Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Wanneer mag een verpleegkundige vertrouwelijke informatie zonder toestemming van de patiënt delen?

  1. AAls een collega op een andere afdeling nieuwsgierig is
  2. BAls dat nodig is om iemand te beschermen tegen een risico op ernstige schade
  3. CAls een journalist naar een bekende patiënt vraagt
  4. DTelkens als een familielid erom vraagt
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Which of these patients should the nurse attend to first?

  1. AA patient asking for their regular evening medicines
  2. BA patient who wants to talk about the results of a scan
  3. CA patient with diabetes who is sweaty and shaky with a glucose of 2,9 mmol/L (52 mg/dL)
  4. DA patient with a pain score of 4/10 who had analgesia 30 minutes ago
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient is admitted to an inpatient mental health unit. Why are personal belongings checked?

  1. ATo find out what the patient likes to wear during the hospital stay
  2. BTo decide which family members may visit
  3. CTo remove items that could be used to harm self or others
  4. DTo make a list of valuable items for insurance
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Ten minutes into a red blood cell transfusion, the patient reports chills and low back pain and has a new fever. What should the nurse do first?

  1. ACall the blood bank and let the transfusion continue
  2. BSlow the transfusion and recheck vital signs in 15 minutes
  3. CStop the transfusion
  4. DGive an antipyretic and continue the transfusion
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

An anxious patient is breathing very fast and has tingling fingers. The blood gas shows pH 7,51 and PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa). What should the nurse do first?

  1. AGive oxygen at the highest flow and leave the room
  2. BGive IV sodium bicarbonate as soon as it can be found
  3. CEncourage the patient to breathe even faster
  4. DStay with the patient and coach slow, calm breathing
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient on peritoneal dialysis has cloudy fluid draining out and abdominal pain. What does this most likely mean?

  1. APeritonitis, which needs prompt reporting and a fluid sample
  2. BA normal finding at the end of each exchange
  3. CConstipation that will settle with a laxative later today or tomorrow
  4. DToo much fluid left in the abdomen after the drain
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why is oxygen often humidified for a patient with a tracheostomy?

  1. AHumidification lowers the oxygen concentration to a safer level
  2. BDry oxygen causes high blood glucose
  3. CThe tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air
  4. DHumidity is needed for the oxygen to work as a drug
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Welke ECG-verandering hoort klassiek bij ernstige hyperkaliëmie?

  1. AEen verkort PR-interval
  2. BHoge, spitse T-toppen
  3. COpvallende U-golven
  4. DAlleen ST-depressie
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Het laboratorium belt de afdeling met een kritieke kaliumuitslag van 6,9 mEq/L. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. AHet laboratorium vragen de test te herhalen voordat iemand wordt ingelicht
  2. BDe waarde terugvragen, de patiënt beoordelen en de zorgverlener inlichten
  3. CWachten tot het schriftelijke verslag binnen is voordat er iets wordt gedaan
  4. DDe waarde noteren en overdragen aan de volgende dienst
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A middle-aged man has fatigue, joint pain, a raised ALT and new diabetes. His ferritin is very high and his transferrin saturation is above 60%. Which condition is most likely?

  1. AIron-deficiency anemia
  2. BAcute viral hepatitis A
  3. CAnemia of chronic disease
  4. DHereditary hemochromatosis
11.FarmacologieGemiddeld

How is adenosine given for supraventricular tachycardia?

  1. AAs a rapid IV push followed by a fast saline flush
  2. BAs a slow infusion over one hour
  3. CAs an intramuscular injection into the outer thigh muscle
  4. DAs a tablet under the tongue
12.FarmacologieMoeilijk

Een boer die is blootgesteld aan een organofosfaatbestrijdingsmiddel heeft kleine pupillen, sterke speekselvloed, zweten, bronchiale secreties en bradycardie. Wat is het mechanisme?

  1. AOvermatige afgifte van noradrenaline
  2. BRemming van acetylcholinesterase
  3. CBlokkade van GABA-A-receptoren
  4. DBlokkade van muscarinereceptoren
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Wat betekent een verhoogde D-dimeeruitslag?

  1. AEen diepe veneuze trombose is veilig uitgesloten
  2. BEen longembolie of DVT is bevestigd
  3. CEr is afbraak van fibrine, maar het bewijst geen stolsel
  4. DDe dosis antistollingsmiddel is te laag en moet omhoog
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with severe asthma develops a stable narrow-complex tachycardia, and IV adenosine is prescribed. What should the nurse do?

  1. AGive it orally instead of intravenously
  2. BGive it as a slow infusion over an hour to reduce side effects
  3. CGive it as prescribed, as adenosine is safe in every patient
  4. DQuestion the prescription, as adenosine can cause bronchospasm
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Which measure best prevents catheter-associated urinary tract infection?

  1. ADisconnect the bag regularly to empty it
  2. BRemove the catheter as soon as it is no longer needed
  3. CKeep the drainage bag above bladder level
  4. DChange the catheter for a new one every day
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with a subarachnoid haemorrhage develops a low sodium. Why is fluid restriction usually avoided in this patient?

  1. AFluid restriction would cause the aneurysm to re-bleed
  2. BLow blood volume can worsen vasospasm and brain ischaemia
  3. CFluid restriction raises the risk of seizures
  4. DLow sodium in this condition always corrects itself
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which presentation fits acute diverticulitis?

  1. ALeft lower abdominal pain, fever and a raised CRP
  2. BPainless jaundice with a palpable gallbladder
  3. CCentral chest pain spreading to the left arm
  4. DRight upper abdominal pain after fatty meals
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

On day 5 after hip surgery, a patient suddenly becomes breathless, with sharp chest pain on breathing in, a pulse of 120/min and SpO₂ 89%. What should the nurse suspect and do first?

  1. ASimple atelectasis; encourage walking around the ward
  2. BAnxiety; give reassurance and repeat the observations in an hour's time
  3. CPulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help
  4. DWound infection; take a wound swab and wait for results
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

On day 1 after birth, a woman's white cell count is mildly raised and she has no symptoms. How should this be interpreted?

  1. AIt shows she is dehydrated
  2. BIt proves she has an infection
  3. CIt means she has leukaemia
  4. DIt can be normal soon after birth
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Een vrouw van 36 weken met pre-eclampsie meldt nieuwe pijn onder de rechterribben en misselijkheid. Hoe moet de verpleegkundige reageren?

  1. AEen antacidum geven en haar geruststellen dat maagzuur laat in de zwangerschap vaak voorkomt
  2. BHet dringend melden als mogelijk teken van leverbetrokkenheid of HELLP-syndroom
  3. CHet noteren voor de visite van de volgende ochtend
  4. DHaar aanmoedigen te gaan lopen om de klachten te verlichten
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A medicine is prescribed at 10 mg/kg. The child weighs 18 kg and the liquid contains 120 mg in 5 mL. What volume should be given?

  1. A7,5 mL
  2. B3,75 mL
  3. C15 mL
  4. D1,5 mL
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Two children with cystic fibrosis are admitted to the same ward. Which precaution is important?

  1. AAsk them to do their daily physiotherapy sessions together in the playroom
  2. BPut them in the same room so they can support each other
  3. CLet them share airway clearance equipment to save resources
  4. DKeep them apart, not sharing rooms, equipment or play areas
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient at risk of suicide is admitted. Which environmental check is most important?

  1. ALet the patient keep all his personal belongings, including his belt and phone charger, to help him feel at home
  2. BMake sure the patient has a television in the room
  3. CPlace the patient in a room at the end of the corridor for privacy
  4. DRemove items that could be used for self-harm, such as belts, cords and sharp objects
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient asks, "Do you think I should divorce my husband?" Which response best supports the patient's autonomy?

  1. A"What are your thoughts about the options you have?"
  2. B"Yes, I think you'd be happier without him."
  3. C"You should ask your doctor what to do about it."
  4. D"No, divorce would only make things worse for you."
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C100,4 °F? °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 100,4 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.

100,4 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
½ kopje? mL2½ tsp? mL2 tbsp? mL8 fl oz? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt ½ kopje van thee, 2½ tsp van hoestdrank, 2 tbsp van vloeibare aanvulling, 8 fl oz van sap in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 kopje = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
18 kg7,5 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 18 kg en krijgt 7,5 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

18 kg7,5 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
39 kg149 cmBSA = √(h·w/3600)100 mg/m²D = ? mg

Een patiënt is 149 cm lang en weegt 39 kg. Het voorschrift is 100 mg/m². Bereken met de formule van Mosteller BSA = √(lengte (cm) × gewicht (kg)/3600) de dosis D in mg.

149 cm39 kg100 mg/m²
D = mg
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL15 gtt/mL10 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 10 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

1000 mL10 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
250 mg100 mL15 mL/h? mg/h

Een zak bevat 250 mg van een geneesmiddel in 100 mL en loopt met 15 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

250 mg/100 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
25 000 stuks250 mLheparin? mL/h98 kg16 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 25 000 eenheden heparine in 250 mL. Het voorschrift is 16 eenheden/kg/h voor een patiënt van 98 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

25 000 stuks/250 mL16 stuks/kg/h98 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
800 mg500 mLdopamine18 mL/h84 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dopamine, 800 mg in 500 mL, loopt met 18 mL/h. De patiënt weegt 84 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

800 mg/500 mL18 mL/h84 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursoep150 mLgelatinepudding120 mLInfuus50 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine325 mLurine150 mLwonddrain130 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies).

soep: 150 mLgelatinepudding: 120 mLInfuus: 50 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 1 × 50 mLurine: 325 mLurine: 150 mLwonddrain: 130 mL
B = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL100 mL ingelopen100 mL/h10:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 100 mL/h. Om 10:00 is er al 100 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL100 mL ingelopen100 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: zeer vochtig; activiteit: loopt af en toe; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 18/min, SpO₂ 97% op kamerlucht, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 132/min, alert, temperatuur 39,0 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 18SpO₂ 97%luchtSBP 124HR 132AT 39,0 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 137 mmol/L, glucose 20,6 mmol/L en ureum 16,8 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 137 mmol/Lglucose 20,6 mmol/Lureum 16,8 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354534HCO₃⁻mmol/L222617passende compensatieextra respiratoire acidoseextra respiratoire alkalose

Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,32, PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa), HCO₃⁻ 17 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.

pH 7,32PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1passende compensatie
  2. 2extra respiratoire acidose
  3. 3extra respiratoire alkalose
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont boezemflutter met een vaste geleidingsverhouding. Bepaal de gevraagde waarde (ventriculaire frequentie) in slagen per minuut.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
ventriculaire frequentie = bpm
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVpercentageritmeP-toppenPR-intervalQRS-duur

Interpreteer deze strip in afleiding II met de vijf stappen in volgorde: frequentie, ritme, P-toppen, PR-interval, QRS-duur. Bij welke stap vind je de eerste afwijkende bevinding? Klik erop.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1percentage
  2. 2ritme
  3. 3P-toppen
  4. 4PR-interval
  5. 5QRS-duur

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Als dat nodig is om iemand te beschermen tegen een risico op ernstige schade

Waarom dit het antwoord is

Het beroepsgeheim kan zonder toestemming worden doorbroken als de wet dat vereist of als er een ernstig risico op schade is voor de patiënt of anderen. Alleen de noodzakelijke informatie wordt gedeeld, met de juiste mensen.

Antwoord

B · Als dat nodig is om iemand te beschermen tegen een risico op ernstige schade
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · A patient with diabetes who is sweaty and shaky with a glucose of 2,9 mmol/L (52 mg/dL)

Waarom dit het antwoord is

Hypoglycaemia can quickly lead to unconsciousness and seizures and needs immediate treatment. The other patients' needs are important but can wait a few minutes.

Antwoord

C · A patient with diabetes who is sweaty and shaky with a glucose of 2,9 mmol/L (52 mg/dL)
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · To remove items that could be used to harm self or others

Waarom dit het antwoord is

Belongings are searched with the patient, according to policy, for items such as sharp objects, cords, drugs and lighters. These are stored safely to reduce the risk of self-harm or violence.

Antwoord

C · To remove items that could be used to harm self or others
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Stop the transfusion

Waarom dit het antwoord is

These signs suggest an acute transfusion reaction, possibly hemolytic. The nurse stops the transfusion at once, keeps the IV open with normal saline through new tubing, assesses the patient and notifies the provider and blood bank.

Antwoord

C · Stop the transfusion
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Stay with the patient and coach slow, calm breathing

Waarom dit het antwoord is

These results show respiratory alkalosis caused by hyperventilation. Calming the patient and coaching slower breathing lets carbon dioxide return to normal; the nurse also looks for physical causes.

Antwoord

D · Stay with the patient and coach slow, calm breathing
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Peritonitis, which needs prompt reporting and a fluid sample

Waarom dit het antwoord is

Cloudy effluent with abdominal pain is a classic sign of peritonitis, a serious complication of peritoneal dialysis. The nurse reports it and sends a sample as prescribed so antibiotics can start.

Antwoord

A · Peritonitis, which needs prompt reporting and a fluid sample
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · The tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air

Waarom dit het antwoord is

The upper airway normally humidifies inspired air. Without it, secretions become thick and may block the tracheostomy tube, so humidification is used.

Antwoord

C · The tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Hoge, spitse T-toppen

Waarom dit het antwoord is

Hyperkaliëmie geeft spitse T-toppen, daarna een verbreed QRS-complex en mogelijk een sinusgolfpatroon en circulatiestilstand. Hypokaliëmie geeft afgevlakte T-toppen en U-golven.

Antwoord

B · Hoge, spitse T-toppen
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · De waarde terugvragen, de patiënt beoordelen en de zorgverlener inlichten

Waarom dit het antwoord is

Het terugvragen van een mondelinge uitslag voorkomt fouten. Een kritieke waarde wordt zonder vertraging aan de zorgverlener gemeld, en de verpleegkundige beoordeelt de patiënt, inclusief het hartritme. Een herhaald monster kan nodig zijn, maar mag de reactie niet vertragen.

Antwoord

B · De waarde terugvragen, de patiënt beoordelen en de zorgverlener inlichten
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Hereditary hemochromatosis

Waarom dit het antwoord is

Hemochromatosis is an inherited disorder of increased iron absorption. Iron is deposited in the liver, pancreas, joints, heart and skin. A high transferrin saturation with a high ferritin suggests the diagnosis, and treatment is regular venesection (phlebotomy).

Antwoord

D · Hereditary hemochromatosis
11.Farmacologie

Antwoord: A · As a rapid IV push followed by a fast saline flush

Waarom dit het antwoord is

Adenosine must reach the heart quickly, so it is pushed rapidly into a large vein and flushed. Patients are warned about brief flushing, chest tightness and a short pause in the heartbeat.

Antwoord

A · As a rapid IV push followed by a fast saline flush
12.Farmacologie

Antwoord: B · Remming van acetylcholinesterase

Waarom dit het antwoord is

Organofosfaten remmen acetylcholinesterase, zodat acetylcholine zich ophoopt bij muscarinerge en nicotinerge receptoren. Atropine blokkeert de muscarinerge effecten en pralidoxim kan het enzym reactiveren als het vroeg wordt gegeven.

Antwoord

B · Remming van acetylcholinesterase
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Er is afbraak van fibrine, maar het bewijst geen stolsel

Waarom dit het antwoord is

D-dimeer is een afbraakproduct van fibrine. Een normale uitslag bij een patiënt met een lage klinische waarschijnlijkheid (bijvoorbeeld een lage Wells-score) helpt DVT of longembolie uit te sluiten. Een verhoogde uitslag komt bij veel aandoeningen voor, dus beeldvorming (duplexecho of CT-pulmonalisangiografie) is nodig om een stolsel te bevestigen.

Antwoord

C · Er is afbraak van fibrine, maar het bewijst geen stolsel
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Question the prescription, as adenosine can cause bronchospasm

Waarom dit het antwoord is

Adenosine can trigger severe bronchospasm and is generally avoided in asthma. Alternatives such as verapamil may be used, depending on the patient. The nurse raises the concern with the prescriber before giving it.

Antwoord

D · Question the prescription, as adenosine can cause bronchospasm
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Remove the catheter as soon as it is no longer needed

Waarom dit het antwoord is

The risk of CAUTI rises with each day a catheter is in place. Avoiding unnecessary catheters and removing them early are the most effective measures. A closed system and keeping the bag below bladder level also help.

Antwoord

B · Remove the catheter as soon as it is no longer needed
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Low blood volume can worsen vasospasm and brain ischaemia

Waarom dit het antwoord is

Hyponatraemia after subarachnoid haemorrhage may come from SIADH or cerebral salt wasting. Restricting fluid can cause hypovolaemia, which makes delayed cerebral ischaemia more likely. Sodium is usually corrected with fluids or salt under specialist advice.

Antwoord

B · Low blood volume can worsen vasospasm and brain ischaemia
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Left lower abdominal pain, fever and a raised CRP

Waarom dit het antwoord is

Diverticulitis usually causes left iliac fossa pain and tenderness with fever, raised inflammatory markers and a change in bowel habit. CT confirms the diagnosis and shows complications such as abscess.

Antwoord

A · Left lower abdominal pain, fever and a raised CRP
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Pulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help

Waarom dit het antwoord is

Sudden pleuritic chest pain, breathlessness, tachycardia and hypoxia after surgery strongly suggest PE. The nurse supports breathing with oxygen, escalates urgently and prepares for investigations and anticoagulation.

Antwoord

C · Pulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · It can be normal soon after birth

Waarom dit het antwoord is

Leucocytosis is common in labour and the early postnatal period. It must be interpreted with clinical signs such as fever, pain and lochia changes rather than on its own.

Antwoord

D · It can be normal soon after birth
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Het dringend melden als mogelijk teken van leverbetrokkenheid of HELLP-syndroom

Waarom dit het antwoord is

Pijn in de rechterbovenbuik of bovenbuik bij pre-eclampsie wijst op leverzwelling of HELLP-syndroom en is een ernstig kenmerk. Het vraagt om dringende medische beoordeling, bloedonderzoek (bloedplaatjes, leverenzymen) en nauwe bewaking.

Antwoord

B · Het dringend melden als mogelijk teken van leverbetrokkenheid of HELLP-syndroom
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · 7,5 mL

Waarom dit het antwoord is

Dose = 10 mg × 18 kg = 180 mg. Volume = 180 ÷ 120 × 5 mL = 7,5 mL. Calculations for children are checked carefully, often by a second nurse.

Antwoord

A · 7,5 mL
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Keep them apart, not sharing rooms, equipment or play areas

Waarom dit het antwoord is

People with CF can pass bacteria such as Pseudomonas aeruginosa and Burkholderia cepacia to each other, worsening lung disease. Children with CF are kept apart in hospital and clinics, and equipment is not shared.

Antwoord

D · Keep them apart, not sharing rooms, equipment or play areas
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Remove items that could be used for self-harm, such as belts, cords and sharp objects

Waarom dit het antwoord is

A safe environment removes potential ligatures and sharp objects and limits access to medicines. Patients at high risk are usually placed where staff can observe them easily.

Antwoord

D · Remove items that could be used for self-harm, such as belts, cords and sharp objects
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · "What are your thoughts about the options you have?"

Waarom dit het antwoord is

Asking the patient to explore her own options supports problem-solving and autonomy. Giving an opinion, or passing the question on, takes the decision away from her.

Antwoord

A · "What are your thoughts about the options you have?"
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 38 °C

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Trek 32 af

100,4 − 32 = 68,4

Vermenigvuldig met 5/9

T = 68,4·5/9 = 38 °C

Antwoord

T = 38 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 402,5 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

½ kopje = 0,5·240 = 120 mL
2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
2 tbsp = 2·15 = 30 mL
8 fl oz = 8·30 = 240 mL

Optellen

V = 120 + 12,5 + 30 + 240 = 402,5 mL

Antwoord

V = 402,5 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 135 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

7,5·18 = 135 mg

Antwoord

D = 135 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 127 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Lichaamsoppervlak

BSA = √(149·39/3600) = √1,614 = 1,27 m²

Dosis

D = 100·1,27 = 127 mg

Antwoord

D = 127 mg
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 25 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

10·60 = 600 min

Druppelsnelheid

R = 1000·15/600 = 25 gtt/min

Antwoord

R = 25 gtt/min
30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 37,5 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

250/100 = 2,5 mg/mL

Dosissnelheid

D = 2,5·15 = 37,5 mg/h

Antwoord

D = 37,5 mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 15,7 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

16·98 = 1 568 stuks/h

Concentratie

25 000/250 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1568/100 = 15,68 ≈ 15,7 mL/h

Antwoord

R = 15,7 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 5,7 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Microgram per minuut

18·1600 = 28800 mcg/h
28800/60 = 480 mcg/min

Per kilogram

D = 480/84 = 5,714 ≈ 5,7 mcg/kg/min

Antwoord

D = 5,7 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 315 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 150 + 120 = 270 mL
Infuus: 50·12 = 600 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
totale intake = 920 mL

Totale output

325 + 150 + 130 = 605 mL

Balans

B = 920 − 605 = 315 mL

Antwoord

B = 315 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 4 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 100 = 400 mL

Tijd

t = 400/100 = 4 h

Antwoord

t = 4 h

Dat is ongeveer 4 h 00 min, dus de zak is rond 14:00 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 14

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: zeer vochtig → 2
activiteit: loopt af en toe → 3
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 2 + 2 + 3 + 2 + 2 + 3 = 14

Antwoord

B = 14
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 97% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 132/min → 3
alert (A) → 0
T 39,0 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 1 = 4
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 311 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·137 + 20,6 + 16,8 = 311,4 ≈ 311 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 311 mOsm/kg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: passende compensatie

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

1,5·17 + 8 = 33,5 → 31,5–35,5 mmHg

Vergelijken

gemeten: 34 mmHg → passende compensatie

Antwoord

passende compensatie
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire frequentie = 83 bpm

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Fluttergolven

F–F = 6 kleine hokjes = 0,24 s → 1500 ÷ 6 = 250 per minuut

QRS-complexen

R–R = 18 kleine hokjes = 0,72 s → 1500 ÷ 18 = 83 per minuut
geleidingsverhouding = 250 ÷ 83 = 3:1

Antwoord

ventriculaire frequentie = 83 bpm
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ritme

Vijf stappen voor elke strip: 1. frequentie (300- of 1500-methode, of de 6-secondenmethode bij onregelmatig); 2. ritme: zijn de R–R-intervallen gelijk; 3. P-toppen: aanwezig, positief in afleiding II, één vóór elk QRS en allemaal gelijk; 4. PR-interval: 0,12–0,20 s en constant; 5. QRS-duur: onder 0,12 s. Benoem het ritme pas na de vijf stappen. Een normaal sinusritme voldoet aan alle vijf: 60–100/min, regelmatig, positieve P vóór elk QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS onder 0,12 s.

Vijf stappen

1. Frequentie: 7 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 70 per minuut.
2. Ritme: onregelmatig, R–R van 0,72 tot 1,02 s, geleidelijk langer en korter wordend.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,16 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Eerste afwijkende stap

ritme → sinusaritmie

Antwoord

ritme

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions