Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

When are non-sterile gloves needed?

  1. AOnly when the patient is known to have an infection
  2. BOnly when handling medicines
  3. CFor every patient contact, including taking a pulse or blood pressure
  4. DWhen contact with blood, body fluids or broken skin is expected
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Which postoperative finding should be reported most urgently?

  1. AUrine output of 50 mL in the last hour
  2. BRespiratory rate 8/min and difficult to rouse
  3. CPain score of 4/10 at the wound site when moving
  4. DTemperature 37,4 °C on the first day
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

During a red cell transfusion, when are serious acute reactions most likely to start?

  1. AAbout 24 hours later
  2. BOnly after the unit has finished
  3. CIn the first 15 minutes
  4. DAfter the third unit only
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient has a high fever with rigors, jaundice and right upper quadrant pain. Which condition is most likely?

  1. AAcute appendicitis
  2. BGastro-oesophageal reflux disease
  3. CAscending cholangitis
  4. DSimple biliary colic
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,49PaCO₂mmHg354547HCO₃⁻mmol/L222635ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,49, PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa) en HCO₃⁻ 35 mmol/L. De primaire stoornis is metabole alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,49PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa)HCO₃⁻ 35 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 35% zuurstof, PaO₂ 93 mmHg (12,4 kPa) en PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 35%PaO₂ 93 mmHg (12,4 kPa)PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 10/min, SpO₂ 92% met extra zuurstof, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 140/min, reageert alleen op aanspreken, temperatuur 39,2 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 10SpO₂ 92%O₂SBP 130HR 140VT 39,2 °C
NEWS2 =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: zeer vochtig; activiteit: stoelgebonden; mobiliteit: geen beperking; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
40 g/L1,3 g/kg/dag40 mL/h63 kg16 h/dagΔP = ? g

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 63 kg heeft 1,3 g eiwit per kg per dag nodig. De sondevoeding bevat 40 g eiwit per liter en loopt met 40 mL/h gedurende 16 uur per dag. Hoeveel gram extra eiwit ΔP per dag is nog nodig? Rond af op één decimaal.

63 kg1,3 g/kg/dag40 g/L40 mL/h · 16 h
ΔP = g/dag
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
16 hdextrose 12,5%1000 mLaminozuren 5%1000 mL58 kg16 hGIR = ? mg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene van 58 kg krijgt 1000 mL parenterale voeding met 12,5% dextrose, toegediend over 16 uur. Bepaal de glucose-infusiesnelheid GIR in mg/kg/min. Rond af op twee decimalen.

58 kg1000 mLdextrose 12,5%16 h
GIR = mg/kg/min
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze afleiding-II-strip toont sinusritme met één pauze. Meet de pauze, het R–R-interval over de pauze, in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
pauze = s
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVeerstegraads AV-bloksinusbradycardietweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)2:1 AV-blok (type onbepaald)

Interpreteer deze afleiding-II-strip. Welke interpretatie kun je op basis van deze ene strip verdedigen? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1eerstegraads AV-blok
  2. 2sinusbradycardie
  3. 3tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)
  4. 42:1 AV-blok (type onbepaald)
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient uses patient-controlled analgesia (PCA) after surgery. Which statement by a family member shows a need for further teaching?

  1. A“I will tell the nurse if she becomes very sleepy or hard to wake.”
  2. B“I will press the button for her while she is asleep so she stays comfortable.”
  3. C“The pump has limits set by the nurse so she cannot get too much at once.”
  4. D“Only she should press the button when she needs pain relief.”
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient who is 7 weeks pregnant has one-sided lower abdominal pain, pain in the shoulder tip, a heart rate of 120/min and a blood pressure of 88/54 mmHg. What is most likely?

  1. AA ruptured ectopic pregnancy
  2. BA urinary tract infection
  3. CA normal early pregnancy
  4. DSevere morning sickness
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A colleague has drawn up a medication and asks the nurse to give it to her patient. What should the nurse do?

  1. AGive it, and document that the colleague prepared it
  2. BGive it, as long as the syringe has a label with the drug name on it
  3. CDecline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally
  4. DGive it, because the colleague is experienced
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Several patients arrive with suspected inhalational anthrax after a deliberate release. Which precautions are needed for their care?

  1. AStandard precautions, because it is not spread from person to person
  2. BDroplet precautions with surgical masks
  3. CAirborne precautions in negative-pressure rooms, because spores are inhaled
  4. DContact precautions with gowns and gloves
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Het laboratorium belt de afdeling met een kritieke kaliumuitslag van 6,9 mEq/L. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe waarde noteren en overdragen aan de volgende dienst
  2. BWachten tot het schriftelijke verslag binnen is voordat er iets wordt gedaan
  3. CDe waarde terugvragen, de patiënt beoordelen en de zorgverlener inlichten
  4. DHet laboratorium vragen de test te herhalen voordat iemand wordt ingelicht
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient on a stable dose of levothyroxine now has a TSH of 9,8 mIU/L. She recently started taking her calcium and iron supplements with her morning levothyroxine. What is the most likely explanation?

  1. AThe result is normal for a person on levothyroxine therapy
  2. BThe supplements are reducing levothyroxine absorption
  3. CThe supplements are causing an overactive thyroid gland
  4. DThe TSH is low, showing that the dose is now too high

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · When contact with blood, body fluids or broken skin is expected

Waarom dit het antwoord is

Under standard precautions, gloves are worn when exposure to blood or body fluids is likely. Wearing them for all contact gives false security and can spread germs if not changed.

Antwoord

D · When contact with blood, body fluids or broken skin is expected
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Respiratory rate 8/min and difficult to rouse

Waarom dit het antwoord is

A low respiratory rate with reduced consciousness may mean opioid toxicity or deterioration and threatens the airway. The other findings are common after surgery and can be managed routinely.

Antwoord

B · Respiratory rate 8/min and difficult to rouse
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · In the first 15 minutes

Waarom dit het antwoord is

Severe reactions such as ABO incompatibility and anaphylaxis usually begin early. The patient should be watched closely in the first 15 minutes, with observations repeated as per local policy.

Antwoord

C · In the first 15 minutes
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Ascending cholangitis

Waarom dit het antwoord is

Fever, jaundice and right upper quadrant pain (Charcot's triad) suggest infection of an obstructed bile duct. It can rapidly cause sepsis and needs antibiotics and biliary drainage.

Antwoord

C · Ascending cholangitis
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,49: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 47 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 35 mmol/L: hoog (22–26)

Compensatie

gedeeltelijk gecompenseerd

Antwoord

gedeeltelijk gecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 115,3 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,35·713 − 33/0,8 = 249,5 − 41,25 = 208,3 mmHg

Gradiënt

A–a = 208,3 − 93 = 115,3 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 115,3 mmHg
7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 13

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 10/min → 1
SpO₂ 92% → 2
met zuurstof → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 140/min → 3
reageert alleen op aanspreken (V) → 3
T 39,2 °C → 2

Optellen

NEWS2 = 1 + 2 + 2 + 0 + 3 + 3 + 2 = 13

Antwoord

NEWS2 = 13
8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: zeer vochtig → 2
activiteit: stoelgebonden → 2
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 2 + 2 + 2 + 4 + 2 + 1 = 13

Risiconiveau

13 → matig risico

Antwoord

matig risico
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: ΔP = 56,3 g/dag

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigd eiwit

1,3·63 = 81,9 g/dag

Eiwit uit de voeding

40·16 = 640 mL = 0,64 L
0,64·40 = 25,6 g/dag

Tekort

ΔP = 81,9 − 25,6 = 56,3 g/dag

Antwoord

ΔP = 56,3 g/dag
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: GIR = 2,24 mg/kg/min

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Dextrose in de zak

12,5·1000/100 = 125 g = 125 000 mg

Minuten infuus

16·60 = 960 min

Glucose-infusiesnelheid

GIR = 125 000/(58·960) = 2,245 ≈ 2,24 mg/kg/min

Antwoord

GIR = 2,24 mg/kg/min
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: pauze = 2,16 s

Smalcomplextachycardie en pauzes: supraventriculaire tachycardie (SVT) is een regelmatige tachycardie van ongeveer 150–250/min met smalle QRS-complexen; de P-toppen zijn meestal niet zichtbaar omdat ze verborgen liggen in het QRS-complex of de T-top. Sinustachycardie bij een volwassene in rust ligt meestal onder ongeveer 150/min en heeft een zichtbare P-top voor elk QRS; boezemflutter met 2:1-geleiding loopt vaak op ongeveer 150/min en toont zaagtandgolven. Bij sinusstilstand houdt de sinusknoop even op met vuren: een pauze zonder P-top en zonder QRS waarvan de lengte geen geheel aantal P–P-cycli is (een pauze van precies twee of drie cycli wijst juist op sinusuitgangsblok).

Meet

54 kleine hokjes van R tot R over de pauze

Omrekenen

pauze = 54 × 0,04 s = 2,16 s

Vergelijk met P–P

2,16 ÷ 0,92 ≈ 2,3 P–P-cycli, geen geheel getal

Antwoord

pauze = 2,16 s

In de pauze verschijnt geen P-top, en de pauze is geen geheel aantal P–P-cycli: sinusstilstand. Een pauze van precies twee of drie cycli zou wijzen op sinusuitgangsblok.

12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: 2:1 AV-blok (type onbepaald)

2:1 AV-blok: met twee P-toppen per QRS volgen er nooit twee geleide P-toppen op elkaar, dus je kunt niet zien of de PR zou toenemen (type I) of gelijk zou blijven (type II) vóór een niet-geleide P-top. Op basis van één strip noem je het een 2:1 AV-blok; een langere strip of een verandering in de geleidingsverhouding bepaalt het type. Een smal QRS maakt type I waarschijnlijker en een breed QRS type II, maar geen van beide bewijst het.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 40 kleine hokjes, 1500 ÷ 40 ≈ 38 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,60 s.
3. P-toppen: positief en regelmatig (P–P 0,80 s, 75 per minuut), twee voor elke QRS.
4. PR-interval: constant op 0,18 s in de geleide slagen.
5. QRS: 0,14 s, breed (0,12 s of meer).

Waarom het type open blijft

Elke tweede P-top wordt niet geleid, dus er volgen nooit twee geleide slagen op elkaar en een toenemende PR kan nooit zichtbaar worden.
2:1 AV-blok (type onbepaald)

Antwoord

2:1 AV-blok (type onbepaald)

Een smal QRS maakt type I waarschijnlijker en een breed QRS type II, maar alleen een langere strip of een verandering in de geleidingsverhouding geeft uitsluitsel.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · “I will press the button for her while she is asleep so she stays comfortable.”

Waarom dit het antwoord is

PCA is safe because a sleepy patient cannot press the button. If someone else presses it, the patient can receive too much opioid and develop respiratory depression.

Antwoord

B · “I will press the button for her while she is asleep so she stays comfortable.”
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · A ruptured ectopic pregnancy

Waarom dit het antwoord is

A ruptured ectopic pregnancy causes internal bleeding, with abdominal pain, shoulder-tip pain and signs of shock. It is a surgical emergency.

Antwoord

A · A ruptured ectopic pregnancy
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Decline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally

Waarom dit het antwoord is

Nurses give only medicines they prepared themselves or verified fully, because they are accountable for what they give. A drug prepared by someone else may be wrong in ways the nurse cannot see.

Antwoord

C · Decline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Standard precautions, because it is not spread from person to person

Waarom dit het antwoord is

Inhalational anthrax is caught by breathing in spores from the environment and does not spread from person to person, so standard precautions are enough. Decontamination may still be needed for people with spores on their skin or clothing.

Antwoord

A · Standard precautions, because it is not spread from person to person
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · De waarde terugvragen, de patiënt beoordelen en de zorgverlener inlichten

Waarom dit het antwoord is

Het terugvragen van een mondelinge uitslag voorkomt fouten. Een kritieke waarde wordt zonder vertraging aan de zorgverlener gemeld, en de verpleegkundige beoordeelt de patiënt, inclusief het hartritme. Een herhaald monster kan nodig zijn, maar mag de reactie niet vertragen.

Antwoord

C · De waarde terugvragen, de patiënt beoordelen en de zorgverlener inlichten
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · The supplements are reducing levothyroxine absorption

Waarom dit het antwoord is

Calcium, iron and antacids bind levothyroxine in the gut and reduce absorption, so the TSH rises. Levothyroxine is taken on an empty stomach, usually 30–60 minutes before breakfast, separated from these supplements by about 4 hours.

Antwoord

B · The supplements are reducing levothyroxine absorption

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals