Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

How should a patient walk with a standard (non-wheeled) walking frame?

  1. ALift the frame forward, then step into it
  2. BLean forward on the frame and slide the feet
  3. CPush the frame along the floor while walking quickly
  4. DStep forward first, then pull the frame after
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

De wondbodem van een decubituswond is volledig bedekt met beslag en donkere necrose (eschar). Hoe wordt hij ingedeeld?

  1. ACategorie 1, omdat de huid niet open is
  2. BGenezen, omdat er een korst is gevormd
  3. CNiet te classificeren, omdat de diepte niet te zien is
  4. DCategorie 2, omdat hij bedekt is
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Compared with a colostomy, a patient with an ileostomy is at greater risk of:

  1. AHard stools, straining and constipation from slow transit
  2. BUrinary retention
  3. CDehydration and electrolyte loss from liquid output
  4. DLow blood glucose after meals
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Why are liquid medicines for nasogastric tubes drawn up in dedicated enteral (oral) syringes rather than IV syringes?

  1. AEnteral syringes keep the medicine sterile
  2. BEnteral syringes measure doses less accurately
  3. CTo prevent accidental intravenous administration
  4. DIV syringes cannot hold liquid medicines
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa). Gebruik de regel dat bij acute respiratoire acidose stijgt HCO₃⁻ met 1 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ boven 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 141, Cl⁻ 101 en HCO₃⁻ 13 mmol/L. Bereken de deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), met AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Geef twee decimalen.

Na⁺ 141 mmol/LCl⁻ 101 mmol/LHCO₃⁻ 13 mmol/L
deltaratio =
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: zeer vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: geen beperking; voeding: uitstekend; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
1,5 kcal/mL25 kcal/kg/dag? mL/h54 kg16 h/dag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene van 54 kg (BMI onder 30) heeft 25 kcal/kg/dag nodig. De sondevoeding levert 1,5 kcal/mL en loopt 16 uur per dag via een pomp. Op welke snelheid R stel je de pomp in, in mL/h? Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

54 kg25 kcal/kg/dag1,5 kcal/mL16 h
R = mL/h
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
24 hdextrose 15%1500 mLaminozuren 6%1500 mLlipiden 20%500 mL · 2 kcal/mLN = eiwit/6,25NPC : N = ? : 1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt krijgt gedurende 24 uur 1500 mL parenterale voeding met eindconcentraties van 15% dextrose en 6% aminozuren, plus 500 mL 20% lipide-emulsie (2 kcal/mL). Bepaal de verhouding niet-eiwitkilocalorieën tot stikstof NPC : N (het getal x in x : 1). Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1500 mLdextrose 15%aminozuren 6%lipiden 500 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet op deze strip in afleiding II de gevraagde waarde (QT-interval) in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QT = s
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVpercentageritmeP-toppenPR-intervalQRS-duur

Interpreteer deze strip in afleiding II met de vijf stappen in volgorde: frequentie, ritme, P-toppen, PR-interval, QRS-duur. Bij welke stap vind je de eerste afwijkende bevinding? Klik erop.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1percentage
  2. 2ritme
  3. 3P-toppen
  4. 4PR-interval
  5. 5QRS-duur
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Welke patiënt moet de verpleegkundige op een gemengde interne afdeling als eerste zien?

  1. AEen patiënt met een depressie die zijn bezittingen heeft weggegeven en een suïcideplan heeft
  2. BEen patiënt met hypertensie van wie de bloeddruk 136/84 mmHg is
  3. CEen patiënt die om schriftelijke informatie vraagt over het ontslag van morgen
  4. DEen patiënt met milde spanningshoofdpijn die om paracetamol vraagt
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

At 08:00 a nurse has four tasks. Which order is best?

  1. AGive routine medications, check the patient with a falling SpO₂, update care plans, give insulin with breakfast
  2. BGive insulin with breakfast, update care plans, check the patient with a falling SpO₂, give routine medications
  3. CCheck the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans
  4. DUpdate care plans, give insulin with breakfast, give routine medications, check the patient with a falling SpO₂
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Which patient has the highest risk of a burn from a heating pad?

  1. AA patient with a sprained wrist who is fully alert
  2. BA patient recovering from a cold
  3. CA patient with diabetic peripheral neuropathy
  4. DA healthy young adult with a strained muscle
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

In a US hospital (CMS rules), a patient keeps pulling at an endotracheal tube, and alternatives have failed. The nurse applies wrist restraints in an emergency. What must happen next?

  1. AObtain a time-limited order for the restraint promptly, following policy
  2. BAsk the family to sign a consent form instead of an order
  3. CAsk the provider for a PRN restraint order to use as needed
  4. DKeep the restraints on without an order until the patient is calm
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient takes high-dose furosemide. Besides potassium, which electrolyte is most commonly lowered?

  1. AUric acid
  2. BPhosphate
  3. CSodium bicarbonate
  4. DMagnesium
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Het totaal calcium van een patiënt is 7,9 mg/dL (2,0 mmol/L), met een albumine van 2,4 g/dL (24 g/L) en zonder klachten. Welke test verduidelijkt het best of er echte hypocalciëmie is?

  1. AEen soortelijk gewicht van de urine
  2. BEen geïoniseerd calcium
  3. CEen serumnatrium
  4. DEen HbA1c

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Lift the frame forward, then step into it

Waarom dit het antwoord is

The frame is lifted a short step forward with all four feet placed down, then the patient steps into it, usually leading with the weaker leg.

Antwoord

A · Lift the frame forward, then step into it
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Niet te classificeren, omdat de diepte niet te zien is

Waarom dit het antwoord is

Als beslag of necrose de wondbodem verbergt, is de werkelijke diepte onbekend, dus de wond wordt als niet te classificeren vastgelegd tot de bodem zichtbaar is.

Antwoord

C · Niet te classificeren, omdat de diepte niet te zien is
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Dehydration and electrolyte loss from liquid output

Waarom dit het antwoord is

Ileostomy output is liquid because it bypasses the colon, which normally absorbs water and salts. Patients must drink enough and watch for signs of dehydration, especially in hot weather or illness.

Antwoord

C · Dehydration and electrolyte loss from liquid output
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · To prevent accidental intravenous administration

Waarom dit het antwoord is

Giving an oral or enteral medicine intravenously can be fatal. Enteral syringes with non-IV connectors, such as ENFit, make this wrong-route error much less likely.

Antwoord

C · To prevent accidental intravenous administration
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 25,1 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|51 − 40| = 11 mmHg → 1,1 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·1,1 = 25,1 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 25,1 mmol/L
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: deltaratio = 1,364

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 141 − (101 + 13) = 27

Deltaratio

(27 − 12)/(24 − 13) = 15/11 = 1,364

Antwoord

deltaratio = 1,364

Tussen 1 en 2: een zuivere acidose met hoge anion gap.

7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 17

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: zeer vochtig → 2
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: uitstekend → 4
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 1 + 2 + 4 + 4 + 4 + 2 = 17

Antwoord

B = 17
8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 25 + 15 + 15 + 20 + 0 + 15 = 90

Risiconiveau

90 → hoog risico

Antwoord

hoog risico
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: R = 56 mL/h

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde energie

E = 25·54 = 1350 kcal/dag

Dagvolume

V = 1350/1,5 = 900 mL/dag

Pompsnelheid

R = 900/16 = 56,25 ≈ 56 mL/h

Antwoord

R = 56 mL/h
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: NPC : N = 123

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Gram dextrose en aminozuren

dextrose: 15·1500/100 = 225 g
aminozuren: 6·1500/100 = 90 g

Kilocalorieën per component

dextrose: 225·3,4 = 765 kcal
aminozuren: 90·4 = 360 kcal
lipiden: 500·2 = 1000 kcal

Niet-eiwitkcal en stikstof

NPC = 765 + 1000 = 1765 kcal
N = 90/6,25 = 14,4 g

Verhouding

NPC : N = 1765/14,4 = 122,6 ≈ 123 : 1

Antwoord

NPC : N = 123

Verhoudingen van ongeveer 150 : 1 zijn gebruikelijk bij stabiele patiënten; lagere verhoudingen geven relatief meer eiwit.

11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QT = 0,3 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

7,5 kleine hokjes van het begin van het QRS tot het einde van de T-top

Omrekenen

QT = 7,5 × 0,04 s = 0,3 s

Antwoord

QT = 0,3 s

Een vuistregel: bij normale frequenties moet de QT minder dan de helft van het R–R-interval zijn (hier R–R = 0,60 s).

12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: P-toppen

Vijf stappen voor elke strip: 1. frequentie (300- of 1500-methode, of de 6-secondenmethode bij onregelmatig); 2. ritme: zijn de R–R-intervallen gelijk; 3. P-toppen: aanwezig, positief in afleiding II, één vóór elk QRS en allemaal gelijk; 4. PR-interval: 0,12–0,20 s en constant; 5. QRS-duur: onder 0,12 s. Benoem het ritme pas na de vijf stappen. Een normaal sinusritme voldoet aan alle vijf: 60–100/min, regelmatig, positieve P vóór elk QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS onder 0,12 s.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 21 kleine hokjes, 1500 ÷ 21 ≈ 71 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,84 s.
3. P-toppen: negatief, vlak vóór elke QRS.
4. PR-interval: 0,10 s, korter dan 0,12 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Eerste afwijkende stap

P-toppen → versneld junctioneel ritme

Antwoord

P-toppen
13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Een patiënt met een depressie die zijn bezittingen heeft weggegeven en een suïcideplan heeft

Waarom dit het antwoord is

Bezittingen weggeven en een plan hebben zijn waarschuwingstekens voor suïcide, een directe veiligheidsbedreiging. De andere patiënten zijn stabiel en hun behoeften kunnen wachten.

Antwoord

A · Een patiënt met een depressie die zijn bezittingen heeft weggegeven en een suïcideplan heeft
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Check the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans

Waarom dit het antwoord is

A falling SpO₂ is a possible breathing problem and comes first. Insulin must be matched to the meal, routine medications have a time window, and documentation such as care plans comes last.

Antwoord

C · Check the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · A patient with diabetic peripheral neuropathy

Waarom dit het antwoord is

Reduced sensation, as in peripheral neuropathy, prevents a person from feeling heat damage. Patients with poor sensation, poor circulation or confusion need very close monitoring if heat is used at all.

Antwoord

C · A patient with diabetic peripheral neuropathy
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Obtain a time-limited order for the restraint promptly, following policy

Waarom dit het antwoord is

Under US CMS rules, a nurse may apply a restraint first in an emergency, but an order from a licensed provider must be obtained promptly according to policy. PRN restraint orders are not allowed, and family consent does not replace an order. Other countries use different legal frameworks, but restraint is always a last resort that must be authorized, reviewed and documented.

Antwoord

A · Obtain a time-limited order for the restraint promptly, following policy
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Magnesium

Waarom dit het antwoord is

Loop diuretics block the Na-K-2Cl transporter in the loop of Henle, where much magnesium and calcium are also reabsorbed. They therefore commonly cause hypokalemia and hypomagnesemia, and they can raise uric acid and bicarbonate.Gecontroleerd met: Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Antwoord

D · Magnesium
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Een geïoniseerd calcium

Waarom dit het antwoord is

Laag albumine verlaagt het totaal calcium zonder dat het actieve, geïoniseerde calcium per se daalt. Het direct meten van geïoniseerd calcium is de meest betrouwbare manier om te bepalen of behandeling nodig is.Gecontroleerd met: Calcium - ionized · MedlinePlus (NIH) (2025); Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

B · Een geïoniseerd calcium

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals