Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Methode
Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².
Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Methode
Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.
2Oefenopgaven
1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt ademt 12 keer per minuut met een teugvolume van 310 mL. De anatomische dode ruimte is 140 mL. Bepaal de alveolaire ventilatie V̇A in L/min.
VT 310 mL12/minVD 140 mL
V̇A = L/min
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft Hb 83 g/L, SaO₂ 98%, PaO₂ 99 mmHg (13,2 kPa) en een hartminuutvolume van 7,8 L/min. Bepaal met CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) het zuurstofaanbod DO₂ = CaO₂ × CO × 10 in mL/min.
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
Een oefengas toont PaCO₂ 63 mmHg (8,4 kPa). Gebruik de regel dat bij chronische respiratoire acidose stijgt HCO₃⁻ met 3,5 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ boven 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: geen beperking; voeding: uitstekend; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.
6–23
B =
6.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 25/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 118/70 mmHg, hartslag 44/min, alert, temperatuur 36,9 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.
RR 25SpO₂ 96%luchtSBP 118HR 44AT 36,9 °C
1laag
2laag-matig
3middel
4hoog
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld
The telemetry monitor suddenly shows a chaotic waveform resembling ventricular fibrillation, but the patient is talking and brushing their teeth. What should the nurse do first?
ADeliver an immediate defibrillation shock before checking anything
BCheck the patient and the electrodes, as this is likely artefact
CGive IV amiodarone as a bolus
DStart chest compressions straight away and call the arrest team
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk
A 74-year-old man with a known abdominal aortic aneurysm suddenly has severe back and abdominal pain. His heart rate is 128/min and BP 82/50 mmHg. What is the priority?
AGive oral analgesia and reassess the pain in an hour
BArrange a routine outpatient ultrasound scan of the aneurysm
CEncourage him to walk to ease the back pain
DCall for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
3Oplossingen
1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen
Antwoord: V̇A = 2,04 L/min
Ventilatie: minuutventilatie V̇E = teugvolume × ademfrequentie (normaal bij een volwassene ongeveer 5–8 L/min). Alveolaire ventilatie V̇A = (teugvolume − dode ruimte) × frequentie, omdat de lucht in de luchtwegen (ongeveer 150 mL bij een volwassene) niet meedoet aan de gasuitwisseling. Longbeschermende beademing gebruikt ongeveer 6 mL per kg voorspeld lichaamsgewicht (PBW): mannen 50 + 0,91 × (lengte in cm − 152,4) kg, vrouwen 45,5 + 0,91 × (lengte in cm − 152,4) kg (met inches: 2,3 per inch boven 60 in).
Alveolair deel van een ademteug
310 − 140 = 170 mL
Alveolaire ventilatie
V̇A = 170·12 = 2040 mL/min = 2,04 L/min
Antwoord
V̇A = 2,04 L/min
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen
Antwoord: DO₂ = 873,3 mL/min
Zuurstofgehalte en -aanbod: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), in mL O₂ per dL bloed, met SaO₂ als breuk. Bijna alle zuurstof is gebonden aan hemoglobine; het opgeloste deel is klein. Zuurstofaanbod DO₂ = CaO₂ × hartminuutvolume (L/min) × 10 (mL/min), omdat 1 L = 10 dL; een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.
Zuurstofgehalte
83 g/L = 8,3 g/dL
CaO₂ = 1,34·8,3·0,98 + 0,003·99 = 11,2 mL/dL
Zuurstofaanbod
DO₂ = 11,2·7,8·10 = 873,3 mL/min
Antwoord
DO₂ = 873,3 mL/min
Een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.
3.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: HCO₃⁻ = 32,05 mmol/L
Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.
Verandering in PaCO₂
|63 − 40| = 23 mmHg → 2,3 × 10 mmHg
Verwachte HCO₃⁻
HCO₃⁻ = 24 + 3,5·2,3 = 32,05 mmol/L
Antwoord
HCO₃⁻ = 32,05 mmol/L
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: AGc = 21,75 mmol/L
Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.
Anion gap
AG = 138 − (108 + 11) = 19
Correctie voor albumine
19 + 0,25·(40 − 29) = 21,75 mmol/L
Antwoord
AGc = 21,75 mmol/L
Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.
5.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: B = 20
Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.
Score elke subschaal
sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: uitstekend → 4
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2
Optellen
Totaal Braden = 2 + 4 + 4 + 4 + 4 + 2 = 20
Antwoord
B = 20
6.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: laag-matig
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.
Score elke parameter
RR 25/min → 3
SpO₂ 96% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 44/min → 1
alert (A) → 0
T 36,9 °C → 0
Totaal en rode scores
NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
Ten minste één parameter scoort 3.
Risicogroep
laag-matig
Antwoord
laag-matig
Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: B · Check the patient and the electrodes, as this is likely artefact
Waarom dit het antwoord is
Movement, loose electrodes and muscle activity can create artefact that looks like VF. A conscious, talking patient cannot be in VF. The nurse assesses the patient and checks the leads and electrodes, then reattaches them if needed.
Antwoord
B · Check the patient and the electrodes, as this is likely artefact
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: D · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
Waarom dit het antwoord is
Sudden abdominal or back pain with hypotension in a patient with an AAA suggests rupture, which is often fatal without urgent repair. The team is called at once, large-bore IV access and blood are arranged, and the patient goes to theatre. Fluid may be limited so the blood pressure is not pushed high (permissive hypotension), as directed by the team.
Antwoord
D · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery