Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

At what angle is a subcutaneous injection usually given?

  1. AAlways exactly 15 degrees, with the skin stretched flat
  2. B45 to 90 degrees, depending on the amount of fat
  3. C90 degrees after stretching the skin flat
  4. DAlways parallel to the skin
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

In a patient with sepsis, what does a raised blood lactate suggest?

  1. AThe infection has been cured
  2. BThe tissues are not getting enough oxygen
  3. CThe kidneys are making too much urine
  4. DThe patient has eaten recently
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Twee patiënten met zeer vergelijkbare namen liggen op dezelfde afdeling. Wat is de beste veiligheidsmaatregel?

  1. AEen van de twee patiënten overplaatsen naar een ander ziekenhuis
  2. BDe kamernummers gebruiken om de patiënten te onderscheiden
  3. CElke patiënt alleen bij de voornaam noemen
  4. DDe gelijkende namen markeren en elke keer twee identificatiegegevens controleren
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient has signed a surgical consent form but tells the nurse, “I don’t really understand what they are going to do.” What should the nurse do?

  1. AExplain the risks and benefits in place of the surgeon
  2. BReassure the patient that the surgeon knows best and continue with the preparation
  3. CGive the preoperative sedative so the patient relaxes
  4. DInform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient at 35 weeks of pregnancy with high blood pressure calls the clinic. Which symptom needs urgent assessment?

  1. ABackache after a long walk
  2. BA severe headache with blurred vision
  3. CMild ankle swelling at the end of the day
  4. DNeeding to pass urine more often
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A nurse sees a colleague put a vial of an opioid into their own pocket instead of returning it. What should the nurse do?

  1. AReport it to the nurse manager according to policy
  2. BAsk the colleague to share the vial with them
  3. CSay nothing, because it is not their business
  4. DTell the patients to watch the colleague carefully
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

What is the main benefit of pulmonary rehabilitation for patients with COPD?

  1. AReversal of the lung damage caused by smoking
  2. BA cure for the disease within months
  3. CBetter exercise capacity and quality of life
  4. DNo further need for inhalers
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

An older patient with delirium is trying to leave the ward at night, saying he must go home. What is the best initial approach?

  1. APhysically restrain him in bed until the morning so that he cannot fall
  2. BLet him leave, because adults can always do as they wish whatever their state
  3. CGive a sedative straight away without a prescription
  4. DCalmly reassure and redirect him while the team assesses his capacity and safety
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Een patiënt met het syndroom van inadequate antidiuretisch hormoonsecretie (SIADH) heeft een natrium van 128 mEq/L. Welke voorgeschreven maatregel verwacht de verpleegkundige?

  1. AExtra waterinname aanmoedigen
  2. BEen natriumarm dieet
  3. CVochtbeperking
  4. DGrote hoeveelheden intraveneuze 5% glucose
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

The nurse teaches a patient who is collecting a 24-hour urine sample at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll ask whether any foods or drugs should be avoided first"
  2. B"If I forget to save one void, I'll just carry on to the end"
  3. C"I'll empty my bladder at the end time and add that urine"
  4. D"I'll keep the container cool as the laboratory told me to"
11.FarmacologieGemiddeld

Why is hypovolaemia corrected with IV fluids before or while starting a vasopressor?

  1. AVasopressors only work when they are diluted in large fluid volumes
  2. BVasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled
  3. CVasopressors cause the patient to retain too much fluid
  4. DFluids stop the vasopressor causing a fever
12.FarmacologieMoeilijk

A patient receiving frequent salbutamol (albuterol) nebulisers develops a fine tremor and a heart rate of 120 per minute. What is the best explanation?

  1. AAt high doses it also stimulates beta receptors in skeletal muscle and the heart
  2. BThe patient is allergic to salbutamol and needs adrenaline
  3. CSalbutamol causes high potassium, which speeds the heart and causes muscle twitching
  4. DSalbutamol blocks muscarinic receptors in the heart
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

How does ezetimibe lower cholesterol?

  1. AIt dissolves plaques already in the arteries
  2. BIt increases cholesterol loss in the urine
  3. CIt reduces absorption of cholesterol from the gut
  4. DIt blocks cholesterol production by enzymes in the liver
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with small-cell lung cancer becomes confused. Sodium is 122 mmol/L (122 mEq/L) with concentrated urine, and there are no signs of dehydration. What is the most likely cause?

  1. ACranial diabetes insipidus from brain metastases
  2. BSevere dehydration from poor oral intake
  3. CSyndrome of inappropriate ADH secretion
  4. DExcess salt in the diet over several weeks
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

What is the main purpose of continuous bladder irrigation after a transurethral resection of the prostate (TURP)?

  1. ATo stop blood clots from blocking the catheter
  2. BTo treat a urinary infection after the operation
  3. CTo measure the size of the bladder
  4. DTo give the patient extra fluids
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with type 1 diabetes is vomiting at home. Their glucose is 12 mmol/L (216 mg/dL), and blood ketones are 3,5 mmol/L. What advice is correct?

  1. AWait until the glucose is above 20 mmol/L (360 mg/dL)
  2. BDrink less fluid to stop the vomiting
  3. CSeek urgent hospital assessment for possible DKA
  4. DStop insulin until the vomiting has settled
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which statement about pain in older adults is correct?

  1. AThey may under-report pain, so active assessment is needed
  2. BOpioids must never be used in people over 70
  3. COlder adults feel less pain because nerves wear out
  4. DPain is a normal part of ageing and does not need any treatment at all
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient with gallstones has a temperature of 39 °C with rigors, jaundice and right upper abdominal pain. What should the nurse suspect?

  1. ASimple biliary colic
  2. BUncomplicated reflux
  3. CAscending cholangitis
  4. DAcute hepatitis A
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Wat is een "reactieve" non-stresstest?

  1. ALate deceleraties bij elke wee
  2. BMinstens 2 acceleraties van de foetale hartfrequentie binnen 20 minuten
  3. CEen basale hartfrequentie boven 160 slagen/min
  4. DGeen acceleraties van de foetale hartfrequentie binnen 40 minuten
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Ten days after birth, a woman phones to say her bleeding has suddenly become heavy and bright red with clots, with lower abdominal pain and a temperature of 38,2 °C (100,8 °F). Which response is most appropriate?

  1. AAdvise her to use tampons so the blood loss is easier to measure
  2. BAsk her to come in now; retained tissue or infection is possible
  3. CTell her it is probably her first period and needs no action
  4. DReassure her that lochia rubra often returns and review at 6 weeks
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Een kind met tetralogie van Fallot wordt tijdens het huilen plotseling erg blauw en benauwd. Welke houding helpt?

  1. APlat op de rug
  2. BHoofd omlaag kantelen
  3. CKnie-borsthouding (of hurken)
  4. DZittend met de benen naar beneden hangend
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A child recovering from acute rheumatic fever with heart involvement asks why she needs regular penicillin for years. What is the best answer?

  1. ATo reduce the joint pain that continues after the illness
  2. BTo prevent new strep infections that could cause further attacks and more valve damage
  3. CTo cure the heart valve damage that has already occurred and let the valves heal completely
  4. DTo prevent common viral colds during the school year
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

What is the main difference between disulfiram and naltrexone in alcohol dependence?

  1. ABoth work in exactly the same way, so they are fully interchangeable
  2. BDisulfiram causes an unpleasant reaction to alcohol; naltrexone reduces craving and reward
  3. CDisulfiram reduces craving; naltrexone causes vomiting when alcohol is drunk
  4. DNaltrexone is used only for alcohol withdrawal; disulfiram is used only for treating an alcohol overdose
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A young man spends hours a day checking his nose in mirrors and has asked for several operations, although others see nothing unusual about it. What is the most likely diagnosis?

  1. AAnorexia nervosa
  2. BIllness anxiety disorder
  3. CDelusional disorder, jealous type
  4. DBody dysmorphic disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111213:10?1:10 PM3:10 PM1:10 AM12:10 PM

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 13:10 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.

13:10
  1. 11:10 PM
  2. 23:10 PM
  3. 31:10 AM
  4. 412:10 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0018:2501:35t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 18:25 en eindigt om 01:35 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel uur t liep het? Geef het antwoord in uren als decimaal getal, afgerond op twee decimalen.

18:2501:35
t = h
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 20 kg krijgt 7,5 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 25 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

20 kg7,5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 4000 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 10000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

4000 units10000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL10 gtt/mL5 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 5 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

500 mL5 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
500 mg250 mL15 gtt/mL40 mg/h? gtt/min

500 mg van een geneesmiddel is opgelost in 250 mL en wordt op zwaartekracht toegediend via een systeem van 15 gtt/mL. Het voorschrift is 40 mg per uur. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

500 mg/250 mL40 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 1 000 stuks/mL80 stuks/kg · 62 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 80 eenheden/kg voor bij een patiënt van 62 kg. De flacon bevat 1 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op één decimaal.

80 stuks/kg62 kg1 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
250 mg250 mLdobutamine? mL/h55 kg2,5 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dobutamine 250 mg in 250 mL. Het voorschrift is 2,5 mcg/kg/min voor een patiënt van 55 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

250 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min55 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursoep250 mLthee200 mLmelk200 mLijsschilfers100 mLInfuus75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine300 mLurine300 mLurine350 mLbraaksel100 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

soep: 250 mLthee: 200 mLmelk: 200 mLijsschilfers: 100 mLInfuus: 75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mLurine: 300 mLurine: 300 mLurine: 350 mLbraaksel: 100 mL
B = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL750 mL ingelopen125 mL/h09:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 125 mL/h. Om 09:30 is er al 750 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL750 mL ingelopen125 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel), maakt alleen onverstaanbare geluiden zoals kreunen en vertoont als beste motorische reactie: abnormale flexie van de armen (decorticatiehouding). Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: licht beperkt; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: loopt af en toe; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 128 mmol/L, glucose 21,1 mmol/L en ureum 3,6 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 128 mmol/Lglucose 21,1 mmol/Lureum 3,6 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354563HCO₃⁻mmol/L222629acutechronischeacuut op chronisch

Een oefengas toont een respiratoire acidose: pH 7,29, PaCO₂ 63 mmHg (8,4 kPa), HCO₃⁻ 29 mmol/L. Gebruik de regels ‘HCO₃⁻ stijgt 1 mmol/L per 10 mmHg (acuut) of 3,5 mmol/L per 10 mmHg (chronisch)’ om het in te delen. Klik op je antwoord.

pH 7,29PaCO₂ 63 mmHg (8,4 kPa)HCO₃⁻ 29 mmol/L
  1. 1acute
  2. 2chronische
  3. 3acuut op chronisch
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Fridericia QTc = QT/∛RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVpercentageritmeP-toppenPR-intervalQRS-duur

Interpreteer deze strip in afleiding II met de vijf stappen in volgorde: frequentie, ritme, P-toppen, PR-interval, QRS-duur. Bij welke stap vind je de eerste afwijkende bevinding? Klik erop.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1percentage
  2. 2ritme
  3. 3P-toppen
  4. 4PR-interval
  5. 5QRS-duur

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · 45 to 90 degrees, depending on the amount of fat

Waarom dit het antwoord is

The angle depends on needle length and body fat. A short needle at 90 degrees suits most adults; in thin patients a pinch of skin or a 45-degree angle avoids reaching muscle.

Antwoord

B · 45 to 90 degrees, depending on the amount of fat
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · The tissues are not getting enough oxygen

Waarom dit het antwoord is

When tissues are poorly perfused they switch to anaerobic metabolism and produce lactate. A raised lactate in sepsis signals higher risk and the need for urgent treatment.

Antwoord

B · The tissues are not getting enough oxygen
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · De gelijkende namen markeren en elke keer twee identificatiegegevens controleren

Waarom dit het antwoord is

Naamwaarschuwingssystemen, zoals stickers of vlaggen, waarschuwen het personeel, en strikte controle van twee identificatiegegevens voorkomt verwisselingen. Kamernummers en voornamen zijn niet betrouwbaar.

Antwoord

D · De gelijkende namen markeren en elke keer twee identificatiegegevens controleren
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Inform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation

Waarom dit het antwoord is

Informed consent is the responsibility of the person doing the procedure. If the patient does not understand, the nurse pauses the process and tells the surgeon, before any sedative drug is given.

Antwoord

D · Inform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · A severe headache with blurred vision

Waarom dit het antwoord is

A severe headache and visual changes can be signs of severe pre-eclampsia and a risk of eclampsia. Mild ankle swelling, backache and frequent urination are common in late pregnancy.

Antwoord

B · A severe headache with blurred vision
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Report it to the nurse manager according to policy

Waarom dit het antwoord is

Suspected drug diversion must be reported through the proper channel, usually the manager. It protects patients and allows the colleague to get help; staying silent is not acceptable.

Antwoord

A · Report it to the nurse manager according to policy
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Better exercise capacity and quality of life

Waarom dit het antwoord is

Pulmonary rehabilitation improves breathlessness, exercise tolerance and well-being, and reduces hospital admissions. It does not reverse the underlying lung damage.

Antwoord

C · Better exercise capacity and quality of life
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Calmly reassure and redirect him while the team assesses his capacity and safety

Waarom dit het antwoord is

De-escalation, reorientation and supervision come first. If he lacks capacity, the team must act in his best interests using the least restrictive measures, following local law and policy.

Antwoord

D · Calmly reassure and redirect him while the team assesses his capacity and safety
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Vochtbeperking

Waarom dit het antwoord is

Bij SIADH zorgt te veel antidiuretisch hormoon ervoor dat de nieren water vasthouden, waardoor het natrium wordt verdund. Vochtbeperking is de eerste maatregel. Hypotone vloeistoffen of extra water zouden het natrium verder verlagen.Gecontroleerd met: Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

C · Vochtbeperking
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · "If I forget to save one void, I'll just carry on to the end"

Waarom dit het antwoord is

A 24-hour collection is valid only if every void in the period is saved; if a void is lost, the nurse or clinic is told and the collection is usually restarted. Keeping the container cool as instructed, adding the final void at the end time and asking about restrictions are correct.Gecontroleerd met: Urine 24-hour volume · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

B · "If I forget to save one void, I'll just carry on to the end"
11.Farmacologie

Antwoord: B · Vasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled

Waarom dit het antwoord is

Vasoconstriction without adequate volume reduces organ blood flow and can cause ischaemia. Fluid resuscitation restores preload, and vasopressors are then used for persistent hypotension.

Antwoord

B · Vasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled
12.Farmacologie

Antwoord: A · At high doses it also stimulates beta receptors in skeletal muscle and the heart

Waarom dit het antwoord is

Tremor comes from beta-2 stimulation of skeletal muscle. Tachycardia comes from some beta-1 (and cardiac beta-2) stimulation and a reflex response to vasodilation. High doses also shift potassium into cells and can cause hypokalaemia.

Antwoord

A · At high doses it also stimulates beta receptors in skeletal muscle and the heart
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · It reduces absorption of cholesterol from the gut

Waarom dit het antwoord is

Ezetimibe blocks the intestinal cholesterol transporter (NPC1L1), so less dietary and biliary cholesterol is absorbed and LDL falls. It is often added to a statin. Statins act by inhibiting HMG-CoA reductase in the liver.

Antwoord

C · It reduces absorption of cholesterol from the gut
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Syndrome of inappropriate ADH secretion

Waarom dit het antwoord is

Small-cell lung cancer can secrete ADH, causing water retention and dilutional hyponatraemia (normal sodium about 135–145 mmol/L). Urine is inappropriately concentrated and the patient is not dry. Fluid restriction and treating the cancer are the main measures; sodium is corrected slowly to avoid osmotic demyelination.

Antwoord

C · Syndrome of inappropriate ADH secretion
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · To stop blood clots from blocking the catheter

Waarom dit het antwoord is

After TURP, the raw prostate bed bleeds, and clots can block the catheter and cause retention and bladder spasms. Continuous irrigation through a three-way catheter keeps the drainage flowing.

Antwoord

A · To stop blood clots from blocking the catheter
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Seek urgent hospital assessment for possible DKA

Waarom dit het antwoord is

Blood ketones above 3 mmol/L, especially with vomiting, mean a high risk of DKA, even if the glucose is only moderately raised. The patient needs urgent assessment. Insulin should not be stopped.

Antwoord

C · Seek urgent hospital assessment for possible DKA
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · They may under-report pain, so active assessment is needed

Waarom dit het antwoord is

Older adults may minimise pain or have cognitive or sensory problems that hinder reporting. Regular assessment with suitable tools and careful analgesia, starting low and adjusting slowly, are recommended.

Antwoord

A · They may under-report pain, so active assessment is needed
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Ascending cholangitis

Waarom dit het antwoord is

Fever, jaundice and right upper quadrant pain suggest infection of an obstructed bile duct. It can rapidly cause sepsis and needs blood cultures, IV antibiotics, fluids and urgent biliary drainage, usually by ERCP.

Antwoord

C · Ascending cholangitis
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Minstens 2 acceleraties van de foetale hartfrequentie binnen 20 minuten

Waarom dit het antwoord is

Een reactieve non-stresstest toont minstens twee geldige acceleraties in 20 minuten en wijst op foetaal welzijn. Bij een niet-reactieve test is verder onderzoek nodig, zoals een biofysisch profiel.

Antwoord

B · Minstens 2 acceleraties van de foetale hartfrequentie binnen 20 minuten
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Ask her to come in now; retained tissue or infection is possible

Waarom dit het antwoord is

Heavy bleeding between 24 hours and 12 weeks after birth is a secondary postpartum haemorrhage. With pain and fever it suggests retained placental tissue or endometritis, which needs same-day assessment and possibly ultrasound, antibiotics or evacuation. Tampons are avoided in the postnatal period.

Antwoord

B · Ask her to come in now; retained tissue or infection is possible
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Knie-borsthouding (of hurken)

Waarom dit het antwoord is

Het optrekken van de knieën naar de borst verhoogt de systemische vaatweerstand, waardoor minder bloed van rechts naar links shunt en meer naar de longen stroomt. Houd het kind rustig, geef zuurstof en roep hulp.

Antwoord

C · Knie-borsthouding (of hurken)
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · To prevent new strep infections that could cause further attacks and more valve damage

Waarom dit het antwoord is

Recurrent episodes of rheumatic fever follow new group A streptococcal infections and worsen rheumatic heart disease. Long-term secondary prophylaxis with penicillin prevents these infections; it does not reverse existing damage.

Antwoord

B · To prevent new strep infections that could cause further attacks and more valve damage
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Disulfiram causes an unpleasant reaction to alcohol; naltrexone reduces craving and reward

Waarom dit het antwoord is

Disulfiram blocks the breakdown of acetaldehyde, so drinking causes flushing, nausea and palpitations. Naltrexone blocks opioid receptors and reduces the pleasurable effect of alcohol.

Antwoord

B · Disulfiram causes an unpleasant reaction to alcohol; naltrexone reduces craving and reward
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Body dysmorphic disorder

Waarom dit het antwoord is

Body dysmorphic disorder is a preoccupation with perceived defects in appearance, with repetitive behaviours such as mirror checking or seeking reassurance. It is related to OCD, and cosmetic surgery rarely relieves it.

Antwoord

D · Body dysmorphic disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 1:10 PM

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

13 − 12 = 1 → PM

Antwoord

1:10 PM

Antwoord

1:10 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 7,17 h

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

18:25 → 24:00 = 335 min

Na middernacht

00:00 → 01:35 = 95 min

Totaal

335 + 95 = 430 min
t = 430/60 = 7,167 ≈ 7,17 h

Antwoord

t = 7,17 h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 6 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 7,5·20 = 150 mg

Volume

V = 150/25 = 6 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 6 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,4 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 4000/10000 = 0,4 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,4 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 17 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

5·60 = 300 min

Druppelsnelheid

R = 500·10/300 = 16,67 ≈ 17 gtt/min

Antwoord

R = 17 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 17 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 5 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

500/250 = 2 mg/mL

Volume per uur

40/2 = 20 mL/h

Druppelsnelheid

R = 20·15/60 = 5 gtt/min

Antwoord

R = 5 gtt/min
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 5 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

80·62 = 4 960 stuks

Volume

V = 4960/1000 = 4,96 ≈ 5 mL

Antwoord

V = 5 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 8,3 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

2,5·55 = 137,5 mcg/min
137,5·60 = 8250 mcg/h

Pompsnelheid

R = 8250/1000 = 8,25 ≈ 8,3 mL/h

Antwoord

R = 8,3 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 350 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 250 + 200 + 200 = 650 mL
ijsschilfers: 100/2 = 50 mL
Infuus: 75·8 = 600 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
totale intake = 1400 mL

Totale output

300 + 300 + 350 + 100 = 1050 mL

Balans

B = 1400 − 1050 = 350 mL

Antwoord

B = 350 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 2 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 750 = 250 mL

Tijd

t = 250/125 = 2 h

Antwoord

t = 2 h

Dat is ongeveer 2 h 00 min, dus de zak is rond 11:30 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: ernstig

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel) → 2
V: maakt alleen onverstaanbare geluiden zoals kreunen → 2
M: abnormale flexie van de armen (decorticatiehouding) → 3

Optellen

GCS = 2 + 2 + 3 = 7

Ernst

GCS 7 → ernstig

Antwoord

ernstig
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: licht beperkt → 3
vochtigheid: af en toe vochtig → 3
activiteit: loopt af en toe → 3
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 3 + 3 + 3 + 1 + 2 + 2 = 14

Risiconiveau

14 → matig risico

Antwoord

matig risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 281 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·128 + 21,1 + 3,6 = 280,7 ≈ 281 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 281 mOsm/kg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: acuut op chronisch

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte HCO₃⁻

acute: 24 + 1·2,3 = 26,3 mmol/L
chronische: 24 + 3,5·2,3 = 32,05 mmol/L

Vergelijken

gemeten: 29 mmol/L → acuut op chronisch

Antwoord

acuut op chronisch
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,507 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 13 × 0,04 = 0,52 s
RR = 27 × 0,04 = 1,08 s

Formule van Fridericia

QTc = 0,52/∛1,08 = 0,52/1,026 = 0,507 s

Antwoord

QTc = 0,507 s

Boven 0,50 s: duidelijk verlengd. (507 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QRS-duur

Vijf stappen voor elke strip: 1. frequentie (300- of 1500-methode, of de 6-secondenmethode bij onregelmatig); 2. ritme: zijn de R–R-intervallen gelijk; 3. P-toppen: aanwezig, positief in afleiding II, één vóór elk QRS en allemaal gelijk; 4. PR-interval: 0,12–0,20 s en constant; 5. QRS-duur: onder 0,12 s. Benoem het ritme pas na de vijf stappen. Een normaal sinusritme voldoet aan alle vijf: 60–100/min, regelmatig, positieve P vóór elk QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS onder 0,12 s.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 19 kleine hokjes, 1500 ÷ 19 ≈ 79 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,76 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,16 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,12 s, breed (0,12 s of meer).

Eerste afwijkende stap

QRS-duur → sinusritme met breed QRS

Antwoord

QRS-duur

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions