Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient arrives back on the ward after surgery. What does the nurse assess first?

  1. AFluid balance chart
  2. BPain score
  3. CThe wound dressing
  4. DAirway and breathing
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A healthcare assistant (nursing assistant) has recorded a blood pressure of 82/50 mmHg during routine observations but did not report it. What should the registered nurse do first?

  1. ATalk to the healthcare assistant about reporting
  2. BRepeat the observations at the next routine time
  3. CComplete an incident report
  4. DAssess the patient straight away
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Een patiënt met vermoedelijke tuberculose ligt in een kamer met onderdruk. Welke handelwijze is juist?

  1. ADe ventilatie van de kamer 's nachts uitzetten
  2. BDe deur open houden zodat het personeel de patiënt altijd kan zien
  3. CDe deur gesloten houden, behalve bij het binnengaan of verlaten van de kamer
  4. DBezoekers zonder enige bescherming binnen laten
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient given naloxone for an opioid overdose wakes up. An hour later, the patient is drowsy again with slow breathing. What is the likely reason?

  1. AThe patient is now allergic to naloxone
  2. BThe patient is simply tired after the event
  3. CNaloxone itself causes slow breathing and drowsiness once it has been given
  4. DNaloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Which two patients can most safely share a room?

  1. ATwo patients who both have C. difficile infection
  2. BA patient with influenza and a patient with COPD
  3. CA patient with chickenpox and a patient on chemotherapy
  4. DA patient with MRSA in a wound and a patient after surgery
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Tijdens continue sondevoeding begint een patiënt plotseling te hoesten, wordt benauwd en daalt de SpO₂. Wat is de eerste handeling van de verpleegkundige?

  1. ADe patiënt plat leggen zodat hij kan rusten
  2. BDe voeding stoppen, de patiënt rechtop zetten en de ademhaling beoordelen
  3. CDe sonde spoelen met 50 mL water en de voeding dan voortzetten zoals eerder
  4. DDe voedingssnelheid verhogen zodat die eerder klaar is
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which group of features is typical of nephrotic syndrome?

  1. APolyuria, thirst and weight loss
  2. BBlood in the urine, high blood pressure and reduced urine output only
  3. CHeavy proteinuria, low serum albumin and oedema
  4. DSevere loin pain and fever
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt met ernstig astma wordt stil, met een "stille thorax", uitputting en een dalende ademfrequentie. Waar wijst dit op?

  1. AVerbetering van de astma-aanval doordat de bronchospasme afneemt en de luchtwegen ontspannen
  2. BNormaal herstel na een vernevelaar
  3. CAlleen angst
  4. DLevensbedreigend astma met dreigende ademstilstand
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

When is a peak level for an IV aminoglycoside such as gentamicin usually drawn?

  1. AAt any time convenient for the patient
  2. BAbout 30 minutes after the infusion ends
  3. CJust before the next dose is started
  4. DExactly 24 hours after the first dose
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient who had pituitary surgery has fatigue and cold intolerance. The free T4 is low and the TSH is low. What does this pattern suggest?

  1. ASecondary (central) hypothyroidism from pituitary failure
  2. BHyperthyroidism from overactivity of the thyroid gland
  3. CPrimary hypothyroidism from failure of the thyroid gland
  4. DNormal thyroid function with a laboratory error in T4
11.FarmacologieGemiddeld

During an oxytocin infusion, contractions become very frequent and the fetal heart rate shows late decelerations. What is the nurse's first action?

  1. AIncrease the infusion to finish labour quickly
  2. BStop the oxytocin infusion
  3. CPosition the woman flat on her back
  4. DGive a second oxytocin bolus
12.FarmacologieMoeilijk

Why is vancomycin given by mouth, not intravenously, for Clostridioides difficile infection?

  1. AThe oral form is cheaper but has the same effect as IV
  2. BOral vancomycin is absorbed into the blood better than IV vancomycin
  3. COral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon
  4. DIntravenous vancomycin causes C. difficile infection
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Where is the V1 electrode placed for a 12-lead ECG?

  1. AJust below the left collarbone
  2. BThe fourth intercostal space just right of the sternum
  3. CThe fifth intercostal space in the mid-axillary line
  4. DOver the left nipple
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een beademde patiënt op de intensive care loopt risico op beademingsgerelateerde pneumonie. Welke verpleegkundige maatregel helpt dit risico te verminderen?

  1. AHet hoofdeinde van het bed 30–45° omhoog houden
  2. BDe patiënt plat houden om de endotracheale tube te beschermen
  3. CMondzorg vermijden om tandvleesbloedingen te voorkomen
  4. DDe beademingsslangen om de paar uur verwisselen
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

What is the dexamethasone suppression test used for?

  1. ATo diagnose diabetes insipidus
  2. BTo check thyroid function
  3. CTo help diagnose Cushing's syndrome
  4. DTo measure kidney function
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with Addison's disease has been vomiting for a day. They are confused, with BP 78/40 mmHg, sodium 126 mmol/L and potassium 6,0 mmol/L. What is the priority?

  1. AA fluid restriction for the low sodium
  2. BOral hydrocortisone and an antiemetic by mouth
  3. CIV potassium to correct the electrolytes
  4. DIV hydrocortisone straight away, plus IV fluids
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

When is cold therapy most useful for pain?

  1. ASoon after an acute soft tissue injury, to reduce swelling
  2. BOver numb areas where sensation is lost
  3. CFor long-term muscle stiffness, applied continuously for several hours
  4. DDirectly on skin with poor circulation
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

An immobile patient on opioids drinks very little. Which laxative choice is least appropriate?

  1. AAn osmotic laxative such as a macrogol
  2. BA bulk-forming laxative used on its own
  3. CA stool softener with a stimulant laxative
  4. DA stimulant laxative taken regularly
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

When the newborn's head is turned to one side, the arm on that side extends and the other arm flexes. Which reflex is this?

  1. AMoro reflex
  2. BTonic neck reflex
  3. CPalmar grasp reflex
  4. DRooting reflex
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A pregnant woman involved in a car crash asks how to wear a seat belt. Which instruction is correct?

  1. AWear only the shoulder part of the belt
  2. BLap belt under the bump, shoulder belt between the breasts
  3. CDo not wear a seat belt in pregnancy
  4. DPut the lap belt across the top of the bump, above the uterus
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child weighs 20 kg. Which minimum urine output suggests adequate kidney perfusion?

  1. AAbout 20 mL per hour
  2. BAbout 5 mL per hour
  3. CAny amount, as long as the child is drinking
  4. DAbout 2 mL per hour
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een meisje van 15 jaar met diabetes type 1 is afgevallen en haar HbA1c is sterk gestegen. Ze geeft toe insulinedoses over te slaan. Waaraan moet de verpleegkundige denken?

  1. AGewichtsverlies is een goed teken van betere regulatie, dus haar insulinedosis kan nu verder worden verlaagd
  2. BDe glucosemeter moet kapot zijn
  3. CZe laat mogelijk insuline weg om af te vallen, een vorm van gestoord eetgedrag die beoordeling vraagt
  4. DZe heeft gewoon een lagere insulinedosis nodig
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

In the termination phase of the nurse–patient relationship, which behaviour is common and should be expected?

  1. AThe patient asks for the relationship to start again from the beginning
  2. BThe patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms
  3. CThe patient finally begins to share their problems for the first time
  4. DThe patient always feels relieved and shows no feelings
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient finds clothes in her wardrobe she does not remember buying, has gaps in her memory and is called by different names by people she does not know. Which condition is most likely?

  1. ABipolar I disorder
  2. BDissociative identity disorder
  3. CSchizophrenia
  4. DBorderline personality disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
143,0394 kg? kgafronden op 0,1 kg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een gewichtsomrekening geeft 143,0394 kg. De regel in deze oefening is dat gewichten worden afgerond op tienden van een kilogram. Welke waarde x noteer je?

143,0394 kg
x = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0021:3502:20t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 21:35 en eindigt om 02:20 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

21:3502:20
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
70 kg30 mg/kg/dag2× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 70 kg. De voorgeschreven dosis is 30 mg/kg per dag, verdeeld over 2 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

70 kg30 mg/kg/dag2× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
40 mg/1 mLV = ? mL

Een kind van 10 kg krijgt 5 mg/kg per dosis voorgeschreven van een orale suspensie met 40 mg in 1 mL. Welk volume V geef je? Rond af op één decimaal.

10 kg5 mg/kg40 mg/1 mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
250 mL15 gtt/mL3 h? gtt/min

Dien 250 mL toe in 3 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

250 mL3 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
600 mL60 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 25 gtt/min via een systeem van 60 gtt/mL. Er zit nog 600 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg?

25 gtt/min60 gtt/mL600 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 5 000 stuks/mL80 stuks/kg · 72 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 80 eenheden/kg voor bij een patiënt van 72 kg. De flacon bevat 5 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op één decimaal.

80 stuks/kg72 kg5 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
800 mg500 mLdopamine? mL/h52 kg2 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dopamine 800 mg in 500 mL. Het voorschrift is 2 mcg/kg/min voor een patiënt van 52 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

800 mg/500 mL2 mcg/kg/min52 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursoep150 mLthee240 mLmelk200 mLInfuus80 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine425 mLurine500 mLwonddrain140 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 74 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

74 kg8 hurine: 425 mLurine: 500 mLwonddrain: 140 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 50 mL/hstart 19:30ttotaal​ = ? h80 mL/h × 2 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 19:30 met 80 mL/h. Na 2 uur wordt de snelheid veranderd in 50 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL80 mL/h · 2 h50 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 40/min, alert, temperatuur 36,0 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 12SpO₂ 96%luchtSBP 124HR 40AT 36,0 °C
NEWS2 =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: kent eigen grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 79 mmHg (10,5 kPa). Gebruik de regel dat bij acute respiratoire acidose stijgt HCO₃⁻ met 1 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ boven 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 79 mmHg (10,5 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,10PaCO₂mmHg354543HCO₃⁻mmol/L222613passende compensatieextra respiratoire acidoseextra respiratoire alkalose

Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,10, PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa), HCO₃⁻ 13 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.

pH 7,10PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/L
  1. 1passende compensatie
  2. 2extra respiratoire acidose
  3. 3extra respiratoire alkalose
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVeerstegraads AV-bloknormaal sinusritmesinustachycardiesinusbradycardie

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1eerstegraads AV-blok
  2. 2normaal sinusritme
  3. 3sinustachycardie
  4. 4sinusbradycardie
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVonmiddellijke defibrillatiegesynchroniseerde cardioversiereanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)transcutane pacing

Een patiënt zonder voelbare pols heeft dit georganiseerde ritme op de monitor (pulseloze elektrische activiteit). Welke behandeling noemen de reanimatierichtlijnen voor volwassenen hiervoor? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1onmiddellijke defibrillatie
  2. 2gesynchroniseerde cardioversie
  3. 3reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)
  4. 4transcutane pacing

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Airway and breathing

Waarom dit het antwoord is

After anaesthesia the airway and breathing are checked first, then circulation, consciousness, pain, the wound, drains and fluids.

Antwoord

D · Airway and breathing
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Assess the patient straight away

Waarom dit het antwoord is

A low blood pressure may mean deterioration, so the nurse assesses the patient at once and escalates if needed. Feedback to the assistant and reporting follow afterwards.

Antwoord

D · Assess the patient straight away
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · De deur gesloten houden, behalve bij het binnengaan of verlaten van de kamer

Waarom dit het antwoord is

De deur blijft dicht zodat de luchtstroom naar de kamer toe behouden blijft. Bezoekers worden beperkt en volgens het beleid geïnstrueerd over bescherming van de luchtwegen.

Antwoord

C · De deur gesloten houden, behalve bij het binnengaan of verlaten van de kamer
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Naloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns

Waarom dit het antwoord is

Naloxone acts for a shorter time than many opioids, so sedation and respiratory depression can return. Patients are monitored closely, and repeat doses or an infusion may be needed.

Antwoord

D · Naloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Two patients who both have C. difficile infection

Waarom dit het antwoord is

Cohorting patients with the same organism is acceptable when single rooms are not available. The other pairs would expose a vulnerable patient to an infection.

Antwoord

A · Two patients who both have C. difficile infection
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · De voeding stoppen, de patiënt rechtop zetten en de ademhaling beoordelen

Waarom dit het antwoord is

Hoesten, benauwdheid en een dalende saturatie tijdens sondevoeding wijzen op aspiratie of een verschoven sonde. De voeding wordt direct gestopt, de patiënt rechtop gezet, de luchtweg en ademhaling worden beoordeeld, afzuiging en zuurstof worden zo nodig gebruikt en de zorgverlener wordt geïnformeerd. De ligging van de sonde wordt gecontroleerd voordat de voeding opnieuw start.

Antwoord

B · De voeding stoppen, de patiënt rechtop zetten en de ademhaling beoordelen
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Heavy proteinuria, low serum albumin and oedema

Waarom dit het antwoord is

In nephrotic syndrome, damaged glomeruli leak protein, so albumin falls and fluid moves into tissues, causing oedema. Cholesterol is often raised too.

Antwoord

C · Heavy proteinuria, low serum albumin and oedema
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Levensbedreigend astma met dreigende ademstilstand

Waarom dit het antwoord is

Een stille thorax, uitputting, cyanose en verwardheid zijn levensbedreigende tekenen. De patiënt heeft direct inbreng nodig van een senior arts en de intensive care.

Antwoord

D · Levensbedreigend astma met dreigende ademstilstand
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · About 30 minutes after the infusion ends

Waarom dit het antwoord is

Peak aminoglycoside levels are usually drawn about 30 minutes after a 30-minute infusion ends, to confirm the level is high enough to kill bacteria. Troughs, drawn just before the next dose, check for accumulation. Local protocols may differ, especially with once-daily dosing.

Antwoord

B · About 30 minutes after the infusion ends
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Secondary (central) hypothyroidism from pituitary failure

Waarom dit het antwoord is

In primary hypothyroidism, a low T4 causes a high TSH. A low T4 with a low or inappropriately normal TSH means the pituitary (or hypothalamus) is not producing enough TSH, so the TSH cannot be used alone to monitor treatment.Gecontroleerd met: Thyroxine (T4) Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

A · Secondary (central) hypothyroidism from pituitary failure
11.Farmacologie

Antwoord: B · Stop the oxytocin infusion

Waarom dit het antwoord is

Excessive contractions reduce placental blood flow and cause fetal distress. The oxytocin is stopped first, then the woman is turned on her side, IV fluids and oxygen are given as per protocol and the provider is informed.

Antwoord

B · Stop the oxytocin infusion
12.Farmacologie

Antwoord: C · Oral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon

Waarom dit het antwoord is

Oral vancomycin stays in the gut and acts directly on C. difficile in the colon. IV vancomycin is not excreted into the gut in useful amounts, so it does not treat this infection.

Antwoord

C · Oral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · The fourth intercostal space just right of the sternum

Waarom dit het antwoord is

V1 is placed in the fourth intercostal space at the right sternal edge, and V2 at the left sternal edge. V4 is in the fifth intercostal space in the mid-clavicular line, and V6 in the mid-axillary line at the same level. Wrong placement can mimic or hide changes.

Antwoord

B · The fourth intercostal space just right of the sternum
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Het hoofdeinde van het bed 30–45° omhoog houden

Waarom dit het antwoord is

Beademingsbundels omvatten het hoofdeinde 30–45° omhoog, regelmatige mondzorg, dagelijkse beoordeling of de patiënt klaar is om af te bouwen (sedatiepauzes) en drainage van subglottische secreties waar beschikbaar. Vaak het circuit verwisselen wordt niet aanbevolen tenzij de slangen vuil of defect zijn.

Antwoord

A · Het hoofdeinde van het bed 30–45° omhoog houden
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · To help diagnose Cushing's syndrome

Waarom dit het antwoord is

A dose of dexamethasone normally suppresses ACTH and cortisol. In Cushing's syndrome, cortisol stays high. The test is part of the work-up for cortisol excess.

Antwoord

C · To help diagnose Cushing's syndrome
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · IV hydrocortisone straight away, plus IV fluids

Waarom dit het antwoord is

An adrenal crisis is life-threatening. IV or IM hydrocortisone is given immediately, without waiting for tests, together with IV saline and checks of glucose and electrolytes. Vomiting prevents tablets from being absorbed.

Antwoord

D · IV hydrocortisone straight away, plus IV fluids
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Soon after an acute soft tissue injury, to reduce swelling

Waarom dit het antwoord is

Cold reduces swelling, bleeding and nerve conduction in acute injuries. It is wrapped and applied for short periods and avoided on areas with poor circulation or sensation. Heat is better for muscle spasm and stiffness.

Antwoord

A · Soon after an acute soft tissue injury, to reduce swelling
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · A bulk-forming laxative used on its own

Waarom dit het antwoord is

Bulk-forming laxatives need good fluid intake and mobility and can worsen constipation or cause obstruction without them. They do not counter the effect of opioids on gut movement, so stimulant or osmotic laxatives are preferred.

Antwoord

B · A bulk-forming laxative used on its own
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Tonic neck reflex

Waarom dit het antwoord is

The asymmetric tonic neck reflex gives a "fencing" posture. It fades over the first months; persistence beyond the expected age can suggest neurological problems.

Antwoord

B · Tonic neck reflex
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Lap belt under the bump, shoulder belt between the breasts

Waarom dit het antwoord is

The lap belt should sit low under the abdomen across the hips and thighs, with the shoulder belt across the chest and to the side of the bump. Wearing a seat belt greatly reduces maternal and fetal injury.

Antwoord

B · Lap belt under the bump, shoulder belt between the breasts
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · About 20 mL per hour

Waarom dit het antwoord is

A urine output of at least about 1 mL/kg/hour is generally used as a sign of adequate perfusion in children; for 20 kg this is about 20 mL/hour. Lower output can signal dehydration, shock or kidney problems.

Antwoord

A · About 20 mL per hour
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Ze laat mogelijk insuline weg om af te vallen, een vorm van gestoord eetgedrag die beoordeling vraagt

Waarom dit het antwoord is

Het opzettelijk weglaten van insuline om af te vallen is een erkend eetstoornisgedrag bij jongeren met diabetes type 1. Het verhoogt het risico op diabetische ketoacidose en complicaties en vraagt om zorgvuldige beoordeling en verwijzing.

Antwoord

C · Ze laat mogelijk insuline weg om af te vallen, een vorm van gestoord eetgedrag die beoordeling vraagt
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · The patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms

Waarom dit het antwoord is

Ending a relationship can trigger feelings of loss, so regression, anger or sadness are common. The nurse prepares the patient for the ending from the start and helps them talk about these feelings.

Antwoord

B · The patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Dissociative identity disorder

Waarom dit het antwoord is

Dissociative identity disorder involves two or more distinct personality states with recurrent gaps in memory. It is strongly linked to severe, repeated trauma in childhood. It is different from schizophrenia, which is a psychotic disorder.

Antwoord

B · Dissociative identity disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 143 kg

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de tienden

143.0394 → 0

Alleen het volgende cijfer beslist

143,0394 → 3
3 is 4 of minder, dus 0 blijft staan.
De cijfers daarna (94) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 143 kg

Antwoord

x = 143 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 285 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

21:35 → 24:00 = 145 min

Na middernacht

00:00 → 02:20 = 140 min

Totaal

t = 145 + 140 = 285 min

Antwoord

t = 285 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 1050 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

30·70 = 2100 mg

Per gift

D = 2100/2 = 1050 mg

Antwoord

D = 1050 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 1,3 mL

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis uit het gewicht

5·10 = 50 mg

Volume

V = (50/40)·1 = 1,25 ≈ 1,3 mL

Antwoord

V = 1,3 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 21 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

3·60 = 180 min

Druppelsnelheid

R = 250·15/180 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Antwoord

R = 21 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 21 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 24 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

25·60/60 = 25 mL/h

Resterende tijd

t = 600/25 = 24 h

Antwoord

t = 24 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 1,2 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

80·72 = 5 760 stuks

Volume

V = 5760/5000 = 1,152 ≈ 1,2 mL

Antwoord

V = 1,2 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 3,9 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

2·52 = 104 mcg/min
104·60 = 6240 mcg/h

Pompsnelheid

R = 6240/1600 = 3,9 mL/h

Antwoord

R = 3,9 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,56 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

425 + 500 = 925 mL

Per kilogram per uur

U = 925/(74·8) = 1,563 ≈ 1,56 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,56 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 18,8 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

80·2 = 160 mL
1000 − 160 = 840 mL over

Tweede deel

840/50 = 16,8 h

Totale tijd

t = 2 + 16,8 = 18,8 h

Antwoord

t = 18,8 h

Dat is ongeveer 18 h 48 min, dus de zak is rond 14:18 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 96% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 40/min → 3
alert (A) → 0
T 36,0 °C → 1

Optellen

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 1 = 4

Antwoord

NEWS2 = 4
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15

Risiconiveau

15 → laag risico

Antwoord

laag risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 27,9 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|79 − 40| = 39 mmHg → 3,9 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·3,9 = 27,9 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 27,9 mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: extra respiratoire acidose

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

1,5·13 + 8 = 27,5 → 25,5–29,5 mmHg

Vergelijken

gemeten: 43 mmHg → extra respiratoire acidose

Antwoord

extra respiratoire acidose
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: eerstegraads AV-blok

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 25 kleine hokjes, 1500 ÷ 25 ≈ 60 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,00 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,36 s, constant, langer dan 0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

eerstegraads AV-blok

Antwoord

eerstegraads AV-blok
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

Pulseloze elektrische activiteit (PEA): PEA is niet te zien op een strip. De monitor toont georganiseerde elektrische activiteit (een ander ritme dan VF, VT of asystolie) maar de patiënt heeft geen voelbare pols, dus het wordt herkend door de patiënt te controleren. In de reanimatierichtlijnen voor volwassenen zijn PEA en asystolie de niet-defibrilleerbare hartstilstandritmes: hoogwaardige reanimatie, zo snel mogelijk epinefrine en een zoektocht naar omkeerbare oorzaken (de Hs en Ts, zoals hypovolemie, hypoxie, spanningspneumothorax en harttamponade). VF en pulseloze VT zijn de defibrilleerbare ritmes.

Wat de strip toont

1. Frequentie: R–R = 12 kleine hokjes, 1500 ÷ 12 ≈ 125 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,48 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,12 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).
sinustachycardie

Wat de patiënt toont

geen pols ondanks georganiseerde elektrische activiteit: pulseloze elektrische activiteit (PEA), een niet-defibrilleerbaar hartstilstandritme

Antwoord

reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

Antwoord

reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

PEA wordt aan het bed herkend, nooit alleen op de strip. Dit is examenoefening, geen klinisch advies.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions