Werkblad Klinische beoordelingsscores met antwoorden

Gratis printbaar werkblad Klinische beoordelingsscores: 6 opgaven van makkelijk tot tentamenniveau, met antwoordenblad. Print het of sla het op als pdf.

Nieuw werkbladOnline oefenen met hints

Voor docenten: gratis te printen, kopiëren en in de les te gebruiken. Elk nieuw werkblad heeft nieuwe waarden en een eigen antwoordblad. Een link naar ExamProblems op je cursuspagina wordt gewaardeerd.

Naam: ____________________   Datum: ____________

1.Makkelijk
10674SBPDBPmmHgMAP = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De bloeddruk van een patiënt is 106/74 mmHg. Bepaal de gemiddelde arteriële druk MAP = (SBP + 2·DBP)/3, op de dichtstbijzijnde hele mmHg.

SBP 106 mmHgDBP 74 mmHg
MAP = mmHg
2.Makkelijk
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 1 minuut na de geboorte heeft een oefenpasgeborene overal roze huid, een hartfrequentie van 155/min, huilen, hoesten of niezen bij prikkeling, actieve bewegingen en langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen. Wat is de Apgarscore?

1 minHR 155/min
APGAR =
3.Gemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
4.Gemiddeld
11474SBPDBPmmHgHR 74/min · SI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft een hartslag van 74/min en een bloeddruk van 114/74 mmHg. Bepaal de shockindex SI = HR/SBP. Rond af op twee decimalen.

HR 74/minBP 114/74 mmHg
SI =
5.Moeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 91% op kamerlucht, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 82/min, alert, temperatuur 37,7 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 12SpO₂ 91%luchtSBP 124HR 82AT 37,7 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
6.Moeilijk
ondergewichtgezond gewichtovergewichtobesitas klasse Iobesitas klasse IIobesitas klasse III

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene weegt 49 kg en is 156 cm lang. Bereken de BMI en klik op de WHO-gewichtscategorie.

49 kg156 cm
  1. 1ondergewicht
  2. 2gezond gewicht
  3. 3overgewicht
  4. 4obesitas klasse I
  5. 5obesitas klasse II
  6. 6obesitas klasse III

Antwoordenblad

  1. 1. MAP = 85 mmHg
  2. 2. APGAR = 9
  3. 3. MFS = 60
  4. 4. SI = 0,65
  5. 5. laag-matig
  6. 6. gezond gewicht

Volledige stapsgewijze oplossingen: oefen dit onderwerp op examproblems.com.