Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

How can nurses help patients sleep better on a hospital ward at night?

  1. AGroup care and observations so patients are disturbed less often
  2. BGive every patient a sleeping tablet
  3. CDo routine tasks such as bed changes at midnight while it is quiet
  4. DKeep the main lights on so staff can see clearly
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient with heart failure weighs 2 kg more than yesterday on the same scales. What does this most likely show?

  1. AThe patient is becoming dehydrated
  2. BThe patient has gained 2 kg of body fat
  3. CThe scales must have been faulty
  4. DAbout 2 litres of fluid has been retained
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Why are blood cultures usually taken from two separate venipuncture sites?

  1. ATo make the results come back faster from the laboratory
  2. BTo reduce the total amount of blood taken
  3. CBecause each site tests a different antibiotic
  4. DTo help tell a true infection from skin contamination
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse teaches parents about firearm safety at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”
  2. B“We keep all the ammunition locked away separately from the gun.”
  3. C“We will ask other parents about guns before play dates.”
  4. D“We store the gun unloaded in a locked safe in the bedroom.”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een patiënt die net te horen kreeg dat hij kanker heeft huilt, maar heeft ook meerdere keren overgegeven en kan geen vocht binnenhouden. Wat pakt de verpleegkundige als eerste aan?

  1. AEmotionele steun over de diagnose
  2. BContact opnemen met de geestelijk verzorger van het ziekenhuis
  3. CVoorlichting over chemotherapie
  4. DHet braken en vochtverlies
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Two patients on the unit have the same surname. What should the nurse do before giving a medication?

  1. AUse the room number as the main identifier
  2. BAsk the patient, “Are you Mr Smith?” and give the drug once he says yes
  3. CAsk a nursing assistant which patient is which
  4. DCheck two identifiers against the wristband and the medication record
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

After a total hip replacement through a posterior approach, which movement should the patient usually avoid in the early weeks?

  1. AWalking short distances with a frame and a physiotherapist
  2. BLying on their back
  3. CBending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs
  4. DDoing gentle ankle exercises
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient has a full-thickness burn all the way round the forearm. Which complication must be watched for closely?

  1. ALoss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin
  2. BDelayed hair growth on the arm
  3. CExcessive bleeding from the burn surface needing an urgent blood transfusion
  4. DHypoglycaemia caused by the body using glucose to heal the burn
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Which finding during a transfusion suggests transfusion-associated circulatory overload (TACO)?

  1. ABack pain with dark red urine output
  2. BCrackles, hypertension and a raised BNP
  3. CHives and itching without other signs
  4. DA low temperature and slow heart rate
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with jaundice and nausea has a positive IgM antibody to hepatitis A virus (IgM anti-HAV). What does this show?

  1. AImmunity from hepatitis A vaccine long ago
  2. BPast hepatitis B infection that has cleared
  3. CA current or recent hepatitis A infection
  4. DChronic hepatitis A lasting many years
11.FarmacologieGemiddeld

Patiënten die metronidazol gebruiken, wordt meestal geadviseerd te vermijden:

  1. AZuivelproducten
  2. BAlcohol
  3. CGrapefruitsap
  4. DZonlicht
12.FarmacologieMoeilijk

A patient taking hydralazine for several months develops joint pain, fever and a rash. Anti-histone antibodies are positive. What is the most likely diagnosis?

  1. ARheumatoid arthritis
  2. BAn acute viral infection
  3. CDrug-induced lupus
  4. DGout
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why should a long-acting beta-2 agonist (LABA) never be used alone in asthma?

  1. AIt always causes immediate severe bronchospasm when used on its own
  2. BIt works only when it is taken together with a course of antibiotics
  3. CIt cannot be inhaled without a nebuliser
  4. DWithout an inhaled steroid, it is linked with severe and fatal attacks
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient being treated for infective endocarditis of the mitral valve suddenly develops slurred speech and weakness of the right arm. What is the most likely cause?

  1. AAn embolus from a valve vegetation causing a stroke
  2. BLow blood glucose from a reduced appetite
  3. CA side effect of the IV antibiotic on the nerves
  4. DA migraine aura triggered by the fever
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

How do DPP-4 inhibitors such as sitagliptin work?

  1. AThey prolong the action of gut incretin hormones
  2. BThey replace insulin that the pancreas cannot make
  3. CThey stop the gut from absorbing fat
  4. DThey block glucose reabsorption in the kidney
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with a brain tumour on high-dose dexamethasone has a capillary glucose of 16 mmol/L (288 mg/dL). They have no history of diabetes. What is the best explanation?

  1. AA lab error, because steroids lower blood glucose
  2. BA sign that the brain tumour has now spread to the pancreas
  3. CSteroid-induced hyperglycaemia, which needs monitoring and treatment
  4. DNormal for this patient, so no action is needed
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Welke score wordt gebruikt om het risico bij een bloeding in het bovenste maag-darmkanaal vóór endoscopie te beoordelen?

  1. AGlasgow Coma Scale
  2. BWaterlow-score voor het risico op decubitus
  3. CWells-score voor DVT
  4. DGlasgow-Blatchford-score
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient asks whether to take their usual bisoprolol on the morning of surgery. What is the usual guidance?

  1. AStop it one week before any operation
  2. BTake a double dose to protect the heart
  3. CTake it only after the operation is finished
  4. DUsually continue it with a sip of water, unless told otherwise
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman who has had a caesarean asks when she can drive again. Which answer is most accurate?

  1. AOnly after her stitches are removed by a doctor
  2. BWhen she can brake hard without pain
  3. CNever before 6 months
  4. DThe same day she is discharged
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A newborn whose mother had a fever and prolonged rupture of membranes is well at birth. Why does the nurse monitor this baby closely?

  1. AThe baby has a higher risk of hip dysplasia
  2. BThe baby will certainly develop jaundice
  3. CThe baby is likely to be post-term
  4. DThe baby has a higher risk of early sepsis
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which finding is expected in a healthy 4-month-old?

  1. AHolds the head steady when held upright, with little or no head lag
  2. BPulls to stand while holding on to furniture
  3. CSits steadily without support for several minutes while playing with toys
  4. DSays two or three clear words with meaning
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A family speaks little English. Their 10-year-old offers to translate during a discussion about consent for his sister's surgery. What should the nurse do?

  1. AUse simple English and gestures only
  2. BArrange a professional interpreter
  3. CLet the 10-year-old translate to save time
  4. DAsk another patient's visitor who speaks the language
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A woman was assaulted 10 days ago. She has nightmares, avoids the area and feels detached. According to DSM-5, which diagnosis fits the timing best?

  1. AGeneralised anxiety disorder
  2. BAcute stress disorder
  3. CAdjustment disorder with anxiety
  4. DPost-traumatic stress disorder
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt die al weken ernstig depressief is, is plotseling vrolijk en kalm en geeft zijn horloge aan een andere patiënt. Wat is de meest passende handeling?

  1. AVaststellen dat zijn stemming duidelijk verbetert en zijn toezichtniveau verlagen
  2. BZijn ontslag voor morgen plannen
  3. CHem rechtstreeks vragen naar suïcidale gedachten en plannen en het team inlichten
  4. DHem prijzen voor zijn vrijgevigheid en verder niets zeggen
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
5 lb 3 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een pasgeborene weegt 5 lb 3 oz. Bepaal met 1 lb = 16 oz en 1 kg = 2,2 lb het gewicht m in kilogram. Rond af op twee decimalen.

5 lb 3 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
4 fl oz? mL1½ tsp? mL1½ tbsp? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 4 fl oz van sap, 1½ tsp van hoestdrank, 1½ tbsp van vloeibare aanvulling in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 18 kg krijgt 20 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 50 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

18 kg20 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 770 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 1000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

770 units1000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
10 gtt/mL60 mL/h? gtt/min

Een infuus is voorgeschreven op 60 mL/h, maar er is geen pomp beschikbaar. Het loopt op zwaartekracht via een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

60 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
250 mg50 mL8 mL/h? mg/h

Een zak bevat 250 mg van een geneesmiddel in 50 mL en loopt met 8 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

250 mg/50 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
12 500 stuks250 mLheparin? mL/h69 kg16 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 12 500 eenheden heparine in 250 mL. Het voorschrift is 16 eenheden/kg/h voor een patiënt van 69 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

12 500 stuks/250 mL16 stuks/kg/h69 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
250 mg250 mLdobutamine18 mL/h106 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dobutamine, 250 mg in 250 mL, loopt met 18 mL/h. De patiënt weegt 106 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

250 mg/250 mL18 mL/h106 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurwater250 mLsap200 mLgelatinepudding100 mLijsschilfers100 mLInfuus75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine450 mLurine200 mLurine275 mLwonddrain80 mLbraaksel250 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

water: 250 mLsap: 200 mLgelatinepudding: 100 mLijsschilfers: 100 mLInfuus: 75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 2 × 100 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL50 mL ingelopen125 mL/h21:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 125 mL/h. Om 21:30 is er al 50 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL50 mL ingelopen125 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 96% met extra zuurstof, bloeddruk 150/90 mmHg, hartslag 70/min, alert, temperatuur 35,8 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 20SpO₂ 96%O₂SBP 150HR 70AT 35,8 °C
NEWS2 =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: geen beperking; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 16 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,28PaCO₂mmHg354524HCO₃⁻mmol/L222611passende compensatieextra respiratoire acidoseextra respiratoire alkalose

Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,28, PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa), HCO₃⁻ 11 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.

pH 7,28PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
  1. 1passende compensatie
  2. 2extra respiratoire acidose
  3. 3extra respiratoire alkalose
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVsinustachycardieboezemfibrillerensinusbradycardienormaal sinusritme

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1sinustachycardie
  2. 2boezemfibrilleren
  3. 3sinusbradycardie
  4. 4normaal sinusritme
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVtweedegraads AV-blok type IIidioventriculair ritmegepacet ritme, falende capturedual-chamber (AV) gepacet ritme

Deze patiënt heeft een pacemaker. Interpreteer de afleiding-II-strip. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1tweedegraads AV-blok type II
  2. 2idioventriculair ritme
  3. 3gepacet ritme, falende capture
  4. 4dual-chamber (AV) gepacet ritme

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Group care and observations so patients are disturbed less often

Waarom dit het antwoord is

Clustering care, dimming lights, reducing noise and offering eye masks or earplugs improve sleep. Sedatives carry risks and are not routine.

Antwoord

A · Group care and observations so patients are disturbed less often
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · About 2 litres of fluid has been retained

Waarom dit het antwoord is

A rapid weight change over a day reflects fluid, not fat; 1 kg is roughly 1 litre. Daily weights taken at the same time on the same scales are a sensitive measure of fluid retention.

Antwoord

D · About 2 litres of fluid has been retained
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · To help tell a true infection from skin contamination

Waarom dit het antwoord is

If the same organism grows from both sets, it is more likely to be a true bloodstream infection. Growth in only one set may be contamination from the skin.

Antwoord

D · To help tell a true infection from skin contamination
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · “We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”

Waarom dit het antwoord is

Firearms in homes with children should be stored unloaded and locked, with ammunition stored separately and locked. Telling children not to touch a gun does not reliably prevent injuries.

Antwoord

A · “We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Het braken en vochtverlies

Waarom dit het antwoord is

Aanhoudend braken bedreigt de vocht- en elektrolytenbalans, een fysiologische behoefte. Emotionele steun is belangrijk en moet snel volgen, maar de lichamelijke bedreiging wordt eerst aangepakt.

Antwoord

D · Het braken en vochtverlies
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Check two identifiers against the wristband and the medication record

Waarom dit het antwoord is

The nurse uses at least two identifiers, such as full name and date of birth, checked against the wristband and record. Open questions (“Please tell me your name”) are safer than yes/no questions.

Antwoord

D · Check two identifiers against the wristband and the medication record
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Bending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs

Waarom dit het antwoord is

Hip flexion past 90°, crossing the legs and turning the leg inwards can dislocate the hip after a posterior approach. Raised seats and toilet seats help, although specific precautions vary between units.

Antwoord

C · Bending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Loss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin

Waarom dit het antwoord is

Circumferential full-thickness burns form a tight eschar that acts like a tourniquet as oedema develops. Neurovascular checks are needed, and escharotomy may be required.

Antwoord

A · Loss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Crackles, hypertension and a raised BNP

Waarom dit het antwoord is

TACO is fluid overload, often in older adults or those with heart or kidney disease. It causes dyspnea, crackles, hypertension, distended neck veins and a raised BNP. The transfusion is stopped, the patient is sat up and diuretics may be prescribed.

Antwoord

B · Crackles, hypertension and a raised BNP
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · A current or recent hepatitis A infection

Waarom dit het antwoord is

IgM antibodies appear early, so IgM anti-HAV indicates acute hepatitis A. IgG anti-HAV alone shows past infection or vaccination and lifelong immunity. Hepatitis A does not become chronic and spreads by the fecal-oral route, so hand hygiene is essential.Gecontroleerd met: Hepatitis A · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

C · A current or recent hepatitis A infection
11.Farmacologie

Antwoord: B · Alcohol

Waarom dit het antwoord is

Metronidazol kan met alcohol een disulfiramachtige reactie geven, met blozen, misselijkheid en hartkloppingen. Alcohol wordt vermeden tijdens de behandeling en korte tijd daarna.

Antwoord

B · Alcohol
12.Farmacologie

Antwoord: C · Drug-induced lupus

Waarom dit het antwoord is

Hydralazine and procainamide are classic causes of drug-induced lupus, especially in slow acetylators. Symptoms usually resolve after the drug is stopped.

Antwoord

C · Drug-induced lupus
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Without an inhaled steroid, it is linked with severe and fatal attacks

Waarom dit het antwoord is

LABA monotherapy in asthma is linked with severe attacks and asthma deaths because it relieves symptoms while airway inflammation continues. In asthma, LABAs are always given with an inhaled corticosteroid, often in one combination inhaler.

Antwoord

D · Without an inhaled steroid, it is linked with severe and fatal attacks
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · An embolus from a valve vegetation causing a stroke

Waarom dit het antwoord is

Vegetations on the mitral or aortic valve can break off and embolise to the brain, kidneys, spleen or limbs. Sudden focal neurological signs suggest an embolic stroke: the nurse calls for urgent help, checks the blood glucose to exclude hypoglycaemia and expects urgent brain imaging. Thrombolysis is generally avoided in endocarditis because of the bleeding risk.

Antwoord

A · An embolus from a valve vegetation causing a stroke
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · They prolong the action of gut incretin hormones

Waarom dit het antwoord is

DPP-4 inhibitors slow the breakdown of incretins such as GLP-1, so more insulin is released and less glucagon after meals. They rarely cause hypoglycaemia on their own and are weight-neutral.

Antwoord

A · They prolong the action of gut incretin hormones
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Steroid-induced hyperglycaemia, which needs monitoring and treatment

Waarom dit het antwoord is

Glucocorticoids increase glucose production and insulin resistance, so hyperglycaemia is common, often later in the day after a morning dose. Glucose is monitored regularly, and treatment may be needed. Other steroid effects include mood change and gastric irritation.

Antwoord

C · Steroid-induced hyperglycaemia, which needs monitoring and treatment
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Glasgow-Blatchford-score

Waarom dit het antwoord is

De Glasgow-Blatchford-score gebruikt ureum, hemoglobine, systolische bloeddruk, pols, melena, syncope, leverziekte en hartfalen om patiënten te identificeren die een interventie nodig hebben. De volledige Rockall-score wordt na endoscopie gebruikt.

Antwoord

D · Glasgow-Blatchford-score
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Usually continue it with a sip of water, unless told otherwise

Waarom dit het antwoord is

Beta-blockers are usually continued around surgery because sudden withdrawal can cause rebound tachycardia and ischaemia. The patient follows the specific instructions from the preoperative assessment.

Antwoord

D · Usually continue it with a sip of water, unless told otherwise
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · When she can brake hard without pain

Waarom dit het antwoord is

There is no fixed time. She can drive when she can brake suddenly, look over her shoulder and wear a seat belt comfortably. Many women need about 4 to 6 weeks, and insurance rules may apply.

Antwoord

B · When she can brake hard without pain
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · The baby has a higher risk of early sepsis

Waarom dit het antwoord is

Maternal fever, prolonged rupture of membranes and intra-amniotic infection are risk factors for early-onset sepsis. Many protocols require observation of vital signs and feeding, and sometimes blood tests or antibiotics.

Antwoord

D · The baby has a higher risk of early sepsis
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Holds the head steady when held upright, with little or no head lag

Waarom dit het antwoord is

By about 4 months most infants have good head control with little head lag when pulled to sit. Sitting without support comes at about 6–8 months, pulling to stand at about 9 months and first words at about 12 months.

Antwoord

A · Holds the head steady when held upright, with little or no head lag
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Arrange a professional interpreter

Waarom dit het antwoord is

Professional interpreters ensure accurate, confidential communication and informed consent. Using children as interpreters is avoided because they may not understand medical terms and it places an inappropriate burden on them.

Antwoord

B · Arrange a professional interpreter
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Acute stress disorder

Waarom dit het antwoord is

Acute stress disorder lasts from 3 days to 1 month after a trauma. If symptoms last longer than 1 month, PTSD is diagnosed. ICD-11 does not have this diagnosis and describes an acute stress reaction as a normal response rather than a disorder.

Antwoord

B · Acute stress disorder
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Hem rechtstreeks vragen naar suïcidale gedachten en plannen en het team inlichten

Waarom dit het antwoord is

Plotselinge kalmte en het weggeven van bezittingen kunnen betekenen dat de patiënt heeft besloten een einde aan zijn leven te maken. De verpleegkundige vraagt rechtstreeks naar suïcidale intentie, plannen en middelen, zorgt voor veiligheid en informeert het team.

Antwoord

C · Hem rechtstreeks vragen naar suïcidale gedachten en plannen en het team inlichten
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: m = 2,36 kg

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Ounces naar ponden

3 oz/16 = 0,1875 lb
5 + 0,1875 = 5,188 lb

Pond naar kilogram

m = 5,188/2,2 = 2,358 ≈ 2,36 kg

Antwoord

m = 2,36 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 150 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

4 fl oz = 4·30 = 120 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL

Optellen

V = 120 + 7,5 + 22,5 = 150 mL

Antwoord

V = 150 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 7,2 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 20·18 = 360 mg

Volume

V = 360/50 = 7,2 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 7,2 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,77 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 770/1000 = 0,77 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,77 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 10 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Milliliter per minuut

60/60 = 1 mL/min

Druppelsnelheid

R = 1·10 = 10 gtt/min

Antwoord

R = 10 gtt/min
30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 40 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

250/50 = 5 mg/mL

Dosissnelheid

D = 5·8 = 40 mg/h

Antwoord

D = 40 mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 22,1 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

16·69 = 1 104 stuks/h

Concentratie

12 500/250 = 50 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1104/50 = 22,08 ≈ 22,1 mL/h

Antwoord

R = 22,1 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 2,8 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Microgram per minuut

18·1000 = 18000 mcg/h
18000/60 = 300 mcg/min

Per kilogram

D = 300/106 = 2,83 ≈ 2,8 mcg/kg/min

Antwoord

D = 2,8 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1400 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 250 + 200 + 100 = 550 mL
ijsschilfers: 100/2 = 50 mL
Infuus: 75·8 = 600 mL
intraveneus antibioticum: 2·100 = 200 mL
I = 1400 mL

Antwoord

I = 1400 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 3,6 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 50 = 450 mL

Tijd

t = 450/125 = 3,6 h

Antwoord

t = 3,6 h

Dat is ongeveer 3 h 36 min, dus de zak is rond 01:06 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 96% → 0
met zuurstof → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 70/min → 0
alert (A) → 0
T 35,8 °C → 1

Optellen

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 3

Antwoord

NEWS2 = 3
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: geen risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 4 + 4 + 4 + 4 + 2 + 1 = 19

Risiconiveau

19 → geen risico

Antwoord

geen risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 32 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·16 + 8 = 32 mmHg
worpafstand: 30–34 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 32 mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: passende compensatie

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

1,5·11 + 8 = 24,5 → 22,5–26,5 mmHg

Vergelijken

gemeten: 24 mmHg → passende compensatie

Antwoord

passende compensatie
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: sinustachycardie

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 14 kleine hokjes, 1500 ÷ 14 ≈ 107 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,56 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,12 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

sinustachycardie

Antwoord

sinustachycardie
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: gepacet ritme, falende capture

Gepacete ritmes: een pacemakerimpuls verschijnt als een smalle verticale pacingspike. Na een ventriculaire spike is het QRS breed (0,12 s of meer), omdat de impuls zich vanaf de lead door de spier verspreidt in plaats van door het geleidingssysteem; bij pacing van de rechterkamer is het in afleiding II vaak grotendeels negatief. Een spike voor elke P-top betekent atriale pacing, en een dual-chamber (AV) pacemaker toont een atriale spike en een P-top, en daarna, na de geprogrammeerde AV-vertraging, een ventriculaire spike en een breed QRS. Capture betekent dat elke spike wordt gevolgd door een depolarisatie. Falende capture is een spike zonder P-top of QRS erna; falende sensing (spikes die de eigen slagen van de patiënt negeren) en falende pacing (geen spike als er een verwacht wordt) zijn de andere klassieke storingen.

Vijf stappen

1. Frequentie: 6 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 60 per minuut.
2. Ritme: de pacingspikes zijn regelmatig (elke 0,88 s), maar de R–R niet, omdat na sommige spikes een QRS ontbreekt.
3. P-toppen: geen zichtbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,14 s en breed na de gecapturede spikes; één spike wordt niet gevolgd door een QRS (geen capture).

Interpretatie

gepacet ritme, falende capture

Antwoord

gepacet ritme, falende capture

Falende capture: de pacemaker vuurt maar het hart reageert niet. Studieboeken beschouwen het als dringend te melden, omdat de patiënt mogelijk van de pacemaker afhankelijk is.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions