Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

According to Erikson, what is the main developmental task of older adulthood?

  1. ATrust versus mistrust
  2. BIndustry versus inferiority
  3. CIntegrity versus despair
  4. DIdentity versus role confusion
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een patiënt heeft een pijnlijke verbandwissel nodig. Wanneer kun je het voorgeschreven orale pijnstillende middel het best geven?

  1. ADirect na de verbandwissel
  2. BVroeg genoeg vóór de handeling zodat het zijn piekeffect bereikt
  3. CAlleen als de patiënt tijdens de handeling tekenen van pijn vertoont of het uitroept
  4. DOp hetzelfde tijdstip de volgende dag
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Welke uitspraak over het toedienen van insuline is juist?

  1. AWissel de injectieplaatsen af om lipohypertrofie te voorkomen
  2. BSnelwerkende insuline wordt alleen voor het slapen gegeven
  3. CSpuit altijd op dezelfde plek voor een constante opname
  4. DInsuline moet vóór gebruik hard geschud worden
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Why must a unit of red cells be transfused within the set time limit (commonly four hours) after it leaves controlled cold storage?

  1. ABacteria can grow in the blood at room temperature
  2. BThe blood group of the cells changes after a few hours
  3. CThe bag stops dripping after four hours
  4. DThe red cells break down and turn into plasma
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,42PaCO₂mmHg354529HCO₃⁻mmol/L222618ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,42, PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa) en HCO₃⁻ 18 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,42PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Een oefengas toont een metabole alkalose met HCO₃⁻ 36 mmol/L. Gebruik verwachte PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 om de verwachte PaCO₂ te vinden.

HCO₃⁻ 36 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 30/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 150/90 mmHg, hartslag 48/min, alert, temperatuur 36,4 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 30SpO₂ 96%luchtSBP 150HR 48AT 36,4 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
1 kcal/mL35 kcal/kg/dag? mL/h58 kg24 h/dag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene van 58 kg (BMI onder 30) heeft 35 kcal/kg/dag nodig. De sondevoeding levert 1 kcal/mL en loopt 24 uur per dag via een pomp. Op welke snelheid R stel je de pomp in, in mL/h? Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

58 kg35 kcal/kg/dag1 kcal/mL24 h
R = mL/h
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
104 kg158 cmvrouwBMI = kg/m²E = ? kcal/dag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een ernstig zieke vrouw is 158 cm lang en weegt 104 kg. Het oefenprotocol geeft 13 kcal/kg werkelijk lichaamsgewicht per dag als de BMI 30–50 kg/m² is en 25 kcal/kg ideaal lichaamsgewicht (Devine) per dag als de BMI boven 50 kg/m² ligt. Bepaal het energiedoel E in kcal/dag. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

158 cm104 kgvrouwBMI 30–50: 13 kcal/kg werkelijkBMI > 50: 25 kcal/kg IBW
E = kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVsupraventriculaire tachycardie (SVT)boezemfibrillerenventriculaire tachycardieversneld junctioneel ritme

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1supraventriculaire tachycardie (SVT)
  2. 2boezemfibrilleren
  3. 3ventriculaire tachycardie
  4. 4versneld junctioneel ritme
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVventriculair gepacet ritmeidioventriculair ritmederdegraads (compleet) AV-bloksinusritme met breed QRS

Deze patiënt heeft een pacemaker. Interpreteer de afleiding-II-strip. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1ventriculair gepacet ritme
  2. 2idioventriculair ritme
  3. 3derdegraads (compleet) AV-blok
  4. 4sinusritme met breed QRS
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient receiving an aminoglycoside antibiotic, such as gentamicin, reports ringing in the ears. What should the nurse do?

  1. AGive the next dose early to finish the course
  2. BReassure the patient that it is a normal effect
  3. CHold the next dose and report it promptly
  4. DAdvise the patient to use ear drops
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Een verpleegkundige verzorgt vier patiënten. Wie kan veilig aan de zorgassistent worden toegewezen voor routinezorg?

  1. AEen patiënt vijf dagen na een beroerte die hulp nodig heeft bij het wassen en stabiele vitale functies heeft
  2. BEen patiënt die terugkomt van een operatie en de eerste postoperatieve beoordeling nodig heeft
  3. CEen patiënt met een bloedglucose van 52 mg/dL (2,9 mmol/L) die zweet
  4. DEen patiënt met een nieuwe thoraxdrain die een uur geleden is geplaatst
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Welk middel om patiënten te verplaatsen wordt bij een ziekenhuisbrand meestal vermeden?

  1. AHorizontaal verplaatsen naar een ander gebied op dezelfde verdieping achter brandwerende deuren
  2. BLiften
  3. CTrappen
  4. DBedden door brandwerende deuren rijden
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

The laboratory reports that a blood sample labeled with one patient’s name has a blood group different from that patient’s previous result. What is the most likely problem and response?

  1. AA wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported
  2. BThe previous result was wrong, so it is deleted
  3. CA normal change in the patient’s blood group over the years since the last test
  4. DA laboratory machine fault, so no action is needed
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

When several samples are drawn at the same venipuncture, which tubes or bottles are filled first?

  1. AFluoride (glucose) tubes
  2. BEDTA (complete blood count) tubes
  3. CCoagulation (citrate) tubes
  4. DBlood culture bottles
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient has a positive hepatitis C antibody (anti-HCV) test. What is the most appropriate next step?

  1. AGive hepatitis C vaccine to prevent further infection
  2. BRepeat the antibody test, as a positive test is always false
  3. CTest for HCV RNA to find out whether infection is current
  4. DTell the patient they definitely have chronic hepatitis C

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Integrity versus despair

Waarom dit het antwoord is

In late adulthood people review their lives. A sense of meaning brings integrity, while regret can lead to despair. Reminiscence can support this stage.

Antwoord

C · Integrity versus despair
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Vroeg genoeg vóór de handeling zodat het zijn piekeffect bereikt

Waarom dit het antwoord is

Pijnstilling vooraf geven, afgestemd op het begin en de piek van het middel, betekent dat de pijnstilling werkt tijdens de handeling. Dat is effectiever dan pijn behandelen nadat die is begonnen.

Antwoord

B · Vroeg genoeg vóór de handeling zodat het zijn piekeffect bereikt
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Wissel de injectieplaatsen af om lipohypertrofie te voorkomen

Waarom dit het antwoord is

Afwisselen voorkomt vetbultjes die de opname onvoorspelbaar maken. Troebele insulines worden gemengd door zacht rollen, niet door schudden.

Antwoord

A · Wissel de injectieplaatsen af om lipohypertrofie te voorkomen
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Bacteria can grow in the blood at room temperature

Waarom dit het antwoord is

Red cells are stored cold to limit bacterial growth. Once out of controlled storage, the transfusion must be completed within the time limit to reduce the risk of bacterial contamination and transfusion-transmitted infection.

Antwoord

A · Bacteria can grow in the blood at room temperature
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: volledig gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,42: binnen 7,35–7,45
PaCO₂ 29 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 18 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

volledig gecompenseerd

Antwoord

volledig gecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 46,2 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

0,7·36 + 21 = 46,2 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 46,2 mmHg

De stijging heeft een grens: PaCO₂ komt door compensatie alleen zelden boven ongeveer 55 mmHg.

7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 70

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels → 30
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 25 + 0 + 30 + 0 + 0 + 15 = 70

Antwoord

MFS = 70
8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 30/min → 3
SpO₂ 96% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 48/min → 1
alert (A) → 0
T 36,4 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: R = 85 mL/h

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde energie

E = 35·58 = 2030 kcal/dag

Dagvolume

V = 2030/1 = 2030 mL/dag

Pompsnelheid

R = 2030/24 = 84,58 ≈ 85 mL/h

Antwoord

R = 85 mL/h
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: E = 1352 kcal/dag

Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. Obesitas bij kritieke ziekte (ASPEN/SCCM 2016): BMI = gewicht/lengte² (kg/m²). Bij BMI 30–50 is het energiedoel 11–14 kcal/kg werkelijk lichaamsgewicht per dag; boven 50 is het 22–25 kcal/kg ideaal lichaamsgewicht per dag. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Body mass index

BMI = 104/1,58² = 41,66 kg/m²

Energiedoel

BMI 30–50: kcal per kg werkelijk lichaamsgewicht.

E = 13·104 = 1352 kcal/dag

Antwoord

E = 1352 kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: supraventriculaire tachycardie (SVT)

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC. Smalcomplextachycardie en pauzes: supraventriculaire tachycardie (SVT) is een regelmatige tachycardie van ongeveer 150–250/min met smalle QRS-complexen; de P-toppen zijn meestal niet zichtbaar omdat ze verborgen liggen in het QRS-complex of de T-top. Sinustachycardie bij een volwassene in rust ligt meestal onder ongeveer 150/min en heeft een zichtbare P-top voor elk QRS; boezemflutter met 2:1-geleiding loopt vaak op ongeveer 150/min en toont zaagtandgolven. Bij sinusstilstand houdt de sinusknoop even op met vuren: een pauze zonder P-top en zonder QRS waarvan de lengte geen geheel aantal P–P-cycli is (een pauze van precies twee of drie cycli wijst juist op sinusuitgangsblok).

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 9 kleine hokjes, 1500 ÷ 9 ≈ 167 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,36 s.
3. P-toppen: niet zichtbaar; bij deze frequentie liggen ze verborgen in de QRS-complexen of de T-toppen.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s), dus het ritme ontstaat boven de ventrikels.

Interpretatie

supraventriculaire tachycardie (SVT)

Antwoord

supraventriculaire tachycardie (SVT)
12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculair gepacet ritme

Gepacete ritmes: een pacemakerimpuls verschijnt als een smalle verticale pacingspike. Na een ventriculaire spike is het QRS breed (0,12 s of meer), omdat de impuls zich vanaf de lead door de spier verspreidt in plaats van door het geleidingssysteem; bij pacing van de rechterkamer is het in afleiding II vaak grotendeels negatief. Een spike voor elke P-top betekent atriale pacing, en een dual-chamber (AV) pacemaker toont een atriale spike en een P-top, en daarna, na de geprogrammeerde AV-vertraging, een ventriculaire spike en een breed QRS. Capture betekent dat elke spike wordt gevolgd door een depolarisatie. Falende capture is een spike zonder P-top of QRS erna; falende sensing (spikes die de eigen slagen van de patiënt negeren) en falende pacing (geen spike als er een verwacht wordt) zijn de andere klassieke storingen.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 24 kleine hokjes, 1500 ÷ 24 ≈ 63 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,96 s.
3. P-toppen: niet zichtbaar; vlak voor elk QRS staat een scherpe pacingspike.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,14 s, breed, en elke spike wordt gevolgd door een QRS (capture).

Interpretatie

ventriculair gepacet ritme

Antwoord

ventriculair gepacet ritme

Het gepacete QRS is van nature breed; noem het geen bundeltakblok of ventriculair ritme.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Hold the next dose and report it promptly

Waarom dit het antwoord is

Aminoglycosides can cause ototoxicity, which may be permanent. Tinnitus or hearing loss is reported promptly, and drug levels and kidney function are checked.

Antwoord

C · Hold the next dose and report it promptly
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Een patiënt vijf dagen na een beroerte die hulp nodig heeft bij het wassen en stabiele vitale functies heeft

Waarom dit het antwoord is

Een stabiele patiënt die hulp nodig heeft bij activiteiten van het dagelijks leven is geschikt voor routinezorg door een assistent. Een nieuwe thoraxdrain, symptomatische hypoglykemie en de eerste postoperatieve beoordeling vragen een gediplomeerde verpleegkundige.

Antwoord

A · Een patiënt vijf dagen na een beroerte die hulp nodig heeft bij het wassen en stabiele vitale functies heeft
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Liften

Waarom dit het antwoord is

Liften worden tijdens een brand niet gebruikt, tenzij de brandweer dat aangeeft, omdat ze kunnen stoppen of vol rook kunnen komen. Patiënten worden meestal eerst horizontaal verplaatst achter brandwerende deuren en daarna zo nodig naar beneden.

Antwoord

B · Liften
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · A wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported

Waarom dit het antwoord is

A different blood group strongly suggests the sample came from another patient. A new sample is taken with careful bedside identification and labeling, and the event is reported as a serious near miss.

Antwoord

A · A wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Blood culture bottles

Waarom dit het antwoord is

Blood cultures are drawn first to reduce contamination. A standard order of draw then follows (citrate, serum, heparin, EDTA, fluoride), which prevents additives being carried from one tube into the next and distorting results.

Antwoord

D · Blood culture bottles
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Test for HCV RNA to find out whether infection is current

Waarom dit het antwoord is

Anti-HCV shows exposure, but some people clear the virus and keep antibodies. An HCV RNA test shows whether the infection is current. There is no vaccine for hepatitis C, but antiviral treatment can cure most infections.Gecontroleerd met: Hepatitis C · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

C · Test for HCV RNA to find out whether infection is current

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals