Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient is found on the floor beside the bed. What should the nurse do first?

  1. AComplete the incident report first, then go back to assess the patient fully
  2. BAsk the patient to stand up on their own
  3. CLift the patient straight back into bed
  4. DCheck responsiveness and look for injuries before moving them
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Vier patiënten hebben je tegelijk nodig. Wie moet je als eerste zien?

  1. AEen patiënt met pijnscore 6/10 die 20 minuten geleden orale pijnstilling kreeg
  2. BEen patiënt die een routinematig oraal middel moet krijgen
  3. CEen patiënt die een luidruchtige, hoge ademhaling (stridor) heeft gekregen
  4. DEen patiënt die vraagt hoe laat hij met ontslag mag
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt met diabetes type 2 is acuut ziek, sterk uitgedroogd en heeft een bloedglucose van 40 mmol/L zonder noemenswaardige ketonen. Wat is de waarschijnlijkste diagnose?

  1. AHypoglykemie
  2. BHyperosmolaire hyperglykemische toestand
  3. CDiabetische ketoacidose met uitdroging
  4. DDiabetes insipidus
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt na een totale heupprothese heeft plotseling hevige heuppijn, een verkort been en het been is gedraaid. Wat is de waarschijnlijkste complicatie?

  1. ALuxatie van de prothese
  2. BWondinfectie
  3. CDiepe veneuze trombose in de kuit
  4. DUrineretentie
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,50PaCO₂mmHg354549HCO₃⁻mmol/L222637ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,50, PaCO₂ 49 mmHg (6,5 kPa) en HCO₃⁻ 37 mmol/L. De primaire stoornis is metabole alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,50PaCO₂ 49 mmHg (6,5 kPa)HCO₃⁻ 37 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 138, Cl⁻ 109, HCO₃⁻ 10 mmol/L en albumine 27 g/L. Bepaal de voor albumine gecorrigeerde anion gap AGc = AG + 0,25·(40 − albumine).

Na⁺ 138 mmol/LCl⁻ 109 mmol/LHCO₃⁻ 10 mmol/Lalbumine 27 g/L
AGc = mmol/L
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 90% met extra zuurstof, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 40/min, alert, temperatuur 37,3 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 16SpO₂ 90%O₂SBP 130HR 40AT 37,3 °C
NEWS2 =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 5 minuten na de geboorte heeft een oefenpasgeborene overal roze huid, een hartfrequentie van 160/min, huilen, hoesten of niezen bij prikkeling, enige flexie van de armen en benen en goede ademhaling met krachtig huilen. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
1,5 kcal/mL76% vrij water90 mL/helke 4 h74 kg · 35 mL/kg/dag20 h/dagV = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 74 kg heeft een vochtdoel van 35 mL/kg/dag en krijgt alle vocht via een voedingssonde. De voeding bestaat voor 76% uit vrij water en loopt met 90 mL/h gedurende 20 uur per dag. De rest van het vocht wordt gegeven als waterspoelingen elke 4 uur. Welk volume V heeft elke spoeling? Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

74 kg35 mL/kg/dag76%90 mL/h · 20 helke 4 h
V = mL
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
24 hdextrose 20%1200 mLaminozuren 3,5%1200 mL77 kg24 hGIR = ? mg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene van 77 kg krijgt 1200 mL parenterale voeding met 20% dextrose, toegediend over 24 uur. Bepaal de glucose-infusiesnelheid GIR in mg/kg/min. Rond af op twee decimalen.

77 kg1200 mLdextrose 20%24 h
GIR = mg/kg/min
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont boezemflutter met een vaste geleidingsverhouding. Bepaal de gevraagde waarde (ventriculaire frequentie) in slagen per minuut.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
ventriculaire frequentie = bpm
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVdual-chamber (AV) gepacet ritmeidioventriculair ritmesinusritme met breed QRSventriculair gepacet ritme

Deze patiënt heeft een pacemaker. Interpreteer de afleiding-II-strip. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1dual-chamber (AV) gepacet ritme
  2. 2idioventriculair ritme
  3. 3sinusritme met breed QRS
  4. 4ventriculair gepacet ritme
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Welke patiënt moet een verpleegkundige na de overdracht als eerste zien?

  1. AEen patiënt op een diureticum die sinds 08:00 uur 400 mL urine heeft geproduceerd
  2. BEen patiënt die hulp wil bij het douchen voordat er bezoek komt
  3. CEen patiënt met nieuw gips die zegt dat de voet gevoelloos is en de tenen koud zijn
  4. DEen patiënt met artrose die elke ochtend stijfheid meldt
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient with Guillain-Barré syndrome has weakness that is spreading up from the legs. Which assessment has the highest priority?

  1. AThe patient’s mood and coping
  2. BSkin condition over the heels
  3. CMuscle strength in the feet and ankles at the start of each morning
  4. DBreathing strength, such as vital capacity and the ability to cough
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Welke techniek voor het uittrekken van handschoenen is juist?

  1. ABeide handschoenen tegelijk aan de vingertoppen uittrekken
  2. BDe eerste aan de buitenkant afstropen en dan een blote vinger onder de manchet van de tweede schuiven
  3. CDe tweede handschoen uittrekken door de buitenkant met de blote hand vast te pakken en daarna handen wassen
  4. DDe handen met handschoenen wassen en de handschoenen hergebruiken voor de volgende handeling
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een verpleegkundige staat op het punt intraveneus morfine te geven. De ademhalingsfrequentie van de patiënt is 9/min en de patiënt is erg slaperig. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe dosis achterhouden, de patiënt beoordelen en de voorschrijver informeren
  2. BDe dosis geven en morgen de ademhalingsfrequentie opnieuw controleren
  3. CDe halve dosis geven
  4. DDe dosis geven omdat er eerder pijn was gemeld
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient starts lisinopril (an ACE inhibitor). Which laboratory values should the nurse expect to be monitored?

  1. ATSH and free T4
  2. BCalcium and phosphate
  3. CPotassium and creatinine
  4. DALT and bilirubin
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Three days after starting haloperidol, a patient has a temperature of 40 °C, severe muscle rigidity and confusion. Which laboratory result would the nurse expect?

  1. AA very high creatine kinase (CK)
  2. BA very low white cell count
  3. CA very high serum lithium
  4. DA very low serum sodium

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Check responsiveness and look for injuries before moving them

Waarom dit het antwoord is

The nurse first calls for help and assesses the patient, including for head and hip injury. The patient is moved only when safe, using proper equipment, and the doctor is informed.

Antwoord

D · Check responsiveness and look for injuries before moving them
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Een patiënt die een luidruchtige, hoge ademhaling (stridor) heeft gekregen

Waarom dit het antwoord is

Stridor wijst op een gedeeltelijk afgesloten bovenste luchtweg, wat snel levensbedreigend kan worden. Luchtwegproblemen gaan vóór ademhaling, circulatie en andere behoeften.

Antwoord

C · Een patiënt die een luidruchtige, hoge ademhaling (stridor) heeft gekregen
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Hyperosmolaire hyperglykemische toestand

Waarom dit het antwoord is

HHS treft meestal mensen met diabetes type 2. Het ontwikkelt zich in enkele dagen met extreme hyperglykemie, uitdroging en een hoge osmolaliteit, maar weinig ketose.

Antwoord

B · Hyperosmolaire hyperglykemische toestand
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Luxatie van de prothese

Waarom dit het antwoord is

Een heupluxatie na een artroplastiek veroorzaakt plotselinge pijn, verkorting en rotatie. Er is dringende beoordeling en repositie nodig; patiënten leren leefregels voor bewegen.

Antwoord

A · Luxatie van de prothese
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,50: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 49 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 37 mmol/L: hoog (22–26)

Compensatie

Controleer klinisch ook de verwachte compensatie: bij een metabole alkalose is PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 44,9–48,9 mmHg, dus de gemeten 49 mmHg wijst op een bijkomende respiratoire acidose (een gemengde stoornis). Het antwoord hierboven is de ROME-indeling voor het examen.

gedeeltelijk gecompenseerd

Antwoord

gedeeltelijk gecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: AGc = 22,25 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 138 − (109 + 10) = 19

Correctie voor albumine

19 + 0,25·(40 − 27) = 22,25 mmol/L

Antwoord

AGc = 22,25 mmol/L

Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.

7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 8

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 90% → 3
met zuurstof → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 40/min → 3
alert (A) → 0
T 37,3 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 3 + 0 + 0 = 8

Antwoord

NEWS2 = 8
8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: geruststellend

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: overal roze huid → 2
Hartslag: 160/min → 2
Grimace: huilen, hoesten of niezen bij prikkeling → 2
Activiteit: enige flexie van de armen en benen → 1
Respiration: goede ademhaling met krachtig huilen → 2

Optellen

APGAR = 2 + 2 + 2 + 1 + 2 = 9

Interpretatie

9 → geruststellend

Antwoord

geruststellend
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: V = 204 mL

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Vochtdoel

35·74 = 2590 mL/dag

Vrij water uit de voeding

90·20 = 1800 mL
1800·0,76 = 1368 mL

Nog benodigd water

2590 − 1368 = 1222 mL/dag

Volume per spoeling

24/4 = 6 spoelingen
V = 1222/6 = 203,7 ≈ 204 mL

Antwoord

V = 204 mL
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: GIR = 2,16 mg/kg/min

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Dextrose in de zak

20·1200/100 = 240 g = 240 000 mg

Minuten infuus

24·60 = 1440 min

Glucose-infusiesnelheid

GIR = 240 000/(77·1440) = 2,165 ≈ 2,16 mg/kg/min

Antwoord

GIR = 2,16 mg/kg/min
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire frequentie = 100 bpm

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Fluttergolven

F–F = 5 kleine hokjes = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 per minuut

QRS-complexen

R–R = 15 kleine hokjes = 0,60 s → 1500 ÷ 15 = 100 per minuut
geleidingsverhouding = 300 ÷ 100 = 3:1

Antwoord

ventriculaire frequentie = 100 bpm
12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculair gepacet ritme

Gepacete ritmes: een pacemakerimpuls verschijnt als een smalle verticale pacingspike. Na een ventriculaire spike is het QRS breed (0,12 s of meer), omdat de impuls zich vanaf de lead door de spier verspreidt in plaats van door het geleidingssysteem; bij pacing van de rechterkamer is het in afleiding II vaak grotendeels negatief. Een spike voor elke P-top betekent atriale pacing, en een dual-chamber (AV) pacemaker toont een atriale spike en een P-top, en daarna, na de geprogrammeerde AV-vertraging, een ventriculaire spike en een breed QRS. Capture betekent dat elke spike wordt gevolgd door een depolarisatie. Falende capture is een spike zonder P-top of QRS erna; falende sensing (spikes die de eigen slagen van de patiënt negeren) en falende pacing (geen spike als er een verwacht wordt) zijn de andere klassieke storingen.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 22 kleine hokjes, 1500 ÷ 22 ≈ 68 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,88 s.
3. P-toppen: niet zichtbaar; vlak voor elk QRS staat een scherpe pacingspike.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,16 s, breed, en elke spike wordt gevolgd door een QRS (capture).

Interpretatie

ventriculair gepacet ritme

Antwoord

ventriculair gepacet ritme

Het gepacete QRS is van nature breed; noem het geen bundeltakblok of ventriculair ritme.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Een patiënt met nieuw gips die zegt dat de voet gevoelloos is en de tenen koud zijn

Waarom dit het antwoord is

Gevoelloosheid en koude tenen onder een gips wijzen op verminderde circulatie, mogelijk een compartimentsyndroom, dat binnen uren blijvende schade kan veroorzaken. De andere bevindingen zijn te verwachten of routine.

Antwoord

C · Een patiënt met nieuw gips die zegt dat de voet gevoelloos is en de tenen koud zijn
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Breathing strength, such as vital capacity and the ability to cough

Waarom dit het antwoord is

Guillain-Barré syndrome causes ascending weakness that can involve the respiratory muscles. Falling vital capacity or a weak cough can mean the patient needs ventilation, so breathing is monitored closely.

Antwoord

D · Breathing strength, such as vital capacity and the ability to cough
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · De eerste aan de buitenkant afstropen en dan een blote vinger onder de manchet van de tweede schuiven

Waarom dit het antwoord is

De buitenkant van de handschoenen is besmet en raakt daarom alleen de andere handschoen; de blote hand raakt alleen de binnenkant van de tweede handschoen. Daarna volgt handhygiëne. Handschoenen worden nooit gewassen en hergebruikt.

Antwoord

B · De eerste aan de buitenkant afstropen en dan een blote vinger onder de manchet van de tweede schuiven
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · De dosis achterhouden, de patiënt beoordelen en de voorschrijver informeren

Waarom dit het antwoord is

Trage ademhaling en sedatie wijzen op een teveel aan opioïd, dus een nieuwe dosis kan een ademstilstand veroorzaken. De verpleegkundige houdt de dosis achter, stimuleert en beoordeelt de patiënt, bereidt naloxon voor volgens voorschrift en schakelt hulp in.

Antwoord

A · De dosis achterhouden, de patiënt beoordelen en de voorschrijver informeren
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Potassium and creatinine

Waarom dit het antwoord is

ACE inhibitors reduce aldosterone, so potassium can rise, and they lower the filtration pressure in the kidney, so creatinine can rise. Both are checked before and soon after starting or increasing the dose.Gecontroleerd met: Hyperkalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Antwoord

C · Potassium and creatinine
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · A very high creatine kinase (CK)

Waarom dit het antwoord is

These signs suggest neuroleptic malignant syndrome, a medical emergency. Muscle rigidity releases CK, often to very high levels, and the white count is often raised. Myoglobin can damage the kidneys. The antipsychotic is stopped and supportive care is started.

Antwoord

A · A very high creatine kinase (CK)

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals