Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why do nurses often count the respiratory rate while still appearing to take the pulse?

  1. AIt is not allowed to tell patients that breathing is measured
  2. BPatients who know their breathing is watched tend to change it
  3. CCounting breaths is only accurate when the wrist is held
  4. DThe pulse and breathing rates are always the same number
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een verpleegkundige vindt de dosis op een voorschrift ongewoon hoog. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe dosis geven omdat de voorschrijver verantwoordelijk is voor elke fout daarin
  2. BDe dosis op de lijst zelf veranderen in de gebruikelijke hoeveelheid
  3. CAls compromis de helft van de dosis geven
  4. DDe dosis inhouden, overleggen met de voorschrijver en de uitkomst documenteren
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient on oxygen is being taken to another department by wheelchair. What should the nurse check first?

  1. AThat the cylinder is placed on the patient’s lap
  2. BThat the oxygen is turned off during the transfer to save the supply in the tank
  3. CThat the cylinder is the largest size available
  4. DThat the portable cylinder has enough oxygen for the whole trip
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een patiënt met ernstige dementie komt 's nachts alleen uit bed en is twee keer gevallen. Welk plan is het meest geschikt?

  1. AElke nacht een sedativum om de patiënt in bed te houden
  2. BDe patiënt de hele nacht in de stoel vastbinden
  3. CVier omhoog gezette bedhekken, met de deur 's nachts dicht voor de rust
  4. DLaag bed, bedalarm, toiletrondes, nachtlampje en antislipsokken
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient is booked for a CT scan with iodinated contrast. Which of the patient’s medications may need to be held according to protocol?

  1. ALevothyroxine
  2. BOmeprazole
  3. CMetformin
  4. DAcetaminophen (paracetamol)
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

During birth, the baby’s head delivers but the shoulders do not follow. What should the nurse do first?

  1. AHelp with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
  2. BAsk the mother to stop pushing and wait an hour
  3. CPush firmly on the top of the uterus (fundal pressure)
  4. DPull hard on the baby’s head and neck to free the trapped shoulders quickly
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which pattern is typical of relapsing–remitting multiple sclerosis?

  1. AConstant weakness that starts in the feet and spreads upwards after a viral illness
  2. BAttacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses
  3. CSudden severe headache with neck stiffness
  4. DA single stroke that leaves permanent weakness
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Welke ECG-verandering hoort klassiek bij ernstige hyperkaliëmie?

  1. AOpvallende U-golven
  2. BHoge, spitse T-toppen
  3. CAlleen ST-depressie
  4. DEen verkort PR-interval
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

When should a blood specimen tube be labeled?

  1. AAt the bedside, in the patient's presence, using two identifiers
  2. BBefore entering the room, so tubes are ready for the next patients
  3. CAt the nurses' station, after all samples for the shift are drawn
  4. DIn the laboratory, by the staff who receive the unlabeled sample
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Bij een patiënt met een heparine-infuus daalt het aantal bloedplaatjes op dag 7 van 260 naar 110 × 10³/µL. Welke handeling is het meest passend?

  1. AEen trombocytentransfusie geven en de heparine voortzetten
  2. BNiets doen, omdat het aantal nog net boven 100 × 10³/µL ligt
  3. CHet infuus voortzetten en de snelheid verhogen volgens protocol
  4. DDirect melden: heparine-geïnduceerde trombocytopenie is mogelijk
11.FarmacologieGemiddeld

Sumatriptan is contraindicated in which patient?

  1. AA patient with a recent ankle sprain
  2. BA patient with iron deficiency anaemia
  3. CA patient with coronary artery disease
  4. DA patient with mild asthma
12.FarmacologieMoeilijk

Why are antipsychotics used with great caution in older people with dementia?

  1. AThey are not absorbed in people over 65
  2. BThey cause severe hypoglycaemia in older people
  3. CThey are linked to a higher risk of stroke and death
  4. DThey always cure the dementia and stop all behaviour problems
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Which ECG pattern is typical of acute pericarditis?

  1. AST elevation only in leads II, III and aVF with Q waves
  2. BWidespread saddle-shaped ST elevation with PR depression
  3. CA sawtooth baseline with a regular ventricular rate
  4. DTall peaked T waves with a wide QRS
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt die bisoprolol en diltiazem gebruikt, is duizelig, met een hartfrequentie van 38/min en een bloeddruk van 82/50 mmHg. Wat is de meest geschikte eerste reactie?

  1. ADe waarnemingen noteren en over vier uur opnieuw controleren
  2. BDe volgende doses van beide middelen vroeg geven om de hartfrequentie stabiel te houden
  3. CDringend hulp inroepen, ABCDE beoordelen en een hartmonitor aansluiten
  4. DDe patiënt over de afdeling laten lopen om de hartfrequentie te verhogen
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

After a lumbar discectomy, which finding should the nurse report promptly?

  1. AMild pain at the wound site
  2. BA dry, intact wound dressing
  3. CNew weakness or numbness in the legs
  4. DStiffness when getting out of bed
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

An 89-year-old with stage 5 CKD and severe heart failure, who has capacity, decides not to start dialysis. What is the nurse's best response?

  1. AAsk the family to change the patient's mind
  2. BTell the patient they must start dialysis by law
  3. CStop all care, because nothing more can be done
  4. DRespect the decision and support symptom-focused care
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Een patiënt met een ileumconduit (urostoma) maakt zich zorgen over slijm in de urine. Wat is de juiste uitleg?

  1. AHet is een teken van een niersteen en moet vandaag worden gemeld
  2. BHet wijst erop dat er een darmobstructie ontstaat
  3. CHet betekent dat het stoma faalt en een operatie nodig heeft
  4. DHet is normaal, omdat het conduit van dunne darm is gemaakt
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A dying patient has noisy, rattling breathing. The patient seems unaware, but the family is distressed. What is the best nursing approach?

  1. AReposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed
  2. BPerform deep suction every hour
  3. CGive large volumes of IV fluid to loosen and thin the secretions
  4. DAsk the family to leave the room
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which behaviour shows positive early bonding between mother and newborn?

  1. AAvoiding holding the baby during the first day
  2. BAsking staff to keep the baby in the nursery at all times
  3. CFace-to-face eye contact and talking to the baby
  4. DCalling the baby "it" and not looking at it
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Which statement by a woman being discharged after birth shows a need for further teaching?

  1. A"I should call if my bleeding gets heavier or smells bad."
  2. B"I should change my pads regularly and wash my hands."
  3. C"I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."
  4. D"I should report a painful, swollen calf straight away."
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which factors can trigger a sickle cell crisis?

  1. ADehydration, infection, cold and low oxygen
  2. BSleeping for long periods in a warm room
  3. CEating a high-iron diet and taking daily multivitamins
  4. DDrinking plenty of water during hot weather
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een schoolkind krijgt een operatie. Welke aanpak van de voorbereiding past het best bij deze leeftijd?

  1. ANiet uitleggen omdat het alleen angst veroorzaakt
  2. BAlleen babytaal en speelgoed voor zuigelingen gebruiken
  3. CAlles met de ouders bespreken maar niet met het kind, zodat het kind niet bang wordt
  4. DDe ingreep uitleggen met eenvoudige schema's, vragen toestaan en het kind betrekken bij keuzes
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A 4-year-old asks when her grandmother, who died last week, will come back. How should the nurse explain this to the parents?

  1. AYoung children often do not yet see death as permanent, so simple, honest words help
  2. BThe child should not be told anything about the death until she is older
  3. CThe child is in denial and needs psychiatric treatment
  4. DThe child does not care about her grandmother and has not been affected by the death
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient taking venlafaxine has started a second serotonergic medicine. She is restless, sweating, has a fast pulse and twitching muscles. What should the nurse do first?

  1. AGive paracetamol (acetaminophen) and check her again tomorrow
  2. BGive the next dose of venlafaxine as planned
  3. CEncourage her to walk or exercise in the garden to relieve the restlessness and muscle twitching
  4. DHold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37,6 °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 37,6 °C. Reken die om naar graden Fahrenheit T met °F = °C × 9/5 + 32. Rond af op één decimaal.

37,6 °C
T = °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
4 tbsp? mL3 kopjes? mL2½ tsp? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 4 tbsp van vloeibare aanvulling, 3 kopjes van thee, 2½ tsp van hoestdrank in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 tbsp = 15 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 18 kg krijgt 10 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 20 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

18 kg10 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
33 kg128 cmBSA = √(h·w/3600)175 mg/m²D = ? mg

Een patiënt is 128 cm lang en weegt 33 kg. Het voorschrift is 175 mg/m². Bereken met de formule van Mosteller BSA = √(lengte (cm) × gewicht (kg)/3600) de dosis D in mg.

128 cm33 kg175 mg/m²
D = mg
29.InfuussnelhedenGemiddeld
V = ?60 gtt/mL50 gtt/min12 h

Een infuus loopt met 50 gtt/min via een systeem van 60 gtt/mL. Hoeveel milliliter V krijgt de patiënt in 12 uur?

50 gtt/min60 gtt/mL12 h
V = mL
30.InfuussnelhedenMoeilijk
780 mLover? mL/h5 h over

Er is 1500 mL voorgeschreven in 12 uur. Na 7 uur zie je dat er nog 780 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?

1500 mL / 12 hna 7 h: 780 mL
Δ = %
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
50 stuks50 mLkortwerkende insuline7,5 mL/h? stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 50 eenheden kortwerkende insuline in 50 mL loopt met 7,5 mL/h. Hoeveel eenheden per uur D krijgt de patiënt?

50 stuks/50 mL7,5 mL/h
D = stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
400 mg250 mLdopamine? mL/h86 kg8 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dopamine 400 mg in 250 mL. Het voorschrift is 8 mcg/kg/min voor een patiënt van 86 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

400 mg/250 mL8 mcg/kg/min86 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursap150 mLmelk100 mLijsschilfers240 mLInfuus125 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine475 mLurine450 mLurine325 mLurine150 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

sap: 150 mLmelk: 100 mLijsschilfers: 240 mLInfuus: 125 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mLurine: 475 mLurine: 450 mLurine: 325 mLurine: 150 mL
B = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL50 mL ingelopen100 mL/h14:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 100 mL/h. Om 14:30 is er al 50 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL50 mL ingelopen100 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel), maakt alleen onverstaanbare geluiden zoals kreunen en vertoont als beste motorische reactie: strekken van de armen en benen (abnormale extensie). Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 5 minuten na de geboorte heeft een oefenpasgeborene een roze lichaam met blauwe handen en voeten, een hartfrequentie van 60/min, geen reactie op prikkels, enige flexie van de armen en benen en langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 53 mmHg (7,1 kPa). Gebruik de regel dat bij acute respiratoire acidose stijgt HCO₃⁻ met 1 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ boven 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 53 mmHg (7,1 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Een oefengas toont een metabole alkalose met HCO₃⁻ 45 mmol/L. Gebruik verwachte PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 om de verwachte PaCO₂ te vinden.

HCO₃⁻ 45 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet op deze strip in afleiding II de gevraagde waarde (QT-interval) in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QT = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVderdegraads (compleet) AV-bloktweedegraads AV-blok type IIeerstegraads AV-blok2:1 AV-blok (type onbepaald)

Interpreteer deze afleiding-II-strip. Welke interpretatie kun je op basis van deze ene strip verdedigen? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1derdegraads (compleet) AV-blok
  2. 2tweedegraads AV-blok type II
  3. 3eerstegraads AV-blok
  4. 42:1 AV-blok (type onbepaald)

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Patients who know their breathing is watched tend to change it

Waarom dit het antwoord is

Breathing can be changed on purpose, so a patient who is aware of being watched may breathe differently. Counting unobtrusively for a full minute gives a more accurate rate.

Antwoord

B · Patients who know their breathing is watched tend to change it
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · De dosis inhouden, overleggen met de voorschrijver en de uitkomst documenteren

Waarom dit het antwoord is

Een verpleegkundige die een middel toedient, is verantwoordelijk voor veilige toediening. Als een dosis verkeerd lijkt, mag ze die niet geven tot het met de voorschrijver of apotheker is opgehelderd. Verpleegkundigen mogen een voorschrift niet zelf wijzigen.

Antwoord

D · De dosis inhouden, overleggen met de voorschrijver en de uitkomst documenteren
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · That the portable cylinder has enough oxygen for the whole trip

Waarom dit het antwoord is

The nurse checks the cylinder gauge and makes sure there is enough oxygen for the trip and possible delays. The cylinder is secured in a holder on the chair, not on the patient’s lap.

Antwoord

D · That the portable cylinder has enough oxygen for the whole trip
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Laag bed, bedalarm, toiletrondes, nachtlampje en antislipsokken

Waarom dit het antwoord is

Gecombineerde maatregelen verminderen vallen het best: een laag bed, alarmen, vaste rondes en toiletmomenten, goede verlichting en antislipschoenen. Vier bedhekken, routinematige sedativa en fixatie vergroten het risico op letsel.

Antwoord

D · Laag bed, bedalarm, toiletrondes, nachtlampje en antislipsokken
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Metformin

Waarom dit het antwoord is

If contrast causes kidney injury, metformin can build up and cause lactic acidosis. Protocols often hold metformin around the procedure, especially when kidney function is reduced.

Antwoord

C · Metformin
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed

Waarom dit het antwoord is

In shoulder dystocia, the McRoberts maneuver (flexing the mother’s thighs onto her abdomen) and suprapubic pressure help free the shoulder. Fundal pressure and pulling on the head can worsen the injury.

Antwoord

A · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Attacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses

Waarom dit het antwoord is

MS causes demyelination in the brain and spinal cord. Many patients first have attacks such as optic neuritis or sensory symptoms, with partial or full recovery between relapses.

Antwoord

B · Attacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Hoge, spitse T-toppen

Waarom dit het antwoord is

Hyperkaliëmie geeft spitse T-toppen, daarna een verbreed QRS-complex en mogelijk een sinusgolfpatroon en circulatiestilstand. Hypokaliëmie geeft afgevlakte T-toppen en U-golven.

Antwoord

B · Hoge, spitse T-toppen
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · At the bedside, in the patient's presence, using two identifiers

Waarom dit het antwoord is

Specimens are labeled immediately after collection, at the bedside, after checking two patient identifiers such as name and date of birth. Pre-labeling or labeling away from the patient can put the wrong patient's name on the sample, which can lead to harmful decisions.

Antwoord

A · At the bedside, in the patient's presence, using two identifiers
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Direct melden: heparine-geïnduceerde trombocytopenie is mogelijk

Waarom dit het antwoord is

Heparine-geïnduceerde trombocytopenie veroorzaakt een grote daling van de bloedplaatjes (vaak met meer dan de helft), meestal 5–14 dagen na de start van heparine, en gaat gepaard met een hoog risico op stolsels. De voorschrijver stopt alle heparine en start bij vermoeden van HIT een niet-heparine anticoagulans.Gecontroleerd met: Heparin-Induced Thrombocytopenia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Antwoord

D · Direct melden: heparine-geïnduceerde trombocytopenie is mogelijk
11.Farmacologie

Antwoord: C · A patient with coronary artery disease

Waarom dit het antwoord is

Triptans can constrict coronary arteries and cause angina or myocardial infarction. They are avoided in coronary disease, uncontrolled hypertension and previous stroke.

Antwoord

C · A patient with coronary artery disease
12.Farmacologie

Antwoord: C · They are linked to a higher risk of stroke and death

Waarom dit het antwoord is

In older people with dementia, antipsychotics increase the risk of stroke and death. Non-drug approaches are tried first, and antipsychotics are used at low doses for short periods if needed.

Antwoord

C · They are linked to a higher risk of stroke and death
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Widespread saddle-shaped ST elevation with PR depression

Waarom dit het antwoord is

Pericarditis often causes concave ST elevation across many leads and PR segment depression, because the inflammation is not limited to one coronary territory. Localised ST elevation with reciprocal changes suggests STEMI. Pericarditis is usually treated with NSAIDs and colchicine.

Antwoord

B · Widespread saddle-shaped ST elevation with PR depression
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Dringend hulp inroepen, ABCDE beoordelen en een hartmonitor aansluiten

Waarom dit het antwoord is

Bètablokkers en frequentieverlagende calciumantagonisten hebben een additief effect op de sinus- en AV-knoop. Symptomatische bradycardie met hypotensie is een noodsituatie: roep hulp in, bewaak de patiënt, houd de middelen achter en verwacht atropine en eventueel pacing volgens het bradycardie-algoritme.

Antwoord

C · Dringend hulp inroepen, ABCDE beoordelen en een hartmonitor aansluiten
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · New weakness or numbness in the legs

Waarom dit het antwoord is

New or worsening leg weakness, numbness or problems passing urine may indicate a haematoma or nerve root compression and need urgent review. Mild wound pain and stiffness are expected.

Antwoord

C · New weakness or numbness in the legs
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Respect the decision and support symptom-focused care

Waarom dit het antwoord is

A competent patient can refuse dialysis. The nurse makes sure the choice is informed, respects it and supports conservative kidney management, with symptom control, advance care planning and palliative care input.

Antwoord

D · Respect the decision and support symptom-focused care
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Het is normaal, omdat het conduit van dunne darm is gemaakt

Waarom dit het antwoord is

Een ileumconduit gebruikt een segment van het ileum, dat slijm blijft produceren. Patiënten worden aangemoedigd goed te drinken om de urine te laten stromen. Troebele, kwalijk riekende urine met koorts wijst echter op infectie.

Antwoord

D · Het is normaal, omdat het conduit van dunne darm is gemaakt
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Reposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed

Waarom dit het antwoord is

Noisy respiratory secretions near death come from secretions in the throat that the patient cannot clear. Repositioning, explanation and anticholinergic drugs may help; deep suction is usually distressing and ineffective.

Antwoord

A · Reposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Face-to-face eye contact and talking to the baby

Waarom dit het antwoord is

En face positioning, touching, talking in a high-pitched voice and calling the baby by name are positive bonding behaviours. Persistent avoidance needs further assessment and support.

Antwoord

C · Face-to-face eye contact and talking to the baby
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · "I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."

Waarom dit het antwoord is

Tampons are avoided until lochia has stopped and the postnatal check is done, because they increase the risk of infection. The other statements are correct.

Antwoord

C · "I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Dehydration, infection, cold and low oxygen

Waarom dit het antwoord is

Low oxygen, dehydration, acidosis, cold, infection and stress promote sickling and blocked blood vessels. Families are taught to keep the child well hydrated and warm and to seek help early with fever or pain.

Antwoord

A · Dehydration, infection, cold and low oxygen
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · De ingreep uitleggen met eenvoudige schema's, vragen toestaan en het kind betrekken bij keuzes

Waarom dit het antwoord is

Schoolkinderen hebben baat bij concrete, feitelijke uitleg, schema's en echte apparatuur, en bij enige controle over keuzes. Ze kunnen zich zorgen maken over verlies van controle en over de gevolgen voor hun lichaam.

Antwoord

D · De ingreep uitleggen met eenvoudige schema's, vragen toestaan en het kind betrekken bij keuzes
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Young children often do not yet see death as permanent, so simple, honest words help

Waarom dit het antwoord is

Preschool children often see death as temporary or reversible. Clear, simple language, such as "her body stopped working", and avoiding phrases like "gone to sleep" help the child understand.

Antwoord

A · Young children often do not yet see death as permanent, so simple, honest words help
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Hold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently

Waarom dit het antwoord is

These signs suggest serotonin syndrome. The first steps are to stop the serotonergic drugs and get urgent medical review; supportive care and monitoring follow, and severe cases need intensive care.

Antwoord

D · Hold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 99,7 °F

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Vermenigvuldig met 9/5

37,6·9/5 = 67,68

Tel 32 op

T = 67,68 + 32 = 99,68 ≈ 99,7 °F

Antwoord

T = 99,7 °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 792,5 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

4 tbsp = 4·15 = 60 mL
3 kopjes = 3·240 = 720 mL
2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL

Optellen

V = 60 + 720 + 12,5 = 792,5 mL

Antwoord

V = 792,5 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 9 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 10·18 = 180 mg

Volume

V = 180/20 = 9 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 9 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 189,6 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Lichaamsoppervlak

BSA = √(128·33/3600) = √1,173 = 1,083 m²

Dosis

D = 175·1,083 = 189,6 mg

Antwoord

D = 189,6 mg
29.Infuussnelheden

Antwoord: V = 600 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Snelheid in mL/h

50·60/60 = 50 mL/h

Volume

V = 50·12 = 600 mL

Antwoord

V = 600 mL
30.Infuussnelheden

Antwoord: Δ = 24,8 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1500/12 = 125 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 780/5 = 156 mL/h

Procentuele verandering

Δ = (156 − 125)/125·100% = 24,8%

Antwoord

Δ = 24,8%

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 7,5 stuks/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

50/50 = 1 stuks/mL

Eenheden per uur

D = 7,5·1 = 7,5 stuks/h

Antwoord

D = 7,5 stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 25,8 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

8·86 = 688 mcg/min
688·60 = 41280 mcg/h

Pompsnelheid

R = 41280/1600 = 25,8 mL/h

Antwoord

R = 25,8 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 70 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 150 + 100 = 250 mL
ijsschilfers: 240/2 = 120 mL
Infuus: 125·8 = 1000 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
totale intake = 1470 mL

Totale output

475 + 450 + 325 + 150 = 1400 mL

Balans

B = 1470 − 1400 = 70 mL

Antwoord

B = 70 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 4,5 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 50 = 450 mL

Tijd

t = 450/100 = 4,5 h

Antwoord

t = 4,5 h

Dat is ongeveer 4 h 30 min, dus de zak is rond 19:00 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: ernstig

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel) → 2
V: maakt alleen onverstaanbare geluiden zoals kreunen → 2
M: strekken van de armen en benen (abnormale extensie) → 2

Optellen

GCS = 2 + 2 + 2 = 6

Ernst

GCS 6 → ernstig

Antwoord

ernstig
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig afwijkend

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: een roze lichaam met blauwe handen en voeten → 1
Hartslag: 60/min → 1
Grimace: geen reactie op prikkels → 0
Activiteit: enige flexie van de armen en benen → 1
Respiration: langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen → 1

Optellen

APGAR = 1 + 1 + 0 + 1 + 1 = 4

Interpretatie

4 → matig afwijkend

Antwoord

matig afwijkend

Bij een score onder 7 na 5 minuten wordt de score meestal elke 5 minuten herhaald tot 20 minuten.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 25,3 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|53 − 40| = 13 mmHg → 1,3 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·1,3 = 25,3 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 25,3 mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 52,5 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

0,7·45 + 21 = 52,5 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 52,5 mmHg

De stijging heeft een grens: PaCO₂ komt door compensatie alleen zelden boven ongeveer 55 mmHg.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QT = 0,4 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

10 kleine hokjes van het begin van het QRS tot het einde van de T-top

Omrekenen

QT = 10 × 0,04 s = 0,4 s

Antwoord

QT = 0,4 s

Een vuistregel: bij normale frequenties moet de QT minder dan de helft van het R–R-interval zijn (hier R–R = 0,96 s).

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: 2:1 AV-blok (type onbepaald)

2:1 AV-blok: met twee P-toppen per QRS volgen er nooit twee geleide P-toppen op elkaar, dus je kunt niet zien of de PR zou toenemen (type I) of gelijk zou blijven (type II) vóór een niet-geleide P-top. Op basis van één strip noem je het een 2:1 AV-blok; een langere strip of een verandering in de geleidingsverhouding bepaalt het type. Een smal QRS maakt type I waarschijnlijker en een breed QRS type II, maar geen van beide bewijst het.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 40 kleine hokjes, 1500 ÷ 40 ≈ 38 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,60 s.
3. P-toppen: positief en regelmatig (P–P 0,80 s, 75 per minuut), twee voor elke QRS.
4. PR-interval: constant op 0,18 s in de geleide slagen.
5. QRS: 0,12 s, breed (0,12 s of meer).

Waarom het type open blijft

Elke tweede P-top wordt niet geleid, dus er volgen nooit twee geleide slagen op elkaar en een toenemende PR kan nooit zichtbaar worden.
2:1 AV-blok (type onbepaald)

Antwoord

2:1 AV-blok (type onbepaald)

Een smal QRS maakt type I waarschijnlijker en een breed QRS type II, maar alleen een langere strip of een verandering in de geleidingsverhouding geeft uitsluitsel.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions