Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Wat is de juiste volgorde van beoordeling in de ABCDE-methode?

  1. AAirway, Bloeding, Bewustzijn, Dieet, Eliminatie
  2. BAlertheid, Bloeddruk, Circulatie, Drugs, Examen
  3. CAirway, Breathing, Circulation, Disability, Exposure
  4. DAnamnese, Breathing, Zorgplan, Ontslag, Evaluatie
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

De NEWS2-score van een patiënt stijgt plotseling van 1 naar 7. Wat is de juiste reactie?

  1. AMorgenochtend de controles herhalen
  2. BDoorgaan met controles om de vier uur
  3. CEen spoed- of noodreactie met directe beoordeling door een ervaren arts
  4. DRapporteren, de controles herhalen en de arts bij de volgende visite inlichten
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient with dysphagia after a stroke has been cleared for a modified diet. How should they be positioned for meals?

  1. ALying flat on their back with the head turned to one side
  2. BSitting fully upright, and staying upright for a time after eating
  3. CSemi-reclined at about 20 degrees, with the head supported on pillows
  4. DLying on their side with the knees bent
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient due a blood transfusion is not wearing an identity band. What should the nurse do?

  1. ACheck the name on the bed and proceed
  2. BAsk another patient to confirm who the patient is
  3. CAsk the patient to state their name and date of birth, then start straight away
  4. DNot start until a correct identity band is in place and identity is confirmed
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 142 mmol/L, glucose 6,9 mmol/L en ureum 19,3 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 142 mmol/Lglucose 6,9 mmol/Lureum 19,3 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 21% zuurstof, PaO₂ 63 mmHg (8,4 kPa) en PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 21%PaO₂ 63 mmHg (8,4 kPa)PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
E1 / 4+V1 / 5+M? / 6GCS 3?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenkaart registreert GCS 3, met E1 en V1. Welke motorische score M is genoteerd en welke reactie beschrijft die? Geef het getal.

GCS 3E1V1
M =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 18/min, SpO₂ 91% op kamerlucht, bloeddruk 118/70 mmHg, hartslag 70/min, alert, temperatuur 38,0 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 18SpO₂ 91%luchtSBP 118HR 70AT 38,0 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
1 kcal/mL35 kcal/kg/dag? mL/h50 kg20 h/dag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene van 50 kg (BMI onder 30) heeft 35 kcal/kg/dag nodig. De sondevoeding levert 1 kcal/mL en loopt 20 uur per dag via een pomp. Op welke snelheid R stel je de pomp in, in mL/h? Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

50 kg35 kcal/kg/dag1 kcal/mL20 h
R = mL/h
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
24 hdextrose 25%2400 mLaminozuren 3,5%2400 mLlipiden 10%500 mL · 1,1 kcal/mLdextrose 3,4 kcal/gaminozuren 4 kcal/gE = ? kcal

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt krijgt gedurende 24 uur 2400 mL parenterale voeding met eindconcentraties van 25% dextrose en 3,5% aminozuren, plus 500 mL 10% lipide-emulsie (1,1 kcal/mL). Bepaal de totale energie E die de patiënt krijgt in kcal per dag. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

2400 mLdextrose 25%aminozuren 3,5%lipiden 500 mL · 1,1 kcal/mL
E = kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Bazett QTc = QT/√RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVtweedegraads AV-blok type IIjunctioneel ritmeeerstegraads AV-blokderdegraads (compleet) AV-blok

Deze strip in afleiding II toont een geleidingsprobleem tussen de boezems en de kamers. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1tweedegraads AV-blok type II
  2. 2junctioneel ritme
  3. 3eerstegraads AV-blok
  4. 4derdegraads (compleet) AV-blok
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Which infant with gastroenteritis should the nurse see first?

  1. ATwo loose stools today, feeding well
  2. BLethargic, sunken fontanel, no wet diaper for 8 hours
  3. CAlert, crying with tears, had a wet diaper an hour ago
  4. DMild diaper rash, otherwise playful
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

During JumpSTART triage, a child who cannot walk is breathing 50 times a minute. Which category is the child given?

  1. ABlack (expectant)
  2. BRed (immediate)
  3. CGreen (minor)
  4. DYellow (delayed)
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Which PPE does a nurse wear when giving an IV chemotherapy drug?

  1. ATwo pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown
  2. BOne pair of standard latex gloves, changed after the infusion is started
  3. CA reusable cloth gown and one pair of gloves
  4. DA surgical mask and no gloves
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient on airborne precautions for tuberculosis wants to walk in the hallway. What is the best response?

  1. AAllow it, if they avoid the nurses’ station
  2. BAllow it, as long as the patient wears an N95 respirator in the corridor
  3. CAllow it, as long as they walk quickly
  4. DExplain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A stable adult who is not bleeding receives one unit of packed red cells. By about how much is the hemoglobin expected to rise?

  1. AAbout 0,1 g/dL (1 g/L)
  2. BAbout 1 g/dL (10 g/L)
  3. CAbout 5 g/dL (50 g/L)
  4. DAbout 3 g/dL (30 g/L)
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with sepsis has the following new results. Which set best shows organ dysfunction?

  1. AWBC 11,5 × 10³/µL, potassium 4,2 mEq/L, albumin 3,8 g/dL
  2. BHemoglobin 12,5 g/dL, sodium 138 mEq/L, glucose 105 mg/dL
  3. CPlatelets 70 × 10³/µL, creatinine doubled, bilirubin raised
  4. DCalcium 9,4 mg/dL, phosphate 3,5 mg/dL, magnesium 1,9 mEq/L

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Airway, Breathing, Circulation, Disability, Exposure

Waarom dit het antwoord is

ABCDE beoordeelt Airway (luchtweg), Breathing (ademhaling), Circulation (circulatie), Disability (neurologie, glucose) en Exposure (uitkleden en onderzoeken), en lost elk probleem op voordat je verdergaat.

Antwoord

C · Airway, Breathing, Circulation, Disability, Exposure
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Een spoed- of noodreactie met directe beoordeling door een ervaren arts

Waarom dit het antwoord is

Een NEWS2 van 7 of hoger vraagt om een noodreactie: continue bewaking en directe beoordeling door iemand met intensivecarecompetenties.

Antwoord

C · Een spoed- of noodreactie met directe beoordeling door een ervaren arts
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Sitting fully upright, and staying upright for a time after eating

Waarom dit het antwoord is

Sitting upright during and after meals reduces the risk of aspiration. The patient should also be supervised and given the consistency recommended by the speech and language therapist.

Antwoord

B · Sitting fully upright, and staying upright for a time after eating
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Not start until a correct identity band is in place and identity is confirmed

Waarom dit het antwoord is

Positive patient identification, using an identity band checked against the blood unit and prescription, is essential before every transfusion. Wrong blood incidents can cause fatal ABO incompatibility reactions.

Antwoord

D · Not start until a correct identity band is in place and identity is confirmed
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 310 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·142 + 6,9 + 19,3 = 310,2 ≈ 310 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 310 mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 22,98 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,21·713 − 51/0,8 = 149,7 − 63,75 = 85,98 mmHg

Gradiënt

A–a = 85,98 − 63 = 22,98 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 22,98 mmHg
7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: M = 1

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Motorische score

M = 3 − 1 − 1 = 1
M1: helemaal geen beweging

Antwoord

M = 1
8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 91% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 70/min → 0
alert (A) → 0
T 38,0 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: R = 88 mL/h

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde energie

E = 35·50 = 1750 kcal/dag

Dagvolume

V = 1750/1 = 1750 mL/dag

Pompsnelheid

R = 1750/20 = 87,5 ≈ 88 mL/h

Antwoord

R = 88 mL/h
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: E = 2926 kcal/dag

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Gram dextrose en aminozuren

dextrose: 25·2400/100 = 600 g
aminozuren: 3,5·2400/100 = 84 g

Kilocalorieën per component

dextrose: 600·3,4 = 2040 kcal
aminozuren: 84·4 = 336 kcal
lipiden: 500·1,1 = 550 kcal

Totale energie

E = 2040 + 336 + 550 = 2926 kcal/dag

Antwoord

E = 2926 kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,505 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 11 × 0,04 = 0,44 s
RR = 19 × 0,04 = 0,76 s

Formule van Bazett

QTc = 0,44/√0,76 = 0,44/0,8718 = 0,505 s

Antwoord

QTc = 0,505 s

Boven 0,50 s: duidelijk verlengd. (505 ms)

12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: derdegraads (compleet) AV-blok

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 29 kleine hokjes, 1500 ÷ 29 ≈ 52 per minuut.
2. Ritme: R–R regelmatig (1,16 s) en P–P regelmatig (0,80 s), maar de twee zijn onafhankelijk.
3. P-toppen: positief en regelmatig met 75 per minuut, maar niet gekoppeld aan de QRS-complexen; sommige verdwijnen in een QRS of een T-top.
4. PR-interval: wisselt van slag tot slag; er is geen vaste relatie.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

derdegraads (compleet) AV-blok

Antwoord

derdegraads (compleet) AV-blok

Type II- en derdegraadsblokken kunnen plotseling verergeren, daarom rangschikken leerboeken ze als ernstiger dan type I.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Lethargic, sunken fontanel, no wet diaper for 8 hours

Waarom dit het antwoord is

Lethargy, a sunken fontanel and no urine for hours suggest severe dehydration, which can lead to shock in infants. The other infants are well hydrated.

Antwoord

B · Lethargic, sunken fontanel, no wet diaper for 8 hours
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Red (immediate)

Waarom dit het antwoord is

In JumpSTART, a respiratory rate below 15 or above 45 per minute makes the child immediate (red). Children breathe faster than adults, so the adult cut-off of 30 is not used.

Antwoord

B · Red (immediate)
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Two pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown

Waarom dit het antwoord is

Hazardous drugs can be absorbed through the skin or inhaled. Staff wear double chemotherapy-tested gloves and a disposable, low-permeability gown, with eye and face protection if splashing is possible.

Antwoord

A · Two pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Explain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it

Waarom dit het antwoord is

Patients on airborne precautions stay in the negative-pressure room with the door closed, leaving only for essential tests while wearing a surgical mask. The nurse explains why and helps the patient cope with confinement.

Antwoord

D · Explain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · About 1 g/dL (10 g/L)

Waarom dit het antwoord is

In an average-sized adult without ongoing bleeding or hemolysis, one unit of red cells raises the hemoglobin by about 1 g/dL (and the hematocrit by about 3%). A smaller rise suggests ongoing blood loss or red cell destruction.Gecontroleerd met: Blood Transfusion · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Antwoord

B · About 1 g/dL (10 g/L)
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Platelets 70 × 10³/µL, creatinine doubled, bilirubin raised

Waarom dit het antwoord is

In sepsis, falling platelets (coagulation), a rising creatinine (kidney) and a raised bilirubin (liver) show organ dysfunction, which indicates severe disease. The other sets are normal or near normal.Gecontroleerd met: Bacterial Sepsis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Laboratory Evaluation of Sepsis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Antwoord

C · Platelets 70 × 10³/µL, creatinine doubled, bilirubin raised

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals