweede spike (ventriculaire pacing).

Interpretatie

dual-chamber (AV) gepacet ritme

Antwoord

dual-chamber (AV) gepacet ritme

Het gepacete QRS is van nature breed; noem het geen bundeltakblok of ventriculair ritme.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions