Respiratoire zorg en zuurstoftherapie: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 8 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Neusbril
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Cilinderduur
min = (psi − 200) × factor / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Minuut- en alveolaire ventilatie
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Voorspeld lichaamsgewicht
mannen 50 + 0,91 × (cm − 152,4); vrouwen 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F-ratio (Berlijn, PEEP ≥ 5)
mild > 200–300, matig > 100–200, ernstig ≤ 100 mmHg
Zuurstofgehalte
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Zuurstofaanbod
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX-index
(SpO₂/FiO₂)/RR

Methode

  1. Zet elke waarde in de eenheden van de formule: FiO₂ en SaO₂ als breuken, PaO₂ in mmHg, Hb in g/dL.
  2. Trek bij een cilinder de veilige restdruk af, vermenigvuldig met de cilinderfactor en deel door de flow.
  3. Rond cilindertijden en flows naar beneden af, nooit naar boven.
  4. Controleer voor de P/F-ratio eerst de PEEP, deel dan PaO₂ door FiO₂ en vergelijk met 300, 200 en 100 mmHg.
  5. Trek bij ventilatie de dode ruimte af voor de alveolaire ventilatie en gebruik het voorspelde lichaamsgewicht voor teugvolumes.

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

2Oefenopgaven

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenGemiddeld
PaO₂ 53 mmHg · FiO₂ 0,3 · PEEP 14 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)boven 300: geen ARDS-graadlichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een beademde patiënt die aan de andere Berlijnse criteria voor ARDS voldoet, heeft PaO₂ 53 mmHg (7,1 kPa) bij 30% zuurstof met een PEEP van 14 cmH₂O. Bereken de P/F-ratio en klik op de ernst van de ARDS.

PaO₂ 53 mmHg (7,1 kPa)FiO₂ 30%PEEP 14 cmH₂O
  1. 1boven 300: geen ARDS-graad
  2. 2licht
  3. 3matig
  4. 4ernstig
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenMoeilijk
Hb163 g/LSaO₂96%PaO₂83 mmHgCaO₂mL/dL× CO4,8 L/minDO₂?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft Hb 163 g/L, SaO₂ 96%, PaO₂ 83 mmHg (11,1 kPa) en een hartminuutvolume van 4,8 L/min. Bepaal met CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) het zuurstofaanbod DO₂ = CaO₂ × CO × 10 in mL/min.

Hb 163 g/LSaO₂ 96%PaO₂ 83 mmHg (11,1 kPa)CO 4,8 L/min
DO₂ = mL/min
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 129 mmol/L, glucose 9,9 mmol/L en ureum 6,6 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 129 mmol/Lglucose 9,9 mmol/Lureum 6,6 mmol/L
Osm = mOsm/kg
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 40% zuurstof, PaO₂ 83 mmHg (11,1 kPa) en PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 40%PaO₂ 83 mmHg (11,1 kPa)PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
5.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 18/min, SpO₂ 98% met extra zuurstof, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 88/min, alert, temperatuur 37,4 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 18SpO₂ 98%O₂SBP 130HR 88AT 37,4 °C
NEWS2 =
6.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: loopt af en toe; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Een patiënt die warfarine gebruikt, is elke dag grote salades met spinazie en boerenkool gaan eten. Wat is de belangrijkste zorg?

  1. ADe extra vitamine K kan de INR verlagen
  2. BDe extra vitamine K kan de INR verhogen
  3. CEr is geen interactie tussen voeding en warfarine
  4. DGroene groenten beschadigen de lever bij warfarinegebruik
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

The stump of a recent below-knee amputation suddenly bleeds heavily through the dressing. What should the nurse do first?

  1. ARemove all the dressings and wait for the bleeding to stop by itself
  2. BApply firm direct pressure and call for urgent surgical help
  3. CEncourage the patient to walk on crutches to ease the pressure
  4. DApply a warm compress to the stump

3Oplossingen

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: matig

P/F-ratio en ARDS (Berlijnse definitie): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (als breuk). Bij PEEP of CPAP van minstens 5 cmH₂O wordt ARDS als licht ingedeeld bij 200 < P/F ≤ 300, als matig bij 100 < P/F ≤ 200 en als ernstig bij P/F ≤ 100 mmHg. Ook aan de andere Berlijnse criteria (begin binnen een week, bilaterale afwijkingen, niet volledig verklaard door hartfalen) moet worden voldaan. PaO₂ in kPa × 7,5 geeft mmHg. De ROX-index (SpO₂/FiO₂)/ademfrequentie wordt gebruikt om patiënten op high-flow neuszuurstof te volgen.

P/F-ratio

P/F = 53/0,3 = 176,7 mmHg

Ernst volgens Berlijn

matig

Antwoord

matig
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: DO₂ = 1018 mL/min

Zuurstofgehalte en -aanbod: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), in mL O₂ per dL bloed, met SaO₂ als breuk. Bijna alle zuurstof is gebonden aan hemoglobine; het opgeloste deel is klein. Zuurstofaanbod DO₂ = CaO₂ × hartminuutvolume (L/min) × 10 (mL/min), omdat 1 L = 10 dL; een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.

Zuurstofgehalte

163 g/L = 16,3 g/dL
CaO₂ = 1,34·16,3·0,96 + 0,003·83 = 21,22 mL/dL

Zuurstofaanbod

DO₂ = 21,22·4,8·10 = 1018 mL/min

Antwoord

DO₂ = 1018 mL/min

Een normale waarde bij een volwassene in rust is ongeveer 1000 mL/min.

3.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 275 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·129 + 9,9 + 6,6 = 274,5 ≈ 275 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 275 mOsm/kg
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 149,7 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,4·713 − 42/0,8 = 285,2 − 52,5 = 232,7 mmHg

Gradiënt

A–a = 232,7 − 83 = 149,7 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 149,7 mmHg
5.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 98% → 0
met zuurstof → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 88/min → 0
alert (A) → 0
T 37,4 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2

Antwoord

NEWS2 = 2
6.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: licht risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: af en toe vochtig → 3
activiteit: loopt af en toe → 3
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 4 + 3 + 3 + 2 + 2 + 1 = 15

Risiconiveau

15 → licht risico

Antwoord

licht risico
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · De extra vitamine K kan de INR verlagen

Waarom dit het antwoord is

Een plotselinge toename van de vitamine K-inname kan de INR verlagen en het stollingsrisico vergroten. Patiënten hoeven deze voedingsmiddelen niet te vermijden, maar moeten hun inname constant houden en de trombosedienst op de hoogte brengen van grote veranderingen in hun voeding.

Antwoord

A · De extra vitamine K kan de INR verlagen
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Apply firm direct pressure and call for urgent surgical help

Waarom dit het antwoord is

Haemorrhage from a stump needs immediate direct pressure, elevation if appropriate, and urgent surgical help. A tourniquet should be available as policy directs. Vital signs are monitored for shock.

Antwoord

B · Apply firm direct pressure and call for urgent surgical help

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy