Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Which care best protects the skin of a patient with frequent urinary incontinence?

  1. AScrubbing the area with soap and hot water twice a day
  2. BLeaving the skin wet so it does not dry out
  3. CApplying talcum powder thickly after each episode
  4. DGentle cleansing after each episode and a barrier product
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een oudere patiënt met iv-vocht wordt kortademig, met crepitaties over de longen en gezwollen enkels. Wat is het waarschijnlijkste probleem?

  1. AHypoglykemie
  2. BOvervulling
  3. CUitdroging
  4. DEen normale reactie op iv-vocht
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

An alcohol-based skin prep has been used before surgery with electrosurgery. What must happen before the drapes are placed?

  1. AThe prep must be fully dry and any pooled liquid removed
  2. BThe prep must be wiped off with saline
  3. CThe prep must be warmed with a hair dryer
  4. DThe prep must be covered with the drapes while it is still wet
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een patiënt met luchtwegisolatie heeft dringend een CT-scan nodig. Welk plan is juist?

  1. ADe scan wordt uitgesteld totdat de patiënt niet meer besmettelijk is
  2. BPatiënt met mondmasker, CT vooraf gewaarschuwd, personeel met ademhalingsmaskers
  3. CPatiënt gaat zonder mondmasker en de CT-ruimte wordt de volgende dag schoongemaakt
  4. DDe patiënt draagt een N95-ademhalingsmasker, dus het personeel heeft geen bescherming nodig
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een patiënt die net te horen kreeg dat hij kanker heeft huilt, maar heeft ook meerdere keren overgegeven en kan geen vocht binnenhouden. Wat pakt de verpleegkundige als eerste aan?

  1. AContact opnemen met de geestelijk verzorger van het ziekenhuis
  2. BHet braken en vochtverlies
  3. CVoorlichting over chemotherapie
  4. DEmotionele steun over de diagnose
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient taking an SSRI is also given tramadol. A few hours later the patient is agitated, sweating and has a fever, jerking muscles and brisk reflexes. What is the most likely cause?

  1. ANeuroleptic malignant syndrome
  2. BAn anxiety attack
  3. CSerotonin syndrome
  4. DOpioid withdrawal
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why are people with diabetes advised to have regular eye screening?

  1. ATo measure their blood glucose through the eye
  2. BTo detect diabetic retinopathy early, before sight is lost
  3. CTo prevent conjunctivitis
  4. DTo check whether they need reading glasses for close work
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

After a high spinal cord injury, a patient has low blood pressure with a slow heart rate and warm, dry skin. What is most likely?

  1. AHypovolaemic shock
  2. BSeptic shock
  3. CCardiac tamponade
  4. DNeurogenic shock
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Which instruction is correct for a patient starting oral iron tablets?

  1. AYour urine will turn bright orange while you take it
  2. BTake each tablet with milk to protect the stomach
  3. CTake the tablet with an antacid to improve absorption
  4. DYour stools may turn dark green or black
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with a round face, central weight gain and purple stretch marks has a glucose of 210 mg/dL (11,7 mmol/L) and a potassium of 3,1 mEq/L. Which condition fits best?

  1. ACushing syndrome
  2. BAdrenal insufficiency
  3. CHypothyroidism
  4. DDiabetes insipidus
11.FarmacologieGemiddeld

Which rule applies when giving phenytoin intravenously?

  1. AGive it in the same line as other drugs without flushing
  2. BMix it with glucose 5% to prevent low blood sugar
  3. CMix or flush it only with normal saline and give it slowly
  4. DGive it as a rapid push to stop seizures faster
12.FarmacologieMoeilijk

Why is gentamicin often given once daily instead of in several small doses?

  1. AIts killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect
  2. BIt is absorbed slowly from the muscle over 24 hours
  3. CIt has a very long half-life of several days
  4. DIts killing depends only on the time the level stays above the MIC
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient on nasal cannula oxygen breathes mainly through the mouth. What is the most accurate statement?

  1. AIt can still work, because oxygen collects in the nasopharynx
  2. BIt has no effect at all in mouth breathers and must be stopped
  3. CThe cannula should be placed in the mouth
  4. DThe flow must be increased to 15 L/min to make it work at all
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient declines enoxaparin for VTE prevention because it is made from pork, which conflicts with their beliefs. What is the best response?

  1. ADocument the refusal in the notes and take no further action at all
  2. BTell the patient that refusal means they cannot have surgery
  3. CGive the injection anyway without explaining what the medicine is made from
  4. DRespect the decision, inform the prescriber and discuss non-animal options
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient on insulin asks about drinking alcohol. Which advice is correct?

  1. AAlcohol should replace a meal on the days it is drunk
  2. BAlcohol raises glucose, so extra insulin should be taken first
  3. CAlcohol has no effect on blood glucose in people with diabetes
  4. DAlcohol can cause hypos, even the next day, so eat carbs with it
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Welke verpleegkundige zorg is belangrijk voor een patiënt die mannitol krijgt voor verhoogde intracraniële druk?

  1. AHet middel oraal bij de maaltijd geven om misselijkheid te verminderen
  2. BNauwlettende bewaking van urineproductie, natrium en osmolaliteit
  3. CDe katheter afklemmen om vocht in het lichaam te houden
  4. DDe vochtbalanslijst tijdens de behandeling stopzetten
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Why are urinary catheters removed as early as possible after surgery?

  1. ABecause patients cannot drink normally while a catheter is in place
  2. BBecause the catheter stops the bowel working
  3. CBecause catheters always cause kidney stones
  4. DTo reduce the risk of catheter-associated infection
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient with a toe ulcer says the leg pain is worse at night and eases when they hang the leg over the side of the bed. What does this suggest?

  1. ALymphoedema
  2. BVenous insufficiency
  3. CNeuropathic itching
  4. DArterial insufficiency
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Why is it important to do newborn bloodspot screening at the recommended time rather than in the first hours?

  1. ASome results, such as PKU, need milk feeds first
  2. BThe baby's blood cannot be sampled before day 3
  3. CThe heel cannot be pricked until the cord falls off
  4. DEarlier testing always gives false negatives for all conditions
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Een vrouw met pre-eclampsie krijgt een tonisch-clonische aanval. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. AHaar armen en benen vastzetten
  2. BEen spatel of beschermd mondstuk tussen haar tanden steken zodat ze niet door haar tong kan bijten
  3. CHulp roepen, bij haar blijven, haar tegen letsel beschermen en haar op haar zij draaien zodra dat kan
  4. DDe fundushoogte meten
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child is in skin traction for a leg fracture. Which nursing action is correct?

  1. ALift the weights off when the child is uncomfortable
  2. BLet the weights rest on the floor while the child sleeps, so the pull is gentler
  3. CRemove the traction tapes every hour to check the skin
  4. DKeep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Welke opdracht moet de verpleegkundige in twijfel trekken bij een kind met neutropenie na chemotherapie?

  1. AEen temperatuur van 38 °C of hoger onmiddellijk melden
  2. BVoor elk contact zorgvuldige handhygiëne toepassen
  3. CDe temperatuur om de 4 uur rectaal meten
  4. DDe temperatuur axillair of oraal bewaken
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient with PTSD begins to dissociate during a conversation. Which grounding technique can the nurse use?

  1. AAsk her to describe the traumatic event in as much detail as she can
  2. BAsk her to name things she can see, hear and touch in the room right now
  3. CAsk her to close her eyes and think back to the worst moment of the trauma
  4. DLeave her alone until the episode has passed on its own
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient who is detained under mental health legislation refuses his prescribed oral antipsychotic. What is the correct general principle?

  1. ATreatment without consent is lawful only under the conditions and procedures set by the law
  2. BThe refusal must always be accepted, even if the law allows treatment without consent
  3. CDetained patients have no right to refuse any treatment at all
  4. DThe nurse may hide the medicine in his food without any further process
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111213:05?1:05 PM3:05 PM1:05 AM12:05 PM

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 13:05 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.

13:05
  1. 11:05 PM
  2. 23:05 PM
  3. 31:05 AM
  4. 412:05 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
8 fl oz? mL1½ kopjes? mL4 tbsp? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 8 fl oz van sap, 1½ kopjes van thee, 4 tbsp van vloeibare aanvulling in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 fl oz = 30 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
22 kg2 mg/kg/dag2× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 22 kg. De voorgeschreven dosis is 2 mg/kg per dag, verdeeld over 2 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

22 kg2 mg/kg/dag2× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
59 kg153 cmBSA = √(h·w/3600)50 mg/m²D = ? mg

Een patiënt is 153 cm lang en weegt 59 kg. Het voorschrift is 50 mg/m². Bereken met de formule van Mosteller BSA = √(lengte (cm) × gewicht (kg)/3600) de dosis D in mg.

153 cm59 kg50 mg/m²
D = mg
29.InfuussnelhedenGemiddeld
250 mL20 gtt/mL4 h? gtt/min

Dien 250 mL toe in 4 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

250 mL4 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
1000 mg500 mL20 gtt/mL150 mg/h? gtt/min

1000 mg van een geneesmiddel is opgelost in 500 mL en wordt op zwaartekracht toegediend via een systeem van 20 gtt/mL. Het voorschrift is 150 mg per uur. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

1000 mg/500 mL150 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
20 000 stuks500 mLheparin? mL/h86 kg14 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 20 000 eenheden heparine in 500 mL. Het voorschrift is 14 eenheden/kg/h voor een patiënt van 86 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

20 000 stuks/500 mL14 stuks/kg/h86 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
500 mg250 mLdobutamine? mL/h87 kg12,5 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dobutamine 500 mg in 250 mL. Het voorschrift is 12,5 mcg/kg/min voor een patiënt van 87 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

500 mg/250 mL12,5 mcg/kg/min87 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurgelatinepudding120 mLthee150 mLsap150 mLijsschilfers200 mLInfuus125 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine475 mLurine400 mLurine200 mLurine325 mLwonddrain70 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

gelatinepudding: 120 mLthee: 150 mLsap: 150 mLijsschilfers: 200 mLInfuus: 125 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 2 × 100 mLurine: 475 mLurine: 400 mLurine: 200 mLurine: 325 mLwonddrain: 70 mL
B = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL100 mL ingelopen50 mL/h20:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 50 mL/h. Om 20:30 is er al 100 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL100 mL ingelopen50 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: zwak; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 97% op kamerlucht, bloeddruk 150/90 mmHg, hartslag 40/min, alert, temperatuur 37,7 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 16SpO₂ 97%luchtSBP 150HR 40AT 37,7 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,38PaCO₂mmHg354552HCO₃⁻mmol/L222630ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,38, PaCO₂ 52 mmHg (6,9 kPa) en HCO₃⁻ 30 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,38PaCO₂ 52 mmHg (6,9 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Een oefengas toont een metabole alkalose met HCO₃⁻ 33 mmol/L. Gebruik verwachte PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 om de verwachte PaCO₂ te vinden.

HCO₃⁻ 33 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont boezemflutter. Meet het interval tussen de fluttergolven en bepaal de gevraagde waarde (atriale frequentie) in slagen per minuut.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
atriale frequentie = bpm
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVderdegraads (compleet) AV-bloktweedegraads AV-blok type IItweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)sinusbradycardie

Deze strip in afleiding II toont een geleidingsprobleem tussen de boezems en de kamers. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1derdegraads (compleet) AV-blok
  2. 2tweedegraads AV-blok type II
  3. 3tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)
  4. 4sinusbradycardie

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Gentle cleansing after each episode and a barrier product

Waarom dit het antwoord is

Moisture and urine break down the skin barrier. Prompt, gentle cleansing with a pH-balanced cleanser and a barrier cream or film protects against incontinence-associated dermatitis.

Antwoord

D · Gentle cleansing after each episode and a barrier product
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Overvulling

Waarom dit het antwoord is

Kortademigheid, crepitaties, een verhoogde ademfrequentie en oedeem tijdens iv-therapie wijzen op overvulling. De verpleegkundige moet het infuus zo nodig stoppen of vertragen, de patiënt rechtop zetten en opschalen.

Antwoord

B · Overvulling
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · The prep must be fully dry and any pooled liquid removed

Waarom dit het antwoord is

Wet alcohol prep and its vapors under drapes can be ignited by electrosurgery or lasers. The prep is allowed to dry fully, and pooling in skin folds or linen is prevented.

Antwoord

A · The prep must be fully dry and any pooled liquid removed
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Patiënt met mondmasker, CT vooraf gewaarschuwd, personeel met ademhalingsmaskers

Waarom dit het antwoord is

Dringende onderzoeken worden niet uitgesteld, maar de patiënt draagt een chirurgisch mondmasker om deeltjes tegen te houden, de route wordt gepland en het ontvangende personeel wordt geïnformeerd zodat het zichzelf en andere patiënten kan beschermen.

Antwoord

B · Patiënt met mondmasker, CT vooraf gewaarschuwd, personeel met ademhalingsmaskers
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Het braken en vochtverlies

Waarom dit het antwoord is

Aanhoudend braken bedreigt de vocht- en elektrolytenbalans, een fysiologische behoefte. Emotionele steun is belangrijk en moet snel volgen, maar de lichamelijke bedreiging wordt eerst aangepakt.

Antwoord

B · Het braken en vochtverlies
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Serotonin syndrome

Waarom dit het antwoord is

SSRIs and tramadol both raise serotonin. Agitation, fever, clonus and hyperreflexia that start quickly suggest serotonin syndrome; neuroleptic malignant syndrome follows antipsychotics and causes rigid muscles with slow reflexes.

Antwoord

C · Serotonin syndrome
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · To detect diabetic retinopathy early, before sight is lost

Waarom dit het antwoord is

Diabetic retinopathy often has no symptoms until it is advanced. Screening allows early treatment that can prevent blindness.

Antwoord

B · To detect diabetic retinopathy early, before sight is lost
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Neurogenic shock

Waarom dit het antwoord is

Neurogenic shock from cervical or high thoracic injury causes vasodilation and bradycardia because sympathetic outflow is lost. Hypovolaemic shock usually causes tachycardia and cool, pale skin.

Antwoord

D · Neurogenic shock
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Your stools may turn dark green or black

Waarom dit het antwoord is

Oral iron commonly darkens the stools, which is harmless, but black tarry stools with abdominal pain should be reported. Milk, antacids and tea reduce absorption; vitamin C or orange juice can improve it.

Antwoord

D · Your stools may turn dark green or black
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Cushing syndrome

Waarom dit het antwoord is

Excess cortisol raises glucose, causes central obesity, a round face and purple striae, and has some mineralocorticoid effect that lowers potassium. Adrenal insufficiency causes low glucose and high potassium.

Antwoord

A · Cushing syndrome
11.Farmacologie

Antwoord: C · Mix or flush it only with normal saline and give it slowly

Waarom dit het antwoord is

Phenytoin precipitates in glucose solutions, so only normal saline is used. Rapid infusion can cause hypotension and arrhythmias, so the rate is limited and the patient is monitored.

Antwoord

C · Mix or flush it only with normal saline and give it slowly
12.Farmacologie

Antwoord: A · Its killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect

Waarom dit het antwoord is

Aminoglycosides show concentration-dependent killing and a post-antibiotic effect. Once-daily dosing gives high peaks and a low trough, which may also reduce kidney and ear toxicity.

Antwoord

A · Its killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · It can still work, because oxygen collects in the nasopharynx

Waarom dit het antwoord is

Studies show that mouth breathing still draws in oxygen from the nasopharynx, so nasal cannulae can work. The effect is judged by the SpO₂, and the device is changed if targets are not reached. Cannulae are never placed in the mouth.

Antwoord

A · It can still work, because oxygen collects in the nasopharynx
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Respect the decision, inform the prescriber and discuss non-animal options

Waarom dit het antwoord is

Most heparins are derived from porcine intestine. Patients have the right to know and to decline. The nurse informs the prescriber, who can consider synthetic alternatives (such as fondaparinux) or mechanical prophylaxis, and documents the discussion.

Antwoord

D · Respect the decision, inform the prescriber and discuss non-animal options
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Alcohol can cause hypos, even the next day, so eat carbs with it

Waarom dit het antwoord is

Alcohol reduces the liver's release of glucose, so it increases the risk of hypoglycaemia, which may be delayed for many hours. Patients should eat carbohydrate, check glucose before bed and tell friends that a hypo can look like drunkenness.

Antwoord

D · Alcohol can cause hypos, even the next day, so eat carbs with it
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Nauwlettende bewaking van urineproductie, natrium en osmolaliteit

Waarom dit het antwoord is

Mannitol trekt water uit de hersenen naar het bloed en wordt door de nieren uitgescheiden, wat een grote diurese veroorzaakt. Bewaking op uitdroging, hypotensie, elektrolytstoornissen en hoge osmolaliteit is nodig, en meestal is een urinekatheter vereist.

Antwoord

B · Nauwlettende bewaking van urineproductie, natrium en osmolaliteit
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · To reduce the risk of catheter-associated infection

Waarom dit het antwoord is

The risk of catheter-associated urinary tract infection increases with duration. Daily review of the need for a catheter, and early removal, reduce infection and help mobilisation.

Antwoord

D · To reduce the risk of catheter-associated infection
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Arterial insufficiency

Waarom dit het antwoord is

Rest pain eased by dependency is typical of severe peripheral arterial disease. Elevating the leg worsens pain, and compression is avoided. Vascular assessment is needed.

Antwoord

D · Arterial insufficiency
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Some results, such as PKU, need milk feeds first

Waarom dit het antwoord is

Phenylalanine builds up only after the baby has had milk feeds, so very early samples can miss PKU. Programmes specify timing, and early samples may need repeating.

Antwoord

A · Some results, such as PKU, need milk feeds first
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Hulp roepen, bij haar blijven, haar tegen letsel beschermen en haar op haar zij draaien zodra dat kan

Waarom dit het antwoord is

Roep tijdens een eclamptische aanval hulp, bescherm tegen letsel en draai haar nadat het schokken is gestopt op haar zij om de luchtweg vrij te houden, en geef zuurstof. Magnesiumsulfaat wordt gegeven volgens voorschrift, en de foetus wordt beoordeeld wanneer de moeder stabiel is.

Antwoord

C · Hulp roepen, bij haar blijven, haar tegen letsel beschermen en haar op haar zij draaien zodra dat kan
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor

Waarom dit het antwoord is

The weights must hang freely to keep a steady pull, and the ropes must run smoothly over the pulleys. The nurse checks the skin, circulation and sensation regularly without removing the traction unless allowed.

Antwoord

D · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · De temperatuur om de 4 uur rectaal meten

Waarom dit het antwoord is

Rectale temperaturen, klysma's en zetpillen worden bij neutropenie vermeden, omdat ze het slijmvlies kunnen beschadigen en bacteriën in het bloed kunnen laten komen. Koorts bij neutropenie is een noodgeval.

Antwoord

C · De temperatuur om de 4 uur rectaal meten
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Ask her to name things she can see, hear and touch in the room right now

Waarom dit het antwoord is

Grounding techniques use the senses to bring the person back to the here and now. Asking for details of the trauma during dissociation can deepen distress.

Antwoord

B · Ask her to name things she can see, hear and touch in the room right now
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Treatment without consent is lawful only under the conditions and procedures set by the law

Waarom dit het antwoord is

Mental health laws allow some treatments for mental disorder without consent in defined circumstances, with safeguards such as second opinions and time limits. Staff must follow these procedures and record them, and should continue to seek the patient's agreement.

Antwoord

A · Treatment without consent is lawful only under the conditions and procedures set by the law
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 1:05 PM

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

13 − 12 = 1 → PM

Antwoord

1:05 PM

Antwoord

1:05 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 660 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

8 fl oz = 8·30 = 240 mL
1½ kopjes = 1,5·240 = 360 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL

Optellen

V = 240 + 360 + 60 = 660 mL

Antwoord

V = 660 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 22 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

2·22 = 44 mg

Per gift

D = 44/2 = 22 mg

Antwoord

D = 22 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 79,18 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Lichaamsoppervlak

BSA = √(153·59/3600) = √2,507 = 1,584 m²

Dosis

D = 50·1,584 = 79,18 mg

Antwoord

D = 79,18 mg
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 21 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

4·60 = 240 min

Druppelsnelheid

R = 250·20/240 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Antwoord

R = 21 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 21 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

1000/500 = 2 mg/mL

Volume per uur

150/2 = 75 mL/h

Druppelsnelheid

R = 75·20/60 = 25 gtt/min

Antwoord

R = 25 gtt/min
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 30,1 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

14·86 = 1 204 stuks/h

Concentratie

20 000/500 = 40 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1204/40 = 30,1 mL/h

Antwoord

R = 30,1 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 32,6 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

12,5·87 = 1088 mcg/min
1088·60 = 65250 mcg/h

Pompsnelheid

R = 65250/2000 = 32,63 ≈ 32,6 mL/h

Antwoord

R = 32,6 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 250 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 120 + 150 + 150 = 420 mL
ijsschilfers: 200/2 = 100 mL
Infuus: 125·8 = 1000 mL
intraveneus antibioticum: 2·100 = 200 mL
totale intake = 1720 mL

Totale output

475 + 400 + 200 + 325 + 70 = 1470 mL

Balans

B = 1720 − 1470 = 250 mL

Antwoord

B = 250 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 8 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 100 = 400 mL

Tijd

t = 400/50 = 8 h

Antwoord

t = 8 h

Dat is ongeveer 8 h 00 min, dus de zak is rond 04:30 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 45

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: zwak → 10
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 15 + 0 + 20 + 10 + 0 = 45

Antwoord

MFS = 45
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 97% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 40/min → 3
alert (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: volledig gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,38: binnen 7,35–7,45
PaCO₂ 52 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 30 mmol/L: hoog (22–26)

Compensatie

volledig gecompenseerd

Antwoord

volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 44,1 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

0,7·33 + 21 = 44,1 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 44,1 mmHg

De stijging heeft een grens: PaCO₂ komt door compensatie alleen zelden boven ongeveer 55 mmHg.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: atriale frequentie = 250 bpm

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Fluttergolven

F–F = 6 kleine hokjes = 0,24 s → 1500 ÷ 6 = 250 per minuut

QRS-complexen

R–R = 18 kleine hokjes = 0,72 s → 1500 ÷ 18 = 83 per minuut
geleidingsverhouding = 250 ÷ 83 = 3:1

Antwoord

atriale frequentie = 250 bpm
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: tweedegraads AV-blok type II

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Vijf stappen

1. Frequentie: 6 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 60 per minuut.
2. Ritme: de P-toppen zijn regelmatig; R–R is regelmatig behalve bij een lange pauze waar een QRS ontbreekt.
3. P-toppen: positief en regelmatig (P–P 0,76 s, 79 per minuut); op één P op de 3 volgt geen QRS.
4. PR-interval: constant op 0,16 s in de geleide slagen.
5. QRS: 0,14 s, breed (0,12 s of meer).

Interpretatie

tweedegraads AV-blok type II

Antwoord

tweedegraads AV-blok type II

Type II- en derdegraadsblokken kunnen plotseling verergeren, daarom rangschikken leerboeken ze als ernstiger dan type I.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions