Werkblad Klinische beoordelingsscores met antwoorden

Gratis printbaar werkblad Klinische beoordelingsscores: 6 opgaven van makkelijk tot tentamenniveau, met antwoordenblad. Print het of sla het op als pdf.

Nieuw werkbladOnline oefenen met hints

Voor docenten: gratis te printen, kopiëren en in de les te gebruiken. Elk nieuw werkblad heeft nieuwe waarden en een eigen antwoordblad. Een link naar ExamProblems op je cursuspagina wordt gewaardeerd.

Naam: ____________________   Datum: ____________

1.Makkelijk
114 kg157 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene weegt 114 kg en is 157 cm lang. Bepaal de body mass index BMI = gewicht (kg)/lengte (m)². Rond af op één decimaal.

114 kg157 cm
BMI = kg/m²
2.Makkelijk
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen als er tegen wordt gesproken, maakt alleen onverstaanbare geluiden zoals kreunen en vertoont als beste motorische reactie: strekken van de armen en benen (abnormale extensie). Bepaal het totaal van de Glasgow Coma Scale GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
3.Gemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: gestoord; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
4.Gemiddeld
7444SBPDBPmmHgHR 113/min · SI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft een hartslag van 113/min en een bloeddruk van 74/44 mmHg. Bepaal de shockindex SI = HR/SBP. Rond af op twee decimalen.

HR 113/minBP 74/44 mmHg
SI =
5.Moeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 22/min, SpO₂ 96% met extra zuurstof, bloeddruk 78/46 mmHg, hartslag 70/min, alert, temperatuur 35,8 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 22SpO₂ 96%O₂SBP 78HR 70AT 35,8 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
6.Moeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: gestoord; mentale toestand: kent eigen grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico

Antwoordenblad

  1. 1. BMI = 46,2 kg/m²
  2. 2. GCS = 7
  3. 3. MFS = 60
  4. 4. SI = 1,53
  5. 5. hoog
  6. 6. matig risico

Volledige stapsgewijze oplossingen: oefen dit onderwerp op examproblems.com.