Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Which of these is one of the five rights of delegation?

  1. AThe right uniform
  2. BThe right supervision
  3. CThe right salary
  4. DThe right time of year
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een verwarde patiënt probeert herhaaldelijk over opgezette bedhekken te klimmen. Wat is de veiligste aanpak?

  1. AOpnieuw beoordelen en alternatieven overwegen, zoals een laag bed en intensiever toezicht
  2. BDe polsen van de patiënt aan het bed vastbinden
  3. CEen kalmeringsmiddel geven zonder medische beoordeling
  4. DDe hekken hoger zetten en de patiënt alleen laten in een rustige kamer zodat hij tot rust komt
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient has fallen, and the nurse completes an incident report. Which statement about this report is correct?

  1. AIt replaces the need to document the fall in the patient’s record
  2. BIt is only needed when the patient is injured
  3. CIt is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
  4. DA copy of it is placed in the patient’s chart so all staff know about the fall
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

While preparing a chemotherapy infusion, the drug splashes onto a nurse’s forearm. What should the nurse do first?

  1. AFinish hanging the infusion and then wash the skin
  2. BWipe the skin with an alcohol swab and continue preparing the infusion
  3. CCover the area with a dressing and report later
  4. DRemove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient is raising his voice, pacing and clenching his fists. What should the nurse do first?

  1. AStand very close to him and tell him firmly and loudly to sit down and be quiet
  2. BSpeak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong
  3. CApply physical restraints at once
  4. DTurn away and ignore the behavior
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

An older patient has bruises of different ages and seems frightened when a relative visits. What is the nurse’s priority?

  1. AEnsure the patient’s safety, document the findings and report as required
  2. BIgnore it, because older people bruise easily
  3. CAsk the relative directly in front of the patient whether they hit her
  4. DTell the patient she must leave home and go to live somewhere else
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why are people with diabetes advised to have regular eye screening?

  1. ATo prevent conjunctivitis
  2. BTo measure their blood glucose through the eye
  3. CTo detect diabetic retinopathy early, before sight is lost
  4. DTo check whether they need reading glasses for close work
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt met COPD die veel zuurstof krijgt, wordt suf, met een volle, krachtige pols en een rode huid. Het bloedgas toont een verhoogde PaCO2 en een lage pH. Wat is de waarschijnlijkste oorzaak?

  1. AOpioïdallergie
  2. BHypercapnisch respiratoir falen, deels door te veel zuurstof
  3. CHypoglykemie
  4. DMetabole alkalose door braken
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with HIV on antiretroviral therapy has an undetectable viral load. What does this mean?

  1. AThe CD4 count must now be dangerously low too
  2. BThe treatment can now be stopped without any risk
  3. CThe virus has been completely cured and removed
  4. DThe treatment is suppressing the virus very well
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with advanced chronic kidney disease has a mildly raised troponin that has stayed the same on several tests over months. There is no chest pain and the ECG is unchanged. What is the best interpretation?

  1. AA sign of skeletal muscle injury, because troponin comes from all muscles
  2. BA chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern
  3. CA laboratory error, because troponin is never raised in kidney disease
  4. DProof of an acute myocardial infarction that needs emergency treatment now
11.FarmacologieGemiddeld

During an oxytocin infusion, contractions become very frequent and the fetal heart rate shows late decelerations. What is the nurse's first action?

  1. AStop the oxytocin infusion
  2. BIncrease the infusion to finish labour quickly
  3. CPosition the woman flat on her back
  4. DGive a second oxytocin bolus
12.FarmacologieMoeilijk

Sommige receptoren zijn ook zonder agonist actief. Waarin verschilt een inverse agonist bij zulke receptoren van een neutrale antagonist?

  1. AHij verhoogt de activiteit boven het basisniveau
  2. BHij heeft geen effect als hij alleen wordt gegeven
  3. CHij verlaagt de activiteit tot onder het basisniveau
  4. DHij vernietigt de receptor blijvend
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient is starting doxazosin, an alpha-blocker, for hypertension. Which advice is most important?

  1. AAvoid all potassium-containing foods
  2. BTake it with a large glass of grapefruit juice to improve absorption
  3. CTake the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
  4. DStop it suddenly if the heart rate rises after the first few doses
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A heavy smoker is having surgery tomorrow and asks whether stopping smoking now is pointless. Which reply is most accurate?

  1. AIt is pointless unless they stopped smoking at least a year ago
  2. BStopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery
  3. CSmoking before surgery protects the lungs from the anaesthetic gases
  4. DStopping now will make the operation more dangerous
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Why must Parkinson's medicines be given on time in hospital?

  1. ALate doses build up in the blood and cause an overdose
  2. BLate doses can soon cause stiffness, falls and poor swallowing
  3. CLate doses cause the patient to develop high blood glucose
  4. DGiving them on time prevents the disease from getting worse
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Why may HbA1c be unreliable in a patient with haemolytic anaemia or a recent large blood transfusion?

  1. AAnaemia always makes the HbA1c very high
  2. BBlood transfusions contain large amounts of glucose
  3. CThe test only measures the glucose in the plasma, not in the cells
  4. DIt depends on how long red blood cells survive in the blood
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Waarom kan het ureum veel sterker stijgen dan het creatinine bij een patiënt met een bloeding in het bovenste maag-darmkanaal?

  1. ACreatinine gaat verloren uit het lichaam via het braaksel
  2. BUreum wordt aangemaakt door het bloedende maagslijmvlies
  3. CDe bloeding beschadigt altijd direct de niertubuli
  4. DVerteerd bloed is een eiwitbelasting die het ureum verhoogt
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A nurse teaches a patient with GORD. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll stop smoking because it makes reflux worse."
  2. B"I'll keep a diary of foods that trigger my symptoms."
  3. C"I'll try to lose some weight over the next months."
  4. D"Peppermint tea after dinner will settle my reflux."
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

During the hip examination, the nurse hears a "clunk" as the newborn's hip is abducted. What does this suggest?

  1. ADevelopmental dysplasia of the hip
  2. BClubfoot affecting the same side
  3. CA normal finding in all newborns
  4. DA fractured femur from the birth
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

After treatment for a molar pregnancy, what is the most important teaching point?

  1. ANo further follow-up is needed once the uterus is empty
  2. BAttend serial hCG checks and use reliable contraception during follow-up
  3. CTry to conceive again as soon as possible to reduce recurrence
  4. DAvoid all physical activity for 6 months
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Welke bevinding op de groeicurve bij een kind van 10 maanden vraagt het meest om nader onderzoek?

  1. ALengte op het 50e percentiel en gewicht op het 40e percentiel
  2. BGewicht dat sinds de geboorte op het 10e percentiel is gebleven
  3. CHoofdomtrek die de curve van het 75e percentiel volgt
  4. DGewicht dat sinds de laatste bezoeken twee grote percentiellijnen heeft gekruist naar beneden
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

After hypospadias repair, a toddler has a urinary catheter. Which nursing action has priority?

  1. ALimit fluids for the first days so that less urine passes over the repair
  2. BClamp the catheter for a few hours to train the bladder
  3. CRemove the dressing on the first day to check the wound
  4. DKeep the catheter draining freely and check for kinks or blockage
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient from a culture in which communication with ancestors is common says she sometimes hears her late grandmother giving advice. What is the most appropriate nursing approach?

  1. AAvoid asking about it, because culture is not relevant to mental health
  2. BRecord it immediately as a command hallucination
  3. CExplore the experience in her cultural context before calling it a symptom
  4. DTell her that her beliefs are not real
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt loopt heen en weer, heeft gebalde vuisten en schreeuwt tegen het personeel. Wat is de meest passende eerste benadering?

  1. ADicht bij de patiënt gaan staan en je stem verheffen zodat je duidelijk de controle overneemt
  2. BDe patiënt onmiddellijk fixeren
  3. CRustige verbale de-escalatie gebruiken, een veilige afstand houden en zorgen dat jullie allebei een uitgang hebben
  4. DJe rug toekeren en het gedrag negeren
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111220:45?8:45 PM7:45 PM10:45 PM8:45 AM

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 20:45 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.

20:45
  1. 18:45 PM
  2. 27:45 PM
  3. 310:45 PM
  4. 48:45 AM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1,5 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus levert 1,5 mg/h. Druk deze doseersnelheid D uit in mcg/min. Rond af op één decimaal.

1,5 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 11 kg krijgt 10 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 25 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

11 kg10 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
31 kg112 cmBSA = √(h·w/3600)50 mg/m²D = ? mg

Een patiënt is 112 cm lang en weegt 31 kg. Het voorschrift is 50 mg/m². Bereken met de formule van Mosteller BSA = √(lengte (cm) × gewicht (kg)/3600) de dosis D in mg.

112 cm31 kg50 mg/m²
D = mg
29.InfuussnelhedenGemiddeld
250 mL15 gtt/mL5 h? gtt/min

Dien 250 mL toe in 5 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

250 mL5 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
100 mg500 mL15 mL/h? mg/h

Een zak bevat 100 mg van een geneesmiddel in 500 mL en loopt met 15 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

100 mg/500 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 1 000 stuks/mL80 stuks/kg · 55 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 80 eenheden/kg voor bij een patiënt van 55 kg. De flacon bevat 1 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op één decimaal.

80 stuks/kg55 kg1 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
250 mg250 mLdobutamine? mL/h57 kg2,5 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dobutamine 250 mg in 250 mL. Het voorschrift is 2,5 mcg/kg/min voor een patiënt van 57 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

250 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min57 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurwater300 mLgelatinepudding120 mLsoep150 mLijsschilfers240 mLInfuus60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine200 mLurine425 mLwonddrain120 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 69 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

69 kg12 hurine: 200 mLurine: 425 mLwonddrain: 120 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL60 mL/hstart 09:4511:15: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 09:45 gestart en loopt via een pomp met 60 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 11:15 nog in de zak?

1000 mL60 mL/h09:45 → 11:15
V = mL
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 25/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 98/min, alert, temperatuur 37,5 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 25SpO₂ 98%luchtSBP 130HR 98AT 37,5 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,51PaCO₂mmHg354540HCO₃⁻mmol/L222631ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,51, PaCO₂ 40 mmHg (5,3 kPa) en HCO₃⁻ 31 mmol/L. De primaire stoornis is metabole alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,51PaCO₂ 40 mmHg (5,3 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Een oefengas toont een metabole alkalose met HCO₃⁻ 36 mmol/L. Gebruik verwachte PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 om de verwachte PaCO₂ te vinden.

HCO₃⁻ 36 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVeerstegraads AV-bloksinusritme met PVC’sboezemfibrillerenventriculaire bigeminie

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1eerstegraads AV-blok
  2. 2sinusritme met PVC’s
  3. 3boezemfibrilleren
  4. 4ventriculaire bigeminie
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVtweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)tweedegraads AV-blok type IIderdegraads (compleet) AV-blokjunctioneel ritme

Deze strip in afleiding II toont een geleidingsprobleem tussen de boezems en de kamers. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)
  2. 2tweedegraads AV-blok type II
  3. 3derdegraads (compleet) AV-blok
  4. 4junctioneel ritme

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · The right supervision

Waarom dit het antwoord is

The five rights of delegation are the right task, circumstance, person, direction or communication, and supervision or evaluation. The registered nurse stays accountable for the decision to delegate.

Antwoord

B · The right supervision
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Opnieuw beoordelen en alternatieven overwegen, zoals een laag bed en intensiever toezicht

Waarom dit het antwoord is

Bij een patiënt die eroverheen klimt, kunnen bedhekken het letselrisico verhogen. De minst beperkende optie gebruiken, zoals een laag bed, een valmat en intensiever toezicht, terwijl de oorzaak van de verwardheid wordt behandeld, is veiliger.

Antwoord

A · Opnieuw beoordelen en alternatieven overwegen, zoals een laag bed en intensiever toezicht
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record

Waarom dit het antwoord is

The nurse documents the facts of the fall, the assessment and the care given in the patient’s record. The incident report is a separate quality-improvement document and is not filed in the chart. Policies differ on whether the record notes that a report was made: many US facilities advise against it, while many UK services record the report reference. Falls are reported whether or not there is an injury.

Antwoord

C · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Remove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once

Waarom dit het antwoord is

Skin exposure to hazardous drugs is washed immediately with soap and water after removing contaminated gloves or gown. The exposure is then reported and treated according to policy.

Antwoord

D · Remove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Speak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong

Waarom dit het antwoord is

Early verbal de-escalation, with a calm voice and a safe distance, is the first approach for rising agitation. Restraint is a last resort, and crowding the patient can make things worse.

Antwoord

B · Speak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required

Waarom dit het antwoord is

Unexplained bruises of different ages and fear of a carer can suggest abuse. The nurse makes sure the patient is safe, documents objectively and reports according to law and policy.

Antwoord

A · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · To detect diabetic retinopathy early, before sight is lost

Waarom dit het antwoord is

Diabetic retinopathy often has no symptoms until it is advanced. Screening allows early treatment that can prevent blindness.

Antwoord

C · To detect diabetic retinopathy early, before sight is lost
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Hypercapnisch respiratoir falen, deels door te veel zuurstof

Waarom dit het antwoord is

Ongecontroleerde zuurstof bij patiënten die CO2 vasthouden, kan hypercapnie en respiratoire acidose verergeren. Zuurstof moet naar 88–92% worden getitreerd en er moet medische beoordeling worden gevraagd, mogelijk voor non-invasieve beademing.

Antwoord

B · Hypercapnisch respiratoir falen, deels door te veel zuurstof
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · The treatment is suppressing the virus very well

Waarom dit het antwoord is

An undetectable viral load shows that antiretroviral therapy is suppressing viral replication. The virus remains in the body, so treatment must continue. People with a sustained undetectable viral load do not transmit HIV sexually.

Antwoord

D · The treatment is suppressing the virus very well
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · A chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern

Waarom dit het antwoord is

Troponin is often chronically raised in CKD and other conditions. Acute infarction is diagnosed by a rise and/or fall in troponin together with symptoms or ECG changes, so serial results are compared with the patient's baseline.Gecontroleerd met: Troponin Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Antwoord

B · A chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern
11.Farmacologie

Antwoord: A · Stop the oxytocin infusion

Waarom dit het antwoord is

Excessive contractions reduce placental blood flow and cause fetal distress. The oxytocin is stopped first, then the woman is turned on her side, IV fluids and oxygen are given as per protocol and the provider is informed.

Antwoord

A · Stop the oxytocin infusion
12.Farmacologie

Antwoord: C · Hij verlaagt de activiteit tot onder het basisniveau

Waarom dit het antwoord is

Een neutrale antagonist blokkeert alleen agonisten en laat de basisactiviteit ongemoeid. Een inverse agonist stabiliseert de inactieve toestand van de receptor, zodat de constitutieve activiteit onder het basisniveau daalt.

Antwoord

C · Hij verlaagt de activiteit tot onder het basisniveau
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur

Waarom dit het antwoord is

Alpha-blockers can cause marked first-dose postural hypotension. Taking the first dose at bedtime and rising slowly reduces the risk of falls. They are also used for symptoms of an enlarged prostate.

Antwoord

C · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Stopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery

Waarom dit het antwoord is

Carboxyhaemoglobin falls substantially within about 12–24 hours of stopping, improving oxygen delivery. Longer abstinence improves airway function, wound healing and reduces complications further. Any stop is beneficial, and support should be offered.

Antwoord

B · Stopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Late doses can soon cause stiffness, falls and poor swallowing

Waarom dit het antwoord is

People with Parkinson's disease often take doses at exact times. A delay of even 30 minutes or so can cause rigidity, immobility, falls and unsafe swallowing. Many hospitals treat these drugs as time-critical.

Antwoord

B · Late doses can soon cause stiffness, falls and poor swallowing
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · It depends on how long red blood cells survive in the blood

Waarom dit het antwoord is

HbA1c reflects glucose exposure over the lifespan of red cells. If red cells are destroyed early, or donor cells are added, the result may not match true average glucose. Glucose monitoring or other tests may be used instead.

Antwoord

D · It depends on how long red blood cells survive in the blood
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Verteerd bloed is een eiwitbelasting die het ureum verhoogt

Waarom dit het antwoord is

Verteerd bloed is een grote eiwitbelasting, dus het ureum stijgt, vaak onevenredig ten opzichte van het creatinine. Hypovolemie kan het ureum ook verhogen. Een hoog ureum maakt deel uit van risicoscores zoals de Glasgow-Blatchford-score.

Antwoord

D · Verteerd bloed is een eiwitbelasting die het ureum verhoogt
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · "Peppermint tea after dinner will settle my reflux."

Waarom dit het antwoord is

Peppermint can relax the lower oesophageal sphincter and may worsen reflux. Weight loss, stopping smoking and avoiding personal triggers are standard lifestyle measures.

Antwoord

D · "Peppermint tea after dinner will settle my reflux."
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Developmental dysplasia of the hip

Waarom dit het antwoord is

A clunk with the Ortolani or Barlow manoeuvre suggests a dislocated or dislocatable hip. Asymmetrical skin folds and limited abduction are other signs. Early ultrasound and treatment give good results.

Antwoord

A · Developmental dysplasia of the hip
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Attend serial hCG checks and use reliable contraception during follow-up

Waarom dit het antwoord is

hCG is followed until it is undetectable because persistent trophoblastic disease or choriocarcinoma can develop. A new pregnancy would raise hCG and hide this, so reliable contraception is advised during follow-up.

Antwoord

B · Attend serial hCG checks and use reliable contraception during follow-up
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Gewicht dat sinds de laatste bezoeken twee grote percentiellijnen heeft gekruist naar beneden

Waarom dit het antwoord is

Een kind dat gestaag langs een laag percentiel groeit, kan gewoon klein zijn. Het kruisen van twee grote percentiellijnen wijst op stagnerende groei en vraagt om onderzoek van voeding, ziekte en de sociale situatie.

Antwoord

D · Gewicht dat sinds de laatste bezoeken twee grote percentiellijnen heeft gekruist naar beneden
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Keep the catheter draining freely and check for kinks or blockage

Waarom dit het antwoord is

After repair, the catheter or stent protects the new urethra while it heals. It must drain freely; blockage causes bladder spasm and pressure on the repair. Fluids are encouraged, and the dressing is managed as the surgeon directs.

Antwoord

D · Keep the catheter draining freely and check for kinks or blockage
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Explore the experience in her cultural context before calling it a symptom

Waarom dit het antwoord is

A belief or experience that is accepted in the person's culture is not classed as a delusion or hallucination in itself. The nurse explores its meaning, how it is shared by others and whether it causes distress.

Antwoord

C · Explore the experience in her cultural context before calling it a symptom
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Rustige verbale de-escalatie gebruiken, een veilige afstand houden en zorgen dat jullie allebei een uitgang hebben

Waarom dit het antwoord is

De-escalatie gebruikt een rustige stem, eenvoudige taal, actief luisteren en het aanbieden van keuzes, terwijl een veilige afstand en een vluchtroute worden aangehouden. Fixatie is een laatste redmiddel bij dreigend gevaar.

Antwoord

C · Rustige verbale de-escalatie gebruiken, een veilige afstand houden en zorgen dat jullie allebei een uitgang hebben
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 8:45 PM

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

20 − 12 = 8 → PM

Antwoord

8:45 PM

Antwoord

8:45 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 25 mcg/min

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 1,5 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Bereken

D = 1500/60 = 25 mcg/min

Antwoord

D = 25 mcg/min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 4,4 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 10·11 = 110 mg

Volume

V = 110/25 = 4,4 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 4,4 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 49,1 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Lichaamsoppervlak

BSA = √(112·31/3600) = √0,9644 = 0,9821 m²

Dosis

D = 50·0,9821 = 49,1 mg

Antwoord

D = 49,1 mg
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 13 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

5·60 = 300 min

Druppelsnelheid

R = 250·15/300 = 12,5 ≈ 13 gtt/min

Antwoord

R = 13 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 13 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 3 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

100/500 = 0,2 mg/mL

Dosissnelheid

D = 0,2·15 = 3 mg/h

Antwoord

D = 3 mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 4,4 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

80·55 = 4 400 stuks

Volume

V = 4400/1000 = 4,4 mL

Antwoord

V = 4,4 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 8,6 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

2,5·57 = 142,5 mcg/min
142,5·60 = 8550 mcg/h

Pompsnelheid

R = 8550/1000 = 8,55 ≈ 8,6 mL/h

Antwoord

R = 8,6 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 0,75 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

200 + 425 = 625 mL

Per kilogram per uur

U = 625/(69·12) = 0,7548 ≈ 0,75 mL/kg/h

Antwoord

U = 0,75 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 910 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

09:45 → 11:15 = 1,5 h

Toegediend volume

60·1,5 = 90 mL

Resterend volume

V = 1000 − 90 = 910 mL

Antwoord

V = 910 mL
35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 30

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 15 = 30

Antwoord

MFS = 30
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 25/min → 3
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 98/min → 1
alert (A) → 0
T 37,5 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: ongecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,51: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 40 mmHg: normaal (35–45)
HCO₃⁻ 31 mmol/L: hoog (22–26)

Compensatie

Controleer klinisch ook de verwachte compensatie: bij een metabole alkalose is PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 40,7–44,7 mmHg, dus de gemeten 40 mmHg wijst op een bijkomende respiratoire alkalose (een gemengde stoornis). Het antwoord hierboven is de ROME-indeling voor het examen.

ongecompenseerd

Antwoord

ongecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 46,2 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

0,7·36 + 21 = 46,2 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 46,2 mmHg

De stijging heeft een grens: PaCO₂ komt door compensatie alleen zelden boven ongeveer 55 mmHg.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: sinusritme met PVC’s

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: 7 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 70 per minuut.
2. Ritme: regelmatig (0,80 s) behalve de vroege slagen en de pauze na elk daarvan.
3. P-toppen: positief vóór elk smal QRS; geen vóór de vroege brede slagen.
4. PR-interval: 0,14 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s in de sinusslagen; de vroege slagen zijn breed (0,16 s) en bizar, met een T-top die de andere kant op wijst.

Interpretatie

sinusritme met PVC’s

Antwoord

sinusritme met PVC’s
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: derdegraads (compleet) AV-blok

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 34 kleine hokjes, 1500 ÷ 34 ≈ 44 per minuut.
2. Ritme: R–R regelmatig (1,36 s) en P–P regelmatig (0,76 s), maar de twee zijn onafhankelijk.
3. P-toppen: positief en regelmatig met 79 per minuut, maar niet gekoppeld aan de QRS-complexen; sommige verdwijnen in een QRS of een T-top.
4. PR-interval: wisselt van slag tot slag; er is geen vaste relatie.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

derdegraads (compleet) AV-blok

Antwoord

derdegraads (compleet) AV-blok

Type II- en derdegraadsblokken kunnen plotseling verergeren, daarom rangschikken leerboeken ze als ernstiger dan type I.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions