Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient arrives back on the ward after surgery. What does the nurse assess first?

  1. AFluid balance chart
  2. BThe wound dressing
  3. CAirway and breathing
  4. DPain score
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A competent adult who is a Jehovah's Witness refuses a blood transfusion that the team believes is needed. Which two ethical principles are in conflict?

  1. AVeracity and non-maleficence
  2. BFidelity and justice
  3. CJustice and veracity
  4. DAutonomy and beneficence
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Welke beoordeling is het belangrijkst terwijl een patiënt polsfixatie heeft?

  1. ADe eet- en drinkvoorkeuren van de patiënt voor die dag
  2. BDe lengte en het gewicht van de patiënt
  3. CHet gehoor van de patiënt in beide oren met een horlogetest
  4. DDoorbloeding, gevoel en huid voorbij de fixatie
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient with dementia is often found at the exit doors trying to leave the unit. Which measure is most appropriate?

  1. ALock the patient alone in a single room so that they cannot reach the exit doors
  2. BKeep the patient in a chair with a vest restraint
  3. CUse an electronic wander alert, supervise closely and offer meaningful activity
  4. DGive a sedative each time the patient goes to the door
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Welke instructie aan een zorgassistent is het duidelijkst?

  1. A"Houd meneer Lee vanochtend in de gaten en laat me weten hoe het met hem gaat."
  2. B"Meet om 10:00 uur de bloeddruk van meneer Lee en meld het me meteen als de systolische druk onder 100 is."
  3. C"Laat het me weten als er iets mis lijkt met meneer Lee terwijl je bij hem bent."
  4. D"Doe de vitale functies van meneer Lee ergens vóór de lunch en schrijf ze voor me in het dossier."
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Which finding most suggests a tension pneumothorax rather than a simple pneumothorax?

  1. AA small air leak seen on a routine chest X-ray
  2. BMild breathlessness with reduced breath sounds on one side of the chest only
  3. CSharp chest pain that is worse on deep breathing
  4. DTrachea shifted away from the affected side, with low blood pressure
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which ECG change is typical of hypokalaemia?

  1. AA very short PR interval with a delta wave
  2. BFlattened T waves and prominent U waves
  3. CTall, peaked T waves
  4. DST elevation in leads II, III and aVF
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Which feature suggests moisture-associated skin damage rather than a pressure ulcer?

  1. ANon-blanching redness directly over the hip bone after lying on one side
  2. BDiffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence
  3. CA deep wound over the sacrum with exposed bone and a dark base
  4. DA round area of necrosis over the heel
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Why must vitamin B12 deficiency be ruled out before treating macrocytic anemia with folic acid alone?

  1. AFolic acid makes B12 deficiency anemia much worse within a few days
  2. BFolic acid blocks the absorption of all B12 from the diet
  3. CFolic acid causes iron overload when B12 levels are low
  4. DFolic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A healthy woman at 10 weeks of pregnancy has a slightly low TSH with a normal free T4 and no symptoms. What is the most likely explanation?

  1. AThe result shows severe primary hypothyroidism
  2. BhCG stimulates the thyroid in early pregnancy
  3. CShe has pituitary failure from the pregnancy
  4. DShe has developed Graves disease in pregnancy
11.FarmacologieGemiddeld

A patient with Addison's disease on hydrocortisone develops a fever with flu. What is the usual advice?

  1. AMake no change, as illness does not affect cortisol needs
  2. BHalve the hydrocortisone to reduce side effects
  3. CStop the hydrocortisone until the fever settles, to let the body recover
  4. DIncrease the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting
12.FarmacologieMoeilijk

A patient taking long-term morphine for cancer pain becomes very sedated with slow breathing. Why is naloxone given in small, diluted doses?

  1. ATo restore breathing without causing severe withdrawal and pain
  2. BBecause naloxone is toxic to the liver in large doses
  3. CBecause naloxone is much more potent and toxic in patients with cancer
  4. DTo make the effect of naloxone last longer than morphine
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient on furosemide has a serum potassium of 3,0 mmol/L (3,0 mEq/L). Which symptoms may this cause?

  1. AMuscle weakness, cramps and an irregular pulse
  2. BFacial flushing, fever and a skin rash
  3. CSevere headache and a stiff neck
  4. DTingling around the lips and painful spasm of the hands
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with lung cancer develops swelling of the face and arms, distended neck and chest veins and breathlessness that is worse when bending forward. What is the most likely cause?

  1. ARight-sided heart failure
  2. BSuperior vena cava obstruction
  3. CAn allergic reaction to chemotherapy
  4. DA deep vein thrombosis in the leg
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Why might a patient bleed more from the needle sites straight after haemodialysis?

  1. ADialysis removes all the platelets from the blood
  2. BDialysis raises the blood pressure sharply for several hours
  3. CThe fistula has been damaged and must be tied off
  4. DHeparin is often used to stop the circuit from clotting
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A nurse teaches the family of a patient on insulin how to manage a severe hypo. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will give the glucagon as I was shown."
  2. B"I will put her on her side and call an ambulance straight away."
  3. C"If she is unconscious, I will pour juice into her mouth."
  4. D"When she can swallow, I will give her a snack."
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Why should antacids usually be taken at a different time from other medicines?

  1. AThey can reduce the absorption of many other drugs
  2. BThey make all other drugs much more toxic
  3. CThey stop the kidneys from clearing other drugs
  4. DThey destroy other drugs before they are swallowed
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient with cirrhosis and ascites has a falling urine output and a rising creatinine. They have not received nephrotoxic drugs and are not dehydrated. Which complication is likely?

  1. APolycystic kidney disease
  2. BNephrotic syndrome
  3. CUrinary tract infection
  4. DHepatorenal syndrome
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Wanneer wordt de nekplooimeting voor de screening in het eerste trimester meestal gedaan?

  1. ABij ongeveer 6 tot 8 weken
  2. BBij ongeveer 28 tot 32 weken
  3. CBij ongeveer 18 tot 22 weken
  4. DBij ongeveer 11 tot 14 weken
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Een vrouw met vroeggeboorte-vliesbreuk bij 31 weken heeft nu een temperatuur van 38,3 °C, een basale foetale hartfrequentie van 175 slagen/min en een drukpijnlijke baarmoeder. Wat is het meest waarschijnlijk?

  1. APlacenta praevia
  2. BNormale bevindingen na vliesbreuk
  3. CVena-cavacompressiesyndroom
  4. DIntra-amniotische infectie (chorioamnionitis)
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child has just spilled hot tea on his arm. What is the correct first aid?

  1. ACool the burn under cool running water for about 20 minutes
  2. BHold ice directly on the burn for about an hour to stop the pain
  3. CBurst any blisters to let the heat out
  4. DSpread butter or toothpaste on the burn
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

The nurse has taught the parents of a 1-year-old about car safety. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"We will keep her rear-facing for as long as her seat allows."
  2. B"We will make sure the harness is snug, with no slack at the shoulders."
  3. C"Her rear-facing seat can go in the front passenger seat with the airbag switched on."
  4. D"We will not put her in the seat wearing a thick, padded coat."
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

What is the CIWA-Ar scale used for?

  1. AMeasuring the risk of falls in hospital
  2. BScreening for dementia in older adults
  3. CMeasuring the depth of sedation in patients on a ventilator in intensive care
  4. DRating the severity of alcohol withdrawal to guide treatment
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient has had delusions and hallucinations for a year. For most of this time he has also had episodes of major depression, but for at least two weeks at a time his psychotic symptoms continued without any mood symptoms. Which diagnosis best fits this pattern?

  1. ADelusional disorder
  2. BSchizoaffective disorder
  3. CMajor depression with psychotic features
  4. DBrief psychotic disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
4 lb 8 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een pasgeborene weegt 4 lb 8 oz. Bepaal met 1 lb = 16 oz en 1 kg = 2,2 lb het gewicht m in kilogram. Rond af op twee decimalen.

4 lb 8 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
3 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus levert 3 mcg/min. Druk deze doseersnelheid D uit in mg/h.

3 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.DosisberekeningenGemiddeld
1 g+ 9,6 mLV = ? mL

Een flacon bevat 1 g poeder. Op het etiket staat: voeg 9,6 mL water voor injectie toe voor een totaal volume van 10 mL. Het voorschrift is 60 mg. Welk volume V van de gereconstitueerde oplossing geef je?

1 g+ 9,6 mL → 10 mL60 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
25%voorraadwater = ? mL

Je moet 200 mL van een 5% (w/v) oplossing maken uit een 25% (w/v) voorraadoplossing. Hoeveel water W moet er bij de voorraadoplossing worden gevoegd?

C₁ = 25%C₂ = 5%V₂ = 200 mL
W = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 6 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

500 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
50 mg500 mL5 mL/h? mcg/min

Een infuus van 50 mg in 500 mL loopt op 5 mL/h. Hoeveel microgram per minuut D krijgt de patiënt?

50 mg/500 mL5 mL/h
D = mcg/min
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
25 000 stuks250 mLheparin? mL/h104 kg15 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 25 000 eenheden heparine in 250 mL. Het voorschrift is 15 eenheden/kg/h voor een patiënt van 104 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

25 000 stuks/250 mL15 stuks/kg/h104 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
500 mg250 mLdobutamine28 mL/h72 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dobutamine, 500 mg in 250 mL, loopt met 28 mL/h. De patiënt weegt 72 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

500 mg/250 mL28 mL/h72 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurmelk100 mLsoep150 mLwater150 mLijsschilfers200 mLInfuus75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine375 mLurine350 mLurine475 mLurine425 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 83 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

83 kg12 hurine: 375 mLurine: 350 mLurine: 475 mLurine: 425 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL200 mL ingelopen50 mL/h22:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 50 mL/h. Om 22:00 is er al 200 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL200 mL ingelopen50 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 23/min, SpO₂ 89% met extra zuurstof, bloeddruk 100/60 mmHg, hartslag 82/min, alert, temperatuur 38,4 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 23SpO₂ 89%O₂SBP 100HR 82AT 38,4 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 6 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 6 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354534HCO₃⁻mmol/L222617passende compensatieextra respiratoire acidoseextra respiratoire alkalose

Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,32, PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa), HCO₃⁻ 17 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.

pH 7,32PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1passende compensatie
  2. 2extra respiratoire acidose
  3. 3extra respiratoire alkalose
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Fridericia QTc = QT/∛RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVderdegraads (compleet) AV-blokidioventriculair ritmegepacet ritme, falende capturedual-chamber (AV) gepacet ritme

Deze patiënt heeft een pacemaker. Interpreteer de afleiding-II-strip. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1derdegraads (compleet) AV-blok
  2. 2idioventriculair ritme
  3. 3gepacet ritme, falende capture
  4. 4dual-chamber (AV) gepacet ritme

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Airway and breathing

Waarom dit het antwoord is

After anaesthesia the airway and breathing are checked first, then circulation, consciousness, pain, the wound, drains and fluids.

Antwoord

C · Airway and breathing
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Autonomy and beneficence

Waarom dit het antwoord is

The patient's right to decide (autonomy) conflicts with the team's wish to do good (beneficence). A valid refusal by a competent adult is respected, and alternatives to blood are explored.

Antwoord

D · Autonomy and beneficence
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Doorbloeding, gevoel en huid voorbij de fixatie

Waarom dit het antwoord is

Gefixeerde patiënten worden vaak gecontroleerd op doorbloeding, gevoel, huidtoestand, comfort, vochtinname en toiletgang, en de fixatie wordt volgens het beleid met regelmatige tussenpozen losgemaakt om te kunnen bewegen.

Antwoord

D · Doorbloeding, gevoel en huid voorbij de fixatie
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Use an electronic wander alert, supervise closely and offer meaningful activity

Waarom dit het antwoord is

Wander alert systems, close supervision, orientation and activity reduce the risk of elopement without restricting the patient. Seclusion, restraints and sedation used for convenience are not appropriate.

Antwoord

C · Use an electronic wander alert, supervise closely and offer meaningful activity
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · "Meet om 10:00 uur de bloeddruk van meneer Lee en meld het me meteen als de systolische druk onder 100 is."

Waarom dit het antwoord is

De beste instructie zegt precies wat te doen, wanneer, en welke waarden direct gemeld moeten worden. De andere instructies laten de assistent raden wat belangrijk is.

Antwoord

B · "Meet om 10:00 uur de bloeddruk van meneer Lee en meld het me meteen als de systolische druk onder 100 is."
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Trachea shifted away from the affected side, with low blood pressure

Waarom dit het antwoord is

In tension pneumothorax, trapped air pushes the mediastinum to the other side, reducing venous return and blood pressure. It is life-threatening and needs immediate decompression.

Antwoord

D · Trachea shifted away from the affected side, with low blood pressure
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Flattened T waves and prominent U waves

Waarom dit het antwoord is

Low potassium causes flattened or inverted T waves, ST depression and U waves. It increases the risk of arrhythmias, especially in patients on digoxin.

Antwoord

B · Flattened T waves and prominent U waves
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Diffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence

Waarom dit het antwoord is

Moisture lesions are superficial, irregular and often in skin folds or areas exposed to incontinence. Pressure ulcers usually occur over bony prominences or under devices and may be deeper.

Antwoord

B · Diffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Folic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues

Waarom dit het antwoord is

Folic acid can improve the blood picture in B12 deficiency but does not prevent nerve damage. Giving folate alone can therefore mask the deficiency while neurological damage progresses. Both levels are checked before treatment.

Antwoord

D · Folic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · hCG stimulates the thyroid in early pregnancy

Waarom dit het antwoord is

hCG is structurally similar to TSH and stimulates the thyroid, peaking at the end of the first trimester, so TSH often falls slightly. With a normal free T4 and no symptoms, this is usually physiologic and is interpreted with pregnancy-specific ranges.Gecontroleerd met: TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

B · hCG stimulates the thyroid in early pregnancy
11.Farmacologie

Antwoord: D · Increase the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting

Waarom dit het antwoord is

During illness, the body needs more cortisol, so patients usually double their glucocorticoid dose as instructed. If they cannot keep tablets down, they need injectable hydrocortisone and urgent care.

Antwoord

D · Increase the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting
12.Farmacologie

Antwoord: A · To restore breathing without causing severe withdrawal and pain

Waarom dit het antwoord is

In opioid-dependent patients, a large dose of naloxone can cause abrupt withdrawal, severe pain and agitation. Small titrated doses aim to restore adequate breathing while keeping some analgesia.

Antwoord

A · To restore breathing without causing severe withdrawal and pain
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Muscle weakness, cramps and an irregular pulse

Waarom dit het antwoord is

The adult reference range is about 3,5–5,0 mmol/L, so 3,0 mmol/L is low. Hypokalaemia causes weakness, cramps, constipation and arrhythmias, with flattened T waves and U waves on the ECG. Tingling lips and hand spasm suggest low calcium.

Antwoord

A · Muscle weakness, cramps and an irregular pulse
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Superior vena cava obstruction

Waarom dit het antwoord is

A tumour in the mediastinum can compress the superior vena cava, causing swelling of the face, neck and arms, dilated veins on the chest and breathlessness. It is an oncological emergency. The patient is sat upright and given oxygen if hypoxic, and treatment may include a stent, steroids or radiotherapy.

Antwoord

B · Superior vena cava obstruction
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Heparin is often used to stop the circuit from clotting

Waarom dit het antwoord is

Heparin is commonly used during haemodialysis to prevent clotting in the circuit. Its effect can cause prolonged bleeding from puncture sites, so procedures such as IM injections may be timed with care.

Antwoord

D · Heparin is often used to stop the circuit from clotting
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · "If she is unconscious, I will pour juice into her mouth."

Waarom dit het antwoord is

An unconscious person cannot swallow safely, so fluids in the mouth can be aspirated. The family should put the person in the recovery position, give glucagon if trained and call for help. Once awake and able to swallow, the person eats a longer-acting carbohydrate.

Antwoord

C · "If she is unconscious, I will pour juice into her mouth."
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · They can reduce the absorption of many other drugs

Waarom dit het antwoord is

Antacids can bind or change the absorption of drugs such as some antibiotics (tetracyclines, quinolones), iron and levothyroxine. Doses are usually separated by a couple of hours.

Antwoord

A · They can reduce the absorption of many other drugs
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Hepatorenal syndrome

Waarom dit het antwoord is

In hepatorenal syndrome, severe vasodilation in advanced liver disease reduces kidney perfusion, causing kidney failure without another cause. It carries a poor prognosis and is managed by specialists, often with albumin and vasoconstrictors.

Antwoord

D · Hepatorenal syndrome
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Bij ongeveer 11 tot 14 weken

Waarom dit het antwoord is

De nekplooi (nuchal translucency) wordt gemeten tussen ongeveer 11 en 14 weken, vaak gecombineerd met bloedmarkers. De uitgebreide structurele echo volgt bij ongeveer 18–22 weken.

Antwoord

D · Bij ongeveer 11 tot 14 weken
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Intra-amniotische infectie (chorioamnionitis)

Waarom dit het antwoord is

Koorts bij de moeder, foetale tachycardie, drukpijn van de baarmoeder en soms stinkend vruchtwater wijzen op een intra-amniotische infectie. Dit moet snel worden gemeld, met antibiotica volgens voorschrift en een plan voor de geboorte.

Antwoord

D · Intra-amniotische infectie (chorioamnionitis)
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Cool the burn under cool running water for about 20 minutes

Waarom dit het antwoord is

Cool running water for about 20 minutes, within the first hours, limits burn depth and pain. Ice can cause further tissue damage and hypothermia, butter or toothpaste trap heat and add infection risk, and blisters should be left intact.

Antwoord

A · Cool the burn under cool running water for about 20 minutes
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · "Her rear-facing seat can go in the front passenger seat with the airbag switched on."

Waarom dit het antwoord is

A rear-facing seat must never be used in front of an active airbag, because the inflating airbag can strike the back of the seat and seriously injure the child. The other statements show correct use.

Antwoord

C · "Her rear-facing seat can go in the front passenger seat with the airbag switched on."
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Rating the severity of alcohol withdrawal to guide treatment

Waarom dit het antwoord is

The Clinical Institute Withdrawal Assessment for Alcohol, revised (CIWA-Ar), scores withdrawal signs and symptoms. Repeated scores guide symptom-triggered benzodiazepine treatment.

Antwoord

D · Rating the severity of alcohol withdrawal to guide treatment
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Schizoaffective disorder

Waarom dit het antwoord is

In schizoaffective disorder, a major mood episode occurs alongside schizophrenia symptoms, mood episodes are present for most of the illness, and psychotic symptoms are also present for at least 2 weeks without a mood episode. In psychotic depression, the psychosis occurs only during the mood episode.

Antwoord

B · Schizoaffective disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: m = 2,05 kg

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Ounces naar ponden

8 oz/16 = 0,5 lb
4 + 0,5 = 4,5 lb

Pond naar kilogram

m = 4,5/2,2 = 2,045 ≈ 2,05 kg

Antwoord

m = 2,05 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 0,18 mg/h

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 3 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Bereken

D = 3·60/1000 = 0,18 mg/h

Antwoord

D = 0,18 mg/h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Concentratie na het mengen

1000 mg/10 mL = 100 mg/mL

Volume

V = 60/100 = 0,6 mL

Antwoord

V = 0,6 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: W = 160 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Volume voorraadoplossing

V₁ = 5·200/25 = 40 mL

Toe te voegen water

W = 200 − 40 = 160 mL

Antwoord

W = 160 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 21 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

6·60 = 360 min

Druppelsnelheid

R = 500·15/360 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Antwoord

R = 21 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 21 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 8,333 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

50000 mcg/500 mL = 100 mcg/mL

Dosis per uur

5·100 = 500 mcg/h

Dosis per minuut

D = 500/60 = 8,333 mcg/min

Antwoord

D = 8,333 mcg/min
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 15,6 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

15·104 = 1 560 stuks/h

Concentratie

25 000/250 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1560/100 = 15,6 mL/h

Antwoord

R = 15,6 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 13 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Microgram per minuut

28·2000 = 56000 mcg/h
56000/60 = 933,3 mcg/min

Per kilogram

D = 933,3/72 = 12,96 ≈ 13 mcg/kg/min

Antwoord

D = 13 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,63 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

375 + 350 + 475 + 425 = 1625 mL

Per kilogram per uur

U = 1625/(83·12) = 1,632 ≈ 1,63 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,63 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 6 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 200 = 300 mL

Tijd

t = 300/50 = 6 h

Antwoord

t = 6 h

Dat is ongeveer 6 h 00 min, dus de zak is rond 04:00 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 9

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 1 + 1 + 1 + 2 + 1 + 3 = 9

Antwoord

B = 9
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 23/min → 2
SpO₂ 89% → 3
met zuurstof → 2
SBP 100 mmHg → 2
HR 82/min → 0
alert (A) → 0
T 38,4 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 2 + 3 + 2 + 2 + 0 + 0 + 1 = 10
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 17 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·6 + 8 = 17 mmHg
worpafstand: 15–19 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 17 mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: passende compensatie

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

1,5·17 + 8 = 33,5 → 31,5–35,5 mmHg

Vergelijken

gemeten: 34 mmHg → passende compensatie

Antwoord

passende compensatie
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,348 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 7,5 × 0,04 = 0,30 s
RR = 16 × 0,04 = 0,64 s

Formule van Fridericia

QTc = 0,30/∛0,64 = 0,30/0,8618 = 0,348 s

Antwoord

QTc = 0,348 s

Binnen de gebruikelijke grenzen (ongeveer 0,45 s voor mannen, 0,46 s voor vrouwen). (348 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: gepacet ritme, falende capture

Gepacete ritmes: een pacemakerimpuls verschijnt als een smalle verticale pacingspike. Na een ventriculaire spike is het QRS breed (0,12 s of meer), omdat de impuls zich vanaf de lead door de spier verspreidt in plaats van door het geleidingssysteem; bij pacing van de rechterkamer is het in afleiding II vaak grotendeels negatief. Een spike voor elke P-top betekent atriale pacing, en een dual-chamber (AV) pacemaker toont een atriale spike en een P-top, en daarna, na de geprogrammeerde AV-vertraging, een ventriculaire spike en een breed QRS. Capture betekent dat elke spike wordt gevolgd door een depolarisatie. Falende capture is een spike zonder P-top of QRS erna; falende sensing (spikes die de eigen slagen van de patiënt negeren) en falende pacing (geen spike als er een verwacht wordt) zijn de andere klassieke storingen.

Vijf stappen

1. Frequentie: 5 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 50 per minuut.
2. Ritme: de pacingspikes zijn regelmatig (elke 0,88 s), maar de R–R niet, omdat na sommige spikes een QRS ontbreekt.
3. P-toppen: geen zichtbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,16 s en breed na de gecapturede spikes; 2 spikes worden niet gevolgd door een QRS (geen capture).

Interpretatie

gepacet ritme, falende capture

Antwoord

gepacet ritme, falende capture

Falende capture: de pacemaker vuurt maar het hart reageert niet. Studieboeken beschouwen het als dringend te melden, omdat de patiënt mogelijk van de pacemaker afhankelijk is.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions