Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why is an IV giving set primed before connecting it to the patient?

  1. ATo check the speed of the pump
  2. BTo warm the fluid to body temperature
  3. CTo remove air from the line
  4. DTo test whether the patient is allergic to the fluid
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient with severe anaemia has an SpO₂ of 98%. Why can this reading be misleading?

  1. APatients with anaemia always have a low true saturation
  2. BAnaemia makes the oximeter read about 10% higher than the true saturation
  3. CThe red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen
  4. DAnaemia damages the light sensor of the oximeter
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which blood results are typical of Addison's disease (primary adrenal insufficiency)?

  1. ALow haemoglobin and high platelets
  2. BLow sodium and high potassium
  3. CHigh glucose and high calcium
  4. DHigh sodium and low potassium
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient is taught to self-inject low-molecular-weight heparin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will report any unusual bleeding or bruising."
  2. B"I will rub the area firmly after the injection."
  3. C"I will change the injection site each time."
  4. D"I will inject into the fatty tissue of my abdomen."
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354528HCO₃⁻mmol/L222613ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,29, PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa) en HCO₃⁻ 13 mmol/L. De primaire stoornis is metabole acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,29PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 137, Cl⁻ 106, HCO₃⁻ 13 mmol/L en albumine 18 g/L. Bepaal de voor albumine gecorrigeerde anion gap AGc = AG + 0,25·(40 − albumine).

Na⁺ 137 mmol/LCl⁻ 106 mmol/LHCO₃⁻ 13 mmol/Lalbumine 18 g/L
AGc = mmol/L
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: voldoende; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
ondergewichtgezond gewichtovergewichtobesitas klasse Iobesitas klasse IIobesitas klasse III

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene weegt 102 kg en is 198 cm lang. Bereken de BMI en klik op de WHO-gewichtscategorie.

102 kg198 cm
  1. 1ondergewicht
  2. 2gezond gewicht
  3. 3overgewicht
  4. 4obesitas klasse I
  5. 5obesitas klasse II
  6. 6obesitas klasse III
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
68 g/L1,5 g/kg/dag75 mL/h79 kg16 h/dagΔP = ? g

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 79 kg heeft 1,5 g eiwit per kg per dag nodig. De sondevoeding bevat 68 g eiwit per liter en loopt met 75 mL/h gedurende 16 uur per dag. Hoeveel gram extra eiwit ΔP per dag is nog nodig? Rond af op één decimaal.

79 kg1,5 g/kg/dag68 g/L75 mL/h · 16 h
ΔP = g/dag
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
24 hdextrose 12,5%2400 mLaminozuren 6%2400 mLlipiden 10%250 mL · 1,1 kcal/mLdextrose 3,4 kcal/gaminozuren 4 kcal/gE = ? kcal

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt krijgt gedurende 24 uur 2400 mL parenterale voeding met eindconcentraties van 12,5% dextrose en 6% aminozuren, plus 250 mL 10% lipide-emulsie (1,1 kcal/mL). Bepaal de totale energie E die de patiënt krijgt in kcal per dag. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

2400 mLdextrose 12,5%aminozuren 6%lipiden 250 mL · 1,1 kcal/mL
E = kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVnormaal sinusritmesinustachycardieboezemflutter, 2:1-geleidingboezemfibrilleren

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1normaal sinusritme
  2. 2sinustachycardie
  3. 3boezemflutter, 2:1-geleiding
  4. 4boezemfibrilleren
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVgesynchroniseerde cardioversieonmiddellijke defibrillatiereanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)transcutane pacing

Een patiënt zonder voelbare pols heeft dit georganiseerde ritme op de monitor (pulseloze elektrische activiteit). Welke behandeling noemen de reanimatierichtlijnen voor volwassenen hiervoor? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1gesynchroniseerde cardioversie
  2. 2onmiddellijke defibrillatie
  3. 3reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)
  4. 4transcutane pacing
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A parent calls to say their toddler has just swallowed drain cleaner. What should the nurse advise?

  1. AMake the child vomit straight away to bring up the chemical
  2. BDo not make the child vomit; call poison control or emergency services now
  3. CWait to see whether the child develops any symptoms first
  4. DGive a large glass of fizzy drink or milk to dilute the cleaner before calling anyone
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient has a new spinal cord injury at C4. Which assessment is the priority?

  1. ABreathing effort and ability to cough
  2. BSkin over the sacrum and heels
  3. CAbility to feed themselves
  4. DBowel sounds in all four abdominal quadrants
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Why are patients on long-term corticosteroids at higher risk from infections?

  1. ASteroids only affect the risk of fungal skin rashes
  2. BSteroids make the patient’s blood more acidic, which helps bacteria grow
  3. CSteroids kill the patient’s normal skin bacteria
  4. DSteroids suppress the immune response and can hide signs of infection
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

The laboratory reports that a blood sample labeled with one patient’s name has a blood group different from that patient’s previous result. What is the most likely problem and response?

  1. AA wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported
  2. BA laboratory machine fault, so no action is needed
  3. CThe previous result was wrong, so it is deleted
  4. DA normal change in the patient’s blood group over the years since the last test
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Waarom kan een patiënt met leverfalen een verhoogde INR hebben zonder warfarine te gebruiken?

  1. ADe lever maakt de meeste stollingsfactoren, dus de productie daalt
  2. BBilirubine vernietigt de stollingsfactoren direct
  3. CDe nieren ruimen de stollingsfactoren niet meer uit het bloed op
  4. DAlbumine is een stollingsfactor, en de spiegel daalt
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient recovering from acute tubular necrosis now passes 4–5 L of urine a day. Which electrolyte changes should the nurse watch for?

  1. ANo changes, because the kidneys are now normal
  2. BHigh potassium and high sodium from retention
  3. CHigh calcium and high phosphate from bone loss
  4. DLow potassium and low sodium from urine losses

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · To remove air from the line

Waarom dit het antwoord is

Priming fills the line with fluid and removes air, which could otherwise enter the vein and cause an air embolism.

Antwoord

C · To remove air from the line
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · The red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen

Waarom dit het antwoord is

SpO₂ shows the percentage of haemoglobin that carries oxygen, not how much haemoglobin there is. With very little haemoglobin the oxygen content of the blood can be low despite a normal saturation.

Antwoord

C · The red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Low sodium and high potassium

Waarom dit het antwoord is

Without aldosterone, the kidneys lose sodium and retain potassium. Patients may also have low blood pressure, low glucose and increased skin pigmentation.

Antwoord

B · Low sodium and high potassium
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · "I will rub the area firmly after the injection."

Waarom dit het antwoord is

Rubbing the site after an anticoagulant injection increases bruising and is avoided. Rotating sites, injecting subcutaneously and reporting bleeding are correct.

Antwoord

B · "I will rub the area firmly after the injection."
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,29: acidemie (onder 7,35)
PaCO₂ 28 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 13 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

gedeeltelijk gecompenseerd

Antwoord

gedeeltelijk gecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: AGc = 23,5 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 137 − (106 + 13) = 18

Correctie voor albumine

18 + 0,25·(40 − 18) = 23,5 mmol/L

Antwoord

AGc = 23,5 mmol/L

Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.

7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 11

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: voldoende → 3
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 2 + 1 + 1 + 2 + 3 + 2 = 11

Antwoord

B = 11
8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: overgewicht

Body mass index: BMI = gewicht (kg)/lengte (m)², waarbij de lengte eerst in meters wordt omgerekend. Met ponden en inches is BMI = 703 × gewicht (lb)/lengte (in)². WHO-categorieën voor volwassenen: onder 18,5 ondergewicht, 18,5–24,9 gezond gewicht, 25,0–29,9 overgewicht, 30,0–34,9 obesitas klasse I, 35,0–39,9 obesitas klasse II en 40 of meer obesitas klasse III.

BMI

BMI = 102/1,98² = 26,02

Categorie

overgewicht

Antwoord

overgewicht
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: ΔP = 36,9 g/dag

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigd eiwit

1,5·79 = 118,5 g/dag

Eiwit uit de voeding

75·16 = 1200 mL = 1,2 L
1,2·68 = 81,6 g/dag

Tekort

ΔP = 118,5 − 81,6 = 36,9 g/dag

Antwoord

ΔP = 36,9 g/dag
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: E = 1871 kcal/dag

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Gram dextrose en aminozuren

dextrose: 12,5·2400/100 = 300 g
aminozuren: 6·2400/100 = 144 g

Kilocalorieën per component

dextrose: 300·3,4 = 1020 kcal
aminozuren: 144·4 = 576 kcal
lipiden: 250·1,1 = 275 kcal

Totale energie

E = 1020 + 576 + 275 = 1871 kcal/dag

Antwoord

E = 1871 kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: sinustachycardie

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 14 kleine hokjes, 1500 ÷ 14 ≈ 107 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,56 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,14 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,10 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

sinustachycardie

Antwoord

sinustachycardie
12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

Pulseloze elektrische activiteit (PEA): PEA is niet te zien op een strip. De monitor toont georganiseerde elektrische activiteit (een ander ritme dan VF, VT of asystolie) maar de patiënt heeft geen voelbare pols, dus het wordt herkend door de patiënt te controleren. In de reanimatierichtlijnen voor volwassenen zijn PEA en asystolie de niet-defibrilleerbare hartstilstandritmes: hoogwaardige reanimatie, zo snel mogelijk epinefrine en een zoektocht naar omkeerbare oorzaken (de Hs en Ts, zoals hypovolemie, hypoxie, spanningspneumothorax en harttamponade). VF en pulseloze VT zijn de defibrilleerbare ritmes.

Wat de strip toont

1. Frequentie: R–R = 28 kleine hokjes, 1500 ÷ 28 ≈ 54 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,12 s.
3. P-toppen: geen zichtbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).
junctioneel ritme

Wat de patiënt toont

geen pols ondanks georganiseerde elektrische activiteit: pulseloze elektrische activiteit (PEA), een niet-defibrilleerbaar hartstilstandritme

Antwoord

reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

Antwoord

reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

PEA wordt aan het bed herkend, nooit alleen op de strip. Dit is examenoefening, geen klinisch advies.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Do not make the child vomit; call poison control or emergency services now

Waarom dit het antwoord is

Inducing vomiting after a corrosive is swallowed causes more burns to the throat and risks aspiration. The parent should get expert advice and emergency help at once.

Antwoord

B · Do not make the child vomit; call poison control or emergency services now
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Breathing effort and ability to cough

Waarom dit het antwoord is

Injuries at C3–C5 can affect the phrenic nerve and diaphragm, so breathing may fail. Respiratory function is monitored closely, and the patient may need ventilatory support.

Antwoord

A · Breathing effort and ability to cough
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Steroids suppress the immune response and can hide signs of infection

Waarom dit het antwoord is

Corticosteroids reduce white cell activity and inflammation, so infections develop more easily and may cause less fever or redness. Nurses watch closely for subtle signs.

Antwoord

D · Steroids suppress the immune response and can hide signs of infection
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · A wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported

Waarom dit het antwoord is

A different blood group strongly suggests the sample came from another patient. A new sample is taken with careful bedside identification and labeling, and the event is reported as a serious near miss.

Antwoord

A · A wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · De lever maakt de meeste stollingsfactoren, dus de productie daalt

Waarom dit het antwoord is

De lever maakt de meeste stollingsfactoren, inclusief de vitamine K-afhankelijke. Bij ernstige leverziekte daalt hun productie, dus de INR stijgt. Een verhoogde INR is een van de markers voor de ernst van leverfalen.Gecontroleerd met: Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

A · De lever maakt de meeste stollingsfactoren, dus de productie daalt
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Low potassium and low sodium from urine losses

Waarom dit het antwoord is

In the diuretic phase of AKI, the recovering tubules lose large amounts of water and electrolytes, so dehydration, hypokalemia and hyponatremia can occur. Daily weights, intake and output, and frequent electrolytes guide replacement.Gecontroleerd met: Acute tubular necrosis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

D · Low potassium and low sodium from urine losses

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals