Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

An IV cannula site is swollen, cool and pale, and the infusion has slowed. What should the nurse do first?

  1. AFlush the cannula hard with saline
  2. BStop the infusion and remove the cannula
  3. CIncrease the infusion rate to clear the blockage
  4. DApply a warm pack and keep the infusion running
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

On the sacrum there is a shallow open area with a pink wound bed and no slough. How is this pressure ulcer classified?

  1. ACategory 1
  2. BCategory 2
  3. CCategory 4
  4. DCategory 3
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient with a fever and a cough arrives in a crowded clinic waiting room. What should the nurse do?

  1. AGive the patient a mask and seat them apart from others
  2. BDo nothing until the patient is seen by the provider
  3. CGive everyone else in the waiting room a mask instead
  4. DAsk the patient to wait outside in the car park
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient on chemotherapy develops shingles over several areas on both sides of the body. Which precautions are needed?

  1. AAirborne and contact precautions until all lesions are crusted
  2. BStandard precautions only, with the lesions covered
  3. CDroplet precautions until the pain settles
  4. DContact precautions only, with gloves for dressing changes
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Welke taak is het meest geschikt voor de RN om aan een LPN/LVN te delegeren?

  1. AEen verblijfskatheter inbrengen bij een stabiele patiënt
  2. BDe opnamebeoordeling van een nieuwe patiënt doen
  3. COntslagvoorlichting geven aan een patiënt die net met insuline is begonnen
  4. DDe eerste eenheid rode bloedcellen starten
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

After cardiac surgery, a patient becomes hypotensive with distended neck veins and muffled heart sounds, and chest drain output has suddenly stopped. What should the nurse suspect?

  1. AA blocked urinary catheter
  2. BCardiac tamponade
  3. CHypovolemic shock from dehydration
  4. DLeft-sided heart failure
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

What is the recommended first aid for a thermal burn?

  1. AApply ice directly to the burn until the pain stops completely
  2. BSpread butter or oil over the burn
  3. CBurst any blisters to release the fluid
  4. DCool it under cool running water for about 20 minutes
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt met een acute maag-darmbloeding heeft een hartfrequentie van 120/min en een bloeddruk van 90/60 mmHg. Wat heeft na het inroepen van hulp verpleegkundige prioriteit?

  1. AWachten met handelen tot de kleur van de ontlasting is gecontroleerd
  2. BDe patiënt aanmoedigen alleen naar de badkamer te lopen
  3. CEen grote maaltijd geven om energie aan te vullen
  4. DEen iv-toegang met grote diameter zorgen en vocht- of bloedsuppletie voorbereiden
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with sepsis has a lactate of 2,1 mmol/L on admission and 4,3 mmol/L two hours later, despite IV fluids. What does this suggest?

  1. AA normal response to IV fluids in the first hours
  2. BExpected muscle activity from shivering in fever
  3. CImproving circulation as the fluids start to work
  4. DWorsening tissue perfusion that needs urgent reporting
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient on warfarin with an INR of 3,6 fell and hit their head an hour ago. They now report a worsening headache and drowsiness. What is the priority?

  1. AGive acetaminophen (paracetamol) and recheck the INR tomorrow
  2. BHold warfarin for one dose and observe at home
  3. CEncourage rest in a dark room to settle the pain
  4. DReport urgently for imaging and possible reversal
11.FarmacologieGemiddeld

Why should a patient rinse the mouth after using an inhaled corticosteroid?

  1. ATo stop the drug being absorbed too quickly into the blood
  2. BTo prevent a fall in blood glucose
  3. CTo make the drug work faster in the lungs
  4. DTo reduce the risk of oral thrush (candidiasis) and hoarseness
12.FarmacologieMoeilijk

Waarom is sildenafil gecontra-indiceerd bij een patiënt die nitraten gebruikt voor angina pectoris?

  1. ASildenafil blokkeert in de vaten de omzetting van nitraten in stikstofmonoxide
  2. BBeide verhogen cGMP in glad spierweefsel van de vaten en kunnen ernstige hypotensie veroorzaken
  3. CNitraten blokkeren het metabolisme van sildenafil in de lever
  4. DDe combinatie veroorzaakt gevaarlijke hyperkaliëmie
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why must inspired air be humidified for a patient with a tracheostomy?

  1. AHumidified air contains more oxygen than dry air at the same flow
  2. BDry air is needed to stop secretions forming in the trachea
  3. CThe nose and upper airway, which warm and moisten air, are bypassed
  4. DHumidification prevents the cuff from deflating
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient taking ramipril and indapamide for hypertension starts regular ibuprofen for back pain. A week later, creatinine has risen sharply. What is the most likely cause?

  1. AAn allergic reaction to the diuretic causing inflammation of the kidney
  2. BIbuprofen raising the blood pressure to levels that damage the kidneys
  3. CAn ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion
  4. DBack pain causing kidney damage
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Which signs suggest rejection of a kidney transplant?

  1. AMore urine, a falling creatinine and weight loss
  2. BA cough, wheeze and a runny nose with sneezing
  3. CLess urine, a rising creatinine and a tender graft
  4. DA rash on the face after sun exposure
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Four patients had a minor head injury with no loss of consciousness and a GCS of 15. Which one most needs a CT scan of the head?

  1. AA 40-year-old with a mild headache that is improving
  2. BA 30-year-old who bumped their head on a cupboard door
  3. CA 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation
  4. DA 25-year-old with a small scalp graze after a fall
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which infection control measure is correct for a patient with C. difficile diarrhoea?

  1. AA shared bay, as long as alcohol gel is used after every contact
  2. BNo special measures once antibiotics have started
  3. CA face mask for the patient and visitors only
  4. DA single room with its own toilet, and soap-and-water handwashing
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A few hours after an ERCP, a patient has severe epigastric pain radiating to the back, with vomiting. Which complication is most likely?

  1. APost-ERCP pancreatitis
  2. BBiliary colic from a new stone
  3. CHepatitis B infection
  4. DAcute appendicitis
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A newborn's anterior fontanelle is sunken. What should the nurse suspect?

  1. ARaised intracranial pressure
  2. BHydrocephalus
  3. CNormal crying
  4. DDehydration
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A newborn's cord stump has redness spreading onto the abdominal skin and a foul discharge. What is the priority?

  1. ACover the cord with a tight dressing
  2. BReport it as possible omphalitis
  3. CTeach the parents to pull the stump off
  4. DApply talc and recheck in a week
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A parent asks how to care for a child with mild croup at home. Which advice is correct?

  1. ALay the child flat in a cool room so the airway can relax
  2. BHold the child over a bowl of hot, steaming water to loosen the cough
  3. CGive an over-the-counter cough syrup every hour until the barking cough stops
  4. DKeep the child calm and upright, and get urgent help if there is noisy breathing at rest
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A formula-fed infant is diagnosed with cow's milk protein allergy. Which formula is usually advised?

  1. AA lactose-free cow's milk formula
  2. BA goat's milk formula
  3. CAn extensively hydrolysed formula
  4. DA rice milk drink fortified with calcium
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which nursing action at mealtimes is most appropriate for a patient with anorexia nervosa?

  1. ALet the patient eat alone in her room for privacy
  2. BSupervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards
  3. CTalk with the patient at length about calories during the meal
  4. DAllow the patient to choose to skip meals if she says she feels full or unwell
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

An older woman living with her son looks thin and unkempt. She says her son "looks after the money" and she is often hungry. What should the nurse do?

  1. ATalk to her privately, document the findings and raise an adult safeguarding concern
  2. BAsk the son in front of her whether he is stealing her money
  3. CIgnore it, because family finances are a private matter
  4. DTell her that she must move out of her son's home at once and stay with friends until the matter is sorted out
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
181 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt is 181 cm lang. Bepaal met 1 in = 2,54 cm de lengte h in inches. Rond af op één decimaal.

181 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
3 mcg/kg/min? mg/h91 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een voorschrift luidt 3 mcg/kg/min voor een patiënt die 91 kg weegt. Druk de doseersnelheid D uit in mg/h. Rond af op twee decimalen.

3 mcg/kg/min91 kg
D = mg/h
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 6 kg krijgt 3 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 10 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

6 kg3 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 560 microgram. De ampul bevat 4 mg/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

560 mcg4 mg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
V = ?20 gtt/mL30 gtt/min6 h

Een infuus loopt met 30 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Hoeveel milliliter V krijgt de patiënt in 6 uur?

30 gtt/min20 gtt/mL6 h
V = mL
30.InfuussnelhedenMoeilijk
450 mL20 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 32 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Er zit nog 450 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

32 gtt/min20 gtt/mL450 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
12 500 stuks250 mLheparin? mL/h61 kg15 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 12 500 eenheden heparine in 250 mL. Het voorschrift is 15 eenheden/kg/h voor een patiënt van 61 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

12 500 stuks/250 mL15 stuks/kg/h61 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h65 kg4 mcg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 65 kg heeft een voorschrift voor norepinephrine met 4 mcg/min. De zak bevat 8 mg in 250 mL. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

8 mg/250 mL4 mcg/min65 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursoep150 mLwater120 mLsap100 mLInfuus100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine350 mLurine175 mLurine150 mLwonddrain40 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 65 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

65 kg8 hurine: 350 mLurine: 175 mLurine: 150 mLwonddrain: 40 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 150 mL/hstart 10:00ttotaal​ = ? h120 mL/h × 2 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 10:00 met 120 mL/h. Na 2 uur wordt de snelheid veranderd in 150 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL120 mL/h · 2 h150 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 14/min, SpO₂ 90% met extra zuurstof, bloeddruk 142/86 mmHg, hartslag 110/min, alert, temperatuur 36,9 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 14SpO₂ 90%O₂SBP 142HR 110AT 36,9 °C
NEWS2 =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: kent eigen grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,23PaCO₂mmHg354559HCO₃⁻mmol/L222624ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,23, PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa) en HCO₃⁻ 24 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,23PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,24PaCO₂mmHg354583HCO₃⁻mmol/L222634acutechronischeacuut op chronisch

Een oefengas toont een respiratoire acidose: pH 7,24, PaCO₂ 83 mmHg (11,1 kPa), HCO₃⁻ 34 mmol/L. Gebruik de regels ‘HCO₃⁻ stijgt 1 mmol/L per 10 mmHg (acuut) of 3,5 mmol/L per 10 mmHg (chronisch)’ om het in te delen. Klik op je antwoord.

pH 7,24PaCO₂ 83 mmHg (11,1 kPa)HCO₃⁻ 34 mmol/L
  1. 1acute
  2. 2chronische
  3. 3acuut op chronisch
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont boezemflutter met een vaste geleidingsverhouding. Bepaal de gevraagde waarde (ventriculaire frequentie) in slagen per minuut.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
ventriculaire frequentie = bpm
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVidioventriculair ritmegepacet ritme, falende capturedual-chamber (AV) gepacet ritmederdegraads (compleet) AV-blok

Deze patiënt heeft een pacemaker. Interpreteer de afleiding-II-strip. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1idioventriculair ritme
  2. 2gepacet ritme, falende capture
  3. 3dual-chamber (AV) gepacet ritme
  4. 4derdegraads (compleet) AV-blok

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Stop the infusion and remove the cannula

Waarom dit het antwoord is

These are signs of infiltration. The infusion is stopped, the cannula removed, the limb elevated and the event documented. A new cannula is sited elsewhere if still needed.

Antwoord

B · Stop the infusion and remove the cannula
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Category 2

Waarom dit het antwoord is

Category 2 (Stage 2 in the US NPIAP system) is partial-thickness skin loss, seen as a shallow open ulcer with a pink-red bed or as a blister. Category 1 is intact skin; categories 3 and 4 are full thickness.

Antwoord

B · Category 2
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Give the patient a mask and seat them apart from others

Waarom dit het antwoord is

Offering a mask to people with respiratory symptoms and separating them from others reduces the spread of droplets. Tissues, hand hygiene products and waste bins are also provided.

Antwoord

A · Give the patient a mask and seat them apart from others
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Airborne and contact precautions until all lesions are crusted

Waarom dit het antwoord is

Lesions over several areas on both sides mean disseminated zoster, which can spread through the air like chickenpox. Airborne and contact precautions are used until all lesions are dry and crusted. Localized zoster in an immunocompromised patient also needs airborne and contact precautions, but only until dissemination is ruled out.

Antwoord

A · Airborne and contact precautions until all lesions are crusted
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Een verblijfskatheter inbrengen bij een stabiele patiënt

Waarom dit het antwoord is

Een katheter inbrengen bij een stabiele patiënt is een vaardigheid die vaak binnen de bevoegdheid van een LPN/LVN valt. Opnamebeoordeling, eerste voorlichting en het starten van een transfusie blijven meestal bij de RN. De precieze reikwijdte verschilt per staat en land.

Antwoord

A · Een verblijfskatheter inbrengen bij een stabiele patiënt
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Cardiac tamponade

Waarom dit het antwoord is

Hypotension, distended neck veins and muffled heart sounds suggest fluid compressing the heart. A sudden stop in chest drain output can mean clots are trapping blood around the heart; this is an emergency.

Antwoord

B · Cardiac tamponade
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Cool it under cool running water for about 20 minutes

Waarom dit het antwoord is

Cooling with running water for around 20 minutes limits tissue damage and pain. Ice can cause further injury, and the patient should be kept warm while the burn is cooled.

Antwoord

D · Cool it under cool running water for about 20 minutes
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Een iv-toegang met grote diameter zorgen en vocht- of bloedsuppletie voorbereiden

Waarom dit het antwoord is

Tachycardie en hypotensie wijzen op aanzienlijk bloedverlies. ABCDE-beoordeling, iv-toegang met grote diameter, bloedafname inclusief kruisproef en resuscitatie komen eerst, gevolgd door endoscopie.

Antwoord

D · Een iv-toegang met grote diameter zorgen en vocht- of bloedsuppletie voorbereiden
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Worsening tissue perfusion that needs urgent reporting

Waarom dit het antwoord is

A rising lactate despite fluids suggests ongoing tissue hypoperfusion and worsening sepsis or septic shock. The nurse reports it at once; further fluids, vasopressors and source control may be needed, and lactate is remeasured.Gecontroleerd met: Lactate Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Septic shock · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

D · Worsening tissue perfusion that needs urgent reporting
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Report urgently for imaging and possible reversal

Waarom dit het antwoord is

A head injury in an anticoagulated patient, with worsening headache and drowsiness, suggests intracranial bleeding. The provider is told at once, neurological checks are done often, urgent imaging is arranged, and warfarin reversal (vitamin K and a prothrombin complex concentrate) may be prescribed.Gecontroleerd met: Taking warfarin (Coumadin, Jantoven) - what to ask your doctor · MedlinePlus (NIH) (2025); Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

D · Report urgently for imaging and possible reversal
11.Farmacologie

Antwoord: D · To reduce the risk of oral thrush (candidiasis) and hoarseness

Waarom dit het antwoord is

Steroid left in the mouth and throat suppresses local immunity and can cause candidiasis and a hoarse voice. Rinsing and spitting, and using a spacer, reduce this risk.

Antwoord

D · To reduce the risk of oral thrush (candidiasis) and hoarseness
12.Farmacologie

Antwoord: B · Beide verhogen cGMP in glad spierweefsel van de vaten en kunnen ernstige hypotensie veroorzaken

Waarom dit het antwoord is

Nitraten verhogen via stikstofmonoxide de aanmaak van cGMP en sildenafil blokkeert de afbraak ervan door PDE5. Samen veroorzaken ze een overmatige vaatverwijding en een gevaarlijke bloeddrukdaling.

Antwoord

B · Beide verhogen cGMP in glad spierweefsel van de vaten en kunnen ernstige hypotensie veroorzaken
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · The nose and upper airway, which warm and moisten air, are bypassed

Waarom dit het antwoord is

The tracheostomy bypasses the nose, mouth and pharynx, which warm, filter and humidify air. Without humidification, secretions become thick and can block the tube. Heat and moisture exchangers, humidified oxygen and nebulised saline are used.

Antwoord

C · The nose and upper airway, which warm and moisten air, are bypassed
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · An ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion

Waarom dit het antwoord is

NSAIDs constrict the afferent arteriole, ACE inhibitors dilate the efferent arteriole and diuretics reduce volume. Together (sometimes called the "triple whammy") they can cause acute kidney injury. The NSAID is stopped, and the prescriber reviews the other drugs.

Antwoord

C · An ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Less urine, a rising creatinine and a tender graft

Waarom dit het antwoord is

Acute rejection may cause falling urine output, rising creatinine, weight gain, fever, and pain or tenderness over the graft. Many episodes are found on blood tests before symptoms appear, so regular monitoring is essential.

Antwoord

C · Less urine, a rising creatinine and a tender graft
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · A 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation

Waarom dit het antwoord is

Anticoagulation greatly increases the risk of an intracranial bleed after even a minor head injury, and older age adds to the risk. These patients have a low threshold for a CT scan, even when they appear well.

Antwoord

C · A 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · A single room with its own toilet, and soap-and-water handwashing

Waarom dit het antwoord is

C. difficile forms spores that resist alcohol gel, so soap and water are used. Patients are isolated with their own toilet, staff use gloves and aprons, and the environment is cleaned with a sporicidal agent such as chlorine.

Antwoord

D · A single room with its own toilet, and soap-and-water handwashing
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Post-ERCP pancreatitis

Waarom dit het antwoord is

Pancreatitis is the most common serious complication of ERCP. Severe epigastric pain radiating to the back with raised amylase or lipase suggests it; management includes analgesia, IV fluids and close monitoring.

Antwoord

A · Post-ERCP pancreatitis
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Dehydration

Waarom dit het antwoord is

A sunken fontanelle suggests dehydration. A tense or bulging fontanelle when the baby is calm and upright can indicate raised intracranial pressure, such as from meningitis or hydrocephalus.

Antwoord

D · Dehydration
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Report it as possible omphalitis

Waarom dit het antwoord is

Spreading redness, swelling and foul discharge suggest omphalitis, which can lead to sepsis. It needs prompt medical assessment and antibiotics.

Antwoord

B · Report it as possible omphalitis
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Keep the child calm and upright, and get urgent help if there is noisy breathing at rest

Waarom dit het antwoord is

Calm and comfort reduce distress and airway narrowing. Steam inhalation is not effective and risks scalds. Parents should seek urgent help for stridor at rest, retractions, drooling, blue colour or drowsiness.

Antwoord

D · Keep the child calm and upright, and get urgent help if there is noisy breathing at rest
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · An extensively hydrolysed formula

Waarom dit het antwoord is

Extensively hydrolysed formulas contain milk proteins broken into small pieces that rarely trigger allergy; amino acid formulas are used for severe cases. Lactose-free formula still contains cow's milk protein, goat's milk proteins cross-react, and rice milk is unsuitable for infants.

Antwoord

C · An extensively hydrolysed formula
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Supervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards

Waarom dit het antwoord is

Supervised meals and observation afterwards reduce hiding or discarding food, vomiting and excessive exercise. Mealtimes should be calm, with conversation that is not focused on food or weight.

Antwoord

B · Supervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Talk to her privately, document the findings and raise an adult safeguarding concern

Waarom dit het antwoord is

Signs of financial abuse and neglect require a private conversation, careful documentation and reporting through safeguarding procedures. Confrontation could increase the risk to her.

Antwoord

A · Talk to her privately, document the findings and raise an adult safeguarding concern
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: h = 71,3 in

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Centimeters naar inches

h = 181/2,54 = 71,26 ≈ 71,3 in

Antwoord

h = 71,3 in
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 16,38 mg/h

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 3 mcg/kg/min × 91 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Bereken

D = 3·91·60/1000 = 16,38 mg/h

Antwoord

D = 16,38 mg/h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 1,8 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 3·6 = 18 mg

Volume

V = 18/10 = 1,8 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 1,8 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,14 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

4 mg/mL = 4000 mcg/mL

Volume

V = 560/4000 = 0,14 mL

Antwoord

V = 0,14 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: V = 540 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Snelheid in mL/h

30·60/20 = 90 mL/h

Volume

V = 90·6 = 540 mL

Antwoord

V = 540 mL
30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 4,7 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

32·60/20 = 96 mL/h

Resterende tijd

t = 450/96 = 4,688 ≈ 4,7 h

Antwoord

t = 4,7 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 18,3 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

15·61 = 915 stuks/h

Concentratie

12 500/250 = 50 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 915/50 = 18,3 mL/h

Antwoord

R = 18,3 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 7,5 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

8 000/250 = 32 mcg/mL

Dosis per uur

Het voorschrift is per minuut voor de hele patiënt, dus het gewicht is niet nodig.

4·60 = 240 mcg/h

Pompsnelheid

R = 240/32 = 7,5 mL/h

Antwoord

R = 7,5 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,3 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

350 + 175 + 150 = 675 mL

Per kilogram per uur

U = 675/(65·8) = 1,298 ≈ 1,3 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,3 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 3,7 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

120·2 = 240 mL
500 − 240 = 260 mL over

Tweede deel

260/150 = 1,733 h

Totale tijd

t = 2 + 1,733 = 3,733 ≈ 3,7 h

Antwoord

t = 3,7 h

Dat is ongeveer 3 h 44 min, dus de zak is rond 13:44 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 90% → 3
met zuurstof → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 110/min → 1
alert (A) → 0
T 36,9 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 1 + 0 + 0 = 6

Antwoord

NEWS2 = 6
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 25 + 0 + 15 + 20 + 0 + 0 = 60

Risiconiveau

60 → hoog risico

Antwoord

hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: ongecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,23: acidemie (onder 7,35)
PaCO₂ 59 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: normaal (22–26)

Compensatie

ongecompenseerd

Antwoord

ongecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: acuut op chronisch

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte HCO₃⁻

acute: 24 + 1·4,3 = 28,3 mmol/L
chronische: 24 + 3,5·4,3 = 39,05 mmol/L

Vergelijken

gemeten: 34 mmol/L → acuut op chronisch

Antwoord

acuut op chronisch
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire frequentie = 75 bpm

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Fluttergolven

F–F = 5 kleine hokjes = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 per minuut

QRS-complexen

R–R = 20 kleine hokjes = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 per minuut
geleidingsverhouding = 300 ÷ 75 = 4:1

Antwoord

ventriculaire frequentie = 75 bpm
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: dual-chamber (AV) gepacet ritme

Gepacete ritmes: een pacemakerimpuls verschijnt als een smalle verticale pacingspike. Na een ventriculaire spike is het QRS breed (0,12 s of meer), omdat de impuls zich vanaf de lead door de spier verspreidt in plaats van door het geleidingssysteem; bij pacing van de rechterkamer is het in afleiding II vaak grotendeels negatief. Een spike voor elke P-top betekent atriale pacing, en een dual-chamber (AV) pacemaker toont een atriale spike en een P-top, en daarna, na de geprogrammeerde AV-vertraging, een ventriculaire spike en een breed QRS. Capture betekent dat elke spike wordt gevolgd door een depolarisatie. Falende capture is een spike zonder P-top of QRS erna; falende sensing (spikes die de eigen slagen van de patiënt negeren) en falende pacing (geen spike als er een verwacht wordt) zijn de andere klassieke storingen.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 23 kleine hokjes, 1500 ÷ 23 ≈ 65 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,92 s.
3. P-toppen: elke P-top volgt op zijn eigen pacingspike (atriale pacing).
4. AV-interval: de tweede spike komt 0,20 s na de eerste (de geprogrammeerde AV-vertraging).
5. QRS: 0,14 s, breed, direct na de tweede spike (ventriculaire pacing).

Interpretatie

dual-chamber (AV) gepacet ritme

Antwoord

dual-chamber (AV) gepacet ritme

Het gepacete QRS is van nature breed; noem het geen bundeltakblok of ventriculair ritme.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions