Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Using Maslow's hierarchy, which patient need should the nurse address first?

  1. AA patient who feels lonely because no visitors have come
  2. BA patient who wants advice on returning to work
  3. CA patient who is short of breath after walking to the toilet
  4. DA patient who is worried about how the wound will look
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A dehydrated patient is receiving IV fluids. Which finding best shows the treatment is working?

  1. AThe urine becomes darker and more concentrated
  2. BUrine output rises and the heart rate falls towards normal
  3. CThe heart rate rises and the skin becomes cooler
  4. DThe patient feels more thirsty than before the fluids started
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Wat is de eerste medicamenteuze behandeling bij anafylaxie?

  1. AIntraveneus paracetamol
  2. BEen oraal antihistaminicum zoals cetirizine
  3. CEen inhalatiecorticosteroïd
  4. DIntramusculaire adrenaline
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Kort na de start van een transfusie wordt een patiënt kortademig, piept hij en wordt hij hypotensief met zwelling van het gezicht. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. ADe transfusiesnelheid verlagen en de controles na een uur herhalen
  2. BParacetamol en een antihistaminicum geven en de transfusie voortzetten
  3. CDe transfusie stoppen, de iv-toegang behouden en dringend hulp inroepen
  4. DDe eenheid snel afmaken zodat de blootstellingstijd zo kort mogelijk is
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,43PaCO₂mmHg354558HCO₃⁻mmol/L222637ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,43, PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa) en HCO₃⁻ 37 mmol/L. De primaire stoornis is metabole alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,43PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa)HCO₃⁻ 37 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Een oefengas toont een metabole alkalose met HCO₃⁻ 37 mmol/L. Gebruik verwachte PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 om de verwachte PaCO₂ te vinden.

HCO₃⁻ 37 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: gestoord; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
101?SBPDBPmmHgMAP = 65

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Het team streeft naar een gemiddelde arteriële druk van minstens 65 mmHg. De systolische druk van een patiënt is 101 mmHg. Wat is met MAP = (SBP + 2·DBP)/3 de laagste diastolische druk DBP die nog een MAP van 65 mmHg geeft?

MAP 65 mmHgSBP 101 mmHg
DBP = mmHg
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
2 kcal/mL70% vrij water80 mL/helke 4 h54 kg · 30 mL/kg/dag18 h/dagV = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 54 kg heeft een vochtdoel van 30 mL/kg/dag en krijgt alle vocht via een voedingssonde. De voeding bestaat voor 70% uit vrij water en loopt met 80 mL/h gedurende 18 uur per dag. De rest van het vocht wordt gegeven als waterspoelingen elke 4 uur. Welk volume V heeft elke spoeling? Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

54 kg30 mL/kg/dag70%80 mL/h · 18 helke 4 h
V = mL
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
24 hdextrose 17,5%1500 mLaminozuren 3,5%1500 mL90 kg24 hGIR = ? mg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene van 90 kg krijgt 1500 mL parenterale voeding met 17,5% dextrose, toegediend over 24 uur. Bepaal de glucose-infusiesnelheid GIR in mg/kg/min. Rond af op twee decimalen.

90 kg1500 mLdextrose 17,5%24 h
GIR = mg/kg/min
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet op deze strip in afleiding II de gevraagde waarde (QT-interval) in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QT = s
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont een tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach). Hoeveel P-toppen per groep zijn er, inclusief de niet-geleide (de n van een n:(n − 1)-blok)?

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
P-toppen per groep =
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

An Rh-negative mother has just given birth to an Rh-positive baby. What does the nurse expect to give the mother?

  1. AA dose of the hepatitis B vaccine instead
  2. BVitamin K to the mother
  3. CRh immunoglobulin within 72 hours
  4. DNo treatment is needed
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Een patiënt gered uit een woningbrand heeft brandwonden aan het gezicht, geschroeide neushaar en een hese stem. Wat is de prioriteit?

  1. ADe brandwonden in het gezicht reinigen en verbinden
  2. BPijnbestrijding geven
  3. CDe luchtweg beschermen, voorbereiden op vroege luchtwegondersteuning
  4. DIntraveneuze vloeistofresuscitatie starten, berekend op basis van de grootte van de brandwond
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient is booked for an MRI scan. What must the nurse check beforehand?

  1. AWhether the patient has had a hearing test this year
  2. BWhether the patient has eaten a large meal recently
  3. CWhether the patient’s blood glucose has been in the normal range today
  4. DWhether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een verpleegkundige heeft een geneesmiddel aan de verkeerde patiënt gegeven. De patiënt lijkt in goede conditie. Wat heeft de eerste prioriteit?

  1. AWachten tot het einde van de dienst om het aan iemand te vertellen
  2. BNiets tegen de patiënt zeggen, om hem niet ongerust te maken
  3. CDe patiënt beoordelen en controleren op effecten van het geneesmiddel
  4. DEerst het incidentformulier invullen
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with joint aches has a positive antinuclear antibody (ANA) test. Which statement is correct?

  1. AA positive ANA proves the patient has rheumatoid arthritis
  2. BA positive ANA means the patient has a viral infection
  3. CA positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone
  4. DA positive ANA rules out all other autoimmune diseases
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with severe hypertriglyceridemia has a measured sodium of 128 mEq/L, but a measured serum osmolality is normal, and the patient has no symptoms. What is the most likely explanation?

  1. AHyponatremia caused by severe hyperglycemia in diabetes
  2. BTrue hyponatremia from SIADH that needs fluid restriction
  3. CHyponatremia caused by drinking far too much water
  4. DPseudohyponatremia, an artifact caused by very high lipids

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · A patient who is short of breath after walking to the toilet

Waarom dit het antwoord is

Physiological needs such as breathing come first. Psychological and social needs matter too but are addressed after basic survival needs are met.

Antwoord

C · A patient who is short of breath after walking to the toilet
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Urine output rises and the heart rate falls towards normal

Waarom dit het antwoord is

With effective fluid replacement, perfusion improves: urine output increases, the heart rate settles and the blood pressure stabilises. Watching for fluid overload is also important.

Antwoord

B · Urine output rises and the heart rate falls towards normal
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Intramusculaire adrenaline

Waarom dit het antwoord is

Adrenaline i.m. in het bovenbeen (bij volwassenen meestal 0,5 mg, d.w.z. 0,5 mL van 1 mg/mL; Amerikaanse richtlijnen: 0,3–0,5 mg) is de eerste keus, zo nodig na 5 minuten te herhalen. Antihistaminica en corticosteroïden zijn geen eerstekeusbehandeling.

Antwoord

D · Intramusculaire adrenaline
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · De transfusie stoppen, de iv-toegang behouden en dringend hulp inroepen

Waarom dit het antwoord is

Ernstige transfusiereacties, waaronder anafylaxie, vereisen het direct stoppen van de transfusie, het behouden van de veneuze toegang, het volgen van de ABCDE-methode en het behandelen van anafylaxie met im-adrenaline.

Antwoord

C · De transfusie stoppen, de iv-toegang behouden en dringend hulp inroepen
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: volledig gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,43: binnen 7,35–7,45
PaCO₂ 58 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 37 mmol/L: hoog (22–26)

Compensatie

Controleer klinisch ook de verwachte compensatie: bij een metabole alkalose is PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 44,9–48,9 mmHg, dus de gemeten 58 mmHg wijst op een bijkomende respiratoire acidose (een gemengde stoornis). Het antwoord hierboven is de ROME-indeling voor het examen.

volledig gecompenseerd

Antwoord

volledig gecompenseerd
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 46,9 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

0,7·37 + 21 = 46,9 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 46,9 mmHg

De stijging heeft een grens: PaCO₂ komt door compensatie alleen zelden boven ongeveer 55 mmHg.

7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 90

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels → 30
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 25 + 15 + 30 + 0 + 20 + 0 = 90

Antwoord

MFS = 90
8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: DBP = 47 mmHg

Bloeddrukwaarden: polsdruk PP = SBP − DBP. Gemiddelde arteriële druk MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, een schatting die ervan uitgaat dat het hart bij een normale hartfrequentie ongeveer twee derde van elke slag in diastole is (minder nauwkeurig bij een snelle hartfrequentie); een MAP van minstens ongeveer 65 mmHg is een gangbaar streefdoel voor orgaanperfusie. De shockindex SI = hartfrequentie/SBP is normaal ongeveer 0,5–0,7; een waarde boven ongeveer 1 is een waarschuwingsteken voor shock.

Herschrijf

DBP = (3·MAP − SBP)/2

Invullen

DBP = (3·65 − 101)/2 = 94/2 = 47 mmHg

Antwoord

DBP = 47 mmHg
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: V = 102 mL

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Vochtdoel

30·54 = 1620 mL/dag

Vrij water uit de voeding

80·18 = 1440 mL
1440·0,7 = 1008 mL

Nog benodigd water

1620 − 1008 = 612 mL/dag

Volume per spoeling

24/4 = 6 spoelingen
V = 612/6 = 102 mL

Antwoord

V = 102 mL
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: GIR = 2,03 mg/kg/min

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Dextrose in de zak

17,5·1500/100 = 262,5 g = 262 500 mg

Minuten infuus

24·60 = 1440 min

Glucose-infusiesnelheid

GIR = 262 500/(90·1440) = 2,025 ≈ 2,03 mg/kg/min

Antwoord

GIR = 2,03 mg/kg/min
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QT = 0,48 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

12 kleine hokjes van het begin van het QRS tot het einde van de T-top

Omrekenen

QT = 12 × 0,04 s = 0,48 s

Antwoord

QT = 0,48 s

Een vuistregel: bij normale frequenties moet de QT minder dan de helft van het R–R-interval zijn (hier R–R = 0,96 s).

12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: P-toppen per groep = 3

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Zet de P-toppen uit

P–P = 0,92 s, regelmatig; op één P-top van de 3 volgt geen geleiding

PR in elke groep

PR₁ = 0,18 s, PR₂ = 0,32 s

Antwoord

P-toppen per groep = 3

Een 3:2 Wenckebach-blok.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Rh immunoglobulin within 72 hours

Waarom dit het antwoord is

Rh immunoglobulin given within 72 hours of birth prevents the mother from forming anti-D antibodies, which could harm a future Rh-positive baby.

Antwoord

C · Rh immunoglobulin within 72 hours
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · De luchtweg beschermen, voorbereiden op vroege luchtwegondersteuning

Waarom dit het antwoord is

Geschroeid neushaar en heesheid wijzen op inhalatieletsel. De bovenste luchtweg kan binnen uren opzwellen en dichtgaan, dus die wordt vroeg beschermd. Vloeistoffen, pijnbestrijding en wondverzorging volgen.

Antwoord

C · De luchtweg beschermen, voorbereiden op vroege luchtwegondersteuning
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Whether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker

Waarom dit het antwoord is

The MRI magnet can move or heat metal objects and can stop some implanted devices from working. Patients are screened for implants, pacemakers, metal fragments and metal items such as jewelry before entering the scanner room.

Antwoord

D · Whether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · De patiënt beoordelen en controleren op effecten van het geneesmiddel

Waarom dit het antwoord is

De eerste prioriteit is de veiligheid van de patiënt: beoordelen, controleren en de voorschrijver informeren, die over een eventuele behandeling beslist. Daarna wordt de fout via het meldsysteem van het ziekenhuis gemeld en wordt de patiënt volgens het beleid geïnformeerd.

Antwoord

C · De patiënt beoordelen en controleren op effecten van het geneesmiddel
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · A positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone

Waarom dit het antwoord is

Almost all patients with SLE have a positive ANA, so a negative test makes lupus unlikely. However, many healthy people and patients with other conditions also have a positive ANA, so diagnosis needs the clinical picture and more specific antibodies such as anti-dsDNA.Gecontroleerd met: ANA (Antinuclear Antibody) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

C · A positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Pseudohyponatremia, an artifact caused by very high lipids

Waarom dit het antwoord is

Very high lipids or proteins take up part of the plasma volume, so some laboratory methods report a falsely low sodium. The osmolality and the sodium measured by direct methods are normal. Treating this "hyponatremia" would be harmful.

Antwoord

D · Pseudohyponatremia, an artifact caused by very high lipids

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals