Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient refuses their regular evening tablets. What should the nurse do first?

  1. AInsist until the patient takes them
  2. BHide the tablets in their food
  3. CExplore the reason for refusing
  4. DThrow the tablets away without telling anyone
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient going home on warfarin has been taught about the drug. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll report any blood in my urine or black stools."
  2. B"I'll stop eating all green vegetables from now on."
  3. C"I'll keep my appointments for blood tests."
  4. D"I'll try to keep the amount of green vegetables I eat steady."
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

An adult with hepatitis A is incontinent of stool. Which precautions are used?

  1. AA protective environment with filtered air
  2. BAirborne precautions in a negative-pressure room with the door closed
  3. CDroplet precautions with a surgical mask
  4. DContact precautions in addition to standard precautions
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient with fever and a spreading rash is suspected of having smallpox. Which precautions are needed?

  1. AAirborne and contact precautions
  2. BDroplet precautions with a surgical mask
  3. CContact precautions only
  4. DStandard precautions only
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

An Rh-negative mother has just given birth to an Rh-positive baby. What does the nurse expect to give the mother?

  1. AA dose of the hepatitis B vaccine instead
  2. BVitamin K to the mother
  3. CNo treatment is needed
  4. DRh immunoglobulin within 72 hours
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Een patiënt met een hoofdletsel en een beenfractuur wordt bewaakt. Welke bevinding is de prioriteit?

  1. ADe patiënt vraagt om iets te eten
  2. BBeenpijn van 6/10 ondanks de laatste dosis pijnstilling
  3. CDe Glasgow Coma Scale-score daalt van 15 naar 12
  4. DEen kleine schaafwond op de elleboog
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which of these is a non-drug measure that can help relieve pain?

  1. AKeeping the patient awake all night
  2. BRestricting visitors completely
  3. CRepositioning and distraction
  4. DTelling the patient that the pain is not real
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with myasthenia gravis develops increasing difficulty swallowing and weak, shallow breathing. What is the main danger?

  1. AA urinary tract infection
  2. BSevere hypertension from anxiety
  3. CRespiratory failure from a myasthenic crisis
  4. DA sudden rise in blood glucose from the stress
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

How should a blood sample for serum ammonia be handled?

  1. AShaken firmly to mix it before it is sent away
  2. BPlaced on ice and sent to the laboratory at once
  3. CKept warm and sent with the next routine batch
  4. DLeft at room temperature for several hours first
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A young man has a swollen knee after minor trauma. His aPTT is prolonged, but his PT/INR and platelet count are normal. Which condition fits best?

  1. ADisseminated intravascular coagulation
  2. BImmune thrombocytopenia (ITP)
  3. CVitamin K deficiency from poor diet
  4. DHemophilia A (factor VIII deficiency)
11.FarmacologieGemiddeld

Which teaching about zolpidem is correct?

  1. ATake it with alcohol to make it act faster
  2. BDrive soon after waking, as the drug has no next-day effect
  3. CTake it in the morning so that it is out of the system by night
  4. DTake it right before bed, only if you can sleep a full night
12.FarmacologieMoeilijk

Welk paar bijwerkingen is kenmerkend voor langdurige behandeling met amiodaron?

  1. AOtotoxiciteit en nefrotoxiciteit
  2. BSchildklierfunctiestoornissen en longfibrose
  3. CDroge hoest en angio-oedeem
  4. DTandvleeshyperplasie en overmatige haargroei
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient is starting doxazosin, an alpha-blocker, for hypertension. Which advice is most important?

  1. AAvoid all potassium-containing foods
  2. BTake the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
  3. CTake it with a large glass of grapefruit juice to improve absorption
  4. DStop it suddenly if the heart rate rises after the first few doses
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Two days after coronary artery bypass surgery, a patient feels palpitations. The pulse is irregularly irregular at 140/min and BP is 112/70 mmHg. Which rhythm is most likely?

  1. AAtrial fibrillation
  2. BComplete heart block
  3. CSinus tachycardia
  4. DVentricular fibrillation
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient with diabetic neuropathy has an ulcer on the ball of the foot. Which measure is most important for healing?

  1. ASoaking the foot in hot water daily
  2. BCovering it and checking it in a month
  3. CTaking pressure off the ulcer
  4. DWalking more to improve blood flow
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Which task can the registered nurse delegate to a trained healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. ATeaching a new patient how to inject insulin
  2. BChecking pre-meal glucose and reporting results out of range
  3. CAssessing a confused patient whose glucose is 2,6 mmol/L (47 mg/dL)
  4. DDeciding the dose of correction insulin from the glucose result
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Why is thiamine given to patients with alcohol dependence admitted to hospital?

  1. ATo prevent Wernicke's encephalopathy
  2. BTo treat the cirrhosis directly
  3. CTo prevent bleeding from varices
  4. DTo reduce the craving for alcohol
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Just after extubation in recovery, a patient develops a high-pitched noise on breathing in, with falling SpO₂. What should the nurse do first?

  1. ASit the patient up and give a drink of water
  2. BWait a few minutes to see if it passes
  3. CCall for help, give 100% oxygen and use a jaw thrust
  4. DGive an opioid to calm the patient's breathing and reduce anxiety
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which placental hormone causes insulin resistance in the second half of pregnancy?

  1. ARelaxin
  2. BOxytocin
  3. CHuman chorionic gonadotrophin (hCG)
  4. DHuman placental lactogen (hPL)
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman with gestational diabetes asks if she will have diabetes after the baby is born. Which reply is accurate?

  1. AIt always becomes type 1 diabetes after birth
  2. BIt never returns, so no further glucose testing is needed after birth
  3. CIt will continue unless she stops breastfeeding
  4. DIt usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which instruction about a child's new plaster cast is correct?

  1. AKeep the limb raised and report increasing pain, numbness or pale or blue fingers
  2. BLet the child walk on a leg cast as soon as it is applied
  3. CKeep the cast covered with a plastic bag at all times while it dries, to keep it clean
  4. DPush a knitting needle inside the cast to scratch an itch
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A child with a central venous catheter for chemotherapy develops fever and rigors shortly after the line is flushed. What should the nurse suspect?

  1. AA normal reaction to the chemotherapy
  2. BAn allergy to the saline flush
  3. CA blocked line that needs more forceful flushing
  4. DA catheter-related bloodstream infection
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A woman has new anxiety, weight loss, a tremor, heat intolerance and a fast heart rate. Which test is most important before diagnosing an anxiety disorder?

  1. AAn MRI of the knee
  2. BUrine drug screen only
  3. CSerum lithium level
  4. DThyroid function tests
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A 30-year-old who used cocaine an hour ago has crushing chest pain and sweating. What is the priority?

  1. ALet him rest, because the pain will pass when the drug wears off
  2. BGive him a benzodiazepine for the anxiety and send him home to rest once he feels calmer
  3. CReassure him that young people do not have heart problems
  4. DTreat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
5 ft 8 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt is 5 ft 8 in lang. Bepaal met 1 ft = 12 in en 1 in = 2,54 cm de lengte h in centimeters, op de dichtstbijzijnde hele centimeter.

5 ft 8 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2,5 mg/dL? µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een serumcreatinine is 2,5 mg/dL. Bepaal met 1 mg/dL = 88,4 µmol/L voor creatinine c in µmol/L, op het dichtstbijzijnde gehele getal.

2,5 mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = µmol/L
27.DosisberekeningenGemiddeld
2%50 mLm = ? mg

Hoeveel milligram geneesmiddel m zit er in 50 mL van een 2% (w/v) oplossing?

2% w/v50 mL
m = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 1400 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 10000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

1400 units10000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
20 gtt/mL90 mL/h? gtt/min

Een infuus is voorgeschreven op 90 mL/h, maar er is geen pomp beschikbaar. Het loopt op zwaartekracht via een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

90 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
430 mLover? mL/h7 h over

Er is 500 mL voorgeschreven in 10 uur. Na 3 uur zie je dat er nog 430 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?

500 mL / 10 hna 3 h: 430 mL
Δ = %
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 1 000 stuks/mL70 stuks/kg · 73 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 70 eenheden/kg voor bij een patiënt van 73 kg. De flacon bevat 1 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op één decimaal.

70 stuks/kg73 kg1 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
800 mg500 mLdopamine? mL/h105 kg4 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dopamine 800 mg in 500 mL. Het voorschrift is 4 mcg/kg/min voor een patiënt van 105 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

800 mg/500 mL4 mcg/kg/min105 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurthee200 mLsap100 mLgelatinepudding120 mLijsschilfers200 mLInfuus80 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine375 mLurine450 mLurine375 mLbraaksel100 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 107 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

107 kg12 hurine: 375 mLurine: 450 mLurine: 375 mLbraaksel: 100 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL60 mL/hstart 12:1516:45: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 12:15 gestart en loopt via een pomp met 60 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 16:45 nog in de zak?

1000 mL60 mL/h12:15 → 16:45
V = mL
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 30/min, SpO₂ 97% met extra zuurstof, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 48/min, alert, temperatuur 36,2 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 30SpO₂ 97%O₂SBP 124HR 48AT 36,2 °C
NEWS2 =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 5 minuten na de geboorte heeft een oefenpasgeborene een roze lichaam met blauwe handen en voeten, een hartfrequentie van 135/min, huilen, hoesten of niezen bij prikkeling, actieve bewegingen en goede ademhaling met krachtig huilen. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa). Gebruik de regel dat bij acute respiratoire acidose stijgt HCO₃⁻ met 1 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ boven 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 145, Cl⁻ 114, HCO₃⁻ 14 mmol/L en albumine 26 g/L. Bepaal de voor albumine gecorrigeerde anion gap AGc = AG + 0,25·(40 − albumine).

Na⁺ 145 mmol/LCl⁻ 114 mmol/LHCO₃⁻ 14 mmol/Lalbumine 26 g/L
AGc = mmol/L
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Bazett QTc = QT/√RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVasystoliepulseloze elektrische activiteit (PEA)sinusbradycardieventrikelfibrilleren

Een gemonitorde patiënt wordt bewusteloos en niet normaal ademend aangetroffen, en er is geen halsslagaderpols te voelen. De monitor toont dit georganiseerde ritme. Hoe heet deze situatie? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1asystolie
  2. 2pulseloze elektrische activiteit (PEA)
  3. 3sinusbradycardie
  4. 4ventrikelfibrilleren

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Explore the reason for refusing

Waarom dit het antwoord is

Patients with capacity may refuse medicines. The nurse explores why, for example side effects or misunderstanding, gives information, documents the refusal and informs the prescriber if needed.

Antwoord

C · Explore the reason for refusing
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · "I'll stop eating all green vegetables from now on."

Waarom dit het antwoord is

Vitamin K in green vegetables opposes warfarin, so a stable intake keeps the INR steady. Cutting them out suddenly can make the INR rise; bleeding signs and blood tests are correct points.

Antwoord

B · "I'll stop eating all green vegetables from now on."
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Contact precautions in addition to standard precautions

Waarom dit het antwoord is

Hepatitis A spreads through fecal contamination. For a patient who is incontinent or in diapers, contact precautions are added to standard precautions to prevent spread on hands and surfaces.

Antwoord

D · Contact precautions in addition to standard precautions
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Airborne and contact precautions

Waarom dit het antwoord is

Smallpox spreads by respiratory particles and by contact with lesions or contaminated items, so airborne and contact precautions are used. Only immunized staff should provide care where possible.

Antwoord

A · Airborne and contact precautions
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Rh immunoglobulin within 72 hours

Waarom dit het antwoord is

Rh immunoglobulin given within 72 hours of birth prevents the mother from forming anti-D antibodies, which could harm a future Rh-positive baby.

Antwoord

D · Rh immunoglobulin within 72 hours
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · De Glasgow Coma Scale-score daalt van 15 naar 12

Waarom dit het antwoord is

Een dalende GCS wijst op stijgende druk in de schedel, wat fataal kan zijn, en vraagt om dringende opschaling. Fractuurpijn vraagt ook behandeling, maar bedreigt het leven niet op dezelfde manier.

Antwoord

C · De Glasgow Coma Scale-score daalt van 15 naar 12
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Repositioning and distraction

Waarom dit het antwoord is

Positioning, heat or cold where safe, relaxation, distraction and explanation can all reduce pain alongside analgesics.

Antwoord

C · Repositioning and distraction
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Respiratory failure from a myasthenic crisis

Waarom dit het antwoord is

In a myasthenic crisis, weakness of respiratory and bulbar muscles can cause aspiration and respiratory failure. Breathing function is monitored closely and ventilation may be needed.

Antwoord

C · Respiratory failure from a myasthenic crisis
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Placed on ice and sent to the laboratory at once

Waarom dit het antwoord is

Ammonia can rise in a standing sample as red cells and proteins break down. The sample is usually placed on ice and analyzed promptly to avoid a falsely high result.

Antwoord

B · Placed on ice and sent to the laboratory at once
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Hemophilia A (factor VIII deficiency)

Waarom dit het antwoord is

Hemophilia A is an X-linked lack of factor VIII, which belongs to the intrinsic pathway, so only the aPTT is prolonged. Bleeding into joints and muscles is typical. Vitamin K deficiency and DIC prolong the PT as well, and ITP lowers the platelets.Gecontroleerd met: Hemophilia A · MedlinePlus (NIH) (2026); Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH)

Antwoord

D · Hemophilia A (factor VIII deficiency)
11.Farmacologie

Antwoord: D · Take it right before bed, only if you can sleep a full night

Waarom dit het antwoord is

Zolpidem can cause next-day impairment and complex sleep behaviours such as sleep-walking or sleep-driving. Alcohol and other sedatives increase these risks.

Antwoord

D · Take it right before bed, only if you can sleep a full night
12.Farmacologie

Antwoord: B · Schildklierfunctiestoornissen en longfibrose

Waarom dit het antwoord is

Amiodaron is jodiumrijk en stapelt zich op in weefsels, wat hypo- of hyperthyreoïdie, longfibrose, leverschade, fotosensibiliteit en corneadeposities veroorzaakt. De andere paren passen bij aminoglycosiden, fenytoïne en ACE-remmers.

Antwoord

B · Schildklierfunctiestoornissen en longfibrose
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur

Waarom dit het antwoord is

Alpha-blockers can cause marked first-dose postural hypotension. Taking the first dose at bedtime and rising slowly reduces the risk of falls. They are also used for symptoms of an enlarged prostate.

Antwoord

B · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Atrial fibrillation

Waarom dit het antwoord is

New atrial fibrillation affects a large proportion of patients in the first days after cardiac surgery, often due to inflammation, electrolyte shifts and stress. Management includes a 12-lead ECG, checking potassium and magnesium, rate or rhythm control and considering anticoagulation.

Antwoord

A · Atrial fibrillation
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Taking pressure off the ulcer

Waarom dit het antwoord is

Offloading (removing pressure) is essential for healing a neuropathic ulcer, along with infection control, good blood supply and specialist foot team care. Hot soaks risk burns because sensation is reduced.

Antwoord

C · Taking pressure off the ulcer
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Checking pre-meal glucose and reporting results out of range

Waarom dit het antwoord is

Trained assistants can measure and record glucose and report abnormal results. Dose decisions, teaching and the assessment of an unstable patient need the registered nurse.

Antwoord

B · Checking pre-meal glucose and reporting results out of range
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · To prevent Wernicke's encephalopathy

Waarom dit het antwoord is

Thiamine deficiency is common in alcohol dependence and can cause Wernicke's encephalopathy (confusion, ataxia, eye signs). Thiamine is given early, ideally before or with glucose, as glucose can worsen deficiency.

Antwoord

A · To prevent Wernicke's encephalopathy
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Call for help, give 100% oxygen and use a jaw thrust

Waarom dit het antwoord is

Stridor after extubation suggests laryngospasm or another upper airway obstruction. The nurse calls for help, applies high-flow oxygen and airway manoeuvres, and the anaesthetist may give drugs or reintubate.

Antwoord

C · Call for help, give 100% oxygen and use a jaw thrust
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Human placental lactogen (hPL)

Waarom dit het antwoord is

Human placental lactogen, together with other placental hormones, reduces maternal insulin sensitivity so more glucose is available to the fetus. This is why gestational diabetes usually appears in the second half of pregnancy.

Antwoord

D · Human placental lactogen (hPL)
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · It usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher

Waarom dit het antwoord is

Gestational diabetes usually resolves after birth, but the risk of later type 2 diabetes is much higher. She should have a glucose test after birth and regular screening, and keep up a healthy weight and activity.

Antwoord

D · It usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Keep the limb raised and report increasing pain, numbness or pale or blue fingers

Waarom dit het antwoord is

Elevation reduces swelling, and families must report signs of neurovascular compromise (pain, pallor, numbness, tingling, coolness or inability to move fingers or toes). Nothing should be pushed into the cast, and a wet cast needs air to dry.

Antwoord

A · Keep the limb raised and report increasing pain, numbness or pale or blue fingers
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · A catheter-related bloodstream infection

Waarom dit het antwoord is

Fever and rigors linked to flushing or use of a central line strongly suggest line infection. Blood cultures are taken (often from the line and a peripheral vein) and IV antibiotics are started urgently, especially if the child is neutropenic.

Antwoord

D · A catheter-related bloodstream infection
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Thyroid function tests

Waarom dit het antwoord is

Hyperthyroidism can mimic anxiety with tremor, palpitations, weight loss and heat intolerance. Medical causes of psychiatric symptoms should always be considered.

Antwoord

D · Thyroid function tests
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Treat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review

Waarom dit het antwoord is

Cocaine can cause coronary vasospasm, myocardial infarction and arrhythmias, even in young people without heart disease. Chest pain after cocaine use needs urgent cardiac assessment.

Antwoord

D · Treat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: h = 173 cm

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Lengte in inches

5·12 + 8 = 68 in

Inches naar centimeters

h = 68·2,54 = 172,7 ≈ 173 cm

Antwoord

h = 173 cm
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: c = 221 µmol/L

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Omrekenen

c = 2,5·88,4 = 221 µmol/L

Antwoord

c = 221 µmol/L
27.Dosisberekeningen

Antwoord: m = 1000 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

2% = 2 g/100 mL = 20 mg/mL

Massa van het geneesmiddel

m = 20·50 = 1000 mg

Antwoord

m = 1000 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,14 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 1400/10000 = 0,14 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,14 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 30 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Milliliter per minuut

90/60 = 1,5 mL/min

Druppelsnelheid

R = 1,5·20 = 30 gtt/min

Antwoord

R = 30 gtt/min
30.Infuussnelheden

Antwoord: Δ = 22,86 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

500/10 = 50 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 430/7 = 61,43 mL/h

Procentuele verandering

Δ = (61,43 − 50)/50·100% = 22,86%

Antwoord

Δ = 22,86%

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 5,1 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

70·73 = 5 110 stuks

Volume

V = 5110/1000 = 5,11 ≈ 5,1 mL

Antwoord

V = 5,1 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 15,8 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

4·105 = 420 mcg/min
420·60 = 25200 mcg/h

Pompsnelheid

R = 25200/1600 = 15,75 ≈ 15,8 mL/h

Antwoord

R = 15,8 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 0,93 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

375 + 450 + 375 = 1200 mL

Per kilogram per uur

U = 1200/(107·12) = 0,9346 ≈ 0,93 mL/kg/h

Antwoord

U = 0,93 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 730 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

12:15 → 16:45 = 4,5 h

Toegediend volume

60·4,5 = 270 mL

Resterend volume

V = 1000 − 270 = 730 mL

Antwoord

V = 730 mL
35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 30/min → 3
SpO₂ 97% → 0
met zuurstof → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 48/min → 1
alert (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 0 + 1 + 0 + 0 = 6

Antwoord

NEWS2 = 6
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: geruststellend

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: een roze lichaam met blauwe handen en voeten → 1
Hartslag: 135/min → 2
Grimace: huilen, hoesten of niezen bij prikkeling → 2
Activiteit: actieve bewegingen → 2
Respiration: goede ademhaling met krachtig huilen → 2

Optellen

APGAR = 1 + 2 + 2 + 2 + 2 = 9

Interpretatie

9 → geruststellend

Antwoord

geruststellend
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 26,9 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|69 − 40| = 29 mmHg → 2,9 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·2,9 = 26,9 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 26,9 mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: AGc = 20,5 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 145 − (114 + 14) = 17

Correctie voor albumine

17 + 0,25·(40 − 26) = 20,5 mmol/L

Antwoord

AGc = 20,5 mmol/L

Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,393 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 9 × 0,04 = 0,36 s
RR = 21 × 0,04 = 0,84 s

Formule van Bazett

QTc = 0,36/√0,84 = 0,36/0,9165 = 0,393 s

Antwoord

QTc = 0,393 s

Binnen de gebruikelijke grenzen (ongeveer 0,45 s voor mannen, 0,46 s voor vrouwen). (393 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: pulseloze elektrische activiteit (PEA)

Pulseloze elektrische activiteit (PEA): PEA is niet te zien op een strip. De monitor toont georganiseerde elektrische activiteit (een ander ritme dan VF, VT of asystolie) maar de patiënt heeft geen voelbare pols, dus het wordt herkend door de patiënt te controleren. In de reanimatierichtlijnen voor volwassenen zijn PEA en asystolie de niet-defibrilleerbare hartstilstandritmes: hoogwaardige reanimatie, zo snel mogelijk epinefrine en een zoektocht naar omkeerbare oorzaken (de Hs en Ts, zoals hypovolemie, hypoxie, spanningspneumothorax en harttamponade). VF en pulseloze VT zijn de defibrilleerbare ritmes.

Wat de strip toont

1. Frequentie: R–R = 36 kleine hokjes, 1500 ÷ 36 ≈ 42 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,44 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,18 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).
sinusbradycardie

Wat de patiënt toont

geen pols ondanks georganiseerde elektrische activiteit: pulseloze elektrische activiteit (PEA), een niet-defibrilleerbaar hartstilstandritme

Antwoord

pulseloze elektrische activiteit (PEA)

Antwoord

pulseloze elektrische activiteit (PEA)

PEA wordt aan het bed herkend, nooit alleen op de strip. Dit is examenoefening, geen klinisch advies.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions