Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Welk geluid markeert bij het handmatig meten van de bloeddruk de systolische druk?

  1. AHet eerste duidelijke kloppende geluid terwijl de manchet leegloopt
  2. BHet hardste geluid dat je hoort
  3. CHet geluid dat je hoort voordat de manchet wordt opgepompt
  4. DHet punt waarop alle geluiden verdwijnen terwijl de manchet leegloopt
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Wat doe je als je een medicatiefout ontdekt die de patiënt al heeft bereikt?

  1. ANiets zeggen als het goed lijkt te gaan met de patiënt
  2. BDe toestand van de patiënt controleren, de voorschrijver inlichten en het melden via het incidentensysteem
  3. CHet dossier aanpassen zodat de fout niet meer zichtbaar is
  4. DWachten of er in de volgende dienst schade ontstaat en het alleen melden als de toestand van de patiënt verandert
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A portable x-ray is taken at the bedside. Which action protects the nurse?

  1. AStay close to the patient to keep them still without protection
  2. BLook directly at the x-ray tube during the exposure to check its position
  3. CStep away from the patient or wear a lead apron during the exposure
  4. DStand next to the patient and hold the film without protection
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

In START triage at a mass-casualty incident, a casualty cannot walk, breathes 20 times a minute, has a radial pulse and follows simple commands. Which category applies?

  1. AYellow (delayed)
  2. BGreen (minor)
  3. CRed (immediate)
  4. DBlack (expectant or dead)
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Welke uitspraak toont een juist begrip van verantwoordelijkheid (accountability) bij delegeren?

  1. A"Ik blijf verantwoordelijk voor de beslissing om te delegeren en voor het opvolgen van het resultaat."
  2. B"De zorgassistent is verantwoordelijk voor de vraag of het juist was om de taak te delegeren."
  3. C"Als de taak misgaat, is alleen de assistent verantwoordelijk."
  4. D"Zodra ik een taak delegeer, is die niet meer mijn zorg."
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Een verpleegkundige houdt toezicht op een nieuwe zorgassistent. Wanneer moet de verpleegkundige het werk van de assistent het nauwst controleren?

  1. ANooit, omdat de assistent een certificaat voor de rol heeft
  2. BAlleen wanneer de assistent hulp vraagt bij een taak die hij moeilijk vindt
  3. CWanneer de assistent nieuw is met de taak of de patiënt minder stabiel is
  4. DAlleen aan het einde van de dienst, wanneer de documentatie wordt nagekeken
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which equipment must always be kept at the bedside of a patient with a tracheostomy?

  1. AA blood glucose meter and a spare urinary catheter of the same size
  2. BA blood pressure cuff and a spare nasal cannula and oxygen mask only
  3. CA peak flow meter and a nebuliser
  4. DSpare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt na een totale heupprothese heeft plotseling hevige heuppijn, een verkort been en het been is gedraaid. Wat is de waarschijnlijkste complicatie?

  1. ALuxatie van de prothese
  2. BUrineretentie
  3. CWondinfectie
  4. DDiepe veneuze trombose in de kuit
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Een patiënt met cirrose heeft een albumine van 2,2 g/dL (22 g/L). Welke bevinding hangt hier het meest mee samen?

  1. AHyperkaliëmie
  2. BVerhoogde urineproductie
  3. COedeem en ascites
  4. DHoge bloeddruk
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with diabetes and chronic kidney disease had a CT scan with IV contrast. Two days later, the creatinine has risen from 1,4 to 2,0 mg/dL (124 to 177 µmol/L). Which action is most appropriate?

  1. AGive extra metformin, because the glucose rises after contrast
  2. BIgnore it, because contrast never affects kidney function
  3. CRestrict all fluids to protect the kidneys from more contrast
  4. DReport it, monitor urine output and hold metformin until reviewed
11.FarmacologieGemiddeld

Which early signs suggest systemic toxicity from a local anaesthetic?

  1. AHeavy sweating, salivation and diarrhoea
  2. BNumbness around the mouth, metallic taste and tinnitus
  3. CPinpoint pupils and slow, shallow breathing
  4. DItchy rash and swelling only at the injection site
12.FarmacologieMoeilijk

A patient on digoxin is started on amiodarone. What change should the nurse expect?

  1. ADigoxin levels rise, so the digoxin dose is often reduced
  2. BDigoxin levels fall sharply, so the digoxin dose is doubled
  3. CNo interaction is expected
  4. DAmiodarone levels fall to zero
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Een patiënt met hartfalen vraagt waarom zout wordt beperkt. Welke uitleg is juist?

  1. ANatrium voorkomt dat de plastabletten goed worden opgenomen
  2. BNatrium verhoogt de hartfrequentie tijdens de slaap
  3. CNatrium verzwakt rechtstreeks de samentrekkende hartspier
  4. DNatrium zorgt ervoor dat het lichaam water vasthoudt, wat de stuwing vergroot
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt met COPD met een 28%-venturimasker (SpO₂ 90%) wil een maaltijd eten. Wat is het meest geschikte plan?

  1. AOverschakelen op een neusbril met laag debiet, met SpO₂ tussen 88 en 92%
  2. BTijdens de maaltijd overschakelen op een non-rebreathingmasker met 15 L/min
  3. CTijdens de maaltijd alle zuurstof weghalen en daarna weer opzetten
  4. DHet venturimasker laten zitten en alleen vloeistoffen geven met een rietje
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

For which patient with migraine would the nurse question an order for sumatriptan?

  1. AA patient who also has asthma
  2. BA patient with a history of angina
  3. CA patient with well-controlled hypothyroidism
  4. DA patient with an allergy to penicillin
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Which statement correctly distinguishes spinal shock from neurogenic shock?

  1. AThey are two names for exactly the same condition
  2. BSpinal shock is lost reflexes; neurogenic shock is low BP and slow pulse
  3. CNeurogenic shock is caused by blood loss; spinal shock is caused by infection
  4. DSpinal shock is low blood pressure; neurogenic shock is the loss of reflexes
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

How does sucralfate help a peptic ulcer heal?

  1. AIt speeds up emptying of the stomach
  2. BIt forms a protective coating over the ulcer base
  3. CIt kills H. pylori in the stomach lining
  4. DIt blocks histamine receptors on parietal cells
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

On day 5 after bowel resection, a patient has a fever, tachycardia and worsening abdominal pain, and the drain contains brown, faeculent fluid. What is most likely?

  1. APostoperative constipation
  2. BA normal day 5 recovery
  3. CA urinary tract infection
  4. DAn anastomotic leak
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Parents ask where their newborn should sleep at night. Which advice reduces the risk of sudden infant death?

  1. AIn a separate bedroom from the first night
  2. BOn a sofa with a parent when the baby is unsettled
  3. CIn the parents' bed, between the two adults
  4. DIn a separate cot or crib in the parents' room
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A newborn in the first hours sneezes, has a high-pitched cry, tremors and loose stools. The mother took opioids throughout pregnancy. Which intervention is most appropriate first?

  1. AWithholding feeds until the symptoms settle
  2. BA quiet, dim room, swaddling and small, frequent feeds
  3. CBright lights and frequent handling to keep the baby awake
  4. DGiving naloxone to reverse the opioids
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

How should a 3-year-old use a metered-dose inhaler?

  1. AWith a spacer and face mask, taking several normal breaths after each puff
  2. BWith a spacer, giving all the prescribed puffs into it at the same time
  3. CDirectly into the mouth without a spacer, while breathing in as fast as possible
  4. DWith a spacer and mask, holding the breath for 10 seconds after each puff
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Which child is most appropriate to assign to a practical (enrolled) nurse?

  1. AAn infant with bronchiolitis who needs more and more oxygen
  2. BA 5-year-old just back from tonsillectomy who keeps swallowing
  3. CA 7-year-old 2 days after an appendicectomy, stable on oral analgesia
  4. DA 9-year-old newly admitted with diabetic ketoacidosis on an insulin infusion
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A man with an intellectual disability is becoming irritable. Staff say it is "just his learning disability". What is this an example of?

  1. ASplitting by the patient
  2. BPositive reinforcement
  3. CDiagnostic overshadowing
  4. DTransference
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient says, "I'm such a failure. My wife left me and I lost my job." The nurse answers, "Don't worry, things will get better soon." What is wrong with this response?

  1. AIt explores the problem too deeply too early
  2. BIt is false reassurance that dismisses the patient's feelings
  3. CIt uses the technique of presenting reality wrongly
  4. DIt is too direct and confronting
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C95,7 °F? °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 95,7 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.

95,7 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0018:4007:50t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 18:40 en eindigt om 07:50 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

18:4007:50
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
5%w/vV = ? mL

Er is een dosis van 200 mg nodig uit een 5% (w/v) oplossing. Welk volume V bevat deze dosis?

200 mg5% w/v
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
20%voorraadV₁ = ? mL

Je moet 500 mL van een 0,5% (w/v) oplossing maken uit een 20% (w/v) voorraadoplossing. Welk volume voorraadoplossing V₁ heb je nodig?

C₁ = 20%C₂ = 0,5%V₂ = 500 mL
V₁ = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1500 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

Dien 1500 mL toe in 6 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1500 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
50 mg250 mL20 mL/h? mcg/min

Een infuus van 50 mg in 250 mL loopt op 20 mL/h. Hoeveel microgram per minuut D krijgt de patiënt?

50 mg/250 mL20 mL/h
D = mcg/min
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
100 stuks250 mLkortwerkende insuline? mL/h3 stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus bevat 100 eenheden kortwerkende insuline in 250 mL. Het voorschrift is 3 eenheden/h. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

100 stuks/250 mL3 stuks/h
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
500 mg250 mLdobutamine6 mL/h63 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dobutamine, 500 mg in 250 mL, loopt met 6 mL/h. De patiënt weegt 63 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

500 mg/250 mL6 mL/h63 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurmelk200 mLsap100 mLgelatinepudding100 mLijsschilfers240 mLInfuus100 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine300 mLurine350 mLurine500 mLurine425 mLwonddrain30 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

melk: 200 mLsap: 100 mLgelatinepudding: 100 mLijsschilfers: 240 mLInfuus: 100 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 100 mLurine: 300 mLurine: 350 mLurine: 500 mLurine: 425 mLwonddrain: 30 mL
B = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL80 mL/hstart 10:1512:45: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 10:15 gestart en loopt via een pomp met 80 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 12:45 nog in de zak?

1000 mL80 mL/h10:15 → 12:45
V = mL
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 21/min, SpO₂ 88% op kamerlucht, bloeddruk 142/86 mmHg, hartslag 64/min, alert, temperatuur 36,4 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 21SpO₂ 88%luchtSBP 142HR 64AT 36,4 °C
NEWS2 =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 78/46 mmHg, hartslag 140/min, reageert niet, temperatuur 36,0 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 12SpO₂ 98%luchtSBP 78HR 140UT 36,0 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,54PaCO₂mmHg354548HCO₃⁻mmol/L222640ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,54, PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa) en HCO₃⁻ 40 mmol/L. De primaire stoornis is metabole alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,54PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa)HCO₃⁻ 40 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,17PaCO₂mmHg354534HCO₃⁻mmol/L222612passende compensatieextra respiratoire acidoseextra respiratoire alkalose

Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,17, PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa), HCO₃⁻ 12 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.

pH 7,17PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa)HCO₃⁻ 12 mmol/L
  1. 1passende compensatie
  2. 2extra respiratoire acidose
  3. 3extra respiratoire alkalose
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze afleiding-II-strip toont sinusritme met één pauze. Meet de pauze, het R–R-interval over de pauze, in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
pauze = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVpercentageritmeP-toppenPR-intervalQRS-duur

Interpreteer deze strip in afleiding II met de vijf stappen in volgorde: frequentie, ritme, P-toppen, PR-interval, QRS-duur. Bij welke stap vind je de eerste afwijkende bevinding? Klik erop.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1percentage
  2. 2ritme
  3. 3P-toppen
  4. 4PR-interval
  5. 5QRS-duur

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Het eerste duidelijke kloppende geluid terwijl de manchet leegloopt

Waarom dit het antwoord is

De systolische druk is de eerste duidelijke korotkovtoon als het bloed langs de manchet begint te stromen. De diastolische druk wordt meestal afgelezen waar de geluiden verdwijnen.

Antwoord

A · Het eerste duidelijke kloppende geluid terwijl de manchet leegloopt
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · De toestand van de patiënt controleren, de voorschrijver inlichten en het melden via het incidentensysteem

Waarom dit het antwoord is

Beoordeel en bewaak de patiënt, licht de verantwoordelijke arts in, meld het incident en wees open naar de patiënt. Het dossier mag nooit worden aangepast om een fout te verbergen.

Antwoord

B · De toestand van de patiënt controleren, de voorschrijver inlichten en het melden via het incidentensysteem
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Step away from the patient or wear a lead apron during the exposure

Waarom dit het antwoord is

Radiation exposure falls quickly with distance. Staff leave the immediate area or wear a lead apron, and anyone who must hold a patient wears protective clothing.

Antwoord

C · Step away from the patient or wear a lead apron during the exposure
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Yellow (delayed)

Waarom dit het antwoord is

The casualty cannot walk, so is not green. Breathing is under 30 a minute, perfusion is adequate and they obey commands, so none of the red criteria apply. This makes them yellow, delayed.

Antwoord

A · Yellow (delayed)
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · "Ik blijf verantwoordelijk voor de beslissing om te delegeren en voor het opvolgen van het resultaat."

Waarom dit het antwoord is

De delegerende verpleegkundige is verantwoordelijk voor de beslissing om te delegeren en voor toezicht en evaluatie. De gedelegeerde is verantwoordelijk voor het correct uitvoeren van de taak binnen zijn bekwaamheid.

Antwoord

A · "Ik blijf verantwoordelijk voor de beslissing om te delegeren en voor het opvolgen van het resultaat."
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Wanneer de assistent nieuw is met de taak of de patiënt minder stabiel is

Waarom dit het antwoord is

Het toezicht is groter wanneer de gedelegeerde minder ervaring heeft, de toestand van de patiënt minder voorspelbaar is of de taak meer risico met zich meebrengt. Passieve controle of controle aan het einde van de dienst kan problemen missen terwijl ze nog te verhelpen zijn.

Antwoord

C · Wanneer de assistent nieuw is met de taak of de patiënt minder stabiel is
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Spare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction

Waarom dit het antwoord is

Emergency equipment such as spare tubes (same size and one smaller), suction, oxygen and tracheal dilators must be at the bedside. This allows rapid management of a blocked or displaced tube.

Antwoord

D · Spare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Luxatie van de prothese

Waarom dit het antwoord is

Een heupluxatie na een artroplastiek veroorzaakt plotselinge pijn, verkorting en rotatie. Er is dringende beoordeling en repositie nodig; patiënten leren leefregels voor bewegen.

Antwoord

A · Luxatie van de prothese
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Oedeem en ascites

Waarom dit het antwoord is

Albumine levert het grootste deel van de oncotische druk die vocht in de vaten houdt. Als het laag is, lekt vocht naar de weefsels en de buik, met oedeem en ascites als gevolg, samen met portale hypertensie bij cirrose.Gecontroleerd met: Albumin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

C · Oedeem en ascites
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Report it, monitor urine output and hold metformin until reviewed

Waarom dit het antwoord is

A creatinine rise of 0,3 mg/dL or more within 48 hours meets the criteria for AKI, and contrast is a recognized risk factor, especially in CKD and diabetes. The nurse reports it, monitors fluid balance and holds metformin until kidney function is reviewed, as metformin can accumulate.Gecontroleerd met: Acute Kidney Injury · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Abdominal CT scan · MedlinePlus (NIH) (2024); Acute kidney failure · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

D · Report it, monitor urine output and hold metformin until reviewed
11.Farmacologie

Antwoord: B · Numbness around the mouth, metallic taste and tinnitus

Waarom dit het antwoord is

Local anaesthetic toxicity starts with central nervous system signs such as perioral numbness, metallic taste, tinnitus and agitation. It can progress to seizures, arrhythmias and cardiac arrest.

Antwoord

B · Numbness around the mouth, metallic taste and tinnitus
12.Farmacologie

Antwoord: A · Digoxin levels rise, so the digoxin dose is often reduced

Waarom dit het antwoord is

Amiodarone inhibits P-glycoprotein and reduces digoxin clearance, so digoxin levels rise. The digoxin dose is often reduced, and the patient is monitored for bradycardia and toxicity; amiodarone also raises warfarin levels.

Antwoord

A · Digoxin levels rise, so the digoxin dose is often reduced
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Natrium zorgt ervoor dat het lichaam water vasthoudt, wat de stuwing vergroot

Waarom dit het antwoord is

Natriumretentie leidt tot waterretentie, waardoor het circulerend volume, de preload en de stuwing toenemen. Het beperken van natrium en bij sommige patiënten van vocht helpt oedeem en kortademigheid onder controle te houden. De precieze grenzen worden bepaald door de voorschrijver.

Antwoord

D · Natrium zorgt ervoor dat het lichaam water vasthoudt, wat de stuwing vergroot
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Overschakelen op een neusbril met laag debiet, met SpO₂ tussen 88 en 92%

Waarom dit het antwoord is

Zuurstof wordt voorgeschreven tot een streefgebied en mag bij een patiënt die het nodig heeft niet worden gestopt voor maaltijden. Met een neusbril kan worden gegeten en gesproken; het debiet (bijvoorbeeld 1–2 L/min) wordt getitreerd om de saturatie in het streefgebied te houden. Hooggeconcentreerde zuurstof riskeert hypercapnie.

Antwoord

A · Overschakelen op een neusbril met laag debiet, met SpO₂ tussen 88 en 92%
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · A patient with a history of angina

Waarom dit het antwoord is

Triptans constrict blood vessels, including the coronary arteries. They are contraindicated in coronary artery disease, previous stroke and uncontrolled hypertension.

Antwoord

B · A patient with a history of angina
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Spinal shock is lost reflexes; neurogenic shock is low BP and slow pulse

Waarom dit het antwoord is

Spinal shock is the temporary loss of reflexes and tone below the injury. Neurogenic shock is hypotension and bradycardia caused by loss of sympathetic tone, usually with injuries at T6 or above. The two can occur together.

Antwoord

B · Spinal shock is lost reflexes; neurogenic shock is low BP and slow pulse
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · It forms a protective coating over the ulcer base

Waarom dit het antwoord is

Sucralfate binds to the ulcer base and forms a barrier against acid and pepsin. It works best on an empty stomach and can reduce the absorption of other drugs, so doses are separated.

Antwoord

B · It forms a protective coating over the ulcer base
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · An anastomotic leak

Waarom dit het antwoord is

Leakage at the join in the bowel causes peritonitis and sepsis, usually a few days after surgery. Faeculent drain fluid makes it very likely. It needs urgent surgical review, sepsis care and often return to theatre.

Antwoord

D · An anastomotic leak
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · In a separate cot or crib in the parents' room

Waarom dit het antwoord is

Both US (AAP) and UK (NHS) guidance advise room-sharing without bed-sharing: the baby sleeps on the back in a cot or crib in the parents' room for at least the first 6 months. Sleeping with a baby on a sofa or armchair is especially dangerous.

Antwoord

D · In a separate cot or crib in the parents' room
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · A quiet, dim room, swaddling and small, frequent feeds

Waarom dit het antwoord is

Neonatal abstinence (withdrawal) is managed first with non-drug care: low stimulation, swaddling, skin-to-skin, responsive feeding and rooming-in. Medication is added if scores stay high. Naloxone can precipitate seizures.

Antwoord

B · A quiet, dim room, swaddling and small, frequent feeds
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · With a spacer and face mask, taking several normal breaths after each puff

Waarom dit het antwoord is

Young children need a spacer with a well-fitting face mask. One puff is given at a time, and the child breathes normally for several breaths (often 5–10) to inhale the medicine. Several puffs at once reduce the dose delivered.

Antwoord

A · With a spacer and face mask, taking several normal breaths after each puff
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · A 7-year-old 2 days after an appendicectomy, stable on oral analgesia

Waarom dit het antwoord is

Practical or enrolled nurses usually care for stable children with predictable outcomes. Children who are unstable, newly admitted with a complex condition or showing signs of deterioration need a registered nurse's assessment.

Antwoord

C · A 7-year-old 2 days after an appendicectomy, stable on oral analgesia
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Diagnostic overshadowing

Waarom dit het antwoord is

Diagnostic overshadowing happens when new symptoms are attributed to a known disability or mental illness, so a physical or other cause is missed. It contributes to poorer health outcomes.

Antwoord

C · Diagnostic overshadowing
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · It is false reassurance that dismisses the patient's feelings

Waarom dit het antwoord is

False reassurance minimises the patient's concerns and discourages further talk. A therapeutic response would acknowledge the losses and invite the patient to share more.

Antwoord

B · It is false reassurance that dismisses the patient's feelings
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 35,4 °C

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Trek 32 af

95,7 − 32 = 63,7

Vermenigvuldig met 5/9

T = 63,7·5/9 = 35,39 ≈ 35,4 °C

Antwoord

T = 35,4 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 790 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

18:40 → 24:00 = 320 min

Na middernacht

00:00 → 07:50 = 470 min

Totaal

t = 320 + 470 = 790 min

Antwoord

t = 790 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 4 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

5% = 50 mg/mL

Volume

V = 200/50 = 4 mL

Antwoord

V = 4 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V₁ = 12,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Volume voorraadoplossing

V₁ = 0,5·500/20 = 12,5 mL

Antwoord

V₁ = 12,5 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 63 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

6·60 = 360 min

Druppelsnelheid

R = 1500·15/360 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Antwoord

R = 63 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 63 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 66,67 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

50000 mcg/250 mL = 200 mcg/mL

Dosis per uur

20·200 = 4000 mcg/h

Dosis per minuut

D = 4000/60 = 66,67 mcg/min

Antwoord

D = 66,67 mcg/min
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 7,5 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

100/250 = 0,4 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 3/0,4 = 7,5 mL/h

Antwoord

R = 7,5 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 3,2 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Microgram per minuut

6·2000 = 12000 mcg/h
12000/60 = 200 mcg/min

Per kilogram

D = 200/63 = 3,175 ≈ 3,2 mcg/kg/min

Antwoord

D = 3,2 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 315 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 200 + 100 + 100 = 400 mL
ijsschilfers: 240/2 = 120 mL
Infuus: 100·12 = 1200 mL
intraveneus antibioticum: 2·100 = 200 mL
totale intake = 1920 mL

Totale output

300 + 350 + 500 + 425 + 30 = 1605 mL

Balans

B = 1920 − 1605 = 315 mL

Antwoord

B = 315 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 800 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

10:15 → 12:45 = 2,5 h

Toegediend volume

80·2,5 = 200 mL

Resterend volume

V = 1000 − 200 = 800 mL

Antwoord

V = 800 mL
35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 5

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 21/min → 2
SpO₂ 88% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 64/min → 0
alert (A) → 0
T 36,4 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 2 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 5

Antwoord

NEWS2 = 5
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 140/min → 3
reageert niet (U) → 3
T 36,0 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 3 + 3 + 1 = 10
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,54: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 48 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 40 mmol/L: hoog (22–26)

Compensatie

gedeeltelijk gecompenseerd

Antwoord

gedeeltelijk gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: extra respiratoire acidose

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

1,5·12 + 8 = 26 → 24–28 mmHg

Vergelijken

gemeten: 34 mmHg → extra respiratoire acidose

Antwoord

extra respiratoire acidose
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: pauze = 1,6 s

Smalcomplextachycardie en pauzes: supraventriculaire tachycardie (SVT) is een regelmatige tachycardie van ongeveer 150–250/min met smalle QRS-complexen; de P-toppen zijn meestal niet zichtbaar omdat ze verborgen liggen in het QRS-complex of de T-top. Sinustachycardie bij een volwassene in rust ligt meestal onder ongeveer 150/min en heeft een zichtbare P-top voor elk QRS; boezemflutter met 2:1-geleiding loopt vaak op ongeveer 150/min en toont zaagtandgolven. Bij sinusstilstand houdt de sinusknoop even op met vuren: een pauze zonder P-top en zonder QRS waarvan de lengte geen geheel aantal P–P-cycli is (een pauze van precies twee of drie cycli wijst juist op sinusuitgangsblok).

Meet

40 kleine hokjes van R tot R over de pauze

Omrekenen

pauze = 40 × 0,04 s = 1,6 s

Vergelijk met P–P

1,60 ÷ 0,96 ≈ 1,7 P–P-cycli, geen geheel getal

Antwoord

pauze = 1,6 s

In de pauze verschijnt geen P-top, en de pauze is geen geheel aantal P–P-cycli: sinusstilstand. Een pauze van precies twee of drie cycli zou wijzen op sinusuitgangsblok.

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: PR-interval

Vijf stappen voor elke strip: 1. frequentie (300- of 1500-methode, of de 6-secondenmethode bij onregelmatig); 2. ritme: zijn de R–R-intervallen gelijk; 3. P-toppen: aanwezig, positief in afleiding II, één vóór elk QRS en allemaal gelijk; 4. PR-interval: 0,12–0,20 s en constant; 5. QRS-duur: onder 0,12 s. Benoem het ritme pas na de vijf stappen. Een normaal sinusritme voldoet aan alle vijf: 60–100/min, regelmatig, positieve P vóór elk QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS onder 0,12 s.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 22 kleine hokjes, 1500 ÷ 22 ≈ 68 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,88 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,26 s, constant, langer dan 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Eerste afwijkende stap

PR-interval → eerstegraads AV-blok

Antwoord

PR-interval

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions