Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient shouts at the nurse that nobody has told them when their operation will be. What is the best first response?

  1. AArgue back that the staff are very busy
  2. BStay calm, listen and acknowledge their frustration
  3. CWalk away until the patient calms down by themselves
  4. DTell the patient to stop shouting or leave the ward
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

For a patient at risk of pressure ulcers, why is the head of the bed usually kept at 30 degrees or less if their condition allows?

  1. AHigher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum
  2. BLower angles increase blood flow to the heels
  3. CLower angles stop the patient from getting out of bed
  4. DHigher angles always cause breathing problems in patients who are bedbound
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Een nieuw colostoma ziet er op de tweede postoperatieve dag donkerpaars tot zwart uit. Waar wijst dit op?

  1. AObstipatie
  2. BEen normaal, gezond stoma
  3. CNormale blauwe verkleuring van het stoma na de operatie waarvoor geen actie nodig is
  4. DMogelijke ischemie van het stoma, waarvoor dringende beoordeling nodig is
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with full mental capacity decides against a treatment that the team thinks is best. What does the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales) say?

  1. AThe team may override any decision that it disagrees with if it is serious
  2. BThe family may make the decision instead if they disagree with the patient's choice
  3. CThe patient must be assessed by a psychiatrist before refusing
  4. DA person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 128 mmol/L, glucose 16,6 mmol/L en ureum 16,1 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 128 mmol/Lglucose 16,6 mmol/Lureum 16,1 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354531HCO₃⁻mmol/L222615extra acidose met normale gapzuivere acidose met hoge gapextra metabole alkalose

Een oefengas toont pH 7,31, PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa) en HCO₃⁻ 15 mmol/L, met Na⁺ 142 en Cl⁻ 104 mmol/L. Gebruik de anion gap en de deltaratio om de beste interpretatie aan te klikken.

pH 7,31PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/LNa⁺ 142 mmol/LCl⁻ 104 mmol/L
  1. 1extra acidose met normale gap
  2. 2zuivere acidose met hoge gap
  3. 3extra metabole alkalose
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 18/min, SpO₂ 95% op kamerlucht, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 114/min, alert, temperatuur 38,1 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 18SpO₂ 95%luchtSBP 130HR 114AT 38,1 °C
NEWS2 =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 14/min, SpO₂ 94% met extra zuurstof, bloeddruk 102/62 mmHg, hartslag 120/min, alert, temperatuur 38,8 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 14SpO₂ 94%O₂SBP 102HR 120AT 38,8 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
68 g/L1,5 g/kg/dag40 mL/h65 kg18 h/dag6 g/maatlepeln = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 65 kg heeft 1,5 g eiwit per kg per dag nodig. De sondevoeding bevat 68 g eiwit per liter en loopt met 40 mL/h gedurende 18 uur per dag. Een eiwitpoeder levert 6 g eiwit per maatlepel. Hoeveel maatlepels n per dag zijn nodig om het tekort aan te vullen? Rond af naar boven op een hele maatlepel.

65 kg1,5 g/kg/dag68 g/L40 mL/h · 18 h6 g/maatlepel
n =
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
24 hdextrose 25%1000 mLaminozuren 5%1000 mLlipiden 10%250 mL · 1,1 kcal/mLdextrose 3,4 kcal/gaminozuren 4 kcal/gNPC = ? kcal

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt krijgt gedurende 24 uur 1000 mL parenterale voeding met eindconcentraties van 25% dextrose en 5% aminozuren, plus 250 mL 10% lipide-emulsie (1,1 kcal/mL). Bepaal de niet-eiwitenergie NPC in kcal per dag. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mLdextrose 25%aminozuren 5%lipiden 250 mL · 1,1 kcal/mL
NPC = kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Bazett QTc = QT/√RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVboezemflutter, 2:1-geleidingventrikelfibrillerensinustachycardieventriculaire tachycardie

Herken het ritme op deze strip in afleiding II. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1boezemflutter, 2:1-geleiding
  2. 2ventrikelfibrilleren
  3. 3sinustachycardie
  4. 4ventriculaire tachycardie
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

On a pediatric unit, which child does the nurse assess first?

  1. AA child with croup who has a barking cough but no stridor at rest
  2. BA child in a new arm cast with pink, warm fingers and pain of 5/10
  3. CA child with asthma who is now quiet with very little air movement
  4. DA child with a temperature of 38,2 °C after vaccination
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient with MRSA in a wound is on contact precautions. Which instruction to the nursing assistant is correct?

  1. AWear a gown and gloves for contact with the patient or the room, and use dedicated equipment
  2. BOnly wear gloves when touching the wound itself; skin and bedding are safe
  3. CWear a respirator mask in the room, because MRSA in a wound spreads through the air to others
  4. DNo special precautions are needed if the wound is covered with a dressing
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient wants to use their own electric hair dryer in the hospital. What is correct?

  1. AIt can be used straight away if it looks new
  2. BIt can be plugged into an extension lead under the bed
  3. CIt can be used in the bathroom near the sink if the patient is careful
  4. DIt is checked for electrical safety according to hospital policy before use
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A competent patient at high risk of falls insists on walking to the bathroom alone. What is the best nursing approach?

  1. ARemove the patient’s shoes and walking aid so that they cannot walk alone
  2. BExplain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document
  3. CTell the patient that walking alone is against hospital law
  4. DApply wrist restraints so the patient stays in bed
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with diabetes is found unconscious with a blood glucose of 38 mg/dL (2,1 mmol/L). Which treatment is appropriate?

  1. AGlucose tablets placed between the patient's teeth
  2. BGlucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
  3. COrange juice poured slowly into the patient's mouth
  4. DA dose of rapid-acting insulin to stabilize the glucose
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt met chronische nierziekte heeft een fosfaat van 7,2 mg/dL (2,3 mmol/L). Welke voorlichting over voeding is het meest passend?

  1. AFosfaatrijke voedingsmiddelen beperken, zoals bewerkte producten en cola
  2. BMeer cola-achtige frisdranken drinken om gehydrateerd te blijven
  3. CMeer melk en kaas nemen om de botten tegen calciumverlies te beschermen
  4. DCalciumsuppletie op een lege maag nemen in plaats van de fosfaatbinder

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Stay calm, listen and acknowledge their frustration

Waarom dit het antwoord is

Listening calmly and acknowledging feelings often de-escalates anger. The nurse then finds out the answer or explains what will happen next. Staff safety is maintained throughout.

Antwoord

B · Stay calm, listen and acknowledge their frustration
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Higher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum

Waarom dit het antwoord is

When the head is raised high, the body tends to slide while the skin stays still, distorting the tissues over the sacrum. Keeping the angle low, where safe, reduces this shear.

Antwoord

A · Higher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Mogelijke ischemie van het stoma, waarvoor dringende beoordeling nodig is

Waarom dit het antwoord is

Een donker of zwart stoma wijst op een slechte bloedvoorziening en mogelijke necrose, en moet direct aan het chirurgisch team worden gemeld.

Antwoord

D · Mogelijke ischemie van het stoma, waarvoor dringende beoordeling nodig is
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision

Waarom dit het antwoord is

One of the Act's principles is that making an unwise decision is not, on its own, evidence of incapacity. The team should check understanding, explore reasons and document the discussion.

Antwoord

D · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 289 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·128 + 16,6 + 16,1 = 288,7 ≈ 289 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 289 mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: zuivere acidose met hoge gap

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 142 − (104 + 15) = 23

Deltaratio

(23 − 12)/(24 − 15) = 1,222
zuivere acidose met hoge gap

Antwoord

zuivere acidose met hoge gap
7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 95% → 1
op kamerlucht → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 114/min → 2
alert (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Optellen

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 0 + 2 + 0 + 1 = 4

Antwoord

NEWS2 = 4
8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 94% → 1
met zuurstof → 2
SBP 102 mmHg → 1
HR 120/min → 2
alert (A) → 0
T 38,8 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 1 + 2 + 1 + 2 + 0 + 1 = 7
Geen enkele parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: n = 9

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigd eiwit

1,5·65 = 97,5 g/dag

Eiwit uit de voeding

40·18 = 720 mL = 0,72 L
0,72·68 = 48,96 g/dag

Tekort

ΔP = 97,5 − 48,96 = 48,54 g

Maatlepels

48,54/6 = 8,09 → n = 9

Antwoord

n = 9
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: NPC = 1125 kcal/dag

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Gram dextrose en aminozuren

dextrose: 25·1000/100 = 250 g
aminozuren: 5·1000/100 = 50 g

Kilocalorieën per component

dextrose: 250·3,4 = 850 kcal
aminozuren: 50·4 = 200 kcal
lipiden: 250·1,1 = 275 kcal

Niet-eiwitenergie

NPC = 850 + 275 = 1125 kcal/dag

Antwoord

NPC = 1125 kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,447 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 10 × 0,04 = 0,40 s
RR = 20 × 0,04 = 0,80 s

Formule van Bazett

QTc = 0,40/√0,80 = 0,40/0,8944 = 0,447 s

Antwoord

QTc = 0,447 s

Binnen de gebruikelijke grenzen (ongeveer 0,45 s voor mannen, 0,46 s voor vrouwen). (447 ms)

12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire tachycardie

Ventriculaire ritmes: ventriculaire tachycardie is een reeks van drie of meer brede (0,12 s of meer) complexen achter elkaar met meer dan 100/min, meestal 150–250/min, regelmatig, zonder bijbehorende P-toppen. Ventrikelfibrilleren is een chaotisch, onregelmatig golfpatroon zonder herkenbare P-toppen, QRS-complexen of T-toppen en zonder telbare frequentie. Asystolie is een bijna vlakke lijn zonder ventriculaire activiteit; een vlakke lijn wordt altijd bevestigd door de patiënt, de afleidingen, de versterking en een tweede afleiding te controleren. In reanimatierichtlijnen zijn VF en polsloze VT de schokbare ritmes en asystolie niet.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 10 kleine hokjes, 1500 ÷ 10 ≈ 150 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,40 s.
3. P-toppen: geen herkenbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,16 s, breed (0,12 s of meer).

Interpretatie

ventriculaire tachycardie

Antwoord

ventriculaire tachycardie

In reanimatierichtlijnen zijn VF en polsloze VT de schokbare ritmes. Dit is alleen oefening in het herkennen van ritmes.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · A child with asthma who is now quiet with very little air movement

Waarom dit het antwoord is

In asthma, very little air movement and a quiet child mean severe obstruction and possible respiratory failure. The other children are stable for now.

Antwoord

C · A child with asthma who is now quiet with very little air movement
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Wear a gown and gloves for contact with the patient or the room, and use dedicated equipment

Waarom dit het antwoord is

MRSA spreads through direct contact and contaminated surfaces. Gown and gloves, hand hygiene and dedicated equipment prevent transmission; a respirator is not needed for contact precautions.

Antwoord

A · Wear a gown and gloves for contact with the patient or the room, and use dedicated equipment
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · It is checked for electrical safety according to hospital policy before use

Waarom dit het antwoord is

Electrical items from home can be faulty and cause shocks or fires. Policies usually require them to be inspected before use, and extension cords near patients are avoided.

Antwoord

D · It is checked for electrical safety according to hospital policy before use
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Explain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document

Waarom dit het antwoord is

A competent patient can accept a risk. The nurse explains the danger, offers measures such as a low bed, non-slip footwear, a clear path and a call light, respects the choice and documents the discussion.

Antwoord

B · Explain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed

Waarom dit het antwoord is

A patient who cannot swallow safely must not receive anything by mouth because of the risk of aspiration. Glucagon (injected or intranasal) or IV dextrose raises the glucose; once awake and able to swallow, the patient is given oral carbohydrate and a snack.Gecontroleerd met: Hypoglycemia · MedlinePlus (NIH); Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

B · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Fosfaatrijke voedingsmiddelen beperken, zoals bewerkte producten en cola

Waarom dit het antwoord is

Een hoog fosfaat bij CNZ wordt behandeld door de fosfaatinname te beperken, fosfaatbinders bij de maaltijd te nemen en met dialyse. Bewerkte producten met fosfaatadditieven, cola en grote hoeveelheden zuivel zijn belangrijke bronnen.Gecontroleerd met: Phosphorus: Tips for People with Chronic Kidney Disease · Indian Health Service (HHS); Phosphorus and Your Kidneys · National Kidney Foundation (2024); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

A · Fosfaatrijke voedingsmiddelen beperken, zoals bewerkte producten en cola

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals