Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Welke score op de Glasgow Coma Scale hoort bij een volledig alerte patiënt?

  1. A3
  2. B10
  3. C15
  4. D12
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

According to current European (ERC) and 2025 American Heart Association guidelines, what is the first action for a conscious adult who is choking and cannot cough effectively?

  1. AGive a glass of water
  2. BStart chest compressions at once
  3. CGive up to 5 back blows
  4. DGive 5 rescue breaths
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why is lactulose given to a patient with hepatic encephalopathy?

  1. ATo increase the liver's production of albumin
  2. BTo reduce the absorption of ammonia from the gut
  3. CTo lower the blood glucose
  4. DTo stop bleeding from varices
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Bij een patiënt met een heparine-infuus daalt vijf dagen na de start plotseling het aantal trombocyten. Waaraan moet je denken?

  1. ANormale reactie op heparine
  2. BVitamine K-tekort door onvoldoende inname
  3. CIJzergebreksanemie
  4. DHeparine-geïnduceerde trombocytopenie
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 138 mmol/L, glucose 23 mmol/L en ureum 13,8 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 138 mmol/Lglucose 23 mmol/Lureum 13,8 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,27PaCO₂mmHg354567HCO₃⁻mmol/L222630acutechronischeacuut op chronisch

Een oefengas toont een respiratoire acidose: pH 7,27, PaCO₂ 67 mmHg (8,9 kPa), HCO₃⁻ 30 mmol/L. Gebruik de regels ‘HCO₃⁻ stijgt 1 mmol/L per 10 mmHg (acuut) of 3,5 mmol/L per 10 mmHg (chronisch)’ om het in te delen. Klik op je antwoord.

pH 7,27PaCO₂ 67 mmHg (8,9 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
  1. 1acute
  2. 2chronische
  3. 3acuut op chronisch
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen als er tegen wordt gesproken, praat in zinnen maar is verward en vertoont als beste motorische reactie: trekt het lidmaat terug bij druk (normale flexie). Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 99% op kamerlucht, bloeddruk 106/64 mmHg, hartslag 82/min, reageert niet, temperatuur 36,7 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 12SpO₂ 99%luchtSBP 106HR 82UT 36,7 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
182 cmmanIBW = ? kg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de formule van Devine om het ideale lichaamsgewicht IBW te bepalen van een man die 182 cm lang is (1 in = 2,54 cm). Rond af op één decimaal.

182 cmman1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
24 hdextrose 20%2400 mLaminozuren 4%2400 mL105 kg24 hGIR = ? mg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene van 105 kg krijgt 2400 mL parenterale voeding met 20% dextrose, toegediend over 24 uur. Bepaal de glucose-infusiesnelheid GIR in mg/kg/min. Rond af op twee decimalen.

105 kg2400 mLdextrose 20%24 h
GIR = mg/kg/min
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusbradycardiesinustachycardienormaal sinusritmeeerstegraads AV-blok

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1sinusbradycardie
  2. 2sinustachycardie
  3. 3normaal sinusritme
  4. 4eerstegraads AV-blok
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont een tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach). Meet het PR-interval van de laatste geleide slag vóór een niet-geleide P-top (de langste PR), in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
langste PR = s
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Which newborn finding needs prompt reporting?

  1. ABluish hands and feet in the first hours
  2. BJaundice that appears within the first 24 hours
  3. CMild jaundice that first appears on the third day
  4. DMilia (small white spots) on the nose
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Welke bevinding bij een patiënt is het meest urgent?

  1. AEen patiënt op warfarine met een INR van 2,5 die zijn gebruikelijke avonddosis moet krijgen
  2. BEen patiënt van wie de uitslag van het aantal bloedplaatjes nog in afwachting is
  3. CEen patiënt na een knieoperatie met een kleine blauwe plek op een injectieplaats
  4. DEen patiënt op een heparine-infusie met nieuwe verwardheid en een ernstige hoofdpijn
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Why should a child’s weight be recorded only in kilograms?

  1. AChildren weigh less, so smaller units are needed
  2. BScales that show kilograms are always more accurate than those that show pounds
  3. CMixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors
  4. DKilograms are easier for parents to remember
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient dies after a wrong-drug error, and the hospital carries out a root cause analysis. What is its main focus?

  1. ADeciding whether to tell the family about the error
  2. BIdentifying which staff member made the error and should be disciplined
  3. CFinding the system and process weaknesses that allowed the error
  4. DEstimating the legal costs for the hospital
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Which instruction is correct for a patient taking an oral potassium chloride supplement?

  1. AUse a salt substitute as well, so less of the tablet is needed each day
  2. BCrush the extended-release tablets and mix them with a little water if needed
  3. CTake it on an empty stomach with only a small sip of water to speed absorption
  4. DTake it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

The nurse teaches a patient about the HbA1c test. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"A lower result means less risk of damage to my eyes and kidneys"
  2. B"My daily finger-stick readings still matter between the tests"
  3. C"The test shows my average glucose over the past few months"
  4. D"I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · 15

Waarom dit het antwoord is

De GCS loopt van 3 (diep coma) tot 15 (volledig alert). Een score van 8 of lager betekent meestal dat de luchtweg bedreigd is.

Antwoord

C · 15
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Give up to 5 back blows

Waarom dit het antwoord is

For severe airway obstruction in a conscious adult, give up to 5 back blows, then up to 5 abdominal thrusts if needed, and repeat. Older US teaching started with abdominal thrusts alone. If they become unresponsive, start CPR.

Antwoord

C · Give up to 5 back blows
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · To reduce the absorption of ammonia from the gut

Waarom dit het antwoord is

Lactulose acidifies the colon and speeds transit, reducing ammonia absorption. The dose is usually adjusted to give two to three soft stools a day.

Antwoord

B · To reduce the absorption of ammonia from the gut
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Heparine-geïnduceerde trombocytopenie

Waarom dit het antwoord is

HIT ontstaat meestal 5–10 dagen na de start van heparine, met een daling van de trombocyten van meer dan 50% en kans op trombose. Heparine wordt gestopt en een niet-heparine-antistollingsmiddel gebruikt.

Antwoord

D · Heparine-geïnduceerde trombocytopenie
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 313 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·138 + 23 + 13,8 = 312,8 ≈ 313 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 313 mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: acuut op chronisch

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte HCO₃⁻

acute: 24 + 1·2,7 = 26,7 mmol/L
chronische: 24 + 3,5·2,7 = 33,45 mmol/L

Vergelijken

gemeten: 30 mmol/L → acuut op chronisch

Antwoord

acuut op chronisch
7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen als er tegen wordt gesproken → 3
V: praat in zinnen maar is verward → 4
M: trekt het lidmaat terug bij druk (normale flexie) → 4

Optellen

GCS = 3 + 4 + 4 = 11

Ernst

GCS 11 → matig

Antwoord

matig
8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 106 mmHg → 1
HR 82/min → 0
reageert niet (U) → 3
T 36,7 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 3 + 0 = 4
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: IBW = 76,8 kg

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Lengte in inches

182 cm/2,54 = 71,65 in

Ideaal lichaamsgewicht (Devine)

IBW = 50 + 2,3·(71,65 − 60) = 76,8 kg

Antwoord

IBW = 76,8 kg
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: GIR = 3,17 mg/kg/min

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Dextrose in de zak

20·2400/100 = 480 g = 480 000 mg

Minuten infuus

24·60 = 1440 min

Glucose-infusiesnelheid

GIR = 480 000/(105·1440) = 3,175 ≈ 3,17 mg/kg/min

Antwoord

GIR = 3,17 mg/kg/min
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: eerstegraads AV-blok

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 20 kleine hokjes, 1500 ÷ 20 ≈ 75 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,80 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,36 s, constant, langer dan 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

eerstegraads AV-blok

Antwoord

eerstegraads AV-blok
12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: langste PR = 0,32 s

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Zet de P-toppen uit

P–P = 1,00 s, regelmatig; op één P-top van de 3 volgt geen geleiding

PR in elke groep

PR₁ = 0,20 s, PR₂ = 0,32 s

Antwoord

langste PR = 0,32 s

De grootste stap in het PR zit tussen de eerste en tweede slag van een groep; latere stappen zijn kleiner, daarom worden de R–R-intervallen korter vóór de pauze.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Jaundice that appears within the first 24 hours

Waarom dit het antwoord is

Jaundice in the first 24 hours is not physiological and may point to hemolysis or infection. Mild jaundice after the first day, milia and acrocyanosis are common, expected findings.

Antwoord

B · Jaundice that appears within the first 24 hours
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Een patiënt op een heparine-infusie met nieuwe verwardheid en een ernstige hoofdpijn

Waarom dit het antwoord is

Nieuwe verwardheid en een ernstige hoofdpijn bij een patiënt met antistolling kunnen wijzen op een intracraniële bloeding. Een INR van 2,5 ligt binnen het gebruikelijke therapeutische bereik van 2 tot 3, en een kleine blauwe plek op een injectieplaats komt vaak voor.

Antwoord

D · Een patiënt op een heparine-infusie met nieuwe verwardheid en een ernstige hoofdpijn
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Mixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors

Waarom dit het antwoord is

Pediatric doses are often calculated per kilogram. A weight recorded in pounds but read as kilograms gives a dose more than twice as high, so weight is recorded and used only in kilograms.

Antwoord

C · Mixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Finding the system and process weaknesses that allowed the error

Waarom dit het antwoord is

A root cause analysis looks beyond the individual to the system factors, such as storage, labeling, staffing or workflow, that allowed the error. The aim is to change the system so the error cannot happen again.

Antwoord

C · Finding the system and process weaknesses that allowed the error
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Take it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets

Waarom dit het antwoord is

Oral potassium can irritate the esophagus and stomach, so it is taken with food and plenty of fluid, and extended-release forms are swallowed whole. Most salt substitutes contain potassium chloride and can add to the risk of hyperkalemia.Gecontroleerd met: Potassium (drug information) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

D · Take it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · "I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"

Waarom dit het antwoord is

HbA1c reflects glucose attached to hemoglobin over about 2–3 months, so fasting is not needed. Lower HbA1c values are linked to fewer microvascular complications, and home glucose monitoring is still useful for day-to-day decisions.Gecontroleerd met: The A1C Test & Diabetes · NIDDK (NIH) (2018); Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

D · "I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals