Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

How is pitting oedema checked?

  1. APinch the skin on the back of the hand and see how fast it falls back
  2. BPress over a bony area such as the shin for a few seconds and look for a dent
  3. CMeasure the width of both calves with a tape measure once a week and compare them
  4. DPress on the nail bed and time the return of colour
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Which statement about the use of physical restraint is correct?

  1. AIt can be used whenever a patient is confused, without further assessment
  2. BIt never needs to be documented if it is used only overnight
  3. CIt is the best way to stop older patients from falling
  4. DIt is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A woman who is pregnant asks for the MMR vaccine because she is not immune to rubella. What is correct?

  1. AMMR should be given as soon as possible in the first trimester to protect the baby
  2. BMMR is a live vaccine and is not given during pregnancy, but can be given after delivery
  3. CMMR is safe at any stage of pregnancy
  4. DMMR is only given to pregnant women who work in hospitals
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse teaches a patient who has had a splenectomy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep my vaccinations up to date.”
  2. B“I will get medical help quickly if I get a high temperature.”
  3. C“Now that my spleen is out, a fever is nothing to worry about.”
  4. D“I will tell all of my health care providers that I have no spleen.”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A pregnant nurse is on the unit. Which patient should the charge nurse avoid assigning to her?

  1. AA patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer
  2. BA patient with a fractured wrist
  3. CA patient with type 2 diabetes who needs insulin teaching before discharge
  4. DA patient after a hip replacement
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient has a heart rate of 38/min, feels dizzy and has a blood pressure of 80/50 mmHg. Which drug is usually given first, as prescribed?

  1. ADigoxin
  2. BDiltiazem
  3. CAtropine
  4. DMetoprolol
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

In suspected sepsis, what should ideally be collected before the first dose of antibiotics, as long as it does not delay treatment?

  1. AA stool sample for occult blood
  2. BA fasting cholesterol level
  3. CA 24-hour urine collection
  4. DBlood cultures
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

An older patient's blood pressure is 142/80 mmHg lying and 116/72 mmHg after standing for three minutes, and they feel dizzy. What does this show?

  1. AHypertensive emergency
  2. BWhite coat hypertension
  3. CPostural hypotension
  4. DNormal blood pressure variation
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A stool test for Clostridioides difficile is ordered. Which sample is appropriate?

  1. AAn unformed (liquid or soft) stool
  2. BA formed, hard stool sample
  3. CA rectal swab from a patient with constipation
  4. DAny stool after a laxative dose
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt die digoxine gebruikt heeft een spiegel van 1,2 ng/mL, een kalium van 2,8 mEq/L en nieuwe frequente ventriculaire extrasystolen. Wat is de beste interpretatie?

  1. AKalium heeft geen effect op het hartritme
  2. BToxiciteit is mogelijk, omdat laag kalium het effect van digoxine verhoogt
  3. CDigoxine kan niet de oorzaak zijn, omdat de spiegel binnen het gebruikelijke bereik ligt
  4. DDe patiënt heeft een hogere digoxinedosis nodig om het ritme te beheersen
11.FarmacologieGemiddeld

A malnourished patient with alcohol dependence needs IV glucose. Which vitamin should be given before or with it?

  1. AVitamin C
  2. BVitamin D
  3. CVitamin K (phytomenadione)
  4. DThiamine (vitamin B1)
12.FarmacologieMoeilijk

A patient taking warfarin asks for something for a headache. Which drug is usually the safest choice?

  1. AParacetamol (acetaminophen)
  2. BAspirin
  3. CIbuprofen, at the lowest dose
  4. DNaproxen
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why are IV fluids given cautiously to a patient with heart failure?

  1. AExtra volume can quickly cause pulmonary oedema
  2. BIV fluids lower the blood pressure dangerously
  3. CIV fluids stop diuretics from being absorbed
  4. DIV fluids directly damage the heart valves
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with asthma needs their reliever every three hours and their peak flow is falling well below their personal best. What does their action plan most likely advise?

  1. AStop the preventer inhaler for a few days to rest the lungs
  2. BFollow the worsening-asthma steps and get a same-day review
  3. CDo extra exercise to open the airways
  4. DWait two weeks to see whether it improves without any change
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Een patiënt wordt wakker met beroerteklachten. Hij ging om 23:00 gezond naar bed en werd om 06:30 wakker. Welke tijd wordt gebruikt als begintijdstip?

  1. A23:00, toen hij voor het laatst gezond werd gezien
  2. BHet tijdstip waarop de CT-scan werd gemaakt
  3. C06:30, toen de klachten voor het eerst werden opgemerkt
  4. DHet tijdstip van aankomst in het ziekenhuis
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with diabetic neuropathy has a hot, red, swollen foot that is barely painful. The skin is intact, and there is no fever. What should the nurse suspect?

  1. AAn acute Charcot foot, needing urgent offloading
  2. BGout, which only needs pain relief
  3. CNormal swelling from standing too long
  4. DA sprained ankle that will settle with walking
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

In welke periode na een operatie treedt wonddehiscentie het waarschijnlijkst op?

  1. AAlleen tijdens de operatie
  2. BOngeveer 5–10 dagen na de operatie
  3. CBinnen het eerste uur
  4. DMeer dan een jaar na de operatie
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Tijdens een intraveneus vincristine-infuus via een perifere canule meldt de patiënt een brandend gevoel en is de plek gezwollen. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. AHet infuus langzamer voortzetten en een ijskompres op de plek leggen
  2. BHet infuus stoppen, de canule laten zitten om te aspireren en het beleid volgen
  3. CDe canule doorspoelen met zoutoplossing om het resterende middel de ader in te duwen
  4. DDe canule direct verwijderen en het gebied masseren om het middel te verspreiden
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

What should parents be taught about the water for a newborn's bath?

  1. ALeave the baby briefly if the water is only shallow
  2. BUse very hot water so that germs on the skin are killed
  3. CAdd adult bubble bath to soften the baby's skin
  4. DCheck that it is warm, not hot, before the baby goes in
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Een foetaal hartfrequentiepatroon toont afwezige baselinevariabiliteit met terugkerende late deceleraties. Hoe wordt dit ingedeeld en wat vraagt het?

  1. ACategorie I: normaal, routinezorg
  2. BCategorie III: een abnormaal patroon dat snelle interventie en voorbereiding op een bespoedigde geboorte vraagt
  3. CEen normaal patroon tijdens de slaap van de foetus
  4. DCategorie II: een onbepaald patroon dat alleen voortgezette routinebewaking en documentatie nodig heeft
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

How can acute rheumatic fever be prevented?

  1. ABy routine MMR vaccination in infancy
  2. BBy prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat
  3. CBy avoiding dairy products and cold drinks during every cold or cough
  4. DBy giving aspirin for every fever
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Which phone call should the nurse return first?

  1. AA parent of a 5-month-old who has had no wet nappy for 12 hours and is very sleepy
  2. BA parent of a 7-year-old with a faint rash 3 days into antibiotics, breathing normally
  3. CA parent asking when the next routine vaccines are due
  4. DA parent of a 3-year-old with a runny nose and a mild cough for 2 days
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

What does the Mini-Cog screening test for cognitive impairment involve?

  1. AA questionnaire about mood over the past 2 weeks
  2. BRecall of three words and a clock-drawing task
  3. CA 30-minute brain scan
  4. DMeasuring the level of alcohol in the blood
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A nurse teaches a family member how to use a naloxone kit. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll check his breathing and put him in the recovery position if he is breathing but still not awake."
  2. B"Once I've given the naloxone, I don't need to call an ambulance."
  3. C"I'll stay with him, because the overdose can come back."
  4. D"If he doesn't respond, I may need to give a second dose."
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
6 lb 15 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een pasgeborene weegt 6 lb 15 oz. Bepaal met 1 lb = 16 oz en 1 kg = 2,2 lb het gewicht m in kilogram. Rond af op twee decimalen.

6 lb 15 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0017:1005:40t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 17:10 en eindigt om 05:40 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel uur t liep het? Geef het antwoord in uren als decimaal getal, afgerond op twee decimalen.

17:1005:40
t = h
27.DosisberekeningenGemiddeld
25 kg15 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 25 kg en krijgt 15 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

25 kg15 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
50k stuks500 mL? mL/h2000 stuks/h

Een infuus bevat 50000 eenheden van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 2000 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

50000 stuks/500 mL2000 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 6 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
750 mL15 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 50 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Er zit nog 750 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

50 gtt/min15 gtt/mL750 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 5 000 stuks/mL70 stuks/kg · 87 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 70 eenheden/kg voor bij een patiënt van 87 kg. De flacon bevat 5 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op één decimaal.

70 stuks/kg87 kg5 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
250 mg250 mLdobutamine? mL/h95 kg7,5 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dobutamine 250 mg in 250 mL. Het voorschrift is 7,5 mcg/kg/min voor een patiënt van 95 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

250 mg/250 mL7,5 mcg/kg/min95 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurthee150 mLsap100 mLijsschilfers120 mLInfuus60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine450 mLurine450 mLurine475 mLbraaksel200 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

thee: 150 mLsap: 100 mLijsschilfers: 120 mLInfuus: 60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 1 × 50 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL80 mL/hstart 06:4511:15: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL is om 06:45 gestart en loopt via een pomp met 80 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 11:15 nog in de zak?

500 mL80 mL/h06:45 → 11:15
V = mL
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 90% op kamerlucht, bloeddruk 100/60 mmHg, hartslag 48/min, alert, temperatuur 39,6 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 20SpO₂ 90%luchtSBP 100HR 48AT 39,6 °C
NEWS2 =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 14/min, SpO₂ 86% met extra zuurstof, bloeddruk 112/68 mmHg, hartslag 92/min, alert, temperatuur 38,4 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 14SpO₂ 86%O₂SBP 112HR 92AT 38,4 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 6 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 6 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354564HCO₃⁻mmol/L222632acutechronischeacuut op chronisch

Een oefengas toont een respiratoire acidose: pH 7,32, PaCO₂ 64 mmHg (8,5 kPa), HCO₃⁻ 32 mmol/L. Gebruik de regels ‘HCO₃⁻ stijgt 1 mmol/L per 10 mmHg (acuut) of 3,5 mmol/L per 10 mmHg (chronisch)’ om het in te delen. Klik op je antwoord.

pH 7,32PaCO₂ 64 mmHg (8,5 kPa)HCO₃⁻ 32 mmol/L
  1. 1acute
  2. 2chronische
  3. 3acuut op chronisch
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusritme met PVC’sboezemfibrillerensinusaritmiejunctioneel ritme

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1sinusritme met PVC’s
  2. 2boezemfibrilleren
  3. 3sinusaritmie
  4. 4junctioneel ritme
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVpercentageritmeP-toppenPR-intervalQRS-duur

Interpreteer deze strip in afleiding II met de vijf stappen in volgorde: frequentie, ritme, P-toppen, PR-interval, QRS-duur. Bij welke stap vind je de eerste afwijkende bevinding? Klik erop.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1percentage
  2. 2ritme
  3. 3P-toppen
  4. 4PR-interval
  5. 5QRS-duur

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Press over a bony area such as the shin for a few seconds and look for a dent

Waarom dit het antwoord is

Pressing over a bony surface pushes fluid out of the tissue; a dent that stays shows pitting oedema. Its depth and how long it lasts are recorded.

Antwoord

B · Press over a bony area such as the shin for a few seconds and look for a dent
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · It is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks

Waarom dit het antwoord is

Restraint carries risks such as injury, distress and pressure damage. It is used only when alternatives have failed, in the least restrictive form, for the shortest time, with monitoring and documentation.

Antwoord

D · It is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · MMR is a live vaccine and is not given during pregnancy, but can be given after delivery

Waarom dit het antwoord is

Live vaccines such as MMR and varicella are not given during pregnancy. A non-immune woman is vaccinated after delivery, and pregnancy is avoided for a period after vaccination.

Antwoord

B · MMR is a live vaccine and is not given during pregnancy, but can be given after delivery
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · “Now that my spleen is out, a fever is nothing to worry about.”

Waarom dit het antwoord is

People without a spleen are at risk of overwhelming infection, especially from encapsulated bacteria. Fever needs prompt medical assessment, and vaccines are kept up to date.

Antwoord

C · “Now that my spleen is out, a fever is nothing to worry about.”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · A patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer

Waarom dit het antwoord is

A sealed radioactive implant (brachytherapy) emits radiation, and pregnant staff should not care for these patients. The other patients pose no special risk to a pregnancy.

Antwoord

A · A patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Atropine

Waarom dit het antwoord is

Atropine is the first-line drug for symptomatic bradycardia. Metoprolol, digoxin and diltiazem slow the heart and would make things worse; pacing may be needed if atropine does not work.

Antwoord

C · Atropine
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Blood cultures

Waarom dit het antwoord is

Blood cultures taken before antibiotics are more likely to grow the organism, which allows targeted treatment later. Antibiotics should still be given promptly and must not be delayed.

Antwoord

D · Blood cultures
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Postural hypotension

Waarom dit het antwoord is

A fall in systolic pressure of 20 mmHg or more (here 26 mmHg) on standing, especially with symptoms, indicates postural hypotension. Causes include medicines, dehydration and autonomic problems.

Antwoord

C · Postural hypotension
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · An unformed (liquid or soft) stool

Waarom dit het antwoord is

C. difficile testing is done on unformed stool from patients with diarrhea, because many people carry the organism without disease. Testing formed stool, or stool after laxatives, can lead to misdiagnosis.Gecontroleerd met: C. diff Testing · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

A · An unformed (liquid or soft) stool
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Toxiciteit is mogelijk, omdat laag kalium het effect van digoxine verhoogt

Waarom dit het antwoord is

Hypokaliëmie verhoogt de binding van digoxine aan hartcellen, dus toxiciteit kan optreden bij een normale spiegel. De verpleegkundige houdt de dosis achter, meldt de uitslag en verwacht kaliumsuppletie.Gecontroleerd met: Low blood potassium · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

B · Toxiciteit is mogelijk, omdat laag kalium het effect van digoxine verhoogt
11.Farmacologie

Antwoord: D · Thiamine (vitamin B1)

Waarom dit het antwoord is

Giving glucose without thiamine to a thiamine-deficient patient can trigger or worsen Wernicke's encephalopathy. Thiamine is therefore given before or alongside glucose.

Antwoord

D · Thiamine (vitamin B1)
12.Farmacologie

Antwoord: A · Paracetamol (acetaminophen)

Waarom dit het antwoord is

NSAIDs and aspirin impair platelet function and can cause GI bleeding, which adds to warfarin's bleeding risk. Paracetamol is usually preferred, though regular high doses can raise the INR.

Antwoord

A · Paracetamol (acetaminophen)
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Extra volume can quickly cause pulmonary oedema

Waarom dit het antwoord is

In heart failure, the ventricle cannot cope with large increases in preload, so IV fluids can raise filling pressures and cause pulmonary oedema. When fluids are needed, smaller volumes are given with close reassessment of breathing, crackles, JVP, weight and fluid balance.

Antwoord

A · Extra volume can quickly cause pulmonary oedema
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Follow the worsening-asthma steps and get a same-day review

Waarom dit het antwoord is

Personal asthma action plans set steps based on symptoms and peak flow compared with the personal best. Increasing reliever need and a falling peak flow mean worsening asthma: treatment is increased as the plan says (sometimes with oral steroids) and urgent review is sought. Severe signs need emergency care.

Antwoord

B · Follow the worsening-asthma steps and get a same-day review
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · 23:00, toen hij voor het laatst gezond werd gezien

Waarom dit het antwoord is

Bij “wake-up strokes” wordt als begin het tijdstip genomen waarop de patiënt voor het laatst gezond was, omdat de beroerte op elk moment sindsdien kan zijn ontstaan. Dit plaatst de patiënt vaak buiten het standaard trombolysevenster, hoewel geavanceerde beeldvorming soms patiënten kan identificeren die er nog baat bij kunnen hebben.

Antwoord

A · 23:00, toen hij voor het laatst gezond werd gezien
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · An acute Charcot foot, needing urgent offloading

Waarom dit het antwoord is

Acute Charcot neuroarthropathy causes inflammation and destruction of bones and joints in a foot without protective sensation. It can look like cellulitis. Early immobilisation and offloading prevent permanent deformity.

Antwoord

A · An acute Charcot foot, needing urgent offloading
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Ongeveer 5–10 dagen na de operatie

Waarom dit het antwoord is

Dehiscentie treedt meestal op rond dag 5–10, wanneer de wond afhankelijk is van hechtingen en vroeg collageen. Risicofactoren zijn obesitas, ondervoeding, diabetes, infectie, steroïdengebruik, roken, hoesten en persen.

Antwoord

B · Ongeveer 5–10 dagen na de operatie
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Het infuus stoppen, de canule laten zitten om te aspireren en het beleid volgen

Waarom dit het antwoord is

Extravasatie van een vesicans kan ernstige weefselschade veroorzaken. Stop het infuus direct, probeer via de canule het middel te aspireren en volg dan het specifieke beleid (voor vincaalkaloïden zoals vincristine betekent dit meestal warme kompressen en eventueel hyaluronidase, terwijl antracyclinen meestal met koude worden behandeld), leg het ledemaat hoog, leg het vast en informeer het team.

Antwoord

B · Het infuus stoppen, de canule laten zitten om te aspireren en het beleid volgen
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Check that it is warm, not hot, before the baby goes in

Waarom dit het antwoord is

Bath water should be comfortably warm, about 37 °C (98,6 °F), checked with a thermometer or the elbow, and the baby is never left alone, even in shallow water. Plain water or a mild baby cleanser is used. Some guidance, such as in the US, advises sponge baths until the cord stump has fallen off.

Antwoord

D · Check that it is warm, not hot, before the baby goes in
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Categorie III: een abnormaal patroon dat snelle interventie en voorbereiding op een bespoedigde geboorte vraagt

Waarom dit het antwoord is

In het driedelige systeem is afwezige variabiliteit met terugkerende late of variabele deceleraties, of met bradycardie, categorie III. Intra-uteriene reanimatie begint direct, het team wordt erbij geroepen en de geboorte wordt bespoedigd als het patroon niet verdwijnt.

Antwoord

B · Categorie III: een abnormaal patroon dat snelle interventie en voorbereiding op een bespoedigde geboorte vraagt
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · By prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat

Waarom dit het antwoord is

Rheumatic fever is an immune reaction following group A streptococcal throat infection. Treating strep throat with a full course of antibiotics prevents it and the heart valve damage it can cause.

Antwoord

B · By prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · A parent of a 5-month-old who has had no wet nappy for 12 hours and is very sleepy

Waarom dit het antwoord is

No urine for 12 hours and lethargy in an infant suggest significant dehydration and possible shock, which needs urgent assessment. The other calls involve mild or non-urgent problems.

Antwoord

A · A parent of a 5-month-old who has had no wet nappy for 12 hours and is very sleepy
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Recall of three words and a clock-drawing task

Waarom dit het antwoord is

The Mini-Cog combines a three-word recall with drawing a clock face. It is a quick screen; an abnormal result needs a fuller assessment.

Antwoord

B · Recall of three words and a clock-drawing task
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · "Once I've given the naloxone, I don't need to call an ambulance."

Waarom dit het antwoord is

Naloxone is short-acting, so the opioid effect can return. Emergency services must always be called, and the person must be watched until help arrives.

Antwoord

B · "Once I've given the naloxone, I don't need to call an ambulance."
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: m = 3,15 kg

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Ounces naar ponden

15 oz/16 = 0,9375 lb
6 + 0,9375 = 6,938 lb

Pond naar kilogram

m = 6,938/2,2 = 3,153 ≈ 3,15 kg

Antwoord

m = 3,15 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 12,5 h

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

17:10 → 24:00 = 410 min

Na middernacht

00:00 → 05:40 = 340 min

Totaal

410 + 340 = 750 min
t = 750/60 = 12,5 h

Antwoord

t = 12,5 h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 375 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

15·25 = 375 mg

Antwoord

D = 375 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 20 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

50000/500 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 2000/100 = 20 mL/h

Antwoord

R = 20 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 42 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

6·60 = 360 min

Druppelsnelheid

R = 1000·15/360 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Antwoord

R = 42 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 42 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 3,8 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

50·60/15 = 200 mL/h

Resterende tijd

t = 750/200 = 3,75 ≈ 3,8 h

Antwoord

t = 3,8 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 1,2 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

70·87 = 6 090 stuks

Volume

V = 6090/5000 = 1,218 ≈ 1,2 mL

Antwoord

V = 1,2 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 42,8 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

7,5·95 = 712,5 mcg/min
712,5·60 = 42750 mcg/h

Pompsnelheid

R = 42750/1000 = 42,75 ≈ 42,8 mL/h

Antwoord

R = 42,8 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1080 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 150 + 100 = 250 mL
ijsschilfers: 120/2 = 60 mL
Infuus: 60·12 = 720 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
I = 1080 mL

Antwoord

I = 1080 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 140 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

06:45 → 11:15 = 4,5 h

Toegediend volume

80·4,5 = 360 mL

Resterend volume

V = 500 − 360 = 140 mL

Antwoord

V = 140 mL
35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 8

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 90% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 100 mmHg → 2
HR 48/min → 1
alert (A) → 0
T 39,6 °C → 2

Optellen

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 2 + 1 + 0 + 2 = 8

Antwoord

NEWS2 = 8
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 86% → 3
met zuurstof → 2
SBP 112 mmHg → 0
HR 92/min → 1
alert (A) → 0
T 38,4 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 1 + 0 + 1 = 7
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 17 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·6 + 8 = 17 mmHg
worpafstand: 15–19 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 17 mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: chronische

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte HCO₃⁻

acute: 24 + 1·2,4 = 26,4 mmol/L
chronische: 24 + 3,5·2,4 = 32,4 mmol/L

Vergelijken

gemeten: 32 mmol/L → chronische

Antwoord

chronische
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: boezemfibrilleren

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: 8 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 80 per minuut.
2. Ritme: volledig onregelmatig, R–R van 0,50 tot 1,00 s zonder patroon.
3. P-toppen: geen; de basislijn toont kleine onregelmatige fibrillatiegolven.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

boezemfibrilleren

Antwoord

boezemfibrilleren
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: PR-interval

Vijf stappen voor elke strip: 1. frequentie (300- of 1500-methode, of de 6-secondenmethode bij onregelmatig); 2. ritme: zijn de R–R-intervallen gelijk; 3. P-toppen: aanwezig, positief in afleiding II, één vóór elk QRS en allemaal gelijk; 4. PR-interval: 0,12–0,20 s en constant; 5. QRS-duur: onder 0,12 s. Benoem het ritme pas na de vijf stappen. Een normaal sinusritme voldoet aan alle vijf: 60–100/min, regelmatig, positieve P vóór elk QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS onder 0,12 s.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 24 kleine hokjes, 1500 ÷ 24 ≈ 63 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,96 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,36 s, constant, langer dan 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Eerste afwijkende stap

PR-interval → eerstegraads AV-blok

Antwoord

PR-interval

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions