Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Methode
Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².
Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Methode
Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.
2Oefenopgaven
1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zuurstofcilinder van maat D (factor 0,16 L/psi) geeft 1050 psi aan en loopt met 6 L/min. Hoeveel minuten t gaat hij mee als je een veilige restdruk van 200 psi aanhoudt? Rond af naar beneden op een hele minuut.
1050 psif = 0,16 L/psi6 L/min200 psi
t = min
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een transport duurt 120 minuten. De cilinder van maat E (factor 0,28 L/psi) geeft 1000 psi aan. Wat is met een veilige restdruk van 200 psi de hoogste flow Q in hele L/min die het hele transport meegaat?
120 min1000 psif = 0,28 L/psi200 psi
Q = L/min
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
Een oefenbloedgas toont pH 7,42, PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa) en HCO₃⁻ 19 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.
pH 7,42PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)HCO₃⁻ 19 mmol/L
1ongecompenseerd
2gedeeltelijk gecompenseerd
3volledig gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
Een oefengas toont een respiratoire acidose: pH 7,32, PaCO₂ 71 mmHg (9,5 kPa), HCO₃⁻ 35 mmol/L. Gebruik de regels ‘HCO₃⁻ stijgt 1 mmol/L per 10 mmHg (acuut) of 3,5 mmol/L per 10 mmHg (chronisch)’ om het in te delen. Klik op je antwoord.
pH 7,32PaCO₂ 71 mmHg (9,5 kPa)HCO₃⁻ 35 mmol/L
1acute
2chronische
3acuut op chronisch
5.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: loopt af en toe; mobiliteit: geen beperking; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.
6–23
B =
6.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 99% op kamerlucht, bloeddruk 150/90 mmHg, hartslag 40/min, alert, temperatuur 36,2 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.
RR 12SpO₂ 99%luchtSBP 150HR 40AT 36,2 °C
1laag
2laag-matig
3middel
4hoog
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld
Why must anti-embolism stockings be measured and fitted correctly?
ACorrect fit is needed only to improve the appearance
BTight stockings work better, so the smallest size is always best
CLoose stockings make the patient's legs too warm at night
DPoorly fitting stockings can cause pressure damage
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk
A patient regains a pulse after a ventricular fibrillation arrest that was probably caused by a heart attack. Which investigation is most urgent?
AAn abdominal ultrasound
BA 12-lead ECG
CA lumbar puncture
DSpirometry
3Oplossingen
1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen
Antwoord: t = 22 min
Duur van een cilinder: bruikbare liters = (manometerdruk − veilige restdruk) × cilinderfactor, waarbij de veilige restdruk meestal 200 psi is. Cilinderfactoren in L/psi: D 0,16, E 0,28, H (en K) 3,14. Duur (min) = bruikbare liters/flow (L/min). Rond een duur naar beneden af, nooit naar boven, zodat de cilinder op tijd wordt vervangen. In systemen met bar is het gasvolume de waterinhoud (L) × de druk (bar).
Bruikbare liters
(1050 − 200)·0,16 = 136 L
Duration
136/6 = 22,67 min → t = 22 min
Antwoord
t = 22 min
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen
Antwoord: Q = 1 L/min
Duur van een cilinder: bruikbare liters = (manometerdruk − veilige restdruk) × cilinderfactor, waarbij de veilige restdruk meestal 200 psi is. Cilinderfactoren in L/psi: D 0,16, E 0,28, H (en K) 3,14. Duur (min) = bruikbare liters/flow (L/min). Rond een duur naar beneden af, nooit naar boven, zodat de cilinder op tijd wordt vervangen. In systemen met bar is het gasvolume de waterinhoud (L) × de druk (bar).
Bruikbare liters
(1000 − 200)·0,28 = 224 L
Hoogste flow
224/120 = 1,867 L/min → Q = 1 L/min
Antwoord
Q = 1 L/min
3.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: volledig gecompenseerd
Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.
ROME, waarde voor waarde
pH 7,42: binnen 7,35–7,45
PaCO₂ 30 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 19 mmol/L: laag (22–26)
Compensatie
volledig gecompenseerd
Antwoord
volledig gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: chronische
Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.
Verwachte HCO₃⁻
acute: 24 + 1·3,1 = 27,1 mmol/L
chronische: 24 + 3,5·3,1 = 34,85 mmol/L
Vergelijken
gemeten: 35 mmol/L → chronische
Antwoord
chronische
5.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: B = 14
Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.
Score elke subschaal
sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: loopt af en toe → 3
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1
Optellen
Totaal Braden = 4 + 1 + 3 + 4 + 1 + 1 = 14
Antwoord
B = 14
6.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: laag-matig
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.
Score elke parameter
RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 40/min → 3
alert (A) → 0
T 36,2 °C → 0
Totaal en rode scores
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.
Risicogroep
laag-matig
Antwoord
laag-matig
Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: D · Poorly fitting stockings can cause pressure damage
Waarom dit het antwoord is
Stockings that are the wrong size or that roll down can act like a tourniquet and cause skin and pressure damage. They are measured to the leg, checked daily, and avoided in significant peripheral arterial disease, severe neuropathy or leg skin damage.
Antwoord
D · Poorly fitting stockings can cause pressure damage
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: B · A 12-lead ECG
Waarom dit het antwoord is
After return of spontaneous circulation, a 12-lead ECG looks for STEMI, which needs urgent coronary angiography and PCI. Post-resuscitation care also aims for normal oxygen and CO₂ levels, blood pressure support, glucose control and avoiding fever.