Werkblad Klinische beoordelingsscores met antwoorden

Gratis printbaar werkblad Klinische beoordelingsscores: 6 opgaven van makkelijk tot tentamenniveau, met antwoordenblad. Print het of sla het op als pdf.

Nieuw werkbladOnline oefenen met hints

Voor docenten: gratis te printen, kopiëren en in de les te gebruiken. Elk nieuw werkblad heeft nieuwe waarden en een eigen antwoordblad. Een link naar ExamProblems op je cursuspagina wordt gewaardeerd.

Naam: ____________________   Datum: ____________

1.Makkelijk
15095SBPDBPmmHgMAP = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De bloeddruk van een patiënt is 150/95 mmHg. Bepaal de gemiddelde arteriële druk MAP = (SBP + 2·DBP)/3, op de dichtstbijzijnde hele mmHg.

SBP 150 mmHgDBP 95 mmHg
MAP = mmHg
2.Makkelijk
112 kg173 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene weegt 112 kg en is 173 cm lang. Bepaal de body mass index BMI = gewicht (kg)/lengte (m)². Rond af op één decimaal.

112 kg173 cm
BMI = kg/m²
3.Gemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 88% op kamerlucht, bloeddruk 150/90 mmHg, hartslag 64/min, alert, temperatuur 39,2 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 12SpO₂ 88%luchtSBP 150HR 64AT 39,2 °C
NEWS2 =
4.Gemiddeld
E3 / 4+V3 / 5+M? / 6GCS 10?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenkaart registreert GCS 10, met E3 en V3. Welke motorische score M is genoteerd en welke reactie beschrijft die? Geef het getal.

GCS 10E3V3
M =
5.Moeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 8/min, SpO₂ 97% op kamerlucht, bloeddruk 142/86 mmHg, hartslag 64/min, alert, temperatuur 37,3 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 8SpO₂ 97%luchtSBP 142HR 64AT 37,3 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
6.Moeilijk
86?SBPDBPmmHgMAP = 60

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Het team streeft naar een gemiddelde arteriële druk van minstens 60 mmHg. De systolische druk van een patiënt is 86 mmHg. Wat is met MAP = (SBP + 2·DBP)/3 de laagste diastolische druk DBP die nog een MAP van 60 mmHg geeft?

MAP 60 mmHgSBP 86 mmHg
DBP = mmHg

Antwoordenblad

  1. 1. MAP = 113 mmHg
  2. 2. BMI = 37,4 kg/m²
  3. 3. NEWS2 = 5
  4. 4. M = 4
  5. 5. laag-matig
  6. 6. DBP = 47 mmHg

Volledige stapsgewijze oplossingen: oefen dit onderwerp op examproblems.com.