Respiratoire zorg en zuurstoftherapie: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 8 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Neusbril
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Cilinderduur
min = (psi − 200) × factor / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Minuut- en alveolaire ventilatie
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Voorspeld lichaamsgewicht
mannen 50 + 0,91 × (cm − 152,4); vrouwen 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F-ratio (Berlijn, PEEP ≥ 5)
mild > 200–300, matig > 100–200, ernstig ≤ 100 mmHg
Zuurstofgehalte
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Zuurstofaanbod
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX-index
(SpO₂/FiO₂)/RR

Methode

  1. Zet elke waarde in de eenheden van de formule: FiO₂ en SaO₂ als breuken, PaO₂ in mmHg, Hb in g/dL.
  2. Trek bij een cilinder de veilige restdruk af, vermenigvuldig met de cilinderfactor en deel door de flow.
  3. Rond cilindertijden en flows naar beneden af, nooit naar boven.
  4. Controleer voor de P/F-ratio eerst de PEEP, deel dan PaO₂ door FiO₂ en vergelijk met 300, 200 en 100 mmHg.
  5. Trek bij ventilatie de dode ruimte af voor de alveolaire ventilatie en gebruik het voorspelde lichaamsgewicht voor teugvolumes.

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

2Oefenopgaven

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenGemiddeld
PaO₂ 130 mmHg · FiO₂ 0,3 · PEEP 10 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)boven 300: geen ARDS-graadlichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een beademde patiënt die aan de andere Berlijnse criteria voor ARDS voldoet, heeft PaO₂ 130 mmHg (17,3 kPa) bij 30% zuurstof met een PEEP van 10 cmH₂O. Bereken de P/F-ratio en klik op de ernst van de ARDS.

PaO₂ 130 mmHg (17,3 kPa)FiO₂ 30%PEEP 10 cmH₂O
  1. 1boven 300: geen ARDS-graad
  2. 2licht
  3. 3matig
  4. 4ernstig
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningenMoeilijk
83 kg182 cm♀4 mL/kg PBWVT​ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een beademde vrouw is 182 cm lang en weegt 83 kg. De longbeschermende beademing is ingesteld op 4 mL per kg voorspeld lichaamsgewicht. Bepaal met PBW = 45,5 + 0,91 × (height cm − 152,4) kg het teugvolume VT op de dichtstbijzijnde mL.

182 cm83 kg4 mL/kg
VT = mL
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 12 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,27PaCO₂mmHg354525HCO₃⁻mmol/L222611passende compensatieextra respiratoire acidoseextra respiratoire alkalose

Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,27, PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa), HCO₃⁻ 11 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.

pH 7,27PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
  1. 1passende compensatie
  2. 2extra respiratoire acidose
  3. 3extra respiratoire alkalose
5.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
6.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 14/min, SpO₂ 93% op kamerlucht, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 98/min, alert, temperatuur 37,1 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 14SpO₂ 93%luchtSBP 124HR 98AT 37,1 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

How can a patient reduce wound pain when coughing after abdominal surgery?

  1. ALie flat on the back with the legs straight
  2. BAvoid coughing completely until all the stitches are removed
  3. CHold the breath for as long as possible
  4. DHold a pillow firmly against the wound while coughing
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient on three blood pressure drugs still has high readings at every visit. What should the nurse check first?

  1. AWhether the readings should be ignored
  2. BWhether a fourth drug can be added at today's appointment
  3. CWhether the patient needs surgery on the renal arteries
  4. DWhether the patient is taking the medicines as prescribed

3Oplossingen

1.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: boven 300: geen ARDS-graad

P/F-ratio en ARDS (Berlijnse definitie): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (als breuk). Bij PEEP of CPAP van minstens 5 cmH₂O wordt ARDS als licht ingedeeld bij 200 < P/F ≤ 300, als matig bij 100 < P/F ≤ 200 en als ernstig bij P/F ≤ 100 mmHg. Ook aan de andere Berlijnse criteria (begin binnen een week, bilaterale afwijkingen, niet volledig verklaard door hartfalen) moet worden voldaan. PaO₂ in kPa × 7,5 geeft mmHg. De ROX-index (SpO₂/FiO₂)/ademfrequentie wordt gebruikt om patiënten op high-flow neuszuurstof te volgen.

P/F-ratio

P/F = 130/0,3 = 433,3 mmHg

Ernst volgens Berlijn

boven 300: geen ARDS-graad

Antwoord

boven 300: geen ARDS-graad
2.Zuurstoftherapie en respiratoire berekeningen

Antwoord: VT = 290 mL

Ventilatie: minuutventilatie V̇E = teugvolume × ademfrequentie (normaal bij een volwassene ongeveer 5–8 L/min). Alveolaire ventilatie V̇A = (teugvolume − dode ruimte) × frequentie, omdat de lucht in de luchtwegen (ongeveer 150 mL bij een volwassene) niet meedoet aan de gasuitwisseling. Longbeschermende beademing gebruikt ongeveer 6 mL per kg voorspeld lichaamsgewicht (PBW): mannen 50 + 0,91 × (lengte in cm − 152,4) kg, vrouwen 45,5 + 0,91 × (lengte in cm − 152,4) kg (met inches: 2,3 per inch boven 60 in).

Voorspeld lichaamsgewicht

PBW = 45,5 + 0,91·(182 − 152,4) = 72,44 kg

Teugvolume

VT = 4·72,44 = 289,7 ≈ 290 mL

Antwoord

VT = 290 mL
3.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 26 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
worpafstand: 24–28 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 26 mmHg
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: passende compensatie

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

1,5·11 + 8 = 24,5 → 22,5–26,5 mmHg

Vergelijken

gemeten: 25 mmHg → passende compensatie

Antwoord

passende compensatie
5.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 11

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 1 + 1 + 4 + 2 + 2 + 1 = 11

Antwoord

B = 11
6.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 93% → 2
op kamerlucht → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 98/min → 1
alert (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 3
Geen enkele parameter scoort 3.

Risicogroep

laag

Antwoord

laag
7.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Hold a pillow firmly against the wound while coughing

Waarom dit het antwoord is

Splinting the incision with a pillow or folded towel supports the wound, reduces pain and makes effective coughing easier. Combined with good analgesia and deep breathing, this helps clear secretions and prevents atelectasis and pneumonia.

Antwoord

D · Hold a pillow firmly against the wound while coughing
8.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Whether the patient is taking the medicines as prescribed

Waarom dit het antwoord is

Before labelling hypertension as resistant, adherence, measurement technique, white-coat effect and interacting substances (NSAIDs, decongestants, alcohol, liquorice) should be checked. Side effects, cost and complex regimens are common reasons for missed doses.

Antwoord

D · Whether the patient is taking the medicines as prescribed

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy