Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

What is the purpose of a negative-pressure isolation room?

  1. AThe low pressure kills bacteria inside the room
  2. BIt makes it easier for patients to breathe
  3. CAir flows out of the room, keeping germs from the corridor away from the patient
  4. DAir flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een verpleegkundige vindt de dosis op een voorschrift ongewoon hoog. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. AAls compromis de helft van de dosis geven
  2. BDe dosis op de lijst zelf veranderen in de gebruikelijke hoeveelheid
  3. CDe dosis inhouden, overleggen met de voorschrijver en de uitkomst documenteren
  4. DDe dosis geven omdat de voorschrijver verantwoordelijk is voor elke fout daarin
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

During a red cell transfusion, when are serious acute reactions most likely to start?

  1. AIn the first 15 minutes
  2. BAfter the third unit only
  3. CAbout 24 hours later
  4. DOnly after the unit has finished
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with severe sepsis starts bleeding from cannula sites and the gums, with a low platelet count and prolonged clotting times. What is most likely?

  1. AVitamin C deficiency
  2. BDisseminated intravascular coagulation
  3. CAn allergic reaction to the cannula
  4. DHaemophilia A
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 14 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 14 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,18PaCO₂mmHg354577HCO₃⁻mmol/L222628acutechronischeacuut op chronisch

Een oefengas toont een respiratoire acidose: pH 7,18, PaCO₂ 77 mmHg (10,3 kPa), HCO₃⁻ 28 mmol/L. Gebruik de regels ‘HCO₃⁻ stijgt 1 mmol/L per 10 mmHg (acuut) of 3,5 mmol/L per 10 mmHg (chronisch)’ om het in te delen. Klik op je antwoord.

pH 7,18PaCO₂ 77 mmHg (10,3 kPa)HCO₃⁻ 28 mmol/L
  1. 1acute
  2. 2chronische
  3. 3acuut op chronisch
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
10266SBPDBPmmHgHR 149/min · SI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft een hartslag van 149/min en een bloeddruk van 102/66 mmHg. Bepaal de shockindex SI = HR/SBP. Rond af op twee decimalen.

HR 149/minBP 102/66 mmHg
SI =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: zeer vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
40 g/L1,2 g/kg/dag70 mL/h91 kg24 h/dagΔP = ? g

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 91 kg heeft 1,2 g eiwit per kg per dag nodig. De sondevoeding bevat 40 g eiwit per liter en loopt met 70 mL/h gedurende 24 uur per dag. Hoeveel gram extra eiwit ΔP per dag is nog nodig? Rond af op één decimaal.

91 kg1,2 g/kg/dag40 g/L70 mL/h · 24 h
ΔP = g/dag
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
8,5 kgdextrose 5%38 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een kind van 8,5 kg krijgt 5% dextrose met 38 mL/h. Bepaal de glucose-infusiesnelheid GIR in mg/kg/min. Rond af op twee decimalen.

8,5 kg5%38 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVeerstegraads AV-bloksinustachycardiesinusbradycardienormaal sinusritme

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1eerstegraads AV-blok
  2. 2sinustachycardie
  3. 3sinusbradycardie
  4. 4normaal sinusritme
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVreanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)gesynchroniseerde cardioversietranscutane pacingonmiddellijke defibrillatie

Een patiënt zonder voelbare pols heeft dit georganiseerde ritme op de monitor (pulseloze elektrische activiteit). Welke behandeling noemen de reanimatierichtlijnen voor volwassenen hiervoor? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)
  2. 2gesynchroniseerde cardioversie
  3. 3transcutane pacing
  4. 4onmiddellijke defibrillatie
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een verpleegkundige vraagt een zorgassistent een mechanische tillift te gebruiken. De assistent zegt nooit te zijn getraind om hem te gebruiken. Welk juist punt van delegeren zou worden geschonden als de verpleegkundige erop aandringt?

  1. AJuiste persoon
  2. BJuist toezicht en evaluatie
  3. CJuiste aanwijzingen en communicatie
  4. DJuiste taak
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient with a head injury has a pupil on one side that is now large and does not react to light. What should the nurse do?

  1. ADocument it, because pupils often differ slightly after a head injury
  2. BReport it at once, as it may mean the brain is being compressed
  3. CRecheck it at the next routine observation in four hours
  4. DDim the room lights so the pupil can get smaller
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Een verpleegkundige krijgt telefonisch een mondeling voorschrift. Wat is de veiligste handelwijze?

  1. AHet opschrijven en terugvragen aan de voorschrijver (read-back)
  2. BHet onthouden en aan het einde van de dienst opschrijven
  3. CHet uitvoeren zonder het vast te leggen
  4. DEen collega vragen mee te luisteren en het ook te onthouden
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient dies after a wrong-drug error, and the hospital carries out a root cause analysis. What is its main focus?

  1. AEstimating the legal costs for the hospital
  2. BFinding the system and process weaknesses that allowed the error
  3. CDeciding whether to tell the family about the error
  4. DIdentifying which staff member made the error and should be disciplined
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Een patiënt krijgt subcutaan enoxaparine (een laagmoleculairgewichtheparine). Welke uitspraak over de bewaking is juist?

  1. ADe INR wordt gebruikt om elke dosis aan te passen, zoals bij warfarine
  2. BEr zijn nooit enige bloedtesten nodig
  3. CDe aPTT moet elke 6 uur worden gecontroleerd om de dosis aan te passen
  4. DGeen routine-aPTT; in plaats daarvan worden bloedplaatjes en nierfunctie gecontroleerd
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient on warfarin with an INR of 3,6 fell and hit their head an hour ago. They now report a worsening headache and drowsiness. What is the priority?

  1. AHold warfarin for one dose and observe at home
  2. BEncourage rest in a dark room to settle the pain
  3. CGive acetaminophen (paracetamol) and recheck the INR tomorrow
  4. DReport urgently for imaging and possible reversal

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Air flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor

Waarom dit het antwoord is

Negative pressure draws air into the room and out through filtered exhaust. It is used for airborne infections such as tuberculosis; positive pressure is used to protect patients with very weak immunity.

Antwoord

D · Air flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · De dosis inhouden, overleggen met de voorschrijver en de uitkomst documenteren

Waarom dit het antwoord is

Een verpleegkundige die een middel toedient, is verantwoordelijk voor veilige toediening. Als een dosis verkeerd lijkt, mag ze die niet geven tot het met de voorschrijver of apotheker is opgehelderd. Verpleegkundigen mogen een voorschrift niet zelf wijzigen.

Antwoord

C · De dosis inhouden, overleggen met de voorschrijver en de uitkomst documenteren
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · In the first 15 minutes

Waarom dit het antwoord is

Severe reactions such as ABO incompatibility and anaphylaxis usually begin early. The patient should be watched closely in the first 15 minutes, with observations repeated as per local policy.

Antwoord

A · In the first 15 minutes
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Disseminated intravascular coagulation

Waarom dit het antwoord is

In DIC, widespread activation of clotting consumes platelets and clotting factors, causing both small clots and bleeding. Treating the underlying cause and replacing blood products as needed are key.

Antwoord

B · Disseminated intravascular coagulation
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 29 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·14 + 8 = 29 mmHg
worpafstand: 27–31 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 29 mmHg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: acute

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte HCO₃⁻

acute: 24 + 1·3,7 = 27,7 mmol/L
chronische: 24 + 3,5·3,7 = 36,95 mmol/L

Vergelijken

gemeten: 28 mmol/L → acute

Antwoord

acute
7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: SI = 1,46

Bloeddrukwaarden: polsdruk PP = SBP − DBP. Gemiddelde arteriële druk MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, een schatting die ervan uitgaat dat het hart bij een normale hartfrequentie ongeveer twee derde van elke slag in diastole is (minder nauwkeurig bij een snelle hartfrequentie); een MAP van minstens ongeveer 65 mmHg is een gangbaar streefdoel voor orgaanperfusie. De shockindex SI = hartfrequentie/SBP is normaal ongeveer 0,5–0,7; een waarde boven ongeveer 1 is een waarschuwingsteken voor shock.

Shockindex

SI = 149/102 = 1,461 ≈ 1,46

Antwoord

SI = 1,46

1 of meer: een waarschuwingsteken voor shock in deze oefencasus.

8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: zeer vochtig → 2
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 4 + 2 + 1 + 2 + 2 + 3 = 14

Risiconiveau

14 → matig risico

Antwoord

matig risico
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: ΔP = 42 g/dag

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigd eiwit

1,2·91 = 109,2 g/dag

Eiwit uit de voeding

70·24 = 1680 mL = 1,68 L
1,68·40 = 67,2 g/dag

Tekort

ΔP = 109,2 − 67,2 = 42 g/dag

Antwoord

ΔP = 42 g/dag
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: GIR = 3,73 mg/kg/min

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Dextroseconcentratie

5% = 50 mg/mL

Dextrose per minuut

50·38/60 = 31,67 mg/min

Per kilogram

GIR = 31,67/8,5 = 3,725 ≈ 3,73 mg/kg/min

Antwoord

GIR = 3,73 mg/kg/min

Vuistregel: GIR = % dextrose × mL/h/(6 × kg).

11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: sinusbradycardie

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 29 kleine hokjes, 1500 ÷ 29 ≈ 52 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,16 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,14 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

sinusbradycardie

Antwoord

sinusbradycardie
12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

Pulseloze elektrische activiteit (PEA): PEA is niet te zien op een strip. De monitor toont georganiseerde elektrische activiteit (een ander ritme dan VF, VT of asystolie) maar de patiënt heeft geen voelbare pols, dus het wordt herkend door de patiënt te controleren. In de reanimatierichtlijnen voor volwassenen zijn PEA en asystolie de niet-defibrilleerbare hartstilstandritmes: hoogwaardige reanimatie, zo snel mogelijk epinefrine en een zoektocht naar omkeerbare oorzaken (de Hs en Ts, zoals hypovolemie, hypoxie, spanningspneumothorax en harttamponade). VF en pulseloze VT zijn de defibrilleerbare ritmes.

Wat de strip toont

1. Frequentie: R–R = 27 kleine hokjes, 1500 ÷ 27 ≈ 56 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,08 s.
3. P-toppen: negatief, vlak vóór elke QRS.
4. PR-interval: 0,08 s, korter dan 0,12 s.
5. QRS: 0,10 s, smal (onder 0,12 s).
junctioneel ritme

Wat de patiënt toont

geen pols ondanks georganiseerde elektrische activiteit: pulseloze elektrische activiteit (PEA), een niet-defibrilleerbaar hartstilstandritme

Antwoord

reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

Antwoord

reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

PEA wordt aan het bed herkend, nooit alleen op de strip. Dit is examenoefening, geen klinisch advies.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Juiste persoon

Waarom dit het antwoord is

Juiste persoon betekent dat de gedelegeerde de opleiding en bekwaamheid voor de taak heeft. Een lift gebruiken is normaal een delegeerbare taak, maar niet aan iemand die niet is getraind. De verpleegkundige moet training regelen of de taak met hulp doen.

Antwoord

A · Juiste persoon
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Report it at once, as it may mean the brain is being compressed

Waarom dit het antwoord is

A newly fixed, dilated pupil suggests pressure on the third cranial nerve from rising intracranial pressure or a bleed. It is a neurological emergency that needs immediate escalation.

Antwoord

B · Report it at once, as it may mean the brain is being compressed
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Het opschrijven en terugvragen aan de voorschrijver (read-back)

Waarom dit het antwoord is

Het voorschrift opschrijven en terugvragen bevestigt dat het goed is verstaan. Mondelinge voorschriften zijn volgens het beleid beperkt tot spoedeisende situaties en worden later door de voorschrijver ondertekend.

Antwoord

A · Het opschrijven en terugvragen aan de voorschrijver (read-back)
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Finding the system and process weaknesses that allowed the error

Waarom dit het antwoord is

A root cause analysis looks beyond the individual to the system factors, such as storage, labeling, staffing or workflow, that allowed the error. The aim is to change the system so the error cannot happen again.

Antwoord

B · Finding the system and process weaknesses that allowed the error
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Geen routine-aPTT; in plaats daarvan worden bloedplaatjes en nierfunctie gecontroleerd

Waarom dit het antwoord is

Enoxaparine heeft een voorspelbaar effect, dus de aPTT wordt niet gebruikt om het te bewaken. Het aantal bloedplaatjes helpt heparine-geïnduceerde trombocytopenie op te sporen, en de nierfunctie is belangrijk omdat het middel door de nieren wordt uitgescheiden. Anti-Xa-spiegels kunnen worden gebruikt bij zwangerschap, obesitas of nierziekte.

Antwoord

D · Geen routine-aPTT; in plaats daarvan worden bloedplaatjes en nierfunctie gecontroleerd
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Report urgently for imaging and possible reversal

Waarom dit het antwoord is

A head injury in an anticoagulated patient, with worsening headache and drowsiness, suggests intracranial bleeding. The provider is told at once, neurological checks are done often, urgent imaging is arranged, and warfarin reversal (vitamin K and a prothrombin complex concentrate) may be prescribed.Gecontroleerd met: Taking warfarin (Coumadin, Jantoven) - what to ask your doctor · MedlinePlus (NIH) (2025); Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

D · Report urgently for imaging and possible reversal

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals